Breaking

Wednesday, 19 October 2011

KENAPA TAK BOLEH CABUT GIGI MASA HAMIL??

Assalamualaikum...

Selamat petang ibu2...
wah..macam kat klinik pulak kan???
hehehe..

Entry pasal gigi tadi ada yang
tanya kenapa tak boleh cabut gigi masa mengandung..
masa kita mengandung akan ada pemeriksaan gigi..
bila ada gigi rosak dia akan pesan..
"lepas pantang besalin nanti datang sini untuk cabut gigi tu ye.."

kenapa tak cabut masa mengandung??
kata orang tua2 tak boleh cabut sebab
gigi anak mudah rosak..

kata doktor pulak..
masa mengandung kita mudah sakit gigi
sebab kalsium yang ada pada kita anak dah guna..
sebab itu ibu mengandung kena lebihkan kalsium..

tak boleh cabut gigi sebab ubat bius tu bagi kesan
tak baik pada kandungan...
ada yang kata bila kandungan dah masuk 7,8 bulan
boleh cabut gigi tapi menggunakan ubat bius yang sedikit..
tapi tak semua doktor akan buat
sebab bahaya..kalau tak tahan sangat sakitnya baru dia buat jugak.

ini melalui sembang2 aku
dengan doktor aku la ye...
mungkin ada pendapat yang lebih lengkap tentang ni..

pi klinik nanti tanya banyak sikit kat doktor tu..
walaupun tak de kena mengena dengan korang.
jangan risau.dia tak marah punye..heheh

sekian...

24 comments:

  1. time pregnant gigi cepat berdarah

    ReplyDelete
  2. betul tue, kawan anum pun ckp cm tue

    ReplyDelete
  3. time pegnen nk kene byk kalsium kan...:)

    ReplyDelete
  4. mcm tu erk..hehe..pntg org tua ngn pantang dokter ade kaitan gak erk.. :)

    ReplyDelete
  5. kalsium mmg baik utk sume org. ibu mengandung of cos la kan..

    ReplyDelete
  6. Kakcik ni selagi boleh cabut sendiri, kakcik akan cabut sendiri... hehehe...

    ReplyDelete
  7. diana ni mcm tau2 jer persoalan ni bermain2 di fikiran sy .. ;)

    sy baru je kena saket gigi bbrp haro sudah..dan mmg tau xleh cabut gg mase preggy.hubby kelam kabut call doctor tanya pasal gigi ni,leh cabut ke tak..doc kate takleh sbb dia kata byk urat tercabut masa cabut gg tu dan takut effect kandungan..gitu le lebih krg ...

    ReplyDelete
  8. org br nk p klinik gg aritu sbb gg cam nk berlobang..pastu br tau sal rwatan gg tuk ibu preg tak bpe sesuai..apa2 pun, nk tny doc gak pasni. mmg kalsium sgt memberi kesan lbh2 lg time preg..hehe

    ReplyDelete
  9. xtau plak..mgkin sbb x mengandung :)

    ReplyDelete
  10. kak ati pernah cabut gigi masa
    pengandung tapi lupa berapa bula
    memang doc tu suruh makan ubat saje
    tapi dah tak tahan sgt ..menyucuk2
    kepala hotak dah....

    hehe..alhamsulilah ...semua selamat
    jangan ikut tau :)


    p/s: diana kak ati ni ada pm diana
    dok tunggu gak dari tadi tak reply pong

    ReplyDelete
  11. oh,camtu ke?baru thu..info untuk mase akn dtg ni..hehe..tq kak

    ReplyDelete
  12. info yang menarik.. thanks..:)

    ReplyDelete
  13. info yang menarik...xpenah taw pon xleh cabot gigi time pregnant... thanks sis!

    ReplyDelete
  14. ohh..sbb kalsium.
    mmg ada dgr org2 tua ckp..tp takde sbb yg logik.

    ReplyDelete
  15. time pregnant dulu tak pernah pun munna pergi check gigi walaupun nurse ada suruh

    ReplyDelete
  16. owh yeke.hmm anak amik kalsium kite.bis tu kalau kite tak suke minum susu cane kak?

    ReplyDelete
  17. rara pinkmafia
    @
    suka atau tak kena suka jugak..
    heeheheh

    ReplyDelete
  18. ooohhh
    begitu kah kak
    okeh
    akan mimi pastikan gigi sehat sebelom nandung nnti
    kikiki


    ohh

    akak! maseh ye atas ucapan besday tu ye!=]

    ReplyDelete
  19. yang bahagian kalsium tu betul sbb pernah dengar gak time mengandung si ibu akan share kalsium ngan anak yang dikandung..hhehe

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
  20. baru tau pasal ni.. sebelum ni pernah gak tgk orang mengandung.. tp tade lak komplen sakit gigi...

    ReplyDelete
  21. waaa..mekasih ilmu yg berguna ni =)

    ReplyDelete
  22. dysha tga prgnt tp blum lg p check g.g... tkot la.. dok len bleh jmpa tp dok g.g mcm nk pegsan kalo jmpa.. @__@

    ReplyDelete
  23. semasa mengandung anak ke2,gigi buat hal..siap berlubang dan sangat sakit hingga takleh nak tido..last2 p cabut..masa tu dah mengandung dalam 7 bulan..sapa dapat tahan..huhuhu..doc tu tak kata apa,klinik swasta..dia tanya pun tidak..sekarang anak dah 3 tahun,Alhamdulillah,tak ada apa2..gigi dia pun cantik..hehehe

    ReplyDelete

sila tinggalkan komen anda...:)

Adbox