Skip to main content

Bunga api,mercun dulu dan sekarang

Assalamualaikum....

Selamat pagi semua...
hari ni start la sibuk kita ye..
esok lusa nak balik kampung dah..
jadi segala urusan kat bandar ni kena selesaikan secepat mungkin..
harap2 dipermudahkan segala urusan korang..

nak cerita pasal mercun...
boleh kata tetiap tahun ada je tangan yang hancur
akibat main mercun..
kebanyakan nya dari mercun boladan
meriam buatan sendiri..

seingat aku mercun bola ni masa aku kecik2 dulu tak de lagi..
masa tu dalam tahun 80 an..
masuk hujung2 tahun 90 an baru aku
nampak ada orang main mercun bola ni..

kalau zaman aku,
mercun papan je yang popular..
mercun papan tu ada yang besar ada yang kecik..
tapi tak de pulak yang meletup makan tangan

meriam buatan sendiri pulak masa aku kecik dulu tu
memang banyak la..tapi tak pernah dengar
ada orang kampung aku hancur tangan
sebab main meriam buatan sendiri...

mak aku kata..

"orang dulu buat meriam ikut cara yang betul..
tak dak macam sekarang ni..
tak dak kemahiran tapi nak buat meriam..
sebab tu sekarang
ramai yang tangan hilang bahana meriam buat sendiri ni..
zaman la ni belagak pandai ja.."

sekarang ni bunga api pun dah tak macam dulu..
yang besi tu menyala 10 saat je..
yang kertas belang2 merah putih pun sama..
sekejap je dah habis..dah tu kertas pemegangnya lembik.
bahaya budak2 main..
bunga api yang panjang dan warna warni pun dah
tak de keluar warna warni sekarang ni..
dulu bila nyalakan je dia keluar warna merah...
lepas tu oren...
lepas tu biru...
lepas tu hijau..
sekarang??kaler api je yang keluar...huh!!!

memang patut pun diharamkan..
sebab dah tak de kualiti...


sekian...

Comments

  1. setuju dengan akak^^ yg kertas belang2 merah tu asapnya keluar lebih dari api..sakit hidung eden..kebanyakan mercun zaman skang low quality sebab nk dpt untung ja, tak pikir keselamatan, make it short, jgn main mercun n benda2 yg seangkatan dgn nya jika nak beraya dgn gembira :)

    ReplyDelete
  2. mercun dulu dengan sekarang berbeza eh ? baru aku tahu .ingatkan sama je ..
    yang pasal meriam tu , betul la kot budak2 skrang takda skill nak main tapi BERLAGAK nak main jugak . tula byk cite tangan melecur semua :)

    Jom Singgah Blog Zakwan :D

    ReplyDelete
  3. mujurlah.. zaman kini kak tak pernah beli mercun..
    lagipun harganya mahal kan??

    ReplyDelete
  4. betul tu ..bercun papan palin popular dulu.. sepapan tak cukup..nak kena berpapan2..kih kih kih

    ReplyDelete
  5. saya hairan macam mana main mercun bola atau ketupat boleh hilang jari... saya penah pegang mercun bola dan meletup di tangan akibat gurauan bodoh kawan. Tapi hanya luka berdarah seperti kena api sikit la. Takde nampak daging pun..

    hairan macam mana boleh hilang jari.. triple mercun kot :P

    ReplyDelete
  6. pandai main mercun pop pop je dari dulu hingga sekarang...sobs..

    ReplyDelete
  7. dh lama tinggal mercun ni.. kecik2 dulu pun jarang2 main jgak...

    ReplyDelete
  8. safety dah tak de..cuma mau untung je kan. main bunga api je la ye..putar2 amik gambar maisara...

    http://www.adzriel.com/2011/08/apa-yang-bengap-sangat.html

    ReplyDelete
  9. mainan budak2 je mercun n bunge api 2 . Org beso2 main meriam la . Haha . Haha

    ReplyDelete
  10. aah kak,mmg pon.saye pon ingat lagik,time kecik2 dulu masa main bunga api kaler2 tu mmg cepat je tukar kaler,cantek je,skrg ni mcm akk ckp lah,dh takde dh kaler2,kua api je.huh!

    ReplyDelete
  11. bunga api skrg mana nmpk kaler..asap je tebal..mmg sesak lah nafas klu men byk2..tros dpt asthma kot..haha~ xtau la thn ni ada mercun ke x..isk nk bli cam membazir..nk yg free je =P

    ReplyDelete
  12. sangat setuju kak !
    tak ada yang meriah pulak raya sekarang ni ..
    mercun pun tak meriah !
    dulu , nelly main mercun , kebaboom !!
    tak ada pulak dengar tangan putus , tangan hancur .
    zaman sekarang , orang main mercun , macam-macam nak hancur !

    ReplyDelete
  13. zaman akak masa kecik2 dulu memang mewah main bunga api pasal abang2 banyak yg beli..masa tu memang x pernah dengar la ada kecederaan apa2 kalau orang main mercun atau bunga api..bukan macam sekarang ni..tapi kan lebih baik x payah la beli mercun dan bunga api bagai ni..BAKAR DUIT sebenarnya tu..

    ReplyDelete
  14. saya hanya penah main bunga api aje..

    hak lain2 xpenah dan xreti main..

    anak2 saya pom bg main bunga api ajo

    ReplyDelete
  15. haha,,ohh sume pon ade kualiti eh kak :P

    ReplyDelete
  16. bunga api tu boleh tahan lagi... tapi kalau mercun, shera awal2 tolak... dulu pernah kena mercun sepupu baling... sakit tu

    ReplyDelete

Post a Comment

sila tinggalkan komen anda...:)

Popular posts from this blog

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU

Assalamualaikum...

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU Rasa seronok betul bila dapat Waffle maker ni. Waffle maker ni hadiah dari Lazada Malaysia . Saya dapat Voucher Rm100 dan saya pilih Waffle maker ni .Banyak betul barang dari Lazada kat rumah ni..hahaha..Order hari ni , esoknya dah sampai..Cepat je..kan??Bila sampai terus google resepi, bancuh tepung nak buat Waffle..hahah...Nampak macam gelojoh kan?sebenarnya sebab teruja. :p
Banyak juga resepi Waffle yang saya baca..saya try 2,3 resepi tapi tak menepati citarasa .Saya suka Waffle yang tebal ,lembut ,gebu.Bila dah sejuk pun dia tetap lembut. Ada resepi yang saya cuba jadi  keras dan masak tak sekata mungkin sebab Waffle padat dan jadi keras.

Ini lah waffle yang keras tu..Dia membakar pun tak sekata..Tompok2  je..Resepi nya dari mana??tak perlu la saya bagitau..hahahah..Tapi bagi yang suka waffle keras dan padat macam ni mungkin tak jadi masalah..
Tapi selepas beberapa percubaan akhirnya dapat juga satu resepi yang kena den…

30 MENU BERBUKA PUASA YANG RINGKAS SEPANJANG RAMADHAN

Assalamualaikum


Masuk je bulan ramadhan benda yang kita selalu fikir ialah nak masak apa untuk berbuka dan bersahur.kalau boleh kita nak juadah yang sedap , mudah di masak dan tak ambil masa yang lama.




Hari ni saya nak senaraikan 30 juadah lauk pauk yang kita boeh buat sepanjang ramadhan ni...Semoga lepas ni tak de la masuk je dapur dah pening kepala nak masak apa..Last2 ke bazar ramadhan juga dia merayau cari lauk..eheheh..Anggaran memasak setiap hidangan cuma dalam 10-20 minit sahaja..kalau guna dapur 2,3 tungku tak sampai sejam siap semuanya..



30 MENU BERBUKA PUASA YANG  RINGKAS SEPANJANG RAMADHAN
1- Ayam masak merah + ikan goreng +acar timun

2-Daging masak kicap + ikan goreng + taugeh tumis air

3-Gulai ayam + tumis kacang buncis + ikan keli goreng

4-kurma daging + kerabu mangga + ayam berempah

5-asam pedas ikan pari + ayam goreng kunyit +sambal belacan +ulaman

6-ikan keli masak lemak + terung berlada + ayam goreng

7-singgang ikan +kangkung goreng belacan + ikan goreng

8-Sup dagi…

CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL

Assalammualaikum..



CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL Saya belum pernah ada pengalaman melihat toyol..Semoga saya tidak diberi peluang melihat nya. hahha..Orang kata toyol ni macam budak-budak yang badan bulat, kepala nya botak,  semua giginya runcing , badan nya berbulu dan berlendir.Sifatnya seperti kanak-kanak yang suka bermain.Dari apa yang digambar kan ,memang tidak la Toyol ni kita kategorikan sebagai comel..kan??hahah...

Toyol hanya boleh di lihat dengan mata kasar oleh penjaganya sahaja.Orang lain memang tak dapat nak tengok Toyol.kalau ada yang tengok Toyol mungkin ada ritual atau cara-cara tertentu nak melihat makhluk nakal ni.Nak menjaga nya pun macam jaga budak kecil.Kena diberi susu setiap pagi dan petang.Bukan susu dalam tin tu ye ..Tapi menyusu badan.Kalau yang membelanya adalah lelaki, isteri lelaki tu la akan menyusukan toyol tu.kalau tuan nya wanita, wanita tu sendiri akan menyusukan nya.Sanggup tak??hahhah

Kalau di Malaysia ni saya …