Tak payah la tunjuk gambar makanan.hormat la orang yang berpuasa.

Assalamualaikum...

Selamat tengah hari semua...
dah tengahari kan??
mata pun semuanya dah merah tahan mengantuk..
heheh..kalau kat rumah boleh jugak
tidur sejam dua..kan??

ok la..nak cerita ni...
kalau bulan ramadhan ni kan
sebaiknya kita banyak kan la entry2 tentang bulan ramadhan..
entry bulan ramadhan yang aku maksudkan tu
macam kelebihan bulan ramadhan atau entry2 berbentuk nasihat
dan pengalaman yang boleh dijadikan pengajaran...
bukan entry pasal makan apa dibulan ramadhan..

memang la blog korang kan...
tapi tak elok la kan siang2 buat entry gitu..
kalau entry resepi tu boleh diterima la jugak..kan>??
dah nama pun resepi...
ni tak...semata2 nak tunjuk dia makan apa je..

kalau rasa nk tunjuk buat la entry tu
waktu malam..
tak payah letak gamba2 sedap
siang2 hari ni..
kan ke kita kena menghormati orang yang berpuasa...

kita marah bila
orang makan depan2 kita masa kita berpuasa..
dalam hati.."hormat la sikit pada yang berpuasa ni.."
tapi kita tak sedar kita pun lebih kurang sama je dengan
yang menunjuk2 makan depan orang tu..
bezanya kita tak tunjuk kita makan je..

tapi apa motif sebenar tayang gambar2 tu siang2 hari???
sebab malam2 tak berblog???
buat je la entry auto publish..
bukan susah pun..

bayangkan kalau disebabkan gambar
yang kita tayang kan tu ada yang sampai
buka puasa sebab tak tahan sangat..
tak rasa bersalah ke??

Yang aku tau kalau sedang berpuasa
jauhkan lah dari bercerita tentang makanan..
ni ustaz aku la yang cakap..
kalau tak betul apa aku cakap ni,
tak betul jugak la ajaran ustaz aku tu..

sekian..
Previous
Next Post »

40 komen disini

Click here for komen disini
cik aisha
admin
9 August 2011 at 12:20 ×

ada gak dengar xelok bercerita pasal mknan time puasa.....ye la terliur pulak nanti tgh2 puasa sebut pasal makanan ni.dah fikir pasal makan lak.

Reply
avatar
9 August 2011 at 12:25 ×

hohoho angguk jela... :)

Reply
avatar
cucu umie
admin
9 August 2011 at 12:40 ×

jauh dripada menyangkan gmbo mknan sebb nty orng terliur ..kehkeh

Reply
avatar
Ujie
admin
9 August 2011 at 12:48 ×

setuju..hormatilah ramadhan!

Reply
avatar
Aku Ibu Muda
admin
9 August 2011 at 13:05 ×

Tp kan kak diana, tak kisah la org post siang atau malam, saya tetap tengok entry tu siang jugak...hehe But then Im ok :) tak tergoda sekadar gambar...tp kalau depan2....telan air liur gak..pakej sekali dgn bau masakan...pergh!

Reply
avatar
9 August 2011 at 13:10 ×

hahahahahah..tulahh kannn..
tapi nk wat cam ner..
dah entry tu stay dari pagi ke petang..mmg telan air liur jelah kn..
agagagaga

Reply
avatar
Mrs.Yie
admin
9 August 2011 at 13:10 ×

ye la kan..erm..macam sengaja je duk tayang gambar makanan..ish..keterliuran tahap seratos di situ..hehe :)

Reply
avatar
Aien Najib
admin
9 August 2011 at 13:24 ×

tah hape masalah smpai buat cmtu -.-' show some respect sudah ~ neway ,selamat berpuasa kak :)

Reply
avatar
9 August 2011 at 13:28 ×

kesian kita terliur ye kak hehe

Reply
avatar
zaidah
admin
9 August 2011 at 13:31 ×

bila tengok boleh makruh...yer lah terliur menyebabkan mesej dihantar ke otak jadik lapar....

Reply
avatar
IMANSHAH
admin
9 August 2011 at 13:45 ×

setuju seratus perastus..

Reply
avatar
9 August 2011 at 13:56 ×

yg pliknya aiman tak rasa lapar plak tengok makanaan.....plikkn?heeheehee........

Reply
avatar
9 August 2011 at 13:58 ×

urm... tak kisah mereka nak letak entry apa pun
sebabnya iman kuat x kan tertipu dengan godaan

Reply
avatar
Elih Japahar
admin
9 August 2011 at 14:01 ×

setuju sgt kak..kat tv pun sama,jgn lah pasang makannan je hahaaha :D

Reply
avatar
norinaomar
admin
9 August 2011 at 14:09 ×

kat tv plak kemain berduyun-duyun cerita masak-masak..
sabarkan ajela...

Reply
avatar
Nizam Ijam
admin
9 August 2011 at 14:11 ×

heheheee... nasib baik xkisah sgt..hu2

Reply
avatar
9 August 2011 at 14:14 ×

huihs patut la selama berposa ni kakD sikit pun tak teringin nak letakan gambar makanan...rupa2 nya tindakan i ni betul kan....hehehehhe....

Reply
avatar
atyn nayn
admin
9 August 2011 at 14:17 ×

huhu, mmg sabo jelahh.

Reply
avatar
Azlan Hasan
admin
9 August 2011 at 14:20 ×

kalau saya xde laa rasa ape2 sgt sebab gambar jer..tp klau ade depan mata bergoncang gak iman..tapi still macam tak elok kalau post2 pasal gmbar makan bulan2 pose nie..takut ade yang iman tak kuat yang jadikan gambar makanan sebagai alasan nak penteng puasa..hehehe

Regards,
-Strider-

Reply
avatar
BeloG MTT
admin
9 August 2011 at 14:35 ×

Grrrr ! Kalau blog resipi tu macam mana pulak kak? Hikhik :D

Reply
avatar
sarah-najwan
admin
9 August 2011 at 14:35 ×

tu bergantung pada org yg tgknya..iman pada bulan posa kena kuat..

Reply
avatar
9 August 2011 at 14:47 ×

betol2.. *angguk
lebih2 lagi sy ni yg mudah tergoda dengan mkanan tu semua..haha

Reply
avatar
9 August 2011 at 14:47 ×

qaseh pernah post tapi sekali ngan resipi hik2.. lau tgk gmbar xtergugat mana iman .. lau depan2 mahu juga rasa nak pelangkung

Reply
avatar
|shaheila|
admin
9 August 2011 at 14:58 ×

setuju, sy ada publish gak tapi resepi sahaja, tu pun tahun lepas... :)

Reply
avatar
Fariq
admin
9 August 2011 at 15:03 ×

no komen pasal ni.. betul la pe akak ckp tu,, :D

Reply
avatar
Myra Jay
admin
9 August 2011 at 15:08 ×

Myra pun ada gak post 2 entry psl menu makan2 nie, & suka tgk blog2 kengkawan yg cerita psl makan gak sebab leh jadi sumber ilham berbuka nanti ;)

Apapun setuju gak dengan pendapat akak tu..

Reply
avatar
syrupmasin
admin
9 August 2011 at 15:09 ×

haha..dyorg kenyang kot kak tunjuk gmbar makanan :D

Reply
avatar
MamaEma
admin
9 August 2011 at 15:15 ×

kalau iman kuat tak apalah kan... setakat ni bc blog pasal makanan tak tergoda sampai nak berbuka..tapi tergoda nak bukan nanti makan benda yg sama..

Reply
avatar
ShErA
admin
9 August 2011 at 15:15 ×

setuju dgn kak diana... ni kadang2 bln puasa makin bnyk plak gmbr makanan...

Reply
avatar
~ yus ~
admin
9 August 2011 at 15:19 ×

ok,ok, point noted...:D

Reply
avatar
YanaMIB
admin
9 August 2011 at 15:30 ×

tp sy suka tgk org bercerita psl maknan..tgk topik jugak la..klu cite psl juadah buka ke, juadah sahur sy suka nk bc..sbb bg idea nk msk apa..maklong lah br2 kawen ketandusan idea resipi =.=

mungkin maksud ustaz tu jgn kerap sgt cite psl makanan..hr2 wajib update entry makanan..tgh hari buta lak tu..nehi~ nehi~ =)

Reply
avatar
9 August 2011 at 15:48 ×

sob2..mish mampu tgk je org berbuka makan sedapp..tak adil..haha.

Reply
avatar
9 August 2011 at 15:54 ×

nasib baik saya tak terliur tengok gamabar makanan

hahaha

Reply
avatar
9 August 2011 at 15:55 ×

sob2..mish mampu tgk je org berbuka makan sedapp..tak adil..haha.

Reply
avatar
alif haris
admin
9 August 2011 at 17:29 ×

hehehe .. tp sy nk join contest kak ..pastu syaratnya kene letak gambo pulak .. hehe itu special kes kot ..hihi :D

Reply
avatar
9 August 2011 at 18:37 ×

huhu..betul la..korang terliur sbb posa...LM terliur sbb pantang.huwaa

Reply
avatar
Wanie
admin
9 August 2011 at 19:05 ×

hehe..alamak nasib wanie buat entry resepi..lalala..

Reply
avatar
9 August 2011 at 21:07 ×

Owh.. Hana suka gak publish entry pasal mkanan sbbnya nak share resepi yg kita msk, maybe dpt menyumbng idea kt sape2 ke. Tapi kak, time Hana rehat kul 1 je pun ada masa nk up entry, mcm mana tu? hehe

Tapi, kalo jns yg tayang mknan dia mkn bez tp xde resepi tu lain plak rasanya kn? hehehe

Reply
avatar

sila tinggalkan komen anda...:) ConversionConversion EmoticonEmoticon

Thanks for your comment