Otak suri rumah tak berkembang???

Assalamualaikum...

korang rasa otak aku ni tak berkembang ke??hahahah...petang tadi aku jalan2 kat blog adik ni..
katanye kalau isteri yang tak berkerja ni otak nya tak berkembang..amboi..mulut hang!!

kalau alasan lain yang dia bagi mungkin aku tak la hangen sangt kan..tapi keceluparan nya tu yang buat aku rasa nak lempang2 je budak ni..hahahah..mungkin dia tak tahu yang isteri2 sekarang banyak aktiviti selain memasak,membasuh,mengemas..dia tak tahu yang isteri2 sekarang ada yang mengikuti kelas2 jahitan,memasak,kelas erobik..

Tak paham aku macam mana orang muda boleh berpikiran cetek begitu.sepatutnye dia lebih terdedah dengan keadaan semasa.kita bukan lagi di era 60,70 an..persatuan2 wanita pun belambak2 sekarang ni..masuk je persatuan2 yang ada belambak2 kawan yang kita akan dapat..

Apa jaminan yang mengatakan wanita bekerja ni otak nya akan berkembang??pukul 5,6 pagi dah bangun.pi kerja,jam 5,6 petang baru balik.ambik anak kat rumah asuhan,balik terus masak..malam nak basuh baju..berita pun tak dan tengok..nak tau berita2 terkini kena tunggu esok pagi la kat opis nanti baru nak melayari internet..(surirumah pun tau melayari internet la..)

berbeza dengan aku yang duduk rumah ni..sambil memasak boleh santai2 dengar berita kat radio..kemudian buka tv,tonton malaysia hari ini..tunggu suratkhabar sampai..petang pulak bawak anak jalan2.jumpa kawan2 berbual.kadang2 pergi perpustakaan awam,cari bahan bacaan..

walaupun kami tak kerja tapi kami ada duit poket sendiri.lelaki sekarang ramai yang bertanggungjawab.tiap2 bulan ada elaun untuk kami..selain elaun kami jugak ada duit simpanan.kami tak simpan duit bawah bantal.sebab kami tau zaman ni ada Bank..surirumah bukan bermakna kami hanya duduk dirumah dan tunggu suami balik kerja.kami ada banyak masa untuk dunia dan akhirat.kami ada banyak masa untuk menjaga anak kami sendiri.

kita jangan biarkan cara hidup tok nenek kita mempengaruhi pandangan kita pada setiap wanita yang tak bekerja.kamu boleh memilih nak yang bekerja atau tidak.tapi kata2 kamu mencerminkan yang kamu tak layak untuk memilih.banyak kan membaca..banyak kan memerhati..bila menulis buat rujukan..jangan sampai penulian kita menampak kan ketidak matangan diri kita sendiri...

sekian...
Previous
Next Post »

30 komen disini

Click here for komen disini
17 May 2011 at 21:05 ×

walaupun mak awe suri rumah tapi dia aktif bepersatuan kat taman....huhu.mak abah awe memang aktif kat taman ada jawatan lagi..kadang2 kami anak2 pula ditinggalkan..heheh..skunk mcam2 ada utk dapatkan berita dan info..cuma nak tak nak je la

Reply
avatar
Freaky
admin
17 May 2011 at 21:05 ×

mungkin ada ramai kawan dia yang x berkerja dan otak x berkembang. sebab tu dia cakap macam tu :)

Pergaduhan Hacker dan Fan Heliza di Fb

Reply
avatar
17 May 2011 at 21:15 ×

kak ! Tia tau kat mana akak baca . haha . Tia pun dari situ . suri rumah sekarang dah tak macam dulu . suri rumah sekarang dah pandai surf internet bagai . ada duit poket sendiri . kalau ada anak , tak payah suruh mak mentua , mak atau orang gaji yang jaga . boleh tengok depan mata sendiri anak tu membesar .

tak macam yang berkerjaya . risiko terdedah kepada fitnah amatlah besar . lepas tu , balik kerja mesti penat . suami dan anak kemungkinan akan terabai . dah jadi masalah lain . perhh . banyak lagi nak cite tapi macam dah jadi satu entri pulak kak ;)

jom baca ni Selamat Datang Ke IPT/IPTA

Reply
avatar
17 May 2011 at 21:20 ×

akakkkkkk rara sokong tu.dulu masa mula2 rara berblog,rara pelik gak sbb ramai nya suri rumah jd blogger,hebakkk tu,dunia skng bukan cm dulu ag,suri rumah dh boleh surfing n cr side income.salute lah kan.anak2 terjaga rumah tangga pun terjaga,best nyaaaa.

Reply
avatar
||aLeaSaRa||
admin
17 May 2011 at 21:21 ×

setuju!!!kite dulu pun full time housewife.tak dinafikan suri rumah sekarang lagi penuh ilmu di dada.ada masa utk tgk MHI,WHI,baca paper,baca majalah dan buku agama serta motivasi.bila bersembang dgn jiran yg bekerja/suri rumah...bertukar2 idea,pandangan,pendapat tentang berita terkini,kan dah dapat satu lagi ilmu.

Reply
avatar
Hanis Azla
admin
17 May 2011 at 21:21 ×

mak mertua akak yg sejak dulu jd surirumah,lagi byk xtvt dari kami yg berkerja ni.. kemahiran yg dia ada pun mmg kami yg berkerja ni jauh ketinggalan.. kdg2 org bercakap berdasarkan pemerhatian pada individu tertentu saja..

Reply
avatar
Cik Ila
admin
17 May 2011 at 21:31 ×

surirumah kejanya lebih mencabar..sbb kene uruskan semua benda..kemas,masak,jaga anak..sapu sampah,dan lain2..kalau kerja,tumpu kt kerja jela..belum tentu kerja2 rumah boleh buat semua..

Reply
avatar
Lieyda
admin
17 May 2011 at 21:32 ×

beto beto.sokong!!

Reply
avatar
sarah-najwan
admin
17 May 2011 at 21:37 ×

ce bg link dia diana..saya nk terjah...hehe..mungkin dia kurang tahu..suri rumah skrg up to date..

sayakan amik anak saya kat skol..ada la ternmpk geng suri rumah ni amik anak dorang..wah..pakaian dorang vogue de vazz...mekap bole tahan..bercerita ttg dunia IT, fesyen terkini..maklumat terkini..salute saya yg dok tepi dorang dgr..hehe...saya yg bekerja ni pun simple ajo..huhu

dunia skrg bukn cam dulu..dulu kalu ade anak pompuan blaja tinggi pun ckp akn dok ceruk dapur..skrg suri rumah pun ade yg bersarjana..dorang xkeje sb hubby da kaya2 kan..dok rumah jadi house manager..saya kalu hubby saya gaji 30K..saya dok umah ajo..jd house manager..hahahahaaha..betulkan diana..suri rumah lagi bizi..non stop working...

arramak..terpnjg la pulok..hehhe

Reply
avatar
munna
admin
17 May 2011 at 21:38 ×

sokong sgt.... skrg ni mcm business dah suri rumah boleh buat..lagi2 yg secara on9

Reply
avatar
17 May 2011 at 21:45 ×

wah...marah betul akak ni. tak pernah akak taip entry gaya camtu. selalu mesti banyak enter.

ni nak tambah :
surirumah skang sama taraf je dengan yang bekerja. mereka ada blog. malah, masa lapang mereka boleh isi dengan jalan2 kat blgo orang lain. jumpa info tu, info ni. cerita tu, cerita ni. maklumat tu, maklumat ni. yang bekerja ade ke masa selapang ni. kalau ade pun mungkin ada yang curi waktu pejabat. aihh.. tak pun masa mereka terhad je iaitu masa cuti atau waktu malam.

btw, sy rasa entry budak tu tuju kat surirumah kat kampung kot kak. surirumah yang tak de internet. erk. tetiba. haha.

Reply
avatar
cucu umie
admin
17 May 2011 at 21:55 ×

betol cakap akak tu..suri rumah nie kadang2 lg ah bekembang otak dia dri yang beerja sebb dekat rumah shje bnyk yang boleh dia dptkan informasi melalui tv @ anthng berbanding dgn yg bekerja nie nak tgok tv pon jrng sebb bz bt krja..kadng2 anak2 pon terabai..hah

Reply
avatar
ishiko
admin
17 May 2011 at 22:08 ×

betul tu kak... ghasenye bekerja kat rumah lagi best kan...
kalo la saya bukan bakal chegu, nak aje duk bekerja kat rumah nanti... huhuu^^

*suka baca cerita maisara ^^

Reply
avatar
17 May 2011 at 22:15 ×

kalau hari2 dok ngadap internet, xkn x berkembang lg.. ye tak?
dunia skrg dunia internet tnpa sempadan.. heheh..

Reply
avatar
ghost writer
admin
17 May 2011 at 22:22 ×

tapi sekarang kan dah banyak suri rumah yang mampu pergi jauh.especially,kak diana sendiri.contoh terbaik.

Reply
avatar
puanbee
admin
17 May 2011 at 22:27 ×

jom nk lempang gak budak tu grrr...amboi tak berkembang katanya , saya suri rumah juga , ada blog itu pun dah nampak kecangihanya tu , lagi boleh buat mcm2 kat rumah ni nak tak nk jer...kalo otak suri rumah tak berkembang tak de lah ungkapan

TANGAN YANG MENGHAYUN BUAIAN BOLEH MENGGONGCANG DUNIA ..ingat tu ..amboiiiiiii

Reply
avatar
17 May 2011 at 22:50 ×

babe, one day i teringin nak jadi mcm u. jadi suri rumah, bwat kerja2 rumah and jaga anak serta tnggu suami balik umah. itu sgt fun!

Reply
avatar
~najwa~
admin
17 May 2011 at 23:23 × This comment has been removed by the author.
avatar
~najwa~
admin
17 May 2011 at 23:23 ×

salam.

actually, keduanya ada pro dan kontra. yang bekerja nak jadi surirumah kalau boleh. (itu keinginan saya lah kan).

kenapala ada yg dok sibuk nak mengira otak orang berkembang ke tidak.. haha. kadang2 apa yg diperkatakan itu mencerminkan ketidakmatangan mereka sendiri, kan kak?

Reply
avatar
Eliza
admin
17 May 2011 at 23:44 ×

amboi..amboi..amboi..terasa ahkak okeh! housewife skrg dah bijak dan ada harta sendiri tau dik tak mcm org dolu-dolu..

keta, rumah, elaun bulanan pun dapat. apa nak lagi. ewah...teremosi pulak kita kat sini. sowie yer tuan rumah..

Reply
avatar
mommyYen
admin
17 May 2011 at 23:47 ×

setuju dgn kwn-kwn kat atas,tak suka org pandang rendah kat surirumah..sbb i pun anggap diri sendiri surirumah wpun pergi kelas disiang hari..

Reply
avatar
18 May 2011 at 00:14 ×

blog mana tu diana..meh bg kat fb link dia.nak sepak laju2 mulut budak tu.akal ada tak masa dia dok berceloteh tu?ingat kita duk umah ni tak sekolah ke?haiya...

Reply
avatar
adan
admin
18 May 2011 at 02:15 ×

akak sayang.. jawapan terbaek dari akak.. saya suka part "ada masa untuk dunia dan akhirat" betul akak.. jangan kejar sangat kemewahan dunia ni sampaikan tanggungjawb menjaga anak diberikan kepada pengasuh..!

psssstt terima kaseh komen entri saya kak.. saya hargai.. sayang ketat2 akak maya ku.. ehehe ^_^

Reply
avatar
p@kcikLie
admin
18 May 2011 at 09:36 ×

ehh..rasanya org dok rumah lagi cerdik, banyak benda tau dari kita ni yg selalu keja luar...asyik pk pasal keja je...hal rumah tangga skopnya luas...tabik pd mereka yg jd housewife...ramai yg dah celik IT tau! malah lebih hebak dari orang yg berkerjaya.

Reply
avatar
Aku Ibu Muda
admin
18 May 2011 at 11:22 ×

wah wahhh...sedapnya mulut dia ye ckp otak tak berkembang...hurm

suri rumah zaman sekarang dah lain, mak saya yang dah nk dekat 50 tu pon aktif mengalahkan anaknya ni haa

Reply
avatar
MamaEma
admin
18 May 2011 at 14:44 ×

betul2x..org bekerja tak sempat nak tgk berita...malamnya kena uruskan anak2...

rasanya org tak bekerja lebih tahu banyak perkara dari yang bekerja,.....

Reply
avatar
Sofya
admin
18 May 2011 at 16:49 ×

wah! emo diana..
Tapi betul la mcm awak ckp tu..
saya pun kalau diberi pilihan baik la jadi suri rumah.. macam2 nak wat..
Jadi surirumah bukan sesuatu yg boring tapi adventure & interesting tau.. semua tu kita di tangan kita.. pilih sj yg mana nak..

Reply
avatar
20 May 2011 at 00:06 ×

kak diana blogger..kira kerja gak tu walaupun duit nuff tak bnyk hehe

Reply
avatar
HaznidaYanti
admin
6 August 2011 at 12:29 ×

betul3x... suri rumah pun produktif..

Reply
avatar
Aniza
admin
12 April 2012 at 10:05 ×

Kalu yang otak tak berkembang tu, sebab tak der ilmu. Tak kisah suri rumah ke atau yang bekerja. So, jom tambahkan ilmu dengan membaca....majalah ilmiah, buku2 ilmiah.

Reply
avatar

sila tinggalkan komen anda...:) ConversionConversion EmoticonEmoticon

Thanks for your comment