Skip to main content

Orang tau la kamu rujuk dari blog dia tu..

Assalamualaikum...

Sebelum apa2 nak pesan kalau korang ada
nak tanya pasal blog atau tutorial jangan tinggal
mesej kat shoutbox ye..
tinggal kat kotak komen ataupun
pi kat facebook aku..
kalau boleh tolong aku tolong kalau tak boleh
jangan pulak kata aku sombong tak nak tolong..

Belum apa2 dah cakap aku sombong
tak nak tolong..
padahal aku ni pun bukan pandai serba serbi..
ilmu pun terbatas..
maklum la sekolah takat spm je pun...

ok lah..malam ni nak cerita pasal copy paste.
banyak blog dah buat entry pasal copy paste ni..
banyak blog yang dah pesan supaya
bagi credit pada tuan punye entry asal tu..
tapi aku perasan ada satu blog yang
tulis satu entry ni sama macam yang aku pernah baca..
kita namakan dia blog I ye...

bila aku tengok betul2 entry kat blog I
semalam lebih kurang sama
macam entry kat blog yang wajib aku singgah ni.
aku tau entry tu memang hasil tulisan
dari blog "merah" ni..cuma dia ubah la ayat tu bagi
nampak macam entry dia..
sedangkan isi2 penting tu memang asalnya dari blog merah..

Mungkin dia cuma jadikan blog "merah"
ni sebagai rujukan saja..
tapi apa salahnya letak credit kan??
lagipun dia ubah2 pun orang boleh
tangkap itu dirujuk dari blog orang lain..

patut la tuan blog merah ni
selalu merungut entry nya di copy paste
tapi tak diletak kan credit untuk dia..
kesian kawan kita tu..
sibuk2 pun tetap memerah otak
untuk hasil kan penulisan yang ada ilmu untuk kita.
kita pulak pakai ambik je..
cer hargai sikit penat lelah dia tu.....

sekian...



Comments

  1. Mungkin terlupa bagi kredit kot...cer ingatkan blogger tu sat..:) sabar k..disable right klik je lah kalau tak nak kena copy & paste kan..

    ReplyDelete
  2. btl..kalo x kena copy
    disable right klik ja

    ReplyDelete
  3. tak patut betol kalau idea amik kat sumber mane2 tapi tak di kredit kan..kecik hati 'pemberi sumber' tu..

    ReplyDelete
  4. saba2..ini smue dugaan..heheh..
    setiap orng mezty mengalaminya..=)

    ReplyDelete
  5. paham perasaan dicopy paste mcm mane...

    setakat ni dah 2 entry di copy...

    satu paling banyak tersebar sampi ke org kuat politik...

    entry bersih 2.0 pandangan dari jiwa marhaen..

    tersebar ke FB2.. dan blog2.. tapi terkilan sikit,.. sebab org tak kredit dan anggap entry tu datang dr blog yg copy paste awal2.. T__T

    ReplyDelete
  6. disable right klik pun still boleh kopipes lagi kan? "Ctrl + C"

    tapi tak tau la kalau dah tak boleh kopi2 ni tapi si pengkopipes tegar masih mampu jalankan kerja2nya lagi...huhu..

    ReplyDelete
  7. copy cat..di mana2 aja..

    tak patut kan,orang penat2 perah idea..senang ja org ambik..

    ReplyDelete
  8. betol
    x rugi pon bg kredit kat owg yg kite rujuk tu kan...
    win-win situation =)

    ReplyDelete
  9. huh!!
    kiter bakor je org camtuu..
    tak pernah bace tips nak berblog kot??
    hehehe..newbie lagi kot..cian dye.

    ReplyDelete
  10. blogger copy paste.. pastu x bg credit. memang nyampah gile.

    ReplyDelete
  11. org yg xd hati perot je wt cm 2.... huh :)

    ReplyDelete
  12. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  13. kesiannya kat tuan punya entri yang sebenar... kalau dah tak ada idea baik tak payah update dari copy tapi tak bagi credit kat empunya entri sebenar...

    ReplyDelete
  14. langsung x de tanggungjawab..

    ReplyDelete
  15. berbaik sangka la... mungkin dia tak reti kot etika penulisan...

    ReplyDelete
  16. besela tu ade org cmni..org yg otak die xleh brpk..tp leh brpk tuk nk mncurik idea org..hrmm..

    sumpah trkejut td..igtkn kna tduh ke td kt chat box..hihih

    ReplyDelete
  17. skali skala, dimaafkan. sbb apa? ilmu kalau tak bagi org copy, baik tak payah tulis. simpan je dalam otak, jgn bagitahu sape2 pun. bawak sampai mati. hehe... tapi kalau semua n3 dalam blog, semua dia copy, tu maknanya, nak makan kaki!

    ReplyDelete
  18. skali skala, dimaafkan. sbb apa? ilmu kalau tak bagi org copy, baik tak payah tulis. simpan je dalam otak, jgn bagitahu sape2 pun. bawak sampai mati. hehe... tapi kalau semua n3 dalam blog, semua dia copy, tu maknanya, nak makan kaki!

    ReplyDelete
  19. hmmm still ada yang tak peduli pasal credits neh. cuba kena kat sindri. huh

    ReplyDelete
  20. susah la kadang2 mungkin tak terniat nak copy or terlupa nak credit kat u kot. apa-apa pun, bnyakkan bersabar okay =)

    ReplyDelete
  21. ada yg nk cepat2 publish en3 byk2 ni diorg guna shortcut direct copy-paste jaa...

    ReplyDelete
  22. ishh..ta baek oo tiru idea org..

    ReplyDelete
  23. asfira aminuddin
    @
    erk...
    ada akak tulis dia copy entry akak ke???hehheheh

    ReplyDelete
  24. nak cr jalan mudah update entri lepas tu nak buat hak.. sy walau buat olahan sekalipun dr artikel org x kira dr blog atau akhbar ttp link kn balik ke sumber asal tanda sumber rujukan tu hak milik org

    ReplyDelete
  25. salam kak diana..
    agak sibuk dlm minggu ni, sampai tak sempat nak update blog dan singgah sana sini..

    saya ada blog yg kebanyakan n3 adalah copy paste.. hanya utk koleksi/rujukan peribadi..hrp saya tak lupa utk bagi kredit pada yg empunya..

    wajah baru blog atasnamaaku adalah ekoran n3 akak dulu.. t kasih kak.. tak cantik pun..saya tak mahir IT

    ReplyDelete
  26. biaselah tu kak dunia nak senang.saya pun dulu kopi2 gak..tapi letak link..sian kt y memerah otak nk taip

    ReplyDelete
  27. bagi ayie..mmg kne creditkan dekt orng yg kita ambil itu walaupon sedikit shje..yg psti yg asal adlh dripada tuan blog yg di copy paste..

    ReplyDelete
  28. hehe. komen muhammad burn, like.

    ReplyDelete
  29. kalau nak copy paste pon..kena la letakkan credit untuk tuan blog tu..lain la kalau tuan blog tu sendiri bagi copy paste entri tanpa letakkan credit untuknya..

    ReplyDelete

Post a Comment

sila tinggalkan komen anda...:)

Popular posts from this blog

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU

Assalamualaikum...

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU Rasa seronok betul bila dapat Waffle maker ni. Waffle maker ni hadiah dari Lazada Malaysia . Saya dapat Voucher Rm100 dan saya pilih Waffle maker ni .Banyak betul barang dari Lazada kat rumah ni..hahaha..Order hari ni , esoknya dah sampai..Cepat je..kan??Bila sampai terus google resepi, bancuh tepung nak buat Waffle..hahah...Nampak macam gelojoh kan?sebenarnya sebab teruja. :p
Banyak juga resepi Waffle yang saya baca..saya try 2,3 resepi tapi tak menepati citarasa .Saya suka Waffle yang tebal ,lembut ,gebu.Bila dah sejuk pun dia tetap lembut. Ada resepi yang saya cuba jadi  keras dan masak tak sekata mungkin sebab Waffle padat dan jadi keras.

Ini lah waffle yang keras tu..Dia membakar pun tak sekata..Tompok2  je..Resepi nya dari mana??tak perlu la saya bagitau..hahahah..Tapi bagi yang suka waffle keras dan padat macam ni mungkin tak jadi masalah..
Tapi selepas beberapa percubaan akhirnya dapat juga satu resepi yang kena den…

30 MENU BERBUKA PUASA YANG RINGKAS SEPANJANG RAMADHAN

Assalamualaikum


Masuk je bulan ramadhan benda yang kita selalu fikir ialah nak masak apa untuk berbuka dan bersahur.kalau boleh kita nak juadah yang sedap , mudah di masak dan tak ambil masa yang lama.




Hari ni saya nak senaraikan 30 juadah lauk pauk yang kita boeh buat sepanjang ramadhan ni...Semoga lepas ni tak de la masuk je dapur dah pening kepala nak masak apa..Last2 ke bazar ramadhan juga dia merayau cari lauk..eheheh..Anggaran memasak setiap hidangan cuma dalam 10-20 minit sahaja..kalau guna dapur 2,3 tungku tak sampai sejam siap semuanya..



30 MENU BERBUKA PUASA YANG  RINGKAS SEPANJANG RAMADHAN
1- Ayam masak merah + ikan goreng +acar timun

2-Daging masak kicap + ikan goreng + taugeh tumis air

3-Gulai ayam + tumis kacang buncis + ikan keli goreng

4-kurma daging + kerabu mangga + ayam berempah

5-asam pedas ikan pari + ayam goreng kunyit +sambal belacan +ulaman

6-ikan keli masak lemak + terung berlada + ayam goreng

7-singgang ikan +kangkung goreng belacan + ikan goreng

8-Sup dagi…

CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL

Assalammualaikum..



CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL Saya belum pernah ada pengalaman melihat toyol..Semoga saya tidak diberi peluang melihat nya. hahha..Orang kata toyol ni macam budak-budak yang badan bulat, kepala nya botak,  semua giginya runcing , badan nya berbulu dan berlendir.Sifatnya seperti kanak-kanak yang suka bermain.Dari apa yang digambar kan ,memang tidak la Toyol ni kita kategorikan sebagai comel..kan??hahah...

Toyol hanya boleh di lihat dengan mata kasar oleh penjaganya sahaja.Orang lain memang tak dapat nak tengok Toyol.kalau ada yang tengok Toyol mungkin ada ritual atau cara-cara tertentu nak melihat makhluk nakal ni.Nak menjaga nya pun macam jaga budak kecil.Kena diberi susu setiap pagi dan petang.Bukan susu dalam tin tu ye ..Tapi menyusu badan.Kalau yang membelanya adalah lelaki, isteri lelaki tu la akan menyusukan toyol tu.kalau tuan nya wanita, wanita tu sendiri akan menyusukan nya.Sanggup tak??hahhah

Kalau di Malaysia ni saya …