Wednesday, 19 October 2011

Hamil,gigi kuning dan gigi ngilu

Assalamualaikum...

Selamat pagi semua..lambat update hari ni..
aku ada buat pemeriksaaan gigi baru2 ni..
sebagai persedian untuk hamil kali ke dua..
tapi tak hamil pun..hahahah..saja la..
mana tau hamil kan???
nanti dah hamil baru perasan gigi rosak lah apa..
dah nak cabut tak boleh pulak..
orang tengah hamil tak boleh cabut gigi.

Aku bagitahu pada doktor tu
yang gigi aku ada rasa ngilu sejak akhir2 ni..
kata doktor tu..
rasa ngilu tu adalah kerana lapisian gigi kita ni
dah semakin menipis sebab terhakis..
puncanya banyak makan asam,buah2 yang
masam jus yang masam..
jadi korang2 yang suka makan asam
tu tak payah la makan asam dah ye..
(pesan kat korang ke pesan kat diri sendiri?:p)
nak atasi rasa ngilu tu guna je ubat gigi khas yang ada di pasaran.


Alang2 dah cerita pasal gigi ni..
korang biasa tengok tak ada anak2 yang
dia gosok gigi hari2 setiap kali lepas makan
tapi gigi masih kuning.
terutama nya gigi yang mula2 tumbuh.gigi depan tu la..
jangan la risau ye sebab gigi tu nanti akan luruh
dan akan digantikan dengan gigi baru..
lagipun memang gigi depan tu
biasanya akan lebih kuning dari gigi susu..


sekian...

17 comments:

  1. bru tau klu pregnant xleh cabut gigi

    ReplyDelete
  2. amy pun sama baru taw kalau pregnant x leh cabut gigi..tapi kenapa ye kak

    ReplyDelete
  3. kadang2 mmg ngilu.masalah saya pula sbb saya punya gigi sensitive.mmg akan ngilu klu cuaca sejuk.

    ReplyDelete
  4. owh...gitu ye. bagus info ni...kena check gigi tiap2 bulan la klu camtu..sebab? manatau bln2 dpn mengandung ke kan?? hehe amin

    ReplyDelete
  5. gigi saya awesome harini.esok belum tentu lagi :)

    ReplyDelete
  6. akak pun selalu rasa ngilu kat gigi time minum sejuk.. waktu kecik2 dulu lepas mandi aje mesti mak akan periksa gigi.. klu gosok tak bersih sure kena ulang gosok gigi semula.. he..ha..

    ReplyDelete
  7. erk..lupa pulak nak gosok gigi jari ni..kihkihkih

    ReplyDelete
  8. huhu,,,dulu selalu gak ngilu,,,tapi takdela mengandung,,hehehe

    ReplyDelete
  9. nak check gigi jugak lepas nih.bukan sebab ngilu tapi dah sakit.

    ReplyDelete
  10. means, gigi leez pun dah semakin menipis kot sbb ngilu jugak. hu3..

    ReplyDelete
  11. aloooooooo
    canne niii
    payahnye nak buang tabiat suke mkn mende2 msam
    hhuhuhuhu

    ReplyDelete
  12. alamak..terbaca pll gigi baru teringat yang gigi saya da start belubang rasanya..hehe..nak kena jumpa dentist nie..hehehe

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
  13. sekarang gigi saya berlubang.. harap maklum.. =.=

    ReplyDelete
  14. lagi info tentang gigi kuning di SIHAT SELALU - Gigi Kuning

    ReplyDelete

sila tinggalkan komen anda...:)

'; (function() { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();