Skip to main content

tutorial button "like" untuk blogspot.

Assalamualaikum...

sekarang boleh kata ramai blogger ada facebook.
jadi kita gunakan lah kelebihan ada facebook tu
untuk promosikan blog kita..:)
salah satu caranya dengan butang like ni..

sebelum pi ke langkah pertama macam biasa
kita pi kat DASHBOARD-->DESIGN-->edit HTML dan tick kat
Expand Widget Templates

1)tekan CTRL+F dan masuk kan code ni..

<data:post.body/>


2)kemudian masuk kan code kat bawah ni di bawah code kat langkah pertama tadi..

<iframe allowTransparency='true' expr:src='&quot;http://www.facebook.com/plugins/like.php?href=&quot; + data:post.url + &quot;&amp;layout=standard&amp;show_faces=false&amp;width=100&amp;action=like&amp;font=arial&amp;colorscheme=light&quot;' frameborder='0' scrolling='no' style='border:none; overflow:hidden; width:450px; height:40px;'/>

kemudian preview..
dan kalau tak de error klik save...
kalau suka tutorial ni klik like..
hehehhe

Comments

  1. dulu pernah ada button like ni... lps tu entah mcm mn plak blh hilang... dh hilang mls la nk letak balik... tp, lama2 shera pun letak balik sebab rasa button tu berguna jgk... hehe

    ReplyDelete
  2. dulu dah ada tapi dah hilang sebab banyak kali tukar template..lepas tu malas nak letak lagi sebab malas nak search tutorial ni..last2 hari ni diana yg buat..tengkiu..hihihi :)

    ReplyDelete
  3. alamak..x jadi la diana..mcam ada kod yg x lengkap..

    ReplyDelete
  4. part expand wiget tu la yg saya gerun..huhu

    saya kn penakut it

    ReplyDelete
  5. hehe..smalam sy try tutorial org lain tak jadi..tetiba hari nie try yang nie jadi plak..hehehe..

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
  6. @Liyana Zahim
    napa tak jadi??
    meh ponggong!nak rotan..
    hehehe

    ReplyDelete
  7. @ShErA
    sebab shera tukar template ..
    bubuh semula nanti ye..
    shera kan suka menulis..
    nanti boleh orang like...

    ReplyDelete
  8. @Mrs.Yie
    saya dah tukar code tu..
    cer cuba..

    ReplyDelete
  9. @sarah-najwan
    tak pe sarah..
    selagi tak klik save insyaallah
    template awak tak kan ada masalah..
    paling baik awak buat blog untuk test2 je..
    privatekan blog tu ..
    gunakan bila awak nak belajar coding2 je..

    ReplyDelete
  10. pernah like kat blog org tapi taksuka la plak letak like ni kat blog sendiri..he3 macam2 org kan..

    ReplyDelete
  11. kalau template saye xde cording ni camne nak tuka??

    ReplyDelete
  12. nk like button yg ada picture sekali tu....yg tu jer blom ader ssh nk buat la...ada tutorial mudah x?

    ReplyDelete
  13. kenapa eh....link wthin saya x ada tajuk kat bawah picture post linkwithin?....harap batu saye

    ReplyDelete

Post a Comment

sila tinggalkan komen anda...:)

Popular posts from this blog

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU

Assalamualaikum...

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU Rasa seronok betul bila dapat Waffle maker ni. Waffle maker ni hadiah dari Lazada Malaysia . Saya dapat Voucher Rm100 dan saya pilih Waffle maker ni .Banyak betul barang dari Lazada kat rumah ni..hahaha..Order hari ni , esoknya dah sampai..Cepat je..kan??Bila sampai terus google resepi, bancuh tepung nak buat Waffle..hahah...Nampak macam gelojoh kan?sebenarnya sebab teruja. :p
Banyak juga resepi Waffle yang saya baca..saya try 2,3 resepi tapi tak menepati citarasa .Saya suka Waffle yang tebal ,lembut ,gebu.Bila dah sejuk pun dia tetap lembut. Ada resepi yang saya cuba jadi  keras dan masak tak sekata mungkin sebab Waffle padat dan jadi keras.

Ini lah waffle yang keras tu..Dia membakar pun tak sekata..Tompok2  je..Resepi nya dari mana??tak perlu la saya bagitau..hahahah..Tapi bagi yang suka waffle keras dan padat macam ni mungkin tak jadi masalah..
Tapi selepas beberapa percubaan akhirnya dapat juga satu resepi yang kena den…

30 MENU BERBUKA PUASA YANG RINGKAS SEPANJANG RAMADHAN

Assalamualaikum


Masuk je bulan ramadhan benda yang kita selalu fikir ialah nak masak apa untuk berbuka dan bersahur.kalau boleh kita nak juadah yang sedap , mudah di masak dan tak ambil masa yang lama.




Hari ni saya nak senaraikan 30 juadah lauk pauk yang kita boeh buat sepanjang ramadhan ni...Semoga lepas ni tak de la masuk je dapur dah pening kepala nak masak apa..Last2 ke bazar ramadhan juga dia merayau cari lauk..eheheh..Anggaran memasak setiap hidangan cuma dalam 10-20 minit sahaja..kalau guna dapur 2,3 tungku tak sampai sejam siap semuanya..



30 MENU BERBUKA PUASA YANG  RINGKAS SEPANJANG RAMADHAN
1- Ayam masak merah + ikan goreng +acar timun

2-Daging masak kicap + ikan goreng + taugeh tumis air

3-Gulai ayam + tumis kacang buncis + ikan keli goreng

4-kurma daging + kerabu mangga + ayam berempah

5-asam pedas ikan pari + ayam goreng kunyit +sambal belacan +ulaman

6-ikan keli masak lemak + terung berlada + ayam goreng

7-singgang ikan +kangkung goreng belacan + ikan goreng

8-Sup dagi…

CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL

Assalammualaikum..



CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL Saya belum pernah ada pengalaman melihat toyol..Semoga saya tidak diberi peluang melihat nya. hahha..Orang kata toyol ni macam budak-budak yang badan bulat, kepala nya botak,  semua giginya runcing , badan nya berbulu dan berlendir.Sifatnya seperti kanak-kanak yang suka bermain.Dari apa yang digambar kan ,memang tidak la Toyol ni kita kategorikan sebagai comel..kan??hahah...

Toyol hanya boleh di lihat dengan mata kasar oleh penjaganya sahaja.Orang lain memang tak dapat nak tengok Toyol.kalau ada yang tengok Toyol mungkin ada ritual atau cara-cara tertentu nak melihat makhluk nakal ni.Nak menjaga nya pun macam jaga budak kecil.Kena diberi susu setiap pagi dan petang.Bukan susu dalam tin tu ye ..Tapi menyusu badan.Kalau yang membelanya adalah lelaki, isteri lelaki tu la akan menyusukan toyol tu.kalau tuan nya wanita, wanita tu sendiri akan menyusukan nya.Sanggup tak??hahhah

Kalau di Malaysia ni saya …