Friday, 19 August 2011

Orang tau la kamu rujuk dari blog dia tu..

Assalamualaikum...

Sebelum apa2 nak pesan kalau korang ada
nak tanya pasal blog atau tutorial jangan tinggal
mesej kat shoutbox ye..
tinggal kat kotak komen ataupun
pi kat facebook aku..
kalau boleh tolong aku tolong kalau tak boleh
jangan pulak kata aku sombong tak nak tolong..

Belum apa2 dah cakap aku sombong
tak nak tolong..
padahal aku ni pun bukan pandai serba serbi..
ilmu pun terbatas..
maklum la sekolah takat spm je pun...

ok lah..malam ni nak cerita pasal copy paste.
banyak blog dah buat entry pasal copy paste ni..
banyak blog yang dah pesan supaya
bagi credit pada tuan punye entry asal tu..
tapi aku perasan ada satu blog yang
tulis satu entry ni sama macam yang aku pernah baca..
kita namakan dia blog I ye...

bila aku tengok betul2 entry kat blog I
semalam lebih kurang sama
macam entry kat blog yang wajib aku singgah ni.
aku tau entry tu memang hasil tulisan
dari blog "merah" ni..cuma dia ubah la ayat tu bagi
nampak macam entry dia..
sedangkan isi2 penting tu memang asalnya dari blog merah..

Mungkin dia cuma jadikan blog "merah"
ni sebagai rujukan saja..
tapi apa salahnya letak credit kan??
lagipun dia ubah2 pun orang boleh
tangkap itu dirujuk dari blog orang lain..

patut la tuan blog merah ni
selalu merungut entry nya di copy paste
tapi tak diletak kan credit untuk dia..
kesian kawan kita tu..
sibuk2 pun tetap memerah otak
untuk hasil kan penulisan yang ada ilmu untuk kita.
kita pulak pakai ambik je..
cer hargai sikit penat lelah dia tu.....

sekian...



29 comments:

  1. Mungkin terlupa bagi kredit kot...cer ingatkan blogger tu sat..:) sabar k..disable right klik je lah kalau tak nak kena copy & paste kan..

    ReplyDelete
  2. btl..kalo x kena copy
    disable right klik ja

    ReplyDelete
  3. tak patut betol kalau idea amik kat sumber mane2 tapi tak di kredit kan..kecik hati 'pemberi sumber' tu..

    ReplyDelete
  4. saba2..ini smue dugaan..heheh..
    setiap orng mezty mengalaminya..=)

    ReplyDelete
  5. paham perasaan dicopy paste mcm mane...

    setakat ni dah 2 entry di copy...

    satu paling banyak tersebar sampi ke org kuat politik...

    entry bersih 2.0 pandangan dari jiwa marhaen..

    tersebar ke FB2.. dan blog2.. tapi terkilan sikit,.. sebab org tak kredit dan anggap entry tu datang dr blog yg copy paste awal2.. T__T

    ReplyDelete
  6. disable right klik pun still boleh kopipes lagi kan? "Ctrl + C"

    tapi tak tau la kalau dah tak boleh kopi2 ni tapi si pengkopipes tegar masih mampu jalankan kerja2nya lagi...huhu..

    ReplyDelete
  7. copy cat..di mana2 aja..

    tak patut kan,orang penat2 perah idea..senang ja org ambik..

    ReplyDelete
  8. betol
    x rugi pon bg kredit kat owg yg kite rujuk tu kan...
    win-win situation =)

    ReplyDelete
  9. huh!!
    kiter bakor je org camtuu..
    tak pernah bace tips nak berblog kot??
    hehehe..newbie lagi kot..cian dye.

    ReplyDelete
  10. blogger copy paste.. pastu x bg credit. memang nyampah gile.

    ReplyDelete
  11. org yg xd hati perot je wt cm 2.... huh :)

    ReplyDelete
  12. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  13. kesiannya kat tuan punya entri yang sebenar... kalau dah tak ada idea baik tak payah update dari copy tapi tak bagi credit kat empunya entri sebenar...

    ReplyDelete
  14. langsung x de tanggungjawab..

    ReplyDelete
  15. berbaik sangka la... mungkin dia tak reti kot etika penulisan...

    ReplyDelete
  16. besela tu ade org cmni..org yg otak die xleh brpk..tp leh brpk tuk nk mncurik idea org..hrmm..

    sumpah trkejut td..igtkn kna tduh ke td kt chat box..hihih

    ReplyDelete
  17. skali skala, dimaafkan. sbb apa? ilmu kalau tak bagi org copy, baik tak payah tulis. simpan je dalam otak, jgn bagitahu sape2 pun. bawak sampai mati. hehe... tapi kalau semua n3 dalam blog, semua dia copy, tu maknanya, nak makan kaki!

    ReplyDelete
  18. skali skala, dimaafkan. sbb apa? ilmu kalau tak bagi org copy, baik tak payah tulis. simpan je dalam otak, jgn bagitahu sape2 pun. bawak sampai mati. hehe... tapi kalau semua n3 dalam blog, semua dia copy, tu maknanya, nak makan kaki!

    ReplyDelete
  19. hmmm still ada yang tak peduli pasal credits neh. cuba kena kat sindri. huh

    ReplyDelete
  20. susah la kadang2 mungkin tak terniat nak copy or terlupa nak credit kat u kot. apa-apa pun, bnyakkan bersabar okay =)

    ReplyDelete
  21. ada yg nk cepat2 publish en3 byk2 ni diorg guna shortcut direct copy-paste jaa...

    ReplyDelete
  22. ishh..ta baek oo tiru idea org..

    ReplyDelete
  23. asfira aminuddin
    @
    erk...
    ada akak tulis dia copy entry akak ke???hehheheh

    ReplyDelete
  24. nak cr jalan mudah update entri lepas tu nak buat hak.. sy walau buat olahan sekalipun dr artikel org x kira dr blog atau akhbar ttp link kn balik ke sumber asal tanda sumber rujukan tu hak milik org

    ReplyDelete
  25. salam kak diana..
    agak sibuk dlm minggu ni, sampai tak sempat nak update blog dan singgah sana sini..

    saya ada blog yg kebanyakan n3 adalah copy paste.. hanya utk koleksi/rujukan peribadi..hrp saya tak lupa utk bagi kredit pada yg empunya..

    wajah baru blog atasnamaaku adalah ekoran n3 akak dulu.. t kasih kak.. tak cantik pun..saya tak mahir IT

    ReplyDelete
  26. biaselah tu kak dunia nak senang.saya pun dulu kopi2 gak..tapi letak link..sian kt y memerah otak nk taip

    ReplyDelete
  27. bagi ayie..mmg kne creditkan dekt orng yg kita ambil itu walaupon sedikit shje..yg psti yg asal adlh dripada tuan blog yg di copy paste..

    ReplyDelete
  28. hehe. komen muhammad burn, like.

    ReplyDelete
  29. kalau nak copy paste pon..kena la letakkan credit untuk tuan blog tu..lain la kalau tuan blog tu sendiri bagi copy paste entri tanpa letakkan credit untuknya..

    ReplyDelete

sila tinggalkan komen anda...:)

'; (function() { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();