Skip to main content

Posts

Showing posts from July, 2010

sepuluh jenis orang islam yang kejam..

Sufyan Athsauri berkata... sepuluh macam daripada kekejaman ialah: {Seorang yang berdoa untuk diri nya sendiri dan tidak mendoakan anak2 nya dan kaun mukmin. {Seorang yang pandai membaca al-quran,tetapi tiap hari nya tidak membaca seratos ayat. {Seorang yang masuk masjid lalu keluar dan tidak sembahyang dua rakaat(sunat tahyatul-masjid) {Seorang yang berjalan di kawasan perkuburan kemudian tidak memberi salam dan mendoa kan ahli kubur. {Seorang yang sampai di sebuah kota pada hari jumaat kemudian tidak sembahyang jemaah. {Seorang yang didaerah nya di datangi oleh seorang alim,tiba2 tidak mahu belajar apa-apa dari nya. {Dua orang yang bertemu di perjalanan dan masing-masing tidak bertanyakan nama kawan nya itu. {Seorang yang diundang ke sesebuah jamuan namun tidak menghadirkan diri. {Pemuda yang tidak ada kerja dan tidak mahu belajar ilmu dan kesopanan. {Seorang yang kenyang sedangkan dia tahu bahawa tetangga nya lapar.tetapi tidak di berikan makanan nya itu..

lawak budak-budak

Petang itu ada dua orang budak bernama saod dan tolib pergi memancing di sungai.dalam pada bosan2 menunggu ikan,saod pun berkata "tolib,aku ade satu cerita"
tolib:cerita apa?
saod:nanti kalau aku cerita,kau kena ikut perkataan belakang nye,boleh?
tolib:bolehhh..
saod pun memulakan
cerita nya..
saod:satu hari aku pergi memburu..
tolib:memburu..
saod:aku masuk ke dalam hutan..
tolib:hutan..
saod:tiba-tiba aku rasa nak berak..
tolib:berak..
saod:aku berlari kedalam semak..
tolib:semak..
saod:aku pun berak..
tolib:berak..
saod:satu hari yang lain,aku pergi memburu lagi..
tolib:lagi..
saod:aku pergi ke tempat yang aku berak dulu..
tolib:dulu..
saod:tiba-tiba aku lihat tahi aku sudah tak ada..
tolib:ada..
saod:aku pun tertanya-tanya..
tolib:tanya..
saod:siapa makan tahi aku?
tolib:aku..


*heheh..awas!lawak ni hanya untuk budak2 kecil saje.jangan sekali kali buat lawak ini dengan isteri apatah lagi isteri orang,dan ketika hendak makan**

kalau tak paham,buat2 lah paham..

Aku rase macam tak sabr je nak ke bulan ramadhan ni..mesti meriah tak hengat lah.. cume yang tak best nye bile dah dekat2 raye tu sebenar nye kemeriahan tu semakin hilang..tak caye? tunggu sampai raye ke-3..tak de dah meriah tu.. berbeza dengan mase hari pertama puase.. sana sini meriah.. kan?? korang paham ke tak ape aku merepek ni?? nama pun merepek.kan?sah2 le orang tak paham..tak pe.. biar aku je yang paham..

nak letak lagu gak..

Aku tengok banyak ye blog yang ade lagu.best je kan ade lagu.rase tak le setakat jamu mata je.halwa telinga pun ade gak le...tapi banyak lagu tak best..hehe..maklum la aku kan orang lama.jadi citarase tu lebih kepada lagu2 lama la. try gak nak letak lagu tapi dah lagu2 tu tak menepati citarase,tak payah le..kalau boleh nak letak lagu melayu la.aku tgk ramai yang letak lagu omputeh dan lagu indonesia.. lagu omputeh pun aku suke lagu dari group yang lame2 gak..lagu nothing else matter ke..my friend of misery ke..tak pun dari cromok..somewhere anywhere ke.. kalau lagu melayu nak letak lagu hilang dalam terang dari search..tak pun lagu andai ku miliki semalam... tapi nak letak dia macam mane ye???hehe..saye mak budak baru belajo la..!!

makan je koje nye..!

Banyak betuk la aku makan dalam 2,3 hari ni apesal ntah?rase nye pasal hari hujan kot.. aku kan,kalau hujan je,memang le perut mcm ade orang begaduh je kat dalam ni. lapar je.selagi tak sumbat ape2 selagi tu la aku tak senang duduk. tapi nak makan ape ye..nak masak mee segera malas pulak.nak kunyah buah2 ape ke,dah abis da... tadi siang2 tak ingat lak nak pi beli.. "perut..dok diam2 ye.. esok pagi kita sumbat segale aneka tok nenek ye... sekarang dah malam..okey..sabar ye perut.."

kisah ini benar-benar terjadi!!!

Ni citer sedih..citer mase aku kecik2 dulu.kami semua ade 5 beradik.asal dari kampung..wah!mcm taglin ekumpulan kechih lak..hehe..okey siyesss!!kami semua tinggal dengan opah.kalau orang kata tinggal dengan opah,mesti di manja2,salah sama sekali.tiade istilah manje kalau dengan opah aku.. mak aku mase tu dok kat kuaters RISDA.kat situ sekolah nye jauh.jauh sangat2.dalam 30km gitu.so macam mana pun kena la dok dengan opah sebab sekolah dekat..dalam setengah km je. Mase kecik tak de kenangan manis yang aku boleh simpan.kecuali hari raye.sebab hari raya dapat pi bejalan.kalu hari lain ko nak bejalan,jgn harap le kecuali ade alasan kukuh.kalau boleh sekolah pun ko jgn pi.begitu la hidup dgn opah aku.kalu nak pi sekolah kena selesaikan keja umah dulu.bukan keje umah yang cikgu bagi..keje umah ni macam memasak,basuh baju..mase tu dalam tahun 90'an le.aku pun sekolah rendah lagi.jadi kerja memasak,membasuh tu akak aku yang ke dua dan yang pertama la yang uruskan. petang2 lak kami kena pi ca…

entry wajib bace!!

Assalamualaikum..
kali ni ku nak citer kat korang satu citer yang best untuk wanita.bagi lelaki mungkin dia rase tak syok le nak layan.haha...

pada satu hari ade sorang suami yang pergi ke rumah Khalifah Umar Ibnul-Khatab.tujuan nye untuk mengadu masalah dia dengan isteri nya.dia nak citer la yang isteri dia suka marah2 dia dan meninggi kan suara.bile dia sampai je kat umah khalifah tu,dia pun nak bagi salam la.tapi tetibe je dia dengar isteri khalifah tu cakap meninggi suara dengan khalifah tu.

Dia pun tak jadi la nak bagi salam dan terus bepatah balik.tapi khalifah umar tau yang ade orang datang,cepat2 la dia buka pintu.dia pun tanya la si suami tadi ape tujuan datang.si suami kate la..'tak ade ape2'..khalifah kata lagi kalau tak ade ape2 buat ape datang.bagi tau la ape tujuan sebenar nye..

si suami tadi pun kata la..'sebenar nya saya datang nak mengadu kelakuan buruk isteri saye yang selalu meninggikan suara dengan saye.tapi saya mendapati tuan juga mengalami masalah yang…

bapak segala filem!!

Aku suke betul tgk citer p.ramlee ni.sekarang ni dok layan astro prima ni.ade citer labu labi.citer lawak macam ni lagi le aku tunggu..memang tak jemu la kita tengok..apasal ye?kadang2 cube gak nak jadi jemu tapi bile dah tgk dari mula,memang tak boleh tinggal dah.nak kena layan sampai habis.padahal dekat satos kali gak le tgk filem2 dia nie.
paling aku suke citer labu labi dan pendekar bujang lapok.gelak tak hengat le..tgh malam pun dengar suare aku je dok gelak bedekah2.
korang pun suke tgk filem dia gak kan??filem p.ramlee yang mana yang paling korang suke sekali????

ustaz ramli tu ayah angkat saye..!!

Mase aku bersekolah rendah dulu ade sorang ustaz yang mengajar kat kelas aku tu.ustaz ramli nama nye.ustaz tu memang baik.dia tak pernah marah2.mase tu umor dia dalam 30 lebih la mungkin. yang best nye ustaz aku ni kalau masuk kelas,dia tanye lak kami ''kita nak belajo ape harini?"haha..anak murid lak semua pemalas ya amat kan..ape lagi..amek kesempatan la..selalu kami tak nak belajo.kami suruh dia cerita kisah2 nabi. ngikut pulak cakap kami tu..hah..tapi ape yang dia citer tu memang terlekat la di pikiran.sebab dia citer dgn gaya dia sendiri.suara dia slow jadi kami ni kalau dengar dia cerita memang nganga habis habisan la..hehe.. next time aku citer ye kisah2 nabi ke,kisah2 sahabat2 nabi ke..ok..memang banyak le yang aku ingat antara nye citer nape Nabi Nuh tu namanye Nuh.pastu citer pengemis dengan isteri cantik..mcm2 lagi la.dan paling aku ingat citer tentang baju anak khalifah.len kali aku citer ye..

gempar:pocong di sekolah!

Meh ringan2 kan kepala bace citer aku ni.nak ringan2 kepala tak payah layan barang.layan blog aku pun boleh ringan kepala gak.haha..
ni citer mase aku sekolah darjah satu dulu.cikgu akan tanye sorang2 le beso nanti nak jadi ape?dia tanya tu untuk rekod pelajar le.ade yang nak jadi cikgu.ade yang nak jadi polis,macam2 la..
tibe kat giliran kawan aku yang nama norhasnita ni..cikgu pun tanye la..norhasnita,besar nanti awak nak jadi ape?dengan kompiden dan tanpa was2,laju je dia jawab..nak jadi EMAK...
kahkahkah..kami satu kelas gelak tak hengat weh..sekarang pun kalau ingat senyum sendiri je.harapan aku semoga norhasnita tu dapat le jadi emak...
lagi satu ade kawan mase aku kat jb citer..mase sekolah dulu cikgu tanye la akak dia..besor nanti nak jadi ape.?dengan rase tak besalah nye dia jawab..nak jadi POCONG..!

sekian

korang dah tak nak boikot ke?

Pelik le,bile isu gaza di timbul kan baru la korang sibuk nak boikot itu ini..sekarang ni aku tgk semua dah tak nak boikot dah..bukan tak nak..terlupa..!!!
eh!boleh pulak gitu ye..tu la..mase mula2 dulu kemain lagi korang.buke blog itu..boikot..buka blog ini..boikot..semua dok tulis entry pasal boikot barang israel dan yahudi.
tapi sekarang ni korang jugak le yang dok makan kat mcD.malam pi makan mcd,balik je terus tulis entry pasal makan2 kat mcd.hehe..lawak la korang nie.
yang tambah kelakar bukan setakat suruh orang boikot je,siap tukar gambo profil kat fb lagi tu..ala,yang gambo itam tu..
aku bukan nak kate tak payah boikot.bukan nak kata tak payah amek tau pasal ape yang berlaku kat gaza nun.cuma aku nak tau kemana pendirian korang selama ni.atau korang memang tak de pendirian?sekadar ikut2 orang je...gitu?
kalau mcm tu len kali tak payah le nak kempen2 boikot ni..jgn marah ye kalau ade yang terase.rase nak marah je cepat2 pi tido.heheh..
*aku tak penah boikot..cukup le dengan semayang…

apesal same je..??

Ape yang same??hehe..aku baru abis bw ni..punye la banyak blog aku singgah..ade yang best.dan ade yang tak best langsung.memang le blog aku pun bukan nye best pun.tapi boleh la di bace untuk buat korang senyum2 kan?hehe..(perasan jap)
tapi apesal aku tgk banyak entry yang sama ye?korang copy n paste je ke?ala tak syok le aku nak bace kan..korang pun kalau singgah blog gitu mesti korang tak bace kan?geram pun ade.tak tau apesal aku geram.padahal tu blog korang kan?sukahati korang le nak tulis ape..
antara yang banyak sangat ialah cerita katak beso tu.citer "kenape tak rugol saye".lagi satu citer gangguan seksual terhadap lelaki.banyak le..sampai aku tak hengat dah..memang le citer2 mcm tu patut disebarkan untuk tujuan menyedarkan ..tapi ubah le sikit supaya nampak lain sikit nada nak membace nye..
ok lah..ade yang marah ke?terasa??ni kan blog aku..suke ati la nak tulis ape pun..hehe..
jangan la marah..pi tido.ekekeke..

orang malaysia lagi pandai tau..!!

*Gambo sekadar hiasan*
Ifother people kate our English is terrible,you just ignore them.i repeat,ignore them.who says kita punya english is hampeh?nooo lah..just see below.english kita ni simple,short,concise,straight to the point,effective,cemerlang,gemilang..etc.forexample...
BILE NAK BAGI TAU PELANGGAN BERITA KURANG BAIK.
orang inggeris:i'm sorry,sir..but we don't seem to have the sweater you want in your size,but if you give me a moment,i can call the other outlets for u.
orang mesia:no stock !
MEMBUAT PANGGILAN BALAS:
Orang inggeris:hello,this is john smith.did anyone page for me a few moments ago??
orang mesia:hello,who page?
MEMINTA SESEORANG MEMBERI LALUAN:
orang inggeris:excuse me,i'd like to get by.would you please make way?
orang mesia:s-kew me..!
APABILA SESEORANG INGIN MEMBELANJA:
orang inggeris:hey,put your wallet away,this drink is on me.
orang mesia:no- need lah..!
APABILA MEMINTA KEIZINAN:
orang inggeris:excuse me,but do you think it would be possible for me toenter thr…

jangan le buat muka tak ensem tu..!!

Wahai orang2 pompuan,geram tak bile pasangan kita mood ntah hape2?kejap ok kejap tak ok.kalau orang pompuan lain la sebab orang pompuan ni ade hari2 yang dia akan rase tak syok untuk bersuka2..hehe..
Orang laki pun nak buat mcm tu la jugak kot.dok saje2 tetibe je nak masam muka dengan kita2 yang berhati tisu ni..tambah tension bile wife ni tak bekerja.dok umah je.tak sabar2 nak nyambut laki balik koje.sekali laki balik buat muka paling tak ensem..kalu setakat 3,4 jam dia punya moody tu ok lagi la..ni sampai ke pagi esok buat muka ketat tu..agak2 le kalu nak layan perasaan pun.ko bukan nye bujang.dah ade anak bini pun..fikir la same perasaan orang lain same..
kalu ikut buku memang le buku akan kate,biarkan sementara suami/pasangan anda.jgn banyak sangat tanye dia.nanti fikiran nye akan bertambah kusut.mungkin dia ade masalah kat tempat koje.(lebih kurang gitu la ayat dalam buku tu.takde la ayat beterabur mcm aku ni.ayat dlm buku tu tersusun sikit.haha..).kalau ikut kan buku tu jiwa dan e…

torres bakal join felda fc.???

sekarang ni ramai yang tertanya tanya,kemana sebeno nye torres ni nak main..kalau korang pening memikir torres lagi la pening..dia sendiri tgh pikior kemana tempat yang betul2 untuk dia.
aku pulak sebagai peminat dia yang no 24,aku tak kisah dia main kat mane pun.tapi kalau dia main kat chelsea,alangkah bagus nye..hehe..
ade yang berharap dia main kat m.u..yang mintak dia jgn main kat club england pun ade..
mane la tau kan tetiba torres kata nak join felda fc.agak2 fam terima tak sebab kita dah tak amek pemain import.mungkin bile torres kata nak join,fam berubah hati pulak..dia kata 'ok' untuk pemain import..
hahahhha...

tak sedar diri punye orang..!!

Hari ni aku berbual dengan sorang kawan lame.dalam usia dah 30 ni aku tak le tanya dia dah kawen ke belum.lagipun aku tak suke tanye soalan tu kat sape2 pun sebab zaman sekarang umo 30 tak semesti nya kena kawen.kang kawan aku tu tersentap lak cemane??
Rupe2 nye memang dia belum kawen,..fuh!mujur aku tak tanye.hehehe..aku tau pun pasal dia yang bagi tau sendiri.dia kata tak sedia lagi nak kawen.aku pun angguk dan ye kan aje la..tak kan le aku buat muke terkejut.tak elok tau..
tapi yang aku rase nak gelak bile dia bagi tau sebab2 nape dia tak kawen lagi tu..sumpah aku tak tanye.dia yang bagi tau sendiri.aku umpan je dgn ayat gini "alah..kawen lambat pun tak pe..ambek la mase untuk memilih.untuk mase depan kita jugak.."..tup2 terus dia jelaskan nape dia tak nak kawen lagi..
kate nye,dia takut dapat suami yang tak de tanggungjawab.mula kawen semua indah.lelaki sekarang kate nye cepat jemu dgn pasangan..pastu mula la skandal sane sini..ye ke??laki aku tak pun..sebab laki aku pun ba…

khas untuk adik2 yang tersayang..(chewahhh..!!)

Kepada adik2 sekalian..adik2 tau tak ape itu senggugut?ha..meh akak nak citer..ni untuk adik2 yg baru nak datang haid..
senggugut ni biase nye adik2 akn alami pada tahun ke 3 atau ke 4 didatangi haid..kalau tahun ni baru datang haid,biase nye tak de senggugut..jgn risau ye adik2.
senggugut ni biase nye adik2 akan rase sakit yang mcm lenguh2 kat alat kelamin.perut lak rase sakit sampai ke pinggang.ade gak yang sakit nye sampai ke paha dan kaki.kaki jadi lenguh2 je.mcm tu la..
kemudian mungkin adik2 akan rase loya,dan ade jugak yang jadi migran..
kebiasaan nye,senggugut ni benda yang normal.so tak payah le nak pi jumpe pakar segala.cuma kalau yang tak tahan tu boleh la pi amek ubat tahan sakit kat klinik.ubat tu ape ke nama nye ntah..kaler pink.bile makan memang keja tido je la,..
macam mana pun dalam keadaan yang tertentu dia mungkin jadi penyebab kepada beberapa jenis penyakit pada ovari atau tiup falopia,fibroid dan endrometriosisisisisais..lebih kurang tu la bunyik nye..haha..lupa lak ak…

jangan le picit2!!!

Assalamualaikum....



aku suka beli barang2 basah kat pasar malam....kat situ orang jual mcm2 la.name pun pasar malam.ke korang tak penah pi pasar malam??
kat pasar malam ni bukan korang boleh tgk barang2 je..tgk mcm2 perangai orang pun boleh.,.ade yg seronok di tonton dan ade yg korang rase nak maki2 je.. sepanjang idup aku ni ade satu je perangai orang2 yg pi pasar malam ni yg akutak berkenan...suke picit2.tengok benda tu nak picit,tgk bedae ni nak picit..
kalau bende tu logam ke,kayu ke,plastik ke..boleh la picit.ni tak....yg dia nak picit,buah2.sayur2..ayam pun nak dipicit nye..kalau beli tak pe jugak.ni tak,singgah utk picit2je..tak pikir ke,kalau ko asek picit je buah tomato tu lembik la buah tu..sape nak beli.guna la otak same.sian le kat peniage tu.
selalu nye aku tgk yang suke picit2 sayur,buah dan ape je ni,orang pompuan la..konon nye dia nak pilih le..padahal nak menjahanam kan bisnes orang. aku ni bukan nye wakil peniage pasar malam ke ape.tp sebagai seorang pengguna aku x suke …

azam baru nie..!!

Korang jgn tak tau ye hari selasa ni hari kita buka buku baru..buku lama kita yang belambak2 dose tu akan di ganti dgn buku yang baru..

korang paham ke ape maksud aku ni?ha..meh aku terangkan sikit.selasa ni hari nisfu syaaban.hari nisfu syaaban ni adalah hari di mana buku catatan kita selama setahun di angkat ke langit dan di ganti dengan buku catatan yang baru..paham anak2..??

sempena beganti nye buku baru ni aku nak berazam baru la..yang pasti nye ke arah kebaikan.maklum le aku ni makin tua.opppppsss!!makin berumur..jadi cahaya keinsapan tu semakin menebal je dlm diri.

aku nak memperbaiki diri aku ni jadi lebih baik dari yang lepas.

lagi satu tanggungjawab mendidik anak aku yang semakin cergas dan cerdas ni pun perlu di pertingkat kan.kalau dulu setakat jaga je.sekarang kena didik dan asuh.maklum je la,anak pompuan weh..mencabar betul..tgk le dak2 pompuan sekarang.naik gerun aku nengok.tak payah le aku bgtau ape buruk dia orang tu.kang jadi ngumpat lak.

tanggungjawab pada suami pun kena…

anak sapa ntah...???

Biase nye kalau korang bukak blog korang ni ape perkara pertama yang korang buat..korang balas komen peminat ke(peminat tu...)korang tulis n3 baru ke..
kalau aku lak aku biase nye termenung dulu..garu kepala la,belek2 kuku ke..haha.ye la..tenet kan slow..kena tunggu 2,3 minit tau!hehe..
biase nye ku pi kat blog korang dulu.yang aku follow je la..nak bace n3 terbaru korang.kalau boleh komen aku komen la.kalau idak aku bace je.selalu aku dok lame kat satu2 blog tu.tambah yang rajin update kan.ade je n3 baru.bukan setakat bace je tau,aku siap belek2 lagi blog korang tu.ade wiget yang cantik2 ke aku test le letak kat blog aku.
kalu tak cantik aku buang semula.jadi korang jgn le rasa malas2 nak hias blog korang tu.aku belek semua..sumpah makan satey 40 cucuk..!pastu dah abes aku membace blog korang,abes test wiget itu ini,baru le aku pi kat shoutbox aku.buat le kunjungan balas ke,follow blog best ke.tapi bukan semua aku follow.yang best je aku follow.yang tak best siyes aku singgah dan tingga…

tetttttt.!!.ni untuk pompuan saje!!!

6 sebab nape haid tak datang..

Ni aku tulis untuk pompuan saje..lelaki pun kalau nak bace boleh...mane la tau kot2 nanti bini tak datang haid tertanya2 lak apesal kan..pastu gelabah tak tentu arah.maklum la lelaki kan.gelabah kuat..!!haha..
yang pertama;
mungkin disebabkan oleh kehamilan.korang buat la ujian sendiri.beli je kat famasi.paling murah 20 hengget je tak salah aku.
yang kedua:
tekanan perasaan.ye la.tetibe je kena tinggal dgn boipren kan,emosi pun tak stabil.nanges saje.hormon korang tu boleh terganggu jugak.tak pun ade gaduh2 dgn jiran ke,rase mcm nak pi serang je dia kan.ha..kau!dapat nanti aku cilipadi kan mulut ko..terjejas lah hormon kalau 24jam korang emosi gitu.
yang ketiga:
kurang makan..selalu nye korang makan 3x tambah.mau nye minggu tu korang nekad nak makan tambah 2x je.tu pun boleh jadi punca gak haid tak datang.lagi satu tetibe je benti makan nasik..kalau nak diet pun kena buat pelan2.dia tak boleh tekejut gitu.paham anak2???
yang keempat:
senaman yang berlebihan..ha!n…

nak kawen ke tak nak..??

Pernah tak korang rase heran je kenape pasangan2 lain bahagia je..jalan pegang2 tangan,makn kat kedai mamak pun suap2.ko suap aku,aku suap ko..sedangkan korang lak rase rimas je dengan pasangan korang.rase lebih baik dia pi keja je hari2.nak balik lambat pun tak pe.ahad pun pi la keja.malas aku nengok muke ko.ha..parah tu.ade tak macam tu..haha..!kira nye korang rase lebih baik dok sendirian je.tanpe pasangan..


Kebahagiaan hidup ni sebenonye bile korang rase selesa dengan cara hidup korang.tak kisah le korang hidup secara sendirian atau pun berpasangan.bile selesa je mesti korang rase bahagia.yang berpasangan asek nak melekat je..kalau boleh pagi2 bangun je nak tengok muke pasangan dulu..kat tempat keja pun rase tak sabor2 je nak balik nak ngadap muke pasangan korang.


Yang lebih selesa hidup sendirian pulak bagi dia rase okey je bile balik umah tak de sape sambut dia.dia rase 1 ketenangan bile makan sendiri.mungkin bagi dia tu satu kedamaian.


Tapi kan dah jadi mcm sistem dalam masyarakat…

rm30 je???

Tengah hari tadi laki aku dapat le sms dari sorang akak ni..
dia memang rajin jual itu ini pada aku..jual je..tapi aku tak pernah beli ape2 pun dari dia.nak beli ape2 pegi je la ke kedai..x payah nak bawak2 barang datang umah.kalau aku ni OKU ke boleh la aku beli kat dia..ye la,mcm la kita x mampu nak pi beli sendiri.pergi beli kat kedai kan lebih banyak pilihan nya.
same la jugak dengan orang yang suke beli barang di internet ni..ade jaminan ke?aku tak pernah beli barang online.maklum le aku kan jenis tak percaya kat orang.orang dgn kucing aku lebih percaya kucing lagi..
heran gak aku dengan orang yang suke betul beli barang2 secara online ni.aku ade la sorang kawan ni,dia suke beli barang2 kat online.tapi aku tgk setiap kali barang tu sampai x pernah nye dia puas hati dengan barang tu..beli baju,terkecik pulak!penah baju yang dia beli tu ade kesan kotor.pastu beli kasut.bile sampai je dia kata kaler mcm katun.pastu beli handbeg,dia tak suke jugak.penah le dia merungut kat aku dalam pes…

shoutbox!

Akhir nye aku pasang jugak shoutbox kat blog aku ni.. dulu memang nak letak..tapi aku rase mcm semak je.. tapi tengok blog orang semua ade benda ni aku pun rasa harus letak jugak le.. aku bukan suke blog penuh2 sangat dgn wiget2 ni..nanti dia jadi berat,boring lak orang nak nunggu semua nye keluar.. selamat menjerit!

susah nak percaya..

Aku tak pernah percaya pada kawan2.maksud tak percaya tu ialah aku tak pernah dan tak suke meletak kan ape2 harapan pada kawan2 aku.kalu engko nak aku percaya pada engko sile jadi orang yang selain kawan aku.jadi suami aku ke,adik beradik aku ke,sepupu aku ke,atok nenek ke..asal jangan jadi seorang kawan.
kalau engko nak tanye aku kenape aku tak percaya pada kawan2,sile tanye diri engko semula,engko percaya tak pada kawan ko?..
dalam hidup aku tak ade seorang kawan pun yang boleh membahagiakan aku.tak ade seorang pun yang membangga kan aku..semua nye berkawan sebab mereka memerlukan kawan.bile kita dah tak diperlukan,kita akan di lupa.pastu esok lusa baru teringat semula..
aku tak tau cara korang berkawan.tapi bagi aku,aku suke berkawan yang biase2 saje.tak suke terlalu rapat dan akrab.tak de la sampai nak kena jumpe hari2 dan berborak jadi rutin petang2 dan masa lapang..
ade sesetengah orang yang aku tengok tiap2 petang dia pi le jalan2 kat umah rakan baik dia.agak2 korang rakan dia tu m…

godaan betul la....

Bangun je pagi2 tadi aku terkejut tengok atas meja makan ade 1 beg besar godaan..banyak weh..bukan sikit2.di ulang sekali lagi 1 beg besor...laki aku ni macam le dia tak tau aku ni tengah batuk bedentum2 2,3 hari ni.dia boleh bawak balik pulak menda alah ni..aku pulak mampu jeling je..tak berani nak bukak plastik tu walau dah tau isi nye ape.aku tau kalau aku buka je plastik tu kompem la giler aku datang...
2,3 kali gak aku lalu lalang kat dapur tu tapi tak berani sentuh.tapi hati aku ni meronta2 nak suruh sentuh jugak beg plastik tu.bagai lirik lagu hampa nyanyian to'ki...'aku hanya insan biasa..lemah pada rayuan manja..'aku pun dengan akal yang yang tak berapa waras dek menahan godaan,bukak le plastik tu..
ape lagi..mcm di rasuk satu kuase aneh aku dengan selamber rock je ambek benda alah tu kupas2 terus masuk mulut..
peghhhhh...manis siot...rase manis tu tersimbah terus memenuhi ruang2 dalam mulut aku ni..abis sebijik,aku tambah lagi sebijik..sedar2 sendawa jek..
alahai..ra…

lelaki...lelaki....

ramai yang kata lelaki ego.betul ke?bagi aku sama jeeee..pompuan pun ade gak yang ego,ade yang tidak.. ni semua macam sumpahan la untuk lelaki.ye la..kalau dah satos orang dok kata lelaki ego,ego la jadi nye..tambah2 lak mulut yang kate lelaki ego tu datang nye dari mulut ibu2..hehe..kan ke ape yang kita ucapkan itu jadi satu doa...
ade banyak sebab kenape orang kate lelaki tu ego..mungkin sebab lelaki tak suka terima arahan.tanye la mana2 lelaki ade tak yang suke orang arahkan dia buat tu buat ni..mesti dia cakap tak suke.bos dia suruh buat pun mesti dalam hati ade rungutan sikit..dah nama nye keja terpaksa lah buat jugak..lagi2 kalau yang bagi arahan tu adalah seorang isteri..kompem ade je jawab dia..lagi la lelaki tak suke macam tu.
aku dgn laki aku mcm tu la.kalau aku nak mintak tolong buang sampah ke ape..mesti aku suruh sambil tak tengok muke dia...aku kat dapor,dia depan tv,aku cakap gini..'abang..jap lagi tolong buang sampah ye'??tapi aku memang tak nak tengok la muke di…
semua sedia maklum yang jose mourinho ni suke tunjuk dia berkuasa.bukan semua orang boleh bekerja dengan orang yang macam ni.tapi bile di pikir2 kan ade betul nye ape tindakan nye tu..buka je paper hari tertarik dengan satu artikal ni..nak gelak pun ade..ye la..dia bakal bekerja dengan star2..dia pun kena la bersedia.mana la tau kot2 ade yang nak pijak kepala..so awal2 lagi mourinho dah kasi warning..haha..
Lima perkara disiplin Jose Mourinho:> Tiba lewat, berlatih bersendirian Mourinho mahukan latihan bermula tepat jam 9.30 pagi. Beliau tidak akan menerima sebarang alasan lewat. Sesiapa yang tiba lewat walau seminit tidak perlu hadir di padang latihan di di ibu pejabat Valdebebas. Mereka perlu berlatih bersendirian.
> Sentiasa tempat pada waktu Tepat pada masa mesti selalu dihormati ketika bersiap sedia untuk pra perlawanan. Pemain mesti berada di depan hotel untuk bertolak mengikut jadual waktu ditetapkan. Mana-mana pemain tiba lewat akan ditinggalkan.
> Sentiasa bersedia untu…

selsemaaaaaa....

tak suka la aku selsema ni.. dapat dari anak aku la ni.. mase balik kedah aritu dia selsema.. dok dalam keta lama sangat.. dia memang x boleh lama2 kena aircond keta.. sudah nye berjangkit kat aku pulak.. idung merah je macam badut.. tapi mungkin boleh mengurangkan sedikit dosa aku yang kecik2 tu..hehe.. amin...

bantal busuk jadi kain busuk..

Anak aku ni bile la nak tinggal kain busuk dia tu.kain tu dari kaler kuning dah jadi coklat keitam itaman dah.bukan bagi basuh lak tu.kalau basuh dia ngamuk sampai demam2.
sebenar nye asal kain tu adalah sebijik bantal yang boleh kate besar jugak la.opah dia la yang buat bantal tu untuk dia.dari lahir lagi tu je la bantal peluk dia.dulu aku selalu amek basuh bantal tu..dia kecik lagi masa tu so tak boleh la nak marah2 aku basuh bantal tu..
makin hari kekabu kat dalam bantal tu jadi kurang pulak..sampai sekarang dah tak dak kekabu dah kat dalam tu.bantal tu pulak dah berapa kali koyak..tu yang jadi kecik tu..harap2 abis je kain tu ilang le tabiat cium kain tu.
kalau pi jalan2 kat mane saje kena bawak kain tu.tertinggal je,siap le kena patah balik amek kain busuk dia tu.walaupun kecik banyak makna nye..pada dia la..tapi tau pulak nak kain tu time duk dalam keta dan dalam umah je..tau pulak malu nak bawak kain keluar.haha..
lagi satu tu tilam dia tu..balik kampung kena bawak.kalau tak,malam …

ubat paling sedap..

Assalamualaikum..
petang semalam ade jiran aku yang bagi buah kelapa ni..jangan korang tak tau pulak air kelape muda ni sesuai untuk orang yang batuk2..campur kan je air kelapa tu dengan gula batu..jgn gatai2 nak tambah ais..haha..

memag best la kelapa muda ni..kalau beli kat kedai berape hengget ye?kebetulan pulak aku dengan anak aku ni tgh selsema dan batuk2..sesuai sangat la untuk maisara yang takut makan ubat nie..
jiran aku tu bagi 4 biji SAJE...hehe..kalau dia muda senang je nak kikis isi dia..yang tua payah le.mau patah tulang siku..

pada yang batuk2 tu try le..dah le sedap..mujarab lak tu..tapi kena kerap2 minum la..tapi anak aku x nak minum pulak.dia kate air tu kotor la.. amboi..macam la aku beranak dia dulu kat dalam istana..


maisara ni memang gitu tau..kalau benda yang kita niat nak buat ubat tetibe je dia tak mau..eskrem pun kalau kita kata ubat je terus tak mau....
tak mau sudah..aku bedal sorang..

sekian..

lagu untuk kamu

korang ade tak tuju2 lagu kat orang?alah..untuk sape2 je la..mak yah ke..suami ke..?aku ade...tuju2 lagu ni sebagai suara hati kita untuk yang di tuju tu la.macam aku ni mane la reti nak reka2 ayat luahan hati kan..aku kan rooooooocrrkkkkk!! haha..x pandai le nak menzahirkan nye dalam kata2.so,tu la guna nye lagu2 yang kita dengar hari2 selain untuk halwa telinga. aku ade tuju lagu kat ramai orang.tapi tak le semua nye aku nak senarai kan kat sini.nyampah pulak korang bace kang.aku senarai kan sikit je la...nak tau kat sape dan lagu ape? meh2..nak kongsi2 jaluran hidup.. mase bercinta dulu aku bagi lagu ni untuk bf aku..kire nye ni lagu tema percintaan kami la.. wah..malu pulak aku tetibe.. ungkapan kata bernafas cinta: di keheningan malam yang panjang..mataku mata mu bertentangan..terjalin semangat yang membuka rahsia di jiwa..dengan getaran rasa kau bisik kan..ungkapan kata mu bernafas cinta..indah nya debaran saat pertama bersua.. ha..sikit tu je la aku bagi ye..untuk sape2 yang nak dgr la…

mulut puake..!!

susah betul kalau kita di kelilingi manusia2 yang suka mengaib kan orang lain.kain sendiri terselak,sebuk nak intai kain orang..ni la manusia yang tak tahu hukum hakam dan jauh dari tuhan..orang seperti ini tak patut didekati
kerana sikap ini mudah berjangkit..
cuma pesanan untuk mangsa aib,jgn le kamu pun mengaib kan dia,
sebab taraf dia tak sama dengan kita..
hahahahhh..(gelak jahat..)

anak yang baik..

Bertuah nye ade anak macam maisara ni.dia ni baik sangat2 sebenar nye..walaupun dia nakal tapi biase la nakal budak2.anak aku ni senang jaga sebab dia tak suka kotor..jadi dia sentiasa nampak bersih saje.dia tak suka main benda2 yang bahaya..jadi aku tak payah susah2 nak kawal dia supaya dia tak bermain kat dapur..
Yang penat nye dia cuma tak duduk diam je.walaupun main sorang2 je tapi dia kreatif.semua yang dia nampak kat tv dia akan praktik kan.jadi aku cuma perlu kawal siaran tv yang dia boleh tengok saje la.biase nye aku bagi dia tengok siaran 613 tu je.siaran tu bagus untuk anak2 yang sedang membesar ni..kena la bekorban sikit.dah lame jugak le aku tak nengok drama2 melayu,filem industan..asek layan dia tengok mickey mouse club house,handy manny,pocoyo,bunnytown dan macam2 lagi la..
anak aku ni bukan nye nak kalau aku ajar dia ABC ke,123 ke..tapi sedar tak sedar dia dah boleh ngira dan bace abc dah pun.semua nya dia dapat dari tv tu..
ade jugak aku belikan cd belajar ABC tu bagi dia…

jiran oh jiran..

Jiran korang best tak?ke hampeh macam jiran aku jugak?Aku ni kan kalau ade ape yang terbuku di hati memang payah sangat nak tidur.so kat sini je la aku boleh luahkan.aku memang tekanan habis la dengan jiran aku nie.aku tak berape kenal pun dia ni walaupun dok berjiran.bukan sombong tapi aku lebih suka wat hal sendiri2 je..bukan tak bertegur langsung tapi sebulan sekali tegur2 tu dah cukup bagi aku..
yang tak best nye jiran aku ni dia suke betul aniaya aku.mula2 dia pindah sini aku tengok dia okey je.petang2 dia tegur aku dan aku tegur dia.makin lama aku nampak le perangai sebenar dia.tetibe je 1 hari tu,bile aku keluar je rumah dia tutup pintu..kuat bunyi dia hempas pintu tu.aku ingat dia tak sengaje.esok nye macam tu jugak..lusa dan hari2 seterus nye...terpikir le aku sejenak apakah aku ade terkasar bahase dengan nye atau atau aku ade tergoda laki dia.haha..sah le tak de sebab laki dia boroi..i tak minat..hahha..nak kate aku terngumpat dia pun tak mungkin jugak sebab aku tak penah ade…

luka di jari nampak berdarah..

Adakah anda seorang yang suka berdendam??jawapan nye...ya..saya seorang yang pendendam..aku pun tak tahu macam mane nak hilang kan sikap pendendam aku ni.kadang2 aku cuba memaafkan kesalahan orang itu tapi 2,3 hari kemudian kalau aku teringat semula ape yg dia buat kat aku,mula la aku nyumpah2 dia dalam ati..siap ade dialog sendiri .."nanti la ko..aku jumpe ko kat mane2 nanti aku nak buat tak kenal je"..
Bile dipikir2 kan semula huduh nye perangai aku tapi nak buat macam mane selagi aku ade kepala otak selagi tu aku akan ingat perkara2 buruk yang penah jadi pada aku..teringat aku mase kecik2 dulu dalam umur aku 12 tahun.kawan akak aku datang umah dia boleh cakap,"dalam banyak2 adik beradik kakyung,cuma kakyung,yanti dan bani je yang cantik"aku yang tak bingai ni pun paham maksud dia tu.makne nya aku ni tak cantik la.adik beradik aku ade 5 orang je.4 pompuan,sorang lelaki..sejak haritu aku dah set dalam kepala otak aku,pompuan ni manusia pertama aku benci tahap bush.

aku boleh tau wooooo....

Korang ade tak mane2 bahagian deria korang yang paling peka sekali?telinga boleh tangkap frekuansi radio ke..mate boleh nampak bende2 mistik dan ghaib ke..whatever la..yang penting deria tu lebih dari orang lain..
Aku rase aku ade la deria yang terlalu peka ni...hidung aku ni.benda dok ujung dunia pun aku blh bau tau..hah..idak le sampai macam tu.tapi siyes aku pun kadang2 rimas le macam ni.ade yang kate tak bau ape2 pun tapi hidung aku ni berjaya je mengesan bau2 jahat dan bau2 baik itewww.
contoh nye kalau aku dok mandi,pastu ade orang lalu kat belakang umah aku,aku tau je ade orang lalu.walaupun takde bunyi tapak kaki atau bunyi orang cakap2.klu tgh2 mandi tetibe ade bau yang lain dari biase tu makne aku tau le ade orang belakang umah aku..
kalau aku tidur kan anak aku kat dalam bilik,pastu laki aku balik keje pun aku tau dia dah sampai.padahal kalau dok dalam bilik anak ku tu bunyi bom kat luar pun aku tak kan boleh dgr..begitu la hebat nye idung aku.padahal idung aku comey je.kecik…

laki kau kerja apa..

Kalau seperti yang di janji kan hari ni aku nak tunjuk gambo anak aku buat sepah kat umah ni..tapi x jadi la,hari ni anak aku x buat sepah pun,baik je dia.nanges pun ta.baik kan dia??

mungkin sebab dia tau hari ni ibu dia x berape sihat..pening kepala la.perut pun memulas je.keracunan makanan ke?tapi x de pulak aku tercery bery ke ape..cume perut dan kepala je rase x best.kalau dapat durian ni aku rase ok kot..haha..

tadi tengah hari aku dapat le sms dari sorang member.dia tanye aku apesal aku suke sangat taip "tak" jadi "x" dalam blog aku ni?...hehe..mudah sangat jopan utk soalan tu..sah2 le sebab aku malas,,

kalau blh aku x nak taip2 ni.aku nak cakap je kat laptop ni pastu kuar sebijik2 ape yang aku cakap ni kat skrin laptop ni. ha...begitu la tahap kemalasan aku..haha..alah bukan bedosa pun taip mcm ni.nak marah?marah la..ade aku kesahhhh???


rupe2 nye hari ni pulau pinang bercuti..utk kakitangan awam je la..dan dak2 sekolah..tapi laki aku x cuti pun.dia kan kerja di…

berani dah sikit..!

Dulu aku tak berani nak bagi orang komen2 kat blog aku ni..takut kena kutuk sebeno nye.malaysia ni kan macam2 jenis orang.ade yang boleh terima pendapat orang dan ade yang x blh di cuit sikit pun..sensentap sangat..
aku ni pun sensentap jugak orang nye.tu yang takot nak bagi orang komen.
tapi mulai hari ini dgn semangat yang baru aku akan terima la sape2 yg nak komen dalam blog aku yg x seindah wajah ku ini..hahaha...
komen la ape je..aku busuk ke..aku hampeh ke..haha..
k la..mase utk tido..
eh..sebelum tido nak bgtau le 1 benda..dulu mase anak aku kecik aku biase kan dia tido sendiri dalam bilik dia.tapi sejak dah beso ni aku lak yang tiap2 malam rase nak tido dgn dia.pantang laki aku keje malam mula le aku rase mcm nak pi peluk2 anak aku tu..kalau x tido dgn dia rase rindu je nak tgk muke cute di tu..
k lah...bye...!!

macam x sihat...

Hari ni aku rase macam x sihat saje..bile aku tunduk,nak bangun je rase memusing2 je dunia ku ini..darah tinggi ke?tapi aku ni jenis jage makan tau.aku x kan makan melebihi had..maklum le..aku ni jenis jaga badan.takut gemuk le.nanti laki boring..haha..
mungkin jugak aku kurang minum air dalam seminggu ni.hari2 x panas.hujan je..x le rasa haus pun..aku minum pun lepas makan nasik je.kalau saje2 nak minum tu memang xle..
aku baru teringat nak bedal durian dalam minggu ni.bile pening2 macam ni x dapat le nak makan durian.takut kang aku KO lak nanti..durian tu kan panas..
hari ni jugak sekali lagi aku try letak kan iklan nuffnang tu..tapi ntah le...korang tengok le sendiri..malas dah aku pun..baik aku layan game bejeweled kat facebook lagi bagus.haha..ketagih betul aku dgn games tu...
petang tadi aku ngemas le dapur..sebulan sekali kena la sapu2 sawang kat dapur tu..lap botol2 garam,kunyit..jgn bagi beminyak.nak di ikut kan kerja surirumah ni x penah nye habis.cume suke ati kite sendiri la …

penat la macam ni...

penat le macam ni..jenuh dah ni cube nak letak unit iklan nuffnang tu tp x berjaye jugak..dah ikut aturan nye pun x blh2 lagi.mule2 blh je tadi..last2 baru aku pasan bnyk bende yang hilang bile aku letak tande nuffnang tu.kenape jadi begini ye??wah..skema je ayat..jadi aku terpakse edit semula templet tu..
sape nak ajar ni..kalau tanye laki aku sah le jawap nye.."ntah le...abang pun x tahu.."tau dah ayat dia..maklum le laki aku tu guna komputer cume utk bace berita,donlod lagu dan facebook sahaje..yang lain2 x de mase kate nye,...
ape2 pun x kan aku mengalah..bile rase mcm putus ase je nanti aku amek keputusan x nak letak terus iklan nuffnang tu.senang je..hehe..x pe la.ade atau x de gambo nuffnang tu same je bagi aku..bukan ade sape pun yg bace blog aku nie..haha..cume bile ade tu rase mcm syok je la..syok sendiri...!!