Skip to main content

Kalau nak buat blog....!

Assalamualaikum...

pernah tak korang di minta oleh seseorang untuk ajar dia buat blog??
serba salah nak ajar sebab kita tak tau tujuan dia buat blog.
kalau sekadar suka2 dan untuk isi masa lapang,
itu kita tak kisah sangat..bila2 pun boleh ajar..
tapi kalau dia nak suruh ajar sebab seronok tengok kita cerita pasal
income bersama nuffnang..itu lah yang susah nye..

takut jugak kan bila dia start berblog
hari ke hari satu iklan pun tak melekat..mesti dia akan tanya kat kita
"kenapa iklan tak de.."
"kenapa duit tak membuak2..?"
"kenapa itu.."
"kenapa ini.."
lepas tu dia anggap ni kerja buang masa..
silap2 dia salahkan kita sebab tipu dia..kata kita
ajar dia buang masa kat blog..

semua tu kita kena pikir sebelum ajar orang yang
kosong tentang blog ni..
kita kena tanya dia dulu tujuan dia berblog..
dan bagi tau dia kalau untuk suka2,dia kena buat begitu..
kalau untuk cari duit dia kena buat begini..

kalau dia nak buat duit dengan blog
dia kena gunakan masa yang panjang..
jangan lupa dalam berblog bukan hanya kita hadap blog kita je..
kita kena hadap blog orang jugak..
dan itu tak boleh dilakukan dalam tempoh 5 minit..
hehehe

sekian..

ini entry ulang tayang..:)

Comments

  1. huhu betul2..
    ade org ni wat blog pastu terus ingat nti beratus2 org follow..

    mne boleh kan. kite kene laa singgah gak kat blog org lain.

    ReplyDelete
  2. hehehe..btol tu kak...diorang ingt folower tu blh dtg dlm msa 5 minit ker aper...kena la ader sesi suaikenal,lawatan dan macam2 lagi la,huhuh

    ReplyDelete
  3. ada gak org ty sy psl blog..sbb slalu publish kt facebook..hehe..tp mmg awl² sy bgtau klu xde minat xde la duit..klu kejar duit bek buat bisnes len...blog ni suka² and income tu mcm bonus je..kira bayaran pd org yg rajin ngadap blog..aa lbh kurg gitu la sy explain...huhu~ =)

    ReplyDelete
  4. hehehe mmg ade cara nak buat duit gune blog, tapi bukan macam makan kacang. if senang sangat sume blogger tak yah keje, sbb income banyak dr blog.

    ReplyDelete
  5. alahai...susahlah org cmni...

    ReplyDelete
  6. dari awal2 lagi akak dh set dlm minda. not bcos of money but hobby.

    ReplyDelete
  7. setuju sgt.semua bnda kena mula dari bawah kan?hee :)

    ReplyDelete
  8. betul tuh sis..abang echah pn penah suh ajar buat blog.bila dk crita nuff nih.tapi echah wt derk je.bkn pe,nnti ssh la kalau dpt sikit nuff nnti.huhuh

    ReplyDelete
  9. salam, haaahhhhaa dia ingat senang ker nak jadi senang, macam BSB nie dah setahun berblog2 tapi baru RM1.00 jer yg dapat.

    ReplyDelete
  10. cari duit dgn berblog tak salah..
    tapi kena rajin kan kak diana...

    ReplyDelete
  11. kalau buat blog untuk bisnes memang dapat duitla kan

    Jemput keALL IN ONE

    ReplyDelete
  12. ema pun baru 3 kali check kat nuffnang.... pastu malas dah nak check..if ada..ALHAMDULILLAH...if tak ada..still rajin berblog.... tak fikir pun pasal income...

    ReplyDelete
  13. nak berblog kena ikhlas,,
    jgn terlampau mengharap macam2,,
    buat je seperti biasa,,
    insyaallah yang lain dtg kemudian.

    ReplyDelete
  14. mungkin dia tak sabar nak tengok hasil blog dia kot...bukan senang nak jadik senang...

    ReplyDelete
  15. kalau mengharap sgt memang la jadi camtu. kalau sekadar suka² pastu dapat duit, baru best.

    ReplyDelete
  16. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  17. saya ada gak tlg org yg dah buat blog tapi mcm belum mahir...dia dah ada blog cuma mcm terkapai2 nk buat camne..hehe

    saya ajar dia bbrp perkara asas dlm blog, bg tips utk dpt folower dan komen dr blogger lain..
    dan alhamdulillah dia ikut dan hasilnya memberangsangkan..

    setakat ni xde lgi yg berblog sb $$..seme sb hobi sb tgk blog saya yg sedikit meriah itu..hehe..

    jika ada yg bole kita bantu..kita bantu..jika xmampu..bgtau terus terang..

    **saya pun xberapa mahir lagi sbenarnya..byk yg perlu blaja..ehhe

    ReplyDelete
  18. wan suka entri nie..betul tu..law setakat nak duit je bek tak yah wat blog..Pengalaman Wan jadi tenga pengajar "membina laman Blog" pun dah macam2 org tanye..bila Wan cakap income lumyan,..pergh dia org bukan men semngat nak wat..siap tanye camne nak reg Nuff..dah lepas tu..semngat berblog hilang..huh..susah2..tapi tak pe..skurang2 nye dia org dpt sijil dr belia dan sukan..hahhaa..

    ReplyDelete
  19. ada juga kawan2 bisk minta tapi bisk bagitau kalau takleh kosentret baik tak yah..kowank layan jer FB..haha

    blog nih bukan setakat untuk duit semata-mata.ada dijadikan sebagai platform untuk mereka yang minat dalam penulisan.

    ReplyDelete
  20. betul2...setuju ngn akak...kalau nak berblog jangan pikir blog sendiri je..hihi :)

    ReplyDelete
  21. byk gak kawan2 sy yg mintak sy ajar diorg buat blog ritu..
    siap kasi pasword lagi..
    rupa2nya diorg kena wat asignment.. heheh...

    ReplyDelete
  22. ..ada niat nak tambah income boleh tapi jangan salah caranya...=)

    ReplyDelete
  23. betul, kadang2 memang payah juga nak terangkan satu2 bila orang mintak tolong ajar bt blog.. sebab dia anggap semua tu boleh generate dalam masa singkat,

    ReplyDelete
  24. yezza kak!
    sebb tu buat papep pun
    tgk niat asalannye kan kak
    huuu
    mimi belog suke2 je
    hehehehe

    ReplyDelete
  25. huhu, saye berblog sbb na kongsi life saye ngn semua blogger. dapat release tension gak aww ! TERAPI tuh :D

    ReplyDelete
  26. sy penah ajar org.but saye punye MUA>

    ReplyDelete
  27. x ponah lg org mtk ajar...den pun baru nak belajar lg ni ha..huhu

    ReplyDelete
  28. ada gak kawan2 minta tlg ajar wat blog ni.... memang serba salah...

    ReplyDelete
  29. akak pun selalu jugak di suruh buat blog oleh kawan2 sekolah lama..tapi,akak selalu gak buat alasan..lagipun malas la nak mengajar orang berblog sedangkan berblog ni sebenarnya adalah dari minat kita sendiri..kalau tiada minat,buat blog sehari dua dah gagal!

    ReplyDelete
  30. berblog utk berkongsi pendapat dan idea...

    ReplyDelete
  31. Yup setuju, kena tetapkan tujuan baru boleh dan senang untuk kita jugak ;)

    ReplyDelete
  32. setuju sangat kalau buat blog kerana minat , tak dapat duit pun boleh berblog

    ReplyDelete
  33. jangan bgtau die kite buat blog sbb nak buat duit,bgtau die camni "aku suke merepek, aku suke baca blog orang... kadang2 ade iklan masuk,kadang2 iklan tu bg duit,tgk nasib laaa..."

    ReplyDelete
  34. niat tak betul jadi tak betul lah hasilnya..

    kerja keras!

    ReplyDelete
  35. haha.. tu yang maslaahnye .. ramai2 mmber pon ingat kita join blog ni sebab nak dapat duit... ape celopp... hahaha

    ReplyDelete
  36. ada juga yg minta kak liza buatkan blog utk bisnes dia. berhari2 juga kak liza menyiapkannya. tapi itu kena bayarlah masa yg kak liza luangkan. kak liza ajar cara2 promote & risiko2 yg mungkin berlaku. apa2 hal jgn salahkan org lain. kalau blog2 biasa ni kak liza tolong create blog & suruh dia belajar sendiri pelan2. nak lebih kena bayar. ada byk keje lain nak buat.. kalau setakat 5 minit memang kita tak berkira sangatkan.

    ReplyDelete
  37. baru sebentar td membermintak sy padamkan dia punya blog.. sebelu ni mintak buat blog.. macam-macam la..

    ReplyDelete

Post a Comment

sila tinggalkan komen anda...:)

Popular posts from this blog

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU

Assalamualaikum...

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU Rasa seronok betul bila dapat Waffle maker ni. Waffle maker ni hadiah dari Lazada Malaysia . Saya dapat Voucher Rm100 dan saya pilih Waffle maker ni .Banyak betul barang dari Lazada kat rumah ni..hahaha..Order hari ni , esoknya dah sampai..Cepat je..kan??Bila sampai terus google resepi, bancuh tepung nak buat Waffle..hahah...Nampak macam gelojoh kan?sebenarnya sebab teruja. :p
Banyak juga resepi Waffle yang saya baca..saya try 2,3 resepi tapi tak menepati citarasa .Saya suka Waffle yang tebal ,lembut ,gebu.Bila dah sejuk pun dia tetap lembut. Ada resepi yang saya cuba jadi  keras dan masak tak sekata mungkin sebab Waffle padat dan jadi keras.

Ini lah waffle yang keras tu..Dia membakar pun tak sekata..Tompok2  je..Resepi nya dari mana??tak perlu la saya bagitau..hahahah..Tapi bagi yang suka waffle keras dan padat macam ni mungkin tak jadi masalah..
Tapi selepas beberapa percubaan akhirnya dapat juga satu resepi yang kena den…

30 MENU BERBUKA PUASA YANG RINGKAS SEPANJANG RAMADHAN

Assalamualaikum


Masuk je bulan ramadhan benda yang kita selalu fikir ialah nak masak apa untuk berbuka dan bersahur.kalau boleh kita nak juadah yang sedap , mudah di masak dan tak ambil masa yang lama.




Hari ni saya nak senaraikan 30 juadah lauk pauk yang kita boeh buat sepanjang ramadhan ni...Semoga lepas ni tak de la masuk je dapur dah pening kepala nak masak apa..Last2 ke bazar ramadhan juga dia merayau cari lauk..eheheh..Anggaran memasak setiap hidangan cuma dalam 10-20 minit sahaja..kalau guna dapur 2,3 tungku tak sampai sejam siap semuanya..



30 MENU BERBUKA PUASA YANG  RINGKAS SEPANJANG RAMADHAN
1- Ayam masak merah + ikan goreng +acar timun

2-Daging masak kicap + ikan goreng + taugeh tumis air

3-Gulai ayam + tumis kacang buncis + ikan keli goreng

4-kurma daging + kerabu mangga + ayam berempah

5-asam pedas ikan pari + ayam goreng kunyit +sambal belacan +ulaman

6-ikan keli masak lemak + terung berlada + ayam goreng

7-singgang ikan +kangkung goreng belacan + ikan goreng

8-Sup dagi…

CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL

Assalammualaikum..



CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL Saya belum pernah ada pengalaman melihat toyol..Semoga saya tidak diberi peluang melihat nya. hahha..Orang kata toyol ni macam budak-budak yang badan bulat, kepala nya botak,  semua giginya runcing , badan nya berbulu dan berlendir.Sifatnya seperti kanak-kanak yang suka bermain.Dari apa yang digambar kan ,memang tidak la Toyol ni kita kategorikan sebagai comel..kan??hahah...

Toyol hanya boleh di lihat dengan mata kasar oleh penjaganya sahaja.Orang lain memang tak dapat nak tengok Toyol.kalau ada yang tengok Toyol mungkin ada ritual atau cara-cara tertentu nak melihat makhluk nakal ni.Nak menjaga nya pun macam jaga budak kecil.Kena diberi susu setiap pagi dan petang.Bukan susu dalam tin tu ye ..Tapi menyusu badan.Kalau yang membelanya adalah lelaki, isteri lelaki tu la akan menyusukan toyol tu.kalau tuan nya wanita, wanita tu sendiri akan menyusukan nya.Sanggup tak??hahhah

Kalau di Malaysia ni saya …