Monday, 8 August 2011

misi2 ni memang garang ke??

Assalamualaikum...

Aku selalau dengar rungutan dari ibu2 yang besalin kat hospital kerajaan.misi tak bagi menangis kuat2 la..misi marah itu..misi marah ini..ish..ish..kesian..


tapi aku tak pernah melalui detik2 kena marah dengan misi ni.dulu aku besalin kat hospital manjung.tak de pun dia orang marah2 .semua baik2 je..cakap pun lembut sangat.


mase aku besalin dulu..dia orang tak kesah pun aku nak meraung ke..nak jerit ke..nak terbalik kan katil ke..aku rase dia orang pun paham kot besalin itu sakit.tambah lak aku terlekat uri.mungkin sebab tu jugak aku di benarkan untuk menjerit kuat2.haha..ye la..mau tak meraung..mcm kena sula tu..


Akak aku pun besalin kat hospital manjung jugak.dia pun kate kat hospital tu misi baik2.dokter pun baik..kalau mase lapang dia orang siap datang kat katil kita ajak berbual ke hape..memang bagi aku terbaik la hospital tu walaupun hospital kerajaan.


Mase aku besalin tu anak aku lak hari2 menangis.mungkin lapar kot sebab mase tu susu aku susah nak keluar.5 hari aku kat hospital,misi la yang begilir2 jage anak aku.kalau tak memang aku boleh pengsan..baik kan misi kat hospital tu..


ade sorang misi tu dia sanggup duduk berjam2 kat katil aku tu untuk ajar aku nyusukan ank dan ajar care2 nak kuar kan susu..memang terhutang budi sangat2 kat misi2 tu..


Aku tau ade gak hospital yang msi nye memang garang2,sikap misi2 macam ni la yang membuat kan semua orang anggap misi kat hospital kerajaan ni memang kuang ajo.padahal tak semua macam tu..kan??tak baik le mcm tu..kerja la dgn ikhlas.tambah lak misi dan dokter ni kerja nye melibat kan nyawa dan keselamatan seseorang kan.kalau buat kerja sambil marah2 pesakit boleh tambah sakit tau.


tu le yang mengakibat kan kecuaian tu..pastu mula la,gunting tertinggal dalam perut,kaki baby patah..bahu baby patah..macam2 lagi la..!


pada misi2 jangan marah ye..kita ni manusia biase je.kerap melakukan kesilapan..cume kalau ade yang mengingati mungkin kita akan lebih berhati2..






*ramai yang komplen hospital seberang jaya misinye ramai yang suka maki orang,betul ke?*

sekian...


25 comments:

  1. Salam.

    Saya hanya mampu baca, sebab takde pengalaman! hehe

    ReplyDelete
  2. huhu..tak da pengalaman bersalin..tapi menurut pengalaman sepupu..kata ada misi garang dan ada yang baik..

    ReplyDelete
  3. Diani, meh sini misi dah datang. Hehehe...

    Dulu, saya penah praktikal kat labour room, teluk intan. Banyak yang saya perhatikan. Ok, misi memang kena cakap dengan kuat2 or bersuara lantang sebab ada sesetengah ibu macam tak larat ni nak teran. Sama ada dah letih or sebab kesan bius.

    So, agak susah la kalau nak salah kan dorang kecuali yang memang garang. Tu wajib kita blame.

    Lagi satu, yang saya perhati kan, misi yang garang2 ni banyak kat hospital area bandar je. Kalau kat kampung2 tak da. Saya rasa, mungkin sebab dorang tu stress keje kan, patient pulak mencurah2, dengan pelbagai ragam.

    Lain la kalau kat kampung, aman damai je. Sebab tu, kami ada banyak masa untuk bersama patient.

    Tapi tak tau la kalau still ada misi yang garang2 kat kampung ni.

    Itu dari perspektif saya la.

    ReplyDelete
  4. setuju la dengan akak misi cakap..
    kesimpulan nye kalu sape nak besalin lebih senang pi kat hospital kampung2..
    memang layanan tip top..
    misi kat kampung lebih mesra alam..
    kan akak misi kan??

    ReplyDelete
  5. tau, tak...ade sorg sdara saya..trus..cpt2..cop..misi2..kat hospital krajaan..tu..crewet lah..kekwat..dan mcm2..lgila..isy...x ptt la..cop trus..cmtu...x suke..tau..
    de jgk misi yg baik...huhu...

    skdr brkongsi..crita...pngalamn..blum..de lgi..hehehe...

    ReplyDelete
  6. tak pe fatin..
    kumpul ilmu besalin banyak2 dulu..
    nanti nak besalin tak susah mak fatin nak jage dalam pantang ke hape kan..
    pastu boleh buat kerek je
    dengan ibu kat katil sebelah..
    hehe..

    ReplyDelete
  7. saya bukan nurse tapi saya setuju nurse azlina cakap tu..

    ReplyDelete
  8. tertarik hati bca entry ni..heheeee

    Misi laki pula dtg sni..heheee
    setuju dgn kak azlina tu,kebnykan yang kerja kat hosp bandar memang stress..coz keja bnyak sngt ditambah dgn patient yang berbagai ragam..tapi diakui memang ada gak nurse yang sewel..mcm ?sy la.hahaaa

    *buat baik,dibalas baik sis^^

    ReplyDelete
  9. Ada gak dgr cite misi berperangai mcm tu.. Tp tulah kang mau bersalin hospital swasta, rawatannya kemain mahal. Tawakal jelah, berdoa smoga dpt misi yg baik2..

    ReplyDelete
  10. misi yg practical lagi la... gedik, bajet lawa. lentik sini, lentik sana. ketawa sini, ketawa sana. sy pergi buat pemeriksaan darah. sy ni lelaki. tp jaga tingkahlaku. xda sikitn pun nk mengorat, nak main2. dorang mengada2, tanya nama, asal mana... buat loyar buruk. serius la sikit bekerja. profesional tu perlu ada.

    ReplyDelete
  11. hmm tulah kak,banyak gak dgr org merungut pasal misi,tp ada gak yg kata ada misi yg baik.kdg2 ikut nasib lah kan kak.

    ReplyDelete
  12. hamboi pic misi tu.. x ley blah.... hahahha
    misi yang garang2 tu mesti dia x hepi ngn kije dia.. tension.... kalau ikhlas, mesti senyum 24jam... kan? hehe

    ReplyDelete
  13. mcm agak setuju dgn komen azlina aziz..sepital gomen kt KL ni so far nan ado yg baik²..klu ada pn misi yg baek tu mmg nasebbbbbb bdn bertuah sgt lah patient tu dpt misi yg baek2 sopan santun..huhu~


    psst:: akak tggu result jugak kah? wahhh..org kata kdg2 awl2 ni dia xdetect sgt..sy hr tu dh lebih sebulan br check..hihi insyaAllah ada rezeki akak..suka! suka! ^__^

    ReplyDelete
  14. misi pn sbnarnya tension sbb slalu disuruh oleh doktor utk buat buat tu, tp tu mmg kerja dia la kan..kena la berkorban,

    x ptut la dia nk mlpaskan prasaan dia kt org yg sakit..

    p/s: sesetngah hospital je yg ada misi 'jhat' ni. hehe

    ReplyDelete
  15. misi tu pun manusia yg ada kelemahannya..hehe..

    ReplyDelete
  16. teringat pula kawan saya Dr Adi. Dia pernah la cerita kat sy seorang pakcik ni.. asyik ulang tanya bila date operation dia walhal benda tu belum lg di putuskan. Dr Adi yg tgh bz masa tu ada la marah skit pakcik ni.. bila dia cerita kat saya, 1 jer sy cakap kt dia.. kalau pakcik tu faham & tahu dia takkan tanya. Kalau awak faham & tahu apa yang pakcik tu fikir & rasa, awak pun takkan marah. Dr Adi jenis yg tak berlagak.. dia terima pendapat saya & kata dia, dia pegang kata2 tu bila berdepan dgn pesakit yg byk tanya sbb dia tahu dorang tak tahu apa yang dia tahu & dorang bertanya sebab nak tahu.

    ReplyDelete
  17. setakat ni masuk hospital beberapa minggu takde jumpa lagi misi yang garang. Semuanya ok dan boleh bawak sembang.

    ReplyDelete
  18. tak pernah lagi jumpa misi yang garang... tapi, selalu la dgr sepupu cerita misi2 kat hospital memang garang2...

    ReplyDelete
  19. saya tak pernah bersalin jadi tatau plak kak tapi yang tune dalam otak misi nie memang garang..kena plak yang keje gomen..yang yang baik pegi swasta..hehehe..

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
  20. saya tak pernah bersalin jadi tatau plak kak tapi yang tune dalam otak misi nie memang garang..kena plak yang keje gomen..yang yang baik pegi swasta..hehehe..

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
  21. tak pernah ada pengalaman sendiri..

    misi manusia, manusia ada pelbagai ragam...ada yang kurang mesra, mesra & terlebih mesra..

    hanya segelintir je yang suka marah2 ni..hihi..

    ReplyDelete
  22. so far dlu byk kali kuar msok ospital xpenh lg kena mrh dgn misi..mybe cz umum pn msa pregy 16thn...so doc pkar dh pesan peskit ni msti diberi lynan bek...bek dr segi apepn...ahahha...beruntung..nk amik drh pn misi siap ckp thn sket ckit ye dik...ckit je..akk cucuk xkuat..huhuhu...msa bersaqlin misi lyn bek sgt2...n siap puji muda lg dh pndai teran..actually misi pn manusia gk..klu kita ok dgn dorg dorg ok ler dgn kita...now ble cek bby kt klinik misi sumer lyn dgn bek jer...dorg siap blh ingt nma sy...siap dtg umh klu sy xg klinik..bek btl lh...

    ReplyDelete
  23. kerja di hospital memerlukan tahap kesabaran tinggi. kerja di hospital sgt2 stress. kalau tak sabar, tu yg dtg keje jadi singa.. nway misi2 comel2 juga apa..:) haha.

    sama2 la memahami yang lain :)

    ReplyDelete
  24. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  25. baik pi spital swsta kalau yg mmpu...sbb layanan dorg mmg akan baik..

    ReplyDelete

sila tinggalkan komen anda...:)

'; (function() { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();