Blogger perlu ada sasaran.

Assalamualaikum...

Selamat malam semua..
semenjak akhir2 ni
jumlah komen kat blog aku merosot sangat..
tak sampai seratus komen sehari sekarang ni..
semalam cuma 80 lebih
hari 50 lebih je.

nampak pelik kan
orang kejar traffic aku kejar komen..
tak de pelik nya...ramai la
blogger sekarang yang kejar komen..
ada yang target seminggu 100 komen..
tu yang jenis 3hari sekali update tu...
lepas tu dengan satu entry tu dia bw giler2 punya..

Tak salah la.biasa la tu..
dalam berblog ni kita kena ada sasaran..
baru best sikit nak berblog..
kalau niat kita untuk suka2 je,
tak heran la kalau kita tinggal blog 2,3 hari pun kita tak rasa apa2..
tapi bagi yang ada sasaran ni
dia tinggal blog satu hari je dia dah nak pitam la,sakit2 badan la..
macam2 lagi penyakit2 blogger tegar ni..
hahahhah

kalau nak buat sasaran pun buat
la yang termampu..
jangan la buat sasaran nak
dapatkan follower seminggu seribu follower..
padahal baru 3 hari lepas buat blog.
buat sasaran yang mudah kita gapai dulu.
tak de la nanti bila tak kesampaian
mula la nak tinggal blog gitu je..

Kesian la kat orang yang follow blog kita tu..
depa follow blog kita pakai line internet
yang berbayar..(tak kisah la sapa yang tolong bayar pun..)
kita pulak sia2 kan je follower yang datang..
penat2 orang follow,kita pulak senang2 tutup blog.
tak bertanggungjawab..


sekian...

Post a comment

32 Comments

  1. wah..hebatnya. saya blogger baru ni nak kena tetapkn sasaran gak tp ada ja masalah timbul asik tak capai sasaran ja.Pasni kena berusaha lagi lah.

    ReplyDelete
  2. hehe seminggu seribu follower tapi baru 3 hari buat blog tuh kelakar.





    p/s: saya pun kejar komen

    ReplyDelete
  3. Setakat ni saya blm buat sasaran utk follower. tak berani sbb blog biasa2 aje, sape nak follow kan..

    sasaran utk komen ada la, sbb dari situ baru ada interaksi antara entry kita dgn pembaca.

    ReplyDelete
  4. komen banyak la baru best nk berblog~~

    ^^

    ReplyDelete
  5. Banyaknya komen..mantap lah kak diana ni :) semoga terus berjaya dlm mencapai sasaran ye..

    ReplyDelete
  6. salam..
    waktu awal berblog dulu saya jadikan blog hanya utk menulis..tak tahu pun ttg komen dan follower..teruk kan..hihihi..

    walaupun blog saya hanya blog picisan tetapi tetap berbangga bila ada yg sudi membaca, walaupun jauh lebih sedikit daripada blog senyum-senyum..dan saya amat menghargai mereka termasuk DIANA..dan krn mereka juga, saya terus menulis.. saya tiada sebarang target dan mengejar traffic.. tiada sebarang iklan di blog saya..

    pstt.. dua hari saya cuba masuk ke blog ini tapi gagal..ngape ye??

    ReplyDelete
  7. tak kisah pon org nak komen ke x?yang penting,setiap entri kita ramai org baca.kira puas hati la

    ReplyDelete
  8. ada yg terget komen ek.. ermm tk penah lg mcm tu..sasran nak dpt kwn2 je..

    ReplyDelete
  9. jadilah seorang blogger yg bertanggungjawab,capai sasaran sekiranya itu yg kita sudah target dari awal2 berblog dulu.. :)

    ReplyDelete
  10. xpernah terpkir nak capai sasaran sis..yg jijah tahu belogpecut! muahaha ^^

    ReplyDelete
  11. heeeee
    betol tu kak
    pada walan sy mang x kesah sgt pon
    tapi sejak abis belajo ni keje ngadap beloooog je
    hahhaaha
    gian dah kalah mat gian isap syabu nii
    heheheeh

    ReplyDelete
  12. komen boleh bg smgt sbnrnya...
    sasarannn ??? asalnya suka2, tmpt meluahkan sesuatu n tambah kawan...
    tp lepas ni x tau laa ada sasaran baru kot..

    ReplyDelete
  13. saya smpai skunk tatau ape target sebenar..cam sengal kan kak..tp ok selagi ade yang membaca selagi tu laa sy menulis..hehehe

    p/s: teringin gak nak dpt hit banyak2 mesti best kan??hehehe

    Best Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
  14. komen kat blog akk ciput jer...sehari ada laaa dlm 5 komen...(sbb 1 entry jer)...

    ReplyDelete
  15. sy fokus sasaran yg ada kaitan dgn en3.. lama2 nti kita akan dpt evergreen en3 ^^

    ReplyDelete
  16. sasaran sy nk khwin nan anak raja... eh, lari topik lak..heee

    ReplyDelete
  17. hebatnya kak sehari seratos!!macam tagline mrs.yie plak.hehe.macamana nak capai macamtu?nak menuntut boleh tak kak??

    ReplyDelete
  18. Saya balas komen sekali 3,4 dalam 1 komen jer. Sebab nak cepat.

    Yang penting isi respons. Sikit pun sikit lah. Takkan nak paksa lak.

    ReplyDelete
  19. tak kisah la berapa banyak folower pon... yang penting ada orang hargai entri kita... kan lebIH BERMAKNA :)

    ReplyDelete
  20. update pun jrg, malas sgt nk bw... ditambah dgn bz. letih. huhu... mmg xda sasaran la...

    ReplyDelete
  21. Blog kakcik pun hanya suam-suam kuku sahaja. Tak mengapal, semuanya lebih kepada catatan peribadi kakcik sahaja. :)

    ReplyDelete
  22. fuyoo! 100 komen tu.Iqa takde lar dpt bnyk mcm tu.Belog biasa2 jek.Tapi kira da puas atie kalau ada orang baca.eheee :D

    ReplyDelete
  23. ermm..komen saye pon dah sikit..malas update blog lagi :D

    ReplyDelete
  24. sasaran? hurm... akak ckp pasal sasaran, kena buat sasaran ni.. sebab skg mmg x de sasaran g.. huhuh

    ReplyDelete
  25. hihi...

    sasaran saya setiap entri ada komen lebih dari 10...huhu.

    Langsung tak tinggi sasaran kan...

    Dah saya pun tak punya banyak masa nak tegar sangat dengan blog skrg ni...

    ReplyDelete
  26. dasat lo aunt Diana yg comel jugak ni.. kenapa saye tak bercita-cita setinggi itu?? ;)

    ReplyDelete
  27. Myra pun ada sasaran gak, at least BW ke 10-15 blog sehari..

    Sebab kadang tu kekangan masa, mana ngan kerja la, malam nak ngadap buku lg.. :-0

    ReplyDelete
  28. huhu..lama dah sasaran log saya lari diana..sejak dua menjak ini..

    tapi xpe..mybe akn ada sasaran balik slps ini..

    ReplyDelete
  29. sasaran sy skrg, cuma nk hasilkan entry yg superb utk pembaca..

    ReplyDelete
  30. sasaran dah tersasar jauh sekarang ni... kena cuba balik sedaya upaya...

    ReplyDelete

sila tinggalkan komen anda...:)