Skip to main content

Posts

Showing posts from February, 2011

rahsia taik kucing!!

Assalamualaikum...

Kalau tengok kat facebook kan ada "rahsia tarikh lahir."kan??lepas tu yang lain pulak.."rahsia tapak kaki.."lain .."rahsia warna kulit"..eh!!ada ke??macam2 rahsia la..kan??nak hangin lak bila baca rahsia2 ni..

kenapa aku hangin??ye la..sapa tak hangin.rahsia tarikh lahir sendiri tapi tag kat orang lain.apa ke jadah nye semua ini??nama pun rahsia.simpan untuk baca sendiri sudah la..kan??kalau dah sibuk di tagnye rahsia2 tu kat orang,bukan rahsia dah tu ye kakak2 sekalian..

Rahsia nama sendiri...

H-harum bak megi kari
A-antara lelaki melayu terakhir.
R-rumah banglo jadi idaman.
U-usaha dan doa jarang2 sekali .
N-nasib la sapa yang dapat buat laki.

lepas tu tag kat kawan2..apa motif??suka2??tag kat kawan2 rapat sudah la.ni tag kat aku yang tak berapa nak kenal ko kan..sudahnye aku terpaksa menyingkirkan beliau dari senarai rakan2.dek pening nak melayan tag2 yang karut marut ni.

Setakat tag2 barang jualan ni aku maafkan lagi.nama pun berniaga..kan?ja…

Dah kaya mesti lah kena sombong..

Assalamualaikum...

Selamat pagi semua...
bila kaya mesti kena sombong!
ye ke???kenapa ye kena sombong??

masa susah dulu rendah diri bukan main..
apa orang kata semua dia angguk saja.
orang kata itu A dia angguk..
walaupun dalam hati kata itu D..

bila dah kaya..
wah!!becakap pun sampai nampak bulu hidung..
bukan mulut je yang becakap..
tangan,pinggang ,kaki..
semua bergerak sama..

sampai orang nak sampuk pun takut..
takut kena libas dengan tangan dia..hahhaahh...

kenapa??
adakah dia takut orang tindas dia??
ataupun dia tak mahu orang pandang dia tak tahu apa2?
atau dia bosan selama ini cuma sibuk mendengar
dan kurang meluahkan??

entah??patutkah kita biarkan??
"biarkan je la...dia dah lama nak duduk kat atas..sekarang lah
masa dia yang terbaik.."

apapun semoga kesenangan dia tidak menyusahkan kita..
betul tak..??
dia senang itu rezeki dia..
tapi ingat satu perkara..
bila kita pernah dibawah..
kemudian tiba masa kita naik ke atas,
jangan fikir kita tak kan turun ke bawah semula..

sekian...

Cara-cara untuk komen

Assalamualaikum..

Hari ni aku nak bagi tau cara2 nak tinggalkan komen.."eleh..komen pun nak ajar..orang dah tau la.."amboi..ingat semua orang tau tinggal komen ka?kalau semua orang tau cara2 mengomen ni sah la blog2 kita semua ada komen lebih 4,5 kotak sehari.

kalau kita nak komen kena lah baca entry tu dulu.kita baca dengan perasaan yang kena dengan entry tersebut.dah habis baca kita rasa setuju atau tak setuju dengan entry tu??kalau setuju tulis kat kotak komen tu kenapa kita setuju dan suka entry tu.kalau tak setuju bagitau pulak kenapa kita tak setuju.jangan pulak bila tak setuju kita mula nak komen macam nak cari gaduh..

"saya tak setuju dengan entry kamu ni..kamu memang suka cari salah orang.kamu giler.nate beruk!..saya bawak geng baru kamu tau sapa saye.."

hekelleh..macam aku takut je dengan geng dia tu kan..??peghh!!tetiba aku teremosi sampaikan aku tak sedara aku bergaduh dengan komen sendiri di entry sendiri.

Balik pada topik..elak kan tinggal komen di shoutbo…

Bila tiba hari minggu`~~

Assalamualaikum...

Dah lama tak berblog pagi2..
sejak broadband buat hal..sejak maisara makin menagih masa
melukis bersama..
segala2 nye buat aku agak terhad untuk aku berblog sakan macam dulu.
harap2 lepas ni aku makin bijak
membahagikan masa..

Ok lah..hari ni aku nak cerita benda yang ringan2 saja..
hari ahad kan..
malas nak buat entry yang berat2
sampai ada yang naik angin membacanya..
hahah...

Biasanye bila hari ahad mesti kita dah ada rancangan nak
pi sana sini kan??
tapi macam mana kalau tempat yang kita rancang nak pi tu pasangan kita
pulak tak suka.
ingat nak pi muzium si dia pulak nak pi zoo..
yang anak pulak sibuk nak pi taman tema.
ha~~!!cemana??

sebab itu lah kalau nak pi mana2 bagi tau awal2.
rancang dulu..kalau ada yang tak mau mengalah
nampak nye kita lah yang kena mengalah.
minggu depan2 kan ada lagi..kan??
Tapi ada jugak yang kata kalau dengan anak2 ni kita jangan ikut2 kan sangat.
nanti pantang cuti tau nak bejalan je..

aktiviti kat rumah tak mau layan..
payah jugak gitu..kan??
sebab kita send…

ASTRO ARENA::sila prihatin!

Assalamualaikum..

tak paham aku dengan penyiar rasmi Liga Super ni..
setakat nak tunjuk satu game je baik tak payah jadi penyiar rasmi..
tunjuk pulak game yang hari jumaat je..
hari jumaat sah2 ada satu game.
kan baik dia tunjuk game yang hari sabtu..
aih...nak kerja mudah saja depa ni kan..
lebih baik bagi kat RTM je..kan??
lagipun kesian la kat orang yang tak dak astro ni..

OOh..korang mesti akan kata..
tak minat la tengok Liga malaysia ni..
EPL lagi best..
ni bukan soal best tak best..

tapi kalau dah memang suka dan minat tonton bola sepak,
liga taman kat padang permaiann tepi rumah pun tetap kaki2 bola ni tengok..
jadi kena paham antara peminat bola sepak dan penyokong bola sepak..

sekian..

Maisara::tak paham!!

Assalamualaikum...

Maaf ye kengkawan..tak sempat nak update blog ni semalam ..
masalah laptop.dan masalah kesihatan..

sekarang dah ok sikit kot..
tu la kan...bila sihat tubuh badan internet lak buat hal..
sekarang internet dah ok badan lak tak sihat..
takpe2...
cemana pun hidup perlu di teruskan..

Agak lama tak cerita pasal maisara..hehhe..
budak2 memang suka dipuji..bukan budak2 je..mak budak ke..bapak budak ke..
cukup seronok bila kena puji kan..
anak aku macam tu la..

petang tadi dia melukis la..macam biasa..
lukisan budak2.tak cantik pun kena la cakap cantik..

Ibu:cantik nye..pandai betul anak ibu lukis..

Maisara:ye la..(sambil sengih2..)

Ibu:kenapa anak ibu ni pandai sangat entah..??

Maisara:tangan saya ni memang
pandai.sebab tu saya tak buang dia..

Ibu:ha????(sambil buat muka tak faham..)

*****

satu hari kami berdua tengok cerita seram..tajuk pocong.
maisara lak tengok sambil tutup2 mata..tak bagi tengok tapi dia nak tengok jugak..

Ibu:awak takut ke??

Maisara:ye la..

Ibu:oo..sebab tu awak tutup muka ka…

ANDA SEORANG GURU DAN JUGA BLOGGER? INI CARA MUDAH TINGKATKAN JUMLAH PELAWAT BLOG ANDA.

Assalamualaikum...

selamat malam semua..cikgu2 sekalian sila baca entry aku ni ye.penting bagi cikgu2 yang suka berblog ni untuk meningkat kan traffic dan mendapatkan komen yang banyak.nak berblog macam orang lain mungkin tak sempat..kan..nak mengajar lagi..nak tanda buku lagi..aih!!tekanan betul bila tengok traffic sehari2 nak jejak seratus pun susah..

Jangan risau ye cikgu2..aku ada cara yang baik untuk menyelesaikan maslah cikgu2..cara yang paling berkesan sekali cikgu2 kena gunakan blog cikgu tu untuk semua perkara..tak tau nak buat lagu mana??
ni nak ajaq la ni..

mula2 sekali ajar macam biasa..biasanya kalau mengajar mesti cikgu2 akan tulis kan papan hitam atau white board kan??bila dah abis tulis2 tu,kat bawah sekali jangan lupa letak url blog.hari2 buat gitu.lama 2 anak murid pun boleh ingat.bila dia ingat,tiap kali pi cyber cafe,dalam 40 orang anak murid tu,20 orang mungkin akan singgah blog cikgu2.sebab url cikgu2 dah melekat kat kepala otak dia.

nak cara lain??boleh..sena…

Wajah sebenar blogger sorok identiti

Assalamualaikum..
dah baca ke entry sebelum ni..sebelum ni kita cerita pasal alasan dan sebab kenapa blogger2 lelaki suka sorok2 muka.sekarang korang pikir2 pulak apa la rupa sebenar blogger2 ni kan??buruk sangat ke sampai nak sorok2 muka..aku selalu jugak bayang2 kan rupa sebenar blogger2 ni..aku bayang kan mereka dari sisi yang lain.orang biasa yang macam kita jugak walaupun dari gambaran profil depa ni kita nampak ada yang muka bengis..ada yang perasan gagah...heheh.

Mula2 kita tengok dulu wajah jejaka terhangat.kalau tengok gambo profil dia memang orang kata body idaman setiap jejaka la.macam gagah je kan..macam je..tapi sapa tau sebenar nye jejaka terhangat orang nye begini..:


jejaka terhangat:
^
hahhaha..tengok2..cemana kalau yang sebenarnye jejaka terhangat gini.. aih,..tak hangat dah ..!

ok2..jangan gelak kuat2 sangat..jom kita tengok gamba sebenar blogger ke dua kita..nama pena dia woofer storm.dia memang tak tunjuk muka dia.malu sebab tak ensem mungkin.tapi korang jangan terkejut l…

Blogger sembunyi identiti

Assalamualaikum..

sepanjang aku berblog ni aku ada jumpa blog2 yang tuan punye nye malu nak tunjuk muka??ececeh...malu2 pulak..tapi betul ke malu?atau pun ada sebab2 lain.terserah pada empunya diri.nak tayang muka atau tak tayang.tapi pernah tak kita2 ni terfikir kenapa ye dia tak tunjuk muka dia.

Antara blogger yang tak tunjuk muka dia encik biskut@ghost writer.selain tu jejaka terhangat pun aku tak pernah tengok muka dia yang sebenar nye..kebanyakan nye lelaki la yang suka main sorok2 ni.perempuan ada jugak tapi tak ramai.setakat yang aku jumpa ni baru kak hanis azla sorang je.tapi anak2 dia memang dia tak sorok.sebab anak2 dia ensem2...hahahaah.

kenapa ye lebih ramai blogger lelaki tak suka dedahkan identiti sebenar mereka??kebanyakan blogger yang sorok2 muka ni tidak akan menulis tentang diri sendiri umpama diari.kan???bila duduk sorang2 sambil baca blog depa korang pernah buat ramalan sendiri tak apasal tak de muka depa kat blog depa ni?meh2 nak kongsi dengan korang..

antara sebab2 d…

suami mudah terluka..

Assalamualaikum...

Aku kurang selesa bila cuaca panas.nak berfikir pun jadi malas.kalau orang melawak2 time panas ni pun boleh tersentap.hehehhe..eih!!nak tersentap apanya..buat orang menyampah ja kalau sikit2 nak tersentap.

Ha..korang mudah tersentap??kita orang perempuan memang la mudah tersentap.jiwa kita kan selembut tisu..kan??kan??tapi macam mana kalau suami kita yang tersentap.bukan tersentap dengan kita ye.tapi dengan kawan2 nya.tau2 je la kalau lelaki sama2 lelaki bergurau macam mana.bukan bergurau macam2 kita orang perempuan ni.

Suami aku tak pernah bergaduh dengan orang.betul..semua orang selesa berkawan dengan dia.jadi aku tak dak pengalaman berdepan masalah suami ada tak bertegur dengan sapa2 ka..tapi yang sepatutnye la bila kita menghadapi suami yang ada krisis ringan dengan orang lain sebaik nye kita jangan la masuk campur.tak payah la kita panas2 kan keadaan.

Ada isteri yang bila suami bergaduh dengan rakan tempat kerja,si isteri pun menganggap rakan suami itu musuh dia ju…

nak follow Aiman..tapi....

Assalamualaikum...

malam ni aku ingat nak le memfollow blog2 yang aku belum follow tu..
tapi kenapa ye tiap kali aku klik tang follow tu keluar benda ni..
aku nak follow blog dak aiman tu..
anak kakchik ella tu..
tapi tak boleh2 pun..
cemana weh..
ha!!!yang suka cakap guna hidung tu mai la tolong2..
jangan tau ghenyih ja..
hehehe


sekian...

tips berkunjung ke rumah orang.

Assalammualaikum...

Ada tetamu tak kat umah korang sekarang??ataupun korang yang jadi tetamu..amalan kunjung mengunjung memang elok kita amalkan.tak kira la hari raya atau hari tak raya.tapi sebelum kita berkunjung ke rumah orang ada perkara2 yang kita perlu titik berat kan.bukan main redah aje.

Mula2 sekali korang tengok dulu tahap kesihatan korang dan anak2 korang.kalau batuk2 selsema,demam la hape baik tak payah pi.duduk je kat umah.bayangkan kalau korang pi jugak umah dia,anak2 korang yang batuk2 tu dok bermain2 dengan anak tuan umah tu.kalau anak dia pun kena batuk2 jugak kan dah menyusahkan orang..takut kang ada lak bunyi2.."ni yang aku menyampah kalau orang datang bawak penyakit ni.."dia memang tak cakap depan kita.takut dia cerita kat orang je la..kan...

Selepas tu korang kena maklum kan dulu kedatangan korang.telefon dia.mana lah tau kot2 dia balik kampung ke.mungkin dengan memaklumkan dulu kedatangan kita tuan rumah lebih bersedia.sediakan makanan sedap2 mungkin.

Kemu…

isteri garang!

Assalammualaikum...

pernah jumpa rumahtangga yang dikawal isteri??suami nak keluar,isteri yang tentukan pukul berapa suami perlu sampai ke rumah.suami nak pi kerja,isteri yang hantar kan sampai ke depan opis.ha..sampai macam tu sekali..suami pulak sebab malas nak bergaduh ikut kan saja undang2 bodoh isteri tu.

sebenarnye punca utama isteri jadi begitu mungkin kerana sejarah silam.mungkin si suami sebelum ni pernah melakukan kecurangan dan kesalahan jadi si isteri mengambil keputusan bertindak bagai seorang penjaga bayi.mungkin juga sejarah keluarga isteri..melihat kakak atau adik nya yang menjadi mangsa kecurangan suami..jadi dia takut kalau2 nasib nya seperti itu.

ada jugak isteri yang jadi macam ni sebab terlalu terpengaruh dengan cakap2 orang.."hang jaga sikit laki hang tu..dia tu ada rupa.silap2 hang dapat madu.."erm..bila sepuluh kali kita dok sebut gitu mau tak terkesan di jiwa dia..kan??

filem2 dan drama2 yamg terlalu kerap menonjolkan sikap kecurangan seorang suami jugak…

wanita tak cantik=senang di tindas!

Assalamualaikum...

selamat malam...korang pernah jadi tak cantik?ataupun korang lahir2 je terus cantik.jujurnya aku dulu tak cantik..baca semula ayat sebelum ni..yang bermaksud sekarang aku cantik.hahahah..aku sendiri pernah di hina sebab tak cantik.masa sekolah dulu orang selalu panggil aku hitam.sebab tu aku tak suka zaman2 sekolah menengah dulu.masa kecik pulak ada kawan akak aku kata"dalam adik beradik kakyung,bani kakyung dan yanti je yang lawa.."amboi..tersentap aku time tu walaupun masa tu baru umur 11 tahun.tersentap la sebab aku tau adik beradik aku cuma ada kakyung,bani,yanti dan aku.

tadi jalan2 kat blog solihin terbaca la entry tentang pompuan tak cantik ni..tu yang tergerak hati nak tulis entry ni.memang niat dia nak menepis sesetengah pendapat manusia yang mementingkan kecantikan.tapi berapa orang la yang betul2 tak mementingkan kecantikan ni.tambah2 orang lelaki..bila di tanye nak yang macam mana? "saya nak yang baik hati,bla..bla..bla..."hujung nye m…

sembang pakai hidung!

Assalamualaikum...

panas sungguh hari ni ye?kat pulau pinang sekarang ni
susah sangat nak hujan.nak kena tunggu bulan 11,12 nanti baru nak boleh rasa musim
hujan yang betul2 buat tidur malam ku nyenyak..hahahh..

harini aku rasa macam orang tamak pulak..
bila sasa cerita pasal header,aku pun sibuk buat header sendiri.
cari mana2 tutorial yang ada ajar buat header.

kemarin orang sibuk cerita pasal autoslide aku sibuk nak buat autoslide jugak.
sampai sakit2 pinggang aku ngadap lappy ni .tanye orang tu..tanya orang ni..
mungkin orang tu pun dah naik menyampah kat aku.hahahah
jadi aku ambik keputusan nak suruh fariq je buatkan..tak tanye pun dia lagi.
tapi pandai2 la aku ugut dia jap lagi kan...

jujurnya aku tak pandai bermain dengan coding2 ni.tapi selalu aku merujuk pada kawan2.
terutamanye cik tom.sekarang dia sibuk jadi aku takut nak kacau dia..
kang dia jadi singa cemana???

rasanye baik kita rajin bertanya kalau tak tahu..kan?daripada pura2 mengaku tahu segalanya.
kalaupun kita tahu segalanya perlu j…

aku yang tercabar!!

assalamualaikum...

selamat malam...aih!!!mengeluh dulu..
petang tadi test2 la nak buat autoslide untuk sidebar tu..
pening lah!!dah cuba dah nak paham sebijik2 apa yang padin dok ajor tu..
tak boleh paham jugak..
tu la..banyak sangat makan jeruk kelubi.

tengah ralit menggodek tu tetiba ada tetamu pulak..
aih!!mengeluh lagi..
terpaksa aku tutup laptop
dan melayan tetamu ..
sekarang dah penat la pulak nak sambung belajo buat
autoslide tu..

sebenarnye yang aku tak paham langkah terakhir tu je..
bila dah di paste kan kat sidebar tu tak keluar pun
link2 yang kat bloglist tu..
kenapa entah..
tak tau apa lah yang silapnye..
silapnye aku lah yang tak reti.hehhehehe
mujur aku ni tabah.jadi esok je la
aku sambung menggodek2..kalau tak boleh jugak
aku nak paksaechah atau fariqbuatkan untuk aku..

korang nak cuba tak buat autoslide kat sidebar tu??
aku cabar korang buat..
hahahahh..asyik mencabar je kerja aku..kan..

kalau nak buat apa kata korangklik kat sini...
aku cabar ni wehh!!

sekian...

menindas dan ditindas

Assalamualaikum...

selamat petang semua...
sebelum aku memulakan operasi untuk
membuat
autoslide pada sidebar blog aku ni aku nak
cerita sikit pada korang tentang satu benda yang biasa terjadi
dalam hidup kita ni.tak jadi pada kita mungkin jadi pada orang lain..

"eh!!tak la..saya tak pernah menindas orang lain.."
ye ke?cuba fikir betul2..
adakah kita cukup sempurna..
kadang2 kita tak sedar pun yang kita menindas orang lain.

dalam rumahtangga mungkin ada suami yang menindas isteri.
mungkin jugak isteri yang menindas suami.

dalam hubungan saudara mungkin adik menindas abang
dan begitu sebaliknye..

dalam hubungan di tempat kerja
benda ni lebih ketara.

kalau korang seorang yang suka menindas
jangan menyesal jika satu hari nanti korang akan
ditindas semula.sebab hidup kita ni
tak sentiasanye kita diatas.tak selamanye kita kuat dan berkuasa..

"ala..sikit je tu..dia tak kisah.."
benda yang biasa2 saja pada korang tak semesti nya
pada orang lain jugak ianye biasa2 saja..
lain orang lain kesan nye…

Reza Mohammad tiru Aznil Hj Nawawi.

Assalamualaikum...

kat malaysia ni ramai pengacara2
bermula dari pelakon atau penyanyi.
kalau yang asal2nye memang dah jadi pengacara
boleh kira dengan jari je la
berapa orang..kan??

korang mesti pernah dengar nama pengacara Reza Mohammad kan??
dulu dia ni perserta akademi fantasia.
masa dalam af lagi memang dia pandai bercakap.
sekarang dah jadi pengacara.

beberapa hari lepas aku tengok rancangan pilih kasih.
agak terkejut la sebab cara dia mengacara
sebijik macam Aznil hj Nawawi.
sedangkan dulu tak macam tu pun.
nak tiru ke??
macam tak de identiti sendiri je.
lenggok badan nye..
gaya bahasanye..
semua sama..




















kalau ye pun Aznil tu idola dia
tak kan la nak tiru sebijik kan..
eh!!peminat2 Reza MOhammad jangan marah ye..
cinta itu memang membutakan..
heheheh

sekian.

sentap ke???

Assalamualaikum...

huaaaa..lambat mengupdate hari ni..
sibuk la..melayan dak comot menulis dan melukis.

hari ni tak de dah entry membakor.
amboi..ramai betul yang sentap dengan entry sebelum ni ye.
heheh..nama entry pun bakor2..
jangan la nak sentap2.
gurau2 gitu pun nak sentap.tak comel langsung.:p

amboi...ada yang pantang di cabar ye..
terus buat entry balas..
sangat aku kagum..!










wah..kalau di tengok dari komen2 blogger ni
boleh nampak tahap kesentapan mereka tu.
bagus2!!boleh jadi pejuang!
sampai ada yang komen keluar hadis2 bagai.heheh..
























eh!!ada jugak tu yang komen macam lepas geram..
wah!!sampai kan tahap IQ aku pun
dipertikaikan.
mentang2 aku ni sekolah takat spm je..heheh..
komen lain boleh tengok kat woofer storm ye..
seeloknya berckapbenda yang benar..jangan terlampau ikut buku ye kawan2..
hahahah.nampak palsu la.kita cerita tentang yang nyata sudah.





















anggap je la entry aku semalam cuma untuk
bagi warna dalam hidup korang.
tak kisah lah kalau warna yang korang lihat adalah hitam.

terima kasih sebab r…

bakar jangan tak bakar!!!

Assalamualaikum...

Berapa banyak dah update entry malam ni??
sepuluh??amboi ..banyaknya..
aku baru ni masuk 3 ja..
tak sempat dah nak berblog macam dulu..
nak masak lagi..
nak ajaq ABC lagi..
nak melukis lagi..memang tak dan dah la ni..

sapa paling rajin update blog??
lelaki ka pompuan..
yang aku tengok,orang pompuan la..

pertama nya sebab orang pompuan ni rajin bercerita..
gosok gigi 4 kali sehari pun nak cerita kat blog.
bagus la gitu..kita dah tak pakai diary tulis2 dalam buku
simpan dalam laci ni..
kita orang pompuan lebih suka mengikut peredaran zaman...
kan??

tak macam lelaki..
beg duit dah buruk pun nak pakai lagi.
masih pakai beg duit yang lekat2 tu..
bila buka bunyi 'krrraaapppp...!
ketinggalan betoi..

yang kedua nye sebab kita ni menghargai kehidupan..
walaupun benda kecik2 kita tetap
rasa benda tu sangat2 bermakna dalam hidup.
walaupun cerita pasal pi beli selipar je??

berbeza dengan lelaki yang tak reti nak menghargai
apa yang jadi kat sekeliling.
kalau ada orang belikan kek harijadi pun
tak mau…

MAISARA:header!

Assalamualaikum..

Dulu...masa hari mula2 aku letak header blog aku yang sekarang ni..

DIANA:abang..tengok header baru ni.cantik tak??

ABANG LAN:eh!!gmbar maisara..sapa buat header baru ni?

DIANA:sasa..kita mana la reti menatang2 header ni..

MAISARA:cantik kan ayah gambar saya tu?

ABANG LAN:mesti lah cantik...sebab awak kan anak yang cantik..kan??

maisara pun sengih sampai ke telinga la ayah dia puji..

*******

selalunye kalau aku nak sembahyang ke.. nak buat susu maisara ke aku tak tutup laptop aku ni..
semalam lepas ambik air sembahyang aku nak masuk bilik tibe2 nampak maisaraa bukan main lagi dok tekan apa entah kat keyboard ni..

IBU:amboi..laju nye tekan..buat apa tu?? jangan tekan2 ye..ibu cubit tangan tu nanti...

MAISARA:saya tengah buat header ni..

IBU:??????

amboi...sakan!!

****

Kenapa Saya Suka Siti Safiyyah Punya Contest

Nak tau kenapa?? satu malam..dimalam jumaat kelewon gempar seluruh penduduk Kampung Pinang 4 Biji dengan jeritan Siti Safiyyah.Siti Safiyyah anak tunggal kepada pak cik Solihin dan makcik Astina. memiliki rupa paras yang sangat huduh dan sangat pemalas menjadi kebencian seluruh penduduk pinang 4 biji..
Pak cik Solihin yang sedang asyik membalut rokok daun sambil melayan drama bersiri kau dan aku di astro ria bingkas bangun dan meluru ke bilik Siti Safiyyah.

"awat yang dok terpekik terlolong ni Siti Safiyyah Binti Solihin oi.."

"huhuhu.....pak!!!ada orang intai cek kot tingkap.."
jawab siti safiyyah sambil menangis mengikut rentak lagu awalla dondang nyanyian asal noraniza idris..

"mana2..meh aku cincang orang yang dok intai hang tu.."
sambil berlari menuruni anak tangga..

"awat yang hingaq sangat ni..hang kenapa Siti Safiyyah?menjerit2 ni.."
makcik Astina pulak muncul di pintu bilik siti safiyyah
"Ada orang intai cek mak..tu..kat bawah rumah tu.."…

ciri2 yang perlu ada pada seorang blogger.

Assalamualaikum...

Ada tak antara rakan2 korang yang teringin nak jadi blogger??mana la tau dia tengok korang ngalahkan wartawan asyik duduk ngadap komputer je.kejap2 menaip sampai begegar meja.jadi dia pun rasa nak jugak ada blog ni.kalau ada meh aku nak bagi tau korang dan korang boleh bagi tau dia apa ciri2 yang perlu ada kalau nak jadi blogger.

Memula sekali kalau nak jadi blogger korang kena buang tabiat tidor siang.tidor cuma waktu malam iaitu selepas jam 12 malam.korang tengok encik ben pukul berapa entry dia stop??12 malam??salah/..12 malam tu entry dia tengah bersilih ganti kat bloglist kita.betul kan??kalau korang hantu tidur siang sempat ke nak balas jejak kawan2 yang datang blog korang??kecuali la kalau pengunjung blog korang sehari 18 orang je.

Kemudian korang kena lah rajin membaca dan berfikir..senang nak cedok ilmu.kalau malas berfikir cemana nak buat entry?semangat berblog tu dah ada.buka je lappy .."alah..malas la nak pikir2.copy je la entry dak biskut ni.buka…

lelaki pantang di cabar

Assalamualaikum...

ibu2..bapak2...semuanya.. jangan heran kalau inul sedang goyang..." inul???ape kena lak dengan inul..?? lupakan inul!!!


ok..petang ni aku nak cerita kat korang satu cerita best... cerita apa lagi yang best kalau bukan cerita tentang orang lain..kan?? hahhaah..

pernah dengar kan orang kata lelaki tak suka di cabar. kalau di cabar mesti nak sahut jugak. walaupun dia dicabar dengan benda2 bodoh je..

"eleh..ko tak hisap rokok sebab ko takut mak ko marah kan?"
tu jenis cabar yang biasa kita dengar..

"kalau ko dapat awek tu,memang ko hebat la.."
cabaran yang tak bawak untung..

"sampai bila ko nak pakai moto honda lampu bulat ni?ko tengok aku.. sekarang dah pakai wira 1.3 kaler putih.ko tak teringin ke nak jadi cam aku.."
si pencabar yang tak pernah tengok cermin..

sebab tu aku selalu kata lelaki sangat aneh.. mereka suka tercbar dengan benda2 yang mengarut.
tapi.. kalau cabar gini..
"abang..saya cabar abang belikan saya rantai leher emas yang besar 4 jar…

cinta dan airmata..peghhhh!!tajuk >>>

Assalamualaikum...

Pernah tak mase korang kecik2 dulu orang kenen2 kan korang dengan orang tu,orang ni..?mesti pernah kan?aku nak cerita la kat korang pasal aku mase kecik2 dulu.masa tu aku darjah satu.
dalam kelas aku tu ade sorang budak laki name usop.cis!nama tak gagah langsung..mase kecik2 aku ni mane la tau cintan cinton ni.tetibe je ade lak tukang sampai yang cakap usop tu suka kat aku.siap kirim salam lagi..huh!aku mase kecik memang suke menangis.sikit2 menangis..mula2 gosip usop minat kat aku tu,aku tak heran sangat la..ingat kan kawan2 sekelas ni saje ngusik2 aku..tapi rupe2nye usop tu betul2 suke weh!!takut la aku..ape lagi,tiap kali ade yang cakap,"Na..usop kirim salam"..ha..dan2 aku menangis...sampai cikgu2 pun tau..adik beradik aku pun sah2 le tau.. sejak aku tau niat SUCI si usop tu,aku tak pernah bercakap dengan dia walaupun sekelas. bile naik darjah 4,ade pulak budak baru masuk kelas aku.name nye helmi..mase darjah 4 tu ok lah perkawanan kami tu..macam kawan2 lai…

cemburu

Assalamualaikum...

cemburu ....ni bukan nak cerita cemburu suami isteri atau cemburu pasangan kekasih.. nak cerita tentang cemburu jiran tetangga..

cemburu suami isteri ada patutnye.. tapi kalau jiran tetangga sepatutnye tak ada sikap cemburu. korang pernah cemburu pda jiran tetangga korang?

cemburu jiran tetangga akan membawa macam2 masalah.. masalah fitnah salah satunye.. contohnye gini la.. kak timah..laki dia baru tukar kereta dari waja kepada perdana. kak tipah nampak kereta baru depa. tiba2 je kak tipah sentap..tak mau cakap dah dengan kak timah. tengok muka kak timah pun dak.

kemudian kak tijah nampak kak tipah dah tak lepak2 depan umah kak timah lagi.. dia pun tanye.. "tipah,awat hang tak pi umah timah dah?"
tipah:malas lah aku nak kawan dengan timah tu

tijah:awat lagu tu.dia buat apa kat hang??

oleh sebab kak tipah malu nak mengaku yang dia cemburu laki kak timah beli kereta baru dia pun mereka2 kesalahan orang untuk tutup kelemahan dia.

tipah:mulut timah tu bukan boleh percaya tau.dia…

dey..!!!!!!amma solley....!!!

Assalamualaikum...

Suke tengok citer tamil tak.aku suke..siyes la..aku tengok.kalau kat tv dah tak de citer lain memang aku tgk pun.kadang2 best gak layan..nak tau ape yang best nye citer tamil ni...ha..meh2 aku kongsikan dengan korang..
1)heronye langsung tak sakit ke hape kalau kena tumbuk ke,kena tikam kat peha ke..siap siat kulit ke.tak jerit ape pun.cume mate je jadi terbeliak.tapi..kalu awek dia cuci luke dia kan,wah...!siap 'adih...aduh..adehdeyy dey..'sakit2 manje la kunun..
2)hero dia tak boleh jatuh cinte kat heroin tu.biase nye heroin je dok angau2 kat hero..tapi mereka akan saling jatuh cinta bile menari dan menyanyi bersama.
3)sepasang kekasih akan menari kat tengah padang yang luas.tapi tetibe je ade satos orang lelaki dan pompuan muncul kat belakang diorang.terus je menari ikut rentak..tetibe je kan..mana datang ntah satos orang tu.
4)kat ujung2 citer mesti hero dapati musuh dia selama ni adalah abang dia sendiri,orang gaji dia selama ni adalah mak kandung dia.ketua …

Aiskrim

zxcvbnmAssalamualaikum...

hari ni semua orang bercuti.. oh.. suami aku je tak cuti.. tapi dia kerja malam ni.. tak pe..pi la kerja ye bang.. cari duit banyak2 untuk isteri mu ini..hahahha ayat pasrah tu ye..jangan salah paham lak..

ok la.. aku nak cerita tentang aiskrim..sapa tak suka aiskrim?? yang tak suka manis mungkin tak suka makan.. tapi dia tetap suka tengok aiskrim..kan?? aiskrim ni lebih enak bila kita makan beramai dari makan seorang..
cuba tengok orang yang makan aiskrim sorang2.. sambil makan muka sedih je.. suap pun macam nak tak nak..ye la..dah nama pun makan sorang. tak kan makan sorang2 nak senyum2 lak..giler ke apa..
jadi aiskrim memang untuk makan beramai2.. tak sesuai untuk makan seorang..

eh!!sebenarnye entry ni cuma nak cerita masa aku kecik2 dulu kalau pi kedai beli aiskrim kena makan sampai habis sebelum sampai umah.. kang yang lain mesti nak jugak.. maklum la.. aiskrim tu sesuatu yang mewah untuk kami.. bila makan tu memang gelojoh habis la.. langsung tak boleh menghayati apa ke rasa…

Maisara::roti canai

Assalamualaikum...

lambatnye nak boleh guna stremyx..tak pe2..sikit hari je lagi.. heheh..cemana pun aku gagah kan jugak berjalan guna broadband ni.. jadi pada yang aku belum singgah tinggal tapak kaki sulaiman tu harap bersabar dan maafkan lah aku ye.. apa pun kehadiran korang kat blog aku ni betul2 membuatkan aku gumbira ..:) terima kasih...

aku nak cerita pasal maisara la.. ni cerita lebih kurang 2 tahun lepas.

aku dan suami bukan lah penggemar roti canai. jarang2 la nak makan roti canai ni. tekak rasa teringin baru beli. tu pun setakat sekeping sorang.

satu hari suami aku beli roti canai. dia bawak balik ke rumah. aku pun sambil dukung maisara terus duduk kat meja makan. niat hati nak jugak la suap maisara sikit. mana tau kot2 dia suka. lagipun maisara tak pernah lagi di jamu roti canai. tengok roti canai pun tak pernah..

suami aku pun buka la bungkusan roti canai tu dan letak dalam pinggan. maisara tengok je ayah dia kemain sibuk lagi hidang roti canai 2 keping tu. tiba2 kan.. maisara menangis sambil p…

tips dapatkan ramai kawan di blog.

Assalamualaikum...

sedang gigih membalas jejak rakan2.. sesambil tu kita baca entry baru ni ye.. aku nak cerita tentang cara2 memikat blogger.. pikat untuk apa?? untuk dia terus2 melekat terlekat di blog kita..
lebih kepada cara memulakan persahabatan di blog la..
memula sekali kita kena la tebal kan muka buang kan ego. jangan tak percaya ..ada blogger yang rasa dia tak perlu tinggal kan komen kat blog orang. dia tak payah bersapa2. datang blog orang tuju kat shoutbox je.. "hai..jom singgah"
hari2 buat gitu agak2 ada tak orang kenal dan teringin buat dia kawan..tak de!
orang giler traffic je yang suka buat gitu..

jadi cara yang paling mudah tinggalkan komen yang mesra.. komen yang mengusik2 tuan blog. yang boleh buat tuan blog tersengih2 macam kerang busuk..

cara yang lain.. bila kita buat entry selitkan 2,3 orang rakan2 blogger dalam entry kita tu.. tak payah selalu.. jarang2 pun tak pe..baru lah rakan tu rasa kewujudan dia di dalam dunia blogger ni..
cara lain.. utamakan mereka yang rajin datan…

dia suka makan.....

Assalamualaikum...

entry pertama untuk hari ni..kesian blog aku..terabai! tak pa..sikit hari lagi kita pulun berblog macam dulu.. hehe..berangan!!

malam ni aku nak cerita tentang selera suami.. suami aku suka makam ayam masak kicap.. tak pun daging masak kicap. memang kegemaran dia.

suami orang aku tak tau la.. aku pernah berbual dengan seseorang.. masa tu kami cerita pasal makan2..
dia cakap gini..

"Mat(bukan nama sebeno) suka makan lauk ni..tapi saya tak berapa reti la nak masak benda ni. rasa nak makan kami beli ja.."

kesian nye suami dapat isteri gini.. dah tau sumi suka makan benda tu cuba2 la belajar buat. ambik la hati suami dengan benda2 yang dia suka..

mesti korang2 ni ada yang kata
"dah cuba masak tapi dia lebih suka makan yang beli tu.." oh..simpati aku pada isteri begini sebab suami lebih suka makanan kedai dari isteri masak.

orang tua2 kata ikat selera suami kita dengan air tangan kita sendiri. buat dia terigau2 dengan masakan kita. sematkan dalam hatinya hanya masakan kit…

Maisara::bila maisara tidur...

Assalamualaikum...

bak kata crow.. shutup not shutup (diam tak diam) dah pun pukul doblas.. jap lagi semua nak tidor..kan??

eh!!jom kita tengok maisara dan kawan2 baik dia tidur..ok..
biasanye sebelum maisara tidur dia akan selimut semua kawan2 baik dia.. selimut pakai kain batik je.. aku beli kat indonesia kain batik tu tapi dia buat selimut je..betuah punye anak!!
muka pooh tersorok sikit dalam gambar di atas..
meh tengok dari jarak dekat!!

bear besar dah hilang mata dan idung..heheh. bear kecik pun dah hilang idung tapi maisara tetap sayang.. maisara paling sayang kat bear kecik dan pooh sebab mereka masih kecik.. kata maisara...


ini lah yang maisara buat sebelum tidor.. ambik berkat kain kuning.. hahah.. kain busuk maisara tu terpaksa ibu dia tutup2 sikit sebab tak sesuai untuk tontonan umum..
kain tu tak dibenarkan basuh jadi korang bayangkan sendiri rupa kain tu cemana

**walaupun dah nak tidur tapi bila nampak je orang nak ambik gambar dia dan2 tangan dok kat pipi.. bagi maisara bergambar sambil tang…

bila dia ajak kawen...

Assalamualikum...

seronok betul kawen..tetiba je kan..tapi betul la..tak tipu .kawen memang seronok. masa aku belum kawen dulu hidup macam tak de tujuan. sekarang ni dah ada suami dan anak baru la rasa gemilang dalam hidup..heheh pada gadis2 bujang yang membaca korang tau tak apa perlu korang tengok pada seorang lelaki bila dia ajak kawen? ha..meh2 nak cerita..

nak kawen ni bukan satu benda yang mudah.macam aku kata tadi la..kawen ni sangat seronok. jadi nak dapatkan keseronokan tu bukan la satu boleh kita gapai macam tu je. banyak yang perlu kita teliti dan renungkan.takut kita silap memilih.naya ja..kan??

bila dia melamar pertama sekali korang kena tanya diri sendiri "adakah ini yang aku mahu?" "adakah aku betul2 bersedia"
kalau jawapan nye "ya" teruskan saja.

yang keduanya pandang pulak pada si lelaki tu. adakah dia punye pekerjaan yang tetap?? atau masih terumbang ambing dalam membentuk kerjaya sendiri?? dalam membina rumah tangga bukan cuma ada kita dan suami tapi ak…

Apa perlu korang buat kalau lewat bangun dan tak sempat masuk opis?

Assalamualaikum...

malam ni aku nak bagi tips sikit boleh dak?? tip ni kena bagi malam ni jugak. sebab kalau bagi esok mungkin dah terlewat..hhahah tip2 apa korang kena buat bila lewat pi kerja.. ni kes lambat bangun la kiranye ye..

bila lewat je..jangan gelabah ok..mula2 sekali korang ingat kat aku.. ingat kat aku yang ada tulis entry ni.. jadi otometik la korang akan ingat entry ni..kan??
korang boleh pilih la cara mana yang sesuai dengan keadaan korang..

1)ambik henpon,buka pintu umah dan berdiri tepi pagar. lagi cantik bila masa tu ada kereta ke,motor ke,lalu lalang kat depan umah tu.. dial no tempat kerja..dan.."hello..eh!!saya masuk kerja lambat sikit la pagi ni.. motor saya pancit la tepi jalan..sekarang saya tengah tunggu pomen ni.."
tapi ada setengah tempat kerja nak bukti pulak..nak resit bagai kan?? ha..masa ni korang kena la laburkan 7,8 hinggit.langgar mana2 paku,dan terus pi bengkel. siap semua jangan lupa mintak resit.

2)lebih kurang sama dengan cara yang nombor satu tadi.tap…

perkara2 yang korang tak patut buat masa deting

Assalamualaikum...

sangat seronok hari ni sebab boleh mengupdate seperti biasa.. nak cerita ni.. dulu masa belum kawen aku dengan suami jarang deting2 ni. sebab jauh kan.. tapi bila tiba hari nak deting tu rasa macam best ja.. macam hari raya tau..
ok dah..habis dah cerita tentang diri sendiri..
nak bagi tip sikit ni.. perkara2 yang korang jangan buat masa deting.. yang pertama.. jangan buat macam orang tak dak adab.. dok saja2 korek idung,kentut..haih!!menjatuh kan saham sendiri tau..

yang kedua jangan la berbual kat telepon lama2. berbual benda penting tak pe la. kesian kat pasangan kita tu.harapan nak bersembang dengan yang tersayang tapi yang tersayang asyik berbual dengan telepon.

yang ke tiga jangan melirik2 pada pompuan /lelaki lain.. uh!!sangat kejam okey..walaupun sekadar bergurau tapi jangan melebih2. sikit2 sudah la..ni tak..pantang yang elok sikit lalu depan mata, mula la tak berkedip menjeling nye.

yang ke empat jangan berbual tentang orang lain.. asyik cerita pasal orang saja.cerita la tent…

dah sampai !!

Assalamualaikum...

masa makan tengah hari tadi tiba2..
pinnnn...pin..!!jenguk kat pintu.posmen!!
yey!!yey!!1posmen..yey!!yeay!! yang sebut yey2 tu bukan maisara tapi aku...

"ini rumah ****diana ke?" dia sebut nama aku gagap2..
"ko apesal sebut nama aku gagap2 gitu?pelik sangat ke nama aku?"
aku cakap gitu kat dia..tapi cakap dalam hati la.. tak berani la nak cakap depan2 kan..

"ye saya..terima kasih"
masuk je dalam rumah dengan rakus nye aku buka bungkusan tu..

bila buka je...

maisara:wah..kulit wangi...!!ada baju jugak..sapa bagi ni ibu?

ibu:satgi ibu tunjuk muka dia ye..

untuk pengetahuan semua apa saja barang yang duduk dalam bekas seperti di dalam gambar ,maisara kata itu "kulit wangi"hehhe..

sebenarnye tu hadiah dari kakchik ella. aku dapat saguhati untuk kontest yang kakchik buat baru2 ni.. saguhati pun hadiah best giler.. yang dapat no satu tu sah la gempak lagi dasyat kan..



sapa2 yang belum kenal kakchik pi la bekenalan sebab dia baik tau.. aku cakap dia bai…

MAISARA::orang lelaki vs orang perempuan!

Assalamualaikum...

tengah hari tadi makan apa?? ada yang suka makan nasik ada yang suka makan angin..heehe... tadi aku goreng ikan keli.. goreng sikit je sebab aku dan maisara je makan ikan.. maisara kata "sedapnye ikan geli.."
****
malam tadi masa nak tidor aku cakap la gini..

IBU:sebelum tidor kemas dulu mainan.sampai nak duduk bersila pun tak de tempat.bersepah je..macam umah hantu!!

MAISARA:ayah..miasara tak nak kemas.(ngadu kat ayah dia)

AYAH:kena la kemas.awak kan perempuan.

MAISARA:orang perempuan la tak boleh kemas.orang lelaki yang sepatutnye kemas.

AYAH:mana boleh macam tu.orang perempuan yang buat sepah tak kan orang lelaki nak kemas

MAISARA:orang lelaki kan kuat.orang perempuan tak larat.

AYAH: yela..pi tidor.

ajaran sesat betul la ayah dia ni.macam mana la anak tu tak mengada2.. anak cakap lembik lentuk sikit dah kesian bagai.. haih!!

******



gigi besar bukan jongang!

Assalamualaikum...

saja nak tunjuk gambar bawah ni.. ada pernah orang kata gigi aku besaq.. dulu sentap jugak la bila dengar gitu. tapi dah lama2 baru aku perasan memang gigi aku besar2.. boleh kata semua gigi aku nampak macam gigi kapak.haha..
alahai..tapi tak pa la.. bersyukur jugak walaupun gigi besaq tapi ada jugak orang nak..

macam gambar kat bawah ni la.. walaupun aku dah kabur2 tang gigi tu tapi masih nampak dia besaq.

saja la letak lirik lagu kat situ sebab dulu suami aku bagi lagu ni kat aku..:)

**entry tak berinfomasi dari aku.. hahha..

jangan lupakan aku!!

Assalamualaikum...

tolong berikan aku waktu..
peluang untuk membalas segalanya...
seminggu mungkin.
jangan sesekali lupakan aku dalam
tempoh seminggu ini..
aku berharap!!

sekian...


**ada apa2 hal kontek aku kat fb ye..

tidur!

Assalamualaikum...

aku tak nyenyak tidur la malam tadi.. kejap2 terjaga.. aih..satgi ganti balik la tidur yang malam tadi..

nak cerita pasal tidur ni.. masa betunang dulu,tiap2 malam suami aku akan telefon aku. tiap kali dia balik kerja mesti dia telefon. dia pulak selalu balik kerja jam 12 malam keatas. padahal aku ni jam 10 dah tidur dah..

kerap kali la dia telefon, aku jawab dalam keadaan mamai.. entah apa2 yang aku sebut. lepas tu esoknye dia telefon aku tanya la.. "abang tak telefon pun kita semalam.." hahha..padahal aku yang tak sedar apa.
**** masa sekolah dulu aku selalu tidor petang. balik dari sekolah,jam 3,4 petang tu tidor la. ada satu hari tu aku tidur petang,aku bangun je tengok2 jam dah pukul 7 lebih. "alah...lewat bangun la.." cepat2 keluar bilik tengok mak aku duduk atas sofa..

"mak..kenapa tak kejutkan ana nak pi sekolah.." mengelabah aku masa tu..

adik aku:sekolah apa petang2 ni..?
mak:tu la..tidoq lagi petang2 hari..merepek!

hehehe...