DENGKI BETUL LA..

Assalamualaikum...

kenapa bila ada entry teguran
orang akan kata
"dengki la tu.."

tak kan tak boleh tegur langsung..
kan??

kalau blogger buat silap siapa lagi
yang nak tegur kalau bukan blogger jugak..

yang peliknye bila dah kena tegur
terus si tukang tegur dianggap musuh..
tak mau dah singgah2 komen..
padahal yang tukang tegur pun menegur dengan cara yang
baik...bukan dengan cara yang mengaibkan...
bukan dengan cara letak gamba dan link..
bukan dengan carut hina...

"eleh..macam la hang bagus sangat..
baru buat blog dah belagak..
follower pun baru seratus ..nak dibandingkan dengan aku yang
follower 1900 ni.."
hehehe..

amboi..lama tak semestinya bagus..
kan kawan??
baru tak semestinya tak tau apa2...:p
jangan rasa bila orang ramai mai blog kita maknanye
kita cukup bagus dan tak dak orang lain lagi yang lebih bagus
melain kan kita..

lebih mengharu kan (heheheh)
bila dia boleh kata pulak entry teguran tu
seolah2 mempengaruhi blogger lain untuk membenci dia..
hehehh..

sebenarnye banyak kali dah buat entry ni..
tapi masih ada blogger yang asyik kata orang dengki kat dia.
tak dak sapa la nak dengki.
orang cuma tak mau benda buruk yang kita
buat jadi ikutan pada orang lain..
lagi2 bila yang buat silap tu blogger dikenali ramai..
senang sangat orang nak ikut..
betul tak??

sesekali apa kata kita terima sedikit teguran
untuk kita memperbaiki kesilapan kita..

sekian...
Previous
Next Post »

61 komen disini

Click here for komen disini
Anonymous
admin
25 April 2011 at 15:09 ×

Ben Ashaari noob! berlagak nk mampos semua org tegur x nak terima...

Reply
avatar
Fariq
admin
25 April 2011 at 15:15 ×

aik komen kat atas skali ni mmg brutal...

lepas ni nak buat entri tegur kak diana la.. kehkehkeh... :p

Reply
avatar
25 April 2011 at 15:22 ×

hmmm kdang2 bley je ckp kalo ada salah sile tegur,tp bila tergur marah lak.

Reply
avatar
kira kekuri
admin
25 April 2011 at 15:25 ×

then kadang2 ada plak org ingt dengki..haha

Reply
avatar
gglit
admin
25 April 2011 at 15:28 ×

org yg xdapat terima teguran ni...lantakkan jela..memang dah xboleh buat apa

Reply
avatar
YanaMIB
admin
25 April 2011 at 16:07 ×

hurm mcm² hal org kan..dorg ni kena sentiasa think positif la..klu sentiasa negatif tu org slalu slh anggap teguran tu mcm mengkondem...=_=




psst:: kak sy nikah Jumaat ni..lepas solat jumaat..kendurinya sabtu =)

Reply
avatar
MamaEma
admin
25 April 2011 at 16:07 ×

tak boleh ditegur..baik tutup jer blog...

Reply
avatar
sarah-najwan
admin
25 April 2011 at 16:13 ×

lembutkan hati utk terima teguran

jika teguran mengaibkan kita dgn cara nista dan carutan..kita abaikan

jika teguran yg berhemat, lembut, membina..tak salah cuba mengikut..ikut mana yg termampu..

Reply
avatar
Hanis Azla
admin
25 April 2011 at 16:16 ×

susah juga klu tak boleh terima teguran yer.. tp manusia mana ada yg sempurna.. klu bagus sekali pun tentu ada juga sedikit cacat celanya di mata org lain.. jd kenalah terima juga pandangan org lain..

Reply
avatar
25 April 2011 at 16:20 ×

sbb teguran la jd kontroversi kat blog sy walau tak mention blog & blogger mana.. Biasa la ada org blh di tegur ada org pantang di tegur..

Reply
avatar
cik fza
admin
25 April 2011 at 16:23 ×

susahkan bla xnk diterima.
masing2 dgn persepsi masing2

Reply
avatar
nelly
admin
25 April 2011 at 16:24 ×

teguran tu perlu ..
=='

Reply
avatar
wath
admin
25 April 2011 at 16:44 ×

klau takde org tegur camne kite nk tau kesilapan kite..

mari kite saling tegur menegur :)

lame da tak bw

Reply
avatar
W
admin
25 April 2011 at 16:47 ×

manusia, lagi ditegur, lagi dia benci. =="

Reply
avatar
azrinrahim
admin
25 April 2011 at 16:58 ×

hehe..teguran itu pntg untuk memperbaiki diri kepada yg lebih baik..hehe btw, kalau ayie bt slh tegurlah ye akak..huhu

Reply
avatar
Izan Ishak
admin
25 April 2011 at 17:19 ×

apa2 ajelah org takleh terima teguran kan. sentaplah tu. yg penting lapangkan dada. kalau bukan blogger yg tegur blogger... sapa lagi?

Reply
avatar
25 April 2011 at 17:38 ×

ORANG YANG MEMBUAT ALASAN DI SEBALIK TEGURAN IALAH ORG YANG TAK BOLEH TERIMA SESUATU TEGURAN :)

ADA GAK WAT ENTRY PASAL TEGUR2 NI HAIH http://www.qasehdalia.com/2011/04/adakah-teguran-itu-kerana-jeles.html

Reply
avatar
adan
admin
25 April 2011 at 17:50 ×

salam akak.. rasanya teguran tu memang perlu untuk memperbaiki apa yng patut.. tapi jgn sampai mengaibkan blogger tu kan akak..

Reply
avatar
25 April 2011 at 17:54 ×

macam awe..mula2 awe kenal akak..akak banyak tak tahu...tapi skunk akak lebih banyak tahu dari awe..lebih ramai follower dan peminat :)

manusia kan..teguran kata dengki, pujian kata sindiran

Reply
avatar
p@kcikLie
admin
25 April 2011 at 18:39 ×

sikap semulajadi cmtu lah..sukar nak dikikis maupun dihakis dengan teguran saja...org cm ni kan, ada pelajaran pon tak cukup, bagi pengajaran pon tak penah2 cukup...serba tak cukup la katakan...kena ubah sikap dulu lah.

Reply
avatar
25 April 2011 at 19:38 ×

tegur menegur sesama kita..terbaek..
sbnrnya dah letih dah nak ckp psl benda ni..ada yg ditegur direct pon tak makan saman gak. ye la kan, yg penting kita dah tegur. diorang nak berubah ke tak nak tu dah hal diorang. tp agak menjelikkan jugak kalo teguran kita dibakulsampahkan. ahaks..

Reply
avatar
25 April 2011 at 19:53 ×

entah nape baca entry kak diana selalu jer nak setuju...

hahaha terbaiklah!

Reply
avatar
Gimi
admin
25 April 2011 at 21:06 ×

tak semua orang boleh menerima teguran..sebab tu la kita kena slow2 talk dengar dia..maybe first kita cakap dia marah, tapi bila lama2 dia akan berfikir apa yang ditegur..

kalau jenis dah memang hati batu tu, takleh nak wat apa ar..

Reply
avatar
Sakura
admin
25 April 2011 at 21:57 ×

utk terima teguran mmg pahit. tapi agama sendiri menyuruh kita tegur menegur utk kebaikan. Disebabkan takde budaya tegur-menegurlah perkara yg salah berterusan.

lebih mudah jika tegur secara umum. tapi kalau nak tegur direct kat seseorang..caranya dgn sembunyi2 tanpa diketahui org lain.

Reply
avatar
25 April 2011 at 22:50 ×

wow! komen pertama tu siapa la agaknya.. heheh..

Reply
avatar
ghost writer
admin
26 April 2011 at 00:08 ×

solihin:biarlah dia,dia pon berhak nak kritik sebab dia pembaca.hihi


senang mau cakap,kita pembaca dan sentiasa inginkan yang baik dari apa yang disajikan pada kita.kalau ada tidak baik atau tidak memuaskan maka kita berhak untuk protes atau kritis.tidak kira sapa pon.

Reply
avatar
Kejora
admin
26 April 2011 at 08:36 ×

salam,

meremang bulu roma bc komen yg fist tuuu!!

Reply
avatar
Woofer Storm
admin
26 April 2011 at 09:11 ×

haha,semua orang perhatikan anon ye..hahhaaa nilah dia resam blog..

*dulu buat blog rasa best je,bla dah ada anon,baru mnengelabh tak tentu pasal..
opps lari topik ea??hehee maaf sis diana, achie tetiba sewel pagi ni..geram dgn tenet ni..nak bw rasa geram je..
*rasanya bagus je kalau dapat teguran sebegitu..dan teguran yang postif,kita kena terima dan rasankannya negatif,jadikan ikibar.... kalau tak slh,orang takkan kata kecuali DENGKI.heehee

*follower sis 1900,erhmm ehmmm kutuk sy la tu..hahaaaa gurau^^

Reply
avatar
Sofya
admin
26 April 2011 at 12:26 ×

tegur2lah saya.. saya suka..

Reply
avatar
LilyGrynn
admin
26 April 2011 at 14:01 ×

Kalau tak nak ditegur, jgn menegur. Senang aje kan... Awat follower awak sikit sangat 1000 aje...follower kita yang ratus2 ribu pun tak heran..he3x... berangan jek apa salahnya. Pendek cerita, manusia ni mcm2 ragam. Ada yg tak kisah ditegur, diterjah tapi ada juga baru nak ckp dah angkat kening nak marah. Camna ek?

Reply
avatar
diana
admin
26 April 2011 at 23:34 ×

@Tanpa Nama
ye ke??
o...akak baru tau..
cer ceghite..cer ceghite...

Reply
avatar
diana
admin
26 April 2011 at 23:34 ×

@Fariq
tak brutal sebab dia takut nak tunjuk nama dia,,
heheh

Reply
avatar
diana
admin
26 April 2011 at 23:35 ×

@rara pinkmafia
ada jugak yang tak marah..
tapi bila diri dah salah dan ada sikit ego tu yang dirasakan entry tu kasar..

Reply
avatar
diana
admin
26 April 2011 at 23:35 ×

@kira kekuri
padahal tak kuasa orang nak dengki2 kan??

Reply
avatar
diana
admin
26 April 2011 at 23:37 ×

@YanaMIB
susah la yana sebab bila cakap kita faham la nada teguran tu..
tapi bila melalui penulisan agak susah nak duga nada tu cemana..
heheh

Reply
avatar
diana
admin
26 April 2011 at 23:38 ×

@MamaEma
dia tak kan tutup sebab ego tu kuat..
dia akan buat entry la kata orang tu dengki..
heheh

Reply
avatar
diana
admin
26 April 2011 at 23:39 ×

@sarah-najwan
setuju..
kita boleh tau sebenarnye entry dengki dengan teguran ikhlas ni..
tak susah pun nak nilai..

Reply
avatar
diana
admin
26 April 2011 at 23:40 ×

@Hanis Azla
tu la..
jangan dok rasa diri betul je..kan kak??

Reply
avatar
diana
admin
26 April 2011 at 23:40 ×

@THE LEKAT LEKIT STORY
tu lagi susah ..
dia boleh tegur orang
tapi orang tak boleh tegur dia..
hehheh

Reply
avatar
diana
admin
26 April 2011 at 23:41 ×

@cik fza
sebenarnye ego dan
perasan bagus..
heheh

Reply
avatar
diana
admin
26 April 2011 at 23:41 ×

@nelly
betul..
untuk masa depan blog kita jugak..

Reply
avatar
diana
admin
26 April 2011 at 23:42 ×

@wath
akak tegur ni..
"hai.."
heheh..
lama tak nampak..
mana tercampak??
hehehe

Reply
avatar
diana
admin
26 April 2011 at 23:42 ×

@W mungkin dia suka dikipas kot..
heheh

Reply
avatar
diana
admin
26 April 2011 at 23:43 ×

@azrinrahim
segan nak tegur..
ayie kan budak pandai..
akak ada spm je..
hahahahah

Reply
avatar
diana
admin
26 April 2011 at 23:43 ×

@Izan Ishak
betul..
dunia blog ni kecik je pun..

Reply
avatar
diana
admin
26 April 2011 at 23:44 ×

@Qaseh dalia adeliabetul la..
dia rasa dia serba boleh agaknye..


setuju dengan entry kamu..

Reply
avatar
diana
admin
26 April 2011 at 23:45 ×

@adan
betul adan..
cuma blogger sekarang dah cakap baik2 pun masih kata mengaibkan..
dia rasa malu la sebab ada orang buat entry yang sebijik macam diri dia..padahal tak letak nama dia pun..

Reply
avatar
diana
admin
26 April 2011 at 23:46 ×

@Nur Hawa Mohd Zin
akak belajar banyak dari blogger macam hawa..:p

Reply
avatar
diana
admin
26 April 2011 at 23:47 ×

@p@kcikLie
setuju pakcik..
kita kena lapangkan dada tu..
ala..lagipoun bukan orang nampak muka kita..
nak malu apa kan??
diam2 kita sedar sudah la..

Reply
avatar
diana
admin
26 April 2011 at 23:48 ×

@Jejaka Terhangat
sebab ego tu kuat..
lagi satu pasal dia tau dia salah tapi tak nak mengaku
sebab dia rasa dia hebat..:p

Reply
avatar
diana
admin
26 April 2011 at 23:48 ×

@Belalang Hijau
sebab akak kan baik..
eh!!ada kena mengena tak??
hahahah

Reply
avatar
diana
admin
26 April 2011 at 23:49 ×

@Gimi
ramai sangt blogger hati batu ni..
akak pun..
ahahahah

Reply
avatar
diana
admin
26 April 2011 at 23:50 ×

@Sakura
setuju dengan sakura..
jangan la sampai letak gambar,link dan nama dia..
hint pun jangan..
sebab tu nak memalukan dia je..

Reply
avatar
diana
admin
26 April 2011 at 23:50 ×

@Solihin Zubir
dia tu mungkin benci sungguh dengan encik ben..
hahahah

Reply
avatar
diana
admin
26 April 2011 at 23:51 ×

@ghost writer
betul2..
kat blog akak semua boleh bersuara..

Reply
avatar
diana
admin
26 April 2011 at 23:52 ×

@Kejora
hahaha..
tak semua orang suka apa yang kita suka..kan??

Reply
avatar
diana
admin
26 April 2011 at 23:53 ×

@Woofer Storm
hahaha..
cik anon pun ada hak juga..
dia kan pembaca..
macam ghost writer komen tu..

kenapa achie..
rindu nak balik kampung lagi??
cuti dah lama tu hari
tak kan sewel jugak kot..
heheh

Reply
avatar
diana
admin
26 April 2011 at 23:54 ×

@Sofya
biasanye blog ibu2 ni
jarang nampak kesalahan nye..
sebab ibu2 macam kita semua baik2..
hahah

Reply
avatar
diana
admin
26 April 2011 at 23:55 ×

@LilyGrynn
tak boleh terima pendapat lain..
dia rasa cuma dia yang layak memberi pendapat dan kita semua kena angguk saja..
hahahah

Reply
avatar
Fariq
admin
27 April 2011 at 00:37 ×

@diana
ooo.. tanpa nama tu bukan nama dia ke? ingatkan nama dia tadi.. maklum la saya kan newbie.. :p

Reply
avatar

sila tinggalkan komen anda...:) ConversionConversion EmoticonEmoticon

Thanks for your comment