Skip to main content

warna blog kamu tu...sakit mata akak!

Assalamualaikum...

Petang ni kita cerita pasal blog ye..aku nak cerita sikit pasal warna blog kita.
kalau tengok blog orang perempuan memang beza banyak dengan blog lelaki..
kalau boleh warna nak yang cantik kat mata sendiri je..tak peduli pun cantik ke tak kat mata orang..

Cer tengok blog aku..berwarna warni..ini pun rasanya
dalam bulan ni lebih kurang 4x tukar dah.bila orang komplen je..aku tukar..
ada yang tak suka warna tu aku tukar dengan warna ini..
kalau boleh tak mau orang merungut2 dengan warna blog kita ni.
bila orang merungut maknanya blog kita belum cukup mesra pembaca lagi..

seingat aku dalam setahun lebih aku berblog ni
entah berapa puluh kali aku tukar warna template ni.
kali pertama bila ada blogger otai yang tegur warna blog aku menyakitkan mata dia..
mula2 memang sedih..tapi aku takla marah dia..mujur dia bagitau..
kalau idak mest ramai lagi yang terpaksa singgah blog aku dan cepat2 keluar...
ditambah dengan aku yang memang tak pandainak memilih warna ..
lagi la susah nak dapatkan hasil yang baik.

Pernah aku tegur satu blog yang backgrounddia kaler pink...pink yang malap2 gitu..
font pulak kelabu2 asap je..kecik pulak tu.bila nak baca kena tekan ctrl++++..
line border pun terang tak terang je.kiranya semua malap la kat blog dia..
tapi dia jawb..

"saya suka yang macam ni.."

ok...tu la ciri2 blogger syok sendiri.kamu suka orang tak suka...
buat blog untuk baca sendiri je la...

warna macam mana yang sesuai???
warna yang cantik bila korang gabungkan warna
yang lembut dan terang..
sebaiknya guna 2,3 warna sudah..
pakai satu warna saja pun tak cantik..
itu yang buat blog kita suram saja..

kalau font putih background mesti gelap.
jangan letak warna2 yang memancor sebagai background
post dan sidebar.warna2 ynag memancor ni
sesuai untuk icon2 yang kecik2 tu je..
kat blog aku warna yang memancor tu warna kat tab menu..
sangat tak sesuai..nak ubah tak de masa pulak..:p
memancor tu maknanya memancar la..orang perak kata memancor..heheh
omputih kata light colour..oren,kuning pekat,hijau pucuk pisang tu antara nya ye..

dan lagi satu bila dah bubuh warna itu ini
tanya pendapat pembaca tentang warna blog kita tu.
jangan terus2 je kata

"ini lah warna blog yang aku suka,
tak nak tukar dah sampai bila2..sangat puas hati"

itu akan buat orang rasa
serba salah nak cakap ...

"warna blog ni menyakitkan mata la.." ..


sekian...

Comments

  1. haha .. setuju dgn statement nie .. backgroud akak dah ok dah pon ... senang hati nak baca entri ..

    ReplyDelete
  2. A'ah! sokong sesangat. Setuju sesangat. Pernah jumpa blog yang menyakitkan mata cenggitu.

    Tapi saya punya blog ok ke Diana? Ada sakit mata tak nengok? Bukan pe, kalau orang tak cakap, saya tak tau. Huhu.

    ReplyDelete
  3. hehehe tp ssh jugak klu nak ikut semua ckp org sebab manusia ni berbeza2 pendapat...apa2 pun seboleh2nya kita terima setiap pendapat dan pertimbangkan...plg senang cuba cari 10 org kawan kita dan tanya dia. klu ramai yg puji darpada yg keji,maka kekalkanlah...tp klu keji lebih bnyk dari puji,cepat2 la buat sesuatu...

    panjang pulak membebel arini :)

    ReplyDelete
  4. sesuai dah nak sambut raya kaler blog diana ni...hehehe..janji tak sakitkan mata

    ReplyDelete
  5. warna dah okay dah kak...cuma klu akak perasan warna tulisan untuk default blogspot ni sbnrnya warna kelabu...kadang2 sakit mata gak la...tapi bila kena ngan gabungan warna yg betul dah okay la tu...pendapat je...=D

    ReplyDelete
  6. akk blog saye punye kaler ok x kak?

    ReplyDelete
  7. sy klu org yg ditegur jwb gitu almtnya mmg xmsk dh blog org tu..lantakkkkk! pernah gak tego2 org psl font and background..tp xde lak follow up sbb dh lupa link blog dia..muahaha *keji* hope org2 yg sy tego tu dgr lah nasihat sy..klu idak..err xmo kwn! eh! =P

    ReplyDelete
  8. blog zai ok tak...klu tak ok bagitau kat sbox yer...bleh n senang zai tukar nanti...

    ReplyDelete
  9. shera suka kalau org komen blog shera.. skrg - krgnya tahu yg mana blh diperbetulkan...

    ReplyDelete
  10. emmm....tertatik dgn tajuk ni

    bzzz tak sempat wat n3 pun tau

    warna blog kak ati camne ..?

    ReplyDelete
  11. nak komen ni boleh?hihi..font hitam pada tajuk sidebar ngan tajuk entri ni kalau boleh diana tukar ke kaler putih..hijau ngan putih lebih jelas rasanya..hehe

    ReplyDelete
  12. ehehhehehehe.. blogger syok sendiri.. harap2, sy x dlm golongan tu la...

    ReplyDelete
  13. mmg pon pngaruhi kita sameda nk trus lepak or nk angkat kaki jek dgn kaler bekground tu.

    er cer ate komen belog teman..memancor ke idak? so far ade la sorang jek baru komen x gemor warne tu. teman idak kisoh tukor2 asal kwn2 hepi nk mmbaca nye..

    sekian.. :D

    ReplyDelete
  14. blogger syok senirik..pas tu kalo org tak dtg bace die wat n3 syahdu..ekekee

    ReplyDelete
  15. Mrs.Yie
    @
    kak mimi..
    yang tu masalah sekarang ni..
    sedang diusahakan sebab
    kena edit kat kod html.bukan kat
    template diesigner.saya cari kod dia tapi tak jumpa.kak mimi tau tak nak buat cemana tu??

    ReplyDelete
  16. kak mimi...
    silap pulak..saya keliru sudah..
    yang tajuk sidebar ye??
    dah cuba dah kak..
    ada yang merungut sakit mata..
    heheheh
    yang masalah saya kata kat komen sebelum ni pasal font untuk sidebar tu..warna putih tu..

    ReplyDelete
  17. setelah membelek-belek blog saya..rasanya mesra pembaca. tapi kalau tak mesra gak..kasi tau la ya!

    ReplyDelete
  18. blog sakit mata pernah saya jmpa adalah background warna oren menyala dan post background warna merah dan tulisan putih. Bila saya beri komen, mujur la dia dah tuka kepada style gelap sikit. nampak dah ok.

    ReplyDelete
  19. dan sebab tu sy pilih warna hitam.. senang nak match dgn warna lain. mcm tulisan kecik2 tu memang tak suka sgt nak baca.. dh la kecik kaler dia pulak kdg2 menyilau sampai tak boleh nak baca...

    ReplyDelete
  20. btol kate belalang..kalo nak ikut sorg2 punya perangai pon mesti ada je tak kena..kita ambik pendapat sume orang..dan utamakan majoriti. yg suara2 minoriti tu ambik simpan utk masa2 depan je. kehkeh..

    ReplyDelete
  21. ho-ho-ho...
    Saya punya blog ok tak?
    Shout-shout lah kat shoutbox eh..
    Ho-ho-ho..

    ReplyDelete
  22. blog u ni cool..mama suka...blog mama cam ner?

    ReplyDelete
  23. bgs jugakan kak org tegur
    baru kita tahu kekurangan kita :)

    ReplyDelete
  24. blog sy pink ..sesuai tak utk lelaki ? :)

    ReplyDelete
  25. pernah jumpak blog2 yang mcm nih.. malas nak tego dri rumah ke rumah.. hahhaha..

    ReplyDelete
  26. saya tak tahu la blog saya sesuai ke tak kak..cuba2 tengok sikit..saya ni dengan warna fail sikit..maklumlah rabun warna..=(. hahah..

    ReplyDelete
  27. akak diana,cik dh ubah cursor and post title bckground tu..hihi
    cuma bckground je blom..thanks akak..!^_^

    ReplyDelete
  28. heheh . lagi selamat putih . ringan , lembut tak menyakitkan mata :D

    ReplyDelete
  29. bui dh lama teringin nk tukar warna blog kepada warna hijau ni..tp ntah kenapa tetap jugak dgn warna pepel tu..hehe..

    tak taulah ok ker tidak dgn background bling2 gitu

    tp mmg tgh cari bagckground yg lain..

    ReplyDelete
  30. hehe, blog alien macam mane kak? :P

    ReplyDelete
  31. http://www.blogger.com/profile/08323810086438010598

    akak mana layak nak komen blog kamu tu..
    kamu lagi hebat bab2 template ni..:)

    ReplyDelete
  32. ehem..ehemmm.. saya satu blog yg menyakitkan mata, blog saya..saya tahu itu.. hihihi... ntah bila la nak tuko..mujo la belum ada yg komplen..[errr..sebab tak ramai pun yg masuk]

    ReplyDelete
  33. sis..berkenaan dgn apa yg siktekan kak mimi itu, kalo sis nak tukar warna hitam itu.. sis tmbh shje kode ini..

    cari h2 {

    and then tmbh,

    colour: #ffffff;

    itu shje.. kalo yg tajuk entry, ayie rase okay kot hitam.. huhu

    ReplyDelete
  34. blog kita punya...yang baca orang luar...so pendapat mereka, negatif atau positif harus kita nilai untuk kemajuan dan prestasi blog yang kita bina...
    sama ngan seri...dulu template warna merah ramai yang komplen sakit mata...seri sendiri pon tak tahan lama nak pandang so jadilah template hijau tu.

    ReplyDelete
  35. cik diana, mohon kritik blog iMBobo boleh? :D thanks in advance :D

    ReplyDelete
  36. thanks kak diana sbb bnyk bantu cik..appreciate it a lotttt!huhu

    ReplyDelete
  37. saya prefer background tulisan whiet or black, easier to read.

    ReplyDelete
  38. info berguna.. janji simple sudah..

    ReplyDelete
  39. warna blog leez ok tak?? hihihi

    ReplyDelete
  40. Keutamaan utama template adalah fungsi yang ada pada template . Kemudian ikut pandangan majoriti warna susunan semua okay atau tak .

    Tapi kadang-kadang akan berlaku sedikit persilihan pendapat . Terutamanya saiz font , lebar entry . Lebar sidebar sebab aku guna Desktop 23 inc Monitor . Sedangkan kebanyakkan reader guna Laptop 14 inch .

    *Tajuk pasal warna ... komen pasal template .

    ReplyDelete
  41. sebab tu saya pakai hitam kak.pastu da tak tukar2 da

    ReplyDelete
  42. salam diana ..ok dah ni .. blog puanbee sakit mata tk ? kehkehkeh tema merdeka tu terpaksa terang2 sikit ...

    ReplyDelete
  43. kaler kunen sakit mate x???
    uhuk3

    ReplyDelete
  44. jemputlah singgah ke blog sya..komenlah apa yg patut n xpatut..hehe :P

    ReplyDelete
  45. yup, kaler ada peranan penting kt blog.. klau font utk en3 tu kaler light, so bground kena laa lebih dark.. baru senang org singgah nk baca en3 ^^

    ReplyDelete
  46. sy ske backgroung kaler gelap2x tp font mst warna terang...

    ReplyDelete
  47. sy ske backgroung kaler gelap2x tp font mst warna terang...

    ReplyDelete
  48. wah setuju sangat entri nie..janganlah terang sangat..warna lembut-lembut sedap mata memandang..

    ReplyDelete
  49. WARNA BLOG NUR ALL IN ONE TU CEMANE YE?.. SAKIT MATA TAK?.. HEHHE

    ReplyDelete
  50. huhuhuhuh blog ain sakit mata tak kak? ain tengah usaha nak tukar template, kalau boleh nak avoid kaler pink, tapi susahhhh huhuhu

    ReplyDelete
  51. awe yang rabun ni mmg akan terus klik out sebab sakit mata kalu warna blog yang terlalu terang...walaupun ada yang guna template background tapi pemilihan warna background kena betul sebab bila template lambat kuar warna main peranan :)

    ReplyDelete
  52. hahaa..rajin akak main tukar2 eh...

    baru saya perasan, entry aak kebelakanga ni panjang sikit eh. hehe...:P

    ReplyDelete
  53. cik tom suka jugak kaler hijau ni..sejuk mata memandang..bagus jugak tukar kaler akan tukar juga suasana kan akak...tp akak tukar kaler pe pun cik tom akan tetap dtg sini...sbbnya cik tom suka gaya penulisan akak...tue yg plg pntg...

    ReplyDelete
  54. 4 kali dah tukar yer...semata2 nak puas kan hati pembaca...terbaik kak...

    ReplyDelete
  55. diorang tu memang, ada pulak yang jawab nanti, eh suka hati sayalah blog saya. Eh tadi doe jugak suruh follow and komen. Kalau suka hati kenapa suruh follow? paling sesuai backgrounf putuh tulisan hitam jelah kan??? senang nak baca...

    ReplyDelete

Post a Comment

sila tinggalkan komen anda...:)

Popular posts from this blog

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU

Assalamualaikum...

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU Rasa seronok betul bila dapat Waffle maker ni. Waffle maker ni hadiah dari Lazada Malaysia . Saya dapat Voucher Rm100 dan saya pilih Waffle maker ni .Banyak betul barang dari Lazada kat rumah ni..hahaha..Order hari ni , esoknya dah sampai..Cepat je..kan??Bila sampai terus google resepi, bancuh tepung nak buat Waffle..hahah...Nampak macam gelojoh kan?sebenarnya sebab teruja. :p
Banyak juga resepi Waffle yang saya baca..saya try 2,3 resepi tapi tak menepati citarasa .Saya suka Waffle yang tebal ,lembut ,gebu.Bila dah sejuk pun dia tetap lembut. Ada resepi yang saya cuba jadi  keras dan masak tak sekata mungkin sebab Waffle padat dan jadi keras.

Ini lah waffle yang keras tu..Dia membakar pun tak sekata..Tompok2  je..Resepi nya dari mana??tak perlu la saya bagitau..hahahah..Tapi bagi yang suka waffle keras dan padat macam ni mungkin tak jadi masalah..
Tapi selepas beberapa percubaan akhirnya dapat juga satu resepi yang kena den…

30 MENU BERBUKA PUASA YANG RINGKAS SEPANJANG RAMADHAN

Assalamualaikum


Masuk je bulan ramadhan benda yang kita selalu fikir ialah nak masak apa untuk berbuka dan bersahur.kalau boleh kita nak juadah yang sedap , mudah di masak dan tak ambil masa yang lama.




Hari ni saya nak senaraikan 30 juadah lauk pauk yang kita boeh buat sepanjang ramadhan ni...Semoga lepas ni tak de la masuk je dapur dah pening kepala nak masak apa..Last2 ke bazar ramadhan juga dia merayau cari lauk..eheheh..Anggaran memasak setiap hidangan cuma dalam 10-20 minit sahaja..kalau guna dapur 2,3 tungku tak sampai sejam siap semuanya..



30 MENU BERBUKA PUASA YANG  RINGKAS SEPANJANG RAMADHAN
1- Ayam masak merah + ikan goreng +acar timun

2-Daging masak kicap + ikan goreng + taugeh tumis air

3-Gulai ayam + tumis kacang buncis + ikan keli goreng

4-kurma daging + kerabu mangga + ayam berempah

5-asam pedas ikan pari + ayam goreng kunyit +sambal belacan +ulaman

6-ikan keli masak lemak + terung berlada + ayam goreng

7-singgang ikan +kangkung goreng belacan + ikan goreng

8-Sup dagi…

CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL

Assalammualaikum..



CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL Saya belum pernah ada pengalaman melihat toyol..Semoga saya tidak diberi peluang melihat nya. hahha..Orang kata toyol ni macam budak-budak yang badan bulat, kepala nya botak,  semua giginya runcing , badan nya berbulu dan berlendir.Sifatnya seperti kanak-kanak yang suka bermain.Dari apa yang digambar kan ,memang tidak la Toyol ni kita kategorikan sebagai comel..kan??hahah...

Toyol hanya boleh di lihat dengan mata kasar oleh penjaganya sahaja.Orang lain memang tak dapat nak tengok Toyol.kalau ada yang tengok Toyol mungkin ada ritual atau cara-cara tertentu nak melihat makhluk nakal ni.Nak menjaga nya pun macam jaga budak kecil.Kena diberi susu setiap pagi dan petang.Bukan susu dalam tin tu ye ..Tapi menyusu badan.Kalau yang membelanya adalah lelaki, isteri lelaki tu la akan menyusukan toyol tu.kalau tuan nya wanita, wanita tu sendiri akan menyusukan nya.Sanggup tak??hahhah

Kalau di Malaysia ni saya …