Skip to main content

betul ke kamu sedih ramadhan dah nak berakhir??

Assalamuaalikum...

Selamat pagi...
hari sabtu...dah hujung2 puasa dan semakin
dekat dengan raya..
hari ni mesti ramai yang tak berblog dah sebab
memasing sibuk nak balik kampung la..
nak pi cari buluh la..nak cari daun palas..kan???
aku je yang masih sabar menanti esok..
sebab esok baru nak bertolak balik ke Beruas..

Insyaallah..
raya hari selasa..kan???
maknanya ada 2hari lagi nak puasa.
banyak status aku tengok kat facebook ala2 gini..
"sedihnya nak tinggalkan ramadhan.."

kenapa sedih??itu soalan dari sorang rakan aku.
jadi aku terangkan kat dia
"dia sedih la sebab bulan ni la dia nak
nak buat banyak pahala..bulan lain tak
dapat ganjaran banyak macam bulan ni.."

kawan aku balas..
"ye ke??bukan dia sedih sebab tak dapat pi bazar ramadhan..
tak dapat bersembang2 dengan kawan sambil
makan moreh kat masjid..atau dia sedih sebab
tak de sale kat shopping2 kompleks..dan mungkin dia sedih sebab
tak dapat makan makanan kegemaran
dia yang cuma ada dibulan puasa.."

"kebiasan nya kesedihan yang tulus dari hati itu
cuma dialami oleh orang2 yang
menggunakan Ramadhan ini sepenuhnya hanya untuk hal2
yang berkaitan Ibadahnya kepada Allah..
kalau dari pagi membawak ke petang asyik
muka dia je yang online kat facebook
boleh percaya ke dia sedih dengan perginya Ramadhan kali ini??"

tersentap betul aku
dengan stetment kawan aku ni..
huh!!!tak mo kawan..!!

ekekekekek...

Comments

  1. aku baru saja nak post satu entry tentang sedih yang penuh dengan kepalsuan...terencat sekejap...keh3

    ReplyDelete
  2. kak, kalau tak mo kawan dgn die jom kwn dgn shera... hehe...

    ReplyDelete
  3. hehe ade benarnya kata-kata die tu kak..

    ReplyDelete
  4. haha^^tersentap seketika..

    ReplyDelete
  5. mungkin dia x tunjuk ibadah dia kat kita. macam kwn saya, dia kalau blh nk sorok je ibadah dia,. setiap ari x pernah nmpak dia baca AL-Quran. rupa-rupanya kwn sy tu bangun malam. dia mengaji time org dh tido,. dia sedih sebab dia betul2 hayati ramadhan kot. ferfesbok 24 jam x bermakna org tu x alim. hehe :)

    ReplyDelete
  6. srikandi cinta
    @
    betul la..
    mungkin dia baca quran sambil layan facebook ke..kan??
    sapa tau.:p

    ReplyDelete
  7. bbrpe hari sblom rye nih mmg smue org busy sikit :/

    ReplyDelete
  8. haha . .sentap mak nokk ! tp btoii jugakk 2. .
    tp, bkn pde sume :))

    ReplyDelete
  9. tula pasal. ada betul gak apa yang dikatakan oleh akak.
    sempena raya yang nak dekat ni, zakwan nak mengucapkan, selamat hari raya , maaf zahir dan batin :D


    gadget followers selalu buat hal ? Jom ikuti tutorial ini dan masalah anda akan dapat diselesaikan :D
    http://smileasuwant.blogspot.com/2011/08/gadget-followers-selalu-problemjom.html

    ReplyDelete
  10. pecaye jgn tak pecaye..

    sepatutnye mmg itu perasaan yg harus wujud kan..

    ReplyDelete
  11. erk?ade jugak org cmtu kak haha.. tkto tkde sale nti.. erm ape pon slmt hri rye kak.. ampun maaf dipinta kalau ade yang tersilap slme kite berblog ;)

    ReplyDelete
  12. itu realitinya , kan kak ? hahaha

    selamat hari raya !!
    hari untuk kita bersuka ria !
    :)

    ReplyDelete
  13. tah2 gembira..hehe..maklumlah dah nak raya la katakan..hihi

    ReplyDelete
  14. pergh..terasa jgk cam sentap

    ReplyDelete
  15. Bismillah

    hari2 akhir Ramadhan, bukan letih berpuasa tapi letih rasanya nak mengadap raya yg macam takde apa2

    ReplyDelete
  16. itulah realitinya, kebanyakan org excited nak beraya je dah hujung2 ramadhan ni..

    ReplyDelete
  17. ish2..be optimis ok. jangan persangka buruk. haha

    ReplyDelete

Post a Comment

sila tinggalkan komen anda...:)

Popular posts from this blog

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU

Assalamualaikum...

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU Rasa seronok betul bila dapat Waffle maker ni. Waffle maker ni hadiah dari Lazada Malaysia . Saya dapat Voucher Rm100 dan saya pilih Waffle maker ni .Banyak betul barang dari Lazada kat rumah ni..hahaha..Order hari ni , esoknya dah sampai..Cepat je..kan??Bila sampai terus google resepi, bancuh tepung nak buat Waffle..hahah...Nampak macam gelojoh kan?sebenarnya sebab teruja. :p
Banyak juga resepi Waffle yang saya baca..saya try 2,3 resepi tapi tak menepati citarasa .Saya suka Waffle yang tebal ,lembut ,gebu.Bila dah sejuk pun dia tetap lembut. Ada resepi yang saya cuba jadi  keras dan masak tak sekata mungkin sebab Waffle padat dan jadi keras.

Ini lah waffle yang keras tu..Dia membakar pun tak sekata..Tompok2  je..Resepi nya dari mana??tak perlu la saya bagitau..hahahah..Tapi bagi yang suka waffle keras dan padat macam ni mungkin tak jadi masalah..
Tapi selepas beberapa percubaan akhirnya dapat juga satu resepi yang kena den…

30 MENU BERBUKA PUASA YANG RINGKAS SEPANJANG RAMADHAN

Assalamualaikum


Masuk je bulan ramadhan benda yang kita selalu fikir ialah nak masak apa untuk berbuka dan bersahur.kalau boleh kita nak juadah yang sedap , mudah di masak dan tak ambil masa yang lama.




Hari ni saya nak senaraikan 30 juadah lauk pauk yang kita boeh buat sepanjang ramadhan ni...Semoga lepas ni tak de la masuk je dapur dah pening kepala nak masak apa..Last2 ke bazar ramadhan juga dia merayau cari lauk..eheheh..Anggaran memasak setiap hidangan cuma dalam 10-20 minit sahaja..kalau guna dapur 2,3 tungku tak sampai sejam siap semuanya..



30 MENU BERBUKA PUASA YANG  RINGKAS SEPANJANG RAMADHAN
1- Ayam masak merah + ikan goreng +acar timun

2-Daging masak kicap + ikan goreng + taugeh tumis air

3-Gulai ayam + tumis kacang buncis + ikan keli goreng

4-kurma daging + kerabu mangga + ayam berempah

5-asam pedas ikan pari + ayam goreng kunyit +sambal belacan +ulaman

6-ikan keli masak lemak + terung berlada + ayam goreng

7-singgang ikan +kangkung goreng belacan + ikan goreng

8-Sup dagi…

CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL

Assalammualaikum..



CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL Saya belum pernah ada pengalaman melihat toyol..Semoga saya tidak diberi peluang melihat nya. hahha..Orang kata toyol ni macam budak-budak yang badan bulat, kepala nya botak,  semua giginya runcing , badan nya berbulu dan berlendir.Sifatnya seperti kanak-kanak yang suka bermain.Dari apa yang digambar kan ,memang tidak la Toyol ni kita kategorikan sebagai comel..kan??hahah...

Toyol hanya boleh di lihat dengan mata kasar oleh penjaganya sahaja.Orang lain memang tak dapat nak tengok Toyol.kalau ada yang tengok Toyol mungkin ada ritual atau cara-cara tertentu nak melihat makhluk nakal ni.Nak menjaga nya pun macam jaga budak kecil.Kena diberi susu setiap pagi dan petang.Bukan susu dalam tin tu ye ..Tapi menyusu badan.Kalau yang membelanya adalah lelaki, isteri lelaki tu la akan menyusukan toyol tu.kalau tuan nya wanita, wanita tu sendiri akan menyusukan nya.Sanggup tak??hahhah

Kalau di Malaysia ni saya …