Skip to main content

BLOGGER DAN NOVEL

Assalamualaikum....

Selamat petang semua...
tengok entry sebelum ni pendek je..
tapi komen banyak..
amboi..korang ni kalau cerita hot2 gitu suka je kan??
tak pe..kali ni nak cerita pasal blogger jugak..
tapi blogger yang pandai menulis novel...

sebelum ni kalau nak baca novel
kena beli novel kat kedai..
tapi sekarang dah ramai blogger yang
beralih untuk menulis novel..
bukan la sampai mengabaikan blog peribadi
cuma blog untuk tulis novel tu di update bila perlu je...

Pagi tadi baca blog padin katanya
dia pun nak kembali menulis cerpen2
di blog keduanya...
Kalau padin yang menulis tak perlu la
dipertikaikan sebab tengok je la entry2 dia kat
blog dia tu..hebat weh!macam ada tarikan kat setiap perenggan
entry dia tu..

Sekejap tadi singgah pulak kat blog kedua kak mimi..
amboi..akak tahap seratus ni pun
nak mengasah kembali
ketajaman penulisan novel dia yang
dah tertangguh sejak dia berumur 18 tahun lagi..
aku tetap sokong apa je yang kawan2 aku buat..
insyaallah..'

Sebelum ni pun ada blogger yang aku kenal
yang memang serius dalam menulis novel.
siapa lagi kalau bukan Kak hanis Azla..
setelah buku dia diterbitkan baru aku tahu
rupanya dia penulis Novel..
sebelum ni tak tahu pun..patut la
entry dia macam magnet.
padahal cerita pasal anak2 dan kawan2 dia je.
tapi bila baca menarik sangat2 olahan ayat dia tu..

kalau dikalangan para blogger yang kaki novel ni
siapa tak kenal dengan kak melur jelita kan??
aku baru2 ni je jadi pembaca novel kat blog dia tu..
blogger lain mungkin dah lama jadi pengikut
setia novel milik Melur jelita..
ramai yang kata novel yang dia tulis
macam berhantu..
siapa yang terbaca kompem terbuai2
dengan jalan cerita tu.

Jadi pada korang yang kaki novel tu
jangan lupa bagi sokongan pada
penulis2 hebat kita ni..
bangga la weh..kita ada kawan yang
MUNGKIN satu hari nanti sebaris dengan
penulis novel yang sedia hebat.:)

sekian...

Comments

  1. salam kak diana...
    kalau tak suka bce novel tapi suka baca komik cmna? errrr
    ^^"

    ReplyDelete
  2. wow banyak juga penulis novel bergelar blogger!

    ReplyDelete
  3. moga mereka semua berjaya...

    ReplyDelete
  4. sy tiap2 malam buka penulisan2u baca novel..heheh.. kdg2 senyum sorang2 dpn laptop..hehe

    ReplyDelete
  5. SALAM,
    SEKARANG NI, BACA TIDAK, TULIS LAGI BANYAK TIDAK. RENCANA2 PENDEK TU MEMANG KEGEMARAN LF. APAPUN SELAMAT MENULIS KPD PARA PENULIS

    ReplyDelete
  6. waaaaa
    ramai kan blogger ni
    yg minatnye pada penulisan novel
    heeeee
    suke2!

    ReplyDelete
  7. Kalu jadi penulis novel dan buku dijual, mesti dapat hasil lumayan kan?

    Best tu..

    ReplyDelete
  8. hurmm..terasa cam berbakat gak ni..ahaha

    ReplyDelete
  9. Minat harus dipupuk, moga mereka akan berjaya jugak..sy kureng dlm pembacaan novel hehe

    ReplyDelete
  10. sy peminat novel..tp skrg ni slow sikit, yg beli kt pesta buku pwtc bln 4 hr tu pun byk lg x usik...

    ReplyDelete
  11. keh3, kak diana.. aku mana setanding dengan blogger2 yg kak sebut tu hehee,

    ReplyDelete
  12. uik..suka2 ada bekling..ekeke..thanks ye diana..akak punya gaya penulisan main belasah je tu..hehe..semuanya gara2 kak melur jelita..dialah yang mengajar akak teknik belasahan dalam novel..kat fb pun telah di wujudkan satu page 'MARI MENULIS SECARA BELASAHAN!' :)

    ReplyDelete
  13. eh diana,apsal entry awk yg klemahan shoutbox ...... sy xleh klik?bila klik,mcm xkuar entry tu.....just kuar iklan je

    ReplyDelete
  14. x lama lagi smkin ramai blogger merangkap novelis ^^

    ReplyDelete
  15. shera memang suka baca novel ni... seronok je...

    ReplyDelete
  16. shera memang suka baca novel ni... seronok je...

    ReplyDelete
  17. Ada lg blogger novel yg best mcm blogger acik lana luahan dari otak kecil....novel2 acik memang terbaik

    ReplyDelete
  18. Ada lg blogger novel yg best mcm blogger acik lana luahan dari otak kecil....novel2 acik memang terbaik

    ReplyDelete

Post a Comment

sila tinggalkan komen anda...:)

Popular posts from this blog

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU

Assalamualaikum...

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU Rasa seronok betul bila dapat Waffle maker ni. Waffle maker ni hadiah dari Lazada Malaysia . Saya dapat Voucher Rm100 dan saya pilih Waffle maker ni .Banyak betul barang dari Lazada kat rumah ni..hahaha..Order hari ni , esoknya dah sampai..Cepat je..kan??Bila sampai terus google resepi, bancuh tepung nak buat Waffle..hahah...Nampak macam gelojoh kan?sebenarnya sebab teruja. :p
Banyak juga resepi Waffle yang saya baca..saya try 2,3 resepi tapi tak menepati citarasa .Saya suka Waffle yang tebal ,lembut ,gebu.Bila dah sejuk pun dia tetap lembut. Ada resepi yang saya cuba jadi  keras dan masak tak sekata mungkin sebab Waffle padat dan jadi keras.

Ini lah waffle yang keras tu..Dia membakar pun tak sekata..Tompok2  je..Resepi nya dari mana??tak perlu la saya bagitau..hahahah..Tapi bagi yang suka waffle keras dan padat macam ni mungkin tak jadi masalah..
Tapi selepas beberapa percubaan akhirnya dapat juga satu resepi yang kena den…

30 MENU BERBUKA PUASA YANG RINGKAS SEPANJANG RAMADHAN

Assalamualaikum


Masuk je bulan ramadhan benda yang kita selalu fikir ialah nak masak apa untuk berbuka dan bersahur.kalau boleh kita nak juadah yang sedap , mudah di masak dan tak ambil masa yang lama.




Hari ni saya nak senaraikan 30 juadah lauk pauk yang kita boeh buat sepanjang ramadhan ni...Semoga lepas ni tak de la masuk je dapur dah pening kepala nak masak apa..Last2 ke bazar ramadhan juga dia merayau cari lauk..eheheh..Anggaran memasak setiap hidangan cuma dalam 10-20 minit sahaja..kalau guna dapur 2,3 tungku tak sampai sejam siap semuanya..



30 MENU BERBUKA PUASA YANG  RINGKAS SEPANJANG RAMADHAN
1- Ayam masak merah + ikan goreng +acar timun

2-Daging masak kicap + ikan goreng + taugeh tumis air

3-Gulai ayam + tumis kacang buncis + ikan keli goreng

4-kurma daging + kerabu mangga + ayam berempah

5-asam pedas ikan pari + ayam goreng kunyit +sambal belacan +ulaman

6-ikan keli masak lemak + terung berlada + ayam goreng

7-singgang ikan +kangkung goreng belacan + ikan goreng

8-Sup dagi…

CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL

Assalammualaikum..



CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL Saya belum pernah ada pengalaman melihat toyol..Semoga saya tidak diberi peluang melihat nya. hahha..Orang kata toyol ni macam budak-budak yang badan bulat, kepala nya botak,  semua giginya runcing , badan nya berbulu dan berlendir.Sifatnya seperti kanak-kanak yang suka bermain.Dari apa yang digambar kan ,memang tidak la Toyol ni kita kategorikan sebagai comel..kan??hahah...

Toyol hanya boleh di lihat dengan mata kasar oleh penjaganya sahaja.Orang lain memang tak dapat nak tengok Toyol.kalau ada yang tengok Toyol mungkin ada ritual atau cara-cara tertentu nak melihat makhluk nakal ni.Nak menjaga nya pun macam jaga budak kecil.Kena diberi susu setiap pagi dan petang.Bukan susu dalam tin tu ye ..Tapi menyusu badan.Kalau yang membelanya adalah lelaki, isteri lelaki tu la akan menyusukan toyol tu.kalau tuan nya wanita, wanita tu sendiri akan menyusukan nya.Sanggup tak??hahhah

Kalau di Malaysia ni saya …