Tuesday, 31 May 2011

perempuan gemuk suka pakai baju ketat

Assalamualaikum...

baca je tajuk mesti ada
perempuan yang maki2 aku kat dalam hati..
tak baik tau...
hehehe

Dalam majalah2 fesyen selalu aku baca
penulis tu kata kalau perempuan gemuk nak
berfesyen pastikan jangan pakai baju yang besaq2..
kalau pakai jugak lagi la nampak gemuk..
betul tak???

kalau nak pakai jeans,pakai yang ketat dan ikut bentuk kaki.
supaya nampak kaki tu panjang ala2 kaki model.
baju pulak mesti yang ada cutting tang pinggang ni..
baru nampak bentuk badan tu..
nak pakai kain labuh boleh ja..
tapi kena pakai kain yang ketat tang punggung ni.
ala2 ikan duyung.
tak la nampak mengelebeh saja..

pakai tudung pun jangan yang kembang labuh sampai ke pinggang.
tak cantik..pakai ja yang singkat.
kalau boleh tutup rambut saja..
leher tak payah tutup..
baru lah orang nampak leher kita
yang panjang ni..kan??

itu bukan aku yang kata..
dalam majalah dan buku yang kata..
sebab tu la makin ramai pompuan yang tak sedaq diri..
makan pun sumbat selagi boleh.
sebab dia rasa kalau badan bulat pun boleh
tutup gemuk dia tu dengan stail pemakaian yang majalah ajaq.

hey!!!nak nampak kurus kena lah kawal makan..
rajin bersenam..
bukan dengan buka sana sini..
nak nampak cantik dengan menambah dosa je ke??
jangan terpengaruh dengan majalah ..

orang yang tulis dalam majalah tu pun dia
rujuk dari majalah barat nun..
kita ni orang islam..
kita ada undang2 dalam berpakaian.
orang barat tu otak depa berkarat.


sekian...

maghrib dah oi..tutup tv!

Assalamualaikum...

Maghrib..
zaman aku kecik2 dulu waktu maghrib la
paling banyak pantang larang..
bukan pantang larang yang bukan2 tu.
tapi larangan yang berupa undang2 yang kalau tak ikut rotan la jawabnya.
hahahah...

masa kecik2 dulu kalau jam 7 malam tu memang kena siap mandi dah.
tutup tingkap2 dan pintu..
kain baju kat luar kena angkat cepat2.
tv jangan buka..
radio pun tutup..

bila nak dekat azan maghrib ja
suasana kat luar rumah tu dah sunyi..
tak dah dah bunyi moto ka,bunyi budak2 menjerit melompat ka..
semua orang dok dalam rumah ja..

zaman la ni lain sangat2 dah..
pukul 7 orang pompuan dok langut depan tv dok layan Nora elena..
yang budak2 pulak dok tengok kartun.
yang bapak2 pulak,dok kat kedai mamak lagi.bersembang!
yang anak2 teruna pulak dok berambat kat gelanggang futsal..
anak dara pulak masih di pusat beli belah.

kalau macam ni bila nak berjemaah nya??
waktu subuh kata la dah sibuk semuanya nak bersiap pi sekolah,
pi kerja dan sebagainya.jadi kena semtahyang sendiri2 je..
waktu zohor,si suami dan isteri mungkin kat tempat kerja.
begitu jugak waktu asar..
maknanya masa yang ada untuk berjemaah cuma maghrib dan isyak je..

tapi kita tak reti nak hargai masa yang ada tu.
boleh duduk kat kedai mamak pulak..
pastu layan twitter..
"i kat kedai mamak ni..,roti canai sedap.."
7:15 malam..bangga pulak tu pukul 7 suku dok kat kedai mamak.
siap main twett2 lagi..lelaki tu.
jangan tanya la siapa..
dia ramai kaki kipas..kang aku kena serang pulak..heheh

aku ni memang kolot sikit.
sampai sekarang pun kalau aku kata
"ha..dekat maghrib dah ni.tutup tv semua.."
ada orang yang rasa pelik...
"apa hal pulak maghrib2 kena tutup tv,tutup tingkap..
leceh la dia ni!!"

ada aku kesah!
leceh tak leceh..
rasa leceh pi balik umah hang!

sekian...

Blog orang lelaki dan blog orang perempuan.

Assalamualaikum...

Sejak aku ada blog ni aku suka pengaruhi orang supaya baca blog.
kadang2 aku paksa2 orang baca blog aku.
terutamanya kawan2 aku kat facebook ..heheh..

Ada sorang kawan aku ni
dengan mempengaruhi dia akhirnya
dia pun suka baca blog.
baru2 ni dia kata kat aku gini..

"orang lelaki selalunya akan menulis perkara2
yang berinfo saja..
jarang la nak jumpa blog lelaki yang
tulis benda2 merepek tak de isi."

aku tak angguk pun.sentap la jugak kan
bila dia cakap gitu.
cepat2 aku buka bloglist aku..
pergi buka semua blog lelaki.
nak tengok la berinfo sangat ke entry korang..kan??

ok la..setuju je la..
tapi blog orang perempuan pun ada jugak yang ada info.
mungkin ramai blogger perempuan yang suka tulis pasal aktiviti harian..
tapi bila kita baca sekadar baca kita tak kan jumpa apa2 dalam entry diary tu..
cuba lah baca dan selami cerita sebalik
penulisan tu..
korang akan jumpa sesuatu...
mungkin korang akan jumpa permata atau pun sampah..
hehehehehh

sekian...

Pastikan anak tahu mengaji.

Assalamualaikum...

dulu kecik2 aku mengaji quran waktu petang.dalam jam 2 petang gitu la..
balik sekolah benda mula2 sekali buat ialah
mandi cepat2 pakai baju kurung pakai tudung ambik
Quran dan mengaji..sampai pukul 4 petang.ramai yang mengaji time tu.
aku last sekali opah ajor.tu la yang tak bestnya bila opah sendiri yang ajar.
suka ajor last2.anak2 korang pun mengaji jugak..kan??
siap ajar??jiran??atau sendiri yang ajar??

ada ke yang tak hantar anak mengaji??
sekolah agama yang petang2 tu lain tau dengan kelas mengaji.
tak sama tau.jangan fikir anak dah
pi sekolah agama petang2 tu maknanya
malam tak payah mengaji dah..

sebab tu kat rumah kita kena ajar anak kita mengaji.
memang ada yang hantar anak kat orang untuk ajar mengaji.
walaupun anak cuma dua orang tapi hantar jugak.
kenapa tak ajar sendiri.ajar mengaji bukan lama pun..
rasanya kalau kita ajar sendiri,kita lebih tahu
anak kita boleh mengaji ke tidak.
lagipun anak kita pun mesti lebih suka bila kita sendiri yang ajar..kan??

kalau nak hantar jugak ,tak jadi masalah
tapi sekali sekala ambik tahu sama anak dah boleh mengaji apa tidak.
jangan serah semua tanggungjawab kat guru mengaji je.
sesekali uji anak mengaji.ada anak yang setakat hafal je surah2 tu..
padahal huruf tak kenal..eja pun tak reti..
kat muqaddam tu penuh dengan tulisan rumi.
kawan yang pandai sikit tu yang tulis.
anak kita baca yang rumi tu je..sudahnya sampai tua tak kenal huruf dan mengeja..

tanggungjawab kita bukan setakat bela anak bagi besaq saja.
luas sebenarnya tanggungjawab kita ni.
bagi anak belajar tinggi2 tapi anak tak reti mengaji.
itu maknanya anak kita belum berjaya lagi..


sekian..

Monday, 30 May 2011

blogger gila sex

Assalamualaikum...

Takut nya bila tersinggah blog lelaki gila sex.
apa ingat lelaki gila sex tak reti buat blog ke??

kisahnya..
kemarin masa aku blogwalking
aku tersinggah la kat satu blog ni..

entry ketot je..
ada gamba pompuan sorang.
rasanya tu gamba blogger.tapi sapa entah.
ingat2 lupa pulak..

gambar tu tunjuk sorang perempuan cantik..
pakai tudung tapi baju ketat..

boleh pulak blogger tu meluahkan
rasa gersang dia kat entry tu.
meluahkan rasa 'adik berdiri' dan sebagainya
sewaktu menatap gambar perempuan tu..
aduhai..
menakutkan la..

memang la salah perempuan tu bergambar macam tu.
tapi tindakan blogger tu pun salah..
kenapa salah??
korang pikir la sendiri..

sekian..

BLOGGER NAK MENANG

Assalamualaikum...

sekarang musim cuti sekolah...
sekarang musim orang kawen..
sekarang musim orang raih undi...hahahha...
raih undi??biat betul... ye la..digi Wow masih berjalan pe..

ramai blogger yang join digi wow ni..aku tak join pun..
takut kalau join tetiba menang pulak..dah gelemer..lepas tu datang la pulak insan2
yang tetiba mengaku saudara la,bekas kekasih la..oh!!!tidakkkkk!!!
"hahahahh...perasan je hang ni ..
sapa nak undi hang..hang bukan gelemer pun.."

ok..sebenarnya aku tak join sebab aku tak minat.
yang berminat silakan..tak de salah pun benda ni..
anda digalakan join sebab ni sebahagian cara kita
untuk kenal kan blog kita..
di ulang sekali lagi INI CARA UNTUK KENALKAN BLOG KITA..

tapi ..agak2 lah weh!!
sakan nya korang suruh mengundi sampai
tiap kali bw korang cuma fokus suruh orang undi saja..
habis tu entry korang yang baru korang tulis kejap tadi
cemana??
korang nak suruh orang undi DIRI korang atau BLOG korang?
ada beza tu ye..

aku tengok blogger yang terkenal tu pun setakat letak banner
mengundi kat blog je..
tak de pulak depa bw dari satu blog ke satu blog SETIAP HARI
semata2 nak suruh undi.
ni tak...pi mana2 asyik nampak mesej dia yang sama je
kat shoutbox.

ye aku tau..
itu hak korang..korang nak menang..
siapa tak nak menang..kan??
tapi ada ramai blogger yang nak baca entry.
bukan nak mengundi.
adakah korang nak menang sebab korang RAJIN suruh orang mengundi
atau korang nak memang sebab ramai orang betul2 suka dengan
entry korang???

sekian...

Gambit dah shahJaszle hasil kan video porno.

Assalamualaikum...

Aduhai..
dunia..dunia..
kalau dulu orang kafir je yang nak buat video lucah..
sekarang ni orang islam pun dah ramai ye..

Artis pun makin berani nak buat video lucah..
bukan video lucah pakai kamera enpon tu ye..
ni yang siap ada krew lagi..
ada pengarah nya..
ada pelakon utama nya...

Pelakon dan pengarah nya pulak
semua orang kenal..
meraka tu islam tau..
jadi jangan tanya lagi apa agama pelakon dan pengarah serta krew pengambaran tu.
tapi jahil nya.....
kesian betul!

macam mana la kita nak respek artis2 malaysia ni
kalau mereka sendiri yang
mendedahkan sikap jahil diri sendiri..
hey!!!budak umur 8 tahun pun tahu la
apa itu lucah,zina.haram..
tak kan korang yang berumur tak tahu kot...
jangan kata tak tahu ok...

jangan cari video tu kat sini..
tak sanggup aku nak kotorkan blog aku dengan
hasil kerja haram diaorang!

sekian...

mudahnya kau ucapkan maaf

Assalamualaikum...

sekarang ni kalau salah sikit je
semua boleh selesai dengan maaf.
betul tak...

contohnya macam ni la..
ada seorang makcik.dia jalan2 kat pasar malam..
tetiba datang sorang budak lelaki
dia curi beg duit makcik ni.
lepas dia enjoy2 dengan duit makcik ni
dia pun pi ketuk pintu umah macik..

"makcik..saya datang ni nak pulangkan beg duit makcik.
saya minta maaf la makcik ye..saya dah mintak maaf ni.
sekarang terpulang la pada makcik nak maaf kan saya ke idak.
kalau tak maafkan kita jumpa kat padang masyar nanti je la.."

pegh!!!ayat boleh gitu..
senang je kan..
ni sama la macam kes facebook Abby abadi yang di hack baru2 ni..


kadang2 kita dok benci kat orang
bila orang buat salah..
tapi kita tak sedar kita jugak melakukan kesalahan
sewaktu membalas perbuatan salah orang itu..
ada jaminan kah yang semua orang suka dengan tindakan kita???


sekian..

Kem PLKN

Assalamualaikum...

Aduhai..
sibuk betul aku hari ni..
semalam sibuk lain.hari ni sibuk lain...

semalam bangun awal2 pi tengok adik aku kat kem PLKN.
pertama kali pi kem PLKN ni.
dulu zaman aku mana ada PLKN ni.
tu yang sampai2 sana semalam jakun sekejap la..'hahahaha...

sempat lagi aku gempaq kat adik aku..

"azam,hang dok sini bertaubat la sama ye..
kat luar nun kecoh dah kata dunia nak kiamat.."

dia jawab...

"menipu aih kaklang ni..azam dok sini bukan
tak tau langsung cerita kat luar tu.."

heheheh...
saje je gempaq dia sebab
aku tengok kem PLKN tu betul2 dalam hutan.

lepas keluar dari kem tu baru la
aku dan suami menyambut hari ulangtahun perkahwinan kami
dengan makan2 dan berjalan2 ambik angin di
tempat yang mula2 sekali kami pi
masa awal2 kawen dulu..

entry apa la ni???
ok..entry betul2 lepas ni ye..1 jam lagi!
nak pi balas jejak kawan2 sat...
saya datangggggggggggggg!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


sekian..

lelaki ini tinggal diSungai Besar selangor!

Assalamualaikum...

Hari ni aku nak cerita pengalaman pahit aku
masa bujang2 dulu.
ada la kena mengena dengan cinta.
tapi bukan cinta aku..

dulu aku kenal sorang lelaki.
aku tak de anggap dia lebih dari sorang kawan.
layan dia lebih2 pun jauh sekali.

satu hari dia bagitau aku dia suka kat aku.
nak buat gepren la hape.
aku tolak.
dia marah.
ada aku kesah nak marah ke apa.
aku biar je dia.

ingat kan benda tu selesai gitu je.
rupanya dia berdendam.
dia sebarkan no telipon aku kat
iklan2 cari kenalan yang kat dalam suratkabo tu.
ala...yang iklan ala2 gini..
"sms KAWAN ke 32xxx untuk berkenalan bla.bla.tah hape.."

yang geramnye dia iklan kan
no telefon aku tu ala2 pompuan gile sex.

mula2 tu aku bangun pagi.
aku tengok ada beratus sms dalam telefon aku.
semuanya sms lucah aje.

"jom jumpa..boleh kita "tuttt"..nak tak?"

antara contoh sms yang aku dapat.

memang tertekan betul aku masa tu.
hari2 dapat sms macam tu.tanpa henti 24 jam.
menangis tu jangan cakap la.
menangis takut sebab tak tau apa punca nya
orang sms gitu..aku takut kalau2 orang yang sms lucah tu
dok perati aku kat luar ke..kan?masa tu tak tau lagi..

sampai la satu hari,budak lelaki ni telefon
aku dan tanya..
"seronok dapat sms banyak hari2?"

memang menyirap la darah aku masa tu.
macam2 sumpah aku bagi.
dia gelak je..macam orang gila.

lepas tu aku tukar no talipon.
tak berhubung terus dengan lelaki tu.
kemudian aku dapat tau lelaki tu bercinta dengan kawan aku..
aku pun ambik peluang la balas dendam..
aku cucuk2 sikit kawan aku tu,
cerita perangai buruk apa dia buat kat aku.
kawan aku tu pun tinggal kan dia,
dan lepas tu aku pulak call dia dan gelak bedekah2 sebagai hadiah untuk dia..

sekian...

Sunday, 29 May 2011

Artis bergaduh pasal kpop di twitter.

Assalamualaikum...

hari yang sangat best..
hari ahad,memang la best..kan??heheh

baru2 ni ramai blogger bising2 pasal kpop.
ingat kan blogger je yang bising.
rupanya artis pun bising jugak.
mau tak bising..bila kerajaan pun dah seakan menyokong kpop ni.
ye la..kecik hati artis2 ni bila
ada satu program untuk belia tu artis yang dijemput adalah
artis dari korea.artis sendiri di tolak ketepi je...



bila artis ni meluahkan tak puas hatinya
apa lagi..semua peminat2 kpop pakat serang la artis kecik molek ni.
tapi peminat2 ni pun tak paham sebenarnya
apa luahan artis ni.
depa ingatkan artis ni anti kpop.
artis ni bukan nya tak suka kpop.
dia cuma luahkan tak puas hati pada penganjur yang
anjurkan program belia tu..

yang tak bestnya sampai peminat2 kpop ni
dok hina2 dia..
kata dia tak de SPM la..bodoh la..
aduhai..kesian la dengan artis ni..

nampak sangat yang minat kpop ni budak2 je..
mujur la artis ni sedar depa tu budak2 dan dia mengalah je la.
dia siap mintak maaf lagi kat budak2 beringus tu..
memang artis ni terkenal dengan sikap
rendah diri dikalangan wartawan..
artis kan..kena la banyak mengalah dengan peminat.

jangan pulak jadi macam sorang artis tu..
kena tegur sikit terus melenting sampai
membabitkan tudung mak orang..
heheeheh...
yang sorang lagi pulak bila terasa
dengan teguran2 peminat mula
la panggil orang lain anjing.
dasar maknyah tak reti nak bertaubat.


sekian...

entry ala2 suratkhabar harian metro..hehehhe

sekian sudah...

Assalamualaikum...

maaf pada kawan2 yang singgah dan follow .
hari ni hari ulang tahun perkahwinan aku yang ke6.
jadi aktiviti berblog terhad..

esok aku balas jejak korang ye.
hari ni aktiviti sarat.
tapi ada entry menarik jam sepuluh nanti.
tunggu ya..

sekian...

tutorial buat scroll untuk bloglist

Assalamualaikum...

atas pertanyaan encik strider buzz
hari ni aku nak buat tutorial.
tutorial cara buat scroll untuk bloglist.
kalau orang lain nak belajar buat pun bagus jugak...
cuba2 buat dulu.dah pandai boleh ajar kawan2 lain nanti..

1)macam biasa memula pi kat EDIT HTML dan jangan
lupa tick kat EXPAND WIGET TEMPLATES.
kemudian tekan CTRL+F.masuk kan tajuk bloglist korang untuk cari code dia.
dah jumpa???

2)kat bawah tajuk bloglist korang tu korang akan jumpa code ini:-

<div class=’widget-content’>


ada tak???dah jumpa??


3)kemudian..paste kan code ini...

<div class=’widget-content’ style=’overflow:auto; width:ancho; height:100px;’>


menggantikan code yang kat langkah kedua tu.

4)dia punya height tu korang boleh ubah2 nak berapa?paling cantik 200px la..

5)tekan preview.kalau cantik sila save.

sekian...


Saturday, 28 May 2011

Aku ni blogger la..

Assalamualaikum...

selamat tengahari semua..

nak cerita pasal blogger.
korang rasa2 kan kalau korang berjalan pi
pasar raya ke,pi makan kat restoran ke,
orang tau tak yang korang ni blogger????

tertuliskah di dahi kita
"aku blogger." ???

ada tak orang yang kesah kalau korang
seorang blogger?
sorry ye..entry ni banyak pulak soalan.
sebab aku nak kepastian la..
hebat sangat ke blogger ni sampai kan
bila kita jalan2 terlanggar seseorang
sampai kita nak kata..

"oi..ko tau aku sapa??aku ni blogger la.."

bukan semua kat luar tu tau dunia blogger ni..
entah2 blog pun depa tak baca..

buatnya depa tanya..

"blog hang apa nama?"

"senyum-senyum.."

"tak pernah dengar pun..pernah masuk majalah ka?suratkhabar ka??"

"tak la.."

kan malu gitu..kan??
kita ja perasan sendiri.
setakat follower seribu ja jangan belagak hebat la..
lain la kalau kita ni taraf2 redmummy tu..
boleh jugak nak mengaku kita ni blogger kat orang2 luar tu..

maaf pada yang terasa..
ye memang entry ni untuk kamu.!

sekian...

ambil tahu untuk apa??

Assalamualaikum...

selamat pagi semua..
eh!!aku dah pandai bertwet2 tau..hehheh..

entry pagi ni bukan nak cerita pasal tu.
tapi nak cerita pasal jaga tepi kain orang.
kalau ikut bahasa mudah faham ialah
ambik tahu hal orang.

ambik tahu hal orang ni ada baik ada buruk nya.
bergantung kepada perkara apa yang kita nak ambik tahu tu
dan apa tujuan kita untuk ambik tahu.

memang ada orang yang suka ambik tahu
benda2 yang tak penting.
"peti ais hang jenama apa?"
"hang ada buat personal loan tak?berapa ribu?"
"pak hang bini berapa orang?"

sibuk ja nak tau benda2 gitu.
padahal takdak kena mengena dengan dia pun.
dia nak ambik tau tu untuk suka2 dia ja.
lepas tu jaja la cerita merata kat orang..
bukan dia ambik tau pasal nak tolong ka apa..

"rumah dia pakai peti ais satu pintu ja.."
"dia tu dulu nak kawen pun buat loan.."
"pak dia kawen banyak.apa jenis pak entah.."

tapi ada jugak yang ambik tau dengan niat nak membantu..
contohnya bila dia tanya..

"kamu nampak muram saja.
kalau kamu ada masalah boleh cerita kat saya.
mungkin saya boleh tolong..kalau tak boleh tolong pun
mungkin saya boleh jadi pendengar untuk kamu.."

apa pun benda ni sebenarnya terpulang pada kita.
kalau kita percaya kat orang tu apa salahnya
berkongsi cerita walaupun cerita pasal peti ais..
tapi kalau tak percaya,tak payah la nak cerita semua benda kat orang tu..

lagipun zaman la ni kita kena hati2 sikit..
ramai orang nak ambik kesempatan ja
atas kelemahan,kekurangan dan keburukan kita..

sekian...

Friday, 27 May 2011

Blog jejaka-jejaka yang aku suka

Assalamualaikum....

selamat malam semua..malam ni aku nak perkenalkan pada korang blog jejak2 kacak yang aku wajib singgah.pada gadis2,sila pilih ye..depa semua masih bujang.walaupun masih bujang tapi status tak di jamin ye..hahahah...kalau ada yang berkenan sila klik saja pada gambar header tu..ok..tapi hati2.jangan termasuk mulut boya??

susunan mengikut abjad.bukan ikut mana yang paling suka..jadi jangan nak kecik2 hati kalau gambaq ampa tak dok kat atas sekali..
pada sesiapa yang headernya ada kat bawah ni sila senyummmm...:)
















yang tak dak gambarnya kat atas ni jangan kecik hati..mungkin aku belum cukup kerap ke blog korang seperti kerapnya aku ke blog mereka2 kat atas ni.. .aku tau ramai lagi blogger yang hebat2 blognya.mungkin masa akan datang aku bubuh blog korang pulak..ye..

apa lagi..blogwalking la.kenal2 dengan kawan2 baru..:)


sekian..

Aku buat apa kat kau wahai pengecut??

Assalamualaikum...

selamat petang..
aku rasa sedih betul dengan manusia yang punya rasa dengki ni..
rasa tak puas hati dengan aku
meh la tunjuk muka.penakut ye??

semalam aku check la komen2 aku ni..
tiba2 aku nampak mesej ni..


aku pun pi la ke entry tajuk "sakan" tu..
wah!!kemain siap edit entry aku dan
buat entry baru ala2 entry orang gila seks..
rajin sungguh si hacker ni.

siap ada gambo adik dia yang macam orang utan..
benda tu pun nak tayang ke??
tapi kalau di pikir2 kan balik rajin sungguh
si iskandar ni belek2 entry lama aku ye..
entry yang ringan2 pulak tu..
kalau entry tutorial atau yang tajuknye ala2 SEO
aku tak la rasa pelik sangat..kan???

korang pikir tak apa aku pikir sekarang??
tak???bagus..aku ni asyik berprasangka buruk je..
maaf la iskandar kalau aku ni salah sangka..
tapi tak mungkin aku salah!

cuba la buat benda2 yang berfaedah sikit..
tak payah nak aniaya2 orang..
aku tak suka marah2 orang..
sebab takut terdoakan yang tak baik..
aku ni manusia biasa..
tahap kesabaran aku ni sangat kurang..
jadi harap paham ye..

perlukah aku tukar pasword aku hari2..??
dulu dia dah buat gini sekali...
sekarang ada lagi..
nak hati2 cemana lagi.
kalau dasar penyangak tu,penyangak jugak la...!!


sekian

Hadiah apa ni???

Assalamualaikum...

susah jugak nak buat kontest ni ye??
macam2 nak kena pikir.
kalau tak de duit tak
payah la buat kontest..kan??

bukan aku nak buat kontest.
ni ha..ada la satu page kat facebook ni.
dia buat kontest..
kontest tu kena mintak orang vote.

yang join pun apa lagi..
tagih vote merata la..
bila tarikh kontest tamat,
keputusan nya pulak lambat betul nak diumumkan..
lepas tu tersilap kira undi pulak..heheh
sekarang ni hadiah pulak yang jadi isu..

cmana depa tak marah,hadiahnye tak berbaloi-baloi..
heheh..nak tak nak pemenang kena terima la jugak..
gigih cari undi siang malam ini je dapatnya..
tapi katanya harga benda ni RM50++
korang pikir sendiri la ini apa benda ye..
aku malas nak cerita.

sebab rasa nak gelak je sekarang ni..
hahahahah....

Apa pun penganjur dah mintak maaf pada semua orang2 yang join tu.
ok la..kan??nak jugak dia minta maaf.
lepas ni bila nak buat kontest kena lah
lebih bersedia..
pengajaran jugak untuk blogger2 yang nak buat kontest.
pikir panjang dulu ok??


sekian..

uban

Assalamualaikum...

selamat pagi semua..
disebabkan rasa nak makan orang ja hari ni aku
rasa terus kosong kepala otak aku pagi ni..
mujur ada maisara dan abang lan
untuk menyejuk kan pagi yang hangat ni..
hahahah..

Sudah pun hari jumaat..
nak cerita pasal cabut uban.
korang ada uban??tengok betul2 ada ke tak de??
heheh..ada orang umur 30 dah ada uban..

kalau dulu bila ada uban je orang kata banyak masalah.
sekarang tu dah tak boleh pakai..
bahan2 kimia dalam syampo atau krim rambut jugak
adalah punca rambut kita beruban.

masa kecik2 dulu nenak2 kita selalu la mintak
kita tolong cabut uban..kan?pernah tak??
kita pun cabut la dengan tak ikhlasnya..
dalam hati ni dok ingat nak pi main dengan kengkawan je..
bila tak ikhlas mula la cabut sambil menguap 70,80x..
sampai meleleh airmata mengantuk!

lepas tu pakai cabut je.
dengan rambut2 hitam sekali kita cabut.
asalkan orang tua tu terlelap sudah la..
bila kompem je mata dia terpejam
cepat2 blah!!hahahah...

sekarang ni kalau balik kampung
mak aku pulak suruh cabut uban.
bila cabut je,sambil cabut belai2 kepala mak..
sedih!mak dah ada uban rupanya..
sekejap je masa berlalu..



sekian..

Thursday, 26 May 2011

Drama melayu ikut musim

Assalamualaikum....

selamat malam...
suka tengok drama melayu tak??
aku pun suka jugak tengok drama kalau ada peluang.

best je...tambah2 pulak kalau drama tu drama kelakar.
aku kurang gemar tonton drama shahdu2 ni..
drama air mata memang tak minat.
tak kose nak menyebik2 depan tv..
aku tengok tv untuk seronok je..bukan untuk sedih2..
kalau nak sedih2 baik
mengenang masa silam sendiri je.
cerita hidup aku lagi sedih dari drama tv tau..:)

dulu,zaman aku sekolah dulu memang banyak drama2 kelakar ni.
boleh kata tetiap hari sabtu
jam 10 malam ada cerekarama tv3..
drama kelakar..drama tak kelakar pun ada tapi
lebih banyak drama yang kelakar2..
bila kelakar mesti ada loghat utara.kan??
cerita pun banyak kat kampung2..

tahun berganti tahun,drama kita
bertukar kepada cerita korporat dan keparat..heheh..
dialog juta2 saja.watak dato dan datin mesti ada..
dato pakai kot tengah2hari sambil minum air oren..
henpon tepi gelas.
watak datin serang dato kat opis pun kena ada..
kalau datin tak serang,perempuan simpanan dato
yang datang pulak..heheh


sekarang pun dah lain..
drama orang kaya dah kurang..
sekarang banyak drama2 yang berbetuk keagamaan..
penamat cerita pun dah lain..
kalau dulu penamat cerita,
"mereka berkahwin dan hidup aman damai dengan 5 orang anak.."
sekarang tak dah..
perasan tak hujung2 cerita mesti ada orang mati..
kalau hero tak mati,heroin yang mati..
kalau heroin tak mati,adik heroin yang kecik sekali tu mati..
asalkan last dia kena ada orang mati..

kan??kan??
muak dah aku tengok ending drama yang gini...
buat yang lain boleh tak???

sekian..

Blogger baru nak tambah follower

Assalamualaikum...

selamat petang.
semalam dan hari ni aku blogwalking..
aku tengok ramai betul blogger yang cerita pasal follower..
risau sungguh kalau followernya tak naik2..
ada yang mengeluh..

"tak best ke blog saya ni..tak de sapa pun yang follow blog saya hari ni.."

jangan la begitu adik2 oi..
berblog ni bukan mudah.
bukan sekelip mata je kita boleh dapat folower ribu riban.

kalau buka blog setakat sejam dua,
lepas tu bw pun kat 4,5 blog je
tak perlu la menaruh harapan yang tinggi..

nak follower banyak kena la berusaha lebih..
kena pandai tunjuk kan
blog kita pada orang..
kena campur2 dengan orang sama..
tak boleh dok buat hal sendiri saja..

mula2 berblog,sesekali kena jadi kaki kipas ok..
tapi kipas yang patut2 saja lah..
jangan la pulak nak kipas benda yang tak betul..
pi kat blog yang korang sasar kan..
lepas tu puji2 la sikit entry dia..
singgah hari2..bagi dia nampak korang ni ujud..

bila dia nampak kita,
mana tau dia akan buat entry pasal blog kita.
situ pun dah boleh dapat traffic dan follower walaupun tak banyak.
tu kalau korang buat kat sorang blogger..
kalau sepuluh blogger??tak untung ka??

jangan sombong bila bagi komen..
masuk satu blog baca2 terus komen..

"tak de kena mengena dengan aku.
malas aku nak ambik tahu.."

wah!!!kemain ye korang?
bunyi nye sombong betul.bagi la komen yang menarik sikit.
sekurang2 nya orang lain yang baca komen korang
akan rasa.."bagus komen dia ni..nak pi tengok la blog dia.."

banyak lagi tip2 nak
tambah follower ni.
cer google..hehhehe

pada blogger2 lama pulak,
sesekali bagi la pendapat kat adik2 ni.
tegur2 sikit kat kotak komen depa tu..
jangan pentingkan diri saja..:)

sekian...

Maisara::dah raya ke?

Assalamualaikum...

Selamat petang...
baru bangun tidur ni.
gara2 maisara tidur jam 6:30 pagi ..
makanya terpaksa la aku bersengkakng mata menunggu dia..
mujur dia tak menangis ke apa..
cuma katanya tak boleh tidur.
cemana nak tidur kalau petang semalam dah tidur lama sangat..

Hari minggu lepas ayah dia dah bawak dia pi beli baju raya.
punye la seronok dapat baju raya.
tambah pulak bila ayah puji baju tu lawa..
ayah cuma puji baju tu yang lawa..
bukan puji maisara yang lawa..ahahah

sejak beli baju raya tu,setiap kali bangun pagi...

"ibu..dah raya ke belum?"

aih!!penat tau nak jawab..
bangun kejap tadi dia tanya lagi..

maisara:ibu..dah raya ke?

Ibu:belum...

Maisara:bila nak raya ni..?

Ibu:lepas orang semua puasa baru kita raya..

Maisara:semlam kan ibu dah puasa..

Ibu:kalau ayah puasa sama baru boleh raya.semalam ibu je yang puasa.tunggu sampai ayah puasa baru awak boleh raya.

Maisara:alah..ayah asyik makan.dia tak puasa..

Ibu:yang sibuk sangat nak raya kenapa??

Maisara:maisara nak pakai baju cantik tu.hari raya nanti maisara nak kawen dengan abang.kami kan bercinta..

ergghhhh!!!
tak habis2 nak kawen..
berak pun aku yang basuh.
ada hati nak kawen..

*******************

Wednesday, 25 May 2011

saya nak follower 10k..saya goyang kaki.kamu buat kerja!

Assalamualaikum..

selamat malam semua..

aku baru berblog
jumlah follower aku 40 orang pun tak sampai..
tapi yang bagusnya cita2 aku tinggi..
aku ada sasaran..aku nak popular macam encik ben.
nak dapatkan follower 10k untuk tahun 2011 ni.

aku akan promosikan blogger yang follow blog aku.
dah tu ada syaratnya
korang kena follow blog aku..
lepas tu masuk kan blog aku dalam bloglist korang..
lepas tu buat entry pasal blog aku ni....

dengan rank alexa 11,7217,16 dan jumlah
follower tak sampai 40 orang aku janji
akan promosikan blog orang
semata2 nak dapatkan follower 10k tahun ni..

tiba2..dapat satu email..


"oi cik kak..
follower tak sampai 40 orang,jumlah pengunjung sehari 20 orang,
ada hati nak promot2 blog orang.
dijamin ka traffik kami melimpah ruah.
hang buat benda ni untuk kepentingan
diri sendiri saja sebenarnya..ingat kami ni ceroi sangat ka...?"

uhuk..uhuk....!!!
ala....tolong la capaikan impian ku untuk
popular sepertii encik ben...!!!!

*********************
blogger gini pun ada..
ni namanya nak cepat di atas
dan pijak kepala kita..
hahhaahah....

sekian...

Nak sikit!!!

Assalamualaikum...

selamat petang semua..
kalau ada goreng pisang dengan teh tarik time2 gini
memang syok ..kan??

kalau goreng pisang tu orang yang belanja lagi sedap.
beli sendiri tak sedap sangat..

korang biasa tak jumpa orang yang
sikit2 mintak..sikit2 mintak..
tengok kawan makan megi rendam pun
telan air liur sudah..
mula la nak mintak sikit..

pantang nampak mulut kita mengunyah
dia datang la hulur tapak tangan dia yang gebu tu.
sekali sekala boleh la kongsi2.
tapi kalau dah selalu sangat,rasa nyampah pulak..kan??
nak makan dengan tenang pun tak boleh..

maka terjadi la kes makan megi sorok muka dalam loker..
hahahah..kesian..
yang dia punye bukan dia tak bagi.
cuma tak de peluang nak mintak
sebab tak de apa yang boleh di mintak.
dah asyik kita je yang beli..
di mana nak beli nya..jadi tak dapat la nak mitak2...

kalau korang berdepan masalah gini
cara nak menanganinya ialah jangan makan depan dia.
tak pe la..tahan lapar sikit pun tak pe..

tak pun makan la kat luar.
jauh2 dari dia.
barang sekarang mahal2 tau..
tak kan nak jamu dia hari2 kot..
agak2 la wehhhh!!!
hahaha..

tapi kalau korang orang yang baik dan
nak masuk syurga ikhlas kan je la..
jangan pendam2 dalam hati pulak..


sekian...

jadi surirumah jangan boring-boring..

Assalamualaikum...

Ramai surirumah yang selalu merungut..
"saya bosan,sepi,stress,tension bila duduk kat rumah.."
lagi2 bila surirumah tu sebelum ni bekerja..
yang dah lama tinggal dunia kerja pun ada
jugak yang bosan..

Aku jugak pernah ditanya oleh seorang kawan..
"na..hang tak bosan ka dok rumah saja.
anak sorang ja..kalau kak memang boleh pecah kepala la.
nak kata hang keluar sangat pun tak.."

entah la..
sejak ada maisara aku tak de pulak rasa bosan duduk kat rumah.
memang ada je benda nak buat.
kalau masa belum ada anak dulu
memang ada la rasa tertekan ni.
tapi sekarang tak de pulak..

Tambah pulak bila anak dah besar..
kita boleh sembang2 dengan dia.
buat aktiviti macam2 dengan dia.
tu aku yang anak sorang.
korang yang anak 3,4 orang mesti lagi best..kan??

kalau rasa bosan jangan la dilayan sangat perasaan tu.
cuba buat sesuatu yang baru kat rumah.
aku selau buat gitu la..
kadang2 cuba resepi pelik2..
kadang2 menjahit langsir,padahal asas menjahit pun tak de.

jahit anak patung untuk maisara pun pernah.
sampai kan ada satu hari tu bila suami aku balik maisara tunjuk la..
"ayah..tengok ni ibu buat bear utk maisara.."
suami aku jawab...
"wah..ini bear ka?menakutkan la muka dia.."
hahahaha..bear tu muka maca setan ..hahahaha

aktiviti lain yang aku buat,
buat bintang dalam botol..
lipat2 kertas buat bentuk bintang dan masuk kan dalam botol..
lepas tu botol tu kita boleh hiaskan dengan
lukisan2 cantik..
boleh tulis2 nama ,dan bagi kat kawan2...

macam2 benda kita boleh buat kat rumah.
kita surirumah jangan terikat pada aktiviti
yang hari2 kita buat saja.
cuba cari keseronokan.tapi dengan cara yang betul..

jangan la sebab kita minat menjahit,
asyik menjahit je la yang kita buat..
benda lain tak nak cuba..tu pasal dok umah rasa boring..

sekian...

Murtad di IPT??

Assalamualaikum...

Korang ingat tak entry aku yang pasal murtad tu??
kalau tak baca lagi boleh klik kat sini..

semalam aku jalan2 kat facebok
isu ni murtad ni masih di perkatakan..

meh kita baca kat bawah ni.






dah baca???
menakutkan betul..
yang jadi persoalan,betul ke
kat IPT lagi teruk kes ni??

sekian..

perempuan kecoh lelaki coolllll!!!

Assalamualaikum...

selamat pagi semua...
pagi yang gelap..kini sudah terang..
siapa puasa ganti hari ni??
orang perempuan memang rajin puasa..
dah habis puasa ganti,sambung pulak
dengan puasa sunat..

selain untuk menambahkan pahala
saja2 la puasa..bagi kecik sikit
pinggang..nak raya ni mana tau kot2
boleh pakai kebaya ketat..wakakakak..

jarang2 nak jumpa lelaki2 yang puasa sunat ni..
kalau ada pun mesti ustaz2 atau
pak2 lebai,pak haji dan imam muda..:P
kang mesti ada lelaki2 yang kata...

"alah..kami puasa senyap2..tak bagi tau orang..
tak kecoh2 macam pompuan.."

betul ke orang perempuan ni suka kecoh2??
pi makan meatball kat IKEA pun cerita kat blog.
makan kek secret resepi pun cerita kat blog..
beli keychain cerita kat jiran..
beli kasut baru cerita kat kawan..

"weh..kasut baru ni aku pakai.."

kawan nye tak tanya pun..
dia sendiri bagitau..hehehh

dulu aku pernah buat entry pasal ni..
ramai betul lelaki yang bersetuju..hahah..
tapi aku rasa itu lah bezanya lelaki dan wanita.
kalau lelaki dia memang tak kecoh..
tapi diam2 dia tunjuk jugak..

contohnya macam dia beli henpon baru.
dia tak cerita la kat orang..
tapi bila depan orang dia belek2 la henpon dia sendiri.
padahal masa beli semalam tak tidur malam pun
sebab dah khatam belek henpon baru..

kalau yang beli kereta pun gitu la..
dia tak cerita kat orang dia beli kereta baru..
tapi dia ambik gambo,
begamba depan kereta dia.
lambang myvi tu mesti nampak jelas dalam gambo.
letak sebagai picture profile di facebook..

kan??kan??kan???
eleh..tak nak mengaku konon!!

sekian...

yogurt

Assalamualaikum...

selamat pagi semua...
dah sarapan??
kalau belum jom sarapan sama2..
heheh..

korang suka makan yogurt tak??
aku suka...maisara pun suka.
setiap hari aku mesti nak makan yogurt.
maisara jarang2 aku bagi .

selalunya aku ambik yogurt waktu pagi lepas sarapan.
sambil layan2 tv makan la yogurt..
kalau korang lepas pantang bersalin
elok la makan yogurt..
boleh slim balik tau..
cuba la nanti..

lagi satu ada jugak orang yang cuci rambut pun guna yogurt.
ittu aku tak pernah cuba..
sayang la..
baik makan..
hahahah..

ada ke yang tak suka makan yogurt??
ala..lebih kurang macam minum vitegan je...
cuba tau nanti..

sekian..

Tuesday, 24 May 2011

Blog gadis-gadis yang sangat best

Assalamualaikum...

tengah hari tadi aku buat entry pasal blog ibu2 yang best..sekarang aku nak tunjuk kan pulak
blog gadis yang paling aku suka pulak..lain orang lain citarasa..
ada orang yang akan pilih blogger2 terkenal je sebagai "yang saya suka".
tapi dalam tak sedar sekarang pun dah makin ramai blogger2 tengah naik yang lebih hebat dari mereka..betul tak???

yang tak de namanya kat sini bukan sebab blog kamu tak best.
tapi mungkin sebab aku tak kenal lagi.ada la 3,4 orang
blogger yang aku sudah nampak.
cuma tak la aku singgah hari2..tunggu aku singgah hari2 macam blog2
kat bawah ni,nanti aku buat entry gini ye..:p

kalau ada blog korang kat bawah...sila senyummmmm...:)

klik je kat gambo header depa kalau
nak ke blog depa tu ye...
lain kali nak buat blog jejaka2
dan blog bapak2 orang pulak..:p

sekian...

template pilihan

Assalamualaikum..

selamat petang semua...
entry petang ni nak cerita pasal template.
aku sebenarnye dalam
pencarian template yang bagus untuk blog aku ni..
aku nak yang template yang lebih matang.

jenuh mencari ni..
aku nak kongsikan tip memilih template untuk blog.
blog kita kalau entry nya bagus tapi
template tak sesuai akan buat pengunjung
tak nampak entry bagus kita tu..
template juga memberi kesan pada mood pengunjung..

Bayangkan kalau template korang tu ada gamba beruang,
gambar buah epal..
gambar anak korang dan apa saja imej,
itu akan melambatkan loading satu2 blog.
bila lambat orang pun malas nak tunggu lama2..
jadi sebaiknya gunakan template yang kosong.
tak de gambar apa..

satu lagi pilih template yang postnya muncul dulu sebelum sidebar.
banyak blog yang aku singgah
mesti header dengan post tak keluar..
yang keluar sidebar je..letih oi!!

apa yang aku tau,
sebaiknya gunakan template
yang berlatarkan warna putih..
cepat loading..kan??

lagi apa ye??
heheh..
tu je kot..
sebab tu je ciri2 yang aku nak sekarang..

sekian..

cbox kepada shoutmix

Assalamualaikum...

selamat petang..
petang ni aku nak ajak korang tukar chatbox kepada shoutmix.
shoutmix yang macam aku pakai sekarang.

kenapa shoutmix??
sebab shoutmix lebih mesra pengguna..
kita tak payah penat2 taip nama dan website
setiap kali kita bw..
cuma tuliskan pesanan kita je..
cbox pun boleh tapi tak semua la..

lagi satu popup window smilies cbox..
sangat tak best..
dia akan muncul kat skrin.macam mengganggu..
ni cerita pasal shoutmix dengan cbox je ye?
shout box wordpress sila duduk diam2 kat tepi sana..
yang blog dia tak de kotak jerit sebab
tak nak pasang pun
dok diam2 kat bucu sana ye..
hahahah..

korang yang nak tukar ke shoutmix sila klik sini
kemudian klik create shoutbox..
dah register..
boleh la reka2 kotak jerit korang sendiri..
nk bubuh kaler apa pun boleh..
klik yang macam aku bulat kat gambar bawah ni
kalau korang nak tukar2 kaler dia..



ok..tu je..
selamat bermain dengan kod warna ..
heheheh

sekian..

Blog ibu-ibu yang sangat best!

Assalamualaikum...

selamat tengah hari kawan2..
ewah!!suka buat ayat gedik tu..hehehe..

sambil2 korang makan tu meh baca entry pasal blog ibu2 yang aku suka..ada yang sedia ada dalam bloglist dan ada yang tak de dalam bloglist.tak dak dalam bloglist bukan pasal aku tak suka cerita dalam blog tu tapi mungkin sebab loadingnya lambat..sebab ada lagu ka..ataupun sebab jarang update..atau pun sebab aku tak dan nak bubuh..
hahhahha

jadi mana2 kawan2 yang marah aku tak letak link depa dalam bloglist jangan salah anggap ye..aku suka sebenarnya blog korang..:)

cer tengok kat bawah ni.ada tak macam blog korang.kalau ada sila senyummmmm...:)










kalau nak tau tu blog sapa klik ja gambaq..ok???
3 jam ambik masa untuk buat entry ni..
pecah rekod la..
hahahah..

yang gambonya tak de kat sini bukan
bermakna blog korang tak best.
cuma aku belum kenal lagi je..
buat masa ni kita kenal2 dulu ya..
sejak akhir2 ni aku perasan ada 2,3 orang yang
aku sangat suka..tungguuuu!!!


sekian...

suami menganiaya isteri.

Assalamualaikum...

selamat tengah hari..nak makan dah ni..
makan kenyang2 na?pastu satgi mengantuk.
heheh...

nak cerita kat korang pengalaman aku
berdepan dengan sepasang suami isteri ni..
bukan nak cerita masalah rumahtangga orang
cuma apa yang aku sampaikan ni
harap jadi pengajaran untuk kita..

pasangan suami isteri ni dah kawen lama.
anak 2 orang.yang sulung umur 8 tahun dan
yang kecik sekali umur 3 tahun masa kejadian..
sikap suami dia ni yang menjengkel kan.
bercakap dengan isteri kasar je..
isteri cakap baik2 tapi dia "bodoh2" kan aje bini dia.
walaupun depan orang..

isteri dia pun kerja jugak.
membantu jugak dalam urusan kewangan keluarga.
tapi pelik kenapa suami dia macam tu..
rupa2nya si suami ni ada perempuan lain.

oleh sebab dah kemaruk sangat dengan gepren nya
dia pun fitnah bini dia sendiri.
dia cerita kat orang
isteri dia ada hubungan sulit dengan warga asing kat
tempat kerja..lepas tu dia ceraikan bini dia.
isterinya pun dah habis merayu bawak la anak2 yang
masih kecik tu keluar dari rumah.

Bila dia nak kawen dengan gepren dia tu,
dia tak bagitau pun kat keluarga pompuan tu yang dia duda.
perempuan tu pun tak tahu..
awal2 dulu masa dia kenal pompuan tu,
sebab nak kan simpati pompuan tu
dia bagitau kat pompuan tu yang dia sakit barah otak.
mula2 simpati lepas tu jatuh cinta la..

lepas tu depa pun bertunang.
entah macam mana rahsia yang dia tu duda terbongkar la.
ayah dan abang2 pompuan ni marah la.
siap bawak parang nak tetak dia.
kelurga pompuan tu kata..
"mujuq hang ada penyakit ja.kalau dak aku tetak dah hang ni.."

orang terkejut la dengar..
bila masa pulak lelaki ni ada penyakit..
sekali lagi pembohongan terkantoi...

putus terus pertunangan nya...
hidup la dia di dalam kemaluan seumur hidup..:p
malu kat orang kampung oi...

pengajaran nya..
jangan la kerana nafsu kita sanggup
tinggalkan apa yang sedia sempurna untuk kita.
jangan hidup dalam penipuan dan menganiaya orang.
tak baikkkkkkkk....

sekian..

bagi beras pun nak salam depan kamera...

Assalamualaikum...

Selamat pagi semua..dah lama aku tak layan twitter..
sebab tak reti..hahaha..dia macam rumit sikit la berbanding facebook.
tapi tak pe..aku nak menerokainya lagi nanti..Semalam aku buka la twitter aku tu..
boleh kata belambak2 blogger yang aku follow..itu je yang aku reti buat kat twitter tu..hahahaah...

oklah..bukan nak cerita pasal twitter..
tapi nak cerita pasal sedekah.
bila last korang bersedekah.??
raya tahun lepas???ha..elok sangat la tu..heheh

malam tadi aku ada terbaca satu buku
katanye kita tak boleh meremehkan sedekah dari orang.
peringatan untuk aku jugak benda ni..
sebab aku selalu tengok kat tv bila sedekah beras ke,
sedekah pampers ke mesti salam hadap kamera..
lepas tu aku cakap..

"kalau tak de orang tv ni datang,nak ke depa bagi beras tu?"
astaghfirullahhalazim...teruk betul aku ni..
sebenarnye kita tak boleh kata gitu tau..

mana kita tau orang tu ikhlas atau tidak..
itu semua bukan kerja kita.
jadi jangan pertikaikan.
bersangka baik la....

sekian...

Monday, 23 May 2011

Maisara::jerawat

Assalamualaikum...

Selamat malam...sebelum tidor kita bw la dulu..jangan asyik picit jerawat je...hehe..
Korang ada jerawat??mesti ada la sebijik dua..
jangan nak tipu kata tak de..hari ni tak de esok kompem ada..
macam aku..hari ni tak de..minggu depan ada la..hehehe...

jerawat tanda dewasa??betul ke??
maisara tengok Cerita apa entah kat astro ceria kemarin..
katanya .."jerawat tanda kita sudah dewasa"
ayat tu bagi kesan pada maisara..

maisara:ibu..maisara nak dewasa la..

Ibu;ha..kemas umah.orang dewasa semua kemas umah.

Maisara:tak mau la kemas rumah.maisara dah penat ni.

ibu:kata nak dewasa.nak buat cemana lagi...???

maisara:maisara nak jerawat..

Ibu:kat mananye nak cari jerawat..bukan boleh beli kat kedai jerawat tu..

Maisara:kenapa?ayah dah tak de duit ke??

Ibu:ye la..duit dia dah habis asyik beli aiskrim saja.

Maisara:ibu ada jerawat tak??

Ibu:ada..

maisara:letak kat maisara satu..

Ibu:nah!!!!((buat2 ambik kat muka dan letak kat muka dia))

maisara:(((cepat2 pi tengok kat cermin)))tak de pun..

Ibu:jerawat ibu semua kecik2.satgi ambik jerawat ayah.ayah ada jerawat beso tau..

malam sebelum tidur dia teringat balik jerawat tu..
cepat2 dia pi kat ayah..
belek muka ayah..

"ibu..muka ayah pun tak de jerawat.."
dia start nak menangis sebab memang teringin
sangat nak jadi dewasa..
oleh sebab tak nak bagi menangis
aku kata..

"tu jerawat nye..nampak tak??
awak nak ke jerawat ni..ibu tengok jerawat
ayah ni buruk sangat.kalau letak kat muka awak,
dah tak cantik la.."

Maisara:tak payah la jerawat ayah tu.maisara tak suka..

ibu:tau pun..dah tak payah jerawat la..jerawat tu tak cantik..

terus dia masuk tidur..

sebenarnye benda yang aku tunjuk kat ayah dia tu bukan jerawat.
tapi Bekas suntikan BCG ayah dia..
ada dua bekas..memang tak elok la rupa
bekas BCG tu..

sekian....

Alamak..malasnya nak bangun solat subuh!!

Assalamualaikum..

selamat malam semua...
Ada yang nak tidur dah ke?
tidur awal pun bagus jugak..asalkan semua urusan dah selesai..
esok pagi boleh bangun awal untuk sembahyang subuh.

Korang mudah tak bangun untuk sembahyang subuh??
bangun pi kerja boleh je.tapi bangun untuk sembahyang subuh ni rasa susah sikit la.
sebab bila tak bangun untuk pi kerja,boss akan marah dan mungkin
gaji jugak akan dipotong.cukup bulan nak makan apa..kan??

kalau tak bangun sembahyang subuh mana ada sapa marah..
Allah marah??tak nampak pun Dia marah..
jangan tak percaya tau ada orang yang rasa begini..
dia rasa bila Allah turunkan musibah pada diri dia itu
baru dia nampak Allah marah.
kalau musibah tu tak kena kat kepala dia
maknanya hidup dia masih ok ..tak de masalah.!

kalau ikut tips aku bangun sembahyang subuh..
sebelum tidur aku baca bismillah 21 kali.
kemudian tepuk2 bantal dan pesan kat bantal
"kejutkan aku jam 6;30."
kemudian kunci jam awal 5 minit dari jam 6:30 tu..
lepas tu sebelum tidur tu aku bayangkan kalau ini tidur aku yang terakhir.
takut oi..jadi bila bunyi je jam tu memang cepat2 la aku buka mata.
aku takut kalau aku lambat2 buka mata tengok2 aku kat dunia lain..

Orang banyak dosa macam aku ni memang selalu aje
jiwa dok ingat pasal mati..
ada jugak yang tak takut pada dosa silam..
sebab tu rami yang buat kenyataan..
"itu antara saya dengan Tuhan.."
kerek giler ayat..

lagi satu tips nak untuk senang bangun waktu subuh ialah
waktu malam makan sikit je..
supaya bila subuh perut kita yang lapar
akan mengejutkan kita..

ini dua tips yang aku selalu buat la..
orang lain mungkin ada cara lain..
kalau sapa yang tak de cara tu
boleh la ikut cara aku ni..

sekian..

SILA TINGGALKAN LINK BLOG KORANG..:p

Assalamualaikum...

INI STICKY POST..ENTRY BARU ADA KAT BAWAH NI

selamat untuk semua...
nak buat pengumuman ni..
siapa2 yang nak masuk dalam bloglist aku tinggalkan url blog korang kat
sini okey...
siapa2 pun boleh..
tak kisah la..blog pasal jual tudung ke..
blog pasal sukan ke..
blog pasal apa saja lah..
sila2..
jangan malu2 tinggalkan url korang kat kotak komen tu..okey...
di sini tau...klik sini dan tinggalkan url korang kat kotak komen..

10x ulang sudah!!
kalau yang dah ada nama kat situ tak payah letak la..
jangan lupa untuk bagi tau korang lelaki atau perempuan.
kalau blog korang untuk jual2 barang pun bagitau ok..

sekian...

masa marah tidak khusyuk

Assalamualaikum...

Selamat petang..
tengah marah?marah kat sapa tu??
kita tak suka tengok orang marah..
orang tu pun tak suka bila rasa marah..
marah akan buat diri kita tertekan.
mengawal rasa marah memang sesuatu yang bukan mudah.
sebab itu semua orang tak suka ada rasa marah.

bagaimana korang kawal rasa marah??
ada yang bila marah tak de sikit pun nak kawal..
dalam blog cerita pasal kawal marah tapi
tak diamalkan pun..
bila marah siap maki2 orang pulak.
bila marah ajak beradu kekuatan..
bila marah cari kesilapan si lawan..

satu cara yang baik untuk kawal marah ialah berwuduk..
ambil wuduk dan bersembahyang..
walaupun dah sembahyang,dia sembahyang lagi..
buat la sembahyang qadha ke..asalkan sembahyang...

Ada jugak yang bila marah tak boleh sembahyang.
bila sembahyang,dia tak khusyuk..
sambil sembahyang,kat mulut..

" Laa syariikalahu wa bizdaalika umirtu wa ana minal muslimin."

tapi kat dalam hati..

"tutttt betul si jali ni..'tuttt' sungguh!aku pi umh ko petang ni aku 'tuttt' ko. masa tu baru ko tau langit tinggi rendah,..perangai macam 'tutt'.."

memang masa sembahyang tu setan dah bergantung kuat
kat hati dia..
sebab tu hati dah tak peduli dengan apa yang mulut dia ucapkan..

jadi kalau korang yang jenis
masa marah tak boleh khusyuk
gunakan cara lain..
ia itu berzikir..
cara ni memang berkesan..

bila ada marah cepat2 sebut nama Allah berulang kali..
akan hilang rasa marah itu sebab
kita akan rasa malu Pada Allah dengan ada nya sikap marah kita ni..

sekian...

Maisara::paint

Assalamualaikum...

terlewat nk update hari ni..
Maisara punye pasal la ni..
dia ayik nak mewarna je.
terus ibu dia tak dak peluang nak ngadap blog



belajar buat bentuk dan warna

maisara warnakan..


Maisara mewarna guna paint..
lupa sekejap kat buku2 dan pensil kaler dia..
oleh sebab dari pagi ngadap
aku tipu la dia..

Ibu:maisara..dengar tak ??


maisara:dengar apa?tak de dengar pun..

Ibu:mouse ni becakap tadi..

Maisara:saya tak dengar la..

Ibu:ibu dengar dia cakap dia letih.dia rasa nak meletup saja..

Maisara:tapi jari saya tak letih lagi..

Ibu:tapi mouse dah letih..

Maisara:maisara tak dengar pun..

Ibu:dia cakap pelan2 saja.nampak ni dia tulis kat skrin ni.."saya sangt letih..nenen pun belum lagi ni.."(((((gunakan peluang bila anak belum boleh membaca)))

maisara:ok lah..nanti dia dah sihat kita warna lagi ya ibu..

Ibu:ok..:) (((yahooooo!!)))


*****************

Sunday, 22 May 2011

isteri-isteri memang perangai gitu..

Assalamualaikum..

Hari ahad memang gini..
surirumah,isteri2 dan ibu2 hilang mood untuk berblog..
sebab fikiran asyik ingat nak makan angin
dengan keluarga je....
walaupun dok makan angin
tapi hati tetap ingat blog..:p

tunggu entry untuk esok tau..

sekian...



Saturday, 21 May 2011

Kad jemputan perkahwinan

Assalamualaikum...

lagi cerita kawen..
nak cerita pasal kad kawen ni..

macam trend pulak bila kad kawen tu
bila buka2 je terus terpampang
kalimah BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM..
sebenarnya tak salah nak letak kalimah BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM
pada kad jemputan tu.
tapi kita perlu la bertanggung jawab bila
kad jemputan kawen kita tu
orang buang2 dalam tong sampah..
atau pun orang terpijak ke ...terlangkah ke..

Bukan kah kalimah al-quran itu sebaiknya kita jaga.
jadi sebaiknya tak perlu la ada kalimah BISMILLAH
pada kad jemputan kita tu ye..
tak perlu tulis hadis2 dalam bahasa arab atau jawi..
tulis je dalam rumi..
sebab dalam kalimah2 bahasa arab ni ada
kalimah Allah dan dzat-dzat Nya


sekian...

**pernah makan nasik lemak yang dibungkus dengan kertas yang bertulis jawi dan hadis2 dalam bahasa arab...

Lepas kenduri...

Assalamualaikum...

Selamat malam semua...
Ada yang baru balik dari makan kenduri ke??

Bila cuti sekolah je
apa yang paling best ialah kenduri kawen.
sebulan sebelum cuti sekolah dah belambak2 kad kawen
sampai kat rumah..
pengantin pun sibuk..panggil orang tu datang..
panggil orang ni datang..
dua tiga kali jemput.sebab mengharap sangat
kehadiran tetamu2 ni..

bila lauk semua habis memang puas hati..
tak membazir..kan??
habis je kenduri ingat sudah selesai semua ka???
habis je kenduri pengantin kemas2 baju terus pi disneyland..
berbulan madu..tak sabar2 dah..
Malam ni bersanding malam esok dah naik kapal terbang..

berbeza sungguh dengan orang dulu2 kawen..
hari ni naik pelamin,esok pasangan suami isteri ni
akan pergi kerumah saudara mara..
suami akan bawak isteri dia pi rumah mak saudara,
ayah saudara,sepupu..untuk berkenalan..

kemudian isteri jugak begitu..
tunjuk kat mana umah Tok Lang..
kat mana umah mak su..
kenalkan dengan saudara mara yang lain..
"ni anak toklang..ni cucu toklang ni..toknek saya.."
kenalkan dengan pasangan kita..

Orang sekarang ada yang buat lagu tu..
tapi tak ramai..
tu yang jadi kes,berlaga bahu kat pasar malam pun
boleh tak bertegur sapa..
padahal pak sedara sendiri tu..

sekian..

Maisara dan hiperaktif

Assalamualaikum...

selamat petang
update sikit...ye la sikit!hahaah

nak cerita pasal hiperaktif.aku ada sepupu yang hiperaktif.
umur sekarang 7 tahun.tak dok diam langsung
kecuali time tidur dan makan.
kat sekolah pun dia tak duduk diam.
dia sekolah kat sekolah biasa je.kat ipoh..
seminggu sampai 2,3 kali cikgu panggil
mak ayah dia kesekolah.alasan nya dia tak duduk diam masa cikgu mengajar dalam kelas.

apa simptom2 anak yang hiperaktif?
jom kita baca sama2...:p

~tidak duduk diam
~sentiasa berada dalam keadaan bergerak
~banyak bercakap
~tidak sabar menunggu giliran
~mengganggu perbualan dan permainan orang lain.
~melakukan sesuatu mengikut desakan dalam gerak hati
~mengamuk apabila permintaannya tidak dihajati.
~tidak suka aktiviti yang berulang

memang semua kanak2 ada ciri2 kat atas ni.
tapi bagi kanak2 yang hiperaktif
ciri2 kat atas ni lebih ketara berganda-ganda dari
kanak-kanak normal yang lain..

Maisara pun ada ciri2 kat atas ni..
tapi boleh dikawal lagi..
syukur alhamdulillah...




selalunye kalau dia tak duduk diam aku akan tanya..
"maisara..hang tak reti dok diam ka?"

dia jawab..

"tak boleh..ponggong saya ada spring.."

sekian...

"saya kenal sangat dia.."

Assalamualaikum...

Selamat pagi semua..
selamat bercuti dan selamat berhujung minggu..
hari sabtu..

hari ni aku nak cerita satu perkara yang
orang perempuan tak suka..
tak kira lah kalau korang adalah suami atau kekasih dia..
jangan sesekali ada wanita lain
yang berkata kepada pasangan kamu..

"saya kenal dia..dia tak kan buat begitu.."

contohnya dalam situasi begini..

Zakiah bercinta dengan Salleh..Salleh ada kawan perempuan bernama Intan..
intan jugak kenal zakiah dan selalu berhubung..satu hari zakiah dan salleh bergaduh..
Intan memujuk zakiah dengan kata2 begini..

"dia sayang kat kamu..aku kenal sangat salleh tu.dia tak
kan aniaya kamu.."

jangan tak percaya dalam hati wanita seperti zakiah
ada sedikit rasa keliru bila dengar kata2 intan..
sebab dia akan merasakan...
"bagaimana ada wanita lain yang boleh kata
dia "kenal sangat" sedangkan mereka cuma kawan..
aku ni kekasihnya/isteri nya..adakah itu bermakna
aku tidak mengenali kekasih/suami ku sendiri.."

jadi pada lelaki2 sila berhati2 menjalinkan hubungan
"kawan biasa" dengan wanita lain bila kamu sudah berpunya..
pandai2 bezakan antara kawan dan kekasih/isteri.
jangan suka2 hati saja nak meluahakn perasaan sedih ke,
runsing ke pada semua wanita yang kamu kenal.

isteri atau kekasih kamu pasti akan berasa,
"untuk apa aku ada,
sedangkan kawan nya dan aku tiada beza..
pada aku tempat dia mengadu..
pada wanita itu jugak tempat dia mengadu.."

bak kata kawan aku ni...

"selalunya...bagi dia u tetap no,1 di hati dia,
tp biasalah MAN still flirting around...
"

sekian...

Friday, 20 May 2011

Maisara::kejutan untuk ibu..

Assalamualaikum...

selamat malam semua..
mengantuk..ke
esok kan cuti..
jangan la tidur awal sangat..
heheheh

Ok..korang suka tak kalau pasangan korang ingat harijadi korang??
mesti lah suka ..kan??aku pun suka..masa bercinta boleh ingat
tak kan dah kawen nak lupa kot..heheh..

malam semalam..
aku sembang la dengan Abang Lan..

Ibu:abang ingat tak bulan depan???

Ayah:((((diam..layan facebook))))

Ibu:ayah ni orang tanya buat tak tau ja.

Ayah:Ingat la..harijadi.. 3/6 ..abang dah siapkan kejutan.

Ibu:dah siap??nampak sangat bohong nye..

Ayah:heheheh..adala...tunggu saja..

Ibu:alah..sebenarnya abang lupa kan?mujur kita tanya..

tetiba datang la suara lain menyampuk..

maisara:ibu..jangan la marah.ayah tu bergurau saja.Ayah dah ada kejutan untuk ibu..

Ibu:Kejutan apa??

maisara:ayah nak bawak ibu pi jusco dan beli kek.kek tu ada gambar puteri..

eh!!harijadi sapa sebenarnye ni??
macam bukan kejutan untuk aku je..


sekian..

maisara:biodata

Assalamualaikum...

selamat tengahari semua...
entry kali ni nak memperkenalkan anak aku..
oleh sebab ramai yang masih belum kenal maisara ni..
jadi kita berkenalan la dulu dengan
budak banyak songeh ni ye..



nama sebenar maisara.
maisara je.ketot je nama.heheh
maisara lahir pada 27/3/2007.
maknanye sekarang maisara dah umur 4 tahun 2 bulan.
walaupun dah umur 4 tahun dan bercakap
siang malam kecuali time tidur,
tapi dia masih ada pelat2 tu..
padahal siang malam prektis bercakap..hahaha

maisara cukup suka melukis.
boleh kata masa nya banyak dihabiskan dengan melukis saja..



ini jojo..tak kenal jojo??



ni rupa sebenar jojo..:p



hasil lukisan 3 bulan lepas..ini lembu tau!!

setiap pagi maisara akan sarapan roti dan sosej.
tak pun roti canai..air wajib vitegen.
dia tak sukakan perubahan dalam menu pagi.
nak sarapan itu je dulu kini dan selamanya..
jangan nak ubah2 menu.tak suka..heheh..

tempat shopping kegemaran adalah jusco..
sampai jusco wajib beli kek..

rancangan tv yang maisara suka ialah
semua rancangan Astro di siaran 612,613,615,616 dan 618.
dari pagi sampai malam itu la yang dihadap
sampai ayah dan ibunya merajuk tak
dapat tengok siaran lain..

maisara suka warna merah jambu..
semua benda yang warna merah jambu maisara suka..
sekarang ini maisara dapat satu perangai baru..
baru dua tiga minggu ni la
dapat perangai tu..
iaitu cakap omputih.

Entah ape2 bunyi nye..
walaupun gitu cuma ada sesetangah pekataan je yang ibu dan ayah paham..
tak tau la kalau kami yang tak pandai berbahasa inggeris atau maisara
yang terlampau pandai..

Antara perkataan2 yang maisara sebut dan kami paham:-
water,mommy,daddy,what,why,hungry,
delicious,chair,car,dan ada 4,5 patah lagi..
sebenarnya banyak perkataan yang dia dah tau
tapi bila dah disambung dengan
perkataan yang entah apa2 terus ibu dan ayah jadi tak paham..

Maisara takutkan semua jenis binatang.
dari semut besor kuman sampai la binatang sebesar2 alam..
tapi maisara teringin nak bela gajah dan zirafah..

ok lah..
itu saja cerita tentang maisara..
lain kali berjumpa lagi..:p

sekian..