Friday, 29 March 2013

8 PERKARA SUAMI JANGAN BUAT DAN PERLU BUAT BILA ISTERI NAK BERSALIN.

Assalamualaikum..
..





ada yang sedang tunggu kelahiran anak pertama??kedua ??
ayah nya pulak mesti terfikir...
"apa la aku nak buat kalau tetiba je bini aku nak besalin nanti..?
ha..jangan risau..meh baca ni ye...
aku nak bagi tau kat lelaki kat luar nun
apa korang perlu buat dan tak perlu buat
bila tengah gelabah bini nk besalin...

1)korang kena tahu kat mana beg
yang bini nak bawak ke hospital tu...
sebaiknya beg nak bawak kehospital,
yang ada baju,tuala baby tu dah siap sebulan sebelum
tarikh jangka besalin..nak lagi mudah tinggal je beg tu kat dalam kereta..
nanti tak payah susah2 dah..

2)tengah2 keadaan yang huru hara tu :p
korang kena fokus pada isteri sahaja..
jangan time tu nak makan nasik kejap la..
nak pi berak sekejap..jangan ye...
itu bikin isteri cekik2 korang..

3)jangan kerap sangt tanya bini..
"sakit ke sayang?"
5 minit sekali dok tanya...
memang korang nak kena kunyah la nampaknya...
tak payah tanya kerap2..nak besalin memang sakit.

4)jangan tanya bini pasal makan time tu..
"nak makan apa2 tak?tomyan nak?
sup cendawan nak tak?"
time sakit2 tu bini tak ingat pasal makan pun..

5)jangan paksa bini untuk bercakap banyak..
kalau korang nak bercakap pun
cakap la benda2 yang menenang kan dia..
pujuk dia besabar,ajak dia mengucap
dan mengingati Allah.
beri kata2 semangat untuk isteri

6)jangan menangis sama dengan
bini yang sedang merintih2 sakit pinggang tu..
bini menangis dia pun menangis,..
patutnya dia kena tunjuk dia kuat.
kalau rasa nak menangis,
menangis dalam hati atau kat belakang bini..

7)jangan ada emosi lain yang ganggu korang ..
masa ni korang tak boleh nak naik angin ke apa..
tengok bini menangis,boleh pulak marah bini..
"tok sah dok menangis la..besalin ja..
macam la ni pertama kali hang beranak.."
bukan saja bini,orang lain pun korang tak boleh marah..
kena kawal emosi ok..

8)jangan gelabah...
pandu ke hospital dengan tenang..
jangan sebab nak cepat,
lepas bini habis pantang 5 surat saman
sampai kat umah...hambik kau!

sekian....

34 comments:

  1. tips baguihhh nih..hehe
    http://www.cinonexcoreyan.com/

    ReplyDelete
  2. salam..
    tak tau kenapa saya
    tak mengalami sebegini
    walau dah beranak 3..
    isteri memandu sendiri
    ke hospital bila rasa
    sakit nak bersalin
    anak yang terakhir.
    saya outstation..
    ermm..betapa tabahnya
    seorang wanita..

    ReplyDelete
  3. boleh dijadikan panduan untuk akan datang ni.. heheheh tp dah ready ni... muahahah

    ReplyDelete
  4. hahahahaha lawak lah akk ni kan..tergelak2 sy baca,cane lah saye nt eh.

    ReplyDelete
  5. setakat ni dah 2 kali mmh ada suami di sisi bagi semangat.... tapi mmg dia nangis lah diana bila tgk anak dah selamat keluar

    ReplyDelete
  6. subjek bini nak bersalin..kena study betui2 ni :)

    ReplyDelete
  7. bila baca ni, Rasa nak print tampal besar2 kat peti ais.

    ReplyDelete
  8. kdg, suami bervous melampau dr isteri..hehe

    ReplyDelete
  9. hehe..leh jdkn tip berguna untuk masa depan nie..

    ReplyDelete
  10. hahaha.
    eh tergelak pulak.
    anak pertama mmg suami saya gelabah tak sudah.
    saya dlm labor room,sbb suami bole masuk bila kepala anak dah keluar je...jap2 sms/call tnye bape cm dah..adoyaiii..

    ReplyDelete
  11. hehehe..good tips..thanks k.diana :)

    ReplyDelete
  12. awwww
    bagusnyeee
    bole sih bakal suami bace niii =]
    gud2!

    ReplyDelete
  13. bagus dan setuju betul ngan entry nie..suami2 wajib baca nie..hahahha

    ReplyDelete
  14. walaupun cam lmbat lagi sy nak praktik tips yang akak bg bnie tapi saya akn take note..hehehe..thank you kak..hehehe :)

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
  15. lol...apesal semua org cakap pasal masa depan ni?

    join gak lah..tip yg bagus

    ReplyDelete
  16. masa sakit nak bersalin tu en hubby kita tenang je & cuba tenangkan kita. Drive pun elok je walau standard la dia memang tak suka bawak keta ala2 siput.. berdesup jugak perginya. Walau kali pertama berdepan dgn situasi mcm tu tp alhamdulillah blh la dia control keadaan. masa dlm bilik bersalin pun dia ada.. cuma lepas tu dia ckp sebenarnya dia takut bila dr suruh tgk kepala baby yg nak keluar. kekekeke

    ReplyDelete
  17. byk kenangan pahit masa mengandung..sob..sob...

    ReplyDelete
  18. Teringat dulu maso kat dlm labour room temankan wife lahirkn Mifz bilo baco n3 nih..;-)

    ReplyDelete
  19. owh.. lambat lagi la tips ni akan sy gunakan.. hehehee

    ReplyDelete
  20. haha sayang nak makan tomyam tak ? agak2 kalau tanya macam tu terus bersalin dalam kete kot. adoiii bagus tips ni kak

    ReplyDelete
  21. atoi ... tips yang bagos n agak klakar ,... ada lagi ke laki sebengap 2 ? wakakaka

    ReplyDelete
  22. puteri XoXo
    @
    tak baik cakap macam tu..
    benda ni bukan ikut peredaran zaman..
    dan kita semua bukan sempurna..
    jadi kita cuma boleh berpesan2...

    ReplyDelete
  23. hehe...nanti nak beranak nak upah videographer rakam reaksi suami. hak hak.

    perancangan tu penting!

    ReplyDelete
  24. tirana aduka suka post ni.

    Jemput join.kertas soalan bhasa jawa di tempat tirana aduka.hadiah lumayan yg di tawarkan.jikalau berkelapangan.terima kasih.

    ReplyDelete
  25. thanks for the tip kak...... boleh buat panduan nie....

    ReplyDelete
  26. akak repost lik ke entry ni. apsal komen lain tahun 2011. huahuahua. sy nk tunjuk kat suami y no 7 tu. huahuahauuahuahau.

    ReplyDelete
  27. ni cerita based on pengalaman ke ni?
    Bagus jugak entri ni
    kena ingat sebab nak jadi bapak kemudian hari

    ReplyDelete

sila tinggalkan komen anda...:)

'; (function() { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();