tutorial button "like" untuk blogspot.

Assalamualaikum...

sekarang boleh kata ramai blogger ada facebook.
jadi kita gunakan lah kelebihan ada facebook tu
untuk promosikan blog kita..:)
salah satu caranya dengan butang like ni..

sebelum pi ke langkah pertama macam biasa
kita pi kat DASHBOARD-->DESIGN-->edit HTML dan tick kat
Expand Widget Templates

1)tekan CTRL+F dan masuk kan code ni..

<data:post.body/>


2)kemudian masuk kan code kat bawah ni di bawah code kat langkah pertama tadi..

<iframe allowTransparency='true' expr:src='&quot;http://www.facebook.com/plugins/like.php?href=&quot; + data:post.url + &quot;&amp;layout=standard&amp;show_faces=false&amp;width=100&amp;action=like&amp;font=arial&amp;colorscheme=light&quot;' frameborder='0' scrolling='no' style='border:none; overflow:hidden; width:450px; height:40px;'/>

kemudian preview..
dan kalau tak de error klik save...
kalau suka tutorial ni klik like..
hehehhe

Post a comment

19 Comments

  1. dulu pernah ada button like ni... lps tu entah mcm mn plak blh hilang... dh hilang mls la nk letak balik... tp, lama2 shera pun letak balik sebab rasa button tu berguna jgk... hehe

    ReplyDelete
  2. dulu dah ada tapi dah hilang sebab banyak kali tukar template..lepas tu malas nak letak lagi sebab malas nak search tutorial ni..last2 hari ni diana yg buat..tengkiu..hihihi :)

    ReplyDelete
  3. alamak..x jadi la diana..mcam ada kod yg x lengkap..

    ReplyDelete
  4. part expand wiget tu la yg saya gerun..huhu

    saya kn penakut it

    ReplyDelete
  5. hehe..smalam sy try tutorial org lain tak jadi..tetiba hari nie try yang nie jadi plak..hehehe..

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
  6. @Liyana Zahim
    napa tak jadi??
    meh ponggong!nak rotan..
    hehehe

    ReplyDelete
  7. @ShErA
    sebab shera tukar template ..
    bubuh semula nanti ye..
    shera kan suka menulis..
    nanti boleh orang like...

    ReplyDelete
  8. @Mrs.Yie
    saya dah tukar code tu..
    cer cuba..

    ReplyDelete
  9. @sarah-najwan
    tak pe sarah..
    selagi tak klik save insyaallah
    template awak tak kan ada masalah..
    paling baik awak buat blog untuk test2 je..
    privatekan blog tu ..
    gunakan bila awak nak belajar coding2 je..

    ReplyDelete
  10. pernah like kat blog org tapi taksuka la plak letak like ni kat blog sendiri..he3 macam2 org kan..

    ReplyDelete
  11. kalau template saye xde cording ni camne nak tuka??

    ReplyDelete
  12. nk like button yg ada picture sekali tu....yg tu jer blom ader ssh nk buat la...ada tutorial mudah x?

    ReplyDelete
  13. kenapa eh....link wthin saya x ada tajuk kat bawah picture post linkwithin?....harap batu saye

    ReplyDelete

sila tinggalkan komen anda...:)