Skip to main content

suka hati aku la..ni blog aku!

Assalamualaikum...

semalam aku dah cerita tentang orang paksa2 follow..kan??
hari ni aku nak cerita satu lagi tentang karenah blogger..

kalau korang nak tahu aku
sendiri pun dulu pernah buat apa
yang aku nak ceritakan ni..
mujur lah suami menegur itu sangat tak cantik..

semalam aku ternampak satu mesej kat s/b aku..
lebih kurang gini la mesej dia..
"saya follow ye..hit me back"

okey..aku kena la tengok dulu blog dia..
singgah le tengok2 kan..
alamak..baru buka je aku dah sakit mata ..
aku di sambut dengan kata2 aluan yang tidak mengalu2 kan..
hehehh..

aku tak berapa ingat ayat alu-aluan dia..
tapi yang paling terkesan ialah,lebih kurang gini..

"kepada orang yang baca dalam diam,tak suka
toksah la masuk..jangan nak kutuk2..
apa yang aku tulis tak de kena mengena dengan korang,
aku tak jemput korang baca blog aku ni..sedarlah diri sendiri..awak tu baik sangat ke"

gitu la lebih kurang..

aduhai akak..jangan la buat kata2 aluan gini..
orang yang tak de salah pun
boleh kecik hati tau..

tapi korang perasan tak
selalunye blog pompuan suka buat ayat gini..
blog dak lelaki tak de pun..
"ini blog aku..
suka hati aku lah.."

mungkinkah betul kata buku,
orang pompuan suka bertindak tanpa berfikir..

lagi satu bila kita buat blog tak kan la kita nak orang
yang komen tu jadi tukang angguk saja..
lain orang lain pendapatnye..
kalau dia tak boleh nak bangkang apa kata kamu,
maka private kan saja blog kamu dan telan semua kata2 kamu tu..

dalam berblog bukan cuma ada follower kita je..
silent reader pun ada..
jadi alu2 kan lah mereka..

setakat entry suam2 ..
cerita tengok tv,shopping,
cerita rambut,kain tudung..
jangan risau..tak de sapa nak kutuk..
hehehe..jadi kata2 aluan begini tak perlu kita ada..ok??

*****
lagi satu..
aku cukup tak berkenan kalau ada yang guna ayat
"ko tu baik sangat ke.."

kenapa?/
kalau aku jahat,
kamu pun nak jadi jahat ke??
atau pun kamu jeles tengok orang lain
boleh buat jahat
tapi kamu tak boleh..
gitu??

tak kira lah kalau nasihat itu dari seorang pelacur sekali pun
kalau kita nampak nasihat itu baik di guna pakai
apa salahnye kita ikut..
mungkin dia menasihati kita kerana tak mahu kita jadi seperti dia..

sekian..

Comments

  1. perghhh.. ayat nak kerek je kan sapa punta blog tu...
    betul kata akak..
    lbey baek private je blog yg camtu.. huhu..

    ReplyDelete
  2. tak patut greetings words mcmtu kan?
    btw, mmg banyak blogger mcmni.

    ReplyDelete
  3. hmmm...
    deno byk jumpe blog yg greeting words mcm tu...
    pastu deno da x g blog die tu...

    ReplyDelete
  4. erk ada ek org wat gitu..sy jarang nk bc greetings² org..haha lg truk..=P

    tp dak encem sy pn mmg ckp org pompuan suka bertindak ikut hati..sy pn slalu gak jd gitu..hehe..bgs dpt laki suka menegur nih =)

    ReplyDelete
  5. mcm gitu pun ada erkh..tk pernah lagi jumpa yang paksa memaksa nie...hunuhuhu

    ReplyDelete
  6. Baiklah.. Nanti saya cuba perbaiki kata2 aluan.. herherher..

    ReplyDelete
  7. ..dia nk tulis apa dia tulis la kan..tp kalu dh kasi kata laluan cenggitu...nk srh org pollow blk plak..hehe..

    ReplyDelete
  8. blog saya xde kata alu-aluan..hehe

    ke yg dekat gmbr profile tu kata aluan ke..hehee

    jika blog gini..kita akn jumpa time membalas jejak atau bw je..jadi saya pom xkisah..jnji saya tinggal jejak aje.

    seelok2nya..budi bahasa budaya kita..

    ReplyDelete
  9. ahaha..mmg ramai buat cmni akak.echah dlu pn mula2.ade gak tulis cmtuh.tp bukanlah smpai ko tuh bek sgt kee?tapi betul la.kita pn akan terasa gak.wuwuw

    ReplyDelete
  10. kak.saya takda kata2 aluan..
    rasa2 kena ada tak bagi setiap blog?

    ReplyDelete
  11. hurm tak yah follow lah org mcm tu..idung tinggi kata org dulo dulo! bee takdo kata2 aluan..hehe tp bee peramah percayalahhh kata dato siti!

    ReplyDelete
  12. hehehe...relek kak...kalu orang jenis camtu,patutnyer bagi dier sakit ati,hahaha

    ReplyDelete
  13. erk,, betul tu kak,, kalo taknak orang masuk,, private kan aje,, orang masuk tu pon bley naikkan trafik dia,, tapi bley lak dia marah2,, kalo orang tak suka tu tegur, amek teguran2 tu,, yg baik kita ikut, yg tak baik kita tinggalkan.. :)

    ReplyDelete
  14. betullah diana, kata2 alaun sebegitu buat kita rasa tak best nak selalu datang ke blog mereka.. sudahlah kita tak kenal, dari kata2 begitu buat kita terasa hati pula.. hu..hu..

    ReplyDelete
  15. mgkn sbb perempuan agak sensitif. takut nak terima komen yg menyakitkan hati. biasanya akan di bawa hingga ke tidur kan? lelaki suka buat dunno agaknya.

    tp betul la, selalu jumpa greeting mcm tu. ada yg kata "tak suka sila blah". ekceli suka jgk blog tu tp nmpk sangat penulis tu tak mesra, maka org blah ja la

    ReplyDelete
  16. ni kata sy,so ska hati sy la kak.hehee jgn mara,besa laa kak.lain org,lain citarsa dia tu kan..nak ckp lebih2 kang,kita yang dibantai balik..hheeeee

    ReplyDelete
  17. Blog mcm ni ramai yg stalker kot? heheh.. biase nye blog gadis2 je mcm ni. mungkin ramai yg perli2 di belakang, sbb tu tuan tanah naik hangin. Maka keluar lah ayat2 peringatan mcm tu.

    (^__^)

    ReplyDelete
  18. kereknya intro..kalau cik tom dah rs xmau masuk pastu..ayat kena la elok dan sopan...kl dah ckp camtuu baik xyah buat blog...buat diari je..

    ReplyDelete
  19. bapak poyo ayat camtuh!*eh, emo plak xP

    tp memang major pompuan suka ckp cmtuh..

    blog aku, suka aty aku lar .

    haish, -.-" bg kita, nmpk sgt pompuan tuh xmatang...
    psl nasihat tuh, xkira org tuh baik atau x, tp klo bnda betul, xley nk salahkan...

    ReplyDelete
  20. sy pn ade byk gak kawan tulis camtu. tapi bukan kat greetings la. kat salah satu post diorg. besenye sebab ade stalker yang tak di ingini, bace blog kite then nk kutuk2 blog kite. tu yg dia tulis camtu. tapi mostly membe saye tu da privatekn blog diorg da. tak thn ngan stalker berbisa punye psal. klau silent reader je takpe. ni stalker yg kutuk2.

    ReplyDelete

Post a comment

sila tinggalkan komen anda...:)

Popular posts from this blog

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU

Assalamualaikum...

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU Rasa seronok betul bila dapat Waffle maker ni. Waffle maker ni hadiah dari Lazada Malaysia . Saya dapat Voucher Rm100 dan saya pilih Waffle maker ni .Banyak betul barang dari Lazada kat rumah ni..hahaha..Order hari ni , esoknya dah sampai..Cepat je..kan??Bila sampai terus google resepi, bancuh tepung nak buat Waffle..hahah...Nampak macam gelojoh kan?sebenarnya sebab teruja. :p
Banyak juga resepi Waffle yang saya baca..saya try 2,3 resepi tapi tak menepati citarasa .Saya suka Waffle yang tebal ,lembut ,gebu.Bila dah sejuk pun dia tetap lembut. Ada resepi yang saya cuba jadi  keras dan masak tak sekata mungkin sebab Waffle padat dan jadi keras.

Ini lah waffle yang keras tu..Dia membakar pun tak sekata..Tompok2  je..Resepi nya dari mana??tak perlu la saya bagitau..hahahah..Tapi bagi yang suka waffle keras dan padat macam ni mungkin tak jadi masalah..
Tapi selepas beberapa percubaan akhirnya dapat juga satu resepi yang kena den…

RESEPI BIHUN SUP DAGING SEDAP DAN MUDAH

Assalamualaikum...



Suka watermark yang mana??Yang gambar atas  atau gambar kat bawah nun ??saya buat watermark ni guna app kat enpon je ..hehe..jadi lah.kan.Dari tak de..Ok..lupa kan pasal watermark tu..Hari ni makcik buat bihun sup..Punya la sibuk hari ni letih tak tau nak cakap la..sekali bihun sup dah siap makan sikit punya berselera..Bihun sup ni yang sedap sangat atau makcik yang lapar..tak tahu la..hehehh..

Dah selalu buat bihun sup tapi tak pernah terlintas nak share resepi kat blog..hari ni makcik turunkan ilmu buat bihun sup pulak..Saya guna daging 1/2 kilo sahaja.lepas tu hiris nipis2 sebab yang nak makan ni budak2.Masak pun cepat lembut..senang budak2 nak kunyah.kalau buat jual tu biasa nampak dia potong  tebal2 dalam 1 inci...ada yang potong kecik2.Ikut suka ampa nak potong macam mana yang penting kuah kena sedap.

Untuk sambal pulak saya buat sambal kicap.saya memang tak reti makan bihun sup dengan sambal merah tu..rasa tak selesa bila makan serbuk cili yang di tambah air…

CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL

Assalammualaikum..



CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL Saya belum pernah ada pengalaman melihat toyol..Semoga saya tidak diberi peluang melihat nya. hahha..Orang kata toyol ni macam budak-budak yang badan bulat, kepala nya botak,  semua giginya runcing , badan nya berbulu dan berlendir.Sifatnya seperti kanak-kanak yang suka bermain.Dari apa yang digambar kan ,memang tidak la Toyol ni kita kategorikan sebagai comel..kan??hahah...

Toyol hanya boleh di lihat dengan mata kasar oleh penjaganya sahaja.Orang lain memang tak dapat nak tengok Toyol.kalau ada yang tengok Toyol mungkin ada ritual atau cara-cara tertentu nak melihat makhluk nakal ni.Nak menjaga nya pun macam jaga budak kecil.Kena diberi susu setiap pagi dan petang.Bukan susu dalam tin tu ye ..Tapi menyusu badan.Kalau yang membelanya adalah lelaki, isteri lelaki tu la akan menyusukan toyol tu.kalau tuan nya wanita, wanita tu sendiri akan menyusukan nya.Sanggup tak??hahhah

Kalau di Malaysia ni saya …