Sunday, 30 October 2011

Ana tak reti!!!

Assalamualaikum...

hari ni banyak nak cerita pasal mengaji lah..
teringat macam2 kenangan masa mengaji kecik2 dulu..

masa kecik2 dulu
aku ni kuat melawan..
tak kira la tok nenak ka,mak cik pakcik ka..
kakak abang ka..
kalau aku tak suka memang aku lawan ja..
cakap mak ja aku tak lawan sebab mak tak jaga aku masa kecik2 dulu...
tak duduk sekali dengan mak..
nasib baik kan..??
hehhehe..

masa mengaji aku cukup tak suka kalau
opah aku paksa2 aku baca itu ini..
lama2 sangat mengaji pun aku tak mau..
aku nak opah aku ajar aku dulu..
kalau tidak mula la aku buat perangai..
tak reti baca la..lenguh kaki duduk lama2 la..
mengantuk la...macam2 alasan lagi.

satu petang tu opah aku ajar la..
aku yang last sekali pulak tu..
duduk depan sekali tapi ajar last..sapa tak geram kan..?

umur 6 tahun kot masa tu..
baca alif ba ta..
sampai kat huruf kaf aku dah boring giler..
aku cakap..
"tak mau sebut.."
opah aku paksa sebut jugak..
aku tak mau..opah aku geram dia ambik parang..
heheh..aku start menangis dah..
tapi tetap tak mau sebut huruf kaf..

opah aku acah nak sembelih aku
sebab tak mau sebut huruf kaf..
aku cakap gini..
"ana tak reti sebut huruf kaf la.."

opah:tu yang hang sebut tu boleh..

aku:ana tak reti..

opah:tadi kata tak reti sebut..tu hang sebut elok ja..
dah!!..sudah la mengaji.menyampah ajaq hang!!

heheh..
huduh tak perangai aku??

sekian..

(ENTRY ULANG TAYANG)

20 comments:

  1. hahah,, agak2 maisarah anda ikut perangai akak tak?? mungkin dia takmo sebut hurp ya ke,, :p

    ReplyDelete
  2. yer aaa kak... huduhnyer gitu.. herher boleh?

    ReplyDelete
  3. haha...parang dk ktleher pun masih degil ka?hebat ah akak.ttp ckp xreti wlaupun dah tersebut.heeeee..

    @fariq.-aku rase maisara tak macam tuh.dia lebih lembut sikit.heheheeh

    ReplyDelete
  4. eh lupa nak cakap anon ni name echah mashuri.ehhe

    ReplyDelete
  5. haha..biasaah kak, time kecik2 memang mcm tu... tapi adik xmacam tu pon..wakakak

    ReplyDelete
  6. hahaha... kelakar jugak kak diana time kecik2 ye...

    ReplyDelete
  7. eeee...huduhnya perangai...
    nasib adik die ni x mcm perangai die...
    ngeeee~~~~~~

    ReplyDelete
  8. ahahahaha... buruknya prangai...
    jenih kpla batu! hahah...
    haish! akak.. akak.. apo nieh! heheh..

    ReplyDelete
  9. haha..takkan sampai sekarang masih lagi macam tuh..

    ReplyDelete
  10. Assalamualaikum Diana

    manja opah kannnnnnn

    Wassalam

    ReplyDelete
  11. kadang kala bila diacah baru sibuk nak buat..kadang kadang tak makan juga taktik tu..hehee

    ada orang kat sy sombong..nak ngis kat sini..heheee

    ReplyDelete
  12. patutla maisara pon petah bercakap..ke mana tumpahnya kuah kalau tak ke nasik?..ahah..
    (gurau je!!)

    ReplyDelete
  13. perghhh...
    sangat keras kepala nih..=P
    opah lak surrender takmo ajar ekk..

    ReplyDelete
  14. lawak lah akak ni macam maisara :p
    opah akak amek parang kak?huish..takut fiza kalau camtu..

    ReplyDelete
  15. hahahah..ketegaq ni..

    perangai diana ni sama mcm anak saya no 3 tau! Kalau bukan dia dulu, terus mood nak mengaji hilang..sabor jelah.

    Tak nak sebut gak selagi rotan tidak di tangan...

    Saya pula garang.

    p/s: jemput join GA di blog...:)

    ReplyDelete
  16. hahaa .. lawak lak .. kata tak reti tapi dah sebut ..

    ReplyDelete
  17. kite dulu kalo mls mngaji mmg kene rotan la jawabnye

    ReplyDelete
  18. hahaha...saya pulak jenis mengikut je...kalau kena suruh, kena marah2 , nangis je... :D

    ReplyDelete
  19. hahahahaha....kenapa xnk sebut..hehe
    degil tul akak mse kecik2 eh :D

    ct kuat merajuk je time kecik2 :D

    ReplyDelete

sila tinggalkan komen anda...:)

'; (function() { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();