Skip to main content

kecil-kecil nak ikut..dah besar tak nak pulak.!

Assalamualaikum...

selamat pagi semua...
isnin yang indah..bertambah indah
bila pagi2 ni buka nuff ada perkara
yang buat mata terbuntang..
ekkeke...itu korang la..bukan aku..:p

Photobucket

cemana cuti semalam??
seronok takjalan2??
cakap pasal jalan2 ni korang perasan tak
ada anak2 bila dah besar tak nak dah
jalan2 dengan mak ayah..
lagi2 kalau nak jalan2 melawat sedara mara..

jenuh nak ajak suruh tunjuk
muka jumpa sepupu sepapat...
kalau masa kecik dulu mana kita pi depa nak ikut..
dah besar tak nak pulak..
lagi seronok keluar dengan kawan2 dari keluar
dengan mak ayah..

Kalau ada anak2 yang macam ni
mak ayah kena main kan peranan yang betul..
jangan terus marah anak2..
pikir dulu kenapa depa tak suka ikut..
kebanyakan anak2 akan bagi alasan ..

"tak best la ikut mak ayah..bosan jalan dengan depa.."
"jalan dengan depa tak rasa seronok sebab
tak ubah macam nak pi melawat orang mati"

Mak ayah kena la ubah suasana
tu supaya anak rasa seronok jalan dengan kita.
Anak2 yang suka ikut mak ayah berjalan ni
mesti hubungan kekeluargaan depa tu rapat..
mak ayah pandai berkomunikasi dengan baik terhadap anak2..
anak2 pun rasa macam berjalan dengan kengkawan je.. kan??

raya haji hujung minggu ni
jangan lupa ajak anak2 melawat sedara mara ye...
jadikan perjalanan yang menceriakan untuk
anak2 kita..:P

sekian...

dapatkan berita cuak hanya di ituini

Comments

  1. ada sesetengah orang,,dia dapat kebebasan masa family dia kluar,,,,contohnya,,,selalu dia berebut pc dgn ayah,,tapi kalau,,diorang kluar,,,dapat lah pakai sepenuh masa,,hehehehe,,,,maybe,,salah satu sebab :)

    ReplyDelete
  2. lebih suka jln ngan family... =))...

    ReplyDelete
  3. biasanya kalau dlm adik beradik sy yg lelaki x nak ikut. yg perempuan suka je sbb bila jumpa sembang tak ingat nak balik. yg lelaki kalau lama sangat dah gelisah. duk tanya bila nak balik x sudah. :)

    ReplyDelete
  4. saya & adik beradik cam tu la dulu..masa zaman sekolah menengah. sbb bosan..org tua borak sesama dia, kami sampai ngantuk dgr.

    ReplyDelete
  5. dr kecik lagi mak ayah dh didik cmtu..smpi skrg pun klu nk pi mana2 mak tepon ty, nak ikut tak? kita plak tepon laki, boleh tak nk ikut mak? haha

    ReplyDelete
  6. dalam family saya lak, ibu ngan ayah tak ajak lagi tapi kami adik beradik excited berciap. penah sekali tu ibu ngan ayah sound awal-awal, "berdating takleh ajak anak taw!"

    hehehe >__<

    ReplyDelete
  7. biasa sy tgk yg xsuka ikot parents visit sedara mara ni ank laki lah..sori to say tp it happens in my family as well =)

    xpn dorg bz sgt keje..blk rmh nk rehat je..tu jd mls nk ikut parents berjln..hihi~ sy sgt suka ikut mak ayah berjln..sbb boleh paw mcm2..lalala =P

    ReplyDelete
  8. ank2 dah besaq memang mcm tu agaknya..kekadang susah nak paham..tapi kalau diingat2kan kita dolu2 pn cmtu gak...

    caranya mudah ja...bagi akak la, biasakan depa keluaq jln2 bersama2 kita...biasakan!..biasakan! , jgn bg muka.. nk mintak keluaq srg2 atau lebihkan rakan2 sebaya.

    PCL tu..memang serius bab anak2 dia.

    ReplyDelete
  9. setuju sangat. pastu bila dah besar, mulalah tak kenal sedara. hihi

    ReplyDelete
  10. Ye la kalau mak cik2 sayya dulu selalu mengandu dengan bonda yang anak mereka susah sangat nak mengikut bila berjalan , sampaikan nak bagi kenal sedara mara pun susah..mujurlah saya adik beradik memang suka mengekor , kalau tak bila lagi nak kenal sedara mara kan..

    ReplyDelete
  11. dah terbiasa dari kecik sampai dah anak dara, kalau kuar bandar raub tu..mesti dengan mak/abah..tak betah pergi sorang2 @ dgn kawan2..

    tp kalau tengok kat klcc/pavilion tu..budak2 sekolah rendah dah berani melepak..haishhh

    ReplyDelete
  12. terkejut plak tetiba nmpak banner kat tgh2 entry..igtkan akak cam tau2 jer sy tak suka jalan ngan mak ayah..hehehe..

    Sebenarnya benda camni pun pernah jadi gak kat saya..tapi biasa time2 yang memuncak bila start form 1 smpai form 5..pelawaan dari kengkawan mmg susah nak dielak..hehe..

    Tapi idea akak tu agak menarik gak..bile da besar nie baru tahu yang kita kena buat anak2 rasa best bile jalan gi umah sedara mara..jgn laa smpai umah sedara anak kita biarkan jer..bosan nnt dorang..hehe..btul tak x??

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
  13. tu yg pentingnya pendidikan dr awal...

    ReplyDelete
  14. biaso la budak2 skrg...lobih gomar main game kat umah...

    ReplyDelete
  15. kawan2 baya fa suma pelik bila fa pegi wedding, pegi melawat sedara dengan family. T_T

    ReplyDelete
  16. ske jln dgn family cuma jarang leh bersm sbb smua sbk. sedih je

    ReplyDelete
  17. ...tapikan kak, sy nie dr kecik smpi ke besar...asiklah nak membontot mak ayah walau ke mana je pun. Camne tu? Hiks~

    ReplyDelete
  18. beeetuuulll=]
    mimi dr kecik smp ke beso kalo kuar ujung minggu pon dgn mak
    hehehehe

    mang ada kwn
    tapi mak adalah prioriti

    tu yg kene selit dlm diri bakal anak nnti
    hihihihi

    ReplyDelete
  19. kalau boley ct nk ikot lau parent pergi..tp cm biaselah parent ct xkan ajak..dia lebih suka ank2 dia duk umah..nk kuar ngan kawan pOn susah..sebab tu ct ngadap blOg jaa..terpisah dunia luar..huhuhu

    ReplyDelete

Post a Comment

sila tinggalkan komen anda...:)

Popular posts from this blog

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU

Assalamualaikum...

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU Rasa seronok betul bila dapat Waffle maker ni. Waffle maker ni hadiah dari Lazada Malaysia . Saya dapat Voucher Rm100 dan saya pilih Waffle maker ni .Banyak betul barang dari Lazada kat rumah ni..hahaha..Order hari ni , esoknya dah sampai..Cepat je..kan??Bila sampai terus google resepi, bancuh tepung nak buat Waffle..hahah...Nampak macam gelojoh kan?sebenarnya sebab teruja. :p
Banyak juga resepi Waffle yang saya baca..saya try 2,3 resepi tapi tak menepati citarasa .Saya suka Waffle yang tebal ,lembut ,gebu.Bila dah sejuk pun dia tetap lembut. Ada resepi yang saya cuba jadi  keras dan masak tak sekata mungkin sebab Waffle padat dan jadi keras.

Ini lah waffle yang keras tu..Dia membakar pun tak sekata..Tompok2  je..Resepi nya dari mana??tak perlu la saya bagitau..hahahah..Tapi bagi yang suka waffle keras dan padat macam ni mungkin tak jadi masalah..
Tapi selepas beberapa percubaan akhirnya dapat juga satu resepi yang kena den…

30 MENU BERBUKA PUASA YANG RINGKAS SEPANJANG RAMADHAN

Assalamualaikum


Masuk je bulan ramadhan benda yang kita selalu fikir ialah nak masak apa untuk berbuka dan bersahur.kalau boleh kita nak juadah yang sedap , mudah di masak dan tak ambil masa yang lama.




Hari ni saya nak senaraikan 30 juadah lauk pauk yang kita boeh buat sepanjang ramadhan ni...Semoga lepas ni tak de la masuk je dapur dah pening kepala nak masak apa..Last2 ke bazar ramadhan juga dia merayau cari lauk..eheheh..Anggaran memasak setiap hidangan cuma dalam 10-20 minit sahaja..kalau guna dapur 2,3 tungku tak sampai sejam siap semuanya..



30 MENU BERBUKA PUASA YANG  RINGKAS SEPANJANG RAMADHAN
1- Ayam masak merah + ikan goreng +acar timun

2-Daging masak kicap + ikan goreng + taugeh tumis air

3-Gulai ayam + tumis kacang buncis + ikan keli goreng

4-kurma daging + kerabu mangga + ayam berempah

5-asam pedas ikan pari + ayam goreng kunyit +sambal belacan +ulaman

6-ikan keli masak lemak + terung berlada + ayam goreng

7-singgang ikan +kangkung goreng belacan + ikan goreng

8-Sup dagi…

CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL

Assalammualaikum..



CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL Saya belum pernah ada pengalaman melihat toyol..Semoga saya tidak diberi peluang melihat nya. hahha..Orang kata toyol ni macam budak-budak yang badan bulat, kepala nya botak,  semua giginya runcing , badan nya berbulu dan berlendir.Sifatnya seperti kanak-kanak yang suka bermain.Dari apa yang digambar kan ,memang tidak la Toyol ni kita kategorikan sebagai comel..kan??hahah...

Toyol hanya boleh di lihat dengan mata kasar oleh penjaganya sahaja.Orang lain memang tak dapat nak tengok Toyol.kalau ada yang tengok Toyol mungkin ada ritual atau cara-cara tertentu nak melihat makhluk nakal ni.Nak menjaga nya pun macam jaga budak kecil.Kena diberi susu setiap pagi dan petang.Bukan susu dalam tin tu ye ..Tapi menyusu badan.Kalau yang membelanya adalah lelaki, isteri lelaki tu la akan menyusukan toyol tu.kalau tuan nya wanita, wanita tu sendiri akan menyusukan nya.Sanggup tak??hahhah

Kalau di Malaysia ni saya …