broadband dan ubi keledek!

Assalamualaikum..
sangat geram la hari ni..line sangat slow..
aku dok hadap blog aku ni dari jam 2 tadi lagi..
tapi sampai sekarang tak habis2 lagi jalan2 kat blog yang ada kat bloglist aku tu..
bloglist aku tu bukan nye banyak pun..ada 23 blog je...aduhai..

sakit jiwa di buatnye..tapi bala kat luar laju pulak..
masuk je dalam umah jadi siput semula..sapa tak hangin..
ni yang buat aku nak ajak suami pindah kat umah lain..
hehhe..kerja giler nak pindah sebab line broadband menggiler je..

sebanernye bukan nak cerita pasal broadband ni..
aku nak cerita tentang ubi keledek..
korang tau tak daun ubi keledek?
ha..kalau ada kulit melecur ke..tumbuk2 daun tu dan sapu kat tempat lecur tu..
boleh jugak letak kat bisul..nanti bisul tu pecah sendiri dan cepat kering..
kalau demam panas korang rebus ubi keledek tu pastu minum air dia..
air dia jugak elok untuk kesihatan perut ,limpa dan ginjal.

kalau ubi keledek yang kaler ungu tu korang boleh rebus dan minum air dia untuk
merawat diabetes..ubi keledek yang kaler merah pulak boleh di rebus dan diminum airnye
untuk merawat disenteri iaitu penyakit bila mana korang buang air besar keluar darah dengan cirit birit nye..
nak terang kan pun payah..jadi apa kata korang google je..
hahhah..mudah je kerja aku..kan??

banyak sebenarnye khasiat ubi keledek ni..kan??
kalau goreng makan petang2 pun sodappp!!
hehheh

Post a comment

13 Comments

  1. ubi keledek kuning apa kata kita rebus lecek2 pastu buat cucur badak ataupun kueh keria. kakchik pandai buat tau. Diana percaya tak? percaya lah eh. sumpah tak tipu. hihi ..

    ReplyDelete
  2. eeii takotnya kalo kencing kuar darah....

    ReplyDelete
  3. wah... banyaknya kegunaan ubi keledek ni ye... thanks ye kak diana... info br utk shera ni...

    ReplyDelete
  4. pucuk ubi keledek ni sedap goreng mcm goreng kangkung belacan tu..rangup!

    ReplyDelete
  5. satu lagi buat pengat..sedap gak..yg mcm kakchik bgtau tu..jika oghe klate gak..buat cek mek molek la...sodappp..

    ReplyDelete
  6. kalau pindah umah tak laju2 gak berokband tu tak tau la,, hehe,,

    wah nice info pasal ubi keledek,, biasa org buat goreng je,, tapi rupanya bley dibuat ubat..

    ReplyDelete
  7. owh x sangka plak banyak keistimewaannya kak..huhuuu..
    klo gni hari2 nak makan ubi keledek :P sedapppp ^_^

    ReplyDelete
  8. akak.try guna maxis ke pulak.hehhe..kalau xok gak buang je bb tuh!guna streymx lak.ehhe

    ubi keledek tuh buat kuih cek mek molek kan?

    ReplyDelete
  9. nak ubi keledek gak..huhu...

    cik tom punye bb celcom xdpt on9 sgt kt sini...sob3..

    ReplyDelete
  10. sy suka eskem ubi keledek yang ungu tu.. cedap..
    kalau sapu aiskrim tu kat bisul mujarab gak x? ;-p

    ReplyDelete
  11. lagi info tentang keledek di SIHAT SELALU - Kentang dan Keledek

    ReplyDelete
  12. banyak plak khasiat ubi keledek ni sis..ingatkan hanya untuk buat kuih jer..

    ReplyDelete
  13. lagi info tentang keledek di SIHAT SELALU - Kentang dan Keledek

    ReplyDelete

sila tinggalkan komen anda...:)