Saturday, 30 April 2011

SRIKANDI CINTAKU DALAM KENANGAN

Assalamualaikum...

Hujung tahun 80'an
lagu SRIKANDI CINTAKU nyanyian BLOODSHED
menjadi lagu wajib siar
bagi stesen radio yang ada masa tu..
yang ada tu pun radio national je.heheh..
wajib siar maksud aku setiap hari mesti ada lagu tu.
bukan saja setiap hari malah
setiap hari di waktu yang sama..

Dulu pegi dan balik sekolah jalan kaki.
sekolah rendah la.
jaraknye dalam 1km.
kena tempuh kawasan pokok getah.

walaupun ada pokok getah tapi masih kena panas la..heheh.
sambil jinjit beg sekolah yang warna hijau tu
melangkah longlai la balik dari sekolah.
dulu kalau pakai beg galas belakang tu
memang anak orang kaya kaya la.
anak orang miskin macam aku ni setakat
pakai beg kaler hijau yang jenis galas tepi.
macam kaler baju askar pun ada..heheheh

peliknye setiap kali sampai je kat tangga rumah
dan2 dengar lagu SRIKANDI CINTAKU.
masa tu maklang aku suka dengar radio setiap hari.
jadi sampai sekarang ni,
setiap kali aku dengar lagui SRIKANDI CINTAKU
dan2 badan aku rasa letih.macam baru balik dari sekolah
je rasa.lepas tu dan2 teringat masa makan tengah hari
mesti ikan kembung dan taugeh masak lemak.heheh..


sekian..

Ini cara saya menulis..

Assalamualaikum....

maaf ye yang jejaknya belum dibalas..
hari ni sibuk sikit..:P
ye la sibuk..sebenarnye tenet slow.
ni pun header aku keluar setengah je ni..

Malam ni aku nak cerita tentang blog...
macam2 gaya orang menulis blog.
ada yang tulis pendek2..
ada yang tulis panjang2,..
ada jugak yang letak gambo je..

yang pastinye tak de orang menulis blog
untuk mendedahkan keburukan diri sendiri.
entry pun nak yang baik2 saja..
kalau pun dia buat blog lucah dia tak kan letak gambo dia.
dia tak kan letak alamat umah dia..:p
sapa nak dedahkan buruk diri sendiri..kan??

Aku pernah jumpa satu blog ni.
dia menulis guna bahasa yang agak kasar la.
siap carut2 lagi.perempuan tau..bukan lelaki..
bila ditegur katanye..

"ini memang gaya saya menulis.
saya tak hipokrit.tak kan saya nak menulis sama
macam blogger lain..lain orang lain cara nye.
awak tak boleh paksa2 saya ikut cara awak.."

terkejut jugak aku dia balas gitu kat orang yang menegurnye.
katanye itu memang cara dia..???
peghhh!!!kalau dalam blog pun menulis gitu
kat luar cemana la gamaknye ye..
memang macam tu jugak kot..hehehhe.

Aku lihat dalam dunia blogger ni
ada orang yang kat luar agak kasar..
bergurau pun ada carut marut.
Bila dia menulis blog dia akan menjadi orang lain.
dia letak kan diri dia ditempat yang positif saja..

Tapi bila yang menulis di blog pun ada carut marut dan caci hina,
aku tak rasa pun kat luar dia berbeza dengan
apa yang dia gambarkan di setiap penulisan nya.

sebab kat blog ni kita tak kan nak tunjuk perangai kita yang buruk..kan??
bila kita tunjuk perangai buruk kita kat blog,agak2 kat luar kita tunjuk
jugak ke tak???

sekian????

kekasih sayang giler macam orang giler!

Assalamualaikum...

tenet slow weh!!!!
aduhai..kesian aku.tak dapat lepaskan ketagihan kat blog ni..
heheheh..ketagih sudah!!

Tak pe2..
apa pun yang penting update..
update kerap2 biar ada isi ye.
bak kata jejaka terhangat,update 4,5x sehari,tapi
isinye tak de..hehe


Petang ni aku nak cerita2 ringan je..
cerita tentang kekasih..
korang ada kekasih??
yang tak de kekasih tapi ada suami isteri
pun boleh bagi pendapat na..

melalui mesej di inbox facebook

"kak diana,sy ada bf.tapi bf sy tu mcm syg giler2 kat sy.
padahal kami mula kapel dari fb jer.x prnh jumpe pun agi.
setiap mase ayat2 dia penuh romantik.kdg2 rimas la.
sy balas komen2 kwn laki yg seklas pun dia cmburu.
sy rasa nak mintak putus tapi
takut sbb dia prnh kata sanggup mati if sy tinggal kan dia.."

ish..ish...
cemana nak buat tu ye??
ada sapa2 nak tolong adik ni??

sekian...

**semenjak akhir2 ni ada 2,3 orang mintak nasihat kat fb.rasa macam
pakar kaunseling pulak..kehkehkeh..**

Friday, 29 April 2011

mintak duit.

Assalamualaikum...

Selamat malam semua..
dah makan malam ke??
tepi rumah aku ni ada pasar malam..
petang tadi nak pi tapi tak dak duit.goda2 suami terus
dia bagi duit ..heheh..

Masa kecik2 dulu nak duit mintak kat mak..
dah kawen mintak kat laki la pulak..
tapi dulu masa aku sekolah segan nak mintak duit kat mak.
maklum la..orang susah.rasa bersalah la nak mitak duit
walupun duit belanja sekolah.

Sekolah rendah aku duduk dengan opah.
belanja sekolah sehari 20 sen je.

naik sekolah menengah duduk dengan mak.
percaya tak kalau aku kata sekali pun tak pernah
mintak duit belanja sekolah kat mak..
"mak nak duit belanja sekolah"
tak pernah weh!!sebab aku malu sangat nak mintak.
aku fikir gini..
kesian kat mak,dah la kerja cari duit sorang2.
aku pulak bukan pandai mana pun.
jadi setakat lapar kat sekolah tak de hal la.lagipun pagi2 kan dah sarapan.

Setiap kali mak dapat gaji dia akn bagi kat aku rm15 untuk belanja sekolah.
selalu aku menolak.tapi dia bagi jugak.
aku tetap tak guna duit tu..aku simpan je.
bila dah hujung2 bulan biasanye memang mak tak de duit,
duit tu la yang aku bagi semula kat mak.

Bila naik tingkatan 5,
banyak pulak buku2 rujukan kena beli.
nak taknak kena jugak mintak.
tapi untuk beli buku je.bukan untuk belanja sekolah.

hujung tahun sebelum naik ke tingkatan 5 sekolah aku ada buat program apa entah.
ada pelajar2 tingkatan 4 akan dipilih melawat ke UPM selama 3 hari.
aku pun balik cerita kat mak.
mak kata nanti dia tempahkan baju sekolah yang baru untuk aku
sebelum pi ke UPM tu.serba salah la sebab aku ni tak
kompem pun dapat pergi ke tak.

bila baju dah siap mak pun ambik la 2 helai baju sekolah tu.
semuanye RM40.tengok2 aku tak dapat pi pun UPM tu.
sedihnye..3 hari aku menangis.bila orang tanya..
"dapat pi tak ke UPM tu..?"
dan2 aku menangis.ramai yang ingat aku menangis sebab tak dapat pi.
sebenarnye aku menangis sebab rasa bersalah dengan mak.

Bayangkan dalam keadaan tak de duit tu
dia boleh tempahkan baju sekolah aku sampai 2 helai
untuk ke UPM tu.RM40 tu bukan jumlah yang
kecik bagi kami yang susah ni.

Aku memang geram bila tengok adik beradik aku senang2
mintak duit kat mak.padahal waktu sekarng kita yang kena bagi
kat dia.bukan mintak.

Ingat ye adik2..
kalau setakat tak makan sehari dua kita tak kan mati..
budak2 sekarang sikit2 mintak duit.
sampai minyak moto sendiri pun masih mintak kat mak..


sekian..

FEED URL..

Assalamualaikum...

selamat malam semua...
semakin hari semakin seronok berblog.
walaupun tak de dapat beribu2 ringgit sebulan
tapi berblog sangat menyeronok kan.
tambah2 dapat kawan2 macam korang..

setiap hari ada je blogger2 yang aku baru kenal
dan ada jugak yang terus menjadi pembaca setia blog ni.

Untuk kawan2 baru yang tak de dalam bloglist aku,
korang jangan risau ye..
mulai hari ni aku akan pilih sorang blogger
untuk letak kat bawah iklan nuffnang tu.
apa ke nama orang panggil tu..FEED URL ye??
lebih kurang la..

FEED URL ni aku akan letak 3 hari untuk setiap blogger.
gilir2 la ye..
sampai bila aku nak buat benda ni??
tak tahu la..selagi ada yang mahu..
heheheh

untuk permulaan aku pilih blog http://storyfromlittlesweet.blogspot.com/
lepas 3 hari tukar dengan blogger lain pulak ye..
jadi adil untuk semua..
ok??
ada cadangan dan bantahan apa??


sekian..

kenapa rahsiakan ??

Assalamualaikum...

Hari jumaat..
hari ini umur aku belum cukup 31..
masih 30 lagi tau..walaupun dalam ic kata 30
tapi jiwa aku jiwa 22.:p
tak sabor2 nak tunggu 3/6 ni.
entah ape la hadiah nye yang korang nak bagi kat aku..
eh!!ada ke yang nak bagi??
ekekeke..kuat benor perasan nye...

Ada wanita yang cukup berahsia dengan umur.
bila orang tanye je..

"umur kamu berapa?"

"biar la rahsia."

apa lah yang nak dirahsiakan tu??kenapa ye mesti rahsia??
malu ke??atau takut??
pernah dengar sorang cikgu merangkap jiran aku
kat johor nun..katanye orang yang berahsia
tentang umur ni adalah orang yang kurang keyakinan diri..
dia takut dengan nombor2 disebalik usianya.

kagum dengan kakchik ella..
kalau kita tanye berapa umur dia terus terang dia cakap umur dia
yang sebenar.tak de kona2..

bukan apa..kan senang kalau tahu umur.
nak panggil akak ke,adik ke,makcik ke..mudah bagi kita..kan??
kang silap panggil dah dikatanye kita ni kurang ajor.

baru berkenalan,kita pun kata kat anak kita..
"maisara...meh salam dengan nenek ni.."
dah sentap pulak..
rupanye umur baru 35..tapi rupa dah nenek2..
sebab tu kena bagitau umur diawal setiap perkenalan.

sekian..

Aku top Komentar??hehehe

Assalamualaikum...

Best betul bila kita jadi top komentar kat satu2 blog kan??bila tengok nama kita kat atas sekali rasa kembang je hidung sampai timbul urat2 atas hidung ni..hehehe..

ada sesetengah blog yang letak wiget top komentar ni.aku pun dulu ada letak..tapi no kat situ macam giler je..hari ni fariq komen 90..esok tetiba komen fariq jadi 86..echah pulak yang komen 60 esok jadi 80..crow komen 89 esok jadi 75..aneh la.last2 aku buang wiget tu!

semalam jalan2 kat blog yang biasa aku pi..nampak nama aku kat wiget tu..seronok weh!!aku nak menunjuk kat korang ni..sila tahan ye..hehhehe

sasa

sebenonye ada lagi tau..kat blog yana..blog makdara terdiva..tapi tak dapat print sebab tenet slow.wiget tu tak keluar..:p ..aku suka blog2 yang pasang wiget ni.maklum la.. aku kan orang giler gelemer.wakakakak..

jadi..pada sapa2 yang nak namanye dok dalam senarai top komentar,kena lah rajin bw dan tinggalkan komen..wah!!ayat macam la aku ni rajin bebenor..kan??heheheh..padahal orang lain lagi la banyak berbanding aku ni..hehehh

saje la kome pun..aku nak menaik kan semangt dema berkomen ni..:p



sekian

tak nak beli sudah...!

Assalamualaikum..

Selamat pagi kawan2...heheheh..
dulu kini dan selamanye..
gitu la pendahuluan entry aku..tak de berubah pun..
heheheh..nak kena belajor
dengan sarah najwan ni..:p

Korang mesti ada kawan2 yang suka jual2 barang..kan??
ada yang jual kat opis..kat sekolah..
kat facebook lagi la banyak..

Biasanye orang yang jual2 barang ni
mulutnye memang ramah la..
boleh kata semua barang yang dia longgok
depan kita tu semuanye padan dengan kita..
"yang ni cantik..sesuai dengan kulit kamu.."
"kamu pakai yang ni,memang mak mertua sayang kamu lebih dari selalu la.."
"ha..elok dah tu..memang cantik.kena dengan bentuk badan kamu.."

tak de yang buruk..
semua elok..
itu strategi perniagaan dia..
nak berniaga memang kena pandai benda2 gini..

Tapi kalau mulut tak de insuran..
agak2 ade ke orang nak beli..

"beli la tudung akak jual ni.."

"berapa kak..mahal ke?"

"tak de la mahal pun..50 hengget je.."

"mahal la kak..tak boleh kurang ke?"

"ko ingat aku ni buka kilang tudung ke..kalau aku bukak
kilang tudung nanti aku jual la murah kat ko.tak nak beli sudah,
aku cari orang lain je.."

peghhh!!!ayat menikam kalbu betul..
kalau tak reti nak jawab soalan2
mintak diskaun ni baik jangan berniaga..
pi ambik kursus dulu..

kan bagus kalau cakap je gini..

"sekarang benda ni belum ada diskaun lagi..
kalau kamu nak yang murah nanti akak try
tanye kan dengan pengedar lain kot2 ada.
kalau ada akak call kamu ye.."
nampak lebih manis kan ayat gitu...??

mana ada pelanggan nak barang mahal..
pelanggan yang bijak ialah pelanggan
yang selalu tawar menawar..:p

sekian...

Thursday, 28 April 2011

mirip solihin zubir!

Assalamualaikum...
korang tengok tak game real madrid dengan barcelonaawal pagi semalam???perasan satu benda tak..??heheh..
sebelum ni aku ada perasan satu benda la..tapi tak mau la luah kan.satgi ramai pulak tak setuju..
bila ada yang mengakuinya aku pun ambik keputusan nak kongsi dengan korang semua..




sama tak muka SOLIHIN ZUBIR dengan DI MARIA ni???sama kan????
ada yang nak berkenalan ka???
jom baca biodata depa berdua ni..

memula kita tengok biodata DI MARIA dulu ye..

NAMA PENUH: ANGEL FABIAN DI MARIA
TARIKH LAHIR:14 FEBRUARY 1988
TEMPAT LAHIR:ROSARIO,ARGENTINA
TINGGI:5 KAKI 11 INCI (1.80 M)
POSISI:PEMAIN TENGAH
KELAB TERKINI:REAL MADRID
NOMBOR JERSEY:22
MAKANAN KEGEMARAN:BUKAN RENDANG TOK
MINUMAN:BUKAN TEH TARIK
WARNA KEGEMARAN:BIRU DAN PUTIH KOT!!!!

Sekarang kita bandingkan biodata DI MARIA dengan SOLIHIN ZUBIR

NAMA PENUH:SOLIHIN ZUBIR (dalam ic lain sikit)
TARIKH LAHIR:25 OGOS ??
TEMPAT LAHIR:POKOK,SENA KEDAH
TINGGI:TINGGI LA JUGAK...
POSISI:DEPAN LAPTOP
KELAB TERKINI:PENYOKONG SETIA HIJAU KUNING DI FACEBOOK
NOMBOR JERSEY:NO APA PUN TAK PA.ASAL DOK DEPAN SEKALI.
(penonton kat stadium je..)
MAKANAN KEGEMARAN:BIHUN SUP KEDAH
MINUMAN KEGEMARAN:JUS STRAWBERRY :p

wakakakkak...
jangan marah na...

sekian...

Dia Dengan Aku Siapa Cantik..?

Assalamualaikum...

tengah jalan2 kat pusat membeli belah
tetiba korang nampak
bekas kekasih korang jalan dengan sorang perempuan..
sambil bawak anak kecik..
korang pun tengok muka pompuan tu..
dalam hati..
"lawa aku lagi..
tu la..suka sangat aniaya aku dapat pompuan tak lawa..."

pernah tak korang pikir gitu??
kalau pernah memang korang kejam.
wakakakakak...

sikap membanding2 kan diri kita dengan perempuan lain
memang dah sedia ada dalam diri kita ni.
aku pun sama..
selalu je nak banding2 kan diri aku dengan
artis itu ini..
baca je surat khabar..
"abang..kita dengan fasha sanda ni sapa cantik..?"
padahal tau dah jawapan nye..
"sayang la cantik..."
tapi saja nak dengar jugak jawapan tu..
hahhahaha..

tak kan la suami kita nak kata kita tak cantik..kan??
akibatnye makan kat kedai mamak le jawabnye..

tapi jangan la kerap2 sangt tanye soalan gini ye..
kang dia nyampah dah nak jawab..

sebulan sekali boleh la..:p

sekian..

Yang baju Putih...Ensem kan???

Assalamualaikum...

kesinambungan dari entry sebelum ni..
saja nak cerita la..
cerita aku ni..
boleh ke nak cerita pasal diri sendiri ni??
heheh

aku dengan suami aku masa berkawan tak pernah sekali pun
dia bawak aku balik umah mak ayah dia.
aku jumpa mak ayah dia masa hari merisik dan bertunang.
mai merisik terus bertunang..
tu la pertama kali aku tengok muka mak dan ayah mertua aku..:p

Adik suami aku pun bakal nak
bertunang jugak dalam masa terdekat ni..
pun tak de dia bawak balik ke rumah mak ayah untuk dikenal kan..
kata suami aku
agak tak manis bila sorang lelaki bawak
balik anak dara orang ke rumah.
apatah lagi sorang anak dara bawak balik seorang
lelaki kerumah..

mungkin lain orang lain cara.
mak mertua aku bukan jenis memilih jadi adat ni kami
tak guna pakai..
mak dan ayah terima saja sapa pilihan anak2..
bagi mak dan ayah masa merisik tu la
hari untuk berkenalan..:P

teringat peristiwa lucu masa hari merisik tu.
sampai je rombongan merisik ada lelaki berjambang
bagi salam kat pintu belakang.lepas tu dia kata..
"tumpang bilik ayaq sat.."
kami yang kat dapur ni pun..
"ha..masuk2..bilik ayaq kat sini.."

masa tu ada orang tanya aku..
"yang mana satu Na.."
aku jawab..
"yang pakai baju putih tu..ensem kan??"
sambil gelak macam pompuan gatai..

lepas tu aku hantar la sms kat laki aku yang dok kat ruang tamu tu..
"abang..yang mana satu ayah?"
laki aku balas..
"ayah pi belakang..dia kata nak pinjam bilik ayaq.."

agrhhhhhhhHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHH!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

bila ayah aku keluar dari bilik ayaq
ayah senyum ja tengok kami ramai2 kat dapur tu..
aku rasa macam ada kulit durian kat muka aku
walaupun dah mekap lawa2
tapi rasa hodoh giler..
hahahah...

mujur majlis diteruskan..:p

sekian..

berkenalan sebelum kawen???

Assalamualaikum...

selamat pagi semua..
seronoknye..
dah 2000.
terima kasih yang sudi follow balik..:P

semalam punye la tekun aku membasuh cadar,sarung bantal..
selimut segala mak nenak yang boleh dibasuh aku basuh..
hehe..biasa lah orang lahir bulan 6 memang rajin..

hari ni nak cerita pasal kawen
bukan nak cerita la..
nak tanye pendapat korang semua..

adakah penting sebelum seseorang lelaki tu merisik/bertunang/berkawen
dia bawak bakal isteri dia berkenalan dengan
ibu bapanya??

sekian...

Wednesday, 27 April 2011

Sila tinggalkan komen..

Assalamualaikum...

Petang tadi sempat la aku blogwalking kat 2,3 ribu blog..
hahahah...perasan!!perasan rajin,..
tapi ada la aku blogwalking tadi..
banyak betul blog2 baru ye..
seronok tengok.

paling banyak blog pink..
kalau dah pink tu sah2 la blog pompuan..

cuma satu yang aku perasan
entry depa tak dak orang komen..
ada pun dalam 1,2 je...
kenapa??korang tak komen entry orang ye?
kalau nak entry kita orang komen
kita kena komen entry orang la adik2 sekalian..

masa blogwalking tu tinggal jejak kat shoutbox dan komen sekali..
follower ramai tapi komen tak de sangat tak best tau ..
kita tak boleh kata blog kita hebat disebabkan follower ramai.
nak tau hebat atau tak kena tengok jumlah komen..
komen banyak maknanye entry kita menarik untuk diulas.
kalau dah banyak komen entry orang tapi
komen entry kita masih sikit gitu jugak sah la
entry kita yang tak menarik..

cuba tengok blog nelly??
entry dia bukan sehari cuma satu..
tapi sehari ada 4,5 entry.
semuanye komen 50 keatas..hebat kan???
selain entry yang best,nak tau dia guna cara apa lagi???
ha..senang je..
pi mana2 blog kompem
jumpa komen nelly..
betul tak nelly..?

Petang tadi cek2 inbox nampak satu mesej..

"akak diana,camne nak dapat komen saya dah komen blog org komen saya masih tak banyak. paling banyak saya pernah dapat 5 je."

Bukan semua blogger rajin balas komen.
kadang2 kita komen di blog yang salah..:P
kita komen di blog yang blogger tu malas nak komen2.

jalan terbaik,cari blogger yang rajin komen.
cer tengok bloglist aku..
singgah la kat semua blog tu dan sila tinggalkan komen..
kompem depa balas komen korang
sebab semua yang kat bloglist aku tu adalah kaki komen..
heheheh

kalau nak tau ibu2 rajin komen tau..
jadi rajin2 singgah blog ibu2..

sekian..

Kisah seram di lebuhraya utara selatan

Assalamualaikum...

selamat malam semua..
lambat aku update blog malam ni..
sibuk membasuh cadar dan sarung bantal..
hari ni aku basuh semua2 nye..
dari cadar sampai la ke langsir..hehehhe..
memang sapa lahir bulan 6 ada sifat2 rajin macam aku ni..:p

ok lah..
korang pernah naik bas ekspres tak??
mesti ada yang pernah kan???

dulu Masa duduk kat jB setahun sekali je aku balik kampung..
tu pun masa nak raya..
nak balik saja2 tak de la..
jauh oi..sakit pinggang duduk dalam bas..
8-9 jam mau tak sakit pinggang.

Biasanye aku pilih untuk bertolak malam..
naik bas jam 10 mlm sampai dalam jam 6\ 7 pagi.

ada sekali tu aku duduk kat depan sekali.
belakang je dengan driver bas tu.
dalam jam 3 pagi aku terjaga la dari tidur.
seat sebelah aku tak de orang.
memang best tido..
masa tu tak ingat pulak dah sampai mana.

masa aku bangun tu,driver bas tu sembang2 la dengan aku.
masa dok sembang2 tu
tetibe je ada orang tua naik beskal melintas.
korang bayangkan kat tengah2 highway yang hutan
kiri kanan tu boleh ada orang tua melintas.
driver bas tu terus jalan je..

aku diam je tak berani tanye apa2 kat driver tu.
jalan depan sikit entah mana datang kayu balak punye la banyak
tetiba muncul tengah2 jalan..
tapi driver tu terus je memandu.

sampai kat ipoh.
driver tu tanye la aku..
kamu nampak kan tadi??

aku senyum je la..
katanye benda tu dah biasa bagi
pemandu2 bas ni..
ada yang tak boleh kawal tu yang
kadang2 sampai terbabas..

aku cerita kat mak aku..
mak kata aku mengigau je..
pelik jugak kan..
kalau ngigau cemana masa nak dekat sampai ipoh tu driver tu
boleh tanya gitu pulak..kan???

sekian.

Maisara::skema betul

Assalamualaikum...

selamat petang
Maisara ni kalau bercakap kadang2
macam orang sedang bereksperimen dengan perkataan.
dia suka bercakap guna perkataan2 yang panjang..
padahal boleh je kalau nak cakap pendek2..
korang paham tak maksud aku??
gini lah cerita nya.....


agak susah nak suruh maisara pakai baju sendiri.
bukan dia tak reti ,
tapi saja ngada2 nak suruh aku jugak yang pakaikan..

Kadang2 tengah masak pun
sibuk suruh pakai kan dia baju..
kadang2 aku marah jugak..
ikut mood dia la..
rasa nak pakai sendiri dia pakai.
rasa tak nak mula la ngade2 tu datang..

pagi tadi dia malas nak pakai baju sendiri..
dia cakap gini..

"ibu..boleh tak masuk kan maisara kedalam baju ini.."

la...kan boleh je cakap..

"ibu..bagi maisara pakai baju sat.."

senang kan???
lagi satu kalau bab makan nasik.
bukan nak suap sendiri.
katanye

"tak mau tangan kotor.."

aku bagi sudu..dia balas pulak..

"maisara tak pandai masuk kan sudu ke dalam mulut.."

Peghhhh!!!ayat skema betul..

mood cakap gini datang bila dia banyak cakap je tau..
kalau mood malas nak cakap,
boleh je dia cakap macam aku ni.
ringkas dan senang paham..

heheheh..

sekian

Achie dan isteri-isteri malaysia.

Assalamualaikum...

Biasanye pagi2 aku akan buat entry untuk
orang pompuan je sebab
waktu pagi memang pengunjung blog aku
majoritinya adalah pompuan..:p

Aku ada buat entry pasal rumahtangga
kemarin..
ramai la yang komen2 kan..
nama pun entry untuk wanita je..
tetiba je ada pulak hamba Allah ni
boleh mencelah
konon2 nye dia pun wanita jugak..

aku baca komen dia sampai
sakit mulut aku ni ketawa..



suka hati kamu lah achie..
bangun pagi2 tengok halkum
tak de baru kamu tau...
hahahha...

sekian...

Santan,bawang dan cili

Assalamualaikum...

nak masak apa ye tengah hari ni..
tu je pendahuluan aku..
dulu kini dan selamanya..
heheh...

kalau ajak makan tengah hari kat luar pun gitu jugak..
tengok je lauk..
"eleh..lauk ni aku pun boleh masak.."
lauk kat kedai tu sama je macam lauk yang aku
masak hari2..
jadi apa motif nak makan kat luar tu??
entah la..
nak kata malas tak mungkin la sebab
aku ni dilahirkan pada bulan 6.
orang lahir bulan 6 semua rajin2..
heheheh..ok,tu jangan percaya ye..:p

tak kan nak makan benda lain selain nasik?
oh!tidak..suami aku mesti makan nasik ..
tak de nasik badan dia boleh jadi hijau ala2 hulk gitu..

Bila aku pikir2 kenapa ye sampai tak de idea nak masak lauk apa..
aku dapat satu kesimpulan..
sebenarnye lauk orang melayu ni
bahan2 dia pusing2 kat situ jugak..
bawang,santan,cili..tu je bahan2 utama dia..
jadi rasa boring la ..

ke aku yang tak reti nak buat resepi lain??
heheheh...

Abang Lan..jom pindah dok kat Amerika nak dak???

sekian

Malu nak mintak::kadang2 je malu.hihihi..

Assalamualaikum..

Aku selalu bagitau kat blogger2 bahawa kawen itu best..
saja la nak mempromosikan
perkahwinan ni.maklum je la ..
zaman sekarang ni semakin ramai yang rasa
hidup bersendiri lebih baik...

hari ni bukan nak cerita kelebihan orang dah kawen..
sebab kita semua pun dah tau dah
kawen tu best..
tambah2 macam aku ni..
duduk umah je..maunye tak best..
heheheh

tapi kadang2 rasa jugak tak bestnya tu..
tak best sebab tetiap bulan kita tau mintak ja
duit kat suami..
kadang2 malu nak mintak..
bila suami dapat gaji buat2 lupa tarikh tu sebab
tak mau la nanti dia kata..
"amboi..abang gaji pun boleh ingat.padahal benda lain selalu lupa.."
heheheh..

Aku rasa aku nak belajar sesuatu la
supaya boleh menjadi sumber pendapatan..
mula2 ingat nak ngajar ngaji tapi
tak baik la ajar ngaji mintak upah kan??

lepas tu aku rasa nak jual kuih..
pikir2 tak boleh jugak sebab anak aku kecik lagi..
tak berani nak duduk tepi jalan dengan dia.
keluar rumah pun aku kawal ni kan pulak nak suruh
duduk kat tepi jalan tu..

kita ni perlu jugak kan bersedia untuk berdikari sendiri.
takut masa depan kita berubah gelap satu hari nanti..
siapa tau..

eh!!belajar menjahit pun ok jugak kan??
tapi ada tak orang yang mengajar dtang ke rumah..?
tak kan nak bawak maisara sama pi belajar kot..
nak tinggal kat umah???
aku tak pernah tinggal anak kat sapa2..
dia mesti tak mau..

ha!!nak google la..
kot2 ada cara2 menjahit kat google tu..
heheheh

sekian...

Tuesday, 26 April 2011

perak menang lah..:)

Assalamualaikum...

nak update pasal liga super yang berlangsung hari ni..
hari tu perak kalah..
hari ni???
jom tengok..

HARIMAU MUDA 1 - 1NEGERI SEMBILAN

FELDA 0-0 JOHOR FC

PERAK 5-3 KUALA LUMPUR

PERLIS 1-2 PAHANG

KELANTAN 1-0 SELANGOR

T-TEAM 3-1 KEDAH

SABAH 1-2 TERENGGANU

Semoga semua puas hati dengan keputusan malam ni..
kalau ada yang geram2
sila lepas kan di blog sendiri..
bukan kat blog aku..
hahahhah..

eh!!jangan lupa awal pagi nanti..
Schalke 04 menentang manchester United
kata suka bola..
kalau suka kena la tengok walaupun bukan team kita
yang beraksi..
aku???
aku tak tengok la.
aku kan ibu2 mana boleh layan bola lewat2 pagi..
tapi kalau chelsea main aku layan jugak walau awal pagi..
hahahaha


sekian...

Maisara:;pengaruh rancangan karton

Assalamualaiku,...

siang tadi aku pi blog jejaka terhangat..
dia tulis pasal rancangan karton yang dialih bahasa ke bahasa melayu..
kalau nak baca klik kat sini..-link-

aku pun selalu jugak bagi maisara tengok sesetengah
rancangan karton yang dialih ke bahasa melayu ni..
contohnye macam MICKEY MOUSE CLUB HOUSE,
dan JUNGLE JUNTION..
kalau rancangan Karton macam PHINEAS AND FERB,
ANGGELINA BELLARINA,aku tukarkan ke bahasa inggeris..
maisara belum pandai tekan remote tv.

kadang2 aku terlupa jugak nak tukar tu..heheheh
korang pernah tengok cerita JUNGLE BOOK?
cerita ni tentang seorang budak yang tinggal dalam hutan
bersama2 dengan haiwan2 liar..

Ada babak seekor ular tegur sekumpulan monyet
ular tu cakap gini..
"hai monyet-monyet.."

satu hari aku bawak maisara pi taman permainan..
ada sekumpulan budak2 main kat situ..
dia tegur budak2 tu..
"hai monyet-monyet"
hah!!habis la aku..dia tiru pulak cara ular tegur monyet..
aku cakap pada dia..
kenapa cakap gitu..tak baik tau panggil kawan2 monyet macam tu..
"maisara jadi ular,mereka jadi monyet2..
macam cerita jungle book tu.."

Maisara memang suka tiru apa yang dia dengar kat tv.
sebab tu la kalau korang dengar maisara cakap
dia menggunakan bahasa dan imbuhan yang betul..
sedara mara ramai yang kata maisara cakap
macam baca buku..:p
sebenarnye dia belajar bercakap dari apa yang dia dengar kat tv.hehhe

aku tak ajar dia bahasa inggeris..
dia belajar sendiri dari tv..
dari tv tu la dia belajar macam2..
Paling kelakar bila dia sebut DELICIOUS "..
maisara sebut "lilices"..tak hilang2 lagi pelatnye tu..:p

itu lah kelebihan bila kita biasakan anak2 kecil
dengan satu2 bahasa..
dia mudah belajar dari apa yang dia dengar..
tapi kita tetap kena kawal apa yang patut dia ikut dan apa yang tidak..
seimbangkan bahasa melayu dan bahasa inggeris..
jangan pulak asyik cakap omputih je bila balik kampung
payah pulak nak berbual dengan atuk nenek nye..hhehehe

sekian...

selera makan kita bila di landa masalah

Assalamualaikum...

Dok pikir2 ni apa nak tulis petang ni..
bila perut kenyang mula idea menulis blog hilang..
perut kenyang hati pun senang.
hati senang tu yang buat kita malas nak pikir dah..

tapi ada orang yang bila ada masalah
terus tak lalu makan..
jamu lah makanan paling sedap
pun dia tetap tak mau makan..

sejarah hidup aku ni
bila ada masalah tak pernah aku tak lalu makan..
selalunye kalau makanan depan aku
tetiba je aku lupa pada masalah aku..
hahahah

kalau sakit gigi baru aku tak lalu makan..
sakit nk bersalin pun boleh hilang selera makan..
setakat sakit hati
memang tak membantutkan selera makan aku..

Cuma,bila ada masalah
aku susah nak tidur..
pusing kanan,kiri tetap tak mau lena..
paksa2 pun mata tak mau pejam..
sebab hati ni asyik berkata2 je..
cemana nak tidur..kan??

bangun la ngaji ke sembahyang ke..
lepas siap sembahyang,ngaji ,
golek2 lagi...pusing kanan,pusing kiri...
hehehe...

sekarang aku tak mau ada masalah..
aku nak hidup dengan aman dan gembira.
siapa2 yang ada masalah jangan libatkan aku..
sebab aku nak kurus..
tak mau gemuk..
hahahahah

korang pulak kalau ada masalah
masih ada selera makan ke???

sekian...

Giveaways Julung Kalinya Dari Cik Tom

Assalamualaikum..

Aku takut betul kalau aku menang GA dari ciktom ni..
hahhaha..bukan pe.aku ni bukan reti pasal hosting2 ni..
jadi cik tom..
pikir panjang dulu ye kalau nak pilih akak jadi pemenang..
hahahahah..tapi klau memang pun ok jugak..
fariq kan ada..dia boleh tolong akak apa yang akak tak tau..
wah!!!tu namanye malu tapi mahu,ye kawan2...
hahahahah

ok la..nak join la GA julung2 kalinye dari cik tom ni..
entah kenapa mula2 baca entry cik tom ni aku baca julung jadi juling..hahahah
sapa2 nak join klik je gambo..
tak nak klik gambo klik je kat mana2 nama cik tom
dalam entry ni..
hehehheh

mintak2 aku menang!!:p

sekian...

follower nombor cantik.perlukah buat entry khas???

Assalamualaikum...

nak cerita pasal blog..
cerita pendek je ni..

masa aku mula berblog dulu
seronok tengok follower makin hari makin bertambah.
bila kena kat no yang cantik dan2 buat entry.
tapi tak de la entry khas untuk blogger yang kena no cantik tu..heheh..

pernah jugak ada yang tinggalkan
mesej kat shoutbox macam ni...
"saya follower ke XXX..cepat buat entry khas ..no cantik ni.."
heheheh...tapi aku tak buat pun..
kenapa tak buat??
sebab tak adil la pada follower yang lain..

tak de yang ke 100 maknanye tak de la yang pertama.
tak de yang ke 444 maknanye tak mungkin la ada yang ke 354..
setuju..??
sebab tu kalau aku nak buat entry
penghargaan untuk follower
aku tak fokuskan pada sorang2 blogger tu..
cukup la sekadar "terima kasih untuk semua.."..

tak kan kita cuma nak menghargai follower yang
dapat no genap dan cantik tu je??kan??
kalau nak menghargai mereka aku
lebih suka memilih secara rawak je..
lepas tu baru buat entry pasal blog dia...
tak payah buat entry tu semata 2 sebab dia follower ke 777 atau 300 atau 5000.

lain orang lain caranye...


sekian...

jangan dekati fitnah

Assalamualaikum...

selamat pagi kawan2..:p
sokmo buat ayat konon2 mesra tu..hehehe

ada orang tak paham bila kita kata jangan dekati fitnah.
Orang yang membuat fitnah memang la tak elok..
tapi kalau kita sendiri yang
mengundang fitnah jugak nampak tak elok..

misalkan korang duduk di satu bus stop dengan suami korang.
suami korang isap rokok.
dia nak ketandas kejap..
"Mah..tolong pegang rokok abang jap..nak pi berak ni.."
kita pun pegang..tetiba lalu la kawan kita si MOna..
dia nampak kita pegang rokok yang masih menyala.
dalam hati mona.."la..Kak Mah tu isap rokok rupanye.."
lepas tu MOna cerita kat kawan2 yang lain..
dah jadi fitnah..kan??
salah sapa??salah kita la..dah tau rokok tu tak elok
nak pegang jugak..

sama la jugak kalau kita pi kelab malam..
"eh!saya pi untuk seronok2 je.bukan saya minum.."
kamu minum ke kamu tak minum ke
tempat tu tempat yang tak elok..
kita mencari keseronokan ditempat yang tak elok
lepas tu kita nak marah orang kata kita tak elok..
boleh ka macam tu???

bab pakaian pun sama..
pakaian ketat melekat..dedah sana sini..
bila orang kata peranagi kita tak elok kita nak marah..
padahal kita sendiri tunjuk kan sisi tak elok kita tu.
"eleh pakai tudung labuh tapi perangai buruk buat apa?"
sekurang-kurangnye dia menutup aurat..
dia tunjuk mana baiknya dia..
berbanding kita dah la baju kolar V aje..
tudung pun tak pakai..

agak2 kalau berdiri dua orang wanita yang korang tak kenal,
sorang menutup aurat dan sorang lagi berpakaian seksi.
yang mana satu korang akan kata baik dan yang mana satu korang akan kata tak elok??

sekian...

Monday, 25 April 2011

Tapi..

Assalamualaikum..

selamat malam...
sambil2 bw tu singgah le kejap baca2 ni..
ada pulak pakse2 orang baca..
macam la best sangt entry dia..kan??
hehhehe...

Aku selalu jumpa orang yang sedar diri..
tapi dalam sedar diri tu dia pujuk2 diri dia..heheh..
tak de la bunyi macam merajuk.
bila dia pujuk2 diri dia tu
kadang2 kita nampak la sikap dia tak mau berubah tu..

korang ada kawan yang muka tak lawa..
dia pun ngaku diri dia tak lawa..
kulit jeragat dan ada panau sikit kat pipi kanan..heheh..
"aku ni bukan lawa pun..panau aku ni tak reti dah nak bagi hilang cemana..
tapi kalau muka lawa,hati pulak busuk..tak guna jugak..kan??"
ha..ayat gitu la..:p

korang beli kereta baru..jiran nampak.dia pun tegur..
"amboi kereta baru..saye ni idak le mampu nak
tuko kereta baru.bukan orang kaya..tapi
tak pe la..asal ada tempat berteduh dan tak merempat sudah le.."
heheheheh...

kawan sepejabat korang badan nye berisi..
hari2 berniat nak kurus kan badan tapi gitu jugak body nye..
"aku ni bila la nak kurusnye..tadi dah bedal nasik kerabu 2 bungkus..
tapi kalau badan kurus pun,banyak penyakit nak buat ape.kan?"
hahahah..yang ni paling ramai suka cakap gini..

disebabkan kita terlalu banyak "tapi"
tu la kadang2 azam kita dari tahun ke tahun tak
pernah tercapai dan terlaksana..

sekian...

Maisara::pistol

Assalamualaikum...

semenjak akhir2 ni maisara suka
bodek ayah dia dengan ayat..
"ayah kan sayangkan maisara.."
heheh...tapi kadang2 bodek pun tak jalan
sebab ayah dah lali bodekan gitu..:p

semalam aku bawak la dia ke kedai..
sampai je kat kedai tu dia nampak ada mainan pistol air..
dia mintak la kat aku suruh beli.
tapi aku cakap..
"eh!!ibu tak bawak duit lebih la.."
terus dia kecewa..
tapi tak pulak dia ngamuk ke apa..
tu la satu perangai maisara yang bagus..
kalau kata tak de duit dia akan "ok" saja..
hahaha..

tapi sampai je kat rumah cepat2 dia panggil ayah dia..

Maisara:ayah..mintak duit sikit..

Ayah:nak buat apa??

Maisara:nak beli pistol..2 kupang saja..

Ibu:2 kupang???kalau 2 kupang ibu beli sepuluh kat hang..

ayah:berapa harga dia?

Ibu:nak dekat 7 hengget.pistol bodo2 gitu pun 7 hengget.jangan beli kan.mainan yang ada pun belambak2 dalam stor tu..

tak lama lepas tu masara pun duduk la tengok tv..
rancangan katon la..
khusyuk je tengok..

sambil2 tu aku berbual la dengan Abang Lan
pasal pistol yang yang dia nak tu..
"cekik darah ke apa
pistol gitu sampai 7 hengget..
tau nak untung saja..
besor lubang hidung je pistol nye...
bla..bla..bla...."

sekali maisara cakap gini...

"ibu tolong cakap perlahan sikit boleh tak..
maisara nak berpikir ni.."

Ibu:hang nak pikir apa lagi???

Maisara:nak pikir kat mana nak dapatkan duit
supaya boleh beli pistol tu..

peghhh!!!!kan bagus
kalau dia pikir cemana nak dapat kan duit untuk
bajet raya tahun ni...

******************************************

DENGKI BETUL LA..

Assalamualaikum...

kenapa bila ada entry teguran
orang akan kata
"dengki la tu.."

tak kan tak boleh tegur langsung..
kan??

kalau blogger buat silap siapa lagi
yang nak tegur kalau bukan blogger jugak..

yang peliknye bila dah kena tegur
terus si tukang tegur dianggap musuh..
tak mau dah singgah2 komen..
padahal yang tukang tegur pun menegur dengan cara yang
baik...bukan dengan cara yang mengaibkan...
bukan dengan cara letak gamba dan link..
bukan dengan carut hina...

"eleh..macam la hang bagus sangat..
baru buat blog dah belagak..
follower pun baru seratus ..nak dibandingkan dengan aku yang
follower 1900 ni.."
hehehe..

amboi..lama tak semestinya bagus..
kan kawan??
baru tak semestinya tak tau apa2...:p
jangan rasa bila orang ramai mai blog kita maknanye
kita cukup bagus dan tak dak orang lain lagi yang lebih bagus
melain kan kita..

lebih mengharu kan (heheheh)
bila dia boleh kata pulak entry teguran tu
seolah2 mempengaruhi blogger lain untuk membenci dia..
hehehh..

sebenarnye banyak kali dah buat entry ni..
tapi masih ada blogger yang asyik kata orang dengki kat dia.
tak dak sapa la nak dengki.
orang cuma tak mau benda buruk yang kita
buat jadi ikutan pada orang lain..
lagi2 bila yang buat silap tu blogger dikenali ramai..
senang sangat orang nak ikut..
betul tak??

sesekali apa kata kita terima sedikit teguran
untuk kita memperbaiki kesilapan kita..

sekian...

karenah suami???ok je..kecuali....

Assalamualaikum...

kehadapan ibu2 dan para isteri2 sekalian..
wah!!!!dah macam majlis hari penyampaian hadiah le pulak..

seronok kan bila dah kawen..
memang ada yang tak seronok..
tapi lebih banyak seronok dari tak seronok..
yang tak seronok tu pulak cuma besar2 kuman je..
tak de hal lah..kan??

sebenarnye semua isteri rasa gitu..
soal duit tak cukup atau baju tak berganti
tak jadi masalah besar pun bagi wanita2 yang dh bergelar isteri..

begitu jugak dengan karenah2 suami
yang kadang2 ada isteri tak suka..
cuma tak suka..bukan benci..
tu pun masalah kecik je bagi orang pompuan..
tak de hal la setakat
malas angkat pinggan sendiri lepas makan..
atau suka biarkan tuala diatas lantai lepas guna..
hari2 pesan..
"lepas guna tuala jangan biarkan atas lantai.."
tak de jadi masalah besar pun kalau dia tak ikut apa kita pesan..
betul tak??

tapi bila berkaitan dengan
wanita lain itu lah satu2 nye karenah suami yang
paling isteri tak suka...

setuju???

sensetif..

Assalamualaikum...

selamat pagi semua...
sihat ke??jangan malas2 ye hari ni..
heheh..

Kita nak cerita pasal sensetif ni..
maksud sensetif dalam entry ni lebih kepada "sentap"
heheheh..orang kata bila umur dah cecah 30 ke atas
sikit2 nak sentap..betul ke??

orang lelaki la suka kata gitu..
"awak ni..saya cakap sikit nak sentap.macam orang tua.."
amboi..mulut nak kena sagat kat dinding la tu..:p

sebenarnye tak kira la umur berapa pun kalau
hati kita diguris kita akan sensetif.
ingat kita ni robot ke tak de rasa sensetif..ye dak??

selalunye kalau yang mengguris hati kita tu
orang yang kita tak kenal
marah tu ada la dalam sehari dua ja..
tapi kalau yang mengguris tu adalah
sedara mara,adik beradik atau suami
rasa sensetif tu mungkin akan bercampur dengan dendam dan benci..
mungkin mengambil masa yang agak lama untuk
kembali seperti sedia kala..

aku???
aku sangat sensetif..
dengan suami pun sama..
mujur Abang Lan pandai pujuk..;p
dengan adik beradik la yang paling aku sensetif sekali..
tambah2 adik beradik aku ada la 2,3 orang suka berkira..
hehehe..

teringat pulak aku masa aku masih bertunang dulu..
aku basuh baju..
dah habis basuh adik aku pun jemur la baju tu..
punye la berkira dengan aku..
baju lain dia jemur kecuali baju aku..
geram betul masa tu..
pakai syampoo dia pun berkira..tak haru ke gitu??

bila ingat2 balik benda tu jadi sakit je hati..
sensetif la tu..kan??
dengar2 dia nak bertunang.
tapi rasa malas la nak balik..
kang dia kira semua apa yang aku makan masa kenduri dia
memalukan aku je..
jadi jalan terbaik tak payah la balik..
duit minyak lagi..tol lagi..
kena berkira jugak ni..
lalalallala...

sekian...

Sunday, 24 April 2011

TUJUAN SEBENAR DI WUJUDKAN AKADEMI FANTASIA

Assalamualaikum..

Aku suka betul buat entry tentang akademi fantasia ni..sebab tu kat facebook pun aku "like" juga page ni..macam2 karenah orang korang boleh tengok..kadang2 rasa nak tarik telinga sorang2..hahahahh...

baca tajuk pun dah tau aku nak ngutuk AF kan??Bukan ngutuk sebenarnye..cuma nak menyedarkan kita2 yang masih terleka dengan mainan pihak2 tertentu untuk merugikan kita..
nak tau rugi dari segi apa..jom baca...


nampak tak berapa rugi nye manusia ini..mensia2 kan perasaan kasih sayang dalam diri tu..pasal AF pun nak benci2 orang..bukan pengkritik tu kritik suara dia..yang kamu emosi sangat apasal???
yang ni lagi la merugikan..duit habis nak undi depa ja..satu undi RM0.50..campur dengan caj telco rRM0.15.maknanye dah RM0.65.korang undi sekali je ke??sekali undi tak bagi kesan apa pun kat pelajar tu.korang kena undi sampai tenggelam keypad enpon korang..baru undi namanye tu..paling kurang pun korang kena tekan 100 kali butang "send"..aih!!kaya sekalipun jangan la membazir gitu..merugikan!!!!


yang ni lagi nyata sangat merugikan..tengok ada berapa ribu orang yang buang masa dengan benda2 gini..2094 orang.pelik betul..lima minit sekali admin tu update status beribu komen yang masuk dalam tempoh 5 minit tu.dok bincang benda apa la depa ni.macam la produksi astro tu kesah sangat dengan pendapat2 BERNAS depa ni..depa tak kisah pun tentang pendapat2 korang ni..yang penting duit depa masyukkkk!!!





tengok pulak komen2 kat atas ni..sekarang korang nilai sendiri kenapa aku kata AF ni tak baik.semua orang saling membenci dan menghina satu sama lain..ini lah sebenarnye tujuan sebenar wujudnya AKADEMI FANTASIA.

sekian...

Saturday, 23 April 2011

keputusan penuh liga super 23 April 2011

Assalamualaikum....

Sambil2 kita layan EPL apa kata kita tengok dulu
keputusan Liga super untuk hari ni..

TERENGGANU 3-0 PERAK

SABAH 1 -2 SELANGOR

KEDAH 1-2 HARIMAU MUDA

KELANTAN 4-0 PERLIS

NEGERI SEMBILAN 3-1 PAHANG

JOHOR FC 2-1 T-TEAM

KUALA LUMPUR 0-0 FELDA UNITED


Cemana perak boleh kalah ni..
geram nye...!!:p

sekian..

Baju lawa tapi kamu tak lawa.

Assalamualaikum...

selamat malam semua..
puas ke tak berjalan sakan siang tadi..??
mentang2 cuti sampai tak lekat kat umah no..
tak pa..esok sambung berjalan lagi ..
hehhe..

Jom cerita pasal orang perempuan..
dalam kepala otak orang perempuan mesti ada masa2
nye dia dok pikir pasal baju apa,tudung apa,kasut apa...
semua pasal nak melaram saja..betoi dak??

Bila buka majalah fesyen ja
mula berangan2 pakai baju2 yang model2 tu gayakan..
aku macam tu la..
bukan dulu ja..sekarang pun sama..hahhaha..

satu ja perangai orang perempuan ni
bila dah tempah baju macam yang dalam majalah tu
dia mesti ada sikit tak puas hati..

"la..awat baju ni lagu ni??tak sedap la pakai.."
"tak lawa pulak baju ni..awat dalam majalah nampak lawa.."
"tak mau pakai la baju ni..nampak pelik ja.dalam majalah lawa pulak.."

ish..ish..
sebab tu la orang kata ukur baju di badan sendiri..
bukan setakat ukur je..
kena jugak kita cermin2 diri kita..

kalau badan bulat tapi nak pakai kebaya ketat
memang la nampak buruk..
model dalam majalah tu
dia pakai apa pun lawa sebab dia lawa..
dia pakai baju tu,lepas tu mekap dia,kasut dia,tudung dia
semua padan dengan baju tu..
pasal tu kita nampak dia pakai lawa ja..

kita ni harap baju ja lawa tapi kasut tak lawa tudung
kaler tak padan dengan baju..
mekap pun gitu2 je
mana nak nampak lawa..
lepas tu nak merungut pulak kenapa model tu pakai lawa
korang pakai tak lawa...

teringat masa aku kerja kilang dulu..
ada budak indonesia tu nak tempah baju macam yang erra fazira
pakai dalam katalog avon.
bila baju dah siap dia merungut baju tu tak best.
katanye akak tu silap jahit..

geramnye aku sebab akak tukang jahit tu
dah macam kecik hati..
last2 aku cakap je..
"kamu pi cermin badan kamu,bawak sekali
gambar erra fazira tu..nanti kamu fikir apa yang
erra fazira tak de tapi kamu ada.."

terus merajuk tak nak cakap dengan aku..
tak nak cakap sudah.
ada aku kesahhh????

sekian...

Melodi:rancangan yang mengaibkan golongan artis

Assalamualaikum...

sambil update blog sambil kita remove rakan2 kat facebook..
eh!!bukan sebarang2 remove la..
aku remove orang2 yang aku tak kenal
dan add aku sebab nak menjana pendapatan mereka je..heheh
hari ni remove sepuluh esok tambah lagi sepuluh..
tapi yang sepuluh tu bukan orang lain..
kawan2 blogger jugak..
kalau blogger,sudi2 la add aku kat facebook.:p

berangan je sepuluh tu..
sebenarnye sehari ada la sorang dua je yang add aku..hehehe
tengah2 meremove ni
aku nampak benda ni..


bila korang dah baca kotak atas ni
aku nak korang klik yang kat sini pulak..
baca tau..
jangan tak baca...

aku dah lama tak tengok rancangan melodi..
bukan sebab aku aku orang baik..
tapi sebab aku rasa aku dah tua kot..
benda2 gini aku dah tak layan dah..
muda2 dulu lain la..kan??
wajib layan melodi setiap ahad..
lepas habis melodi baru la keluar umah makan angin..:p

dah tua ni la baru terasa yang rancangan ni tak de faedah langsung.
mendedahkan buruk seseorang je..
wartawan pulak gunakan kita yang menonton
ni sebagai punca dia mengaibkan orang..
konon nye kita yang menonton ni yang nak tau..
ada jugak warwan yang suka2 kata kita kat luar ni yang
sebar2kan cerita buruk artis..
tak patut..kan??

sekian...

Bila hati berbicara

Assalamualaikum...

hari nak perkenal kan korang dengan sorang blogger yang
bagi aku blog dia antara yang menarik untuk dibaca..
pemilik blog ni nama nye SOFYA..
dia antara pembaca kat blog aku.



blog personal yang menceritakan perjalanan hidup Sofya,suami dan anak2..
bukan cuma aktiviti hari ni..
tapi kenangan dulu turut terselit di dalam blog ni.
sesuai untuk pembaca golongon ibu2 macam aku ni..
kalau lelaki2 bujang nak baca pun boleh..
mana lah tau bila dah baca tergerak hati pulak nak menikah cepat..
heheheh..

blog dia tak de header tapi tetap kemas..
blog pun tak berat..
jadi kalau nak blogwalking tu
sesuai sangat la kita blogwalking kat blog puan sofya ni..
lagipun dia rajin jalan2 kat blog orang lain..

jom kita ramai2 terjah blog sofya..
jangan lupa follow2 la dia..:)

http://sayangsofya.blogspot.com/


sekian..

*aku bukan review blog.cuma memperkenalkan saja..:)

Friday, 22 April 2011

Maisara::5+8=10

Assalamualaikum...

benci la..hari ni line slow..nak bw pun tak boleh.habis la traffic aku hari ni.
selalu dapat 3k ,4k ..hari ni mesti dapat 1k,2k je..
peghhh!!!ayat riak betul..

jangan percaya ye dengan ayat kat atas tu..traffic aku sehari nak sampai seratus pun sakit2 kuku aku bw..ehehhe..

ok..tak nak cerita pasal tu..nak cerita pasal benda lain sebenarnye..
maisara dah pandai kira dari 1-13..
tapi hafal kat mulut je la..kenal nombor nye idak pun...

semalam ayah dia belikan mercun pop dua kotak kat pasar malam.
pagi ni dia bangun2 tidur dia tengok ada satu je kat atas meja tu.
satu lagi terjatuh kat bawah meja tu...

yang kelakarnye dia boleh tanye aku gini..

"Ibu,semalam maisara dan ayah beli mercun ni 10.tapi pagi ni tinggal 5 je.mana lagi lapan??"

heheh..aku gelak guling2 bila dengar gitu..
nampak gaya nye kena pulun ngajar kira2 lebih sikit la dari
ngajar ABC..

sekian...

Maisara::ayah memang sayang!

Assalamualaikum...

selamat malam semua.
esok dah sabtu..
maisara dah plan pagi esok nak pi kedai beli cermin mata..
suka hati dia je
menyusun jadual untuk aku ni..

kalau tak bawak ke kedai
siap lah ayahnye yang jadi mangsa..
biasanye kalau dengan ayah semua dapat..
dengan aku je yang dia tak reti pujuk2..
dengan ayah 'kacang" je tu..

macam malam kemarin la....

Maisara:ayah..jom pi kedai..

Ayah:nak beli apa?

Maisara:nak beli tolat dan eskrem la..

Ayah:ayah tak dak duit la nak beli coklat.tanya ibu dia ada duit tak??

Maisara:ala...ayah kata ayah sayang maisara..

Ayah:memang la ayah sayang.sebab sayang la ayah tak mau pi kedai.ayah nak duduk umah ja dengan anak ayah ni..

Maisara:tu bukan sayang..kalau sayang ayah kena la bagi apa maisara nak..

Ibu:banyak cantik muka hang..suka2 hati ja nak itu ini.

Maisara:huaaaaaaaaaaaa!!!!(menangis sambil peluk ayah..)

Ayah:jom..jom...kita pi kedai sat ja tau..

Maisara:heeeee..:)....ibu,ayah memang sayangkan maisara..

errgghhh!!!
rasa nak ikat depa dua beranak ni..

****************

PERCUMA

Assalamualaikum...

dalam sebuah kampung diadakan satu majlis kat rumah ketua kampung.
majlis makan2 je..
saja nak jamu orang kampung.

dalam majlis tu Tok Ketua pun buat la pengumuman..
"dengar sini penduduk2 kampung ku..
dengan berbesar hatinye saya nak mengistiharkan
semua pnduduk kampung akan mendapat
seluar jeans seorang sehelai.
makcik pakcik adik kakak semua dapat..
PERCUMA ni...."

orang kampung pun bila dengar je PERCUMA
semua pakat seronok..
"wah!!bagus kemnain la tok ketua kita ni..
tak sesia la jadi tok ketua kita.."

nenek2 dan tokwan2 pun seronok dengar PERCUMA tu.
cerita pasal PERCUMA ni tersebar seluruh kampung..
yang sakit saraf dok atas kerusi roda pun seronok jugak.
walaupun bil hospital jenuh kais sana sini..
yang anak2 sakit jantung dan perlukan wang pembedahan 40k
pun seronok jugak nak dapat benda PERCUMA..

masa tu nama Tok Ketua dijulang2..
hidup Tok ketua!!..
Satu kampung Satu Tok Ketua!!

seronoknye Nak dapat barang Percuma ni
walaupun tak tahu untuk tujuan apa..
tak tahu perlu atau barang tu dalam hidup kita..
padahal banyak keperluan lain yang perlu diutamakan...

bijak la tok ketua ni..
macam tau2 je penduduk kampung
lemah bila dengar PERCUMA.

sekian..

Tangisan Diary Akademi Fantasia 9

Assalamualaukum..

semalam aku tengok diary af..
susah nak layan sebab aku kenal aznil je kat dalam diary tu..
hahahah..

dalam rancangan tu dia tunjuk la
sorang pelajar menangis..
menangis macam orang sakit je..

masa tu Abang Lan tengah layan facebook..

Diana:abang..dia menangis..

Abang Lan:la..awatnya tu??

Diana:dia stress sebab tak dapat nyanyi dengan baik..

Abang Lan:oo..kesian..hehehhe..

agak kelakar kan bila depa
bagi alasan menagis sebab tak dapat nyanyi dengan baik..
ataupun menangis sebab tak hafal lirik..
ataupun menangis sebab pitching lari..
dan entah apa2 lagi alasan nye...

sebab tu pun nak menangis..
kalau menangis sebab teringat dosa2 silam
kan bagus..
hehehehhe

sekian...

Emping

Assalamualaikum...

Dok taip2..padam..
taip2..
padam...
mana tak padam..asyik dok pikir nak tidor je..
baru lepas makan mata mula ngantuk..
geram betul dengan mulut ni..
selagi boleh sumbat nasik sampai tak sedar dah tambah 2kali..

korang pernah tak makan emping tak??
mak aku suka betul makan emping.

gambo dari sini


Abang Lan kata dulu kat Kedah masa dia kecik2
penduduk kampung akan berkumpul menumbuk padi
untuk dijadikan emping.
memang meriah sebab masa tu boleh berkumpul ramai2
macam ada kenduri pulak..

gambo dari sini

tapi semakin lama tradisi tu dah tak diamalkan lagi.
tak tau la kenapa..
mungkin sebab semua dah tua
tak larat nak menumbuk..
yang muda2 semua dah berhijrah ke bandar.
tak kan balik dari opis nak tumbuk emping depan umah lak..kan???

Ada banyak perkara dulu yang
indah2 bila kita kenang..
tapi setiap perkara itu cuma dikenang saja.
sedangkan kita mampu untuk memulakannya semula
cuma bila kita terlalu kerap memberi alasan
semua itu menjadi halangan buat kita..

sekian...

KOMPLEN je kerjanya...

Assalamualaikum...

orang lelaki selalu kata kita orang perempuan suka komplen2..
itu tak kena..ini tak kena..
dah benda tu tak kena kat mata kita
mestilah kita komplen ..betoi dak??

bagi suami2 yang memang paham isteri dia suka komplen
dia akan buat "dekkkk"je..
tak kuasa nak layan..

tapi ada jugak pompuan yang benda2 kecik kuman
pun nak komplen.

orang bawak belanja makan kat restoran..
"restoran ni tak best la..dinding dia merah sangat.sakit mata.."

orang belikan dia baju..
"erm...terima kasih la..tapi i tak minat polka dot"

jiran hantar karipap pusing..
"inti dia sikit sangat.."

ish...tak reti bersyukur langsung.
orang bagi saja tu..
tak kena bayar pun..tu pun nak komplen2 lagi..
lain la kalau kena bawak keluar duit memang
patut la kita komplen apa yang tak kena..

biasanye orang gini memang selalu disisih kan..
orang malas nak ajak pi mana2..
orang malas nak bagi2 buah tangan..

bila dah kena sisih baru nak kecik hati..
yang dia dok komplen2 tu ingat orang tak kecik hati ka???

sekian..

Thursday, 21 April 2011

tak berani nak komen

Assalamualaikum...

Apa yang membuatkan kita tak berani nak komen???
itu yang aku nak ceritakan malam ni..
kenapa tak berani nak komen??

Biasanye kalau blog2 politik itu yang membuatkan timbul rasa tak berani nak komen.
maklum je la..negara kita ni dalam buku je tulis
'semua berhak meluahkan pendapat'
tapi hakikatnye silap luah pendapat naik mahkamah la jawabnye..hehehhe..

sekarang ni tolak ketepi cerita tentang blog politik.
macam mana dengan blog2 macam kita2 ni
dan blog2 personal yang lain..
bila timbul satu2 isu yang melibatkan blogger
mesti ada yang kata
"saya tak berani nak komen.."
lagi2 kalau satu2 isu itu melibatkan blogger yang hebat..
mungkin tak berani komen pasal
takut blogger tu kecik hati..
jadi kita ambik jalan selamat je la..heheheh..

pernah dengar tak blogger yang tulis pasal2 personal
dan cuma isu2 blogger ni kena tangkap dan disumbat dalam penjara sebab
komen terlampau terus terang???
tak pernah kan??
jadi agak pelik kenapa kita takut nak komen
isu2 kecik ni..hehheh

mulai hari ni jangan takut2 nak
luahkan pendapat..
buang semua sikap suka kipas
dan terlampau menjaga hati tu sampai kan
perkara2 yang sepatutnye kita tegur kita tak berani nak luahkan..
semuanye sebab nak menjaga hati..

malas nak berdebat??
berdebat tak de salahnye asal jangan maki hina, carut marut
dan memutuskan silaturrahim..!
lepas berdebat kita muhasabah diri
dan terus berblog macam biasa..

sekian...

15 perkara penyebab bala.

Assalamualaikum...

Sabda Rasulullah SAW

"Bala pasti menimpa ke atas umatku jika mereka sewenang-wenangnya melakukan 15 perkara ini:

  1. Apabila kekuasaan dianggap keuntungan.
  2. Amanat dianggap ghanimah.
  3. Membayar zakat dianggap merugikan.
  4. Suami tunduk pada isterinya.
  5. Derhaka terhadap ibu.
  6. Mentaati kawan yang menyimpang dari kebenaran.
  7. Menbenci ayah.
  8. Bersuara keras (menjerit jerit) di masjid.
  9. Pemimpin diangkat dari golongan yang rendah akhlaknya.
  10. Orang ditakuti (dihormati)kerana kejahatannya.
  11. Minum arak berleluasa.
  12. Semakin ramai(lelaki) memakai sutera.
  13. Wanita menari di khalayak umum dianggap perkara biasa.
  14. Permainan muzik merata rata.
  15. Umat akhir zaman ini sewenang-wenangnya mengutuk umat umat permulaan termasuk para sahabat Nabi SAW, tabi'in dan para imam muktabar.
sekian...

rujukan:http://www.ustaznoramin.com/

Gangguan seksual~~nak lempang ke???

Assalamualaikum...

lelaki...lelaki....!!
pantang peluang depan mata mula la nak menjalar2 tangan nye..
nak kena pasang perangkap tikus gamaknye ni??

pernah dengan kan tentang ganguan seksual??
biasanye orang merungut gangguan dari rakan tempat kerja atau
bos2 yang miang2 keladi.
tapi cemana kalau yang mengganggu tu ahli keluarga sendiri?
abang ipar????aduhai...kuatkan iman mu wahai abang ipar..

ini cerita dari seorang kawan la..
dia tinggal dengan kakak dia yang dah berkawen tapi belum ada cahaya mata.
bila kakak dia terlepas pandang je
mula la abang ipar dia dok cuit2 dia..
sentuh pinggang la..
cuit sana cuit sini...

nak diadukan pada kakaknya takut rumahtangga
orang tu berantakan..
sudahnye dia terpaksa memendam rasa.
rasa nak penyepak muka abang iparnye tu ditahan saja.
rasa tak tertahan dia adu pada boipren nye saja lah..

kalau aku la..
memang kena jerkah dah abang ipar tu..
supervisor tempat kerja pun pernah kena sembur
dengan aku..
hahhhah..ok..tu cerita lama.lupakan!!!:p

nak menghadapi situasi ni cik adik kena
betul2 jadi kuat..jadi berani..
berani untuk melawan bila perlu.
untuk permulaan bagi amaran pada dia.
jangan diam saja..
"sekali lagi kau sentuh2 aku aku repot polis.."
kalau tak de perubahan sila dapatkan bantuan pihak ke tiga..

takut rumahtangga kakak berantakan??
lelaki begitu tak sesuai untuk kakak kita
yang kita sayang..sayang kakak kan??
buat sesuatu..dengan kamu pun dia berani
bayangkan dengan wanita2 lain kat luar sana..
kesian kakak kamu..kan???

apa pun fikir keselamatan diri sendiri sebelum
memikirkan kebahagian orang lain..

sekian....

baca yang ni jugak..http://adzriel.blogspot.com/2011/04/lempang-je-naik-lemak-pulak.html

Wednesday, 20 April 2011

Awak nampak cantik

Assalamualaikum...

Perkara biasa bila anak2 gadis di ngorat2 kat facebook.
tapi bila yang kena ngorat itu
taraf ibu2 macam aku ni
benda tu jadi luar biasa..

Kenapa lelaki bujang sekarang ni
mudah sangt tertarik
pada isteri orang..
aneh la..

Mula2 add cik kak tu..
lepas tu susun ayat cantik2..
"awak nampak cantik pakai baju biru.."
itu ayat untuk melemahkan kaum wanita..
mana ada pompuan tak suka bila lelaki kata dia cantik..

hati2 wanita..nampaknye ada buaya nak jerat kita..hehhe
nak buat apa??
kuasa dihujung jari je..
pandai2 la nak kawal..

orang lelaki pulak kalau nak ngorat pun
pandang2 la status pompuan tu..
jangan ingt semua pompuan boleh di "ngap"!!!
elak kan ayat2 memuji2 gitu..
nak ambik hati??tak payah le..
ambik hati pompuan2 masih single2 tu..
bukan pada yang dah ada ada laki ni..

setahun sudah aku mendaftar dengan facebook ni.
entah dah berapa kecurangan isteri2 yang aku nampak.
sangat memalukan tambah2 bila aku hadap facebook dengan suami ada kat sebelah..
"tengok ni..pompuan ni berani panggil laki ni sayang2.
dia isteri orang tau.."
rasa malu je muka aku sebab aku seorang perempuan
dan seorang isteri.

risau kalau2 abang lan anggap perempuan
sekarang dah tak punye rasa malu..
tolong la jaga diri kita baik2 ye..


sekian..

Blogger Bodoh

Assalamualaikum...

Ada seorang blogger pernah kata aku blogger yang lazer.
sikit2 aku kikis sikap suka melazer tu.
sebab bagi aku itu bukan
gelaran yang kita patut bangga2 kan..

tapi ada jugak blogger yang bangga dengan gelaran yang dia dapat.
walaupun gelaran tu tak berapa baik bunyi nye.
"blogger paling seksi.."
bila dapat gelaran tu lagi rasa nak seksi.
tak rasa pun nak berubah jadi paling tak seksi.
kalau dah tak seksi orang tak kenal pulak..:p

sama la macam kes sorang blogger ni..
dia ni memang terkenal dengan
kelantangan nye dalam memberi pendapat..
habis blogger2 yang ada nama tu di siat2nye..
sampai ada yang melenting 2,3 hari..

bila semua orang kenal penulisan dia dengan cara memalukan orang
dia akan rasa tak kisah kalau dia memalukan orang sekali lagi.
sebab dia akan kata..
"ala ..semua orang tau aku memang menulis begini.."
memang semua orang tau tapi itu bukan
sebab kamu boleh menghina dan memalukan orang..

Agak terkejut jugak aku sebab dia mengaku
yang dia nak sebarkan ilmu yang dia ada..
tapi ilmu tentang adab dan tatasusila dia tak de.
paling tinggi ilmunye ialah ilmu mentafsir orang melalui rupa.
dengan sekali pandang wajah blogger tersebut
dia boleh tau blogger tu bodoh atau pandai..
wakakaakk...

kesian kawan kita tu..
tak pasal2 dapat gelaran bodoh dari blogger tadi.
kalau pun kita rasa diri kita ni pandai tak
perlu la kita kata orang bodoh..
ilmu yang kita dapat ni pun pinjaman je..
cuba bayangkan kalau pi kerja pagi esok
tetiba eksiden dengan lori sampah..
terus jadi giler..berguna lagi ke ilmu yang korang ada tu???

sekian...

Tak comel pun..

Assalamualaaikum...

bila kita update entry baru
mesti lah kita nak letak gambar..kan??
lagi2 kalau entry tu tentang kita...
mesti la nak jugak selit muka kita kat entry2 tu..
aku je tak suka letak gamba..
maklum la..muka tak comel..:p
heheheh

bila korang letak gamba
sebaiknye jangan la sesekali korang buat ayat tanye kat hujung tu..
kecuali korang jenis yang
boleh terima pendapat dan pandangan orang lain..
ayat tanye yang aku maksudkan tu macam ni..
"comel tak muka saya..?"
"kiut tak muka saya kalau pakai shawl kaler ni..?"

jangan la marah pulak bila ada blogger yang komen

"tak comel pun..hitamnye muka.."

atau komen gini..

"comel ke gitu?menakutkan.."

tak pun,komen yang gini...

"sila buat pembedahan plastik.."

bukan semua orang suka mengipas2 ni.
ada yang suka berterus terang..
kita berani tanya soalan gitu bermakna
kita jugak berani terima apa saja pandangan orang lain pada kita..

jangan marah..:)

sekian..

Nak raya dah oi...

Assalamualaikum...

Raya hujung bulan 9 kan?
maknanye lagi 5 bulan.
tak lama dah tu..
kena buat kira2 dah ni..
nak kena kira la berapa2 bajet baju raya kami2 ni..
heheheh...

Uih!!jangan kata lambat lagi..
sekarang ni kedip2 mata dua tiga kali dah
muncul matahari esok.
memang cepat je masa berlalu.
jadi kena lah buat kira2 dari sekarang.
jangan nanti bila dah nak raya baru merungut itu tak cukup ini tak cukup.

lepas tu bila orang melaram dengan baju lawa2
kita pulak cemburu tengok orang tu ada tapi kita tak de..
tengok orang tu borong kuih raya kita pulak telan air liur je..

balik kampung anak2 sedara asyik tadah tangan.
tak kan tak bagi..kan??
sebab tu kena bersedia dari awal ni..
kalau yang kerja tu
mulai hari ni simpan sehari 5 hinggit.
heheheh....

jangan lupa bajet untuk bulan posa pun kena kira la..
bila bulan posa sah2 kita nak masak pun tak larat..kan?
balik kerja terus pi bazar ramadhan.
kena keluar duit jugak tu..
sebab tu kena bersedia dari awal2 ni..

ok la..jom kira sekarang!!!

sekian...

Selamat kah anak2 kita??

Assalamualaikum...

Anak2 korang pi sekolah naik apa??
naik van??
naik bas???

risau kan bila kita fikir2 kan balik
cara pemandu2 van dan bas ni memandu..

contohnye bila sorang budak turun dari van.
budak yang lain dalam van tu nak tutup pintu van.
pintu belum ditutup tapi van dah bergerak..
eeii..seram!!

ada jugak budak2 yang
berani2 jenguk keluar bas atau van..
kepala terjulur keluar..
memang driver tak boleh buat2
kalau bab2 tu..kan??
tapi kalau driver tu memang jenis garang dan
tegas rasanye anak2 kita tak berani nak
julur2 kepala keluar..

tu belum tengok lagi driver yang memandu
kat selekoh..
bila dia conner je
budak2 kat dalam tu pun menyenget ke tepi..
aduhai..kalau terbalik cemana??

apapun rasanye tak salah kalau kita mintak driver bas dan van tu
berhati2 bila memandu dan
bersikap tegas dengan anak2 kita.
dia sepatutnye tahu
apa yang dia perlu buat sebab anak2 kita
tanggungjawab dia jugak..

sekian...

Tuesday, 19 April 2011

sejuta je ke??

Assalamualaikum...

Dulu selalu orang tanya kita
"kalau dapat duit sejuta nak beli apa.?"
masa tu macam2 yang kita sebut..
nak banglo..
nak ferrari..
nak pi mekah..
nak itu..
nak ini..

sekarang cer tanye soalan yang sama..
"kalau dapat duit sejuta nak beli apa.?"
kita pun jawab..
nak beli umah dan bayar hutang..
heheheh...

sejuta dah kecik nilai nye..
dapat sejuta cuma boleh beli 2,3 benda je..
nak pi mekah pun bawak 7,8 ahli keluarga dah cecah sejuta.
tu termasuk belanja shopping kat mekah ye kawan2..
wakakaakk...
apa barang pi mekah tak shopping2..
jangan buat perangai huduh tu ye kawan2...

oleh sebab nilai duit sekarang ni yang makin mengecik
orang ramai makin mengejar kemewahan..
kerja siang malam cari duit nak bagi cukup.
padahal kalau dapat banyak pun tak pernah nye cukup..
ada je yang kita nak beli.

bila anak nak kawen mintak hantaran tinggi2..
alasannye barang sekarang mahal2..
nak buat kenduri kena la beli barang..kan??
dalam senarai menu pulak ada lembu golek..
dulu2 je buat ayam golek..
sekarang orang buat lembu golek..
baru la amerika...
mau tergolek bakal suami..heheheh

yang muda2 pulak kerja gaji tak cukup2.
sebulan gaji RM2500..
duit umah Rm5oo.
kereta Rm 600.
hantar kat mak kat kampung Rm2oo
bil api dan air lagi??
bil internet?
uih!!! cukup ke nak sampai hujung bulan dengan rm500 baki dalam tangan??
buatnye kereta problem ke..
naya oi!!!

sudahnye...
jadilah peragut!heehhe..
tak pun malam2 tolong kawan berniaga.
jual dvd kat pasar malam ke..
jual tudung kat opis ke..

mak aku selalu pesan kat aku dengan abang lan..
makan tu jimat2 sama..
jangan boros2..
jangan beli yang bukan2..
hehhe..
walaupun dah belaki tapi mak tetap risau..

sebab tu orang tua2 rumah buruk pun tapi
dalam bank duit banyak..
sebab depa bab2 makan pun jimat.
bukan macam kita ni..
badan dah bulat pun tak reti2 nak jimat2.
kembungkan poket,kecik kan badan..kan lebih elok!!
heheh..jangan marah na...

sekian...

pap smear-malu!

Assalamualaikum...

Kenapa mesti malu??
bukan dia selak sampai terdedah semua...
heheheh...

jangan malu2 ye..
kalau malu dapat sakit..

ada yang kata ujian ni sakit..
sakit sebab korang keras kan badan..
bernafas macam biasa..
baring dalam keadaan selesa..
insyaallah..tak sakit dan mudah bagi korang.

Ada yang tanye apa benda pap smear ni??
eh!aku bukan doktor.
tapi boleh la nak cerita sikit2 tu.
adik2 yang bakal jadi isteri ibu tu kena ambik tau ye..
benda ni penting.

pap smear ni ialah ujian papanicolaou.
dia ambik sikit tisu dari pangkal serviks kita.
lepas tu dia hantar ke makmal untuk kesan tisu2 yang bakal menjadi kanser.

bila korang mula mengamalkan seks dan
berumur 26 tahun keatas ujian ni jadi wajib pada korang.
sethun sekali korang kena pi klinik untuk buat ujian ni.

untuk lebih lanjut baca yang ni.._LINK_


sekian...

Shoutbox

Assalamualaikum...

Selamat petang semua..
selesai dah kerja2 rumah boleh la aku ngadap
blog sampai timbul lemak tepu kat perut.
hehhehe..

jom kita cerita pasal shoutbox.
ada orang rasa shoutbox tak penting.
tapi bagi aku dia penting.
kalau blogger popular dan kerap update
boleh la tak letak shoutbox.

kalau korang jenis yang update sehari
paling banyak 2 entry je,kemudian orang datang bw,dia tinggalkan lah komen.
tapi 3,4 jam lagi dia datang semula dan tak de entry baru.tak kan nak komen lagi.
sekurang2 nye bila ada shoutbox dia tinggal jejak kat situ je.

Banyak blog yang ada shoutbox ni
suka betul letak shoutbox kat bawah sekali..
tak pun kat tengah2..
sebaiknye letak shoutbox kat atas..
tak pun letak bawah iklan nuff yang kat sidebar tu.
sebab bila letak bawah atau tengah2
kita akan terlepas pandang mesej2 dan rakan2 yang datang blog kita.

shoutbox jugak elok diletak kan selepas atau sebelum wiget follower.
sekurang2 nye bila orang follow kita tak la dia tercari2 kat mana nak
bagitau dia dah follow ..kan??
tapi jangan la tulis gini.."saya dah follow.sila follow balik kalau tak saya unfollow.."
hehehehh

shoutbox juga mestilah gunakan tulisan yang jelas dan warna yang sesuai..
kadang2 aku tengok ada shoutbox yang tulisan halus2 je..
dah la halus warna tulisan pulak kelam aje..
tak comel pun buat gitu..hehheh

Ramai adik2 yang buat shoutbox klik2 gambo tu..
entah apa namanye..
sebaiknye kalau nak letak gambo pastikan
tulis bawah gambo tu "shoutbox".
tak la orang datang tercari2 nak klik kat mana.
yang lama2 ni mungkin tau gamba tepi tu adalah shoutbox.
tapi yang baru2 ni mungkin depa belum tau..

last sekali jangan lupa baca yang ini..(link)
untuk mengelak kan shoutbox kita digunakan oleh orang yang
autoblogwalking dan mesej2 spam..kan fariq??

sekian...

Monday, 18 April 2011

dah tak de

Assalamualaikum...

selamat malam semua...
rasa tenang sudah kawasan rumah aku ni..
tak de lagi bunyi deruman motor
orang2 india yang macam baru jumpa motor.

seingat aku la..
sejak 6 tahun aku duduk kat sini
dah 3 kali aku call polis sebab tak tahan dengar
bunyi motor depa ni..
macam jakun pun ada.
kalau nak bawak motor laju2
pegi la kat jalan yang lapang..
kenapa kat depan rumah orang??

yang peliknye macam sengaja dikuatkan bunyi enjin
tu bila sampai kat depan umah dia..
dah la maisara takut dengar bunyi motor gitu.
rumah dia selang sebuah je dengan rumah aku ni.
susah kalau ada jiran yang terbiasa dengan
budaya estet!

sudah la tak bekerja..
setiap masa berkumpul kat tepi jalan depan
umah aku ni..
bila malam mabuk2 pulak.
pasang lagu kuat2 dan buat bising.

jiran aku ada yang bawak lori.
dia selalu parking lori kat tepi jalan tu.
habis lori orang tu di kopaknye..
dicurinye barang2 dalam lori tu..
bila polis datang ada la seminggu dua je depa tak berkumpul..
tak lama lepas tu penuh balik tepi jalan ni.

setiap jumaat ada pasar malam tepi rumah aku ni.
bila ada pasar malam mula la depa tu
vroommmm sana..
vrooommmm sini..
depa ingat pasar malam tu pesta ke apa..

satu yang aku perasan depa ni cukup suka
tunjuk hebat bila kat kawasan ramai orang..
tambah2 bila kawasan tu ramai bangladesh dan nepal.
mula la nak tunjuk hero.

kat padang bola tepi rumah aku ni,
setiap petang ada la warga asing yang main bola sepak.
kadang2 tu sengaja je depa nak cari pasal.
dihalaunye semua warga asing tu
jangan main bola kat situ.

kalau depa nak main bola tak pe jugak..
ni tak..depa mabuk2 je kat tepi padang tu.
macam tak percaya kan ada bangsa yang macam ni.
sebab tu la bangsa ni terpinggir.
mereka sendiri yang mencipta kebencian
orang ramai terhadap bangsa mereka..

sekarang ni aman sudah sebab
hari jumaat lepas habis semua orang india tu
kena tangkap sebab edar dadah kat tepi jalan tu..
nampak bongok kan??
kalau nak buat jahat jangan la buat kat tepi rumah sendiri..
buat la kat tempat yang jauh dari anak isteri..

oh..orang2 india tu bukan budak2 muda ye,..
tapi setengah dari depa dah beranak pinak dah pun..
tapi perangai macam tak cukup akal.

sekian...

susahnye jadi blogger!!

Assalamualaikum...

Aduhai..
3 hari tak buka blog sangat la rindu..
bukan tak bukak langsung.
buka untuk update je..
tak sempat nak jalan2 blog korang.
balik dari kampung sibuk dengan kain baju pulak..
ni pun mesin basuh sedang berputar..
nak buat cemana..aku kan isteri yang baik..
wakakkakka...

Bila kita dah 2,3 hari tinggal blog,
benda pertama yang kita fikir ialah..
"diaorang marah ke aku tak singgah blog depa..?"
heheh.kan??ke korang pikir tak sama dengan aku??

bila buka je blog cepat2 check komen..
kalau ada sepuluh je ok lah kan??
tapi kalau ada 10 ratus??
ha..naya??nak balas jejak tu
mau sampai 3 minggu tak habis2 lagi..
hahahah..
mujur komen aku sikit je..:p

itu baru tang komen..
kalau kat shoutbox lagi naya..
seram!!heheh..
mujur la kat shoutbox kita akan buat "dekkkk" je..hehehh..

dah jenguk2 komen dan shoutbox
baru la berkira2 nak update post baru.
kalau tak de post baru
nanti pembaca2 setia lari pulak...
hehehh..sekurang-kurangnye masa kita
balas jejak satgi ada lah blogger2 lain yang nampak kita
kat tengah jalan dan singgah2 blog kita...kan??

erm...
susah sebenarnye jadi blogger ni..
tambah2 bila kita dah ada follower..
tak kan bila follower dh ada 7,8 ribu kita nak
abaikan depa pulak kan??
kena lah lebih kerap update supaya orang rasa berbaloi jadi follower kita.

sekian...

Sunday, 17 April 2011

KAMI BLOGGER UTAGHA

Assalamualaikum...

aduhai..
aku lupa nak publish entry ni...
masa dok cek2 entry lama baru terperasan..
dah kena edit2 sikit..

korang orang utara ka??
kalau orang utara apa kata jom kita join "KAMI BLOGGER UTAGHA" ni..
page khas untuk blogger2 dari
kedah,perak,perlis dan pulau pinang..
kalau dalam ic tulis lahir kat salah satu
negeri tu otometik korang layak join..
heheheheh...

kalau macam aku ni memang layak le sebab
aku lahir kat perak
kawen dengan orang kedah
dan menetap di pulau pinang...
mungkin bulan depan nak pi perlis..
nak beli periuk kukus kat wang kelian..
heheheh..

jom la join oi..
Mana lah tau kan kalau satu hari nanti kita nak buat
gathering ka,boleh la kita sibuk2 sama..
kalau betul korang orang utara klik sini na..

sekian..

Dari eon untuk semua..

Assalamualaikum...

Semalam seharian aku cuma perkenalkan blog orang saja..
sebagai tanda terima kasih untuk yang sudi
menjenguk2 blog buruk aku ni..

depa tak suruh pun..
tapi saja aku buat..
kalau ada yang tak suka bagitau ye..
nanti aku delete post mana yang korang
tak suka tu..
heheheh..

yang lain2 tu..tunggu je la ye..
lain kali la pulak..
esok ke..jap lagi ke..:p


ok lah..hari ni dah hari ahad..
mesti ramai yang ada rancangan sendiri..
nak kemana tu??
apa pun...
"berhati2 dijalan raya..
semoga anda selamat tiba..
ucapan selamat hariraya dari eon untuk semua..
ucapan selamat hari raya dari eon untuk semua..."

tu lirik lagu raya masa aku kecik2 dulu..
hehehhe..


sekian...

Saturday, 16 April 2011

Nota manja untuk yang manja2 je..:p

Assalamualaikum...

Aku manja????
bukan nak cerita pasal kemanjaan aku ni.
memang la aku manja tapi tak boleh lawan la manja
sorang blogger ni..
tengok gambar dia pun tau dah dia ni manja..
heheehh..

kalau header ada teddy bear mesti tuan dia manja.
betul..tak tipu..!!


pink campur biru pun cantik kan.
macam tu la jugak kalau korang tengok blog ni..
ini adalah blog personal.
tapi semua entry dia sangat menarik..
kenapa aku kata menarik??
sebab korang boleh baca entry dia senafas je..
pendek2 je post dia ni..
hahahah...

cuma seeloknye manja letak kan banner kawan2 tu kat bahagian atas.
jangan letak kat bawah.
orang tak nampak banner2 tu..

mungkin manja boleh kemas kan lagi bahagian sidebar tu.
bagi dia lebih tersusun.dan mana2
wiget yang jarang2 manja
tengok atau jeling sila buang saja..

jom la pi blog manja..
follow dia sekali ok..

http://notamanjaku.blogspot.com/

sekian..


Cik Lolipop berkaca mata

Assalamualaikum...

seronok nye bila kita ada pembaca setia..
cemana nak tau dia adalah pembaca setia??
kalau dia datang blog kita setiap kali kita update entry baru
itu lah pembaca setia kita.
tak kira la cerita anak ke,cerita jiran ke,
cerita hantu ke..dia tetap datang memberi
sepatah dua kata..:p


Setiap kali aku ada entry baru mesti dak comot ni datang komen2..
sangt terharu sebab aku jarang2 pi blog dia.
terima kasih untuk cik lolipop!

Blog pink!!!!yey!!!suka...:p
masuk je blog dia dah telan2 air luir.
mana tak nye.. punye la banyak lolipop kat header dia.
rasa nak jilat je skrin lappy ni.hahhha..

walaupun ni blog personal tapi
entry yang dia tulis mesti ada ilmu didalamnye.
bukan entry kosong2 je ni ye.
dalam banyak2 entry tu aku suka betul entry ni..
karma

korang yang belum pernah pi blog dia jom
terjah blog manis ni..
jangan lupa follow blog dia sebab korang tak kan nyesal..

http://syahadahaziz.blogspot.com/

sekian..

Rimba rasa dan sakura

Assalamualaikum...

Ingat lagi tak masa mula2 buat blog dulu.
penat kan nak memperkenalkan blog kita pada orang.
blogwalking tak berenti2..
sampai termimpi2 dapat cek nuffnang..hahahh..


hari ni jom kita berkenalan dengan sorang blogger baru.
baru sebulan ..kan sakura???
kalau salah tolong jolok kan!
eh!!
kalau salah tolong betul kan...:p

Nama blog ni RIMBA RASA..
nama yang "kuat"..

blog ni gabungan warna hijau dan tolat..
maisara kata tolat..iaitu dalam bahasa malaysia ialah coklat.
heheheh..

aku rasa kalau gantikan warna coklat itu
dengan warna yang lebih lembut akan lebih menarik..
sebab kalau letak warna coklat tulisan hijau kat sidebar
tu tenggelam dan buat mata aku sakit..
maaf ye sakura..

jom ramai2 kita pi blog sakura..
jangan lupa follow sebab itu sebagai tanda sokongan kita
untuk kawan2 baru..:p

http://rimbarasa.blogspot.com/

sekian..