Skip to main content

Posts

Showing posts from September, 2011

nak bagitahu ke tak kat blogger ni??

Assalamualaikum...

Aku nak tanya korang ni..
jawab dengan jujur ye...

kalau korang singgah satu bog tu kan..
blog tu tak bagus la ..
tak kisah la tak bagus dari segi apa kan...
berat ke..
susah komen ke...
bising ke...
suka mintak follow ke..
atau apa je la..kan!

korang bagitau tak kat tuan blog tu??
ataupun korang klik X terus..??

sekian...

Kelemahan shoutbox di page lain.

Assalamualaikum...

Selamat malam...
sekarang ni kan makin ramai
blogger yang mementing kan berat blog.
masa aku mula2 berblog dulu
tak de kesah pun dengan blog berat ke tak berat..
asal ada orang baca entry aku sudah la..
bila orang tegur baru tau blog kalau berat
loading jadi lambat..

salah satu cara yang
bloger2 sekarang buat untuk ringan kan blog ialah
letak je icon shoutbox kat sidebar.sapa nak tinggal jejak klik
je icon dan kita dibawa ke page lain.

letak shoutbox kat page lain
ada buruk nya jugak..
salah satunya ialah blogger yang
suka tinggalkan jejak kat shoutbox akan bookmark
awal2 halaman shoutbox korang tu.
jadi dia tak kan jenguk langsung
apa entry yang korang tulis.
sangt kerugian disitu..

Kita menulis untuk orang baca..kan??
jadi tak best la bila ada segelintir
blogger yang tak jujur ni..
eh!boleh ke kita kata dia tak jujur??
atau kita yang cuai??
terserah la apa pun yang penting
kita kena saling menyokong dan jangan ambil kesempatan..ok..

sekian...

SUPERMIERA ke??ingatkan ELFIRA LOY..

Assalamualaikum...

Selamat malam semua..malam ni aku teruskan dengan segmen review.pada yang blog dia belum review sabar ye.sehari aku review satu blog saja.kali ni aku pilih blog ini..


Blog ini milik Miera.kalau dari jauh tengok dia ada rupa ELFIRA LOY.ala pelakon tu la..hehhehe.tak percaya cer pi tengok.

Satu yang boleh aku kata kan tentang blog Miera ni,blog dia betul2 kemas.walaupun kat sidebar tu widget tak tersusun tapi tu la pengaruh template untuk satu2 blog.kalau pandai pilih warna background blog dan post blog,susah orang nak nampak cacat cela blog kita.

Cuma ada beberapa perkara yang miera kena ubah.pertamanya post kat home page.hadkan untuk 2-3 post saja.sebab nya kebanyakan entry miera panjang2.jadi nak loading tu ambik masa sikit walaupun blog miera ni tak la berat pun..

Yang kedua pastikan iklan nuffnang yang kat sidebar tu duduk atas sekali diikuti dengan kotak follower dan shoutbox..jangan letak tengah2 sidebar.tambah pulak miera tak letak iklan kat atas header jadi orang …

BLOGGER DAN NOVEL

Assalamualaikum....

Selamat petang semua...
tengok entry sebelum ni pendek je..
tapi komen banyak..
amboi..korang ni kalau cerita hot2 gitu suka je kan??
tak pe..kali ni nak cerita pasal blogger jugak..
tapi blogger yang pandai menulis novel...

sebelum ni kalau nak baca novel
kena beli novel kat kedai..
tapi sekarang dah ramai blogger yang
beralih untuk menulis novel..
bukan la sampai mengabaikan blog peribadi
cuma blog untuk tulis novel tu di update bila perlu je...

Pagi tadi baca blog padin katanya
dia pun nak kembali menulis cerpen2
di blog keduanya...
Kalau padin yang menulis tak perlu la
dipertikaikan sebab tengok je la entry2 dia kat
blog dia tu..hebat weh!macam ada tarikan kat setiap perenggan
entry dia tu..

Sekejap tadi singgah pulak kat blogkedua kak mimi..
amboi..akak tahap seratus ni pun
nak mengasah kembali
ketajaman penulisan novel dia yang
dah tertangguh sejak dia berumur 18 tahun lagi..
aku tetap sokong apa je yang kawan2 aku buat..
insyaallah..'

Sebelum ni pun ada blogger yang aku kenal
yang …

Dulu guna kain batik lama je.

Assalamualaikum..

Selamat tengahari..
time ni orang lelaki kat masjid,kan??
kita cerita pasal pompuan la..

Nak cerita pasal tuala wanita..
Opah aku cerita kan..
masa dia muda2 dulu mana ada tuala
wanita macam sekarang ni...
pakai kain je..
korang pernah tengok tak tuala wanita
zaman opah2 kita dulu??

Guna kain batik buruk..
gunting kain batik tu bentuk 4 segi..
nak pakai lipat2 kan dia.

kita sekarang lepas pakai basuh2 buang je.
dulu depa basuh2 jemur.
jemur pun bukan sebarang2..
jemur selit2 je kat bawah2 kain
batik.kan??

Walaupun pakai kain tapi kain tu
tak de la sepah2 kan??
orang lelaki tak nampak pun
kain tu cemana rupanya..
tapi sekarang lelaki mana tak pernah
tengok tuala wanita.???
jenama pun depa tahu..
entah2 nak pakai pun tahu cemana..
hahahaha...

betapa terbukanya dunia sekarang
dengan benda2 gitu kan??
tambah2 kat malaysia ni..
negara yang ramai orang melayu yang
konon nya kaya dengan adat2 dan sifat
santun yang tinggi..
tapi sekarang perempuan boleh
bercerita apa rasa pakai tuala wanita
secara terus di kac…

CARA MENGHADAPI SAAT BERTENGKAR DENGAN PASANGAN.

Assalamualaikum...

Selamat pagi semua..
dah siap bersarapan??biasalah hari2
cuti macam ni waktu sarapan tu agak lewat..kan??
tapi bagi yang bekerja mungkin sekarang tengah
tak pikir pasal makan...hehhehe..

Nak cerita pasal bertengkar dalam rumahtangga..
suami atau isteri mana2 pihak
pun tak suka bertengkar..kan??
tapi bertengkar ni sekali sekala baik jugak .
tapi bila berlarutan sampai agak sengit dia jadi tak baik la..

Bertengkar suami isteri ni sebenarnya
lebih kepada pelajaran untuk saling kenal mengenali.
tapi bila bertengkar jangan bertengkar
yang sia2..
tau bertengkar yang sia2 macam mana??
bertengkar sambil saling merendah kan..
mengada-adakan kelemahan pasangan..
dan bertengkar tanpa ada penyelesaian..

Bila bertengkar saling beritahu apa yang tak diingini..
kemudian dapatkan penyelesaian nya..
Selalu terjadi bila bertengkar,
punca masalah tu tak de penyelesaian.
jadi esok lusa bergaduh lagi pasal masalah
yang sama..tu yang tak bagus tu...

kalau dua2 tak de jalan penyelesaian baru rujuk pada pihak ke t…

Dia dah tak romantik lagi..

Assalamualaikum...

Selamat hari jumaat...
ada yang bercuti hari ni kan???
boleh la bermanja2 dengan pasangan bila hujung2
minggu gini..kan??

Ada orang yang merungut pasangan nya
dah tak romantik lagi..
kalau dulu jalan berpimpin tangan
sekarang tak boleh pimpin tangan alasan nya..

"nak pegang tangan dia ..
nak pegang tangan anak..susah la macam ni.."

Suami atau isteri yang mengeluh
tentang masalah ni sebenarnya tak tahu
apa sebenarnya yang dia cari dari pasangan dia.
dia yang terlupa sebenarnya
suami atau isteri dia memang dalam
golongan yang tak romantik..

Masa bercinta dulu dia tengok bakal suami dia
setiap hari ajak dia makan kat luar..
dia fikir itu sikap yang romantik..
bila dah kawen ,tak kan nak makan kat luar lagi..kan??
dah tentu la makan kat rumah..
seminggu sekali je makan kat luar
terus dia cop suami dia dah tak romantik..

macam tu jugak dengan hal2 yang lain..
jadi sebelum merungut ingat semula betul2
dulu dia betul2 romantik ke atau kita yang
berasa kan apa yang dia buat dulu tu
sesuatu y…

Nak ketiak cerah...

Assalamualaikum...

Selamat malam semua..
ramai gadis2 selalu merungut ketiak nya hitam..
susah hati betul bila ketiak hitam..
padahal kalau ketiak dia warna pelangi
sekali pun
tak dak sapa teringin nak tengok..kan..
geli la tengok ketiak orang..

kalau selalu lap ketiak dengan kain
yang kasar boleh buat ketiak kita gelap..
tuala mandi tu kan kasar jadi
kalau nak lap ketiak
guna kain tuala jangan la lap macam lap
pinggan mangkuk..
lap perlahan2 sudah la...

bercukur pun boleh buat ketiak gelap..
jadi selepas bercukur
jangan lupa sapu lotion yang ada hydroquinone.

selain tu bila guna pisau cukur
jangan guna pisau cukur yang dah tumpul..
bila tumpul kita akan
mencukur dengan tekanan kat
ketiak kita..
sebab tu dia jadi gelap..

sekian saja tips penjagaan
ketiak dari nenek kebayan..
wakakakka...

sekian...

Blogger kena pandai bahagikan masa

Assalamualaikum...

Selamat malam...
ni bukan entry menunjuk2 ye..
tak de apa yang nak di menunjuk nunjuk kan..
cuma nak tunjuk kan apa
yang korang dah buat kat blog aku..hehhehe..

ini traffic masa bulan 7 hari tu..
masa ni malas sangt bw dan update entry..
lepas update entry terus sibuk hal ehwal rumahtangga.
nampak tak kesan nya bila kita tak pandai bahagikan masa.
nak orang datang blog kita tapi update entry jarang2..
blogwalking apatah lagi..
jadi sepadan la dengan apa yang kita buat..kan??

Traffic yang awal nya setiap hari 5-6 ratus
terus menjunam2 jatuhnya...
mujur penyakit malas tu tak berlarutan..
aku gagah kan jugak blogwalking sekarang ni
walaupun tak lama..
sehari dalam sejam dua je...
dan traffic kembali stabil..

target aku sehari cuma 6 ratus je.
tak nak banyak2..banyak2 pun bukan dapat apa..
be pun satu je..bukan 10.hehehhe
aku bw pagi 1 jam,petang 1 jam..
malam kadang2 je bw...kalau suami ada kat umah
lagi la tak de bw..setakat balas sapa blogger yang singgah komen je.

Apa yang korang dapat dari …

Fanna......

Assalamualaikum...

selamat malam..terlewat sikit nak publish entry review ni.
terlupa..hehehhe..
tak payah buang masa kali ni aku pilih blog ini...

pemilik blog ni namanya fanna.
klik gambar header kat atas untuk ke blog fanna.
blog fanna ni loadingnya memang
laju sebab blog dia simple je.
sidebar dan post dia pun kemas.mudah nak baca.
cuma kat blog archive dan bloglist tu fanna boleh tambah scroll.

Kotak follower sebaiknya
pindah kan ke atas supaya senang orang nampak..
bagi sesetengah orang mungkin suka blog yang simple2 macam ni..
tapi ada jugak yang nak kan blog yang lebih ceria.

Jadi template yang simpale ni lebih sesuai
kalau Fanna buat header yang lebih menarik
supaya tak la nampak suram je..kan??

Semoga fanna akan jadi blogger yang
berjaya satu hari nanti...

Jom ramai2 ke blog Fanna..:)

sekian..

Oi makcik..buat baik biar la bertempat..!!

Assalamualaikum...

Selamat petang..sebelum buat segmen review aku nak
buat entry pasal apa yang aku baca kat blog jiji tadi.
korang tak baca lagi entry jiji..kan??
klik sini dan baca ye..

Bila aku baca entry jiji tadi
teringat pulak cerita kat tesco tadi.
tadi pi beli barang dapur kat tesco.
masa kami nak bayar tu
dah waktu makan tengahari..

Jadi perut pun dah berbunyi2 mintak diisi,
cepat2 la kami beratur nak bayar.
kat kaunter tu juruwang tu dok layan
sorang makcik tu..
tengok dalam troli dia ada banyak bungkusan udang
dan jugak barang dapur yang lain..

tapi udang2 tu dia tak letak la sekali dengan barang2
kering kat sebelah kaunter tu..
dia biar je dalam troli dia..
bila juruwang tu mintak dia letak bungkusan2
udang tu kat sebelah kaunter,
pandai2 dia je kata..

"tak pa2..tak payah angkat..
kesian satgi tangah hang basah...
scan kat dalam troli ni ja.."

yang juruwang tu dok suruh jugak dia letak
bungkusan2 udang tu kat sebelah kaunter supaya
senang dia nak scan harga tu..
makcik tu berkeras tak nak k…

Jangan simpan ikan segar terlalu lama

Assalamualaikum...

Selamat petang semua..
kenyang dah ke?makan apa tadi???
ikan goreng??sedapnya makan ikan goreng..
lagi2 kalau ikan segar...

Selalu kalau pi pasar malam beli ikan ayam dan daging
aku akan beli untuk seminggu.
tapi ikan sikit je la sebab kurang makan ikan.

aku ada terbaca tentang ikan
segar ni..
nak simpan ikan kena simpan dalam bekas
kedap udara.tak pun bungkus dalam plastik
dan simpan ikan kat dalam bahagian sejuk beku,..
ini untuk mengelak kan
zat2 dalam ikan tu hilang.

simpan pun tak boleh lama..
setakat1-2 hari je..
kalau lebih lama simpan,mesti dah tak sedap..

hahah..
aku simpan ikan seminggu tau..
cukup seminggu tengok
ikan dah tak kacak ke tong sampah
la jawab nya..
sebab tu jarang beli ikan..
ikan tak laku kat umah aku ni..

kalau kerang suka la!:)

Bila anak sudah pandai mencuri.

Assalamualaikum...

Selamat tengahari semua...
lupakan entry sendu sekejap tadi...
Ada perkara lebih penting
selain bersedih dan berduka..hehehehe..

Ok..semalam ingat tak entry pasal
anak2 kita yang nak apa yang dia lihat??
tak baca lagi klik sini..ok...kena baca tau.:p

pagi ni kita nak cerita pasal anak yang
dah masuk alam persekolahan,
yang suka mencuri.bagi anakyang yang
dialam pra persekolahan mungkin dia nak ambil
pun depan2 kita,tak mencuri ok.
kita nampak jadi boleh kita larang waktu tu jugak..kan??

Yang kita nak bincangkan ni anak2 yang dah bersekolah ni..
apa punca sebenar dia mencuri??
puncanya dari rumah la.
sebenarnya bila mak ayah di rumah kurang jujur
itu boleh jadi penyebab anak2 cenderung untuk mencuri.

Peribadi rakan sebaya,
ada rasa dendam,antisosial
dan kemiskinan jugak adalah punca utama..

bukan la maknanya kalau anak dia mencuri
sah dan pasti amak ayah dia ni pencuri.
makna kat sini bila kita tak jujur
dalam satu2 perkara tu,
anak memerhatikan sikap kita tu..
dia kan fikir..
"oh..macam n…

Mereka dah jemu ke?

Assalamualaikum...

makin ramai kawan2 blogger
yang aku kenal terus menyepi...
kemana entah depa pi..??

echah,fariqscorpio,crow,ghost writer,
cik tom,hawa,sarah najwan,ain zulaikha,
siti safiyyah,eija,nelly,mira,ida asri.
hanis azla,shera,solihin
ada ramai lagi la yang kejap timbul kejap tenggelam.

walaupun ada ramai kawan baru
tapi kat kawan2 yang lama ni
aku tak pernah lupa pun..
rasanya depa dah jemu nak
tulis blog kot..

Atau pun depa jemu dengan blog aku.
hehhehe..mana la tau kan??

kawan2 baru baik2 semuanya..
tapi kawan2 lama sentisa kat hati aku..

sekian..

Korang takut apa??

Assalamualaikum...

Selamat pagi semua..
pagi ni nak mulakan entry dengan rasa takut..
hah!apa pasal pulak tetiba nak takut ni??

manusia ni biasanya kalau takut
mesti yang dia nampak cuma hantu je..

"hantu???aih..minta dijauhkan la.."

"tempat sunyi2 gini jangan la sebut hantu2..mulut capoi la..."

takut betul dengan hantu..
baru sebut ja tak nampak pun hantu nya lagi..
hehehehe..

tengok hadis ni...
"sesungguhnya orang mukmin
berada dalam 6 jenis rasa takut.."

1.takut kalau Allah s.w.t mencabut imannya

2.takut kalau malaikat pencatit amal
menulis perbuatan nya yang akan menyebabkan
terbuka aib dirinya di hati kiamat

3.takut kalau syaitan merosak kan amal nya.

4.takut kalau malaikat pencabut nyawa
datang mengambil rohnya dengan tiba-tiba
ketika dia dalam kelalaian

5.takut kalau dirinya tertipu dengan dunia,
sehingga ia melalaikan dari akhirat

6.takut kalau keluarganya membuat dia sibuk
dan lalai dari mengingati Allah s.w.t."

Jadi korang takut yang mana satu?
takut 6 yang diatas at…

Blogger perlu ada sasaran.

Assalamualaikum...

Selamat malam semua..
semenjak akhir2 ni
jumlah komen kat blog aku merosot sangat..
tak sampai seratus komen sehari sekarang ni..
semalam cuma 80 lebih
hari 50 lebih je.

nampak pelik kan
orang kejar traffic aku kejar komen..
tak de pelik nya...ramai la
blogger sekarang yang kejar komen..
ada yang target seminggu 100 komen..
tu yang jenis 3hari sekali update tu...
lepas tu dengan satu entry tu dia bw giler2 punya..

Tak salah la.biasa la tu..
dalam berblog ni kita kena ada sasaran..
baru best sikit nak berblog..
kalau niat kita untuk suka2 je,
tak heran la kalau kita tinggal blog 2,3 hari pun kita tak rasa apa2..
tapi bagi yang ada sasaran ni
dia tinggal blog satu hari je dia dah nak pitam la,sakit2 badan la..
macam2 lagi penyakit2 blogger tegar ni..
hahahhah

kalau nak buat sasaran pun buat
la yang termampu..
jangan la buat sasaran nak
dapatkan follower seminggu seribu follower..
padahal baru 3 hari lepas buat blog.
buat sasaran yang mudah kita gapai dulu.
tak de la nanti bila tak kesampaian
mula …

TILL THE END

Assalamualaikum...

Selamat petang semua...semalam tak buat segmen review sebab masalah internet.jadi hari ni aku publish entry semalam je ye..Blog yang aku pilih intuk review kali ni ialah blog ini...


Ini blog milik Sery Suryani.pertama kali buka blog ni nampak ceria sangat...dari header sampi ke sidebar semuanya nampak kemas dan tersusun.blog dia jugak tak la terlalu berat..cuma kalau bawah dari 100kb itu lebih baik..


Blog sery ni memang banyak gambar.tak hairan la sebab dia memang suka gambar dan kamera..:)gambar2 pun semua cantik2..Blogger yang punya minat sama dengan sery boleh la kenal2 lepas ni ye..:p

Oleh sebab gambar dia banyak nak sarankan pada sery supaya hadkan jumlah post di page utama tu.kalau boleh had kan pada 2-3 post saja supaya loading tak lambat..

Untuk iklan nuffnang tu sebaiknya Sery letak kat atas sekali .macam tu jugak dengan iklan heartbeat.kotak follower dan shoutbox jugak sebaiknya letak kat atas..

jangan lupa jugak pasang scrolll untukbloglist dan untuk blog archi…

IBU TIRI

Assalamualaikum...

Selamat tengahari semua..
kemarin aku tengok ramai blogger yang
buat entry pasal perkahwinan Norman hakim.
tapi entah la,aku tak berminat nak tengok
entry2 bergambar korang tu...
Bukan peminat Norman Hakim..:p

Maka dapat la anak2 Abby Abadi
seorang ibu tiri..
cemana rasanya dapat ibu tiri??
aku bukan nak cerita seronok atau tak dapat ibu tiri.
tapi cuma nak cerita
tentang zaman dulu2..

Sejak kecik Ayah aku memang dah tinggalkan keluarga.
Jadi ada la sedara mara yang kata
ayah aku dah kawen lain.maknanya aku ada mak tiri la.

Ada satu hari tu Aku pergi rumah tokwan aku.
maknanya umah ayah kepada ayah aku la.
tengah siap2 tu ada sorang sedara aku cakap

"pergi la rumah dia..,
nanti mak tiri hang masak gulai katak bagi hang makan.."

hehehhe..
entah kenapa aku boleh percaya
pulak cakap orang tu..
kebetulan masa pi umah tokwan aku tu
depa masak gulai.
bila dia hidang je,terus aku tak lalu makan..

sampai sudah aku tak makan
nasik yang depa hidang kan tu..
yang aku ingat cuma nak balik umah j…

Tangani sikap anak yang mahu apa yang dia lihat.

Assalamualaikum...

selamat pagi semua..
dah makan ke???
kita nak cerita pasal anak ye...

Biasakan budak2 kecik ni suka ambil hak orang..
dia tengok budak tu pegang mainan dia nak pulak.
apa yang orang lain ada semua dia nak..
buat yang jenis ketegaq tu
dia main rebut je dari tangan kawan..
biasa tengok anak2 kita perangai macam tu kan???

Kita ibu bapa pun tak suka anak kita buat macam tu kan??
kalau orang buat macam tu kat anak kita
pun kita tak suka..jadi pikir2 jugak
perasaan orang lain..

ada ibu bapa yang bila anak dia ambik barang orang
dia biarkan je..siap cakap..
"tak pe la dia ambik kejap je.nanti dia bagi balik.."

Tolong la jangan amalkan macam tu..
sudahnya sampai besar anak kita akan
ambik apa saja yang dia nak dan dia tau
kita akan menyokong tindakan dia tu..

kalau yang umur 2,3 tahun tu
mungkin kita boleh bagi alasan
dia kecik lagi dan tak kisahla kalau kita
ikutkan apa yang dia buat..
tapi bila dah masuk peringkat dia sudah pandai
bercakap,berfikir benda2 yang asas
rasanya memang tak patu…

Taman permainan yang unik.

Assalamualaikum...

Jom pi taman permainan....












Ada yang tak sesuai untuk anak2 kan??
rasanya ni taman
permainan untuk orang2 dewasa je la..
hehhehe

sekian..

Entry untuk Amy Sinar Raudah.Jangan kecil hati ye.:p

Assalamualaikum...

Selamat pagi semua...pagi yang sejuk..hehehe...
korang dah sarapan???



nak cerita ni..
semalam kan..aku buka facebook.
tengok kat inbox ada mesej dari Amy Sinar Raudah.
aku buka je nampak dia bagitau
problem yang dia alami bila buka blog aku..

tengah dok pikir2 cemana nak setel kan tu
aku terpikir pulak..
apa benda mesej2 aku lepas2 yang banyak sangat kat amy ni???
aku pun scroll ke atas..
la baru teringat rupanya dulu Amy pernah tanya aku pasal
dashboard dia.dia tanya cemana nak guna dashboard lama..

Boleh aku terlupa nak jawab
mesej dia tu...hahahah..
lama giler dah mesej tu..dari awal bulan hari tu..
hahaha...

jadi entry ni nak mintak maaf la kat
Amy sebab mengabaikan dia ..
terlupa la..
banyak kali dah terlupa nak balas mesej orang..
kebanyakan nya blogger la..

Untuk blogger2 yang hantar mesej tanya apa2
minta maaf sangat2 kalau tak berbalas..
aku ni ni memang pelupa.

masalah dashboard tu dah selesaikan belum Amy??
hehehehh..


sekian...

Nyamuk !

Assalamualaikum...

selamat pagi semua...sihat ke hari ni???
line tenet masih slow la...
apa pun aku gigih kan jugak update blog pagi ni..
sambil2 tunggu maisara bangun pagi ni..

Korang perasan tak sekarang ni
nyamuk kemain banyak lagi..
kalau petang2 tu jangan la dok kat luar
kat pokok2 bunga.
memang jadi santapan nyamuk la darah kita ni..

kawasan umah aku ni agak lama jugak la
orang kementerian kesihatan tak datang fogging.
dalam 3 bulan ada la..
kalau setakat pakai ubat nyamuk yang
elektrik tu memang tak jalan la.
nak pakai yang guna lingkaran tu
rasa macam tak selamat la pulak asap dia tu..

Bila tengah malam je terkejut dari tidur mesti
tengok2 badan anak aku..
takut nyamuk gigit...
kang bertambah2 parut kat tangan maisara ..
maisara punye tangan kalau ada parut tu mesti bekas
nyamuk gigit...semua dapat dari kampung..
kampung kedah ke,kampung perak ke,
dua2 kampung banyak nyamuk..

Petang2 sekarang ni dah tutup pintu semua.
takut nyamuk masuk..
risau la kan takut
demam denggi je..
mintak dijauhkan la...

sekian..…

PERHATIAN::Jadi Blogger kena tau juga tentang ini.

Assalamualaikum...

Selamat malam...
ini entry ke 1754..heheh
aduhai..siksanya bile broadband slow
melampau2 ni..
hari ni paling slow dalam ini tahun.

tak pe..aku kan gigih orang nya..
update tetap update...
siang tadi punye la banyak benda aku nak cerita
malam ni semuanya hilang gara2 ada bola kat tv..
kedah vs perak pulak tu..
aih!!!tak boleh berfikir dah ni..hahhaha

nak cerita pasal blog ni...
korang pernah tak upah2 orang edit kan blog???
kalau tak pernah tapi nak upah korang kena
ingat jugak tau
walaupun orang editkan blog korang
tapi korang tetap kena ambik tahu jugak
kat mana letak nya template designer,
kat mana letak nya page elements dan sebagainya...


Contohnya la ye..
korang mintak orang yang edit blog korang tu
bubuh "wishlist" kat sidebar korang tu..
tapi bila blog dah siap korang tak reti pulak
nak 'tick' kotak tu..ha!!cemana???

sebab tu buat blog bukan sekadar kena tahu menulis je..
kena tau jugak pasal benda2 yang ada
dalam design blog kita ni...
kalau ada kawan2 buat tutorial ba…

Apa boleh kita buat dengan mouse komputer yang dah rosak?

Assalamualaikum...

Selamat petang...
biasanya kalau mouse komputer korang
dah rosak korang buat apa??
masuk kan dalam kotak
campak dalam stor je la..
hehhehe...

Tapi sebenarnya ada gunanya mouse2 yang rosak tu..
Boleh buat kepala tali pinggang tau...
jom tengok..









Amacam??ada gaya tak???
ada yang berminat nak beli??
heheheh...


sekian...

Jangan Biar Diri Kita Di Pandang Rendah

Assalamualaikum...

Selamat petang semua..
teruk nya tenet kat umah aku hari ni..
kalau cuaca mendung selalu jadi gini la.
nak buat entry review pun tak boleh sebab
dari tadi nak upload gambar tak dapat...
jadi korang kena baca aku membebel je la petang ni..
macam tak biasa pulak..hahahah..

kemarin aku ada baca entry kat blog padin
tentang cara kita mendapatkan
sesuatu dengan daya usaha sendiri..

Ada orang suka berusah sekerat jalan saja.
bila letih dia berhenti berusaha dan mula
mengharap
dan menadah tangan pada yang mampu.
selalunya benda ni terjadi dalam keluarga la..

Anak nak pakai kereta besar,tapi tak mampu..
emak ayah kesian tengok,dihulurnya duit..
"ambik la duit ni mat,pi beli kereta besaq tu.."
anak pulak dapat je duit terus
pi beli kereta,ada lebih enjoy...
sebab duit yang dia dapat tu
bukan usaha kerja keras dia..jadi setakat nak
habis kan untuk berhibur dengan kawan2 tak de hal punye..

tapi kalau sesuatu yang dapat dari kerja keras sendiri,
kita akan lebih menghargai nilai sesuatu baran…

Bila cucu asyik dimanjakan..

Assalamualaikum...

Selamat tengahari semua..
mesti sekarang tengah makan kan??
tak pun tengah berangan2 nak makan apa kejap lagi.
aku pun tengah berangan ni..
masak pun tak lagi..hehehAda banyak benda nak cerita ni..
tapi satgi2 la ye..nak kena masak dulu ni..
masak jam 1..heheheh..

ok..nak cerita pasal anak ni..
ramai orang hadapi masalah untuk
mendidik anak disebabkan datuk dan nenek nya yang
terlalu memanjakan dia..betul tak??
tambah2 bila tinggal sebumbung..

jadi serba salah nak marah..
marah lebih sikit,kita pulak yang kena marah
dengan datuk dan nenek dia..
betul la kata orang mak bapak kita
lebih sayang cucu dari anak sendiri..hhehehe

korang ada yang hadapi masalah gini tak??
kebanyakan ibu bapa
akan ambik langkah berdiam diri je..

cara ni tak betul okey..
cara yang terbaik berbincang dengan orang
tua kita sebab mungkin mereka pun
ada pendapat sendiri dalam
mendidik anak2.
mungkin kat mata mereka cara didikan kita
yang agak tegas adalah salah..
jadi berbincang tu penting..

sekian...

Blogger ini mencuri perhatian aku..

Assalamualaikum...

Selamat malam semua...
dah nak tidur ka??
awal lagi ni..:)

Malam ni aku godek2 la bloglist aku..
tengok ada ramai kawan2 lama yang dah tak update blog.
ada jugak yang dulu jarang2 update tapi sekarang
hari2 ada entry baru..
ada yang aku buang dan ada blog2 yang aku tak buang
dari bloglist sebab aku percaya
dia akan muncul semula satu hari nanti...

Rasa sayang nak buang link blogger2 yang
jarang update tu sebab mereka tu bukan
sekadar pembaca setia tapi jugak dah jadi kawan aku.
sebab tu tak buang takut nanti tetiba dia update blog
aku tak dapat baca entry baru dia..

sekarang ni ada blog2 yang baru aku kenal tapi
berjaya menarik perhatian aku
untuk singgah blog dia hari2...
antaranya blog2 ini...

klik gmbar untuk ke blog Afzal
Blogger yang semakin
meningkat naik..
entry2 yang semakin mantap.
rajin blogwalking dan yang best entry dia kelakar
tahap seratus bak kata kak mimi lah..heheheh..
hari ni baru nampak wajah sebenar dia kat blog..:p

klik gambar untuk ke blog Arul

Ni sorang lagi blogger raji…

Tak baik tau ...heheheh

Assalamualaikum...

Selamat malam semua...
kita ni mudah sangt simpati
kalau tengok orang yang tak berkemampuan..kan??
kalau macam gambar kat bawah ni korang simpati tak???


heheheh...
sapa la yang mempergunakan baby secomel ini ye??:p

sekian..

Haiwan pelik yang mengerikan.

Assalamualaikum...

Selamat malam semua..
hujan je petang ni..nak mandi pun menggigil2..
bayangkan mandi petang menggigil macam kucing kena air..
heheheh...
kucing kalau kena air mesti hilang comel dia..
nak tengok binatang2 lain yang tak comel tak???
ni gambar2 yang diambil dari muzium di jepun..













Ngeri kan rupa dia...??
rasanya haiwan2 ni dah diawet kot..
sebab tu rupa dia jadi gitu...
macam terkejut beruk kan???
hehehehh


sekian...

STORY ABOUT MY LIFE

Assalamualaikum...

Selamat petang semua.3 hari tak review blog mesti ada yang tertunggu2 je.minta maaf ye.sibuk sikit la.hari ni aku sambung semula review blog korang.kita tengok siapa yang kena...hehehh..ok.hari ni aku pilih blog ini...


klik gambar ni untuk ke blog Nur


Blog ni milik Siti Nur fajariah...gilang gemilang nama dia.kan???orangnya pun manis..:).ok memula kita tengok template dia dulu ye..kalau kita tengok header dia nampak bersepah2 disebabkan template dia yang belang2 tu..kan??sebenarnya dia pakai header transparent.tapi bila ada imej yang padat kat template dia jadi serabut la sikit.mungkin Nur boleh gunakan template yang lebih simple.

kemudian kat sidebar,widget nya kurang kemas.tak tersusun dengan baik.widget 'live traffic feed' lebih sesuai Nur letak kan kat bawah sekali.sebab widget tu Nur sorang je yang nak tengok.pengunjung tak peduli pun dengan widget tu.untuk sidebar jugak Nur boleh buat dia dalam kotak2 supaya nampak terpisah dan lebih kemas.
sidebar jugak na…

pengantin yang huduh atau baju yang tak lawa???

Assalamualaikum...

Selamat petang..
jom jamu mata dengan rekaan2 gaun yang hebat..
ekekkeke..hebat ke pelik???
kalau korang nak tak pakai gaun2 gini..















korang suka yang mana???
sapa2 nak kawen mungkin gaun2 diatas boleh dijadikan ilham
untuk gaun korang nanti..
hehhehehe...


sekian...

credit:stomp