Thursday, 15 September 2011

Panduan untuk mereka yang tak reti memasak.

Assalamualaikum...

Selamat malam semua..
kurang sikit bw hari ni sebab aku sibuk buat header.heheh..
buat padam..buat padam..mana nak siapnya...
tak pe la..untuk sementara waktu ni
blog aku tak de header lagi..esok lusa ada la kot..:p

malam ni aku nak cerita pasal memasak..
Ada orang rasa memasak tu sangat susah.
tak reti nak masak..nak bubuh gula banyak mana?
garam tak reti nak agak2..
goreng ikan nak bubuh serbuk kunyit berapa senduk..
nak potong bawang cemana?dadu,dada?atau biar je sebijik
tak payah potong2...?

Tambah2 kalau memasak dengan mak mertua
kat dapur,gelabah semacam je..
yang baru kawen la..yang dah lama kawen
biasanya dia akan cakap kat mak mertua dia..
"tak payah buat mak..pi dok kat sana.
biaq ceq masak hari ni.."
padahal dia rimas orang tua tu dok kat dapoq.
tu tips tu ye adik2..heheheh..

kalau takut apa yang kita masak tu masin terlebih garam
jangan la tunjuk teror bubuh 1 sudu besaq terus .
bubuh la sikit2..
tawar tak pa..jangan masin..
macam tu jugak dengan gula..bubuh sikit2..
tak rasa,baru tambah lagi..

kalau ada yang komplain...
"erm..tawaq nya gulai hang masak.."
jangan malu2 sampai merah muka ye adik2..
balas je gini..
"saya memang dari kecik masak tak suka masin..
mak saya memang ajaq macam tu.."
nampak tak.?kita salahkan je mak kita..
kita tetap hebat okey>>>hehehhe

memasak pun ada helahnya jugak..tak payah la lurus sangat.
nak potong bawang pun kena tanya..cemana nak potong ni??
jangan sesekali tanya mak mertua nak potong bawang/sayur
cemana ye adik2 sekalian..
potong je rupa apa pun..yang penting rasanya
bukan rupanya..
gula tak de..tak boleh masak!ada ka?
dalam masakan tak semestinya bubuh gula..
tak bubuh pun tak pa.tak berdosa aih!

nak goreng ikan nak bubuh kunyit banyak mana??
bubuh sikit2 dulu.kalau ikan macam pucat je bubuh
sikit lagi..tengok kaler dia dah cantik,ok la tu.

jangan lupa rajin2 geledah resepi ye.
jangan lupa untuk cuba jugak.
tak kan depan mak mertua nanti nak
masak gulai ikan pun nak kena usung buku resepi kot..???

esok aku buat entry tips
untuk cepat memasak pulak ye..

sekian...

39 comments:

  1. Ada tips jugak bagi yang takut terletak lebih perasa,,kata orang tua -tua,,,kalau letak perasa macam garam n gula tu,,kalau guna 1 sudu,,jangan dok habiskan ,,tinggalkan sikit dekat sudu tu,,,lau pakai tangan,,tingalkan sikit dekat tangan,,baru ngam,,,petua orang tua tua la heheh

    ReplyDelete
  2. betul tu..pertama kali msk mmg la kurang sedap.lama2 br lah sedap.ni mls masak camner nak pandai kan?pada saya sgt malu la klu pompuan tak tau masak

    ReplyDelete
  3. wah.. best2.. lepas ni akak bg tips lain2 plak yer.. sy tgh ada mood nak rajin memasak ni.. hehehe..

    ReplyDelete
  4. Saya paling fail kalau bab merasa makanan ni.. Tapi bila dah selalu masuk dapur, dah tahu sukatan InsyaALLAH menjadi je..

    Setakat ni deria bau memainkan peranan yang penting untuk saya sebab saya rasa sedap sentiasa makanan tu..hehehe

    ReplyDelete
  5. weeewiiiitttt!
    suke la tipppsss ni kak
    hehehehe
    kekdg tu ye tawu tapi jadi terdose lower kmpiden kan
    huhuhu
    sukeee sgt la entriii nihhh!
    hehehe =]
    kongsi lagi ye kak!

    ReplyDelete
  6. ahaha adoii tips yang berguna untuk perempuan ni kalau mak mertua tanya :P

    ReplyDelete
  7. huhu ....nanti kena la bebnyk tgk2 resipi...n cube2 memask .....kalu memask ngn mak mentua nie...msti gelabah gila ..aha....adessh !

    ReplyDelete
  8. saya xreti masak n malas nak belajar masak.. tapi saya rajin makan n suka makan :)

    ReplyDelete
  9. terbaik !!
    nk praktiskan nt.hehehhe

    ReplyDelete
  10. kalau mak mertua ade dok sebelah memang gabra tahap gaban...=)

    ReplyDelete
  11. btul tu.. jgn risau sgt.. try & error, hikk...

    ReplyDelete
  12. kalau nak terror masak kena praktis banyak banyak :)

    ReplyDelete
  13. rasanya makan nasi dgn telor goreng 3 biji sekali gus pun sedap sangat...keh3

    ReplyDelete
  14. lama jugak nak belajar masak ni. ada kesempatan nanti nak try la heh :d

    ReplyDelete
  15. haha berguna sungguh untuk sapa2 yg tak tau msk.hehe..

    ReplyDelete
  16. rajin diana bagi tips...

    ada apa2 kah...hehe

    ada isi dah kah...huhu

    ReplyDelete
  17. saya langsung tak reti memasak tau kak.. bila isteri takde, lepak kedai la jawabnya.. pernah beberapa kali cuba memasak..kucing pun muntah hahahaha....

    ReplyDelete
  18. kih3.takot plak nk kawen ni.kalu dpt mak mertua cerewet,mampuss..hehe

    ReplyDelete
  19. wahahahahahahhaha tip yg cukup bgunaaaaaaa utk kategori mcm sy !!adui thnks!

    ReplyDelete
  20. tip 'halau' mak mertua tu memang terbaik la kak..hehe..tapi awl2 kawen mesti tak berani lagi nak cakap macam tu..keke

    ReplyDelete
  21. diana,persilakan psl gmbr kucing tu:)

    ReplyDelete
  22. ha... nice tips... betul tu kak... nak letak pe2 penambah perasa ni kena letak sikit2... kalau tak tu yg jadi manis mcm lori gula terbalik... tak pun masin macam terlebih air laut

    ReplyDelete
  23. tak tau masak..masak air bleh la..kih kih..

    ReplyDelete
  24. entry membina~ br smgt nk belajar memasak hehe =D

    ReplyDelete
  25. x tau msk..itu alasan sebenarnya,
    kalau rajin ke dapur, x pandai mcmn pun lama2 pndai laa...org laki pun sama...klu yg terror kt dapur tu apa sbbnya??? sebab dia rjn ke dpr laa...so kite org pompuan ni kn la rjn2 jgk try itu ini kt dapur tu...
    ilmu agak2 jg sgt penting sms memasak...x yah la nak sukat2 setiap benda kan...masak pun jd cepat tau.

    ReplyDelete
  26. Kita kat rumah sendiri, masak lempar campak-campak jer... Tetap sedap! Sebab buat dengan kasih sayang.

    Tengok Chef Wan tu, dia pun masak lempar-lempar jer. Yang penting dia pun masak semua guna tangan, takda guna sudu pun!

    ReplyDelete
  27. tahap konfiden kena tinggi. kalau kak liza memang taram je.

    ReplyDelete
  28. diana... jeles betul tengok entri hang.. skop meluas..

    ReplyDelete
  29. betul tips akak ni..letak sikit2 dulu pastu rasa kl ada kurang br la tmbh lg..hehe....

    ReplyDelete
  30. jadi org pompuan mmg malulah kalau tak tau masak.

    yg penting kena rajin mencuba. bak kata org kg izan...try n error...tak gitu?

    ReplyDelete
  31. hihi... mmg kene dgn deno... deno tak tahu masak sgt.. kalo ikan goreng, telur goreng, syur goreng dan ikan singgang bleh la... tahu la juga masak tapi jarang2 coz mak tak bagi.. deno nie rendah, dapur tinggi... ma slalu risau bile tengok deno dekat dgn dapur masak.. dulu pernah juga minyak panas kena lengan.. berparut tu.... huhu..

    tapi nak blaja la jugak walaupun slow2.. mana boleh tak pandai masak kan... kite org pompuan... betul tak akak? heeee :)

    ReplyDelete
  32. nak masak ni kena berani mecuba....kalau malas, mmg sampai kesudah la kita rasa masak ni mcm susah

    ReplyDelete
  33. hehehe.. lawak la ayat yg salahkan mak tu.. hehe..

    ReplyDelete
  34. Lawak la kak.. Mengekek sy gelak .. Hha... Sy da nk kawin taun ni .. Mmg gabra ni ta reti masak .. Byk kali cube men campak2 je.. Alhamdullilah .. Dorg kate cukup rase.. Tp time takde mood .. Abis ikan goreng rupe mcm kene sunburn... Tips yg berguna .. Haha.. Bole coverline ni ...

    ReplyDelete

sila tinggalkan komen anda...:)

'; (function() { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();