Thursday, 11 August 2011

Blog Agama tak dapat sambutan??

Assalamualaikum...

hari ni aku bw dan nampak satu entry
dari blog Soutul Mujahid.
bila baca entry tu ada persoalan yang timbul..
Betul ke blog agama tak dapat sambutan???

Aku rasa blog agama la yang paling mendapat sambutan.
tapi penulisnya kena la berusaha sikit.
tulis la dengan jelas dan padat.
bukan panjang berjela dan penghujungnya masih ada
persoalan ntuk pembaca.
sebab kebanyakan pembaca akan rujuk blog agama ni
untuk mendapatkan penjelasan.

aku bagi contoh satu blog yang selalu tulis pasal agama..
blog ustazlove.blog orang biasa..
bukan blog jual muka..
Solihin Zubir pun ada buat banyak entry agama..
mesti dapat komen yang tinggi.
ini antara blog2 yang berjaya..
ada banyak lagi..

Bagi aku blog soutul mujahid sendiri
adalah blog yang berjaya..
setiap entry ada komen..
dia ada pembaca setia..
dan jumlah follower dia pun boleh dibanggakan..

jangan la disebabkan satu dua entry kita tak
dapat sambutan terus kita kata diri kita gagal,
blog agama kurang dapat perhatian dan sebagainya.
blog agama ni bagi aku sebahagian dari blog yang bermain dengan SEO..
jadi soal traffic dan sambutan tu tak perlu risau.

lagipun tujuan blog agama ni
semestilah untuk berdakwah..
jangan putus asa untuk menyampaikan dakwah..
pelbagaikan cara dakwah kita...

bukan sekadar tulis berjela2 je..
mungkin boleh buat dalam bentuk puisi dan sebgainya..
soutul mujahid bagi aku dah ada identiti dia sendiri..
banyak entry dia yang menarik.
jadi aku tak nampak kat mana gagalnya Soutul Mujahid
dan blog2 agama yang lain....

sekian...

53 comments:

  1. yg prt pnjg dan tggl persoalan tu le yg buat org boring

    ReplyDelete
  2. assalamualaikum

    tq sebab sudi komen ttg blog saya. bagi saya, kecewa dalam dakwah adalah perkara normal, krn ia pernah berlaku pd nabi saw dan nabi2 terdahulu.

    ia bukan bermaksud berputus asa atau mencari tujuan lain seperti populariti seperti yg didakwa oleh blogger2 lain apb membaca entry saya tu. saya cuma kecewa dakwah sy gagal menarik minat pembaca. namun ia x bermakna saya berputus asa. wallahu a'lam

    terima kasih banyak ye :)

    ReplyDelete
  3. dia cakap blog dia gagal ke?ermmm..jap le nak gi terjah..baru pertama kali dengar nama blog ni..blog agama x semestinya x dapat sambutan mungkin dari gaya penyampaiannya ada yg tidak kena dari gaya lenggok bahasa..dan menyebabkan ada entrinya yg mungkin tidak mendapat perhatian..kena buat contoh macam blog ustaz love la mungkin..pernah beberapa kali baca entri kat blog ustaz love dan terdetik hati rasa minat nak tinggalkan komen.. :) solihin zubir lak usah la di pertikaikan lagi..sape la yg x kenal ngan blog solihin zubir tu..hehe

    ReplyDelete
  4. org skrg ni lbih ske kn blog yg entri nye wordless...ntah pape ntah.. lbih baik entri yg berilmu drpd entri yg x msuk akal.. :)

    ReplyDelete
  5. Eyfa kekadang suka jugak baca blog yang berkaitan dengan agama.

    Yea betul tu. kekadang tergantung entry tu mcm masih ada persoalan belum terjawab.

    ReplyDelete
  6. hehehe.. semua orang sekarang inginkan ilmu, dahagakan ilmu, mungkin cara penyampaiaan ilmu itu xberkesan, tu mungkin kurang seket sambutan..
    http://lolz-l.blogspot.com/2011/08/ibadah-sunat-tp-xbetul-caranya.html

    ReplyDelete
  7. saye bace jugak kak blog agama..tp mungkin komen tu jarang lah..amek jd ilmu..

    ReplyDelete
  8. blog agama pun seronok dibaca... dpt juga tmbh ilmu pengetahuan...

    ReplyDelete
  9. waaa terbaik pendapat akak.. betul2 bermotivasi lepas baca entri ni.

    ReplyDelete
  10. setengah org,diorg hanya copy paste ja..
    cer buat huraian tersendiri,maybe lebih berkesan..juz my opinion..^^

    ReplyDelete
  11. salam~
    saya agak setuju jugak dgn pendapat soutul mujahid tu..banyak blog yang berunsurkan dakwah kurang diminati sekarang ni, perlu bekerja lebih untuk menarik minat pembaca berbanding jenis-jenis blog yang lain sedangkan blog berunsurkan dakwah ni lebih banyak ilmu yang berguna.
    mungkin pendakwah perlu lebih kreatif kan :)

    ReplyDelete
  12. mungkin tak dapat sambutan dr komen pembaca tp dpt sambutan dr bacaan n penghasilan dr dakwah tersbut

    ReplyDelete
  13. betul tu kalau tulis panjang panjang sangat, kena part yg tak faham tu
    jadi lagi tidak faham kan?

    ReplyDelete
  14. saya baca blog yang berpasakkan entri keagamaan...jadi silent reader..:)..ambek ilmu disitu

    ReplyDelete
  15. nak berdakwah x boleh kecewa..kna trus tnamkan smangat utk tgk kan agama..:)

    ReplyDelete
  16. pelangi suka jer baca blog unsur agama..tambah ilmu..

    ReplyDelete
  17. utk ilmu sy krap singgah bca en3 kt blog ustaz love.. cara penyampaian ilmu situ direct, simple & mudah faham ^^

    ReplyDelete
  18. Blog saya juga kadangkala menulis perihal agama. Apa yang kita tahu, kita sampaikan pada semua. Tapi biasalah. Ada saja yang mahu menilai. Janji terus sampaikan kebaikan. Itu memadai.

    Entri Terkini:
    Baru Dua Tahun Usia Blog Aku. Baru Dua Kali Tukar Header Blog

    ReplyDelete
  19. blog agama sntiasa m'dpt sambutan. sntiasa jd tmpt rujukan..

    bila dikatakan x dpt sambutan tu, adkh krn xde sape yg komen?.. sbb kdg2 ada org yg baca dan pergi...tanpa tinggal jejak.

    blog agama pn kenalah terima yg kita nk berdakwah, bukan nk kan populariti.

    mcm awak kata, jgn putus asa...

    ReplyDelete
  20. blog islamic is the best.. kdg2 sy ad post entry mengenai islamic dan mendapat sambutkn baik dari readers :)

    ReplyDelete
  21. blog agama antara blog yg menjadi sumber rujukan...jadi sepatutnya jangan penah berputus asa..walaupon x dapat komen tapi mesti ramai yg akan masuk sebab nak cari maklumat pasal agama...

    ReplyDelete
  22. bg ayie blog agama kdng2 tidak perlukan komen ttp isi yg menarik untuk dijadikan perkongsian bersama.. kalo memerlukan komen mungkin boleh memberikan persoalan kepada setiap su yg dilontrkan supaya orng dpt berfikir..

    ReplyDelete
  23. anda pemaarah ker?
    http://lolz-l.blogspot.com/2011/08/jangan-marah.html#comments

    ReplyDelete
  24. selalu baca blog agama ni
    tapi jarang komen

    selalu pun mcm copy paste jekan

    *********

    thanks ye diana
    komen pasai blog kak ati
    hari tu lepas tukar layout
    terus malas nak repair mana yg
    patut....tapi lepas diana
    komen smlm ...pagi ni terus
    betuikan .... cuma warna tu
    nanti2 lepas habis bzlah...hihihi~

    ReplyDelete
  25. SALAM,
    APA JENIS BLOG PUN, BERBLOG BIARLAH BERLANDASKAN KEBENARAN, BERHEMAH DAN MEMBERIKAN KEBAIKAN.

    ReplyDelete
  26. nak la kena ngan gaya persembahan nyer..baru le irang nak baca kan..

    ReplyDelete
  27. tiada komen pd entri bkn bererti tiada pembaca. sbb entri keagamaan menyampaikan sesuatu yg benar..bukan pendapat sendiri, maka takde apa perlu dikomen.

    ReplyDelete
  28. blog agama ada pengikutnya tersendiri.

    ReplyDelete
  29. setuju..blog agama ade tarikan..cuma persembahan perlu lebih menarik.. :)

    ReplyDelete
  30. cma pun suka singgah n jadi silent reader..amek ilmu..

    ReplyDelete
  31. slalu jgk bc, cm x komen jer...

    ReplyDelete
  32. saya pun selalu buat rujukan sesuatu berkaitan dgn agama ni melalui blog jugak.. rasanya Blog agama tak terpinggir. Tapi biarlah hujahnya tidak meleret2 sangat & mudah di fahami

    ReplyDelete
  33. ada persoalan..nak tahu jawapan..kita cari blog tentang agama,

    ReplyDelete
  34. bagi saya blog agama tak perlukan komen yg banyak.. sbb para pembaca hanya akan jadi silent reader.. bila ada kekeliruan baru bertanya..

    ReplyDelete
  35. SETUJU TU.. TAKDE KOMEN BUKAN BERERTI TAKDE YG BACA..

    ReplyDelete
  36. ptt lah tak nampak.akk kurang entry rini.akk g mana kak?

    hmm sy sokong bab yg akk kate jgn panajng berjela tu,sy baca gak blog blog agama,tp bile panjang sgt,saye jd pening.

    ReplyDelete
  37. biasanya belalang klu ada apa2 kekeliruan selalu jugak google jer jawapan cari blog2 agama...

    tiada komen x bermakna tiada yg membaca...

    ReplyDelete
  38. betul betul, selalunya blog agama dan entry keagamaan lah selalu dapat sambutan..

    ReplyDelete
  39. ok jea... aku baca je blog pasal agama ni...

    ReplyDelete
  40. sy dh buat blog scroll..tp x reti buat utk labels dan bloglist..mcm mana nk buat ?

    ReplyDelete
  41. blog islamik banyak info dan maklumat yang kita tak tahu...

    ReplyDelete
  42. mish suka bac blog islamik especially solihin..terbaik..tp kadang2 mish jarang tggl komen ebab tak au nak komen apa. tp bila ada kemusykilan, mesti kita selalu belek blgo2 macam ni kan.

    ReplyDelete
  43. Assalamualaikum.

    para pemilik blog islamik perlu lebih kreatif dan ayatnya tak perlu skema sangat. masyarakat sekarang bukan rajin sangat nak baca panjang2 lebih2 lagi ayat yang kurang difahami, makin pening nanti.hehe.ni pendapat pc la..

    pc percaya ramai yang baca sebenarnya cuma tak komen sebab taktahu nak komen apa, kang tersalah komen pulak;)

    ReplyDelete
  44. sambutan ?
    heh yang masuk tu lah yang mendpt ilmu yang tak masuk tu sebenarnya rugi ..xpelah janji kita dah sampaikan sedikit ilmu .. berusahalah

    ReplyDelete
  45. plus , yg baca blog ni mostly anak muda . 20-30 . so , pandai2 la bila nak menulis tu , jangan terlampau keras dan 'skema' .

    cara menulis yang baik , penyampaian yang berkesan , insyaAllah . =)

    ReplyDelete
  46. cik tom suka baca blog agama cnth cam solihin zubir dan juga ustaz love...2-2 blog tue dah lama cik tom follow up..cuma niat kena btul dan cara pun kena betul..baru la ramai akan follow up..

    ReplyDelete
  47. slalu blog agama lbh prefer jd silent reader..sbb lebih suka membc dpd mengomen..mungkin blog² gini xleh pndg pd komen sgt..sbb silent reader ni lg ramai rsnya...=)

    ReplyDelete
  48. bukan tk dpt sambutan cuma kadang2 pengunjung baca tanpa komen apa2 sebab ? tak tahu nak komen kang tercakap lebih susah tercakap kurang susah maklum ler kita yg tk tinggi ilmu agama ni :)

    ReplyDelete
  49. mungkin persoalannya untuk mereka yang ingin berfikir dengan lebih keras lagi.

    ReplyDelete
  50. entry2 agama sy tu selalunya dulu lebih kpd perkongsian n utk ruujukan sendiri..

    tp skrg, sy sdg berjinak2 utk berdakwah scara santai.. insyaAllah akan cuba buat yg terbaik...

    ReplyDelete

sila tinggalkan komen anda...:)

'; (function() { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();