Skip to main content

blog archive??

Assalamualaikum....

nak cerita pasal wiget blog archive
cerita pendek je..
kalau korang malas baca jugak aku tak tahu la..hehhe..
(ayat paksa suruh orang baca)

wiget blog archive ni penting tak???
penting..sapa kata tak penting..
bila kita letak kat blog kita mudah la orang
nak lihat entry2 lama kita..

tapi dia jadi tak berguna bila
kita pilih style blog archive yang tak sesuai untuk blog kita.

paling bagus kita gunakan style .
sebab pengunjung yang datang
boleh nampak senarai tajuk post kita.
scroll je keatas ke bawah terpampang tajuk entry kita..


ada tajuk yang menarik tak mustahil
pengunjung akan berminat untuk klik dan baca walaupun itu post lama..

tapi bila kita gunakan style Flat List
pengunjung cuma nampak bulan atau nombor je..
ini tak kan dapat menarik pengunjung untuk klik ..




macam tu jugak bila kita gunakan style Dropdown Menu..
dia cuma menjimatkan ruang
tapi gagal menarik perhatian pengunjung.
tak ramai blogger yang rajin nak klik
dan cari satu2 entry korang kalau hanya dia nampak nombornye je.

jadi korang pilih yang mana??
yang boleh buat pengunjung tertarik
atau yang boleh menjimatkan ruang..??

ada jugak blogger yang tak letak blog archive.
sangat la rugi..
sebab blog archive fungsinya lebih kurang sama macam
recent post..kan??kan???

sekian

Comments

  1. yg 1st tu la fav :D

    sayonara june holla july http://eleventx.blogspot.com/2011/07/berlabuhlah-tirai-june.html

    ReplyDelete
  2. setuju dengan kak D...

    tapi kalo yg kerap update ni memang byk entry kat sebelah...

    so terpaksa buat yg ikut bulan...

    kalo x jadi panjang huhu

    ReplyDelete
  3. betol2..penting oo blog archive tuh :)

    ReplyDelete
  4. sama la. kalau blogger yang tak letak blog archieve tu, kalau kita tak online 3 4 5 hari ke, dah tak dapat nak baca entry2 lama dia. kalau buat jenis kedua tu, berat nk loading.

    ReplyDelete
  5. GaDiS KaMpUnG sEpArA BaNdAr
    @
    tak jugak...
    tengok blog archive akak..
    pasang scroll jadi mudah..
    kan??

    ReplyDelete
  6. oh ya lupe nak tanye .. cer D ajar mcm mana nak buat scrool tu .. :))

    ReplyDelete
  7. ecah nak buat yg scrol tuh nak buat tuto untuk buat scrol xleh.uwaa~~

    ReplyDelete
  8. yg 1 mmg terbaik. kalau blog archieve panjang sgt, bt scroll. :)

    ReplyDelete
  9. abg guba dropdown menu. :D sbb x nk semak2.tp rs lpsni nk tkr Hierarchy la plk.thanks diana. ;)

    ReplyDelete
  10. alo..ifa guna yg drop down sbb nk jimat space..haha

    ReplyDelete
  11. tp ifa suka tkr2 nie..jap guna hierachy..pastu guna drop down..tgk ah mana nak..hihi

    ReplyDelete
  12. ala.......
    ayu sebenarnya tak reti nak bubuh..
    blog ayu pun ada yang sudi editkan.
    nak suruh ayu boh blog archive pun ayu tak tau

    rugi2..

    ReplyDelete
  13. akak.. macam mana nak pasang scroll kat blog archive tu?

    ReplyDelete
  14. ciri2 malas nak gugel.. tanya straight point je sonang.. hehehe,..

    ReplyDelete
  15. Yup, betul tu kak, blog MJ pun letak archive ni jugak..
    Bukan pe, senang utk diri sendiri jugak:)

    ReplyDelete
  16. sy style Hierarchy..setuju2!

    ReplyDelete
  17. hmm btol gak apa akk kate kan.hmm nt nk buat jugak lah.

    ReplyDelete
  18. Asslamualaikum,
    Terima Kasih atas tips kt atas. Diana nak tanya ni, semalam baru perasan bila update my blog, rupa2nya new post are not updating on my dashboard reading list. Kat blogroll pun tak....maksudnya new post tak wujud kat dashboard kawan2. Kalau diana tahu cara nak baiki tolonglah...dah pening... Tanya en.Google pun x selesai jg.
    Kalau Diana ada masa la...
    http://cikgunae.blogspot.com
    Terima Kasih!!!

    ReplyDelete
  19. sy guna recent post jer.. blog archive tu guna dropdown menu

    ReplyDelete
  20. blog archive mmg patut letak.. bole jgak view en3 yg terdahulu ^^

    ReplyDelete
  21. blog achive mmg penting pun.. kadang tu sy sendiri suka baca entri terdahulu,,, ehehe

    ReplyDelete
  22. disebabkan saya selalu gagal menghasilkan scroll box untuk blog archive maka saya lebih senang dengan memilih dropdown menu..

    ReplyDelete
  23. dulu pun ada recent post,tapi dah dibuang jugak..tak tau lar kalau saya rasa saya rugi tapi its okay..

    ReplyDelete
  24. selama ni mmg yg 1st tu pilihan kak liza tapi bila tukar drop down buat hati kak liza rasa tak best je walau pun jimat ruang. rasanya nak balik pada hierarchy jugaklah baru best. lain le kalau top mcm ben. nanti nak belajar jugalah buat mcm borak kosong. kena searchlah tutorial dia.

    ReplyDelete
  25. Hierarchy sebab ade title sekali..lagipun kalau orang nak cari tajuk enty kita lebih senang tapi blog sy xde laa smpai org nak cari entry saya...hahaha

    Strider

    ReplyDelete
  26. saya pilih yg hirarki..sgt cantik ajo kedudukannya..

    saya skrg tgh plan nk buat ala scroll tu..tapi xbuat2 lagi..penakut nk buat saya ni..huhu

    ReplyDelete
  27. http://genericcialishq.com/#cialis-online | [url=http://genericcialishq.com/#cheap-cialis-online]buy cialis[/url] | buy cialis online

    ReplyDelete
  28. izan suka yg hirarki tu... senang nak tgk entri mana yg kita dah terlepas.

    ReplyDelete
  29. betul tu kak.. blog deno pun ada blog achieve

    ReplyDelete
  30. wahhhh...lepas ni nak kena letak lah...

    ReplyDelete

Post a Comment

sila tinggalkan komen anda...:)

Popular posts from this blog

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU

Assalamualaikum...

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU Rasa seronok betul bila dapat Waffle maker ni. Waffle maker ni hadiah dari Lazada Malaysia . Saya dapat Voucher Rm100 dan saya pilih Waffle maker ni .Banyak betul barang dari Lazada kat rumah ni..hahaha..Order hari ni , esoknya dah sampai..Cepat je..kan??Bila sampai terus google resepi, bancuh tepung nak buat Waffle..hahah...Nampak macam gelojoh kan?sebenarnya sebab teruja. :p
Banyak juga resepi Waffle yang saya baca..saya try 2,3 resepi tapi tak menepati citarasa .Saya suka Waffle yang tebal ,lembut ,gebu.Bila dah sejuk pun dia tetap lembut. Ada resepi yang saya cuba jadi  keras dan masak tak sekata mungkin sebab Waffle padat dan jadi keras.

Ini lah waffle yang keras tu..Dia membakar pun tak sekata..Tompok2  je..Resepi nya dari mana??tak perlu la saya bagitau..hahahah..Tapi bagi yang suka waffle keras dan padat macam ni mungkin tak jadi masalah..
Tapi selepas beberapa percubaan akhirnya dapat juga satu resepi yang kena den…

RESEPI BIHUN SUP DAGING SEDAP DAN MUDAH

Assalamualaikum...



Suka watermark yang mana??Yang gambar atas  atau gambar kat bawah nun ??saya buat watermark ni guna app kat enpon je ..hehe..jadi lah.kan.Dari tak de..Ok..lupa kan pasal watermark tu..Hari ni makcik buat bihun sup..Punya la sibuk hari ni letih tak tau nak cakap la..sekali bihun sup dah siap makan sikit punya berselera..Bihun sup ni yang sedap sangat atau makcik yang lapar..tak tahu la..hehehh..

Dah selalu buat bihun sup tapi tak pernah terlintas nak share resepi kat blog..hari ni makcik turunkan ilmu buat bihun sup pulak..Saya guna daging 1/2 kilo sahaja.lepas tu hiris nipis2 sebab yang nak makan ni budak2.Masak pun cepat lembut..senang budak2 nak kunyah.kalau buat jual tu biasa nampak dia potong  tebal2 dalam 1 inci...ada yang potong kecik2.Ikut suka ampa nak potong macam mana yang penting kuah kena sedap.

Untuk sambal pulak saya buat sambal kicap.saya memang tak reti makan bihun sup dengan sambal merah tu..rasa tak selesa bila makan serbuk cili yang di tambah air…

CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL

Assalammualaikum..



CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL Saya belum pernah ada pengalaman melihat toyol..Semoga saya tidak diberi peluang melihat nya. hahha..Orang kata toyol ni macam budak-budak yang badan bulat, kepala nya botak,  semua giginya runcing , badan nya berbulu dan berlendir.Sifatnya seperti kanak-kanak yang suka bermain.Dari apa yang digambar kan ,memang tidak la Toyol ni kita kategorikan sebagai comel..kan??hahah...

Toyol hanya boleh di lihat dengan mata kasar oleh penjaganya sahaja.Orang lain memang tak dapat nak tengok Toyol.kalau ada yang tengok Toyol mungkin ada ritual atau cara-cara tertentu nak melihat makhluk nakal ni.Nak menjaga nya pun macam jaga budak kecil.Kena diberi susu setiap pagi dan petang.Bukan susu dalam tin tu ye ..Tapi menyusu badan.Kalau yang membelanya adalah lelaki, isteri lelaki tu la akan menyusukan toyol tu.kalau tuan nya wanita, wanita tu sendiri akan menyusukan nya.Sanggup tak??hahhah

Kalau di Malaysia ni saya …