KENAPA TAK BOLEH CABUT GIGI MASA HAMIL??

Assalamualaikum...

Selamat petang ibu2...
wah..macam kat klinik pulak kan???
hehehe..

Entry pasal gigi tadi ada yang
tanya kenapa tak boleh cabut gigi masa mengandung..
masa kita mengandung akan ada pemeriksaan gigi..
bila ada gigi rosak dia akan pesan..
"lepas pantang besalin nanti datang sini untuk cabut gigi tu ye.."

kenapa tak cabut masa mengandung??
kata orang tua2 tak boleh cabut sebab
gigi anak mudah rosak..

kata doktor pulak..
masa mengandung kita mudah sakit gigi
sebab kalsium yang ada pada kita anak dah guna..
sebab itu ibu mengandung kena lebihkan kalsium..

tak boleh cabut gigi sebab ubat bius tu bagi kesan
tak baik pada kandungan...
ada yang kata bila kandungan dah masuk 7,8 bulan
boleh cabut gigi tapi menggunakan ubat bius yang sedikit..
tapi tak semua doktor akan buat
sebab bahaya..kalau tak tahan sangat sakitnya baru dia buat jugak.

ini melalui sembang2 aku
dengan doktor aku la ye...
mungkin ada pendapat yang lebih lengkap tentang ni..

pi klinik nanti tanya banyak sikit kat doktor tu..
walaupun tak de kena mengena dengan korang.
jangan risau.dia tak marah punye..heheh

sekian...
Previous
Next Post »

24 komen disini

Click here for komen disini
MamaEma
admin
19 October 2011 at 14:39 ×

time pregnant gigi cepat berdarah

Reply
avatar
Anum
admin
19 October 2011 at 14:51 ×

betul tue, kawan anum pun ckp cm tue

Reply
avatar
Ungu Violet
admin
19 October 2011 at 14:57 ×

time pegnen nk kene byk kalsium kan...:)

Reply
avatar
azah87
admin
19 October 2011 at 15:08 ×

mcm tu erk..hehe..pntg org tua ngn pantang dokter ade kaitan gak erk.. :)

Reply
avatar
ArELeEz
admin
19 October 2011 at 15:12 ×

kalsium mmg baik utk sume org. ibu mengandung of cos la kan..

Reply
avatar
kakcik
admin
19 October 2011 at 15:21 ×

Kakcik ni selagi boleh cabut sendiri, kakcik akan cabut sendiri... hehehe...

Reply
avatar
Ummi Hanie
admin
19 October 2011 at 15:24 ×

diana ni mcm tau2 jer persoalan ni bermain2 di fikiran sy .. ;)

sy baru je kena saket gigi bbrp haro sudah..dan mmg tau xleh cabut gg mase preggy.hubby kelam kabut call doctor tanya pasal gigi ni,leh cabut ke tak..doc kate takleh sbb dia kata byk urat tercabut masa cabut gg tu dan takut effect kandungan..gitu le lebih krg ...

Reply
avatar
kayzie
admin
19 October 2011 at 15:26 ×

org br nk p klinik gg aritu sbb gg cam nk berlobang..pastu br tau sal rwatan gg tuk ibu preg tak bpe sesuai..apa2 pun, nk tny doc gak pasni. mmg kalsium sgt memberi kesan lbh2 lg time preg..hehe

Reply
avatar
fazrulnoor
admin
19 October 2011 at 15:58 ×

xtau plak..mgkin sbb x mengandung :)

Reply
avatar
Ati Masrif
admin
19 October 2011 at 15:59 ×

kak ati pernah cabut gigi masa
pengandung tapi lupa berapa bula
memang doc tu suruh makan ubat saje
tapi dah tak tahan sgt ..menyucuk2
kepala hotak dah....

hehe..alhamsulilah ...semua selamat
jangan ikut tau :)


p/s: diana kak ati ni ada pm diana
dok tunggu gak dari tadi tak reply pong

Reply
avatar
19 October 2011 at 16:01 ×

oh,camtu ke?baru thu..info untuk mase akn dtg ni..hehe..tq kak

Reply
avatar
NURULHANIF
admin
19 October 2011 at 16:05 ×

info yang menarik.. thanks..:)

Reply
avatar
19 October 2011 at 16:10 ×

info yang menarik...xpenah taw pon xleh cabot gigi time pregnant... thanks sis!

Reply
avatar
Ujie
admin
19 October 2011 at 16:13 ×

ohh..sbb kalsium.
mmg ada dgr org2 tua ckp..tp takde sbb yg logik.

Reply
avatar
munna
admin
19 October 2011 at 16:16 ×

time pregnant dulu tak pernah pun munna pergi check gigi walaupun nurse ada suruh

Reply
avatar
19 October 2011 at 16:36 ×

owh yeke.hmm anak amik kalsium kite.bis tu kalau kite tak suke minum susu cane kak?

Reply
avatar
diana
admin
19 October 2011 at 16:55 ×

rara pinkmafia
@
suka atau tak kena suka jugak..
heeheheh

Reply
avatar
19 October 2011 at 17:04 ×

ooohhh
begitu kah kak
okeh
akan mimi pastikan gigi sehat sebelom nandung nnti
kikiki


ohh

akak! maseh ye atas ucapan besday tu ye!=]

Reply
avatar
Azlan Hasan
admin
19 October 2011 at 18:13 ×

yang bahagian kalsium tu betul sbb pernah dengar gak time mengandung si ibu akan share kalsium ngan anak yang dikandung..hhehe

Regards,
-Strider-

Reply
avatar
adan
admin
19 October 2011 at 18:18 ×

baru tau pasal ni.. sebelum ni pernah gak tgk orang mengandung.. tp tade lak komplen sakit gigi...

Reply
avatar
19 October 2011 at 18:28 ×

waaa..mekasih ilmu yg berguna ni =)

Reply
avatar
19 October 2011 at 20:27 ×

dysha tga prgnt tp blum lg p check g.g... tkot la.. dok len bleh jmpa tp dok g.g mcm nk pegsan kalo jmpa.. @__@

Reply
avatar
dayang Citra
admin
15 September 2012 at 20:16 ×

semasa mengandung anak ke2,gigi buat hal..siap berlubang dan sangat sakit hingga takleh nak tido..last2 p cabut..masa tu dah mengandung dalam 7 bulan..sapa dapat tahan..huhuhu..doc tu tak kata apa,klinik swasta..dia tanya pun tidak..sekarang anak dah 3 tahun,Alhamdulillah,tak ada apa2..gigi dia pun cantik..hehehe

Reply
avatar

sila tinggalkan komen anda...:) ConversionConversion EmoticonEmoticon

Thanks for your comment