Tak payah la tunjuk gambar makanan.hormat la orang yang berpuasa.

Assalamualaikum...

Selamat tengah hari semua...
dah tengahari kan??
mata pun semuanya dah merah tahan mengantuk..
heheh..kalau kat rumah boleh jugak
tidur sejam dua..kan??

ok la..nak cerita ni...
kalau bulan ramadhan ni kan
sebaiknya kita banyak kan la entry2 tentang bulan ramadhan..
entry bulan ramadhan yang aku maksudkan tu
macam kelebihan bulan ramadhan atau entry2 berbentuk nasihat
dan pengalaman yang boleh dijadikan pengajaran...
bukan entry pasal makan apa dibulan ramadhan..

memang la blog korang kan...
tapi tak elok la kan siang2 buat entry gitu..
kalau entry resepi tu boleh diterima la jugak..kan>??
dah nama pun resepi...
ni tak...semata2 nak tunjuk dia makan apa je..

kalau rasa nk tunjuk buat la entry tu
waktu malam..
tak payah letak gamba2 sedap
siang2 hari ni..
kan ke kita kena menghormati orang yang berpuasa...

kita marah bila
orang makan depan2 kita masa kita berpuasa..
dalam hati.."hormat la sikit pada yang berpuasa ni.."
tapi kita tak sedar kita pun lebih kurang sama je dengan
yang menunjuk2 makan depan orang tu..
bezanya kita tak tunjuk kita makan je..

tapi apa motif sebenar tayang gambar2 tu siang2 hari???
sebab malam2 tak berblog???
buat je la entry auto publish..
bukan susah pun..

bayangkan kalau disebabkan gambar
yang kita tayang kan tu ada yang sampai
buka puasa sebab tak tahan sangat..
tak rasa bersalah ke??

Yang aku tau kalau sedang berpuasa
jauhkan lah dari bercerita tentang makanan..
ni ustaz aku la yang cakap..
kalau tak betul apa aku cakap ni,
tak betul jugak la ajaran ustaz aku tu..

sekian..
Tak payah la tunjuk gambar makanan.hormat la orang yang berpuasa. Tak payah la tunjuk gambar makanan.hormat la orang yang berpuasa. Reviewed by Diana Rashid on 12:00:00 Rating: 5

40 comments:

  1. ada gak dengar xelok bercerita pasal mknan time puasa.....ye la terliur pulak nanti tgh2 puasa sebut pasal makanan ni.dah fikir pasal makan lak.

    ReplyDelete
  2. jauh dripada menyangkan gmbo mknan sebb nty orng terliur ..kehkeh

    ReplyDelete
  3. setuju..hormatilah ramadhan!

    ReplyDelete
  4. Tp kan kak diana, tak kisah la org post siang atau malam, saya tetap tengok entry tu siang jugak...hehe But then Im ok :) tak tergoda sekadar gambar...tp kalau depan2....telan air liur gak..pakej sekali dgn bau masakan...pergh!

    ReplyDelete
  5. hahahahahah..tulahh kannn..
    tapi nk wat cam ner..
    dah entry tu stay dari pagi ke petang..mmg telan air liur jelah kn..
    agagagaga

    ReplyDelete
  6. ye la kan..erm..macam sengaja je duk tayang gambar makanan..ish..keterliuran tahap seratos di situ..hehe :)

    ReplyDelete
  7. tah hape masalah smpai buat cmtu -.-' show some respect sudah ~ neway ,selamat berpuasa kak :)

    ReplyDelete
  8. kesian kita terliur ye kak hehe

    ReplyDelete
  9. bila tengok boleh makruh...yer lah terliur menyebabkan mesej dihantar ke otak jadik lapar....

    ReplyDelete
  10. yg pliknya aiman tak rasa lapar plak tengok makanaan.....plikkn?heeheehee........

    ReplyDelete
  11. urm... tak kisah mereka nak letak entry apa pun
    sebabnya iman kuat x kan tertipu dengan godaan

    ReplyDelete
  12. setuju sgt kak..kat tv pun sama,jgn lah pasang makannan je hahaaha :D

    ReplyDelete
  13. kat tv plak kemain berduyun-duyun cerita masak-masak..
    sabarkan ajela...

    ReplyDelete
  14. heheheee... nasib baik xkisah sgt..hu2

    ReplyDelete
  15. huihs patut la selama berposa ni kakD sikit pun tak teringin nak letakan gambar makanan...rupa2 nya tindakan i ni betul kan....hehehehhe....

    ReplyDelete
  16. kalau saya xde laa rasa ape2 sgt sebab gambar jer..tp klau ade depan mata bergoncang gak iman..tapi still macam tak elok kalau post2 pasal gmbar makan bulan2 pose nie..takut ade yang iman tak kuat yang jadikan gambar makanan sebagai alasan nak penteng puasa..hehehe

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
  17. Grrrr ! Kalau blog resipi tu macam mana pulak kak? Hikhik :D

    ReplyDelete
  18. tu bergantung pada org yg tgknya..iman pada bulan posa kena kuat..

    ReplyDelete
  19. betol2.. *angguk
    lebih2 lagi sy ni yg mudah tergoda dengan mkanan tu semua..haha

    ReplyDelete
  20. qaseh pernah post tapi sekali ngan resipi hik2.. lau tgk gmbar xtergugat mana iman .. lau depan2 mahu juga rasa nak pelangkung

    ReplyDelete
  21. setuju, sy ada publish gak tapi resepi sahaja, tu pun tahun lepas... :)

    ReplyDelete
  22. no komen pasal ni.. betul la pe akak ckp tu,, :D

    ReplyDelete
  23. Myra pun ada gak post 2 entry psl menu makan2 nie, & suka tgk blog2 kengkawan yg cerita psl makan gak sebab leh jadi sumber ilham berbuka nanti ;)

    Apapun setuju gak dengan pendapat akak tu..

    ReplyDelete
  24. haha..dyorg kenyang kot kak tunjuk gmbar makanan :D

    ReplyDelete
  25. kalau iman kuat tak apalah kan... setakat ni bc blog pasal makanan tak tergoda sampai nak berbuka..tapi tergoda nak bukan nanti makan benda yg sama..

    ReplyDelete
  26. setuju dgn kak diana... ni kadang2 bln puasa makin bnyk plak gmbr makanan...

    ReplyDelete
  27. tp sy suka tgk org bercerita psl maknan..tgk topik jugak la..klu cite psl juadah buka ke, juadah sahur sy suka nk bc..sbb bg idea nk msk apa..maklong lah br2 kawen ketandusan idea resipi =.=

    mungkin maksud ustaz tu jgn kerap sgt cite psl makanan..hr2 wajib update entry makanan..tgh hari buta lak tu..nehi~ nehi~ =)

    ReplyDelete
  28. sob2..mish mampu tgk je org berbuka makan sedapp..tak adil..haha.

    ReplyDelete
  29. nasib baik saya tak terliur tengok gamabar makanan

    hahaha

    ReplyDelete
  30. sob2..mish mampu tgk je org berbuka makan sedapp..tak adil..haha.

    ReplyDelete
  31. hehehe .. tp sy nk join contest kak ..pastu syaratnya kene letak gambo pulak .. hehe itu special kes kot ..hihi :D

    ReplyDelete
  32. huhu..betul la..korang terliur sbb posa...LM terliur sbb pantang.huwaa

    ReplyDelete
  33. hehe..alamak nasib wanie buat entry resepi..lalala..

    ReplyDelete
  34. Owh.. Hana suka gak publish entry pasal mkanan sbbnya nak share resepi yg kita msk, maybe dpt menyumbng idea kt sape2 ke. Tapi kak, time Hana rehat kul 1 je pun ada masa nk up entry, mcm mana tu? hehe

    Tapi, kalo jns yg tayang mknan dia mkn bez tp xde resepi tu lain plak rasanya kn? hehehe

    ReplyDelete

sila tinggalkan komen anda...:)

About Me

Powered by Blogger.