Monday, 31 October 2011

TERUK SANGAT KE KALAU TAK DE KEKASIH?

Assalamualaikum...

terjah berita2 cuak di ituini

Selamat malam semua...
dah nak tidur ka adik2 sekalian??
awai lagi ni..meh la baca entry ni dulu ye??

Aku nak tanya ni..
terseksa sangat ke hidup
kalau tak de teman lelaki???
sunyi sangt ke bila tak de awek??

ada adik2 yang merungut kesunyian sebab
tak de teman lelaki..tak de awek..
sedih betul la tak de orang nak kat dia..
kalau umur 3,4 puluh,boleh la nak sedih2 kan???
tapi bila umur baru 16,17 dah merungut
kesunyian sebab tak de kekasih
nampak macam teruk sangat pulak hidup dia..kan??

Photobucket


Kadang2 aku ada nampak kat blog adik2
yang ada kotak wishlist kat sidebar tu..
ada pulak yang letak "boyfriend"
padahal masih bersekolah lagi..

tak malu ka??

sekian..

MAISARA::penat dah!

Assalamualaikum...

Selamat malam semua..
hujan2 gini cuaca sejuk..aku mula la malas..
tapi semalas-malas aku tak de la
macam maisara punye malas...

boleh kata dia tu 24 jam malas..
kalau main masak2,main teddy bear,melukis,tak malas pulak..
suruh mandi malas,suruh kemas umah malas..
yang peliknya dia tak cakap dia malas...
pagi tadi...



Ibu:lekas jom mandi..

Maisara:ibu dukung je la ..

Ibu:banyak cantik muka hang..

maisara:maisara ni nak jalan pun tak larat..

Ibu:hang buat apa tak larat..??

Maisara:tak tahu la..kaki maisara ni dah penat dah.

ibu:meh sini nak cabut kaki tu simpan dalam stor.

Maisara:tak payah la.dia tak la penat sangt.penat sikit saja..

betul la orang kata
kalau dahi luas akai banyak..kan??

sekian...

jom terjah berita cuak di ituini

KENAPA LELAKI TAK KACAK DAPAT AWEK CUN!

Assalamualaikum...



selamat petang semua...
Korang pernah tengok lelaki tak kacak
tapi awek cun giler..comel,geram je tengok..

dalam hati mesti terdetik..

"cemana la dia ni boleh dapat awek cun gini..
muka dia tak la ensem pun..
siap ada parut orang minyak lagi kat muka..."

pada yang tertanya2 tu meh nak kasi tau rahsia nya..
korang tau tak lelaki tak kacak ni
lebih mudah untuk didekati..
sebab depa tak sombong tau..
pandai mengambil hati..
depa sedaq la kekurangan diri depa tu..

depa jugak lebih memahami orang perempuan ni...
sebab tu depa tau orang perempuan bukan kesah
sangt pun tentang paras rupa ni..yang penting pandai
ambik hati..jadi depa gunakan itu
sebagai umpan ..

Lelaki ensem pulak perasan bagus..
asyik kontrol ensem..
tak reti nak buat lawak depan awek2..
konon takut jatuh saham..
selalu pikir dia yang terbaik
dan susah nak merendah diri lagi2 bab
penampilan diri...

sapa setuju angkat tangan..
yang tak setuju..pi cabut rumput kat sana!


sekian..

berita cuak hanya di ituini...:

suami mabuk-mabuk.

Assalamualaikum...

Photobucket


Selamat petang semua...
lelaki mana yang mabuk2 ni??
aih!!tak baik la mabuk2..
tapi hari ni bukan nak cerita pasal mabuk2
minum arak tu ye..
nak cerita pasal isteri hamil suami yang mabuk..
hehehhe...

Benda ni pernah jadi kat
bapak sedara aku..
isteri dia yang hamil,
tapi dia pulak yang asik uwek2..
bau itu tak boleh,bau ini tak boleh..
rasa nak penampor je...hahahah...

betul ke ada gejala yang seperti ini..??
bagi sesetangah orang memang hadapi masalah macam ni..
sama macam pembawakan budak jugak la..
dari segi saintifik rasanya tak de sapa yang boleh
jelaskan..ini semua kuasa Allah..kan??

Bagus jugak kan kalau kita mengandung
suami boleh rasa kesan2 nya tu..
ada lelaki yang fikir bila
kita mengandung,saja2 je muntah la..
pening la..dia kata nak ngelat dari buat kerja..
aih!!cer kasi dia kena sekali..baru tau rasa cemana..

eik???



sekian...

dapatkan berita cuak hanya di ituini..

LELAKI TIN KOSONG!

Assalamualaikum...

kalau korang rajin blogwalking
kat blog lelaki2 kan..
mesti korang akan jumpa ramai yang buat
entry pasal wanita seksi..pasal aurat..
betul tak???

Photobucket

Tapi betul ke depa tu tak suka perempuan seksi??
betul ka depa tu suka berdamping
dengan wanita2 yang tutup2 aurat ni???

aku ada baca satu entry yang lebih kurang
gini la ayat dia....

"orang perempuan...
ingat orang lelaki ni suka ke tengok
awak buka sana buka sini..kami tak suka tahu tak?"

ayat bajet macam semua lelaki tak suka je..kan??
kalau tak suka kenapa masih ada wanita yang pakai???
ha...dah tentu la sebab ada lelaki yang suka..kan??

kalau la semua lelaki bersepakat
untuk memulaukan wanita2 islam yang seksi
dan dedah2 aurat ni kompem
tak de wanita islam yang nak pakai seksi2..

macam dalam rumahtangga la jugak..
udah nasihat tapi tak di pedulikan,
suami kena ambik langkah mengasingkan tempat tidur..
kan jonet kan??heheheh..

Tapi hakikatnya orang lelaki cuma boleh
berbunyi macam tin kosong saja..
kalau awek pakai seksi dia jamu mata sekali..
bukan nak nasihat ..dia tak mau tegur sebab takut
nanti awek merajuk..bila merajuk
nanti susah nak pujuk..
silap2 awek tinggal dia..
cemana nak menikah kalau masa bercinta lagi
dah nampak sikap takut bini...???

*adik2 kalau nak cari suami cari la lelaki
seperti solihin zubir..:p


sekian...

dapatkan berita2 cuak hanya di ituini

Perempuan2 sekalian..ada berita baik untuk kita..!!!

Assalamualaikum....


laju je adik kakak,makcik nenek
semua datang blog ni bila tengok ada berita baik...kan???
sapa tak suka berita baik,
sila pergi cabut rumput kat padang sana ye..
yang suka berita baik mari rapat mari dekat...
wah!!ehehehh...

berita baiknya kak zarina
dengan bermurah hati
nak bagi diskaun kat semua pelanggan
dan bakal pelanggan beauty farmasi colour cosmetics..
maklum je la bila hujung2 tahun ni
banyak majlis nak pi..
barang mekap pun semua dah susut...
jadi apa tunggu lagi...
klik sini dan berhubung terus dengan kak zarina...

kalau tengok kat web beauty farmasi sana
harga eyeshadow dari 10-15 ringgit je..
lips gloss yang harga asal 28.90 dapat kita
beli dengan harga cuma rm15 ..tak mau ka??
diskaun dari 20%-50 %...

nak lagi best???
make up foundation kita
boleh dapat dengan harga rm23...

Rambang mata la pi jenguk kat web beauty farmasi ni..
hehhehe...jom la kita pi jalan2 kat sana nak tak???
kalau sapa2 yang duduk dekat dengan kelana jaya
kak zarina ada booth kat Giant Kelana Jaya (1st Floor).
nak dapatkan apa2 maklumat pasal produk di Beauty farmasi
korang boleh hubungi kak zarina
melaui email kat sini:beautyfarmasi@gmail.com

untuk mendapatkan produk lain
sila ke BEAUTY FARMASI COLOUR COSMETICS

kecil-kecil nak ikut..dah besar tak nak pulak.!

Assalamualaikum...

selamat pagi semua...
isnin yang indah..bertambah indah
bila pagi2 ni buka nuff ada perkara
yang buat mata terbuntang..
ekkeke...itu korang la..bukan aku..:p

Photobucket

cemana cuti semalam??
seronok takjalan2??
cakap pasal jalan2 ni korang perasan tak
ada anak2 bila dah besar tak nak dah
jalan2 dengan mak ayah..
lagi2 kalau nak jalan2 melawat sedara mara..

jenuh nak ajak suruh tunjuk
muka jumpa sepupu sepapat...
kalau masa kecik dulu mana kita pi depa nak ikut..
dah besar tak nak pulak..
lagi seronok keluar dengan kawan2 dari keluar
dengan mak ayah..

Kalau ada anak2 yang macam ni
mak ayah kena main kan peranan yang betul..
jangan terus marah anak2..
pikir dulu kenapa depa tak suka ikut..
kebanyakan anak2 akan bagi alasan ..

"tak best la ikut mak ayah..bosan jalan dengan depa.."
"jalan dengan depa tak rasa seronok sebab
tak ubah macam nak pi melawat orang mati"

Mak ayah kena la ubah suasana
tu supaya anak rasa seronok jalan dengan kita.
Anak2 yang suka ikut mak ayah berjalan ni
mesti hubungan kekeluargaan depa tu rapat..
mak ayah pandai berkomunikasi dengan baik terhadap anak2..
anak2 pun rasa macam berjalan dengan kengkawan je.. kan??

raya haji hujung minggu ni
jangan lupa ajak anak2 melawat sedara mara ye...
jadikan perjalanan yang menceriakan untuk
anak2 kita..:P

sekian...

dapatkan berita cuak hanya di ituini

GURISAN HIDUP.

Photobucket

Gurisan hidup sudah tersurat
Walau ku cuba memadamkannya
Segala yang aku hajati
Tak menjadi...

Mahligai cinta terbakar jua
Akibat bahang cemburu buta
Yang suci bisa dikotori
Oleh mimpi...

Kata-kata tidak bisa merubahmu
Pujuk rayu engkau anggap hanya palsu
Tiap langkah engkau ukur dengan sangsi
Hingga aku tidak tahan lagi...

Hidup bagaikan dicengkam duri
Kasih sayang tiada erti
Kalau begini kurela sendiri
Derita menyiksa diri

Gurisan hidup telah tersurat
Kasih sayang kini tersiat
Tak mungkin akan tercantum semula
Cinta kita...

Gurisan hidup sudah tersurat
Aku bagai terjerat...

********************************
Assalamualaikum...

Saje je pagi2 ni tetiba dengar lagu ni
kat radio..
tetiba teringat la zaman2 dulu...
zaman bari kenal lelaki..
ekekeke...

masa tu bukan zaman sekolah tau..
zaman sekolah tak berminat langsung
nak ada kekasih ni..
mungkin sebab tinggal dengan mak,
rasa tak sanggup nak ada orang lain kat hati ni
selain mak..dah la belanja sekolah
mak bagi,lepas tu pi sekolah gelenyar nak belaki...
ekekekek

Mula2 bercinta dah rasa tak best nya...
apa kita cakap semua tak percaya...
cemburu jangan cakap la...
sampai aku naik rimas..
kalau aku ni lawa sangt boleh la nak cemburu..kan??

tapi tu semua kenangan la..
sekarang ni kalau suami puji aku
lawa ke,comel ke...
baru tersedar la kenapa dulu "dia"
selalu cemburu dan curiga...

ayat bajet cun ..
jom muntah beramai2...!
ekekek...


sekian...
dapatkan berita2 cuak hanya di ituini

Sunday, 30 October 2011

FOLLOWER 4K.CEMANA BLOGWALKING?

Assalamualaikum...

Semalam aku ada dapat pertanyaan dari fara...
ini soklan nye..:p

soalan fara dan jopan aku..jopan usik2 nih.heehehe

jawapan nya...
sebab itu kita jangan amalkan
sikap "saya follow awak,awak follow saya ye.."
bila korang amalkan begitu dia jadi macam terikat
dengan undang yang korang sendiri cipta..

kalau korang buat undang2 gitu,orang akan fikir..

"dia ni bukan datang blog aku,
apa jadah nya dulu dok sibuk suruh aku follow
dia ..sekarang follower dah ramai tak de pun nak singgah "

nampak tak??
sapa yang nama busuk kalau dah jadi gitu??
sebab tu kalau tentang follow memollow ni korang
biarkan saja masa dan waktu itu
yang tentukan..kalau korang rajin
update dan komen2 entry
orang pun boleh menambahkan follower
korang jugak..itu lah yang aku amalkan sejak dulu...

soal cemana aku bw tu...
yang komen ke..yang tak komen ke...
mana sempat je la aku singgah..

tapi jujurnya yang kerap komen itu lah
yang aku selalu singgah...
aku cuma buat apa yang aku mampu
saja la..tak nak paksa2 diri..
ada anak,ada suami mana boleh nak pi ke 4k blog sehari.

Aku bersyukur sebab 4 ribu lebih blogger2
yang follow blog aku ni tak de la yang jenis

"saya follow dah..tapi
dia tak pernah singgah blog saya.."
(eh!ada ke tak de?terlupa pulak...ekekek)


sekian...

"dapatkan berita2 cuak di ituini"

Selamat hari jadi ...

Assalamualaikum...

Hari ni hari jadi suami aku...

Untuk suami aku.. dah dapat hadiah kan???
suka ke tak suka ke terima je ye...

harijadi kita nanti,
abang bawak kita pi bercuti seminggu ye???
kita tinggal la maisara kat sapa yang sudi..
wakakak..boleh gitu??

semoga abang sihat selalu..
abang kena sihat dan kuat
dan tak boleh sakit2 tau..
abang kena jaga kami..
paham?????:p

kalau boleh biar kita pergi dulu
sebelum abang sebab kita tau kita tak kan
boleh tempuh semua ni tanpa abang...

sekian...

Maisara::seratus!

Assalamualaikum...

Selamat petang..
hari jumaat lepas ada pasar malam..
petang tu pulak lepas hujan..perut lapar je..
bau ayam goreng menusuk2 ke hidung..
maklum la..pasar malam sebelah umah je..

Dengan niat nak cari makan..
aku dengan maisara pun pergi la kejap petang tu..
nama je pasar malam tapi jam 4,5 dah berniaga..hehheeh..
tapi macam biasa la anak dara ni...
nampak benda lain pulak...

Maisara:jom tengok mainan sekejap ibu...

Ibu:tengok je..tak nak beli ok..

Maisara:ok...

sampai2 je dia nampak doll..

Maisara:maisara suka la puteri ni..maisara nak namakan dia puteri cantik..

Ibu:(buat tak tahu)

Maisara:dia cantik kan ibu...??

Ibu:erm...

Maisara:ok..maisara ambik yang ini..

Ibu:kan nak tengok je..ibu tak de duit dah..

Maisara:maisara ada duit la..ayah bagi seratus..

Ibu:mana duit hang??

dia pun buka la beg duit pooh dia tu..

Maisara:nah..seratus..

Ibu:ni seratus????ini singgit..beli kuaci pun tak lepas tau..

seratus dengan singgit pun tak kenal..!!

sekian..

Ana tak reti!!!

Assalamualaikum...

hari ni banyak nak cerita pasal mengaji lah..
teringat macam2 kenangan masa mengaji kecik2 dulu..

masa kecik2 dulu
aku ni kuat melawan..
tak kira la tok nenak ka,mak cik pakcik ka..
kakak abang ka..
kalau aku tak suka memang aku lawan ja..
cakap mak ja aku tak lawan sebab mak tak jaga aku masa kecik2 dulu...
tak duduk sekali dengan mak..
nasib baik kan..??
hehhehe..

masa mengaji aku cukup tak suka kalau
opah aku paksa2 aku baca itu ini..
lama2 sangat mengaji pun aku tak mau..
aku nak opah aku ajar aku dulu..
kalau tidak mula la aku buat perangai..
tak reti baca la..lenguh kaki duduk lama2 la..
mengantuk la...macam2 alasan lagi.

satu petang tu opah aku ajar la..
aku yang last sekali pulak tu..
duduk depan sekali tapi ajar last..sapa tak geram kan..?

umur 6 tahun kot masa tu..
baca alif ba ta..
sampai kat huruf kaf aku dah boring giler..
aku cakap..
"tak mau sebut.."
opah aku paksa sebut jugak..
aku tak mau..opah aku geram dia ambik parang..
heheh..aku start menangis dah..
tapi tetap tak mau sebut huruf kaf..

opah aku acah nak sembelih aku
sebab tak mau sebut huruf kaf..
aku cakap gini..
"ana tak reti sebut huruf kaf la.."

opah:tu yang hang sebut tu boleh..

aku:ana tak reti..

opah:tadi kata tak reti sebut..tu hang sebut elok ja..
dah!!..sudah la mengaji.menyampah ajaq hang!!

heheh..
huduh tak perangai aku??

sekian..

(ENTRY ULANG TAYANG)

ADA TAK AKU TULIS AKU CASHOUT EARNING??TAK DE KAN??

Assalamualaikum...


Selamat malam semua...
aih!!mengeluh dulu...
mengeluh sebab entry cashout earning tu..
bila aku baca je komen2 tu
aku terpikir pulak..

"depa ni baca ke idak apa aku tulis ni..
aku citer pasal cashout earning...
bukan cerita,aku cashout earning.."

entry aku dah cukup pendek dah tau..
tak de meleret2..
dah habis ringkas dah tu..
tu pun payah nak baca lagi..??

rasanya kalau entry tu
panjang berjela sikit korang jeling gitu2 je la ye??

aduhai..

malas la nak update!
boleh tak aku merajuk gitu??
ada yang kesah???
hahhahaah..

suka hati korang la nak baca ke idak ye..
aku cuma kongsikan
apa yang sepatutnya..
aku bukan cerita benda2 yang tak baik..
aku bukan cerita pasal benda yang
aku sorang je nak rasa..
perkara yang aku tulis kebanyakan nya
adalah yang kita semua mungkin akan lalui..
jadi kalau nak ambik buat ingatan,ambik la..
tak nak sudah..

lepas tu bila tak tahu baru sibuk nak tanya..
padahal baru je orang bagi tau..
masa orang bagi tau tak nak ambik kesah pulak.

sekian,..

(entry marah2 manja nih...)

Saturday, 29 October 2011

PERGI STADIUM MAKNANYA SOKONG FAM??

Assalamualaikum....

Selamat malam...
sementara tunggu bola kejap lagi kita update dulu ye..
entry pun mesti citer pasal bola..
yang tak minat bola jangan terus tak nak baca ye..
mana tahu bila lepas baca terus minat bola..hehheh

malam ni akan berlangsung la perlawanan
antara TERENGGANU dan NEGERI SEMBILAN.
siapa pilihan korang??
dengar2 kat stadium sekarang ni penyokong
Terengganu ada 5x ganda dari penyokong Negeri sembilan

gambar 2 jam yang lepas

tapi jumlah penonton bukan jaminan
terengganu boleh menang...kan??
cuma yang tak sedapnya ada bunyi2 pulak
yang kata penonton yang pergi stadium tu tak
menyokong usaha untuk boikot pembelian tiket tu..
ni kes tiker mahal tu la..

serba salah jugak gitu kan sebab
mungkin yang pergi stadium tu sebab nak sokong
pasukan kesayangan depa..bukan berniat nak sokong FAM..
tak kan depa nak biar je pasukan depa bermain tanpa penyokong..
kan??jadi yang tak pi stadium tu tak payah la
nak kata depa yang kat stadium tu tak komited ka..
penyokong kuat FAM ka..niat depa tu kita tak tau..

Pasal penyokong Terengganu lebih ramai tu....
tak heran la..kan??sebab sebelum ni aku tengok
kat tv pun kalau game Negeri sembilan ni memang
penyokong depa tak pernah pun penuh stadium..
orang negeri sembilan tak ramai yang minat bola kot..
jadi kalau tiket murah pun belum
tentu la penyokong negeti sembilan
akan penuh kat stadium tu..

jangan marah ye...


sekian...

JEMU DENGAN BLOG??

Assalamualaikum...

Selamat petang semua...
pernah tak jemu dengan blog???
aku tak pernah jemu la..
cuma sesekali malas tu ada...
jemu tak de lagi..

nak tengok aku jemu mungkin aku
update blog pun seminggu 2,3 entry je..
setakat ni seminggu masih lagi lebih dari 30 entry..
jadi maknanya belum sampai tahap
jemu lagi tu..

setiap hari bila bangun dari tidur
cepat2 selesaikan apa yang patut sebab
jiwa berkobar2 nak buka blog..heheheh..
tambah sekarang ni dah buat duit dengan
blog,lagi la kena bagi tumpuan..

Tapi tak de la sampai
habiskan sehari sampai lebih 5,6 jam untuk blog je..
aku bukan orang bujang..
bukan wanita bekerjaya..
urusan rumahtangga dan hal sekeliling
perlu jugak diberi keutamaan..

tak tahu la bila aku akan jemu dengan blog ni..
rasanya mungkin 5,6 tahun lagi kot..
heheheh...

sekian saja entry yang tak de input.
heheheh..

CASHOUT EARNING NUFFNANG

Assalamualaikum...

Selamat petang semua...
hari ni ada yang cashout earning nuffnang tak??

petang ni aku nak cerita pasal cashout earning nuffnang.
ramai yang kata selepas cashout kali
pertama duit nuffnang lebih cepat untuk naik..
yang tu aku sendiri tak pasti..
rasanya biasa je kot...

Waktu untuk cashout bukan boleh sebarang2 tau..
kalau tak kena dengan tarikh nya
jenuh la korang nak tunggu sampai 2,3 bulan baru
cek korang sampai..ada yang sampai setengah tahun
menunggu pun ada tau..
sebaiknya cashout la hujung bulan..
dalam 27-29hb ke..

kalau korang punya status gliteratti,
mungkin cek korang akan sampai dalam 30-40 hari je..
tapi kalau status korang ordinary
cek akan sampai dalam tempoh 2 bulan atau lebih.

lagi satu bila korang ada be,
tapi jumlah untuk cashout tu dah cukup
jangan la pulak korang cashout ye..
tungggu la be tu jadi me dulu..
lepas tu baru cashout..
baru la dapat banyak sikit..:p

setiap kali korang cashout,nuffnang
akan potong rm1 untuk proses cek korang tu..
jadi kalau nak cashout bagi la jumlahnya
lebih sikit dari Rm50 tu ye..hehehhe..


sekian...

GERILA PENULISAN KREATIF

Assalamulaikum...


Boleh luangkan 5 minit korang
untuk baca entry ni???

rasanya baca tak sampai 5 minit kot..
lepas tu dah baca join
la GERILA PENULISAN KREATIF tu ye..

rugi sapa tak join...

sekian...

BUFFERED EARNING DAN ROKOK

Assalamualaikum...

Selamat pagi semua...
line masih slow kan hari ni???
jadi kita pun kena bergerak slow jugak la..
dah la aku ada buffered earning dari digi..
bila bergerak slow2 gini mula aku risau..
kang tak pasal2 jadi metered earning pulak..

Bila dapat be dari syarikat telekomunikasi
jangan sia2 kan..kena pulun bw
sebab be dari depa memang boleh dapat lumayan
bila rajin bw..

Ada orang nak tau cemana nak dapat be..
aku pun tak tahu cemana caranya..
dulu ramai yang buat tips cara nak dapat be tu..
dulu boleh la pakai tips2 tu..
sekarang dah tak boleh pakai dah..
kalau dapat pun macam nasib je la..

boring la citer pasal be ni eik???
jom kita citer pasal lain la..
korang tau tak ada perempouan suka betul
lelaki yang bau rokok..maknanya bau rokok
yang ada kat lelaki tu..dia suka..

bagi dia bau tu macam bau
seorang yang gagah la..
dia tak suka bau2 perfume yang import2 tu..
ni kisah benar tau..
cuma tak ramai yang nak mengakuinya je..
cinta punya pasal,bau rokok pun
dikatanya harum..:p

sekian...

Friday, 28 October 2011

PHONE S**

Assalamualaikum...

rupanya ada istilah phone s** ye..
ni aku baru belajo benda ni dari facebook .

Ye la..aku kolot..
suka buat benda pelik2 je budak2 sekarang ni kan??

kalau melalui telefon
je dah boleh buat hubungan s**
bayangkan kalau dah jumpa??
aih!!rosak budak2 sekarang ni..

Tu la bila dah kerap sangt dok
berbual kat telepon..
sampai dah tak de benda nak cerita
mula la nak buat benda yang bukan2 ..kan??

mak ayah semua...
jenguk2 sama anak2 anda yang
terperuk kat dalam bilik tu ye..
maklum je la..budak2 sekarang sekolah2
pun dah ada telepon bimbit..

bila tengah malam kita fikir depa
tengah tidur..
padahal berbual yang bukan2
disebalik kain selimut..
terjah2 la sama bilik depa tu ye..

sekian...

(malam ni nak google resepi2 kuih raya..)

FOLLOWER YANG TAK BERNILAI

Assalamualaikum...


Selamat malam..
aku tengok ramai adik2 blogger ni
penat2 buat blog lepas tu
dengan mudah je nak delete blog..

nak delete tu pulak sebab
tak best..nak buat blog baru..
senang je kan???
tak sayang ke kat jumlah follower tu..?

dalam bulan ni je aku tengok dah 3,4 orang
dok tinggal mesej suruh
"hai..jom follow semula blog saya yang baru.."
bila aku tanya kenapa dengan blog lama..
alasan nya mudah je..."blog lama tak menepati citarasa.."
aih..macam tu pun ada ye..

tapi tak pela..
depa mudah dapat follower..
"follow saya balik ye.."
mudah je...kan???

bagi yang sayangkan follower
dan merasa penat lelah berblog ni
rasanya tak mungkin la dia nak delete blog dia..kan??
kalau rasa tak menepati citarasa cukup
sekadar ubah template..
rasa tak reti edit2 template
bayar je kat fiza..
sekelip mata je dia buat..
tangan dia ada magic tau..

heheheh..

sekian...

BUTANG LIKE,LINE INTERNET DAN REVIEW..

Assalamualaikum...

selamat petang
aku dah lama nak buat entry ni
tapi tak dan..hehehe..
tu je alasan yang aku boleh bagi..:p

Aku tak tahu kenapa hari tu masa dah tambah
butang +1 terus butang "like" hilang..
kemudian sekarang dah ada butang like
butang +1 pulak hilang...

aduhai..ni yang buat aku berkira
nak tukar template lain ni..

nak tukar kena tunggu line internet laju sikit la..
sekarang kan musim hujan..
nak download apa2 tak boleh lagi la masa ni..
mengganggu aktiviti blogwalking je..

hari tu Ziefauzi review blog aku pun
dia suruh ubah sikit apa yang tak kena..kan??
jadi nak ubah tu kena tunggu line ok la..
sekarang betul2 tak boleh buat apa..

cakap pasal review ni..
aku pelik dengan sesetengah orang yang
nak direview tapi tak nak ikut pun apa
yang kita tulis..
mungkin saja suka2 je kot mintak review..
tak pa la..tu blog korang...kan??
buat la apa yang patut...
heheh...


sekian..

MAISARA::EPL dan FUTSAL

Assalamualaikum....

Korang pernah tak baca entry
pasal maisara yang ini..belum baca??cer baca dulu...

Minggu lepas ...
suami aku pi main futsal..

Maisara:ayah pergi mana ibu??

Ibu:pi main futsal..

Maisara:futsal tu apa??

Ibu:macam bolaseepak la..

Maisara:buka tv yang ayah main futsal tu..

ah!sudah..
dia ingat ayah dia main bola
sampai masuk dalam tv la tu...

Ibu:ada ke kat tv??

Maisara:ada..maisara tengok dengan ayah dulu..

aku pun buka jugak la..
kebetulan masa tu ada ulangan EPL..

maisara:mana ayah ibu??

ibu:ada kat belakang2 tu kot..

Maisara:ni semua baju merah..tadi ayah pergi pakai baju hitam..

ibu:mungkin dia dah tukar baju lain.

sampai habis game
bayang ayah tetap tak de kat tv...
bila ayah balik dari main futsal..

Maisara:ayah..tadi maisara cari ayah kat tv..

ayah:ya ka??ada nampak ayah tak??

maisara:tak de pun..

Ayah:ayah main kejap je..ayah malu sebab ayah tau maisara tengok ayah..

huh!!!ayah pun perasan kemain
konon nya main kat EPL nun..
bohong sikit2 sudah la..
heheheh


sekian...

KERABU..

Assalamualaikum...

Selamat petang..dah tak nak dah cerita pasal lelaki..
untuk hari ni je la..esok lusa tak tahu la pulak..

Time2 gini kalau dapat makan tembikai bestnya rasa..
sebut pasal tembikai ni..
korang pernah makan kerabu tembikai tak??
rasanya last aku makan masa aku kecik2 dulu la
sebab rasanya tak sesuai dengan tekak aku ni..

aku memang kurang suka makanan yang
manis ditambah dengan rasa pedas..
dalam kerabu tembikai tu
biasanya dibubuh bawang merah..
kalau yang tak nak bau bawang tu kuat sangt
boleh bubuh bawang besar je.
lepas tu ada cili padi dan garam sikit..

memang bukan selera aku la..
tapi kalau jus tembikai aku suka..
buah tembikai antara buah kegemaran aku jugak..

kerabu memang makanan
orang melayu la..kan??tapi tak semua
kerabu tu sedap..kerabu yang paling
aku suka kerabu jantung pisang
dan kerabu umbut kelapa..

Aduhai sedapnya...
masa kecik2 dulu kalau ada kenduri
mesti ada kerabu...la ni ja dah tak dak..
tak habis2 ayam masak merah,kari ayam..
padahal lauk ayam masak merah dan kari ayam
tu tetiap minggu aku masak..
cer buat lain sikit..kan best...

sekian...

LELAKI JE BOLEH...PEREMPUAN??

Assalamualaikum...

Selamat tengahari...
dah pun tengahari..lepas ni nak siapkan
baju encik suami yang nak ke masjid..
aku nak cerita pasal lelaki lagi boleh tak???
rasanya tema hari ni adalah lelaki ye..
heheheh..

orang lelaki kalau cerita pasal perempuan
mesti sampai sudah tak habis..
jadi kita pun kena buat gitu jugak la ye...hahahah...

cerita ringkas je la ni ...
pasal kentut sendawa,berdengkur..

adakah cuma lelaki je yang boleh
kentut,sendawa dan berdengkur..?
kenapa kalau perempuan yang buat tu semua
mesti dapat pangkat ,selekeh,tak senonoh,
tak sopan..

contohnya kalau kita kentut kat dalam bilik..
bilik tu tak de sapa..
kita ingat bunyi nya perlahan dah..
bila kita lepas kan je dan bunyi
macam hon kapal je..
bunyi tu pulak dengar sampai ke ruang tamu..
dah kena cop tak senonoh..

kalau yang dah kawen tak pe kot..
laki bini lawan kentut..
nak berdengkur sampai tercabut skrew katil pun tak pe
bagi sesetengah pasangan suami isteri
tapi bagi yang bujang2 ni
banyak sangt nak kena jaga..kan??
kalau tak jaga nanti lelaki tak nak pulak..

kalau depa kentut lepas kat pokok
bunga je,tak pe..
kita tak boleh..
tak aci betoi..
hahahahah....

entah apa2 entry ni...

sekian...

BILA LELAKI SUDAH ANGAU...

Assalamualaikum...

Selamat pagi lagi...hehheh..
pagi2 macam ni tak ramai lelaki yang berblog tau..
depa biasanya pagi2 gini
dok kedai kopi lepas tu berasap..
ekekek..
kalau ada lelaki yang tengah baca ni
jangan marah na..akak memang suka melawak..eheheh...

Kita nak cerita pasal lelaki lagi ni...
masa mabuk bercinta kan...
semua orang tau perempuan suka betul buat benda pelik2..
ada perempuan yang sanggup buat apa je untuk lelaki tu
kita nasihat tu tak makan saman la..

Tapi kan..cer bayangkan macam mana pulak
kalau lelaki yang buat perangai macam tu...
kalau dulu kita kenal dia seorang yang alim..
dia seorang yang rajin kerja..tidur awal..
bila dah bercinta lain pulak..

Waktu maghrib boleh selamba start enjib kereta
terus pi deting..kerja overtime pun malas dah nak buat..
jam 11,12 malam dok bargayut lagi kat telepon..

kalau benda2 yang tak melibatkan
orang lain ni,kita tak kesah la jugak kan..
tapi bila masa dengan kawan2 pun dah tak dak..
jadi tak best la..selalunya hari ahad boleh
ajak pi main futsal ka,main badminton ka...
la ni tak dah dah..ajak pi mana pun tak mau..
awek ajak baru nak pi..

yang kelakarnya bila frust
baru nak cari kawan2...
macam perempuan..kan??kan???
gelak kan dia..hehheh...


sekian...

LELAKI DAN SELUAR PENDEKNYA..

Assalamualaikum...

selamat pagi semua...
pagi ni siap semua kerja tak de dah tidur semula..
jam 7:00 terus start tulis satu entry..
hahaha..takut jadi macam semalam la..
dah la line slow nak kena balas jejak lagi..
memang tersiksa jiwa dan raga..

ok la..pagi ni aku nak cerita sikit pasal lelaki..
lelaki dan seluar pendek..

suami korang pakai seluar pendek tak??
kalau tak,bagus la..
kalau pakai tak salah kita sebagai isteri bakar je seluar tu..
wakakakaka..bukan bakar..pesan kan
pada dia,tak sepatutnya dia pakai seluar pendek..

aku ada nak cerita la pasal lelaki dan seluar pendek ni..
ada sorang lelaki,dia dulu tak pernah
pakai seluar pendek..
sejak di beli kereta dia pakai seluar pendek..
alasan dia,naik kereta orang tak nampak kaki dia..

lepas tu...
dah lama2 dia pakai pulak kat tempat
orang ramai..
alasan dia..dia pakai kat tempat yang
tak de orang melayu je...
kalau kat kampung dia tak pakai pun...

nampak tak??
benda yang tak elok ni,
kalau kita nak buat,mesti dah tau salah pun
kita tetap akan mencipta alasan sendiri
untuk menyedapkan hati sendiri...
padahal bukan tak tahu benda tu tak elok...


Sekian...

Thursday, 27 October 2011

TIPS UNTUK REVIEW BLOG

Assalamualaikum...

selamat malam semua...
teringin tak nak review blog orang??
amboi..asyik orang je review blog kita..kan??
sesekali kita kena la review blog orang pulak..
ada orang takut nak review
blog orang..takut salah bagi pendapat..
takut orang tak setuju dengan pendapat kita..

tapi selagi tak cuba selagi tu la kita tak tahu
kemampuan sebenar kita.
cemana nak review...??

bayang kan kita tengok diri kita kat cermin
yang besor...
tengok kepala kita dulu..kemudian muka..
tangan tangan,tangan kiri...
sampai la ke hujung kaki..

nampak apa yang tak kena dan tak sedap dimata??
luah kan saja...jangan lupa jugak cadangkan
penyelesaian untuk apa yang tak sempurna di mata korang tu..


SEKIAN...

MAISARA::LELAKI

Assalamuaaikum...

selamat malam semua..
selamat makan nasik jugak..heheh..
Entry pasai tak puas hati tu kan...
sebenarnya ramai lagi tau yang sehari 4,5 kali mai blog aku.
bukan 5 orang tu je..
tapi hari ni aku bubuh 5 nama tu je la..
esok2 kita bagi kejutan lagi na..hahahah..

ok..malam ni ..
ada ceramah kat umah aku..
ceramah pasal lelaki..
aku tak mau dengaq ceramah tu..
tapi kena paksa jugak..jadi tadah je la telinga ni..

tajuk ceramah tu pun lelaki..
jadi buat apa aku dengaq kan?
lain la kalau cerita pasal perempuan...

"hari ni kita ceramah bertajuk lelaki..
orang lelaki tak boleh la buat benda
yang tak baik..jangan bergaduh dan marah2..
orang lelaki jugak tak boleh ketuk kepala
orang perempuan..nanti cikgu marah tau..
sekian..."

begitu la ceramah yang disampaikan oleh Maisara
sebentar tadi..

Ibu:ceramah tu untuk lelaki kan??

maisara:ye..tajuk dia "lelaki"

Ibu:jadi buat apa ibu dengar..

Maisara:sebab dalam rumah ni cuma ada ibu dan maisara je..

ok..dia lagi bijak dari aku..
pasrah!


sekian...

TAK PUAS HATI BETUL KAT BLOGGER PEREMPUAN NI.

Assalamualaikum...

Selamat malam...
malam ni aku nak buat entry tak puas hati je..
boleh tak??eh!bukan selalu ke
entry aku asyik tak puas hati kat orang???
heheh..jadi tak heran la kalau ramai
blogger tak puas hati dengan aku..Link
what u give u get back..
scorpions kata...wahahahahah..

Ok...aku sebenarnya tak puas hati kat blogger2 pompuan ni...
meh nak senaraikan...

http://mynzahome.blogspot.com/

http://ujieothman.blogspot.com/

http://herba-tihara.blogspot.com/

http://aimieamalinaazman.blogspot.com/

http://valianthoury.blogspot.com/

geram betul aku...
pantang aku update..
datang la depa tergedek2 mengkomen..
kalau ada depan mata aku..
aku cium sorang2...
ekekek....

terima kasih ya...
sebab sudi baca dan komen setiap entry aku
yang entah apa tu..

lepas ni tengok aku tak puas hati kat sapa pulak..
wahaha...

sekian...

Malas blogwalking!

Assalamualaikum...

Hari ni tak sempat nak buat entry banyak2
sebab ada banyak jejak yang perlu dibalas dulu..
kang kalau tak balas jejak ada yang marah..
dah la aku ni berapa kali
dah di cop blogger malas bw..
aku pun tak tahu nak bw macam mana lagi .
mungkin kena bw dari jam 8 pagi sampai 12 malam
kot baru orang tak dak bising2 dah...
nak suruh aku buat gitu,mintak maaf la ye..
aku ada rumahtangga yang nak di jaga...

kadang2 yang bising kata aku malas bw tu
bukan apa pun..sebab aku tak pi blog dia je..
terus dia cop aku malas bw..
aih..!!nak pi blog dia ja ka?blog orang lain tak payah pi ye??
blogger kat malaysia ni ada 10 orang ja ka??

tak kan aku nak singgah hari2 sedangkan hang
update entry pun seminggu 2 kali..
nak tinggal jejak pun bukan ada shoutbox.
tak kan nak komen 1 entry hang sampai 6,7 kali..
bila tengok jejak kita tak de dan2 cop kita ni malas bw..
apa2 je la...

tak de rumahtangga lagi
boleh la hang dok hadap blog je dan perasan rajin..
dah ada rumahtangga dan anak2 nanti
nak tengok la masih rajin ke tidak..


sekian..

Satu Lagi Kelebihan Kopi.

Assalamualaikum...

Selamat petang...
pagi tadi baru je nak start bw dan balas jejak tetiba
ada orang mai pulak..ajak pi menyelesaikan masalah ..
demi kengkawan aku pun pegi la..
terabai la sudah kengkawan kat maya ni..
tak pe..petang ni aku bayar hutang
kat korang pulak...

sebelum tu ...
korang penggemar kopi...??
mengambil kafein setiap hari dengan teratur akan
mengurangi risiko diserang kanser kulit..

Pakar mengatakan wanita yang mengambil 3 cawan
kopi setiap hari akan memiliki risiko 20 peratus lebih rendah
untuk diserang kanser kulit ..

Manakala lelaki pulak memiliki risiko 9 peratus
lebih rendah untuk mendapat penyakit yang sama..

ada orang kata kopi ni
bahaya kalau diminum...
tapi yang sebenarnya minuman apa pun,
makanan apa pun..kalau diambil berlebihan
akan membahayakan kesihatan..
ubat sekalipun,kalau kita ambil lebih boleh jadi racun..kan???


sekian...

ANAK,IMAN DAN NAFSU

Assalamualaikum...

selamat pagi semua...
malam tadi hujan jadi sedap je tidur..
tambah pulak badan letih sebab siang nya
makan angin..kan??
heheheh...

banyak blog nak kena singgah hari ni..
jadi aku bangun awal semata2 nak buat blog je..hahahah..
ok la..untuk pagi ni cuma nak kongsikan kata2 ni...
******************************
Pabila anak2 di didik dengan agama
maka membesar dan suburlah hatinya dengan iman.
Pabila anak2 di didik dengan harta dan kemewahan dunia
semata maka membesar dan suburlah nafsu dan syahwatnya.

********************************

Bentuk alah anak2 kita
dengan kesimbangan dunia dan akhirat..
insyaallah..akan indah lah hidup nya...


sekian...

Wednesday, 26 October 2011

TAJUK ENTRY BLOGGER TERDESAK

Assalamualaikum...

selamat pagi semua..
ramai yang bercuti hari ni..
tapi esok dah kerja kan??
jadi malam ni entry ringkas2 je la..
tak janji la ringkas ke tidak..wahahahh...

Aku nak cerita pasal tajuk entry ni..
pada sesetengah blogger dia sanggup buat apa pun untuk
tarik perhatian orang untuk baca entry dia..kan??
salah satu cara yang mudah
ialah gunakan tajuk yang betul2
buat orang nak klik..

Tapi agak2 la weh...
jangan la tajuk lain isi nya lain...
macam menipu je..
lepas tu hujung2 entry baru dia bagitau..
"maaf la..tajuk entry memang lari jauh
dari isi entry sebab aku tak tahu nak bubuh tajuk apa"

Alamak..tulis punya panjang
tapi tajuk seciput pun tak reti nak bagi..
tu ke alasan untuk kita letak tajuk yang
lari dengan isi entry kita??
tak patut la...

Bila kita berblog kita
jangan tunjuk sangat kita terdesak tau..
rileks sudah la..bukan blogger lain nampak muka kita
tengah berblog kan???
jadi jangan pulak kita zahir kan
keterdesakan kita nak kan pengunjung tu kat
dalam entry kita..ok???...

senyum2...:)



sekian..

MEREKA DAH TAK SINGGAH BLOG NI LAGI...

Assalamualikum...

Selamat malam..
pernah kehilangan pembaca setia???
tipu la kalau tak pernah kan??
aku pun selalu mengalami benda ni..

Selalunya kalau pembaca setia lari
dah tentu la kesalahan tu pada kita sendiri kan??
mungkin kita tak cukup menjaga pembaca setia kita.
Entry kita semakin membosan kan..
dan mungkin yang membosankan tu
adalah kita sendiri,heheh...

kadang2 kita dah cukup menjaga dah..
tapi depa nak pergi jugak kan??
tak pe la..relakan saja..
bukan tak sedih,terkilan..ada semua rasa tu..
tapi apa lah yang kita boleh buat
kalau hubungan sebelum ni akrab tetiba
je depa nak menjauh dari kita..

kalau yang pergi tu setakat pengunjung yang
sesekali singgah je mungkin
tak la sedih sangt..
tapi yang akrab dan selalu
bercerita itu ini,tiba2 menjauh ada la jugak
aku rasa kecik hati..

cer mari sama2 kita
pikir balik ada lagi tak blogger yang
selalu singgah blog kita sejak awal2 kita berblog
dulu,tapi sekarang menyepi saja...??
jom kita kenang2 kan mereka..:)
aku selalu ingat kat depa...



sekian...

lain yang mintak...lain yang dapat!

Assalamualaikum...

selamat malam....

hari ni aku nak cerita tentang jodoh..
masa belum kawen dulu kita bukan tau sape jodoh kita..kan..?
bila dah kawen kita pikir
pulak sampai bila jodoh kita ni..?
harap2 la sampai ke syurga..
insyaallah..

belum kawen dulu
orang pesan nak cari laki cari
yang macam ni..macam tu..
cari bini yang begini..yang begitu..
macam2 la..

tapi bila pesan saja memang boleh..
cuma jodoh pertemuan itu di tangan tuhan..

masa bujang kita berangan nak laki
yang macam ni macam tu..
tapi yang datang kat kita lain pulak dari yang kita doa2kan dulu..
walaupun lain tapi hati tetap suka..
hati tetap sayang..
tak ingat dah ciri2 lelaki idaman yang kita senaraikan dalam diari dulu..
diari pun dah lempaq kat mana entah..
heheh..

masa bujang berangan nak
pompuan yang bejubah..kalau boleh
dia tutup semua..
nampak bijik mata ja..siap bagi tau kat mak..
mak jangan risau cek
cari bini yang macam ni!!!
sambil tunjuk ibu jari ala2 kacang cap tangan..
tapi yang dapat,
tak la bejubah tapi sedap mata memandang..
tu pun sayang dan rindu sampai nak gila..

kalau dulu nak lelaki yang ada janggut sejemput..
sekali dapat..bukan sejemput lagi dah..
berjemput2 ada..

dulu nak pompuan yang tinggi
takat telinga saja..
sekali dapat yang paras2 dada ja..

dulu nak laki kurus..
sekali tersyok kat yang gemuk bulat.

dulu nak pompuan yang kulit tak putih tak hitam..
tapi hati tiba2 terpaut pada yang itam menawan..

dulu nak laki yang saiz kasut 9..
tengok2 dapat yang saiz 7..
halus ja kaki..
heheh...

siapa pun jodoh kamu
bersyukur seadanya..
mesti ada kelebihan dalam dirinya yang buat kamu sayang
dan gilakan dia siang dan malam..
itu kamu saja yang tahu..
tahniah kerana masih menyintai pasangan kamu
seperti mana dia menyintai kamu..
jangan biarkan rasa cinta itu
hilang di telan usia perkahwinan..

selamat bercinta..

~~~~~~~~~~~~~~~~~

sekian..

(entry ulang tayang)

Gunakan ugutan untuk mendidik anak-anak

Assalamualaikum...

Dalam mendidik anak2 sesekali kita kena gunakan ugutan.
aku tak tau cara ni sesuai atau tak.
tapi setakat ni tak pernah pulak aku nampak kesan2 yang buruk..
asalkan ugutan tu tak melampau..kan??

selalu jugak aku ugut2 maisara ni.
tapi kena tahula apa kelemahan dia.
kalau anak korang suka tengok katon tapi tak suka tengok berita
korang boleh ugut2 jugak..
"cepat mandi..kalau tak,ibu tak buka citer katon.ibu nak buka berita.."
kan senang gitu...kan??

tapi bila kita ugut2 dia jangan sampai kita menakut2 kan dia.
"eiii..buat la..situ ada momok/hantu"
takut2 anak kita sampai besar takut hantu.
lebih parah bila dia pikir hantu tu betul2 ujud.
sebab tu kita tak digalak kan menonton cerita hantu.
sebab ianya memesongkan akidah kita.
kita pun tak digalak kan apatah lagi anak2..

lagi satu elak kan mengugut guna binatang atau
serangga yang dia takut.
"tak mau mandi nanti ibu letak cicak atas kepala kamu.."
jangan la gitu..
sampai tua dia takut cicak..

elak kan jugak mengugut dengan terlalu kerap..
takut anak2 dah boleh baca sikap kita..
"eleh..ibu tu cakap je nak rotan.tapi tak pun.."
sebaiknye kita ugut dia dengan perkara2 yang di tak duga.
"kalau tak nak buat,esok pi sekolah jangan harap nak dapat duit belanja.."

ingat!!
jangan kerap mengugut!
anak2 sekarang lebih bijak dari kita dulu2..

sekian...

(entry ulang tayang)

MINUMAN BERSODA PUNCA AGRESIF

Assalamualaikum...

Selamat bercuti semua..semalam bw blog kawan2 ramai yang buat entry
pasal gathering kat rumah kakcik seroja tu..meriah betul majlis depa..
sapa tak dapat pi memang rugi..sama la dengan aku..rugi la..
makanan pun sedap2...dengar2 nanti nak buat lagi kan??
tapi kat rumah Dato LF pulak.jauh la..nanti pun aku tak boleh pi...
kalau aku pi mesti aku menyorok kat dapur je..
sebab aku ni pemalu tau..hehheh..

tak mau la cerita pasal majlis depa..mengundang cemburu je..hehhe..
ni aku nak cerita sikit pasal minuman bersoda..
siapa suka??
aku suka..tapi tak de la selalu nak minum..
sebulan sekali je ada la..tu pun tumpang2 minum
dengan suami..:p

Aku pernah terbaca kat mana entah..
katanya kalau orang yang suka minum
air soda tu,dia mudah marah dan bertindak agresif...
ha!!jangan ingat minum alkohol je boleh
buat orang bertindak agresif..

Ni survey yang pakar kat mana entah buat..
kat BOSTON tak salah..
tapi benda ni masih dalam kajian depa
walaupun kepastian tu ada..

Lagipun minuman bersoda tu banyak gula..kan??
tak bagus untuk kesihatan rasanya,..


sekian...

Tuesday, 25 October 2011

STADIUM SHAH ALAM DAH JADI KANDANG KAMBING

Assalamualaikum....

Selamat malam semua...
sejak dari pagi tadi lagi banyak blog yang buat entry pasal
tindakan FAM yang menaikkan harga tiket
dengan begitu tinggi..
ada jugak yang terlebih rajin pi edit gambar
stadium tu jadi gambar kandang kambing...
memang lucu tak tapi tak sepatutnya korang buat gitu...
stadium tu lambang kebanggaan penyokong2 selangor tau..
kat situ jugak pasukan Malaysia beraksi..bukan selangor je..


stadium tu tak salah pun..
memang padang nya teruk..tak de kualiti pun..
yang salah FAM..jadi marah FAM sudah la..

sapa tak marah kan??
tak de sebab yang logik untuk FAM naik kan
harga tiket yang tinggi melampau..
dengan alasan untuk memperbaiki stadium.

Kalau rasa banyak benda nak di perbaiki
baik buat perlawanan tu kat tempat lain je..
buat kat BATU KAWAN pun boleh..ekeekeke..

untuk rakyat terengganu tahniah sebab beban dah berkurangan..
tapi bagi rakyat Negeri Sembilan mungkin
korang kena protes lebih lagi kot..
tengok macam penyokong terengganu..
siap buat banner besar2 lagi..
ada yang buat video hitler..
kalau nak tengok pi la kat suara bawah tanah..
hahahha...



sekian..

tip memulakan perbualan

Assalamualaikum...

selamat malam.

malam ni aku nak bagi tip memulakan perbualan..
ada orang yang tak pandai nak memulakan perbualan.
tambah2 pada pertemuan pertama..
mungkin malu..
tapi ada waktunya kita perlu juga
bergaul dengan seseorang yang baru supaya
kita tak di sisihkan dan ia jugak
menaik kan sedikit imej kita..betul tak??

1)puji mengenai sesuatu yang mereka pakai.
contohnye :"saya suka la kamu punye shawl ni..
sesuai dengan kamu..saya tak pandai pakai shawal..bla..bla..bla..

2)pakai sesuatu yang mencetuskan soalan
contohnye:"eh..saya tak pernah jumpa la keronsang yang macam awak pakai ni..
kat mana awak beli..rasa teringin la"

3)sentiasa mengambil tahu tentang apa yang
berlaku supaya dapat memberi komen tentang isu semasa
contohnye: sekarang sedang hangat dengan cerita
tentang piala suzuki.walaupun tak minat ambik tahu la sikit2..

4)bercakaplah tentang perjalanan semasa menuju ke tempat perjumpaan tersebut.
pastikan cerita itu menarik dan ada benda baru.misalnye harga tiket bas yang mahal atau pun kemalangan kecil yang berlaku.

5)bercakap mengenai cuaca.
mungkin boleh memulakan dengan
"musim hujan sekarang ni ye??tempat awak hujan tak??"

6)bercakap mengenai sukan..
kalau lelaki boleh gunakan topik ini..apa lah lelaki tanpa sukan..
betul tak??

7)bercakap mengenai hobi anda..
boleh saja memulakan perbualan dengan menceritakan tentang hobi kita.
memang lah dia tak tanya.tapi mungkin selepas mendengar tentang hobi kita membuatkan
dia ingin bercerita tentang hobi dia pulak..
tapi awas,jika dia hanya mendiamkan diri mungkin dia bosan dengan cerita tentang hobi kita tu.
segera tukar topik perbualan.

8)bercakap mengenai budaya..
contohnye:"saya orang perak..kamu orang mana?"
saya asal dari kelantan..
"oh..kalau di kelantan saya paling suka bla..bla..bla...

topik yang harus dielak kan pada pertemuan pertama

1)agama
2)perbandingan gaji
3)harga barang yang di pakai seseorang
4)politik

sekian..
(entry ulangtayang)

MAISARA::alat solek

Assalamualikum...

Selamat petang semua..
ada yang mengantuk time ni??
jenuh la..dok jegil bijik mata nak tahan dari
tertutup tu..hehhehe...

Aku pun mengantuk jugak ni...
tapi nak tidur tu tak boleh la..
kang maisara buat kerja macam2 tau..
terutamanya barang mekap aku tu.penat la
nak beli lipstik tetiap bulan .

selalunya kalau nak keluar ka,
kalut la aku kat depan cermin dengan maisara ni..
apa benda yang aku letak kat muka aku
kena letak sama kat muka dia..
asal calit je sudah la..
lekat atau tak kat muka dia tu dia tak peduli...hahahah

kalau ada anak perempuan
macam tu la kan???
anak lelaki cemana pulak ye??
ada berebut barang mekap jugak ka???
heheheh

sekian...

MENYELESAIKAN MASALAH BUTANG SHARE TAK MUNCUL DI BAWAH POST

Assalamualaikum...

Selamat petang semua...
sebelum ni blog aku alami masalah
butang share kat bawah post tu tak keluar..
banyak cara dah aku cuba..


butang ni la yang aku maksudkan..


Tapi semalam akhirnya
butang tu muncul jugak..
sebelum ni walaupun kat page elements aku dah tick kat
"Show Share Buttons " tapi dia masih tak keluar..

Bagi yang alami masalah yang sama dengan
aku apa yang korang perlu buat ialah
pergi kat design---->edit html.
download full template dulu kalau nak..
dekat bawah kode ada "Revert widget templates to default".
klik kat situ..

lepas tu tengok blog korang..
dah ada keluar butang share....
lepas tu template korang mungkin berubah sikit la..
terutamanya scroll,korang kena pasang lain..
iklan nuffnang yang kat post pun kena masuk kan balik..

sekian...

NAK PROMOTE BIARLAH JELAS PRODUK NYA..

Assalamualaikum...

Selamat tengahari semua...
dah makan ka??aku masak pun belum..ekekeke..

Entry hari ni cuma nak pesan je la..
nak pesan pasal iklan...
korang yang ada buat bisnes2 ni
kalau nak komen sambil beriklan
kalau boleh biar lah cerita
korang tu boleh buat orang percaya...

aku ada dapat komen semalam..
dia komen dan cerita untuk promote
produk kuruskan badan..
tapi kita ni bila setakat cakap saja
dan tinggal kan no telefon agak susah orang nak percaya...

kan bagus kalau diujudkan
satu laman web atau apa ke yang pengunjung
boleh nampak produk tu macam mana..
nama pengedar nya siapa..apa yang terkandung
dalam produk tu...dan sebaginya..kan???
macam tu pun orang ada la keyakinan tu
untuk melanggan dengan kita..kan???

Ni kalau setakat cerita kat kotak komen begitu begini,
lepas tu letak no telefon dan email je..
siapa la nak tertarik dengan promosi gitu..kan??

Aku ni bukan la kedekut sangat sampai
nak tolong2 promote pun tak nak..kan??
tapi kalau boleh bagi la jelas sikit pasal barang tu..
Apa lah yang aku boleh buat kalau cuma ada
no telefon dan emailnya aje...
itu pun suruh kontek kalau nak beli!
buatnya orang kena tipu aku jugak yang susah..
jadi aku padam la dah komen tu..

harap maaf...
kalau nak aku tolong promote kan
sila bagi aku nampak produk korang tu apa ye..

sekian...

FITNAH NANA DAN FITNAH DIANA!

Assalamualaikum...

Selamat pagi semua...
selamat bersarapan..
jangan malas2 hari ni ye...
sehari je lagi kerja..
lepas tu esok dah cuti..hehehehe

Pagi2 macam ni cerita apa yang boleh buat
hilang lesu2 ye???
cerita fitnah la yang best...
bukan aku nak buat fitnah...
tapi nak cerita pasal fitnah..
sebab tadi buka blog Nana yang
konon2nya dikatakan dah bercerai disebabkan hantaran nya
adalah sebuah gitar...

Dan dalam blog Nana tu dah dijelaskan yang itu
semua adalah fitnah...
Mujur mereka suami isteri tak cepat melatah..
kalau artis lain mungkin dah saman si penyebar fitnah tu..

Korang pernah kena fitnah tak??
sepanjang hidup aku ni fitnah paling kelakar sekali
bila ada orang kata aku pernah masuk penjara
sebab hisap dadah..
ekekeke...

memang masa dengar cerita tu
aku ketawa tak hengat la..mau nye tak kelakar...
badan bulat sihat kemain
tetiba dikatanya aku hisap dadah..

Jangan kan masuk penjara..
melawat orang kat penjara pun tak pernah..
aih!!tapi aku tak ambik hati la dengan fitnah tu sebab
semua orang tak percaya dengan cerita tu..
bila orang tak percaya,sah2 la nama pembawa cerita
yang nampak busuk kan???
Bila sedar nama dah busuk,bertentang mata dengan kita
pun tak nak.mula nak lari2...
bukan nya aku nak lempang dia pun..
cuma nak ajak minum2... makan2...

korang percaya tak aku nak ajak dia minum2 dan makan2???

sekian....

WAJIB MENGHADIRI JEMPUTAN KENDURI.

Assalamualikum...

selamat pagi..
wah!!sejuk nyaman la pagi ni..kan???

Kita nak cerita pasal kenduri lagi boleh tak??
kan sekarang musim kenduri kendara..:p

macam yang aku tulis dalam entry ini..
wajib menghadiri jemputan kenduri..kan??
tapi kalangan ulama berpendapat bahawa
hukum wajib itu bergantung kepada syarat-syarat tertentu.

Pertama: yang menjemput atau mengadakan
kenduri perkahwinan itu orang Islam.

Kedua: Orang yang dijemput adalah
menyeluruh tanpa mengira bulu atau kedudukan,
iaitu tidak membeza-bezakan yang kaya dan miskin.

Ketiga: Jemputan ke majlis perkahwinan itu
dibuat secara khusus kepada setiap
orang bukan secara umum, sama ada dengan cara menemuinya,
melalui kad jemputan atau melantik
wakil untuk menjemputnya. Sekiranya jemputan
dibuat secara umum seperti berkata atau
membuat iklan menjemput penduduk
sesuatu tempat itu ke majlis itu, maka tidak wajib menghadiri jemputan berkenaan.

Keempat: Pada lahirnya segala perbelanjaan
untuk mengadakan majlis itu daripada wang yang halal.

Kelima: Tidak terdapat di majlis itu
orang yang menyakiti orang yang dijemput.

Keenam: Tidak ada di majlis itu sesuatu yang mungkar
seperti arak atau majlis tari menari yang haram.

Ketujuh: Tidak ada jemputan
yang lebih awal daripada itu.

Kelapan: Tiada sebarang keuzuran
yang menghalangnya hadir.

selamat makan kenduri ye...:)

sekian...

Monday, 24 October 2011

KAMU MARAH KAT SIAPA SEBENARNYA NI??

Assalamualaikum...

Selamat malam semua...
hari ni langsung tak ping entry kat mana2..
traffic pun jatuh menjunam2 dah..
hahhah..tak pe la..itu je yang aku mampu..kan??
nak buat perkara di luar kemampuan kita
perlukan pengorbanan yang besar..kan??

musim hujan...
ada yang suka musim hujan ada yang tak suka..

Yang tak suka harap
jaga mulut lidah korang ye..
jangan anggap hujan dan panas ni
macam satu bala untuk korang pulak.

Bila kilat sikit...
mula la marah2..setakat merungut tu
biasala ..

"kilat pulak..tak dapat nak tengok tv.."

"hujan sudah..habis la kain baju kat ampaian tu.."

"oh..panasnya..kulit saya jadi merah2.."

tapi yang tak sedapnya
bila marah2 sampai keluar perkataan tak baik..
merungut sambil marah dengan suara yang keras..
macam la masalah besar sangat bila kilat dan tak dapat
nak beronline atau tengok tv..

marah kat siapa sebenarnya tu??


sekian..

Nuffnang Asia-Pacific Blog Awards 2011

Assalamualaikum....

Selamat malam semua...Kejap tadi buka je nuffnang..
wah!!!ada apa ni??tertanya2 sendiri...
rupanya ada Blog Award..


korang yang nak join boleh la calonkan blog2
kegemaran korang mengikut kategori..
hadiahnya pun nampak menarik..
klik la sini untuk pencalonan..



Tempoh pencalonan bermula 24 Oktober 2011,
dan pencalonan akan ditutup pada 11:59, 2 November 2011.


Selepas pencalonan ditutup,
blog
yang dicalonkan akan menjalani proses
pemilihan
oleh panel hakim untuk menentukan
finalis
yang akan meneruskan ke peringkat seterusnya - mengundi.


penaja nya pun hebat2...
tapi yang tak bestnya salah satu rakan penaja ialah TIGER.
bukan tiger yang dalam katun TIGER AND POOH tu ye..
tapi minuman keras TIGER.



Heheheh...
mula la aku was2 dah dengan nuffnang ni.

sekian...

TUTORIAL LETAK ICON DALAM SHOUTBOX

Assalamualaikum...

Selamat malam semua...
malam ni aku nak buat tutorial..
agak lama tak buat tutorial..
kali ni nak tunjuk cemana nak tambah icon2 comel
kat shoutbox kita..

mula2 sekali login kat shoutmix kita..
kat shoutmix tu ada "upgrade your shoutbox"
klik je situ...


tak paham tengok gambo je ye...



lepas tu masuk kan shoutbox id dan pasword


klik dekat smileys

lepas tu masuk kan url icon yang kita nak bubuh tu..
kemudian tekan add..
terus masuk kan url icon2 yang seterusnya..
setiap kali bubuh url icon tekan add tau..
last sekali tekan save setting..

untuk dapat kan icon2 yang comel
boleh dapat kan kat sini..
nak dapatkan url dia macam ni...
klik kat icon yang korang nak..
lepas tu akan keluar macam ni..
yang aku gariskan dengan garisan
oren tu adalah url icon tu..

selamat mencuba..:)


sekian..

Amy Dalam keadaan stabiL+REVIEW BLOG MYRA JAY!

Assalamualaikum...

Selamat petang semua...masih risau dengan situasi sebenar keadaan Amy..
korang pun macam tu jugak kan??..tadi ada yang kata
keadaan Amy dah stabil..
Siapa kah cik anon yang menyebarkan berita palsu tadi ye..
rajin melampau!!

petang ni aku nak bayar hutang ni..dah banyak kali Mj mintak
aku review blog dia..jadi baru hari ni boleh buat.
siapa tak pernah pi blog MJ?klik gambar header ni ye...


Dari segi loading dan berat,blog MJ masih lagi ringan
walaupun beratnya mencecah 150kb..tapi kalau
yang mengalami masalah internet slow tu
mungkin kena bersabar sikit la..
jadi MJ boleh la ringan kat sedikit blog ni ye..
kemudian bahagian post agak kurang kemas.
Mungkin kerana terlalu banyak penggunaan warna untuk font
di bahagian post.ada warna merah hitam dan ungu.
kita boleh masuk kan warna lain untuk font dalam
entry tapi jangan terlalu kerap gunakan warna2 yang bercampur..
terutama untuk ayat yang panjang.

post dan iklan kat bawah header jugak nampak bersambung.
Mj boleh letak border kat bawah iklan churp2 tu.
letak kan iklan kat satu tempat je..
terlalu banyak sangat iklan merata2 ..
kat atas post ada..bawah post pun ada..
itu buat entry jadi tenggelam..

untuk bahagian sidebar Mj boleh
letak kan sesetengah menu dibahagian tab menu..
terutamanya ,RESEPI MJ,PAGES dan ABOUT ME.
letak terlalu banyak widget disidebar adalah
sebahagian punca loading blog jadi lambat dan berat.

gambar bunga disebalik title sidebar jugak
agak kurang menarik..
untuk title sidebar tu lebih elok kalau MJ buat
background untuk title je.

Untuk shoutbox dan kotak follower
sebaiknya MJ letak bersama dibahagian atas
selepas iklan nuffnang.


semoga MJ tak kecik hati dengan review ni ye..
selamat mau jaya...

sekian..

BLOGGER AMY SINAR RAUDHAH SUDAH TIADA

Assalamualaikum...

Ada yang tinggal kan komen kata Amy
dah tak de??
betul ke???

ada siapa2 yang boleh bagitahu
betul ke tidak ni???

sekian..

JOM MAKAN KENDURI..

Assalamualaikum...

Selamat petang semua...
baru berkesempatan nak belek2 blog sendiri..
biasanya kalau hari isnin memang la lewat sikit
nak beronline..aih!masih gagal menyusun jadual
harian dengan sebaik mungkin..

Dekat2 hujung tahun ni
mesti banyak kenduri kawen sana sini kan??
kalau ada yang dekat2 boleh la pergi..
yang duduk jauh2 tu rasanya kalau tak de halangan pergi
je la..

Ada orang tak suka pergi kenduri..
walaupun orang dah jemput pakai mulut beserta kad
tak denye dia nak pergi..
kawan satu tempat kerja kawen pun tak mau pi..
dekat pun tak mau pi..

"malas la aku nak pi..makan kat umah je la.."

dia ingat kenduri tu
cuma untuk makan saja..

"segan la nak pi..aku bukan kenal sangat tuan umah tu.."

yang ni memang kerap sangat kita dengar..
sedangkan menghadiri jemputan dan undangan
kenduri kahwin adalah fardu ain,
iaitu wajib ke atas setiap individu yang diundang.
Ini berdasarkan hadis yang diriwayatkan oleh
Al-Bukhari dan Muslim bermaksud:

"Apabila seorang daripada kamu diundang
menghadiri kenduri kahwin, maka hendaklah dia menghadirinya."

tapi orang sekarang ni ..
kalau orang jemput kenduri kawen (orang islam)
dia taknak pi..
bila taukey cina dia jemput makan2
boleh pulak dia pi..siap bawak buah tangan lagi..
padahal kalau orang bukan islam yang jemput
kita tak wajib pergi.

Kalau kat kampung2 pulak,kita tak pi kenduri orang,
nanti kalau kita nak buat kenduri
orang tak mai umah kita...
maklum je la..kat dunia ni
buat apa2 pun semua nak kan balasan..
pi kenduri rumah orang sebab orang mai kenduri rumah kita..
ekekeke..

Korang pernah tak jiran2 buat kenduri
tak jemput korang???
buat majlis makan tak jemput pun...
pernah??
aih!!kejam jiran gitu..


sekian...

WHY ALWAYS ME??

Sunday, 23 October 2011

SHAWL???INGATKAN LONGGOKAN KAIN...

Assalamualaikum...


nak tanya la..
apa pasal sekarang ni ramai sangt
gadis2 yang suka pakai shawl
yang buat kepala korang nampak besaq dan badan korang nampak kecik.??

Huduh sangat dah aku tengok..

sekali imbas tengok dah macam ada longgokan kain
kat atas kepala..

cer pakai elok2...
pakai tudung yang labuh tu..
purdah yang kita pakai masa sekolah dulu.
yang tu lagi elok la..
maneh ja nampak ..kan??

pakai shawl yang longgok atas kepala
lepas tu seluar yang kaki kecik..
baju pun kecik..
pesyen apa tu?

aku memang kolot tapi
belum buta lagi la..
masih tau mana yang cantik,mana yang kebadut-badutan..




sekian..

komen pun nak copy ke??hallamakkk!!

Assalamualaikum...


Selamat malam semua...
masalah copy mengcopy entry orang
lain dan tak bagi credit adalah
masalah yang selalu terjadi dalam dunia blog ni..

Kalau tuan punya entry asal tu jenis yang macam cik tom...
mungkin korang bernasib baik la..
sebab nya dia bukan jenis marah2 ni..
dia setakat melepaskan kesedihan di entry blog dia je..

tu kalau copy entry orang..
korang pernah tengok orang copy komen??
bukan copy komen sendiri ye..
tapi copy komen orang..

aku ingtkan tak de..
rupanya ada..
tak caya tengok ni..
printscreen dari entry ini
lawak tak...?
aih..macam ni pun ada..
aku ingtkan orang yang sama..
bila Elih kata tak kenal siapa
NURHADI PRAYOGI tu tersenyum sendiri la aku..
hahhaha..


sekian..

ARTIS MEMANG CAKAP PANDAI..

Assalamualaikum...

Selamat petang semua...
korang selalu tengok rancangan ada artis2 tak???
aku dengan suami kalau
tengok rancangan ada artis cepat betul menguapnya..
tambah rancangan nyanyi2..
tu la bila dah tua.,kan??
tak minat dah semua tu..
berbeza zaman pesta muda mudi dulu..:p

kalau nak baca gossip2 kami membaca je la..
satu yang aku perasan tentang artis2 ni..
bila bagi komen macam bagus2 je...

"semua ni takdir dari Allah.."
"saya ni cari rezeki yang halal.."
"apa orang nak kata,kata lah..
yang penting Alllah tahu siapa yang benar.."
"saya tak mintak duit sapa2,
apa yang saya ada hari ni dari Allah s.w.t.

peghh!!!stetment depa ni kalau kita dengar
nampak macam tau je hukum hakam..
tapi apa yang keluar dari mulut depa
semuanya setakat nak menangkan diri sendiri je..
nak bagitau yang apa depa buat tu
kita sebagai orang luar tak perlu pertikaikan..

Konon nya depa pun tak la jahil..
tapi depa tak sedaq pun yang keluar dari mulut depa tu
berbeza sangt dengan apa yang depa buat..



sekian..

RESEPI SMOOTHIE STRAWBERRY BLUEBERRY

Assalamualaikum...

Selamat petang semua...
petang2 ni kalau dapat minum
smoothie strawberry kan best...


kalau ada buah blueberry lagi best...
dan kacang almond!
wah!!!terasa2 dah kat tekak ni...
tak payah beli..
buat sendiri pun boleh..
tak reti buat??
meh nak ajor..
memula korang pi beli barang2 ni...

6 biji buah strawberry yang besar2 :p
1 biji pisang dipotong2
1 mangkujk kecil buah blueberry
6 ons yogurt
1 cawan susu segar
1 / 4 cawan almond

dah ada bahannya nya...
bersihkan semua buah2
dan masuk kan semua bahan dalam blender atau food processor

lepas tu sejuk kan dalam peti sejuk..
tak nak sejuk minum gitu pun sedap jugak...

tapi maisara tak suka..
bagus jugak!tak payah berebut dengan dia..
ekekek...
kalau nak jadikan aiskrim
letak kat tempat sejuk beku tu ye..
yang tu maisara suka..hehheh

selamat mencuba..

sekian...

TINGKATKAN STAMINA DENGAN JUS BEET

Assalamualakum...

Selamat petang semua...
korang kenal buah beet merah tak???
dari luar nampak macam ubi je..
dalam dia semuanya merah...
rupa dia mcam ni la...



Buah ni sangat berkhasiat tau..
boleh buat jus untuk meningkatkan stamina.

Jus beet bebas dari lemak dan kolesterol
yang baik untuk jantung.
Kandungan folat dan vitamin B
membantu tubuh memproses protein,
pembentukan sel darah merah dan DNA.
Folat juga dikenal sebagai nutrisi penting
untuk wanita hamil supaya bayi tidak lahir cacat.

Kalau sebelum ni korang ambik
minuman segera yang konon
nya boleh menguatkan badan,
apa kata mulai hari ni cuba pulak jus beet merah ni.
lagipun minuman kopi campuran yang konon
nya menguatkan badan tu
tinggi kandungan gula nya...



sekian..

RAMAI PEMANDU MABUK DIPULAU PINANG

Assalamualaikum...

Baru kejap tadi tengok berita ada
polis kena langgar dengan pemandu mabuk..

kalau korang orang luar dari pulau
pinang aku nak pesan la bila datang pulau
pinang kena jaga2 dengan pemadu mabuk ni..
bukan malam je..siang pun ada.

Entah berapa ratus kali dah aku jumpa
pemandu mabuk kat sini..
boleh kenal sangt cara orang mabuk bawak kereta.
sekejap ke kiri sekejap ke kanan..
bila kita potong kereta dia
dapat tengok la muka macam baru
lepas kena tumbuk..

pelik betul kan??
buat apa depa minum benda
yang boleh merosak kan depa??


sekian...

Saturday, 22 October 2011

MAISARA::dah siap ke belum?

Assalamualaikum...

Agak lama tak masak laksa..
laksa makanan kegemaran maisara.
semalam maisara suruh aku masak laksa.
Rasa malas nya nak buat..
bukan susah mana pun..
yang susah nak kena buang tulang ikan tu je..

Laksa dah siap masak..
maisara pun dah kenyang..
sekarang tergolek depan tv tertidur..
bila tengok dia tidur rasa leganya...
boleh la tengok citer korea jap..

yang tak bestnya bila masak laksa ni...
aku baru rebus ikan dia dah tanya..

"dah siap ke ibu?"

5 minit sekali tanya soalan tu..
sesekali naik jugak la volume suara aku ni..
tapi tak de nye dia serik..
sat2 sia mai lagi tanya dah siap masak ke belum..

tadi pun tanya lagi...

Maisara:dah siap ke ibu...

Ibu:eh!ibu nak masak ke hang yang nak masak?

Maisara:ibu la masak..

Ibu:habis tu yang asyik kacau ibu masak kenapa?

Maisara:ibu masak lambat sangat..

Ibu:memang la benda ni lambat masak nya..laksa pun tak lembut lagi..

Maisara:tu la..ibu masak mi dia memang lambat.tak payah la masak mi dia.masak sup saja sudah la...

Cakap pandai kan???
kalau makan laksa memang dia makan kuahnya je..
laksa tu kalau aku tak suap
dia tak makan..


sekian...

budak jambu!

Assalamualaikum...

Selamat petang..
blog kedua untuk aku review hari ni..
ni segmen review yang aku join kat blog nasz tu ok..
bukan segmen aku tau..
Satu lagi blog yang dok group aku ialah blog ini...




1)blog simple..tapi tak de bloglist dan header pun agak kosong.
kalau cantik kan sikit lagi best.

2)kat home page letak la entry lebih dari satu..

3)entry2 dalam blog ni tak banyak lagi..
kebanyakan entry2 segmen je kot...
nak belek satu2?aih...banyak kerja tu..
sebab tu sebaiknya letak la blog archive..:p

4)blog asal budak jambu ni sebenarnya blogger dah delete
tapi mungkin adik ni tak tahu kot
di boleh dapatkan semula blog lama dia...
apa pun dia dah buat blog baru kira tak pe la..kan??

ok..tu je la...
jom pi terjah blog budak jambu ni.
klik gambar untuk ke blog budak jambu..:)

sekian..

www.ziefauzi.com

Assalamualaikum...

Selamat petang semua...
semalam aku ada join
"segmen nasz:lu review gua,gua review lu.ok?".
aku dapat kumpulan 11.
jadi petang ni nak review blog ahli kumpulan aku la.
untuk review pertama aku nak review blog ZIEFAUZI.

tak tahu nak letak gambar apa untuk
review kali ni sebab header zie ni
boleh bertukar2..
kejap gambar pantai,kejap gambar bulat2...
tu sebab aku lebih suka header yang melambangkan blog kita
atau diri kita sendiri..senang nak ingat..:p
itu pendapat aku la...lain orang lain citarasa..kan???
hehhe..aku letak gamba ni je la...



Blog Zie ringan je.
warna template pun ok.
Blog zie ni blog berita.
tapi masih ada jugak entry2 personal dan
cuma dia lebih banyak bercerita tentang topik2 semasa.

bLogger zie ni sebenarnya dah lama
berblog.jadi dia memang dah arif la
tentang template blog,sebab tu masuk blog dia
tak de apa yang menyakitkan mata..
semua sedap mata memandang..

kalau korang nak kenal2 dengan blogger Zie
jom la singgah dan follow blog dia..

Sampai hati Kak Diana

Assalamualaikum....


2 bulan yang lalu...

"ini entry saya sayang terakhir..
tak tahu la bila lagi saya akan
menulis di blog kesayangan saya ni...
selamat tinggal kawan2..."

aku pun buang je la link
dia dari bloglist..

selepas 2 bulan....

"hai kak diana..
dah lama kak diana tak datang blog saya..
sampai hati..sedih tau!"

kalau ada depan mata aku cekik2 dah budak nih!


sekian..

MENANGANI MASALAH MERTUA SUKA MASUK CAMPUR HAL RUMAHTANGGA

Assalamualikum...

Selamat pagi...
mengantuknya pagi ni..rasa macam nak sambung
tidur semula je...
tapi ada banyak benda nak buat.

Pagi ni nak cerita pasal masalah mertua
yang suka masuk campur urusan rumahtangga anak menantu.
Isteri bergaduh sikit dengan suami
mertua sibuk masuk campur..
sudahnya benda yang kecik terus jadi besar..

Kalau dipihak isteri semakin isteri bersabar semakin
berlipat ganda la pahalanya.kalau mengalah dengan
mertua dan paham peranan isteri
insyaallah..ada rahmatnya..
tapi hidup berumahtangga ni untuk selamanya..
bukan untuk untuk sehari dua..
mampu kah kita bertahan??

mula2 kena tahu puncanya...
selalunya punca mertua masuk campur adalah
sebab dia masih berasa yang anak dia masih
dibawah tanggungjawb dia.
apa2 hal dia tetap nak menjadi seorang pelindung
untuk anak dia.

jadi korang kena hati2 la bila berdepan dengan dia.
jangan la kat depan dia nak bergaduh laki bini..
nak sembang pasal duit tak cukup la..
nak cerita pasal masalah2 rumahtangga ke..
tak kan dia nak dengar je..mesti dia nak menyampuk jugak..kan??

kemudian menantu jangan la pinggirkan
mertua takut dia rasa sejak kawen korang dah tak peduli
kat dia.bila tak endah kat dia,dia akan cuba
untuk tarik perhatian korang.tu yang bila apa2 sikit dia masuk campur..
dia tetap nak jadi orang yang
penting dalam hidup anak dan menantu dia.

dan yang last sekali
menantu kena tunjuk yang korang
boleh jaga anak dia sebaik dia jugak..
tak kisah la korang dipihak isteri atau suami
jalan kan tanggungjawab sebaik mungkin..
kalau kena hipokrit depan mertua
apa salahnya kalau itu untuk kearah kebaikan..

semoga berbahagia...

sekian...

Friday, 21 October 2011

MAISARA::telefon la astro..

Assalamualaikum..

Selamat malam semua..
lega rasanya bila saluran katun kat astro
aku dah block.
masuk hari ni dah 3 hari maisara tak tengok katun kat astro..
kalau nak tengok katun dia akan tengok kat tv9.
kat tv9 katun start petang kan??
jadi tak la lama sangt dok hadap tv..
malam pun dah tak dapat la tengok katun..
pagi2 pun sekarang ni dia tengok TVIQ je..
lagi bagus dari dok hadap astro ceria yang mengarut je banyak.

Bukan apa tahun depan dah sekolah.
nak biasa kan dia supaya tengok tv waktu petang saja,.
malam tak boleh tengok sebab kena baca buku.
kalau tak biasakan dari sekarang bila lagi..kan??



tapi dia tau yang aku block siaran tu..
cuma dia tak tahu pasword je..hahah..
tadi dia ajar aku tekan remote tu..
kekonon nya aku ni tak reti la..

maisara:ibu..cer buka tv maisara

Ibu:dah tak de la astro dah potong..

Maisara:belum la ibu..ibu kena tekan no kat sini .lepas tu tekan ok..

pandai2 je nak ngajar aku..
aku pun tekan le..
tekan 1111..
bukan tu paswordnya..ekekek..

Ibu:ha..nampak tu..mana boleh..astro dah potong.

maisara:ibu telepon la astro..

Ibu:duit telepon tak de.

Maisara:telepon ayah?

Ibu:telepon ayah tak boleh guna untuk telepon astro.tak dapat..

Memang alasan aku tak logik..
yang penting dia percaya...
wakakakak

sekian...

DEPA MAIN SUAP2 AIS KACANG TAK KAN HANG PERCAYA DIA LAGI KOT!

Assalamualaikum...

Selamat malam semua...
korang tengok dah kan video
bergaduh berebut lelaki tu kan???

Aku ingat kan tak ramai perempuan gitu..
rupanya ramai..
perempuan cemana yang aku maksudkan tu??
ha..perempuan yang percaya sangat dengan lelaki ni..
tu yang korang nampak kat video ..kan??
yang versi blog punye korang dah baca belum..??
hahahah...

Yang versi blog punya lain sikit..
dah jelas terang benderang lelaki tu
dok makan ais kacang bersuap2 dengan perempuan lain..
dia siap upload gambar tu
tapi sebab lelaki tu pujuk merayu call siang malam
dan buat pengakuan kata tu sepupu dia
terus si gadis hilang marah...

Aduhai..adik2 oi..
sudah2 la menipu perempuan..
dan sudah2 la termakan tipu helah lelaki..
Bila tengah muda ni nak bercinta sangat
jangan la sampai dah nampak salah depan mata
pun masih nak percaya kat lelaki tu.

Tinggal kan je..
kamu muda lagi..masih ramai la lelaki
yang setia kat luar sana..
masa zaman sekolah ni
kita orang perempuan tak kan mati la
kalau tak de cinta dari lelaki..

Mula aku nak ajar adik2 kecik ni
supaya jadi jahat nih..
hahahah

SEGMEN NASZ : LU REVIEW GUA, GUA REVIEW LU. OK?

Assalamualaikum...

Join segmen jomm..
bagus segmen ni..
sebab aku suka review blog orang..:p
hehehhe..
Senang je nak join. Korang cuma kena buat:

1. Buat satu entry sambil copy dan paste Header kat atas sertakan linkkan ke post ini.

2. Salin tajuk ni, "SEGMEN NASZ : LU REVIEW GUA, GUA REVIEW LU. OK?"

3. Tulislah kata-kata yang korang rasa ingin korang sampaikan.

4. Tinggalkan url korang kat ruang komen.

pesanan dari nasz:
Amaran : Blogger yang join segmen ni, kena review blogger yang saya dah pasang-pasangkan. Tak boleh join segmen ni pastu tinggalkan je. Jujurlah dengan diri sendiri. Walaupun saya tak nampak, tapi Allah nampak. So, sebelum nak join, korang fikir dulu sama ada korang mampu nak teruskan atau tidak. Itu je.

PERSONALITI LELAKI MELALUI GAYA RAMBUT

Assalamualaikum...

Selamat petang semua...
korang yang perempuan2 ni suka
tak lelaki rambut panjang??
aku kurang minat la..
panjang sikit ok la..
tapi kalau lepas bahu je aku tak selera tengok..
ekekke..

Ada perempuan suka lelaki rambut panjang..
siap ikat belakang..guna getah pink..ekekek..
tak de la.gurau je..
dia ikat belakang je.katanya lelaki gini
romantik..

Ada yang suka lelaki rambut pendek..
macam encik2 askar dan pak polisi tu..
nampak kemas dan bersih..
lelaki gini katanya tetap pendirian

ada yang suka lelaki botak tak??
katanya lelaki botak juga
seorang yang menghiburkan
dan rajin.lelaki botak juga nampak seksi katanya..
memang nya kalau terdedah itu seksi ye??ekekek..

ada ramai yang lebih suka lelaki yang rambut
tak panjang tak pendek..
biasa2 je...lelaki gini bermulut manis
dan ada rami kawan..

sekian...