Skip to main content

sila ringan kan!

Assalamualaikum...

selamat petang semua..
ramai dah blogger yang cerita pasal
cara nak ringan kan blog.
macam2 tip depa bagi..
terserah pada kita nak ikut atau tak..

kalau kita buat blog untuk orang baca baik lah kita ikut.
kalau kita buat untuk diri sendiri
tak payah le ikut..
tapi..jangan la dok suruh orang pi blog kita pulak..
kalau nak suruh blogger lain pi
bagitau awal2 macam ni..

"kat blog saya ada lagu,wiget jam,salji
dan ada blink2 yang sangat banyak..
blog saya juga berat dengan 2000 link yang saya letak kan di bloglist
jemput la singgah kalau sudi.
selain tu saya jugak letak kan wigwet pelangi yang boleh bertukar2 warna
di bahagian header yang sangat besar."

okey??

sekian...

Comments

  1. hahaha...
    nampak bengang giler di situ ye..hihi

    p/s:blog sedang renovate dlm 2 hari. dtg lepas hari tu ea...mekaseh..hoho

    ReplyDelete
  2. hehehe...cam gah geram jek...hehe...sabor2..

    ReplyDelete
  3. betul tu..
    akdang2 tips tu hanya untuk org tertentu saja..
    heheee

    ReplyDelete
  4. kdg2 mmg stress ngan blog berat ni..yg tak menahan..abis jd hang lappy..huhu

    **blog saya ringan tak diana?..ehehe

    ReplyDelete
  5. hahaha klu dorg ckp cemtu mmg sy x pi lerr blog dorg tuh..terkezut oke tiba² bunyik lagu..haish~

    ReplyDelete
  6. kalau agak² lmbt je nak load mmg terus klik X atas kanan tu. maaf la ye. x sabar nak tunggu.

    ReplyDelete
  7. haha...echah pun dlu bnyk letak bloglist.ingtkan tak menjejaskan.tp bila timbang.mak oiii..obesiti.heheh...skrg dah buang sikit bloglist.yg dah tak update or yg dah lame xjejak blog kita.;p

    ReplyDelete
  8. saya pun kurang gemar dgn blog yg pasang lagu bingit2..trus klik pangkah..hope jgn marah yg terasa yer..

    ReplyDelete
  9. hahahaha akak,, saya setuju part yg beritahu tentang pe yg ada dlm blog dia tu,, senang skit utk kita takyah terjah,, ngee

    ReplyDelete
  10. @sicomot-comel
    mau tak bengang!
    sampai mouse akak pun
    dah mogok ni tak mau gerak..
    hahha

    ReplyDelete
  11. @mie
    haha..
    sapa makan cili rasa lah pedas nye..

    ReplyDelete
  12. @sarah-najwan
    betul tu..
    bila dah hang nak buat cemana pun tak reti la..
    jenuh nak tunggu lagi..

    berat blog awak 147 ..
    boleh dikurangkan lagi tu..

    ReplyDelete
  13. @YanaMIB
    tu la..
    boleh kena serangan jantung tu..
    peliknye walaupun ramai dah buat tip2 ringan kan blog masih ada yang pasang2 lagu ni..aih!!

    ReplyDelete
  14. @misza
    betul tu misza..
    orang lain punye blog pun kita kena pi jugak..bukan kita nak hadap blog dia je..kan??

    ReplyDelete
  15. oh..org penang rupanya
    kak kita duk kat kulim nun
    buka klinik di sana

    sat ni mai dah
    baca tiba2 tadak line pulak

    biasa kena lagu tu dah
    masuk penuh segala lip lap lip lap
    kdng sampai sangkut kat blog tu..
    maleh nk dtg lagi lah..huhu

    ReplyDelete
  16. @echah mashuri
    betul echah..
    yang update seminggu sekali tak payah la letak..
    otai tak otai..
    blogger lain pun ramai yang perlukan ruang itu..:)

    ReplyDelete
  17. @nisa
    akak seorang yang sangat cerewet nisa..
    bukan setakat lagu je akak rimas..
    banyak gambo pun akak rimas gak,..
    wiget mengarut lagi la..erggggg!!

    ReplyDelete
  18. @Fariq
    kan??
    baik la bagitau awal2 supaya bila orang baca dia sendiri pilih nak pi ke tak..
    kalau tak bagi tau,buat nye orang buka blog kita yang berat tu mesti dalam hati menyumpah-nyumpah!
    dah buat dosa pulak!

    ReplyDelete
  19. @Ati Masrif
    blog adik2 la ramai dok buat lagu tu..
    jangan depa tak tau,cantik kat mata sendiri beban kat mata orang..

    ReplyDelete
  20. ha..ha.. tergelak2 akak membacanya.. Suka cara diana. Berani nak sound direct mana yang memang betul kita rasa tak kena..
    syabas bette..

    err blog akak berat ke idak yer??jemput dtg lg klu tak berat yer.. bersungguh mengajak ni.. he..he..

    ReplyDelete
  21. kelakar la. cuba buat blog simple2 je tak perlu nak letak lagu, widget pelik2

    ReplyDelete
  22. haha loading blog saya amik berat jugak pasal nih kat blog saya sebab saya duk kg so line cni teramat slow,,tapi kawan-kawan kata blog ok, loading laju. tak tau la nak kata apa dah. sebab ia bergantung kepada line kita jugak kot.

    Latest Entri :
    Kerisauan Seorang Bapa

    ReplyDelete
  23. ye la kadang2 memang stress ngan blog berat lambat kan??
    tapi apa pun angah tetap nak tahu gak & singgah

    ReplyDelete
  24. rasanya bisk punya macam tuh jugak ker kak diana...hihi

    kalau masih berat nak cari jalan nih utk betulkan.

    ReplyDelete
  25. @Hanis Azla
    bagi saya berat blog akak biasa je..
    tapi boleh dikurangkan lagi tu..
    berat sekarang 243 kan??

    ikut broadband saya ni boleh celah lagi le..
    heheh

    ReplyDelete
  26. @eiela
    senang2 pi je timbang berat blog..
    kalau lebih dari seratus tu pandai2 la buang mana yang patut..
    kan??

    ReplyDelete
  27. @AngahSayang2314
    uih..baik betul angah..
    tetap singgah ye..
    saya pun tetap singgah jugak angah..
    tapi tak komen,tak baca dn tak tinggal jejak la..
    hahahah

    ReplyDelete
  28. @biskut
    bisk punye biasa2 je..
    108..
    ok dah tu..
    kalau nak kurangkan lagi pun boleh je..tapi 108 tu bagi akka laju lagi la..
    boleh celah tu..
    heheh

    ReplyDelete
  29. Berapa kilo beratnya? Blog JR ringan saja, macam rumah tak der perabot...lapang...nak tidur di mana pon boleh...

    ReplyDelete
  30. nasib baik tak terase.hehe

    baideway, blog saya berat ke kak?

    ReplyDelete
  31. sila lajukan speed internet anda..hehe

    ReplyDelete

Post a comment

sila tinggalkan komen anda...:)

Popular posts from this blog

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU

Assalamualaikum...

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU Rasa seronok betul bila dapat Waffle maker ni. Waffle maker ni hadiah dari Lazada Malaysia . Saya dapat Voucher Rm100 dan saya pilih Waffle maker ni .Banyak betul barang dari Lazada kat rumah ni..hahaha..Order hari ni , esoknya dah sampai..Cepat je..kan??Bila sampai terus google resepi, bancuh tepung nak buat Waffle..hahah...Nampak macam gelojoh kan?sebenarnya sebab teruja. :p
Banyak juga resepi Waffle yang saya baca..saya try 2,3 resepi tapi tak menepati citarasa .Saya suka Waffle yang tebal ,lembut ,gebu.Bila dah sejuk pun dia tetap lembut. Ada resepi yang saya cuba jadi  keras dan masak tak sekata mungkin sebab Waffle padat dan jadi keras.

Ini lah waffle yang keras tu..Dia membakar pun tak sekata..Tompok2  je..Resepi nya dari mana??tak perlu la saya bagitau..hahahah..Tapi bagi yang suka waffle keras dan padat macam ni mungkin tak jadi masalah..
Tapi selepas beberapa percubaan akhirnya dapat juga satu resepi yang kena den…

RESEPI BIHUN SUP DAGING SEDAP DAN MUDAH

Assalamualaikum...



Suka watermark yang mana??Yang gambar atas  atau gambar kat bawah nun ??saya buat watermark ni guna app kat enpon je ..hehe..jadi lah.kan.Dari tak de..Ok..lupa kan pasal watermark tu..Hari ni makcik buat bihun sup..Punya la sibuk hari ni letih tak tau nak cakap la..sekali bihun sup dah siap makan sikit punya berselera..Bihun sup ni yang sedap sangat atau makcik yang lapar..tak tahu la..hehehh..

Dah selalu buat bihun sup tapi tak pernah terlintas nak share resepi kat blog..hari ni makcik turunkan ilmu buat bihun sup pulak..Saya guna daging 1/2 kilo sahaja.lepas tu hiris nipis2 sebab yang nak makan ni budak2.Masak pun cepat lembut..senang budak2 nak kunyah.kalau buat jual tu biasa nampak dia potong  tebal2 dalam 1 inci...ada yang potong kecik2.Ikut suka ampa nak potong macam mana yang penting kuah kena sedap.

Untuk sambal pulak saya buat sambal kicap.saya memang tak reti makan bihun sup dengan sambal merah tu..rasa tak selesa bila makan serbuk cili yang di tambah air…

CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL

Assalammualaikum..



CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL Saya belum pernah ada pengalaman melihat toyol..Semoga saya tidak diberi peluang melihat nya. hahha..Orang kata toyol ni macam budak-budak yang badan bulat, kepala nya botak,  semua giginya runcing , badan nya berbulu dan berlendir.Sifatnya seperti kanak-kanak yang suka bermain.Dari apa yang digambar kan ,memang tidak la Toyol ni kita kategorikan sebagai comel..kan??hahah...

Toyol hanya boleh di lihat dengan mata kasar oleh penjaganya sahaja.Orang lain memang tak dapat nak tengok Toyol.kalau ada yang tengok Toyol mungkin ada ritual atau cara-cara tertentu nak melihat makhluk nakal ni.Nak menjaga nya pun macam jaga budak kecil.Kena diberi susu setiap pagi dan petang.Bukan susu dalam tin tu ye ..Tapi menyusu badan.Kalau yang membelanya adalah lelaki, isteri lelaki tu la akan menyusukan toyol tu.kalau tuan nya wanita, wanita tu sendiri akan menyusukan nya.Sanggup tak??hahhah

Kalau di Malaysia ni saya …