Skip to main content

Ana tak reti!!!

Assalamualaikum...

hari ni banyak nak cerita pasal mengaji lah..
teringat macam2 kenangan masa mengaji kecik2 dulu..

masa kecik2 dulu
aku ni kuat melawan..
tak kira la tok nenak ka,mak cik pakcik ka..
kakak abang ka..
kalau aku tak suka memang aku lawan ja..
cakap mak ja aku tak lawan sebab mak tak jaga aku masa kecik2 dulu...
tak duduk sekali dengan mak..
nasib baik kan..??
hehhehe..

masa mengaji aku cukup tak suka kalau
opah aku paksa2 aku baca itu ini..
lama2 sangat mengaji pun aku tak mau..
aku nak opah aku ajar aku dulu..
kalau tidak mula la aku buat perangai..
tak reti baca la..lenguh kaki duduk lama2 la..
mengantuk la...macam2 alasan lagi.

satu petang tu opah aku ajar la..
aku yang last sekali pulak tu..
duduk depan sekali tapi ajar last..sapa tak geram kan..?

umur 6 tahun kot masa tu..
baca alif ba ta..
sampai kat huruf kaf aku dah boring giler..
aku cakap..
"tak mau sebut.."
opah aku paksa sebut jugak..
aku tak mau..opah aku geram dia ambik parang..
heheh..aku start menangis dah..
tapi tetap tak mau sebut huruf kaf..

opah aku acah nak sembelih aku
sebab tak mau sebut huruf kaf..
aku cakap gini..
"ana tak reti sebut huruf kaf la.."

opah:tu yang hang sebut tu boleh..

aku:ana tak reti..

opah:tadi kata tak reti sebut..tu hang sebut elok ja..
dah!!..sudah la mengaji.menyampah ajaq hang!!

heheh..
huduh tak perangai aku??

sekian..

(ENTRY ULANG TAYANG)

Comments

  1. hahah,, agak2 maisarah anda ikut perangai akak tak?? mungkin dia takmo sebut hurp ya ke,, :p

    ReplyDelete
  2. yer aaa kak... huduhnyer gitu.. herher boleh?

    ReplyDelete
  3. haha...parang dk ktleher pun masih degil ka?hebat ah akak.ttp ckp xreti wlaupun dah tersebut.heeeee..

    @fariq.-aku rase maisara tak macam tuh.dia lebih lembut sikit.heheheeh

    ReplyDelete
  4. eh lupa nak cakap anon ni name echah mashuri.ehhe

    ReplyDelete
  5. haha..biasaah kak, time kecik2 memang mcm tu... tapi adik xmacam tu pon..wakakak

    ReplyDelete
  6. hahaha... kelakar jugak kak diana time kecik2 ye...

    ReplyDelete
  7. eeee...huduhnya perangai...
    nasib adik die ni x mcm perangai die...
    ngeeee~~~~~~

    ReplyDelete
  8. ahahahaha... buruknya prangai...
    jenih kpla batu! hahah...
    haish! akak.. akak.. apo nieh! heheh..

    ReplyDelete
  9. haha..takkan sampai sekarang masih lagi macam tuh..

    ReplyDelete
  10. Assalamualaikum Diana

    manja opah kannnnnnn

    Wassalam

    ReplyDelete
  11. kadang kala bila diacah baru sibuk nak buat..kadang kadang tak makan juga taktik tu..hehee

    ada orang kat sy sombong..nak ngis kat sini..heheee

    ReplyDelete
  12. patutla maisara pon petah bercakap..ke mana tumpahnya kuah kalau tak ke nasik?..ahah..
    (gurau je!!)

    ReplyDelete
  13. perghhh...
    sangat keras kepala nih..=P
    opah lak surrender takmo ajar ekk..

    ReplyDelete
  14. lawak lah akak ni macam maisara :p
    opah akak amek parang kak?huish..takut fiza kalau camtu..

    ReplyDelete
  15. hahahah..ketegaq ni..

    perangai diana ni sama mcm anak saya no 3 tau! Kalau bukan dia dulu, terus mood nak mengaji hilang..sabor jelah.

    Tak nak sebut gak selagi rotan tidak di tangan...

    Saya pula garang.

    p/s: jemput join GA di blog...:)

    ReplyDelete
  16. hahaa .. lawak lak .. kata tak reti tapi dah sebut ..

    ReplyDelete
  17. kite dulu kalo mls mngaji mmg kene rotan la jawabnye

    ReplyDelete
  18. hahaha...saya pulak jenis mengikut je...kalau kena suruh, kena marah2 , nangis je... :D

    ReplyDelete
  19. hahahahaha....kenapa xnk sebut..hehe
    degil tul akak mse kecik2 eh :D

    ct kuat merajuk je time kecik2 :D

    ReplyDelete

Post a Comment

sila tinggalkan komen anda...:)

Popular posts from this blog

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU

Assalamualaikum...

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU Rasa seronok betul bila dapat Waffle maker ni. Waffle maker ni hadiah dari Lazada Malaysia . Saya dapat Voucher Rm100 dan saya pilih Waffle maker ni .Banyak betul barang dari Lazada kat rumah ni..hahaha..Order hari ni , esoknya dah sampai..Cepat je..kan??Bila sampai terus google resepi, bancuh tepung nak buat Waffle..hahah...Nampak macam gelojoh kan?sebenarnya sebab teruja. :p
Banyak juga resepi Waffle yang saya baca..saya try 2,3 resepi tapi tak menepati citarasa .Saya suka Waffle yang tebal ,lembut ,gebu.Bila dah sejuk pun dia tetap lembut. Ada resepi yang saya cuba jadi  keras dan masak tak sekata mungkin sebab Waffle padat dan jadi keras.

Ini lah waffle yang keras tu..Dia membakar pun tak sekata..Tompok2  je..Resepi nya dari mana??tak perlu la saya bagitau..hahahah..Tapi bagi yang suka waffle keras dan padat macam ni mungkin tak jadi masalah..
Tapi selepas beberapa percubaan akhirnya dapat juga satu resepi yang kena den…

30 MENU BERBUKA PUASA YANG RINGKAS SEPANJANG RAMADHAN

Assalamualaikum


Masuk je bulan ramadhan benda yang kita selalu fikir ialah nak masak apa untuk berbuka dan bersahur.kalau boleh kita nak juadah yang sedap , mudah di masak dan tak ambil masa yang lama.




Hari ni saya nak senaraikan 30 juadah lauk pauk yang kita boeh buat sepanjang ramadhan ni...Semoga lepas ni tak de la masuk je dapur dah pening kepala nak masak apa..Last2 ke bazar ramadhan juga dia merayau cari lauk..eheheh..Anggaran memasak setiap hidangan cuma dalam 10-20 minit sahaja..kalau guna dapur 2,3 tungku tak sampai sejam siap semuanya..



30 MENU BERBUKA PUASA YANG  RINGKAS SEPANJANG RAMADHAN
1- Ayam masak merah + ikan goreng +acar timun

2-Daging masak kicap + ikan goreng + taugeh tumis air

3-Gulai ayam + tumis kacang buncis + ikan keli goreng

4-kurma daging + kerabu mangga + ayam berempah

5-asam pedas ikan pari + ayam goreng kunyit +sambal belacan +ulaman

6-ikan keli masak lemak + terung berlada + ayam goreng

7-singgang ikan +kangkung goreng belacan + ikan goreng

8-Sup dagi…

CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL

Assalammualaikum..



CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL Saya belum pernah ada pengalaman melihat toyol..Semoga saya tidak diberi peluang melihat nya. hahha..Orang kata toyol ni macam budak-budak yang badan bulat, kepala nya botak,  semua giginya runcing , badan nya berbulu dan berlendir.Sifatnya seperti kanak-kanak yang suka bermain.Dari apa yang digambar kan ,memang tidak la Toyol ni kita kategorikan sebagai comel..kan??hahah...

Toyol hanya boleh di lihat dengan mata kasar oleh penjaganya sahaja.Orang lain memang tak dapat nak tengok Toyol.kalau ada yang tengok Toyol mungkin ada ritual atau cara-cara tertentu nak melihat makhluk nakal ni.Nak menjaga nya pun macam jaga budak kecil.Kena diberi susu setiap pagi dan petang.Bukan susu dalam tin tu ye ..Tapi menyusu badan.Kalau yang membelanya adalah lelaki, isteri lelaki tu la akan menyusukan toyol tu.kalau tuan nya wanita, wanita tu sendiri akan menyusukan nya.Sanggup tak??hahhah

Kalau di Malaysia ni saya …