Monday, 28 February 2011

rahsia taik kucing!!

Assalamualaikum...

Kalau tengok kat facebook kan ada "rahsia tarikh lahir."kan??lepas tu yang lain pulak.."rahsia tapak kaki.."lain .."rahsia warna kulit"..eh!!ada ke??macam2 rahsia la..kan??nak hangin lak bila baca rahsia2 ni..

kenapa aku hangin??ye la..sapa tak hangin.rahsia tarikh lahir sendiri tapi tag kat orang lain.apa ke jadah nye semua ini??nama pun rahsia.simpan untuk baca sendiri sudah la..kan??kalau dah sibuk di tagnye rahsia2 tu kat orang,bukan rahsia dah tu ye kakak2 sekalian..

Rahsia nama sendiri...

H-harum bak megi kari
A-antara lelaki melayu terakhir.
R-rumah banglo jadi idaman.
U-usaha dan doa jarang2 sekali .
N-nasib la sapa yang dapat buat laki.

lepas tu tag kat kawan2..apa motif??suka2??tag kat kawan2 rapat sudah la.ni tag kat aku yang tak berapa nak kenal ko kan..sudahnye aku terpaksa menyingkirkan beliau dari senarai rakan2.dek pening nak melayan tag2 yang karut marut ni.

Setakat tag2 barang jualan ni aku maafkan lagi.nama pun berniaga..kan?jadi kena rajin2 lah promosikan barang.tapi kalau tag2 rahsia2 ni aku memang tak berkenan la.tambah2 aku bukan jenis orang yang suka baca ramalan2 dan rahsia2 tarikh lahir ke apa..karut je bagi aku.

korang nak sangat baca rahsia2 tersembunyi ye??
entry malam ni ye..tunggu!!

sekian..

Dah kaya mesti lah kena sombong..

Assalamualaikum...

Selamat pagi semua...
bila kaya mesti kena sombong!
ye ke???kenapa ye kena sombong??

masa susah dulu rendah diri bukan main..
apa orang kata semua dia angguk saja.
orang kata itu A dia angguk..
walaupun dalam hati kata itu D..

bila dah kaya..
wah!!becakap pun sampai nampak bulu hidung..
bukan mulut je yang becakap..
tangan,pinggang ,kaki..
semua bergerak sama..

sampai orang nak sampuk pun takut..
takut kena libas dengan tangan dia..hahhaahh...

kenapa??
adakah dia takut orang tindas dia??
ataupun dia tak mahu orang pandang dia tak tahu apa2?
atau dia bosan selama ini cuma sibuk mendengar
dan kurang meluahkan??

entah??patutkah kita biarkan??
"biarkan je la...dia dah lama nak duduk kat atas..sekarang lah
masa dia yang terbaik.."

apapun semoga kesenangan dia tidak menyusahkan kita..
betul tak..??
dia senang itu rezeki dia..
tapi ingat satu perkara..
bila kita pernah dibawah..
kemudian tiba masa kita naik ke atas,
jangan fikir kita tak kan turun ke bawah semula..

sekian...

Sunday, 27 February 2011

Cara-cara untuk komen

Assalamualaikum..

Hari ni aku nak bagi tau cara2 nak tinggalkan komen.."eleh..komen pun nak ajar..orang dah tau la.."amboi..ingat semua orang tau tinggal komen ka?kalau semua orang tau cara2 mengomen ni sah la blog2 kita semua ada komen lebih 4,5 kotak sehari.

kalau kita nak komen kena lah baca entry tu dulu.kita baca dengan perasaan yang kena dengan entry tersebut.dah habis baca kita rasa setuju atau tak setuju dengan entry tu??kalau setuju tulis kat kotak komen tu kenapa kita setuju dan suka entry tu.kalau tak setuju bagitau pulak kenapa kita tak setuju.jangan pulak bila tak setuju kita mula nak komen macam nak cari gaduh..

"saya tak setuju dengan entry kamu ni..kamu memang suka cari salah orang.kamu giler.nate beruk!..saya bawak geng baru kamu tau sapa saye.."

hekelleh..macam aku takut je dengan geng dia tu kan..??peghh!!tetiba aku teremosi sampaikan aku tak sedara aku bergaduh dengan komen sendiri di entry sendiri.

Balik pada topik..elak kan tinggal komen di shoutbox.aku heran betul la..kotak komen dah mesra pengunjung tapi masih ada yang tinggalkan komen di kotak jerit je.tak payah komen kat kotak jerit tu.bukan tuan blog je yang terlepas pandang..orang lain pun tak pandang komen kat kotak jerit tu.

Elak kan jugak komen2 yang ala2 tak kuasa nak melayan..sekadar "huhuhu.."ataupun sekadar "hehehhe" ataupun "terbaekkkkk"..komen seketul2 gini jarang2 orang nak ingat tau.bila kita tinggalkan komen kalau boleh biarlah komen kita tu di ingati oleh tuan blog dan orang lain.

Aku selalu tengok kalau kat blog2 yang tayang gambar2 makanan..bila baca komen yang atas sekali.."ermm..sedap nye.."tengok komen no 2.."sedap nye..".tengok pulak komen no 3.."amboi sedap nye.."alahai..kalau komen2 gini mesti tuan blog kata.."erm...tak kuasa aku.."hahhhahah..
jadi sila komen yang lain sikit dari orang lain..ok..

Lagi satu kalau nak tinggalkan pesanan2 tag kat kotak komen tu jangan la terus je tinggal mesej.."awak di tag......"memula komen2 la dulu tentang entry dia tu..dah habis komen baru la tinggal tag untuk dia.

Last sekali aku cuma nak bagi tau la..kalau kita nak orang kenal kita jangan malas2 untuk tinggalkan komen.selain entry kita yang menarik,tinggalkan komen yang menarik juga boleh buat kita mudah diingati oleh orang lain..kalau sekadar menyapa di shoutbox tak ramai orang ingat kat kita.

Kepada tuan2 blog pulak jangan susahkan pengunjung untuk mengkomen dengan kotak2 komen korang yang terlalu rumit..:)

sekian..

sila klik sini kalau nak join kontest menarik.

Bila tiba hari minggu`~~

Assalamualaikum...

Dah lama tak berblog pagi2..
sejak broadband buat hal..sejak maisara makin menagih masa
melukis bersama..
segala2 nye buat aku agak terhad untuk aku berblog sakan macam dulu.
harap2 lepas ni aku makin bijak
membahagikan masa..

Ok lah..hari ni aku nak cerita benda yang ringan2 saja..
hari ahad kan..
malas nak buat entry yang berat2
sampai ada yang naik angin membacanya..
hahah...

Biasanye bila hari ahad mesti kita dah ada rancangan nak
pi sana sini kan??
tapi macam mana kalau tempat yang kita rancang nak pi tu pasangan kita
pulak tak suka.
ingat nak pi muzium si dia pulak nak pi zoo..
yang anak pulak sibuk nak pi taman tema.
ha~~!!cemana??

sebab itu lah kalau nak pi mana2 bagi tau awal2.
rancang dulu..kalau ada yang tak mau mengalah
nampak nye kita lah yang kena mengalah.
minggu depan2 kan ada lagi..kan??
Tapi ada jugak yang kata kalau dengan anak2 ni kita jangan ikut2 kan sangat.
nanti pantang cuti tau nak bejalan je..

aktiviti kat rumah tak mau layan..
payah jugak gitu..kan??
sebab kita sendiri yang biasakan anak2 gitu.

kadang2 kena jugak adakan aktiviti
hari cuti sekadar dirumah saja..
berkebun..bakor2 satey ke..kan??
seronok jugak gitu>.

sekian..

ASTRO ARENA::sila prihatin!

Assalamualaikum..

tak paham aku dengan penyiar rasmi Liga Super ni..
setakat nak tunjuk satu game je baik tak payah jadi penyiar rasmi..
tunjuk pulak game yang hari jumaat je..
hari jumaat sah2 ada satu game.
kan baik dia tunjuk game yang hari sabtu..
aih...nak kerja mudah saja depa ni kan..
lebih baik bagi kat RTM je..kan??
lagipun kesian la kat orang yang tak dak astro ni..

OOh..korang mesti akan kata..
tak minat la tengok Liga malaysia ni..
EPL lagi best..
ni bukan soal best tak best..

tapi kalau dah memang suka dan minat tonton bola sepak,
liga taman kat padang permaiann tepi rumah pun tetap kaki2 bola ni tengok..
jadi kena paham antara peminat bola sepak dan penyokong bola sepak..

sekian..

Saturday, 26 February 2011

Maisara::tak paham!!

Assalamualaikum...

Maaf ye kengkawan..tak sempat nak update blog ni semalam ..
masalah laptop.dan masalah kesihatan..

sekarang dah ok sikit kot..
tu la kan...bila sihat tubuh badan internet lak buat hal..
sekarang internet dah ok badan lak tak sihat..
takpe2...
cemana pun hidup perlu di teruskan..

Agak lama tak cerita pasal maisara..hehhe..
budak2 memang suka dipuji..bukan budak2 je..mak budak ke..bapak budak ke..
cukup seronok bila kena puji kan..
anak aku macam tu la..

petang tadi dia melukis la..macam biasa..
lukisan budak2.tak cantik pun kena la cakap cantik..

Ibu:cantik nye..pandai betul anak ibu lukis..

Maisara:ye la..(sambil sengih2..)

Ibu:kenapa anak ibu ni pandai sangat entah..??

Maisara:tangan saya ni memang
pandai.sebab tu saya tak buang dia..

Ibu:ha????(sambil buat muka tak faham..)

*****

satu hari kami berdua tengok cerita seram..tajuk pocong.
maisara lak tengok sambil tutup2 mata..tak bagi tengok tapi dia nak tengok jugak..

Ibu:awak takut ke??

Maisara:ye la..

Ibu:oo..sebab tu awak tutup muka kan??

Maisara:ye la..muka saya je yang takut..perut saya berani..
sebab tu saya tutup muka saja..

Ibu:erk....(suka hati lah..!!)

sekian...







Thursday, 24 February 2011

ANDA SEORANG GURU DAN JUGA BLOGGER? INI CARA MUDAH TINGKATKAN JUMLAH PELAWAT BLOG ANDA.

Assalamualaikum...

selamat malam semua..cikgu2 sekalian sila baca entry aku ni ye.penting bagi cikgu2 yang suka berblog ni untuk meningkat kan traffic dan mendapatkan komen yang banyak.nak berblog macam orang lain mungkin tak sempat..kan..nak mengajar lagi..nak tanda buku lagi..aih!!tekanan betul bila tengok traffic sehari2 nak jejak seratus pun susah..

Jangan risau ye cikgu2..aku ada cara yang baik untuk menyelesaikan maslah cikgu2..cara yang paling berkesan sekali cikgu2 kena gunakan blog cikgu tu untuk semua perkara..tak tau nak buat lagu mana??
ni nak ajaq la ni..

mula2 sekali ajar macam biasa..biasanya kalau mengajar mesti cikgu2 akan tulis kan papan hitam atau white board kan??bila dah abis tulis2 tu,kat bawah sekali jangan lupa letak url blog.hari2 buat gitu.lama 2 anak murid pun boleh ingat.bila dia ingat,tiap kali pi cyber cafe,dalam 40 orang anak murid tu,20 orang mungkin akan singgah blog cikgu2.sebab url cikgu2 dah melekat kat kepala otak dia.

nak cara lain??boleh..senang ja..lepas habis pung pang pung pang mengajar kat dalam kelas tu biasanya cikgu2 akan bagi kerja sekolah..kan?cikgu cakap je gini."jangan lupa kerja sekolah esok kena hantar ye..soalan2 semua ada dalam blog cikgu.satgi cikgu tuliskan link nye.."nampak tak??kalau satu kelas ada 40 orang,cuba buat untuk 8 kelas..untung oi..

nak komen banyak??tu mudah saja..buat gini.."semua jawapan kamu semua tinggalkan kat bahagian komen.jangan lupa tinggalkan nama dan kelas kamu sekali ye.."mudah kan..??

cara lain..bila setiap kali habis ujian budak2 mesti beriya2 nak tengok markah ujian kan?cakap gini kat depa.."markah ujian semua cikgu dah letak dalam blog cikgu..ada kat sidebar.lepas tengok markah jangan lupa klik iklan.."..mau tak berebut2 anak murid buka blog cikgu.

cara last sekali bagi tau kat anak murid gini.."ada award untuk kamu2 yang markahnye 80 ke atas..ini link nye,..bla.bla...com/bla..bla..bla..html."
jangan lupa yang markah bawah2 pun kena ada awrd.apa2 pun traffic itu penting..bagi tau gini..
"untuk kamu2 yang dapat markah 79-50 award kamu kat link ini..bla..bla..bla..com/bla..blue.html..jangan lupa tinggalkan komen ye.."
berehhh~~!!!

ok tu je tip2 untuk malam ni..selamat mengajar esok ye cikgu2..yang bercuti tu selamat bercuti..
sekian..

Wajah sebenar blogger sorok identiti


Assalamualaikum..

dah baca ke entry sebelum ni..sebelum ni kita cerita pasal alasan dan sebab kenapa blogger2 lelaki suka sorok2 muka.sekarang korang pikir2 pulak apa la rupa sebenar blogger2 ni kan??buruk sangat ke sampai nak sorok2 muka..aku selalu jugak bayang2 kan rupa sebenar blogger2 ni..aku bayang kan mereka dari sisi yang lain.orang biasa yang macam kita jugak walaupun dari gambaran profil depa ni kita nampak ada yang muka bengis..ada yang perasan gagah...heheh.


Mula2 kita tengok dulu wajah jejaka terhangat.kalau tengok gambo profil dia memang orang kata body idaman setiap jejaka la.macam gagah je kan..macam je..tapi sapa tau sebenar nye jejaka terhangat orang nye begini..:


jejaka terhangat:
^
hahhaha..tengok2..cemana kalau yang sebenarnye jejaka terhangat gini..
aih,..tak hangat dah ..!

ok2..jangan gelak kuat2 sangat..jom kita tengok gamba sebenar blogger ke dua kita..nama pena dia woofer storm.dia memang tak tunjuk muka dia.malu sebab tak ensem mungkin.tapi korang jangan terkejut lak kalau dia sebenarnya gini..:

woofer storm..
^


wah!!!padan dengan namanye..kan..tapi dia punye ketul2 dari kaki sampai pinggang je la..
pinggang ke atas macam yang dalam gambo dia kat profil dia tu..heheh

ok sekarang kita tengok gambo blogger lain.iatu encik ghost writer.seram je muka dia..kan.
tak takut pun..aummm!!ada yang takut ke??jangan takut ye..wajah sebenar dia gini je..:

ghost writer
^


kan??kan???tak caya cuba korang baca entry dia sambil korang bayang kan hail amir yang tulis..memang sajak weh!!

amboi..kuat ampa gelak no..yang last sekali ni blogger kreatip kita sapa lagi kalau bukan Azman Roslan.tengok nama pun tau tergolong dalam lelaki2 hebat.tapi sapa tau berat mata memandang berat lagi bahu memikul..hehehhe

Azman roslan..
^

dia stress sebab sibuk sangat dengan BPM..
heheheh

yang lain aku tak dan nak buat la..ramai sangat!
dah abis dah entry merepek..jangan kecik hati ye kengkawan..aku gurau2 saja..jangan ada yang tersentap sudah..hidup kena lah ada gurau senda..
walaupun tak lawak tara mana pun..heheh..

sekian...

Blogger sembunyi identiti

Assalamualaikum..

sepanjang aku berblog ni aku ada jumpa blog2 yang tuan punye nye malu nak tunjuk muka??ececeh...malu2 pulak..tapi betul ke malu?atau pun ada sebab2 lain.terserah pada empunya diri.nak tayang muka atau tak tayang.tapi pernah tak kita2 ni terfikir kenapa ye dia tak tunjuk muka dia.

Antara blogger yang tak tunjuk muka dia encik biskut@ghost writer.selain tu jejaka terhangat pun aku tak pernah tengok muka dia yang sebenar nye..kebanyakan nye lelaki la yang suka main sorok2 ni.perempuan ada jugak tapi tak ramai.setakat yang aku jumpa ni baru kak hanis azla sorang je.tapi anak2 dia memang dia tak sorok.sebab anak2 dia ensem2...hahahaah.

kenapa ye lebih ramai blogger lelaki tak suka dedahkan identiti sebenar mereka??kebanyakan blogger yang sorok2 muka ni tidak akan menulis tentang diri sendiri umpama diari.kan???bila duduk sorang2 sambil baca blog depa korang pernah buat ramalan sendiri tak apasal tak de muka depa kat blog depa ni?meh2 nak kongsi dengan korang..

antara sebab2 depa main sorok2..
~ada utang dengan orang terutamanya along..
~malu kalau sedara mara baca blog depa...
~muka tak ensem..
~kalau ngutuk2 orang tak dak sapa boleh cari kat luar..
~mak memang tak bagi buat blog.

itu alasan2 yang kita semua rasa la..kan??tapi kalau tanya depa..."awat hang tak tunjuk muka..?"depa ada la alasan depa sendiri.yang pasti alasan tu mesti lah yang elok2 ja..hahahah..

antara sebab2 depa main sorok2(dari mulut depa sendiri)
~nak orang mengenali kami melalui penulisan.bukan paras rupa.(bajet ensem la ni..)
~lebih selesa begini..

sikit tu ja alasan depa bagi.konon nye cool la tu cakap tak banyak..hahahha..walau apa pun alasan mereka dan anggapan orang lain kita sebagai pembaca seharusnya menghormati pendirian mereka.

sekian...

Wednesday, 23 February 2011

suami mudah terluka..

Assalamualaikum...

Aku kurang selesa bila cuaca panas.nak berfikir pun jadi malas.kalau orang melawak2 time panas ni pun boleh tersentap.hehehhe..eih!!nak tersentap apanya..buat orang menyampah ja kalau sikit2 nak tersentap.

Ha..korang mudah tersentap??kita orang perempuan memang la mudah tersentap.jiwa kita kan selembut tisu..kan??kan??tapi macam mana kalau suami kita yang tersentap.bukan tersentap dengan kita ye.tapi dengan kawan2 nya.tau2 je la kalau lelaki sama2 lelaki bergurau macam mana.bukan bergurau macam2 kita orang perempuan ni.

Suami aku tak pernah bergaduh dengan orang.betul..semua orang selesa berkawan dengan dia.jadi aku tak dak pengalaman berdepan masalah suami ada tak bertegur dengan sapa2 ka..tapi yang sepatutnye la bila kita menghadapi suami yang ada krisis ringan dengan orang lain sebaik nye kita jangan la masuk campur.tak payah la kita panas2 kan keadaan.

Ada isteri yang bila suami bergaduh dengan rakan tempat kerja,si isteri pun menganggap rakan suami itu musuh dia jugak.jadi tukang dengar saja tak boleh ka??tak payah nak menyokong mana2 pihak.

Takut nanti orang kata..
"elok sangat la depa laki bini tu..dua2 suka bergaduh dengan orang.nanti orang malas nak bekawan dengan depa.."
memang la suami mengharapkan isteri ada dibelakang nye.sentiasa menyokong nye.tapi sebagai isteri yang baik kita sepatutnya mengharapkan perkara tu tak berlarutan.kalau kita pun join sekaki begaduh dengan depa benda tu tak selesai pun.

Isteri jugak masa ni kena berfikir.."kenapa suami aku ni dengan semua orang dia tak ngam.kawan2 pun tak ramai..dengan jiran2 tak bertegur"..ha..kena fikir semua tu.kadang2 kita rasa suami kita betul berbanding orang lain.sebab kita belum cukup kenal suami kita.erm..rupa2nye suami tak boleh tahan melawak kasaq.suami cuma suka melawak geli2 saja..hahahahh...

Tapi jangan pulak sesekali kita memperkecil2 kan suami.."alah..macam budak2 ja begaduh.masing2 dah tua.cuba la buat perangai elok2 sikit.malu kat budak2.."jangan la cakap macam tu.jatuh saham suami..hehehhe

sekian..

Tuesday, 22 February 2011

nak follow Aiman..tapi....

Assalamualaikum...

malam ni aku ingat nak le memfollow blog2 yang aku belum follow tu..
tapi kenapa ye tiap kali aku klik tang follow tu keluar benda ni..
aku nak follow blog dak aiman tu..
anak kakchik ella tu..
tapi tak boleh2 pun..
cemana weh..
ha!!!yang suka cakap guna hidung tu mai la tolong2..
jangan tau ghenyih ja..
hehehe


sekian...

tips berkunjung ke rumah orang.

Assalammualaikum...

Ada tetamu tak kat umah korang sekarang??ataupun korang yang jadi tetamu..amalan kunjung mengunjung memang elok kita amalkan.tak kira la hari raya atau hari tak raya.tapi sebelum kita berkunjung ke rumah orang ada perkara2 yang kita perlu titik berat kan.bukan main redah aje.

Mula2 sekali korang tengok dulu tahap kesihatan korang dan anak2 korang.kalau batuk2 selsema,demam la hape baik tak payah pi.duduk je kat umah.bayangkan kalau korang pi jugak umah dia,anak2 korang yang batuk2 tu dok bermain2 dengan anak tuan umah tu.kalau anak dia pun kena batuk2 jugak kan dah menyusahkan orang..takut kang ada lak bunyi2.."ni yang aku menyampah kalau orang datang bawak penyakit ni.."dia memang tak cakap depan kita.takut dia cerita kat orang je la..kan...

Selepas tu korang kena maklum kan dulu kedatangan korang.telefon dia.mana lah tau kot2 dia balik kampung ke.mungkin dengan memaklumkan dulu kedatangan kita tuan rumah lebih bersedia.sediakan makanan sedap2 mungkin.

Kemudian kalau nak pi tu bawak2 la buah tangan.kalau nak pi sekejap je bawak la buah2 atau biskut2.kalau nak pi bermalam kat umah orang tu bawak la ayam sekor ke.ikan ke..sayur ke.boleh jugak makan sama2 kan..tak le kita datang mengabis kan lauk2 dan sayur2 orang tu..lagipun kan orang selalu kata tetamu itu rezeki..hhehehehe

ha..yang ni penting sekali.kalau pi nak bawak anak2 sebelum pi tu pesan sikit kat anak tu gini.."sampai kat umah orang tu nanti jaga sikit perangai ampa ..jangan nakal2.jangan lompat sana sini.kalau jatuh pecah ka apa2 kat umah orang tu..siap ampa.!"bukan apa..nama pun umah orang kan..kang tak pasal2 anak kita dilabel kanak2 nakal..nak ke???

Dan yang last sekali jangan buat macam rumah sendiri.tuan umah tu mungkin akan kata.."sila la..jangan malu2..buat macam umah sendiri..." itu bukan tiket untuk korang keluar masukbilik kat umah dia sesuka hati ye..geledah majalah2 umah orang tu..lepas tu tak reti nak kemas semula pulak.pakai tandas tak nak pam.bau petai pun ada..erkkkk!

**maisara tengah tak sihat gara2 tetamu yang tak prihatin.masa untuk berblog sangat terhad.jejak korang akan di balas bila aku punya ruang..:(

Monday, 21 February 2011

isteri garang!

Assalammualaikum...

pernah jumpa rumahtangga yang dikawal isteri??suami nak keluar,isteri yang tentukan pukul berapa suami perlu sampai ke rumah.suami nak pi kerja,isteri yang hantar kan sampai ke depan opis.ha..sampai macam tu sekali..suami pulak sebab malas nak bergaduh ikut kan saja undang2 bodoh isteri tu.

sebenarnye punca utama isteri jadi begitu mungkin kerana sejarah silam.mungkin si suami sebelum ni pernah melakukan kecurangan dan kesalahan jadi si isteri mengambil keputusan bertindak bagai seorang penjaga bayi.mungkin juga sejarah keluarga isteri..melihat kakak atau adik nya yang menjadi mangsa kecurangan suami..jadi dia takut kalau2 nasib nya seperti itu.

ada jugak isteri yang jadi macam ni sebab terlalu terpengaruh dengan cakap2 orang.."hang jaga sikit laki hang tu..dia tu ada rupa.silap2 hang dapat madu.."erm..bila sepuluh kali kita dok sebut gitu mau tak terkesan di jiwa dia..kan??

filem2 dan drama2 yamg terlalu kerap menonjolkan sikap kecurangan seorang suami jugak jadi penyebab isteri2 bersikap sedemikian.fikiran nye disogok dengan terlalu banyak drama2 kecurangan.lepas tengok drama emosi sorang2 kat dapur..sambil masak teringat2 adegan si pelakon yang pegang watak suami berkepit di pusat membelih belah dengan wanita lain..

jadi suami kena lah bertegas dengan isteri2 yang macam ni.ajak berbincang.yakin kan padanya bahawa cinta korang sebagai suami tak kan berubah.jelaskan jugak apa kesan nye kalau sikapnye berterusan begini dan bagaimana pandangan masyarakat sekeliling akan melihat keupayaan si suami mengawal rumahtangga..kerap2 lah menjadi imam kepada keluarga bila setiap kali bersolat.

sekian..

Sunday, 20 February 2011

wanita tak cantik=senang di tindas!

Assalamualaikum...

selamat malam...korang pernah jadi tak cantik?ataupun korang lahir2 je terus cantik.jujurnya aku dulu tak cantik..baca semula ayat sebelum ni..yang bermaksud sekarang aku cantik.hahahah..aku sendiri pernah di hina sebab tak cantik.masa sekolah dulu orang selalu panggil aku hitam.sebab tu aku tak suka zaman2 sekolah menengah dulu.masa kecik pulak ada kawan akak aku kata"dalam adik beradik kakyung,bani kakyung dan yanti je yang lawa.."amboi..tersentap aku time tu walaupun masa tu baru umur 11 tahun.tersentap la sebab aku tau adik beradik aku cuma ada kakyung,bani,yanti dan aku.

tadi jalan2 kat blog solihin terbaca la entry tentang pompuan tak cantik ni..tu yang tergerak hati nak tulis entry ni.memang niat dia nak menepis sesetengah pendapat manusia yang mementingkan kecantikan.tapi berapa orang la yang betul2 tak mementingkan kecantikan ni.tambah2 orang lelaki..bila di tanye nak yang macam mana? "saya nak yang baik hati,bla..bla..bla..."hujung nye mesti ada ayat "kecantikan nye tak penting.."!

tolong lah jangan hipokrit.orang lelaki ni bila dia nak cari isteri memang dia tak pandang kecantikan.betul...sumpah!!tapi ada sebab la..sebab dia tau isteri yang tak cantik boleh di sepak terajang..boleh di tindas..boleh di suruh masak itu ini..boleh pimpin anak sambil bawak barang kalau pi beli barang dapur.tindas la cemana pun dia tak kan melawan.tak kan mintak cerai.sebab dia sedar diri.

lagi satu walaupun ada isteri yang tak cantik tu,dalam hati tetap ada rasa seronok tengok pompuan yang lagi cantik dari bini dia.satgi ada la tu yang komen kata apa aku cakap tak betul.
giler!!lelaki mana yang tak suka pompuan cantik??

aku menulis mengikut logik sekarang.bukan ikut2 buku!

sekian...

sembang pakai hidung!

Assalamualaikum...

panas sungguh hari ni ye?kat pulau pinang sekarang ni
susah sangat nak hujan.nak kena tunggu bulan 11,12 nanti baru nak boleh rasa musim
hujan yang betul2 buat tidur malam ku nyenyak..hahahh..

harini aku rasa macam orang tamak pulak..
bila sasa cerita pasal header,aku pun sibuk buat header sendiri.
cari mana2 tutorial yang ada ajar buat header.

kemarin orang sibuk cerita pasal autoslide aku sibuk nak buat autoslide jugak.
sampai sakit2 pinggang aku ngadap lappy ni .tanye orang tu..tanya orang ni..
mungkin orang tu pun dah naik menyampah kat aku.hahahah
jadi aku ambik keputusan nak suruh fariq je buatkan..tak tanye pun dia lagi.
tapi pandai2 la aku ugut dia jap lagi kan...

jujurnya aku tak pandai bermain dengan coding2 ni.tapi selalu aku merujuk pada kawan2.
terutamanye cik tom.sekarang dia sibuk jadi aku takut nak kacau dia..
kang dia jadi singa cemana???

rasanye baik kita rajin bertanya kalau tak tahu..kan?daripada pura2 mengaku tahu segalanya.
kalaupun kita tahu segalanya perlu jugak sekali sekala kita
berlakon seperti tidak tahu.takut jugak kan ada yang akan kata "alah..dia tu semua benda dia tau..sembang tak mau jatuh.entah2 macam tin kosong saja.."
lagipun mesti lah kawan2 akan perasan,tak kan la semua benda dia tau..hahahahaha

sebab tu dalam berblog ni sekali sekala kita kena bertanya jugak.jangan rasa kita dah cukup
hebat sedangkan ilmu yang kita ada tak banyak mana pun.alhamdulillah aku rasa aku dah punye cukup kawan2 yang sedia membantu.itu lah penting nye kita memilih kawan.

sangat rugi kalau kita cuma ada kawan yang sembang guna hidung..kata fariq!!sebab
kewujudan nye bukan untuk membantu tapi untuk bermegah-megah sahaja..

**echah..buatkan watermark kat akak yang ada muka maisara buleh?(suruh orang jugak..bukan nak buat sendiri)

sekian...

Saturday, 19 February 2011

aku yang tercabar!!

assalamualaikum...

selamat malam...aih!!!mengeluh dulu..
petang tadi test2 la nak buat autoslide untuk sidebar tu..
pening lah!!dah cuba dah nak paham sebijik2 apa yang padin dok ajor tu..
tak boleh paham jugak..
tu la..banyak sangat makan jeruk kelubi.

tengah ralit menggodek tu tetiba ada tetamu pulak..
aih!!mengeluh lagi..
terpaksa aku tutup laptop
dan melayan tetamu ..
sekarang dah penat la pulak nak sambung belajo buat
autoslide tu..

sebenarnye yang aku tak paham langkah terakhir tu je..
bila dah di paste kan kat sidebar tu tak keluar pun
link2 yang kat bloglist tu..
kenapa entah..
tak tau apa lah yang silapnye..
silapnye aku lah yang tak reti.hehhehehe
mujur aku ni tabah.jadi esok je la
aku sambung menggodek2..kalau tak boleh jugak
aku nak paksa echah atau fariq buatkan untuk aku..

korang nak cuba tak buat autoslide kat sidebar tu??
aku cabar korang buat..
hahahahh..asyik mencabar je kerja aku..kan..

kalau nak buat apa kata korang klik kat sini...
aku cabar ni wehh!!

sekian...

menindas dan ditindas

Assalamualaikum...

selamat petang semua...
sebelum aku memulakan operasi untuk
membuat
autoslide pada sidebar blog aku ni aku nak
cerita sikit pada korang tentang satu benda yang biasa terjadi
dalam hidup kita ni.tak jadi pada kita mungkin jadi pada orang lain..

"eh!!tak la..saya tak pernah menindas orang lain.."
ye ke?cuba fikir betul2..
adakah kita cukup sempurna..
kadang2 kita tak sedar pun yang kita menindas orang lain.

dalam rumahtangga mungkin ada suami yang menindas isteri.
mungkin jugak isteri yang menindas suami.

dalam hubungan saudara mungkin adik menindas abang
dan begitu sebaliknye..

dalam hubungan di tempat kerja
benda ni lebih ketara.

kalau korang seorang yang suka menindas
jangan menyesal jika satu hari nanti korang akan
ditindas semula.sebab hidup kita ni
tak sentiasanye kita diatas.tak selamanye kita kuat dan berkuasa..

"ala..sikit je tu..dia tak kisah.."
benda yang biasa2 saja pada korang tak semesti nya
pada orang lain jugak ianye biasa2 saja..
lain orang lain kesan nye..

kalau kita menindas sampai jadi dendam pada orang lain,
silap2 nyawa kita yang melayang..

kita bukan tahu tahap kesabaran orang lain macam mana.
diri sendiri pun kadang2 kita tak kenal
apatah lagi dalam diri orang lain.
jadi elak kan la sikap
suka menindas orang lain..
takut memakan diri kita pulak..

sekian...

Friday, 18 February 2011

Reza Mohammad tiru Aznil Hj Nawawi.

Assalamualaikum...

kat malaysia ni ramai pengacara2
bermula dari pelakon atau penyanyi.
kalau yang asal2nye memang dah jadi pengacara
boleh kira dengan jari je la
berapa orang..kan??

korang mesti pernah dengar nama pengacara Reza Mohammad kan??
dulu dia ni perserta akademi fantasia.
masa dalam af lagi memang dia pandai bercakap.
sekarang dah jadi pengacara.

beberapa hari lepas aku tengok rancangan pilih kasih.
agak terkejut la sebab cara dia mengacara
sebijik macam Aznil hj Nawawi.
sedangkan dulu tak macam tu pun.
nak tiru ke??
macam tak de identiti sendiri je.
lenggok badan nye..
gaya bahasanye..
semua sama..




















kalau ye pun Aznil tu idola dia
tak kan la nak tiru sebijik kan..
eh!!peminat2 Reza MOhammad jangan marah ye..
cinta itu memang membutakan..
heheheh

sekian.

sentap ke???

Assalamualaikum...

huaaaa..lambat mengupdate hari ni..
sibuk la..melayan dak comot menulis dan melukis.

hari ni tak de dah entry membakor.
amboi..ramai betul yang sentap dengan entry sebelum ni ye.
heheh..nama entry pun bakor2..
jangan la nak sentap2.
gurau2 gitu pun nak sentap.tak comel langsung.:p

amboi...ada yang pantang di cabar ye..
terus buat entry balas..
sangat aku kagum..!










wah..kalau di tengok dari komen2 blogger ni
boleh nampak tahap kesentapan mereka tu.
bagus2!!boleh jadi pejuang!
sampai ada yang komen keluar hadis2 bagai.heheh..
























eh!!ada jugak tu yang komen macam lepas geram..
wah!!sampai kan tahap IQ aku pun
dipertikaikan.
mentang2 aku ni sekolah takat spm je..heheh..
komen lain boleh tengok kat woofer storm ye..
seeloknya berckapbenda yang benar..jangan terlampau ikut buku ye kawan2..
hahahah.nampak palsu la.kita cerita tentang yang nyata sudah.





















anggap je la entry aku semalam cuma untuk
bagi warna dalam hidup korang.
tak kisah lah kalau warna yang korang lihat adalah hitam.

terima kasih sebab ramai yang berani bersuara
dan tidak menjadi lalang..
akakk sukeeeeee!!hheehe..

lain kali jangan simpan2 dalam hati tau..
bak kata yana...













sekian.....

Thursday, 17 February 2011

bakar jangan tak bakar!!!

Assalamualaikum...

Berapa banyak dah update entry malam ni??
sepuluh??amboi ..banyaknya..
aku baru ni masuk 3 ja..
tak sempat dah nak berblog macam dulu..
nak masak lagi..
nak ajaq ABC lagi..
nak melukis lagi..memang tak dan dah la ni..

sapa paling rajin update blog??
lelaki ka pompuan..
yang aku tengok,orang pompuan la..

pertama nya sebab orang pompuan ni rajin bercerita..
gosok gigi 4 kali sehari pun nak cerita kat blog.
bagus la gitu..kita dah tak pakai diary tulis2 dalam buku
simpan dalam laci ni..
kita orang pompuan lebih suka mengikut peredaran zaman...
kan??

tak macam lelaki..
beg duit dah buruk pun nak pakai lagi.
masih pakai beg duit yang lekat2 tu..
bila buka bunyi 'krrraaapppp...!
ketinggalan betoi..

yang kedua nye sebab kita ni menghargai kehidupan..
walaupun benda kecik2 kita tetap
rasa benda tu sangat2 bermakna dalam hidup.
walaupun cerita pasal pi beli selipar je??

berbeza dengan lelaki yang tak reti nak menghargai
apa yang jadi kat sekeliling.
kalau ada orang belikan kek harijadi pun
tak mau cerita kat blog..
malu la konon..tak ganas la kononnye bila
tiup2 lilin ni..

sebab yang ketiga ialah kami tak suka pendam2.
kami suka meluahkan saja..
pendam2 sampai jadi sembelit nak buat apa kan??
sebab tu ramai yang kata pompuan lazer..
kami bukan lazer..
kami cuma tak suka simpan banyak2 ..

orang lelaki lain la..
suka simpan2..
bila tanya tak mau cakap..
buat muka ketat..
simpan banyak2 buat sembelit ja..
bila kentut...hah!!
bau kasut pun ada...

erm..
malas la nak cerita panjang2..
tengok sendiri la bloglist aku tu..
mesti orang pompuan ja yang rajin update..

sekian...


**ada sapa2 nak buat entry balas??
aku cabar ni...hehhe

MAISARA:header!

Assalamualaikum..

Dulu...masa hari mula2 aku letak header blog aku yang sekarang ni..

DIANA:abang..tengok header baru ni.cantik tak??

ABANG LAN:eh!!gmbar maisara..sapa buat header baru ni?

DIANA:sasa..kita mana la reti menatang2 header ni..

MAISARA:cantik kan ayah gambar saya tu?

ABANG LAN:mesti lah cantik...sebab awak kan anak yang cantik..kan??

maisara pun sengih sampai ke telinga la ayah dia puji..

*******

selalunye kalau aku nak sembahyang ke..
nak buat susu maisara ke aku tak tutup laptop aku ni..

semalam lepas ambik air sembahyang aku nak masuk bilik
tibe2 nampak maisaraa bukan main lagi dok tekan apa entah
kat keyboard ni..

IBU:amboi..laju nye tekan..buat apa tu??
jangan tekan2 ye..ibu cubit tangan tu nanti...

MAISARA:saya tengah buat header ni..

IBU:??????

amboi...sakan!!

****

Kenapa Saya Suka Siti Safiyyah Punya Contest



Nak tau kenapa??
satu malam..dimalam jumaat kelewon gempar seluruh penduduk Kampung Pinang 4 Biji
dengan jeritan Siti Safiyyah.Siti Safiyyah anak tunggal kepada pak cik Solihin dan makcik Astina.
memiliki rupa paras yang sangat huduh dan sangat pemalas menjadi kebencian seluruh penduduk pinang 4 biji..
Pak cik Solihin yang sedang asyik membalut rokok daun sambil melayan drama bersiri kau dan aku di astro ria bingkas bangun dan meluru ke bilik Siti Safiyyah.

"awat yang dok terpekik terlolong ni Siti Safiyyah Binti Solihin oi.."

"huhuhu.....pak!!!ada orang intai cek kot tingkap.."
jawab siti safiyyah sambil menangis mengikut rentak lagu awalla dondang nyanyian asal noraniza idris..

"mana2..meh aku cincang orang yang dok intai hang tu.."
sambil berlari menuruni anak tangga..

"awat yang hingaq sangat ni..hang kenapa Siti Safiyyah?menjerit2 ni.."
makcik Astina pulak muncul di pintu bilik siti safiyyah

"Ada orang intai cek mak..tu..kat bawah rumah tu.."
jawab Siti Safiyyah dengan penuh shahdu..

"cek kenai depa bertiga tu mak..cek nampak muka depa jelas..
depa la yang selalu dok kacau2 cek tiap2 petang bila cek dan echah mahsuri
nak pi pekena cendoi kat kedai Maidin ..dia punya cendoi memang nalla.."
sambil tunjuk "gud2" kat makcik Astina..

"hang kenai?meh bagitau aku sapa depa tu?
anak sapa?aku nak ajaq sikit mak pak depa..amboi tak reti jaga anak ka..
sampai nak mengintai anak dara orang.."
makcik Astina mula menyinsing lengan baju sambil menunjuk kan bakat membebal yang diwarisi turun temurun
dan telah memenangi pertandingan membebel dalam ketegori bebelan tanpa mencarut.

"cek pasti sangat yang intai cek tadi ialah,
dari kira AbdulFarique..duduk dari kanan nama dia Redzuan-ridz.dan yang sorang lagi tu nama dia Mr.kerro.depa tu la yang selalu dok usha cek dan echah mahsuri...tak kuasa i.."

5 minit kemudian Pakcik Solihin pun naik ke atas rumah..

"dah..dah..ni pak dah bawak depa bertiga mai ni,
pak nampak depa bertiga dok kat ampaian tadi.. "

redzuan-ridz:makcik..kami mintak maaf..
sebanaq nya bukan kami nak intai Siti Safiyyah binti Solihin ni..
kami cuma mai tolong angkat kain baju kat jemuran tadi..

AbdulFarique:betoi makcik..nah kain baju yang kami tolong angkat..
apa punya anak dara.kain baju pun malas angkat.petang2 angkat la kain baju di jemuran.
tak kan nak biaq berembun.tak elok tau..

Mr.kerro:betoi kata sahabat2 saya tu makcik..tak kan la kami lapaq sangat nak intai Siti Safiyyah ni.kami tegoq dia petang2 tu pun bukan pasai nak mengorat dia.kami cuma nak usha echah ja..

bila mendengar saja penjelasan mereka bertiga terus Siti safiyyah berasa malu dan serasa seperti ada kulit boya melekat di muka siti safiyyah.ternyata rupa-rupanya AbdulFarique,Redzuan-ridz da Mr.kerro tidaklah seperti yang Sitisafiyyah bayangkan..


***********************
pengajaran dari cerita di atas
bila petang2 jangan lupa angkat kain di jemuran..selain tu kita jangan la berasa bila ada lelaki
qhenyih kat kita maknanye lelaki tu nak usha 2 kita.mungkin dia nak usha makcik kita atau kak ipaq kita saja..lagi satu tak payah la kerap2 sangat pi pekena cendol kat kedai.buat sendiri lagi sedap dan jimat..dan yang last sekali biar muka tak cantik asalkan rajin buat kerja2 rumah..

**nama korang ada dalam cerita ni sebab korang di tag!!





Wednesday, 16 February 2011

ciri2 yang perlu ada pada seorang blogger.

Assalamualaikum...

Ada tak antara rakan2 korang yang teringin nak jadi blogger??mana la tau dia tengok korang ngalahkan wartawan asyik duduk ngadap komputer je.kejap2 menaip sampai begegar meja.jadi dia pun rasa nak jugak ada blog ni.kalau ada meh aku nak bagi tau korang dan korang boleh bagi tau dia apa ciri2 yang perlu ada kalau nak jadi blogger.

Memula sekali kalau nak jadi blogger korang kena buang tabiat tidor siang.tidor cuma waktu malam iaitu selepas jam 12 malam.korang tengok encik ben pukul berapa entry dia stop??12 malam??salah/..12 malam tu entry dia tengah bersilih ganti kat bloglist kita.betul kan??kalau korang hantu tidur siang sempat ke nak balas jejak kawan2 yang datang blog korang??kecuali la kalau pengunjung blog korang sehari 18 orang je.

Kemudian korang kena lah rajin membaca dan berfikir..senang nak cedok ilmu.kalau malas berfikir cemana nak buat entry?semangat berblog tu dah ada.buka je lappy .."alah..malas la nak pikir2.copy je la entry dak biskut ni.bukan dia perasan pun.." erm..sangat tak bagus.

selain tu korang kena lah suka ambik tahu.dengar bising2 kat luar umah jenguk2 la sama.mana tau kot2 boleh buat cerita.hehe..

Seterus nye korang kena sentiasa bersama kamera atau henpon berkamera.walaupun duduk dalam umah je.mana la tau tengah duduk2 tiba2 ada semut besor kura2 lalu depan pintu umah.zassss!!sepantas kilat korang ambik henpon dan ambik gambo.lepas tu cepat2 upload masuk blog.

Dan yang last sekali korang kena pura2 jadi baik.aku tak payah pura2 sebab aku memang baik.korang yang jahat2 tu jangan sesekali cerita yang tak elok pada diri korang.kalau setakat suka mandi lewat tu tak pe la nak cerita kat blog.maksud aku cerita yang terlalu mengaibkan la.contohnye gini:

hari ni aku terserempak dengan karim kat tepi jalan.kami berbual2 sambil bertepuk tampar.bila karim buat lawak aku ketawa mengilai2.akhirnye hari ini aku sah menjadi kekasih karim setelah berkenalan selama tiga hari.rupanye karim terpesona dengan hilaian aku.

oh!!tidak!!jangan buat entry gitu ye .orang nak baca pun takut.lepas tu bila kena kutuk..kata orang tak memahami.nasihat kasaq!mengaibkan!!macam2 korang kata..padahal silap sendiri!

ok..tu je la..ada yang nak tambah.??meh!!

sekian.....

lelaki pantang di cabar

Assalamualaikum...

ibu2..bapak2...semuanya..
jangan heran kalau inul sedang goyang..."
inul???ape kena lak dengan inul..??
lupakan inul!!!


ok..petang ni aku nak cerita kat korang satu cerita best...
cerita apa lagi yang best kalau bukan cerita tentang orang lain..kan??
hahhaah..

pernah dengar kan orang kata lelaki tak suka di cabar.
kalau di cabar mesti nak sahut jugak.
walaupun dia dicabar dengan benda2 bodoh je..

"eleh..ko tak hisap rokok sebab ko takut mak ko marah kan?"
tu jenis cabar yang biasa kita dengar..

"kalau ko dapat awek tu,memang ko hebat la.."
cabaran yang tak bawak untung..

"sampai bila ko nak pakai moto honda lampu bulat ni?ko tengok aku..
sekarang dah pakai wira 1.3 kaler putih.ko tak teringin ke nak jadi cam aku.."
si pencabar yang tak pernah tengok cermin..

sebab tu aku selalu kata lelaki sangat aneh..
mereka suka tercbar dengan benda2 yang mengarut.

tapi..
kalau cabar gini..
"abang..saya cabar abang belikan saya rantai leher emas yang besar 4 jari tu.."
dia buat tak tau je,..padahal kalau dia beli pun tak rugi nye..
harga emas naik boleh jual pe..kan??

orang pompuan sila angguk!!!
hehe

sekian..

**klik sini.dia tengah cari korang untuk bloglist dia..**

cinta dan airmata..peghhhh!!tajuk >>>

Assalamualaikum...

Pernah tak mase korang kecik2 dulu orang kenen2 kan korang dengan orang tu,orang ni..?mesti pernah kan?aku nak cerita la kat korang pasal aku mase kecik2 dulu.masa tu aku darjah satu.
dalam kelas aku tu ade sorang budak laki name usop.cis!nama tak gagah langsung..mase kecik2 aku ni mane la tau cintan cinton ni.tetibe je ade lak tukang sampai yang cakap usop tu suka kat aku.siap kirim salam lagi..huh!aku mase kecik memang suke menangis.sikit2 menangis..mula2 gosip usop minat kat aku tu,aku tak heran sangat la..ingat kan kawan2 sekelas ni saje ngusik2 aku..tapi rupe2nye usop tu betul2 suke weh!!takut la aku..ape lagi,tiap kali ade yang cakap,"Na..usop kirim salam"..ha..dan2 aku menangis...sampai cikgu2 pun tau..adik beradik aku pun sah2 le tau..
sejak aku tau niat SUCI si usop tu,aku tak pernah bercakap dengan dia walaupun sekelas.
bile naik darjah 4,ade pulak budak baru masuk kelas aku.name nye helmi..mase darjah 4 tu ok lah perkawanan kami tu..macam kawan2 lain la..petang2,main bola baling kat padang same2..time rehat,makan same2..tambah lak helmi ni ngaji petang2 kat umah aku sebab opah aku ajar ngaji.
naik je darjah 5,helmi pulak dok kirim salam kat aku hari2.pelik gak aku mula2 tu..hari2 jumpe pun nak kirim salam.kalau dia kirim salam melalui kawan2 tak le aku malu sangat.ade ke adik aku,di suruh nye jadi tukang sampai.ish..ish..malu giler..
pegi sekolah dia boleh citer lak kat kawan sekelas yang dia suka kat aku..sejak tu aku tak nak dah tegur dia.memalukan bile semua cikgu pun tau.
pernah satu hari cikgu fatimah suruh bace dialog antara sorang budak lelaki dengan sorang budak pompuan.dia cakap macam ni.."dialog budak lelaki ni helmi baca..yang budak pompuan...diana bace" aku ape lagi..dengor je nama aku di sebut,terus aku menagis..sampai tak keluar rehat la ku dok menangis dalam kelas.
sejak hari tu cikgu tak pernah gandingkan aku dengan helmi untuk mana2 aktiviti.
naik darjah 6,saje je kawan2 aku nak kena kan aku kan..ade ke diaorang undi aku jadi ketua kelas,pastu usop jadi penolong..oleh sebab aku nyampah kat usop selalu aku begaduh dengan dia..
pastu abis darjah 6 tu aku naik sekolah menengah tak jumpe dah usop dengan helmi lagi..
kalau jumpe sekarang mesti aku tak mau tengok muke dia orang..dia orang mesti pelik apesal dulu aku sikit2 nangis..orang kirim salam pun nak nangis..
hahha..sekarang ni dapat anak pun,anak aku ni sikit2 nak nangis..keturunannnn....!!

sekian...


*entry ulang tayang*

cemburu

Assalamualaikum...

cemburu ....
ni bukan nak cerita cemburu suami isteri atau cemburu
pasangan kekasih..
nak cerita tentang cemburu
jiran tetangga..

cemburu suami isteri ada patutnye..
tapi kalau jiran tetangga sepatutnye tak ada sikap cemburu.
korang pernah cemburu pda jiran tetangga korang?

cemburu jiran tetangga akan membawa macam2 masalah..
masalah fitnah salah satunye..
contohnye gini la..
kak timah..laki dia baru tukar kereta dari waja kepada perdana.
kak tipah nampak kereta baru depa.
tiba2 je kak tipah sentap..tak mau cakap dah dengan kak timah.
tengok muka kak timah pun dak.

kemudian kak tijah nampak kak tipah dah tak lepak2 depan umah kak timah lagi..
dia pun tanye..
"tipah,awat hang tak pi umah timah dah?"

tipah:malas lah aku nak kawan dengan timah tu

tijah:awat lagu tu.dia buat apa kat hang??

oleh sebab kak tipah malu nak mengaku yang
dia cemburu laki kak timah beli kereta baru dia pun mereka2 kesalahan orang
untuk tutup kelemahan dia.

tipah:mulut timah tu bukan boleh percaya tau.dia dok peleceh kita ni.
mentang2 kita pakai kereta proton saga ja..
laki dia pakai perdana,belagak hang nak tau.
benci la aku tengok..

ha!!!fitnah betul..
padahal kak timah tak rasa apa2 pun naik kereta perdana tu.
jangan kan nak belagak nak cerita kat orang pun dia malu.

biasa tak terjadi pada
korang atau orang2 sekeliling korang..
apa pun korang perlu tau,
bila ada jiran2 atau kawan2 yang cemburu pada kita
MUNGKIN fitnah ke atas kita jugak akan ada..

AWAS!!!~~


sekian..

dey..!!!!!!amma solley....!!!

Assalamualaikum...

Suke tengok citer tamil tak.aku suke..siyes la..aku tengok.kalau kat tv dah tak de citer lain memang aku tgk pun.kadang2 best gak layan..nak tau ape yang best nye citer tamil ni...ha..meh2 aku kongsikan dengan korang..

1)heronye langsung tak sakit ke hape kalau kena tumbuk ke,kena tikam kat peha ke..siap siat kulit ke.tak jerit ape pun.cume mate je jadi terbeliak.tapi..kalu awek dia cuci luke dia kan,wah...!siap 'adih...aduh..adehdeyy dey..'sakit2 manje la kunun..

2)hero dia tak boleh jatuh cinte kat heroin tu.biase nye heroin je dok angau2 kat hero..tapi mereka akan saling jatuh cinta bile menari dan menyanyi bersama.

3)sepasang kekasih akan menari kat tengah padang yang luas.tapi tetibe je ade satos orang lelaki dan pompuan muncul kat belakang diorang.terus je menari ikut rentak..tetibe je kan..mana datang ntah satos orang tu.

4)kat ujung2 citer mesti hero dapati musuh dia selama ni adalah abang dia sendiri,orang gaji dia selama ni adalah mak kandung dia.ketua inspektor sebenor nye adalah orang jahat,pendakwaraya sebetoi nye adalah sepupu awek dia..mcm2 lagi la..

5)dalam setiap filem mesti ada speeking sikit.sikit je..tak banyak.no problem..!my god!get out..!shut up!imposible.!please forgive me!pekataan tu pulak dia saje2 je sebut dgn kuat..

6)pastu sepasang kekaseh kalu menari tu beguling2..bile bangun je..jeng..jeng..baju betukar..!

7)sambil menari dan menyanyi dia orang boleh belari naik gunung,turun gunung,menyelam,panjat pokok,keliling pokok,pastu tukar baju pun kejap je..tapi muke tak de penat pun..dasat!!

Tuesday, 15 February 2011

Aiskrim

zxcvbnmAssalamualaikum...

hari ni semua orang bercuti..
oh..
suami aku je tak cuti..
tapi dia kerja malam ni..
tak pe..pi la kerja ye bang..
cari duit banyak2 untuk isteri mu ini..hahahha
ayat pasrah tu ye..jangan salah paham lak..

ok la..
aku nak cerita tentang aiskrim..sapa tak suka aiskrim??
yang tak suka manis mungkin tak suka makan..
tapi dia tetap suka tengok aiskrim..kan??
aiskrim ni lebih enak bila kita makan beramai dari makan seorang..

cuba tengok orang yang makan aiskrim sorang2..
sambil makan muka sedih je..
suap pun macam nak tak nak..ye la..dah nama pun
makan sorang.
tak kan makan sorang2 nak senyum2 lak..giler ke apa..
jadi aiskrim memang untuk makan beramai2..
tak sesuai untuk makan seorang..

eh!!sebenarnye entry ni cuma nak cerita
masa aku kecik2 dulu kalau pi kedai beli aiskrim
kena makan sampai habis sebelum sampai umah..
kang yang lain mesti nak jugak..
maklum la..
aiskrim tu sesuatu yang mewah untuk kami..
bila makan tu memang gelojoh habis la..
langsung tak boleh menghayati apa ke rasa aiskrim tu..
pakai sumbat je..

sedih tak entry ni??

sekian...

Maisara::roti canai

Assalamualaikum...

lambatnye nak boleh guna stremyx..
tak pe2..sikit hari je lagi..
heheh..cemana pun aku gagah kan jugak
berjalan guna broadband ni..
jadi pada yang aku belum singgah tinggal tapak kaki sulaiman tu
harap bersabar dan maafkan lah aku ye..
apa pun kehadiran korang kat blog aku ni
betul2 membuatkan aku gumbira ..:)
terima kasih...

aku nak cerita pasal maisara la..
ni cerita lebih kurang 2 tahun lepas.

aku dan suami bukan lah penggemar roti canai.
jarang2 la nak makan roti canai ni.
tekak rasa teringin baru beli.
tu pun setakat sekeping sorang.

satu hari suami aku beli roti canai.
dia bawak balik ke rumah.
aku pun sambil dukung maisara terus duduk kat meja makan.
niat hati nak jugak la suap maisara sikit.
mana tau kot2 dia suka.
lagipun maisara tak pernah lagi di jamu roti canai.
tengok roti canai pun tak pernah..

suami aku pun buka la bungkusan roti
canai tu dan letak dalam pinggan.
maisara tengok je ayah dia kemain sibuk lagi hidang roti canai 2 keping tu.
tiba2 kan..
maisara menangis sambil
peluk aku..
risau jugak..
dia nampak benda2 pelik ke..

sambil menangis dia tekup muka dia kat bahu aku..
kenapa ye??
oooo...
rupanye maisara takut tengok
roti canai..
wakakak...

aduhai..kelakar betul kalau ingat kejadian tu.
huduh sangat agaknye rupa roti canai tu
sampai nak pandang pun tak sudi..
teringat lagu Jamal Abdillah
"tak sudi memandang..tidak mengapa.."hehehhe

tu cerita 2,3 tahun lepas..
sekarang ni lain dah..
tiap2 pagi nak roti canai.
cemana pipi tak bulat??

sekian..


tips dapatkan ramai kawan di blog.

Assalamualaikum...

sedang gigih membalas jejak rakan2..
sesambil tu kita baca entry baru ni ye..
aku nak cerita tentang cara2 memikat blogger..
pikat untuk apa??
untuk dia terus2 melekat terlekat di blog kita..
lebih kepada cara memulakan persahabatan di blog la..

memula sekali kita kena la tebal kan muka buang kan ego.
jangan tak percaya ..ada blogger yang rasa dia tak perlu tinggal kan komen kat blog orang.
dia tak payah bersapa2.
datang blog orang tuju kat shoutbox je..
"hai..jom singgah"
hari2 buat gitu agak2 ada tak orang kenal dan teringin buat dia kawan..tak de!
orang giler traffic je yang suka buat gitu..

jadi cara yang paling mudah tinggalkan komen yang mesra..
komen yang mengusik2 tuan blog.
yang boleh buat tuan blog tersengih2 macam kerang busuk..

cara yang lain..
bila kita buat entry selitkan 2,3 orang rakan2 blogger
dalam entry kita tu..
tak payah selalu..
jarang2 pun tak pe..baru lah rakan tu rasa kewujudan dia di dalam dunia blogger ni..

cara lain..
utamakan mereka yang rajin datang blog
kita bila kita bw.pi blog depa dulu la berbanding blog
orang lain yang setakat sapa2 kita
seminggu sekali kat shoutbox tu.

kalau ada fb,add depa kat facebook.sekali sekala
tegur2 la kat facebook.
bukan la hari2..
seminggu sekali pun cukup dah..

tu je kot..
ada yang lain ka??
meh tambah2..

sekian...
**agak pelik sebab tadi tak boleh buk ablog aku ni...:(




Monday, 14 February 2011

dia suka makan.....

Assalamualaikum...

entry pertama untuk hari ni..
kesian blog aku..terabai!
tak pa..sikit hari lagi kita pulun berblog macam dulu..
hehe..berangan!!

malam ni aku nak cerita tentang selera suami..
suami aku suka makam ayam masak kicap..
tak pun daging masak kicap.
memang kegemaran dia.

suami orang aku tak tau la..
aku pernah berbual dengan seseorang..
masa tu kami cerita pasal makan2..
dia cakap gini..

"Mat(bukan nama sebeno) suka makan lauk ni..tapi saya tak berapa reti la nak masak benda ni.
rasa nak makan kami beli ja.."

kesian nye suami dapat isteri gini..
dah tau sumi suka makan benda tu cuba2 la belajar buat.
ambik la hati suami dengan benda2 yang dia suka..

mesti korang2 ni ada yang kata
"dah cuba masak tapi
dia lebih suka makan yang beli tu.."
oh..simpati aku pada isteri begini sebab
suami lebih suka makanan kedai dari isteri masak.

orang tua2 kata ikat selera suami kita dengan air tangan kita sendiri.
buat dia terigau2 dengan masakan kita.
sematkan dalam hatinya hanya
masakan kita saja yang
membuka seleranya...

adik2 yang bakal menjadi isteri,
apa lagi ..risik2 la apa makanan kegemaran bakal suami..
masa ni la nak belajar memikat hati sidia..

sekian

Sunday, 13 February 2011

Maisara::bila maisara tidur...

Assalamualaikum...

bak kata crow..
shutup not shutup (diam tak diam) dah pun pukul doblas..
jap lagi semua nak tidor..kan??

eh!!jom kita tengok maisara dan kawan2 baik dia tidur..ok..

biasanye sebelum maisara tidur dia akan selimut semua
kawan2 baik dia..
selimut pakai kain batik je..
aku beli kat indonesia kain batik tu tapi dia buat selimut je..betuah punye anak!!
muka pooh tersorok sikit dalam gambar di atas..
meh tengok dari jarak dekat!!

bear besar dah hilang mata dan idung..heheh.
bear kecik pun dah hilang idung tapi
maisara tetap sayang..
maisara paling sayang kat bear kecik dan pooh
sebab mereka masih kecik..
kata maisara...


ini lah yang maisara buat sebelum tidor..
ambik berkat kain kuning..
hahah..
kain busuk maisara tu terpaksa ibu dia tutup2 sikit sebab tak
sesuai untuk tontonan umum..
kain tu tak dibenarkan basuh jadi korang bayangkan sendiri rupa
kain tu cemana

**walaupun dah nak tidur tapi bila nampak je orang nak ambik gambar dia dan2
tangan dok kat pipi..
bagi maisara bergambar sambil tangan kat pipi adalah posing yang paling cantik..

hahah..

sekian..

bila dia ajak kawen...

Assalamualikum...

seronok betul kawen..tetiba je kan..tapi betul la..tak tipu .kawen memang seronok.
masa aku belum kawen dulu hidup macam tak de tujuan.
sekarang ni dah ada suami dan anak baru la rasa gemilang dalam hidup..heheh
pada gadis2 bujang yang membaca korang tau tak apa perlu korang tengok pada
seorang lelaki bila dia ajak kawen?
ha..meh2 nak cerita..

nak kawen ni bukan satu benda yang mudah.macam aku kata tadi la..kawen ni sangat seronok.
jadi nak dapatkan keseronokan tu bukan la satu boleh kita gapai macam tu je.
banyak yang perlu kita teliti dan renungkan.takut kita silap memilih.naya ja..kan??

bila dia melamar pertama sekali korang kena tanya diri sendiri
"adakah ini yang aku mahu?"
"adakah aku betul2 bersedia"
kalau jawapan nye "ya" teruskan saja.

yang keduanya pandang pulak pada si lelaki tu.
adakah dia punye pekerjaan yang tetap??
atau masih terumbang ambing dalam membentuk kerjaya sendiri??
dalam membina rumah tangga bukan cuma ada kita dan suami
tapi akan ada jugak anak2.
kalau kerja pun terumbang ambing macam mana nak bentuk satu keluarga.nak hidup kita
perlu makan.cinta tak boleh buat kita kenyang ye adik2..

yang ke tiga pastikan korang di restui.kalau tak dak restu anggap saja itu bukan jodoh korang.
rumahtangga kalau tak de restu mak ayah memang tak kan bahagia.
kalau ada yang kata "masa bercinta keluarga memang tak restu tapi kami bahagia je,jadi
masa berumahtangga pun mesti kami boleh tempuh"
oh!!adik2 jangan fikir gitu ye..
masa berumahtanga tak sama macam bercinta bujang2 dulu.
sangat berbeza.

dan yang last sekali pastikan lelaki tu tak terlibat dengan gejala yang tak sihat..
dadah..samseng jalanan..hutang along..
pandang itu semua..
jangan korang berlagak hero seolah2 percaya korang mampu merubah si lelaki untuk
jadi baik.ingat ye adik2..
kita tidak boleh menjadi nakhoda dalam rumah tangga.
tapi kita boleh memilih nakhoda yang hebat untuk pelayaran kita..

sekian...

(ulang tayang..:p)

Apa perlu korang buat kalau lewat bangun dan tak sempat masuk opis?

Assalamualaikum...

malam ni aku nak bagi tips sikit boleh dak??
tip ni kena bagi malam ni jugak.
sebab kalau bagi esok mungkin dah terlewat..hhahah
tip2 apa korang kena buat bila lewat pi kerja..
ni kes lambat bangun la kiranye ye..

bila lewat je..jangan gelabah ok..mula2 sekali korang ingat kat aku..
ingat kat aku yang ada tulis entry ni..
jadi otometik la korang akan ingat entry ni..kan??
korang boleh pilih la cara mana yang sesuai dengan keadaan korang..

1)ambik henpon,buka pintu umah dan berdiri tepi pagar.
lagi cantik bila masa tu ada kereta ke,motor ke,lalu lalang kat depan umah tu..
dial no tempat kerja..dan.."hello..eh!!saya masuk kerja lambat sikit la pagi ni..
motor saya pancit la tepi jalan..sekarang saya tengah tunggu pomen ni.."
tapi ada setengah tempat kerja nak bukti pulak..nak resit bagai kan??
ha..masa ni korang kena la laburkan 7,8 hinggit.langgar mana2 paku,dan terus pi bengkel.
siap semua jangan lupa mintak resit.

2)lebih kurang sama dengan cara yang nombor satu tadi.tapi ni untuk orang yang naik kereta.
berdiri tepi jalan call opis.."hello..eh!!saya lambat sikit masuk kerja hari ni.minyak keta saya kering la..nak kena menapak la pi cari pam minyak..dalam satu jam lagi saya masuk la opis.."
nak pesan satu je..jangan sesekali bagi alasan kereta rosak.kereta ni ada jiwa tau.kalau
dok sebut2 dia rosak,tengok la
2,3 hari lagi betul2 rosak.jadi jangan guna alasan kereta rosak..ok??

3)yang ni ramai yang buat..mc beli.bangun lambat jangan gelabah jangan risau.
benda pertama korang kena buat,fikir semula kat mana
klinik yang boleh beli mc.cara ni cuma korang boleh guna kalau korang memang malas dah nak pi
kerja hari tu.

4)telepon opis bagi tau mak mertua atau mak korang datang..
nak ambik mak kat bus stand.jadi lewat sikit masuk opis.
bagi tau mak datang mengejut..
ha..setel kan??

***
tapi kan..nak pesan satu je la..
jangan sesekali guna alasan anak/bini atau sedara mara sakit..
tak baik oooo...kata2 kan satu doa..
heheh..
selamat berjaya..

sekian..

perkara2 yang korang tak patut buat masa deting

Assalamualaikum...

sangat seronok hari ni sebab boleh mengupdate seperti biasa..
nak cerita ni..
dulu masa belum kawen aku dengan suami jarang deting2 ni.
sebab jauh kan..
tapi bila tiba hari nak deting tu rasa macam best ja..
macam hari raya tau..
ok dah..habis dah cerita tentang diri sendiri..

nak bagi tip sikit ni..
perkara2 yang korang jangan buat masa deting..
yang pertama..
jangan buat macam orang tak dak adab..
dok saja2 korek idung,kentut..haih!!menjatuh kan saham sendiri tau..

yang kedua jangan la berbual kat telepon lama2.
berbual benda penting tak pe la.
kesian kat pasangan kita tu.harapan nak bersembang dengan yang
tersayang tapi
yang tersayang asyik berbual dengan telepon.

yang ke tiga jangan melirik2 pada pompuan /lelaki lain..
uh!!sangat kejam okey..walaupun sekadar bergurau tapi jangan melebih2.
sikit2 sudah la..ni tak..pantang yang elok sikit lalu depan mata,
mula la tak berkedip menjeling nye.

yang ke empat jangan berbual tentang orang lain..
asyik cerita pasal orang saja.cerita la tentang hubungan korang saja..
tambah parah bila asyik cerita tentang kekasih lama.
buat hangin saja..

dan yang last sekali..
jangan lewat!!orang lelaki ka pompuan yang selalu lewat ye??
sama ja kot..
yang pompuan nak mekap la..nak pilih baju la.
padahal pilih dari dalam almari sendiri je.
bukan pilih kat butik.yang lelaki pulak dah tau nak keluar
masa tu baru la nak check minyak itam..
nak pi isi angin tayar motor..
haih!!buat awal2 tak boleh ka??


sekian..
hehehh...

Saturday, 12 February 2011

dah sampai !!

Assalamualaikum...

masa makan tengah hari tadi tiba2..
pinnnn...pin..!!jenguk kat pintu.posmen!!
yey!!yey!!1posmen..yey!!yeay!!
yang sebut yey2 tu bukan maisara tapi aku...

"ini rumah ****diana ke?"
dia sebut nama aku gagap2..
"ko apesal sebut nama aku gagap2 gitu?pelik sangat ke nama aku?"
aku cakap gitu kat dia..tapi cakap dalam hati la..
tak berani la nak cakap depan2 kan..

"ye saya..terima kasih"
masuk je dalam rumah dengan rakus nye aku buka bungkusan tu..

bila buka je...

maisara:wah..kulit wangi...!!ada baju jugak..sapa bagi ni ibu?

ibu:satgi ibu tunjuk muka dia ye..

untuk pengetahuan semua apa saja barang yang duduk dalam
bekas seperti di dalam gambar ,maisara kata itu "kulit wangi"hehhe..

sebenarnye tu hadiah dari kakchik ella.
aku dapat saguhati untuk kontest yang kakchik buat baru2 ni..
saguhati pun hadiah best giler..
yang dapat no satu tu sah la gempak lagi dasyat kan..



sapa2 yang belum kenal kakchik pi la
bekenalan sebab dia baik tau..
aku cakap dia baik bukan sebab dia bagi hadiah ni..
tapi sebab dia memang baik..
tak percaya tanye la mana2 blogger yang dah jumpa dia..

klik gamba kakchik untuk ke blog kakchik
sekian..



MAISARA::orang lelaki vs orang perempuan!

Assalamualaikum...

tengah hari tadi makan apa??
ada yang suka makan nasik ada yang suka makan angin..heehe...
tadi aku goreng ikan keli..
goreng sikit je sebab aku dan maisara je makan ikan..
maisara kata
"sedapnye ikan geli.."
****
malam tadi masa nak tidor aku cakap la gini..

IBU:sebelum tidor kemas dulu mainan.sampai nak duduk bersila pun tak de tempat.bersepah je..macam umah hantu!!

MAISARA:ayah..miasara tak nak kemas.(ngadu kat ayah dia)

AYAH:kena la kemas.awak kan perempuan.

MAISARA:orang perempuan la tak boleh kemas.orang lelaki yang sepatutnye kemas.

AYAH:mana boleh macam tu.orang perempuan yang buat sepah tak kan orang lelaki nak kemas

MAISARA:orang lelaki kan kuat.orang perempuan tak larat.

AYAH: yela..pi tidor.

ajaran sesat betul la ayah dia ni.macam mana la anak tu
tak mengada2..
anak cakap lembik lentuk sikit dah kesian bagai..
haih!!

******



gigi besar bukan jongang!

Assalamualaikum...

saja nak tunjuk gambar bawah ni..
ada pernah orang kata gigi aku besaq..
dulu sentap jugak la bila dengar gitu.
tapi dah lama2 baru aku perasan memang gigi aku besar2..
boleh kata semua gigi aku nampak macam gigi kapak.haha..

alahai..tapi tak pa la..
bersyukur jugak walaupun gigi besaq tapi
ada jugak orang nak..

macam gambar kat bawah ni la..
walaupun aku dah kabur2 tang gigi tu tapi masih nampak dia
besaq.

saja la letak lirik lagu kat situ sebab
dulu suami aku bagi lagu ni kat aku..:)

**entry tak berinfomasi dari aku..
hahha..

Thursday, 10 February 2011

jangan lupakan aku!!

Assalamualaikum...

tolong berikan aku waktu..
peluang untuk membalas segalanya...
seminggu mungkin.
jangan sesekali lupakan aku dalam
tempoh seminggu ini..
aku berharap!!

sekian...


**ada apa2 hal kontek aku kat fb ye..

tidur!

Assalamualaikum...

aku tak nyenyak tidur la malam tadi..
kejap2 terjaga..
aih..satgi ganti balik la tidur yang malam tadi..

nak cerita pasal tidur ni..
masa betunang dulu,tiap2 malam suami aku akan telefon aku.
tiap kali dia balik kerja mesti dia telefon.
dia pulak selalu balik kerja jam 12 malam keatas.
padahal aku ni jam 10 dah tidur dah..

kerap kali la dia telefon,
aku jawab dalam keadaan mamai..
entah apa2 yang aku sebut.
lepas tu esoknye dia telefon aku tanya la..
"abang tak telefon pun kita semalam.."
hahha..padahal aku yang tak sedar apa.
****
masa sekolah dulu aku selalu tidor petang.
balik dari sekolah,jam 3,4 petang tu tidor la.
ada satu hari tu aku tidur petang,aku bangun je
tengok2 jam dah pukul 7 lebih.
"alah...lewat bangun la.."
cepat2 keluar bilik tengok mak aku duduk atas sofa..

"mak..kenapa tak kejutkan ana nak pi sekolah.."
mengelabah aku masa tu..

adik aku:sekolah apa petang2 ni..?
mak:tu la..tidoq lagi petang2 hari..merepek!

hehehe...