Thursday, 30 September 2010

cikgu azlina..!

kenapalah aku rase hari ni malas sangat nak update..
aku rase malas je nak pikir ape nak tulis..
selalunye bile tengok muka maisara ade je isi2 nak di terjemahkan.
hari ni bila tengok muka maisara aku nampak pipi londeh dia je..
'hahaha...

ok lah..meh nak cerita pasal sesuatu..
mase aku tingkatan 3 dulu aku dok kelas 3A..
kelas pandai sekali tau..'
tapi aku selalu dapat no last dalam kelas tu..
hahah..

satu hari ade cikgu baru .
nama dia cik azlina.'belum kawen dan sangat manis..
budak2 laki kelas aku ni pulak..'
mentang2 dah akil baligh..
boleh suit2 cikgu tu..padahal belanja sekolah pun mak bagi..
cikgu buat tak tahu je..lepas perkenalkan diri
dia teruskan mengajar..

bila dah abis ngajar,
dia tanye la kat kami semua..
"kelas..ade soalan..?"

budak lelaki sorang nama ape ntah..
dia angkat tangan dan tanye..

"dah kawen ke belum?"

satu kelas gelak..
malu cikgu tu..heheheh

datang umah aku,jamu air kosong je!boleh??

pernah tak terjadi pada korang..
korang buka blog ..
lepas tu korang tak tau nak buat ape?
hahha..aku selalu jadi gitu..
tetibe je tak tau nak tekana ape..
tetibe je tak tau kena buat ape lepas buka blog ni..

ok..sekarang pokes pada cerita sebenar,,
korang tau tak sebenar nye ade masa2 yang paling baik untuk minum air ..
bukan minum kopi ke..teh o ais ke..ye..
yang aku maksudkan ni minum air kosong..

pagi selepas bangun tidur..
setiap orang akan kehilanagn cecair dalam tubuh sepanjang.ini menyebabkan badan kita lemah longlai dan minda tidak cerdas.
sebab tu kena minum air kosong ni betul2 lepas kita bangun tidur.tak payah gosok2 gigi..bangun2 capai gelas,angkat jag tuang air..terus slurppppp!
hahah..eh!betul la..bukan main2..sebab bile korang gosok gigi dulu memang korang tak kan minum air kosonh..
korang nak kopi..neskepe..holiks..

30 minit sebelum waktu makan
kalau korang dah rase macam nak makan..
terbayang2 nasik lemak..
terbayang2 beriani..masa tu cepat2 la korang minum air kosong..
cara ni boleh kurangkan rasa lapar.tak le masa makan nanti korang makan macam nak telan makcik2 jual nasik tu..
kalau rase nak makan kudap kudapan pun cepat2 minum air kosong..

minum sepanjang hari..
satu lagi waktu terbaik ialah sepanjang hari.
ade orang kate bile kita minum air kosong banyak2
ia boleh membantu kita membakar kalori..
jadi banyak2 le minum air kosong..
asek nak buang air??
tu la yang bagus nye..
ape kita makan,keluar dengan mudah nye...

ko nak lemak2 aku???ambikkkkk...

hari ni aku buka je blog terus je blog walking..
tanpe rase besalah..
haha..
entry baru takde..
suke hati nak blog walking..
nak ajak orang datang blog aku..
..nak buat macam mana ..
aku memang pentingkan diri sendiri pun...

ok lah ..nak cerita tentang mengungkit...
mesti kita pernah mengungkitkan??
sape tak pernah????tipu....
dalam banyak2 benda jangan la kita mengungkit pasal makan..
sangat la buruk di lihat orang..

aku pernah kena tau ..memang sedih giler la..
selama bekawan denagn dia aku menolong macam2..
bile dia pelawa makan ingatkan ikhlas..
rupanye tidak..boleh cerita lak kat orang dia selalu bagi benda makan kat aku..
macam la aku ni lapar sangat nak makan..
padahal dia yang beria2 ngajak aku makan...

ngungkit pasal makan ni
sensetip sangat
mungkin sebab makanan ni jadi darah dan daging..
nak dipulangkan tak boleh..
kalau boleh dah lama dah aku belah perut ni dan pulangkan balik makanan
yang dia jamu..
aku lambak kan segala lemak2 aku ni untuk dia..
nah!!ambik la balik ape yang ko jamu kat aku selama ni..
ade lagi tapi dah kena pam..
mungkin indah water dah ambik buat baja..
hahahah..

ape2 pun jangan la kita ngungkit..
kalau nak beri ape2 ..
tolonglah beri dengan ikhlas..
nak cakap ape2 pun biar ikhlas..

Wednesday, 29 September 2010

lip lap lip lap!!!

lama tak menulis pasal diri sendiri..'
ye ke lama??ah..biar lah..
nak cerita pasal barang kemas la..
semua pompuan suke barang kemas..
ye ke??ade jugak yang tak suke.bagus sape yang dapat bini yang tak suke barang kemas..
hahahaha..
..macam aku lak tak suke pakai barang kemas banyak2..
cukup le rantai tangan satu..cincin satu dan rantai leher satu..
nak pakai banyak2 macam datin tu takut menyerlah kan ketuaan pulak..
lagipun tak payah la pakai banyak2 sangat.
sekarang ni banyak peragut..
lagipun zaman tayang2 barang kemas kat orang ni
dah berlalu dah..
kang melayang lak nyawa gara2 barang kemas yang melayut layut kat leher dan tangan tu..

ade kawan aku sorang ni suke tukar2 barang kemas dia..
beli satu,dah pakai lama2 sampai jemu dia pi kedai
dan tukar barang kemas yang dia jemu pakai tu dengan yang lain..
boleh jugak buat gitu..
tak la orang kata barang kemas tak betukar..
ade tau orang2 yang perihatin dengan barang kemas orang lain..
sangat ramai..
tengok je la kat open house sekarang ni..
ayat..."eh!cantik la rantai tangan hang ni..berapa harga dia?"

tak pun mesti ayat yang macam ni..

.."uiiii..hang tengok batu cincin dia tu,,belian tu..mesti mahai..kan?"
ayat2 macam tu pasti ada bila kat umah orang kawen,umah terbuka..
kat mana2 je la asal ada orang pompuan..

lagi satu nak pesan la kalau ada bagi anak pakai rantai ka,subang ka..
hati2 la ye..pastikan bila keluar tu anak kita sentiasa ada dengan kita..
jangan biar dia bejalan jauh dari kita,,
sangat2 bahaya..

eh!lagi satu nak bagi tau..
orang ada duit boleh la sembang pasal barang kemas ni.
kalau pi umah orang susah jangan la
dok cerita pasal barang kemas.nanti orang kata nak menunjuk pulak..
jadi nak pakai barang kemas..
nak cerita pasal barang kemas.
tengok kiri kanan dulu na..!

tangisan untuk siapa?

semua orang pernah menangis.
ada yang menangis untuk kekasih..bila bergaduh dengan kekasih mula la balik rumah tekap muka kat bantal menangis kuat2..orang pompuan selalu la macam tu..
kadang2 kita kena mahalkan sikit airmata tu untuk kekasih..jangan senang2 sangat nak keluarkan airmata.takut nanti dia kata kita lemah..dan dia boleh buat suka hati sebab dia tau kita cuma boleh menangis dan tak mampu buat apa2.
cukup jarang nak jumpa orang yang menangis sebab keluarga.menangis sebab tengok adik tak kawen2 lagi..nak kat orang,orang pulak taknak kat dia.menangis sebab kakak tak balik raya tahun ni.menangis sebab adik pompuan kita keputusan periksa nye tak memuaskan..adik kita menangis sorang2 kita tak peduli pun..tengok tv lagi best..
bukan nak suruh menangis sekali dengan dia,tapi sekurang2 nye duduk sebelah dia..
pegang tangan dia.. temankan dia menangis untuk sementara waktu..
menangis untuk ibu bapa..
bila ibu bapa dah meninggal baru sibuk nak menangis.
dulu masa mak ngadu sakit2 kaki,takde lak kita nak nangis..
paling kuat pun kita bagi minyak angin je kat mak suruh dia urut kaki tu..
ade gak yang dok termenung pun boleh menangis..asal jangan menangis meraung raung dah la ye..
dah macam filem tamil lak nanti..



**boleh menangis bila ingat mati..takut!!

moden sangat ke engko???

semalam mase dok buka blog aku ade dapat satu mesej ni kat shoutbox aku..
aku try klik.nak tengok la jugak moden sangat ke cara dia tu yang dok peleceh kita yang pakai cara tradisional ni..
rupa2 nye cara dia guna tu macam menipu la..
yang ni baru betul2 orang gila duit dan tamak..
buat penat je la kita dok update entry baru hari2 tapi dia ajak orang isi shoutbox je..
ape2 pun aku lebih senang guna cara tradisional ni dari guna cara ko yang moden sanagt tu...
bongok!!
kenapa gambo dia kecik sangat ye??klik la untuk bagi besor..
kena belajo lagi cara nak print screen ni..
hahah..aku kan tradisional....

pagi2 dah beleter!!

aku tak bekenan langsung perangai budak2 sekarang ni..
nak start beleter la ni..
ramai betul yang malas kerja ye..
dah la masa sekolah dulu malas.dah kerja ni pun malas lagi...
bile dah ade kerja suka hati dia je nak cuti.
lepas tu rase kerja tu tak best boleh berenti ikut suka hati dia.
belum dapat gaji dah berenti..
macam mana nak senang kalau buat perangai macam tu..
kalau ye pun kerja tu tak sesuai dengan kita,
janagn la berenti dengan tiba2 saja..
pikir panjang dulu..
pikir la lepas berenti ni aku ade ke duit nak makan..
pastikan kerja yang lain tu kompem milik kita..
mintak sama pandangan orang lain..
jangan buat ikut suka sebab ini melibatkan
masa depan kita sendiri..
ish..kalau orang pemalas ni ade depan mata
bengkak la telinga ko dengar aku beleter..!

Tuesday, 28 September 2010

hari aku ngadap tv!!

harini banyak betul aku cerita pasal astro ye..
hadap je la ye..
aku perasan sekarang ni astro dah tak macam dulu la..
dulu iklan sikit je..dulu mase aku muda remaja dulu..
mana ade macam ni..
iklan pendek2 je,..tu pun iklan
rancangan2 astro ..
sekarang sempat pi buang air,cedok nasik,lipat kain..
cerita tak start2 lagi..
nak ikut macam tv3 jugak gamak nye..

seram nye..tapi dia tak takut!!!

korang suka tengok cerita seram dan berhantu tak?
aku dulu suka jugak..mase belum ada anak.
bila dah ade anak ni aku tak nak la tengok takut
mempengaruhi anak pulak..
kat astro ria sekarang ni ade tayang filem jangan tegur..
aku memang tak pernah tengok filem ni..
tengah dok alih2 siaran tv ni tetibe terbuka la
siaran astro ria.maisara pun tanye la.."ibu..itu cerita ape..nak tengok.."
aku pun cakap la.."eh!tak elok la cerita tu..macam cerita raksasa je.."
"bukak la ibu..saya nak tengok.."..
ish..ish..nak tengok jugak2 rupanye dia..
aku bagi je tengok..
sikit pun dia tak takut..aku yang peluk dia kuat2..

astro @15!

korang pernah tak tonton siaran @15 di 109 astro?
pada adik2 mesti la pernah kan??
kat situ kan boleh berchating bersama moderator yang siap sedia melayan setiap prtanyaan kita.
bukan adik2 je..aku tengok mak2 orang..bapak2 orang pun ramai yang berchating di situ..
tak kisah la nak berchating atau tidak..
tapi berhati2 saja lah..
kerana selain mesej2 kita di paparkan di kaca tv
kita jugak boleh berhubung dengan chatters lain melalui private.
sebelum kita bagi no telefon kita pada orang lain kita kena la berhati2..
sebab orang yang menghantar private mesej pada kita tu,
belum kita ketahui siapa sebenarnye dia..
mana tau bila dah bersms ,dia ajak jumpa..
lepas tu dah kena rogol la hape..
macam tu jugak la dengan facebook dan sebagainya..
berbalik kepada @15 tu..
dulu aku ade jugak hantar gambar anak aku kat situ..
hehe..tapi aku tak de la nak berchating dengan sape2..cume hantar gamba je..
anak aku pulak bile tengok je muka dia keluar tv bukan main seronok lagi..
ye la..muka masuk tv..sape tak suke..
korang pernah???tak payah la..
membazir je...
hehe..

pink lagi???


kenapa orang pompuan ramai yang suke pink??
aku tau ade yang tak suke..konon2 jiwa dia
kental la tu..
pakse jugak diri tak suke..padahal suke..
hahah...
ade gak yang marah aku kang..!!
kalau tanye budak2 pompuan pun ramai yang suke pink..
bawak maisara pi beli baju dan kasut minggu lepas..
.."maisara nak yang mana?"..
/
"saye nak wana merah jambu"
/
''kasut mana maisara nak?"
/
''yang wana merah jambu''
boleh kata semua baju2 maisara kaler pink..
kasut pun kaler pink..
/
ade ke lelaki yang suke pink??
meh tonjolkan diri anda yang pink itu..hahah
^
^

**gambo atas tu kasut mainan je..hadiah dari sape ntah..banyak mainan maisara hadiah dari sedara mara,..!ibu dia miskin tak mampu nak beli.hahah...(padahal kedekut!)

saye ikhlas ni..

Apabila ada orang berkata..
"saya tak de ape2 ya..saye ikhlas beri benda ni pada awak.."..
maksud nye dia ade ape2..
orang yang tak de ape2 niat dia tak perlu kata dia tak ada apa2 niat.
dia beri dan terus dan terus pergi..
mungkin kita tidak akan bertemu dengan nya lagi sampai bila2.
tapi orang yang ada apa2,dia memberi kita sesuatu dan diiringi dengan kata2..
"saye ikhlas..ambil lah.."
selalunye dia memang ada ape2..

tengok la muka anak aku mase umur 8 bulan!

sebelum ni tak pernah cerita pun pasal BE..
sebab aku tak tau ape pun pasal BE ni..
korang tengok la sendiri..
klik le gambo tu kot2 nak tengok jelas..
korang biase edit kat nombor2 tu kan..
aku pun edit jugak la..'padahal tak tau nape korang edit2..
hahah
aku nak cerita pun aku tak reti..
ape pun yang nuffnang ni bagi terima kasih saje la..
biasa tengok kat blog kawan2,last entry dia akan
cakap.."tengkiu nuffnang,,nanti bagi la lagi.."
aku pun nak cakap gitu la...terima kasih nuffnang...
lain kali bagi la BE banyak2 lagi ye...!
hahahha...

Monday, 27 September 2010

farah nabila...

kali ni aku nak berkongsi satu cerita tentang kakak aku.
aku panggil dia kakngah je..
kakngah ade anak istimewa.nama anak dia farah nabila.mase farah umur 2 tahun dia demam panas dan terkena sawan menyebabkan farah membesar dengan penyakit tu sampai sekarang..
bukan aku nak cerita tentang penyakit sawan tu .
yang aku nak cerita tentang ketabahan kakngah dan suami dia menghadapi situasi
berdepan anak istimewa..
walaupun farah terlalu istimewa tapi kakngah tak pernah mengeluh.dia tetap hantar farah pergi sekolah.(sekarang dia di kelas khas)...dia tetap ajar farah sembahyang dan berdoa..
kerana farah terlalu istimewa ape saje doa yang di ajar dia dapat hafal dengan cepat..
kakngah tak pernah letih untuk jawab setiap pertanyaan orang yang pertama kali melihat farah..
untuk pengetahuan semua sekarang farah dah darjah 2..
tapi tingkah laku dia seperti kanak2 berumur 3 tahun..
walaupun begitu kami sekeluarga tetap sayangkan farah walau siapa pun dia...
doakanlah farah cepat sembuh dan dapat bersekolah seperti kanak2 seusia dengan nya..

nak komen ke tak nak??

sebenonye aku lebih suke kalau korang pakai tempat komen yang macam ni..
senang sikit nak komen2..
tapi banyak jugak yang tak pakai macam ni..
susah sangat nak komen nye..nak kena
klik sampai 2,3x..
lambat nak keluar pulak tu..
jadi bile lambat sangat
aku tak komen la..bace je..!
sekian...

semua bagi kat saye ye abang!!!

korang mesti pernah jumpa suami yang berkerja,bila dia dapat gaji dia serahkan semua nya pada isteri dia untuk uruskan kewangan.pernah kan?
bagus ke tidak ye?
mungkin si suami sibuk kerja jadi dia tak de masa nak pi bayar bil2 dan pergi beli barang2 dapur.jadi sebab tu la dia serahkan pada isteri dia..
tapi pada aku la lebih baik wang gaji suami saje la yang uruskan tambah pulak aku tak bekerja.kalau isteri bekerja pun uruskan lah duit masing2 mengikut tanggungjawab.
macam aku yang tak kerja ni memang duit gaji suami,dia la yang uruskan pasal bil2 dan belanja dapur.sebab kalau pi beli barang2 dapur kami tetap pergi bersama..
tapi rasenye tak perlu la bagi semua wang gaji dia kan...nampak macam isteri kawal segala2 nye pulak..
orang lelaki selalu kata orang perempuan boros..jadi tak takut ke kalau wang yang suami bagi dia untuk keperluan rumagtangga,isteri belanjakan untuk benda lain...untuk lipstik baru ke atau untuk rantai tangan baru..
setakat ni aku dengan suami belum terpikir lak nak bagi semua duit gaji dia pada aku..bagi belanja untuk poket aku je cukup la..bil api ke..duit belanja dapur ke,dia uruskan lah sendiri..
ok je rase.tak de masalah pun..
korang lak macam mana??

Sunday, 26 September 2010

saya sayangkan suami!!

Semua orang sayang kan pasangannye.ade ke sape2 yang tak sayang pasangannye..
kalau ade baik la tak payah berpasangan.
harini aku berbual2 dengan suami tentang sayang kan pasangan biar berpada-pada.
suami aku bercerita ade kawan ditempat kerja yang nama nye M..
isteri si M selalu melarang M keluar rumah.
maksud keluar rumah ni ialah jangan keluar jumpa kawan dan lepas balik kerja terus balik rumah.
dulu si M pernah lari tinggalkan isterinye sebab isterinya kuat mengongkong.
tapi demi anak M kembali semula pada isterinya..
tengahari tadi suami aku,M dan rakan sekerja yang lain pergi kenduri kawen rakan sekerja diaorang..
suami aku kata belum sampai lagi kat rumah kenduri tu isterinya dah telefon..
tanye pukul berapa suaminye nak balik..
tengah Si M makan isterinya telefon lagi..
mase si M dan kawan2 sekerjanya berbual2 dia telefon lagi..
dalam kereta dah nak balik pun masih lagi telefon gesa suaminya cepat sikit balik.
kerana hilang sabar si M dah tingggi kan suara depan suami aku dan kawan2 yang lain kat dalam kereta tu..
sebenarnyte sikap isteri M ni semua kawan2 sekerja suami aku dah tau.
dulu si M ni kerap main takraw petang2 kat kawasan taman aku ni.
tapi isterinya merajuk dan mengadu kat aku suaminye asyik hilang petang2 hari..
tak reti nak duduk rumah.
aku katakan pada dia,biarkan saje lah.
lagipun bukan dia pergi keluar dengan pompuan lain.
kita sendiri tau kemana suami kita pergi.
jadi jangan la terlalu risau.merasakan yang aku tak sependapat dengan nye sampai sekarang dia tak mengadu lagi pada aku..
aku ingat dia dah ok tapi macam tu jugak perangai nye..
kata suami aku setiap hari lepas habis waktu kerja mesti isteri si M akan telefon dan pesan balik rumah dengan segera.hehhehe..dasyat kan??
pada pendapat aku,kalau nak kawal suami pun berpada2 la..
suami kita bukan budak kecik lagi.bagilah ruang untuk dia sama.tak kan nak hadap muka kita saje.dia pun nak berkawan jugak.

ini masa berfikir..

pernah tak ade satu hari dalam banyak2 hari tu korang rase macam tak kuase nak balas sms atau nak jawab call.
tak salah pun kalau kite tak nak jawab call atau pun balas sms sape2..tambah2 lak sms dan call tu masuk time kite betul2 sibuk.aku paling nyampah kalau tengah tido ade call atau sms.sms tu ok lagi la pasal mesti tak berapa penting pun.ye la..kalau penting mesti la orang tu call terus kan..ni yang kes call tak berenti2 ni..selagi tak jawab selagi tu la dia dok call.
kalau dari mak atau sedara2 boleh la kita jawab.takut gak mungkin ade kecemasan kat kampung ke kan>.cemana pun kena la jawab gak..
cemana pulak kalu yang call dan sms tak benti2 tu hanyalah kawan yang suam2 kuku je dgn korang.bile dia sms pun bunyi gini je ''hai..pe kaba''? pastu kita tak jawab dia antar lagi "lama tak dengar kabar" pastu dia antar lagi "amboi..sombong nye..sms kawanpun x mau balas.."
kita tak balas je di kata nye kita sombong.padahaldia bukan tau ape yang kita dok buat..tgh semayang ke,dok melabur ke..tgh bagi anak mandi ke..
hampeh betul peng 'sms' yang begini...
bile dia kol pulak,5 minit sekali..kol sekali je pun cukup le.kalau betul orang nak cakap dgn ngko dah lama orang jawab.sebab orang malas cakap le orang tak nak jawab.jgn le risau kawan ko tu tak dengar bunyi hp ke ape..kang dia tengok ade miskol kalau dia rase nak cakap dgn ko dia akan call ko semula..
benda macam ni pun diaorang tak boleh paham ke...
cissssssssss!!!

senyum-senyum jom!!

jom kita layan teacher shida jap!

Saturday, 25 September 2010

alamak!hilang la...

aku ni pelupa..
kat mana letak memori kad entah la..
tambah pening kepala
memori kad tu suami aku punye..
hehhe..
mesti satgi dia jeling2 aku ni..
ish..tak boleh sambung blogwalking ni..
kena cari sampai jumpa dulu....
babai dulu la kat korang..terus singgah blog aku ye..
satgi2 aku balas jejak kome..

romantiknye.....!

percaya atau tak ade orang yang takut nak kawen sebab
dia sedar diri dia tak romantik.
dia pikir bila dah kawen kena romantik setiap masa.
sedangkan romantik bukan la sebahagian dari dirinya.
dia pikir bila dia kena lakukan sesuatu yang bukan dari dirinya,itu adalah sesuatu yang sangat membosankan.
pikir le secara logik,tak kan la nak kena romantik 24jam.
romantik tu bukan berrmakna korang kena berkepit dengan pasangan korang sepanjang hari.
romantik jugak bukan bermakna korang kena bermesra mesra di depan kawan2 dan orang ramai.
sebenarnye romantik tu boleh dibuat secara sederhana macam ajak pasanagn korang makan berdua saja.
tak pun pi bercuti dan sekali sekala bercerita di bilik tidur..

gambo dari google!

mira yang bagi..!ala..mira yang gitu2 tu!

aku telah di tag oleh mira..
nak kena mira ni..pandai2 je tag akak ye..
saje nak bagi akak ni penat memikir..
apepun tengok le ape yang dia bagi..
jeng..jeng..jeng.....!
tetibe terasa di hargai...
hehe..


ha..ni yang malas nak pikir ni..kena menjawab
soalan lak..jawab mana yang boleh je la ye..

Write 5 interesting facts about the person who gave u this award
~nama dia mira
~dia suke makan kuih siput
~dia garang sangat..
~ade bela rimau..
~dia cantik!
wakakakakkakakaka...jangan marah ye mira!!

~Write down 10 interesting facts about yourself and your hobby
~saye pemalu..
~baik hati..
~rajin ngaji
~masak pun sodap..
~kulit putih melepak
~disayangi suami
~tak suke makan
~pandai segala-galanye..
~tak suke shoping..membazir!
~jangan percaya satu pun diatas..
hahhahhahhaha

Pick your most 10 deserving recipients and describe them.
10?banyak nye..


ok...siap sepuluh orang....semua lelaki ..
solihin sorang je pompuan!!
wakakaka..jangan marah ye solihin..akak gurau je..alah!tu pun nak kecik ati..
lempang kang!!!
yang di tag tu..suke ati la nak ambik ke tak nak..
tapi kalau boleh ambik la..terisi jugak entry untuk esok..heheheh...
lagi satu tak payah la nak describe2..
haha..

Friday, 24 September 2010

oh dunia ini..penuh kepalsuan...!


bila sebut pasal berjanji
mesti orang pompuan kata .,orang lelaki yang suka berjanji..
yang lelaki pulak kata pompuan suke mungkir janji..
sebenonye sama je..kalau dah ada mulut tu,memang la tak lepas dari berjanji..
ade yang suka memungkiri janji dan ada yang terpaksa menuaikan janji.
beli tv janji nak bayar 5x..
cukup bulan tak jugak bayar..tunggu bulan depan baru bayar..
tu pun bayar rm50 ja..tu pun dah nama nye mungkir janji..
janji dengan anak2 nak pi zoo taiping ahad ni..
last2 tak jadi sebab demam..ape pun alasan kita,yang pasti janji itu telah kita kita mungkiri..
sebab itu tak payah la kita berjanji kalau betul2 belum pasti..
dalam percintaan janji sumpah setia tu memang tak dapat di elakkan..
berjanji sebab takut kehilanagn..
jangan pulak kita terlalu percaya denagn janji dalam percintaan.
bila kita terlalu percaya dengan janji ,
tiba2 janji yang kita harapkan itu tidak ditepati,
itu la yang membuatkan kita terlalu kecewa hingga bagi tekanan dalam hidup.
tak kira la lelaki atau perempuan simpan lah sedikit janji korang tu ye..

duduk rumah mertua..

ade sorang kenalan tinggal dengan mertua.bile aku jumpa je dia mesti dia ngadu betape tak seronok nye duduk dengan mertua.
betul ke tak seronok?
aku tak tau le orang lain tapi aku ni tak boleh duduk rumah mertua.jangan kan dengan mertua,dengan mak aku sendiri pun aku tak selesa.kalau balik setakat 3,4 hari tu biase la.memang boleh duduk.tapi kalau duduk selama nye,macam mana pulak..
pada pendapat aku lebih baik kita duduk sendiri.nak bangun lambat ke,nak beguling depan tv ke..semua boleh..tak dak sape nak larang..
pernah dengar tak orang tua2 kata.."dekat bau taik..jauh bau wangi"..
bile hari2 dok bertemu mula la nampak orang tu jahat,orang ni busuk..orang tu kejam..
tapi kalau jumpa sebulan sekali je,kita akan lebih menghargai seseorang tu..
lagi satu,aku ni bab ngajar anak memang tegas..kadang2 naik jugak tangan ni..
bila duduk dengan mertua atau mak,dia orang bukan bagi marah cucu2 ni.
kata kita ni garang la..keras sangat dengan anak la..padahal kalau anak tu besar dan tak dengar kata kita jugak yang susah nanti..
memang la kalau duduk dengan mertua kat kampung,tak besar belanja.tak payah bayar duit rumah..makan pun boleh tanam2 sayur tak payah beli.tapi cube la berpikir dengan lebih jauh lagi.jangan sampai nak jimatkan belanja
kepuasan pasangan kita abaikan..
tapi kalau ade mak/pak yang uzur dan perlukan perhatian itu lain cerita ye..!


pukul sebelas pagi..

uih..dah pukul sebelas..
masak tak lagi ni..
hari2 penat nak pikir.."ape la aku nak masak harini..?"
bukan ape..suami aku ade benda yang dia tak makan .
bukan tak makan langsung,cuma dia kurang minat.
kalau masak benda yang dia kurang minat,makan pun sikit saje..
mane ade isteri yang suke suami dia makan sikit2..
kalau dia makan banyak,rase senang je hati kita..kan??
semangat nak masak lagi untuk esok tu berkobar kobar je..
hahhaa...nipu la tu..!
suami aku suke betul ayam/daging masak kicap..
tapi tak kan nak buat masak kicap hari2..
mau kelam kaler kulit kami laki bini..
hehhehe

sepatut nye..selain duit poket untuk isteri,kena bagi jugak duit elaun memasak.

hahhaha..melampau!!!
orang pompuan ni kalau bab duit memang tak cukup.
bagi la selori pun..
sejam je boleh habis..
kenapakah??
cube tengok bile tahun baru je,berapa ramai pompun yang buat azam nak berjimat cermat?


yang dia sibuk
azamkan cuma nak kuruskan badan dan menjadi kaya raya..azam yang ni memang ramai..
hehheheh..
aku lah tu~~~

Thursday, 23 September 2010

cerita pasar malam!


semalam aku pi pasar malam..nak beli ayam,daging ikan dan segala mak nenek la..ternampak orang jual buah dokong.teringin lak...sekilo rm3 je.aku pun beli la sekilo je.sebab perut aku je yang nak makan.laki aku tak minat.anak aku lagi la tak makan.

tengah orang jual tu timbang buah yang aku nak tu,datang sorang makcik tu...


"sekilo berapa ni?"..

"rm3 ja makcik"..

"mahai nya...3 kilo rm5 boleh?"

"tak boleh la makcik"..


makcik tu pun blah..tak beli pun...
rm3 tu dah cukup murah dah bagi aku.tu pun nak murah lagi..
orang yang jual tu pun sah2 le dia ambik buah tu dari orang jugak..
kalau dia nak jual sekilo singgit,ape la anak bini dia nak makan..
sedih betul aku dengan makcik2 ni..
diaorang ingat ni zaman jepun lagi agak nye...

maisara lagi!!

maisara ni kan pantang tau kalau kita nak ambik gambo.
diakan selalu perasan lawa.bile nak ambik gambo,tetibe je mimik muka betukar.meh layan la jap gambo dia.seronok betul dia bile tengok muka sendiri...
Pautanni sebenar nye baru lepas menangis "nak amik daba"(nak ambil gamba)
jadi aku snap le satu..



yang ni mase kat kampung.raya hari tu.sebelum nak snap ni dia tengah takut kat sorang dak kecik tu sebab budak tu berhingus.bile nampak aku nak ambik gamba,dan2 tukar mimik muka..


ni muka kontrol takut sebab test buai kat kedai perabot.


ni gambo dah macam arnab pun ade.
sile abaikan lelaki gagah di belakang!
hahha..suke la tu aku cakap dia gagah!!


ni gambo tunjuk gigi jarang!


gigi jarang!

semua orang mengharapkan yang baik2,yang cantik2 yang elok2..
tapi siapa lah kita untuk menentukan semua itu.setiap kejadian adalah hak Allah s.w.t.
DIAlah yang menjadikan seseorang itu sebagaimana yang dikehendaki-NYA..
bersyukur saje lah ape yang ade pada diri kita.
kalau ade orang yang menghina kita disebabkan kekurangan diri kita anggap saja la orang2 itu macam angin lalu saja.biar tuhan saje yang membalas perbuatan mereka.
aku sendiri bukan tak pernah kena hina.mase aku gemuk dulu,ape la orang tak kata..kadang2 rase malas nak jumpa mulut2 puake tu.hahha..
eh!tetibe je keluar entry ni...bukan ape tadi ade la yang mengadu pada aku kawan2 selalu ejek2 sebab gigi dia jarang..
kan selalu orang kata,biar rupa buruk asal perangai tak buruk.tapi sekarang ni kalau rupa buruk boleh tukar jadi elok pe..kan ade rawatan untuk cantik kan gig.ntah ape kenamanye..
pegi je kat klinik2 pakar gigi tu.
siap duit,abis cerita.
ingat la,kalau kita rase diri kita serba kekurangan ade lagi yang lebih kurang dari kita..

sangatlah azab..

"hang dah sembahyang ka belum?"..
soalan ni selalu kita dengar masa kecik2 dulu kan?dah besar ni ade lagi ke yang nak tunggu suruh baru nak pi sembahyang?harap2 tak de la ye..masing2 dah besar dan tau tanggungjawab diri sendiri.harini aku nak kongsi dengan korang tentang azab bagi orang yang meninggalkan solat.
meh bace same2 ye..pendek je.tak panjang..bace 5 minit pun boleh habis!!
6 azab didunia ..
*dihilangkan keberkatan umurnya
*terhapus tanda2 soleh dari wajahnya
*segala amalan tidak dikurniakan pahala
*tiada doa daripada para solehin untuk nya
*keluar roh dari jasad nya tanpa iman
3 azab ketika hampir mati
*kematian nya penuh kehinaan
*kematian nya di dalam kelaparan yang amat dasyat
*kematiannya didalam kehausan yang amat dasyat
3 azab di dalam kubur
*kubur menghimpitnya sehingga berselisih tulang rusuknya
*dinyalakan api di dalam kuburnya,lalu dia dibalik-balikkan di atas api tersebut
*datang lah seekor uklar bernama syujja'ul Aqra"..
suaranya laksana petir,ia berkata hai manusia!sesungguhnya aku diperintahkan menyeksa kamu dari zuhur hingga asar kerana kamu meninggalkan fardhu Zuhur,dari Asar hingga Maghrib,kerana kamu meninggalkan Fardhu Asar",begitulah seterusnya dan azab ini berkekalan sehingga hari kiamat.
3 azab ketika bertemu Allah s.w.t
*datanglah Malaikat dengan rantai sepanjang 70 hasta lalu membelenggu lehernya dan di sumbat ke dalam mulut nya kemudian di sentap keluar rantai itu melalui duburnya,lalu diseret ke neraka saqar.
*tiada rahmat Allah dan tiada keampunan untuknya
*baginya azab yang amat pedih..


makanya,pernah dengar kan ramai orang ade cakap.."alah ko sembahyang tunggang tebalik tapi mengata orang..tak guna jugak"..sekarang dah bace benda ni..siape pun korang..ape pun yang korang buat,solat tetap solat!!

curang!

kenapa zaman sekarang terlalu banyak sangat suami orang yang berhubungan sulit dengan isteri orang?aku sendiri tak tahu nak jawap ape.ini soal hati dan nafsu.jadi aku tak berape pandai nak menafsirkan ape2.
heran nye berani sungguh si isteri tu.bagitahu suami konon nye kena kerja out station.suami pun terpaksa la jaga anak2 kat rumah.
rupe2 nye si isteri bersuka ria bersama buah hati..
biasanye isteri2 ni dari golongan yang bekerja.masa lebih banyak di tempat kerja.bila balik rumah badan dah letih,suami dan anak2 dah tidur.
apa sudah jadi pada dunia.bermain api pasti suatu hari terbakar jugak.masa tu mana nak sorok muka.hina di dunia azab di akhirat.last2 hidup merempat.!

Wednesday, 22 September 2010

untuk bakal pengantin..

start bulan ni banyak le kenduri kawen.memang hujung2 tahun jadi pilihan bakal2 raja sehari ni untuk bersatu..mungkin sebab hujung2 tahun biase nye musim hujan.sejuk2 la best kawen.kawen bulan 3 boleh ruam badan sebab bulan 3 musim panas.hahah...pandai2 je aku ni..
nak kawen bulan depan,bulan ni dah start cek itu ini.sampaikan corak inai pun dah plan 3bulan sebelum nikah.
tapi ingat ye adik2.korang sibuk dengan konopy la,bunga telur la..kompang la..jangan lupa lak lepas kawen korang nak hidup jugak.jangan nanti lepas kawen balik je dari bulan madu,gigit jari je la korang.duit abes sebab kenduri je.berbelanja macam tiada lagi esok.
masa tu baru nyesal.."alah,apesal la aku beli reben ni.padahal pakai sekejap je.last2 campak dalam stor jugak"..
tengok pulak bunga telur.."ish..is..aku beli mahal2 bunga telur ni,budak kecik ni makan telur nye je.bunga telur aku yang mahal ni dia campak je dalam longkang.nyesal aku beli""..nampak tak???kan pembaziran berlaku di situ..
nak beli,pastikan tak berlaku pembaziran ye adik2.
lagi satu nak pesan.sekarang ni aku tengok banyak kenduri yang ade taraf 1,2,3 ni.contohnye macam ni.."orang kampung makan kat balai yang tak de meja di belakang umah ye..yang depan2 ni untuk vip je..makcik yang kampung2 ni bagi bunge telur kertas tu je.bunge telur ade kristel ni untuk vip je.."...oh tidak adik2..tak boleh begitu ye..
nak tau ape hukum hakam nye sile tanye ustaz love.heheh

cerita tentang soleha.

nak cerita satu benda ni.mase bujang dulu aku duduk jb,kat taman daya.
seronok dok situ sebab kenal ramai orang.
pakcik makcik,akak abang..adik2..semuanye kenal aku.tak la semua tapi ramai la..
aku kenal sorang kawan nama nye soleha.dia nak orang panggil dia soley saje.dia ni macam kacukan melayu +india.jadi muka pun macam mamak je.
aku ni berkawan tak suke lebih2 dengan orang.tak suke terlalu rapat.kawan setakat jumpe seminggu sekali ok la bagi aku.
tapi soley ni pulak kalau boleh nak melekat je dengan aku.macam2 hadiah dia bagi kat aku.kuih raya la..rantai kaki,kek harijadi..handphone.sampaikan aku nak balik kmpung pun dia bagi duit untuk kirim kat mak aku.padahal mak aku pun tak kenal dia.
aku dah tak tau nak tolak cemana lagi.pernah pulangkan semua barang2 dia tapi dia letak semula depan pintu bilik aku.
pernah jugak bile dia datang umah aku aku nyorok kat bilik sebelah.bukan tak suke dia datang tapi ..ye memang tak suke sebab aku nak berkawan yang biase2 saje..
mungkin dia tersedar aku selalu menolak kehadiran dia,dia tak datang dah umah aku.beberapa tahun kemudian ade nampak dia tengah makan dengan adik dia.dia senyum je dari jauh.. tapi masa tu dia dah dah mengandung..
aku tau dia ikhlas cuma aku je tak selesa berkawan macam tu..
saje nak tulis pasal ni sebab tetibe teringat kat soleha...