Skip to main content

Tak payah la tunjuk gambar makanan.hormat la orang yang berpuasa.

Assalamualaikum...

Selamat tengah hari semua...
dah tengahari kan??
mata pun semuanya dah merah tahan mengantuk..
heheh..kalau kat rumah boleh jugak
tidur sejam dua..kan??

ok la..nak cerita ni...
kalau bulan ramadhan ni kan
sebaiknya kita banyak kan la entry2 tentang bulan ramadhan..
entry bulan ramadhan yang aku maksudkan tu
macam kelebihan bulan ramadhan atau entry2 berbentuk nasihat
dan pengalaman yang boleh dijadikan pengajaran...
bukan entry pasal makan apa dibulan ramadhan..

memang la blog korang kan...
tapi tak elok la kan siang2 buat entry gitu..
kalau entry resepi tu boleh diterima la jugak..kan>??
dah nama pun resepi...
ni tak...semata2 nak tunjuk dia makan apa je..

kalau rasa nk tunjuk buat la entry tu
waktu malam..
tak payah letak gamba2 sedap
siang2 hari ni..
kan ke kita kena menghormati orang yang berpuasa...

kita marah bila
orang makan depan2 kita masa kita berpuasa..
dalam hati.."hormat la sikit pada yang berpuasa ni.."
tapi kita tak sedar kita pun lebih kurang sama je dengan
yang menunjuk2 makan depan orang tu..
bezanya kita tak tunjuk kita makan je..

tapi apa motif sebenar tayang gambar2 tu siang2 hari???
sebab malam2 tak berblog???
buat je la entry auto publish..
bukan susah pun..

bayangkan kalau disebabkan gambar
yang kita tayang kan tu ada yang sampai
buka puasa sebab tak tahan sangat..
tak rasa bersalah ke??

Yang aku tau kalau sedang berpuasa
jauhkan lah dari bercerita tentang makanan..
ni ustaz aku la yang cakap..
kalau tak betul apa aku cakap ni,
tak betul jugak la ajaran ustaz aku tu..

sekian..

Comments

  1. ada gak dengar xelok bercerita pasal mknan time puasa.....ye la terliur pulak nanti tgh2 puasa sebut pasal makanan ni.dah fikir pasal makan lak.

    ReplyDelete
  2. jauh dripada menyangkan gmbo mknan sebb nty orng terliur ..kehkeh

    ReplyDelete
  3. setuju..hormatilah ramadhan!

    ReplyDelete
  4. Tp kan kak diana, tak kisah la org post siang atau malam, saya tetap tengok entry tu siang jugak...hehe But then Im ok :) tak tergoda sekadar gambar...tp kalau depan2....telan air liur gak..pakej sekali dgn bau masakan...pergh!

    ReplyDelete
  5. hahahahahah..tulahh kannn..
    tapi nk wat cam ner..
    dah entry tu stay dari pagi ke petang..mmg telan air liur jelah kn..
    agagagaga

    ReplyDelete
  6. ye la kan..erm..macam sengaja je duk tayang gambar makanan..ish..keterliuran tahap seratos di situ..hehe :)

    ReplyDelete
  7. tah hape masalah smpai buat cmtu -.-' show some respect sudah ~ neway ,selamat berpuasa kak :)

    ReplyDelete
  8. kesian kita terliur ye kak hehe

    ReplyDelete
  9. bila tengok boleh makruh...yer lah terliur menyebabkan mesej dihantar ke otak jadik lapar....

    ReplyDelete
  10. yg pliknya aiman tak rasa lapar plak tengok makanaan.....plikkn?heeheehee........

    ReplyDelete
  11. urm... tak kisah mereka nak letak entry apa pun
    sebabnya iman kuat x kan tertipu dengan godaan

    ReplyDelete
  12. setuju sgt kak..kat tv pun sama,jgn lah pasang makannan je hahaaha :D

    ReplyDelete
  13. kat tv plak kemain berduyun-duyun cerita masak-masak..
    sabarkan ajela...

    ReplyDelete
  14. heheheee... nasib baik xkisah sgt..hu2

    ReplyDelete
  15. huihs patut la selama berposa ni kakD sikit pun tak teringin nak letakan gambar makanan...rupa2 nya tindakan i ni betul kan....hehehehhe....

    ReplyDelete
  16. kalau saya xde laa rasa ape2 sgt sebab gambar jer..tp klau ade depan mata bergoncang gak iman..tapi still macam tak elok kalau post2 pasal gmbar makan bulan2 pose nie..takut ade yang iman tak kuat yang jadikan gambar makanan sebagai alasan nak penteng puasa..hehehe

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
  17. Grrrr ! Kalau blog resipi tu macam mana pulak kak? Hikhik :D

    ReplyDelete
  18. tu bergantung pada org yg tgknya..iman pada bulan posa kena kuat..

    ReplyDelete
  19. betol2.. *angguk
    lebih2 lagi sy ni yg mudah tergoda dengan mkanan tu semua..haha

    ReplyDelete
  20. qaseh pernah post tapi sekali ngan resipi hik2.. lau tgk gmbar xtergugat mana iman .. lau depan2 mahu juga rasa nak pelangkung

    ReplyDelete
  21. setuju, sy ada publish gak tapi resepi sahaja, tu pun tahun lepas... :)

    ReplyDelete
  22. no komen pasal ni.. betul la pe akak ckp tu,, :D

    ReplyDelete
  23. Myra pun ada gak post 2 entry psl menu makan2 nie, & suka tgk blog2 kengkawan yg cerita psl makan gak sebab leh jadi sumber ilham berbuka nanti ;)

    Apapun setuju gak dengan pendapat akak tu..

    ReplyDelete
  24. haha..dyorg kenyang kot kak tunjuk gmbar makanan :D

    ReplyDelete
  25. kalau iman kuat tak apalah kan... setakat ni bc blog pasal makanan tak tergoda sampai nak berbuka..tapi tergoda nak bukan nanti makan benda yg sama..

    ReplyDelete
  26. setuju dgn kak diana... ni kadang2 bln puasa makin bnyk plak gmbr makanan...

    ReplyDelete
  27. tp sy suka tgk org bercerita psl maknan..tgk topik jugak la..klu cite psl juadah buka ke, juadah sahur sy suka nk bc..sbb bg idea nk msk apa..maklong lah br2 kawen ketandusan idea resipi =.=

    mungkin maksud ustaz tu jgn kerap sgt cite psl makanan..hr2 wajib update entry makanan..tgh hari buta lak tu..nehi~ nehi~ =)

    ReplyDelete
  28. sob2..mish mampu tgk je org berbuka makan sedapp..tak adil..haha.

    ReplyDelete
  29. nasib baik saya tak terliur tengok gamabar makanan

    hahaha

    ReplyDelete
  30. sob2..mish mampu tgk je org berbuka makan sedapp..tak adil..haha.

    ReplyDelete
  31. hehehe .. tp sy nk join contest kak ..pastu syaratnya kene letak gambo pulak .. hehe itu special kes kot ..hihi :D

    ReplyDelete
  32. huhu..betul la..korang terliur sbb posa...LM terliur sbb pantang.huwaa

    ReplyDelete
  33. hehe..alamak nasib wanie buat entry resepi..lalala..

    ReplyDelete
  34. Owh.. Hana suka gak publish entry pasal mkanan sbbnya nak share resepi yg kita msk, maybe dpt menyumbng idea kt sape2 ke. Tapi kak, time Hana rehat kul 1 je pun ada masa nk up entry, mcm mana tu? hehe

    Tapi, kalo jns yg tayang mknan dia mkn bez tp xde resepi tu lain plak rasanya kn? hehehe

    ReplyDelete

Post a Comment

sila tinggalkan komen anda...:)

Popular posts from this blog

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU

Assalamualaikum...

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU Rasa seronok betul bila dapat Waffle maker ni. Waffle maker ni hadiah dari Lazada Malaysia . Saya dapat Voucher Rm100 dan saya pilih Waffle maker ni .Banyak betul barang dari Lazada kat rumah ni..hahaha..Order hari ni , esoknya dah sampai..Cepat je..kan??Bila sampai terus google resepi, bancuh tepung nak buat Waffle..hahah...Nampak macam gelojoh kan?sebenarnya sebab teruja. :p
Banyak juga resepi Waffle yang saya baca..saya try 2,3 resepi tapi tak menepati citarasa .Saya suka Waffle yang tebal ,lembut ,gebu.Bila dah sejuk pun dia tetap lembut. Ada resepi yang saya cuba jadi  keras dan masak tak sekata mungkin sebab Waffle padat dan jadi keras.

Ini lah waffle yang keras tu..Dia membakar pun tak sekata..Tompok2  je..Resepi nya dari mana??tak perlu la saya bagitau..hahahah..Tapi bagi yang suka waffle keras dan padat macam ni mungkin tak jadi masalah..
Tapi selepas beberapa percubaan akhirnya dapat juga satu resepi yang kena den…

30 MENU BERBUKA PUASA YANG RINGKAS SEPANJANG RAMADHAN

Assalamualaikum


Masuk je bulan ramadhan benda yang kita selalu fikir ialah nak masak apa untuk berbuka dan bersahur.kalau boleh kita nak juadah yang sedap , mudah di masak dan tak ambil masa yang lama.




Hari ni saya nak senaraikan 30 juadah lauk pauk yang kita boeh buat sepanjang ramadhan ni...Semoga lepas ni tak de la masuk je dapur dah pening kepala nak masak apa..Last2 ke bazar ramadhan juga dia merayau cari lauk..eheheh..Anggaran memasak setiap hidangan cuma dalam 10-20 minit sahaja..kalau guna dapur 2,3 tungku tak sampai sejam siap semuanya..



30 MENU BERBUKA PUASA YANG  RINGKAS SEPANJANG RAMADHAN
1- Ayam masak merah + ikan goreng +acar timun

2-Daging masak kicap + ikan goreng + taugeh tumis air

3-Gulai ayam + tumis kacang buncis + ikan keli goreng

4-kurma daging + kerabu mangga + ayam berempah

5-asam pedas ikan pari + ayam goreng kunyit +sambal belacan +ulaman

6-ikan keli masak lemak + terung berlada + ayam goreng

7-singgang ikan +kangkung goreng belacan + ikan goreng

8-Sup dagi…

CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL

Assalammualaikum..



CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL Saya belum pernah ada pengalaman melihat toyol..Semoga saya tidak diberi peluang melihat nya. hahha..Orang kata toyol ni macam budak-budak yang badan bulat, kepala nya botak,  semua giginya runcing , badan nya berbulu dan berlendir.Sifatnya seperti kanak-kanak yang suka bermain.Dari apa yang digambar kan ,memang tidak la Toyol ni kita kategorikan sebagai comel..kan??hahah...

Toyol hanya boleh di lihat dengan mata kasar oleh penjaganya sahaja.Orang lain memang tak dapat nak tengok Toyol.kalau ada yang tengok Toyol mungkin ada ritual atau cara-cara tertentu nak melihat makhluk nakal ni.Nak menjaga nya pun macam jaga budak kecil.Kena diberi susu setiap pagi dan petang.Bukan susu dalam tin tu ye ..Tapi menyusu badan.Kalau yang membelanya adalah lelaki, isteri lelaki tu la akan menyusukan toyol tu.kalau tuan nya wanita, wanita tu sendiri akan menyusukan nya.Sanggup tak??hahhah

Kalau di Malaysia ni saya …