Wednesday, 30 June 2010

lukisan anak aku..









minggu ni anak aku dah start melukis..
rasa syok je tengok dia asek ngadap buku .
walaupun baru umur 3 tahun tapi dia dah pandai.
memang le gambar yang dia lukis tu x sama mcm yang dia bayangkan.tapi sekurang kurang nye anak aku dah tunjuk tahap pembesaran dia.
sesuatu yang membanggakan aku sebab aku berjaya membesarkan anak aku..dulu mase pretnen selalu je risau.."boleh ke aku jaga anak aku ni??"..


perjalanan masih jauh..
ini mungkin baru permulaan..
kalau 1 hari nanti anak aku jadi seorang pelukis bagus jugakkk...
daripada jadi penyanyi..

kalau nak tau apr yang dia lukis korang boleh tgk le kat atas tu..
gambo yang mule2 tu kate nye ade lah seekor burung gagak..
ade ke rupe burung gagak tu.
boleh laaaa...gambo yang ke 2 tu pulak ade lah seekor kuda..hehe..
yang gambo n03 tu seekor lipas..

banyak nye kaki lipas dia.gambo yang last sekali tu ialah gambo ayah dia merangkap laki aku..
terkejut jugak le ayah dia mase mule2 tengok anak dia lukis gambo ayah gitu.
ok la jugak sebab ade mate,gigi,tangan,kaki..dan yang paling penting sekali pusat ayah dia lebih besar dari bijik mata..haha..

sebenar nye banyak lagi yang dia lukis.aku nak upload banyak2 kat sini takut korang jadi giler lak lepas tengok gambo2 lukisan maisara nie..ekeke..

sekian..

Thursday, 24 June 2010

makan nasik biar jadi akal..


gambar nie aku dapat mase dok google2 tadi.aku pun x paham le budak2 sekarang ni,sampai tahap mane sebeno nye diaorang punye pemikiran... bab sembahyang ni kite memang kena jage la..bukan setakat solat 5 waktu je adeq2 oi..ape yg kite pakai mase solat pun kena jaga jugak.aku pun x nak le berprasangka buruk kat budak nie.so aku anggap je la yg die x paham omputeh..sekian..

Wednesday, 23 June 2010

aduh..usah berubah..!




  • bagaimana cara mu menafsirkan cinta..didalam hubungan kita ini ..apa jua pujian dan manis kata,yang kau hargai dan kau sanjungi.


  • dan dimana kah cinta ku engkau tempatkan,disaat ku tiada di sisi..walau pun kini ku jauh dari pandangan,namun kau tak ku lepaskan lagi..


  • kita tidak dapat selalu bersama,berpisah hanyalah sementara..cuma tidak dapat selalu bersama itu tak bermakna putus cinta..


  • air melimpah pantai berubah,tapi tidak ku aku bersumpah..usah kau sangka aku dah lupa..dimana aku bermula..


  • tapi andainya memang kau sudah berpatah arah aku pasrah..apa guna nya ku berharap..kau tak sudi apa nak diratap...


  • diketika ini aku masih lagi menyimpan rasa yang di takdir kan..ku terus berdoa sepenuh hati moga nanti kembali bersama..


  • bagaimana cara mu menafsirkan cinta..didalam hubungan kita ini..apa jua pujian dan manis kata yang kau hargai dan kau sanjungi...


  • aduh usah lah..usah berubah...!!

Tuesday, 22 June 2010

Baju Raye.....eee suke nyeeee!!!









Bile tibe hari raye je benda yang aku rase paling penting sekali ade lah baju raye.x de baju raye x rase la kerayaan nye tu..kuih raye x de x pe.idang biskut 4 segi,sirap dgn bihun goreng pun dah okey.tapi kalau x de baju raye boleh jadi kenangan paling pahit la itu tahun.





aku tergerak pulak nak citer pasal baju raye kali nie.ade la kenangan pahit pasal baju raye nie.tahun lepas aku pi la tempah baju utk raye kat sorang akak nie.dengar2 orang kate dia pandai buat baju.2 hari sebelum raye laki aku pun p la amek baju tu.alangkah sedeh nye ati aku tgk baju aku jadi kotor.





yang x best nye tukang jahit tu mati2 kate baju tu memang dah kotor mase mule2 aku antar lagi.klu blh cuci x pe gak.nie memang x blh sebab tu bekas penanda yg tukang jahit guna utk tanda baju.





mase mule2 aku beli kain tu dekat 10x aku bentang kain tu utk tgk ape yg x kena.x de pulak nampak kotor tu.bile dia dh kate gitu aku pun pasrah je la.oleh sebab kotor tu kat lengan je aku pun mintak le dia tgk klu2 ade kain lebih aku tu utk ganti lengan baju tu.tp dia kate x de.cukup2 saje..





aku pun nanges la,sampai gaduh2 dgn laki aku dek pangai aku yg mcm dak tadika nie.haha..(sedor pun)..sedeh siott,diperlakukan sebegitu rupa..dihari raye itu aku x de mood je sebab orang lain ade baju cantik2...aku lak>....huwaaaaaaaa.





disebab kan kejadian itu aku telah buat keputusan x mau dah tempah baju raye.nak beli yg dah siap je tahun nie..sekarang nie tetiap malam aku bepikir nak beli baju yg mcm mane ye???? tunggu... dah beli nanti aku tunjuk la kat korang..

Friday, 18 June 2010

mataku berkedip..


Hari ni mata aku berkedip je..rimas pun ade.mata belah kanan ni. ade ke ubat nye ye?orang tua2 kate kalau mata berkedip tu makna nye nak tengok orang jauh.ade pulak yg kate nak menanges.macam2 lagi la..tapi bagi aku mate yg tetibe je kedip x benti2 ni sebab mata letih.kurang tidur..ye ke aku kurang tido?lebih tido ade la.hari2 aku bangun je dah jam 11.kurang tido ape mcm tu..

x pun sebab aku asek ngadap laptop je kot..hehe.. aku kan suke main game nie..okey la..x mau ngadap dah.nak bagi mate aku nie rehat..mesti korang cuak je bace blog aku ni.bukan best pun.haha..

durian oh durian...




dah 2,3 hari gak le aku rase tekak aku ni mcm nak mkn durian.semalam cakap le kat laki aku kalau nak kuar aku nak beli durian.
laki aku ni sebut je nak makan ape.kompem dia akan beli dengan segera.hari ni ade pasar malam kat taman tasek mutiara.jadi di kesempatan ini laki aku pun ajak le ke pasar malam tu.untung2 ade orang jual durian.sah2 le ade..tengah musim nye ni.lagipun mase pi pantai remis ahad lepas aku tengok sepanjang jalan penuh orang jual durian.mase tu perut tgh kenyang baru pas makan kenduri.so x le teringin sangat durian tu.
cina yg jual durian tu siap bagi jaminan isi durian dia yg terbaik di mesia.laki aku pulak pantang dengar ade jaminan terus beli.beli 2 biji je.bukan banyak pun.beli banyak2 sape nak makan?laki aku ni bukan nye hantu buah.aku ni pulak pantang le nampak buah2 ni.tambah2 kalau yg bemusim.mase dalam keta semerbak je bau harum durian tu.makin x sabar2 je aku nak membelasah durian tu.
sampai je kat umah rase x larat pulak nak kopek durian tu.aku bedal le dulu pasemboq yg aku beli tu.x dan nak snap ganbo pasemboq tu.lapar sangat.punye la mahai pasemboq dia.tauhu 1,telor 1,fishcake 1,sosej 1,cucur udang 1..harge nye rm6.50.mahal x?aku rase mahal.hehe..
lepas layan facebook baru aku teringat nak makan durian tu.mase mule2 nak kopek tu rase bedebo2 je.hehe..bukak2 je..mak aih..cantik nye isi dia.macam butir emas.hehe..terlebih sudah!klu nak tau rase nye mcm..er..em...ar.... x dapat digambarkan dgn kate2.sebiji aku pulun sorang je.dasyat kan?
tapi sekarang aku sedang merana.pedih ulu hati..haha
padan muka aku.makan x hengattttt...

Thursday, 17 June 2010

anak ku dah besar..




sebenar nye x dak ape pun nak citer arini.dalam 2,3 hari ni aku x de wat ape pun.dan x kemane2.xde ape pun pekare best dan x best yg terjadi.semua nye sama je.
ha...ade satu yg x best,tetibe je setting kat blog ni lari.nape ntah.aku taip bahase melayu kuar bahase tamil.ntah ape pulak yg aku tekan pun aku x tau.
maklum le..aku bkn pandai bende2 komputer ni.

sekarang ni malam je ujan,tu pasal laki aku malas nak kuar.dok umah je la.tambah2 time piala dunia ni.makan nasik pun dpn tb.
aku pun x de rase nak kemane2 pun.x sedap badan la.

nak citer la sikit pasal anak aku ni.makin besar,susah pulak nak didik.jage memang la senang.nak didik yg payah.nak kena bg tau itu x boleh..ini x boleh..kadang2 mai degil dia tu kita cakap buat x tau je.tu yg buat aku kadang2 hangin 1 badan.bile dah x de jalan dah aku mule nak tunjuk penampar..last2 aku pulak yg kena jelir lidah.ish..ish..

bnyk kali dah aku bg tau jgn suke jelir lidah.nanti lipas masuk mulut.tp dia buat jugak.dulu aku pesan jgn jelir lidah,nanti tuhan marah.tp sikit pun dia x heran..mgkin sebab dia x nampak pun kat mana tuhan tu.budak2..aku gunakan lah kelemahan dia yg takut lipas ni.tp sekejap je dia x buat.esok kalau marah,dia jelir lagi lidah dia,.

bab mengadu lagi dasyat.pantang kena mara sikit,mula la nak ngadu kat ayah dia.siap suruh ayah tu pukul aku lagi.ade ke patut.??x patut....
tapi selagi hayat di kandung badan aku akan cube didik die jadi lemah lembut dan sopan santun.

sekarang ni spesis tu dah makin pupus...
aduh la..aku sakit leher ni..silap tidur kot.aduh la..

sekian..

Monday, 14 June 2010

asam pedas syok wooo..


korang suke x makan asam pedas..dulu mase aku kat johor blh kate hari2 mkn asam pedas.dulu bujang.mkn kat kedai je.memang ade satu kedai kat johor tu yg sedap betul asam bedas nye.ni citer 9 tahun lepas.kedai tu pun dah tutup dah.name ape ntah.sebelah dgn restoren arini.letak nye kat taman daya..

sape2 yg x pandai mkn asam pedas tu meh aku nak ajar..care2 nye..buka mulot,sumbat asam padas tu dalam mulut pastu kunyah..haha.. mkn pun nak kena ajar ke??sebeno nye aku nak ajar care2 masak asam pedas.eh..eh..jgn x tau ye.x semua orang pandai masak asam pedas ni.klu tgk bahan2 nye mcm senang je masak.tp klu silap teknik,asam pedas korang kdg2 blh telajak rase tau.so,bahan2 dia kena tepat.kena seimbang je rase nye.pes time aku buat asam pedas dulu,rasenye pahit.seperiuk buang dlm longkang. dah le..membebel je bnyk..ajo nye x jugak ye....hehe!

bahan2 nye.....



  • ayam-di potong ikut citerase korang la.


  • daun kesum dalam sepuluh helai


  • 4 sudu cili kering}


  • 5 ulas bawang putih}


  • 7 biji bawang merah}


  • lada itam ujung2 sudu je}


  • suku inci halia.}


  • suku inci kunyit hidup}


  • serai sebatang je}


  • kisar semua bahan bertande }


  • sedikit air asam jawe


  • 1 cawan air

  • minyak masak 5 sudu.

  • garam gule sesedap rase.

care2 nye...memule korang panas kan minyak dan tumis semua bahan yg aku suruh kisar td tu..tunggu kejap tengok2 same minyak dah naik ke belum.klu dah,korang boh le daun kesum pulak..tunggu kejap dalam seminit boh pulak ayam dan air asam jawe.kacau2 bagi sebati.(mak aih..kuat nye kilat..takut.hehe.DAN LAGI TU..tgh ujan ni)


last sekali boh le air secawan..gule dan garam jgn lupe.


cabaran utk korang,klu betul2 pandai masak jgn boh serbuk perase.ajinomoto ke.. secubit rase ke..tumix ke>>x payah semua tu.lagipun benda tu x elok di makan.tmbah2 orang mcm aku.klu makan je kompem parut eksiden kat dahi aku ni membengkak. selamat mencube...


bye..


Saturday, 12 June 2010

bagus bekerja atau tidak..??

Pade ISTERI2 yg berkerja dan x bekerje,aku nak citer pasal kite2 orang pompuan sikit ni.tp kalau telajak jadi banyak jangan marah ye..yang bekerja penah x korang terase nak benti dok umah je?yg x kerje pulak ade x tepikir nak kerje pegang duit sendiri?sebeno nye ape je keputusan korang adalah tepat dan sewajar nye..x de salah nye pun.teserah pada diri sendiri.maksud aku kat sini kerje yg baik2 saje lah ye..kerje yg x elok tu bukan saje berdose tapi jugak akan mengundang pitnah,.bab tu korang paham2 sendiri la..

aku ni x bekerje.penah le tepikir nak kerje.pegang duit sendiri lebih seronok.ye la..bile dh jadi isteri ni x semesti nye terus jadi x pemalu dgn laki.aku ni pemalu orang nye.tmbah2 bab mintak duit.bulan2 memang le dia bg.tp kdg2 cepat sangat sbes nye.hehe..aku ni boros.(pecah resia)...

Namun bile nengok je muke anak aku rase x sampai ati lak nak tinggal dia kat orang.laki aku pulak bukan style percaye kat orang.tambah2 bab anak.jadi ape2 kat anak aku yg baik ni,naya je..anak aku ni pun bkn nak kat orang lain.dia nak kat aku dan ayah nye je..anak ayah..lagipun jage sendiri lebih puas.kite boleh tengok dia membesar depan mate.setiap perubahan dlm waktu dia membesar tu kite blh rakam dalam memori kite dan jadi satu kenangan yg paling best.

Bab makan minum anak kite pun,kite sendiri blh tentukan.klu bagi orang yg jage,makan ke x anak kite ye...dapat pulak pengasuh yg jage budak terlalu ramai.dah sah2 anak kite kurang perhatian.makan pulak mungkin x blh lebih..semua nye di catu.ade ke yang macam tu?aku sendiri penah ngasuh budak.aku memang x jage ramai.sorang saje.berdua le dgn anak aku.ade gak le yg tanye aku nak x jage anak kwn2 kat situ.tp aku tolak.bukannye aku menolak rezeki tapi mcm yg aku kate tadi la..kalau jage ramai agak2 blh x aku tumpukan pade anak aku dan anak orang tu?terlalu ramai sampai 4,5 orang,bile mase nye nak ajar anak aku ABC?huh...x kuase aku..pesanan aku pade pengasuh2,jangan le tamak bebeno..hehe..

sekian..

bola..bola..bola...!

Rase nye aku belum citer lagi tenteng world cup kan??sebeno nye sekarang ni aku tgh tgk piale dunia la..sekarang uruguay menentang perancis.maseh 0-0.tapi tengok gaye mcm perancis yg nak menang.team perancis ni klu dulu yg sonok nye ade zidane.tp sekarang dah besare.sekarang ni yg blh di bangga kan dlm team perancis ni ade la 2,3 orang.terry yg dah x berape menyengat,ribery yg ok2 saje la bagi aku.. dan anelka yg sukar di ramal..
yg seronok nye piale dunia tahun ni italy memang x de can le nak mengekal kan kejuaraan nye.pasukan nye bagi aku maseh terumbang ambing lagi.dua orang pemain tengah nye pun dalam kecederaan.andrea pirlo dan mouro camoranesi ..so,penyokong italy jgn bermimpi le nak juare lg kali ni.
ha..ni nak bagi tau ni.sebeno nye aku sokong sepanyol la..sebab ade torres.hehe..ketawe gedik sikit..tapi laki aku sokong argentina dan brazil.bagi aku torres ni maseh hebat lagi le.walaupun die main dgn kelab x menjadi.tambah2 lagi yg buat aku yakin dengan sepanyol ni sebab ade nye david villa..nak lagi syok,???adenye xabi alonso..lebih best pemain2 dia semua dalam keadaan bersedia nak hadapi piala dunia ni..
ni nak citer pasal drogba pulak.agak2 die dapat x main utk piala dunia ni?aku rase x le.lgpun x payah main pun x pe kot.ivory coast memang xde harapan le.lgpun drogba ni kalau main dgn negare dia nampak memang x jadi le.mgkin dia sorang je yg hebat.yg lain x berape sangat..bola sepak ni main nye 11 orang..paham2 sendiri je la..
ramai jugak ye yg ramal england juare piala dunia kali ni.makcik2 yg rajin begosip dengan aku pun ade yg sokong england.gelaran kapten pun dah betukar tangan..rooney pun dgr2 sedang cube mengawal emosi angin lintang nye itew..pelik le aku dgn rooney ni.apesal ye dia suke maki2 orang.mgkin harian dia mcm tu kot,kan?mau selori anak bini dia kena maki hari2.haha..
(seri da....uruguay 0-0 perancis))
ok lah..game pun dah abes..tunggu ape lagi..??tido je la...
callo betteyyyyyyyyy!!!
mcm caca raje lawak lak aku ni..nite!!

Friday, 11 June 2010

tidakkkkkkkk.....!!!!!!

rase nye minggu ni bukan minggu yang baik untuk aku..macam2 perkare tak best yang jadi..sekarang aku cube untuk kontrol perasaan rimas dek masalah2 itu..blog aku ni pun satu masalah jugak pade aku..
nak tau ape dia masalah nye??x payah le tau..biar aku sahaje yang menanggung nye..akan ku harungi segale nye sendirian walau tiada siapa yg memimpin jalan ku..
wah...ayat x canggih langsung!!maklum la..aku ni bukannye berjiwa tisu.aku berjiwe rockkkkkk...rock kental tau..haha..
Bile bermasalah begini tetibe aku terpikir.kan bagus kalau aku jadi mcm anak aku si maisara ni.dia ni kalau rase x best je dia menangeh x hengat,...x peduli le tengah malam ke,siang ke.pedulik kan jiran2 nak kate dok memekak ke hape.begitu la peel maisara.padahal x de sape pun yg begaduh dengan dia.tgh tgk tv,citer tu x menepati citerase,menangeh,..rindu kat ayah yang berada di tempat kerja,menangeh...menangeh pulak bukan sikit2 punye nangeh.sape yg sakit jantung ke,darah tinggi ke,jgn le duduk dkt.telinge blh efek ke jantung tau.
aku teringin gak nak buat macam maisara ni.duduk dpn pintu menangeh bagai nak rak..nak lepaskan tekanan la kunun.last2 jiran2 yg tekanan nengok aku..haha..tapi tu la kan..nangeh ni kadang2 perlu jugak..sampai bile nak nangeh dalam ati.dulu mase dalam pantang kerap gak le aku nangeh.x tahan rase nye dengan dak yg kuat ngobak ni..tau ke sape??haha..tu la dia..maisara..
Ni dah 5 hari anak aku ni selsema.ahad ni nak pi pantai remis pulak.ade kenduri.makin teruk le selsema anak aku ni.dia bukan blh kena ekon sangat.mujur x demam.klu tidak lagi dasyat le dia punye nangeh.yang aku perasan sejak selsema ni makin banyak pulak anak ku bercakap.sebelum ni pun banyak jugak.tapi yang sekarang makin banyak la.dah le batuk.cakap pulak banyak.ish..ish...tido pun makin lambat.selagi x pukul 1,2 pagi jangan harap nak tido.x kacau aku x pe la.kacau aku nak berehat,siap le.aku dende dia cuci bilik air.haha.manede..aku tidak sekijam itewww.anak sorang.mesti la sayang lebih.
Tapi kalau dia buat salah yg berat memang aku gunekan kekerasan le.cuntuh nye klu die kuang ajo dgn sape2 ke.dia pukul orang ke.tapi anak aku ni x penah pukul orang.dia x pandai begaduh.kalau dia marah kat ayah dia,dia suruh aku yg pukul ayah.begitu la sebalik nye.kalau dak2 yang sebaye pukul dia pun dia x kan balas balik.dia akan suruh aku atau ayah nye yg pukul.sape2 buli anak aku memang cari pasal la.x kire la mak ko ade kat situ ke idak.nak kena penampor pree try le buli anak aku.x peduli aku kalau korang nak kate ape pun.tp kalau anak aku yg membuli,ade aku kesah??wawawaw...
terima kaseh la sape2 yg sudi langut bace citer tentang anak ku ini.sah le korang x de koje..haha..jumpe lagi ya!!!
jom pekena kopi segelas!!ya a au..(lame x buat ya a au ni..hehe)

Monday, 7 June 2010

800????

alamakk//!!! melepas rezeki rm800..tu la..orang kate banyak tido pendek rezeki..tengah hari tadi aku antera insan bertuah sebab radio thr gegar call untuk bagi wang terkumpul yg dah masuk rm800.
time tu aku ngantuk sangat.aku pun tido la..tgh enak melayan mata tetibe je tepon bebunyi..aku tau le tu dari thr.sebab no meksis aku ni x de sape pun yg penah call.bile aku nak jawab je tetibe je jadi blur.lupe pasword yg nak di sebut tu..hampehhhhhhh!!!
yg sebeno nye bile org thr gegar tu call kena nyanyi mcm ni ""anda jawab kami bayar 3 sen,happy!!!"" (ikut irama lagu,klu anda gumbira tepuk tangan)
nak buat macam mane kan?bukan rezeki aku..tp aku ingat nak daftar lg sekali la..bkn rugi ape pun..
minggu ni boleh kate minggu x bernasib baik le..antara nye duit kuar dgn sia2..maleh nak story pasal tu..nak lupekan aje.ingat pun bkn blh dapat semule duit yg abes tu,..
yg penting jalani hidup seperti biase..
hp hip!horrey>>>!
hip hip!
horreyyyyyyyyyyyy!!!!!!!!!

Friday, 4 June 2010

nak beli ke tak nak..?



asalamualaikum...!!



tadi petang ikut laki aku pi kedai eksesori keta..



tauke kedai tu promot macam2 kat laki aku..



mau sebaldi air liur dia rugi..haha...



laki aku ni memang kalau bab2 membeli ni dia cerewet sangat.dia rela servey satu pulau pinang semate2 nak cari sesuatu benda yg dia betul2 nak.



sampai dia puas ati baru dia akan beli.



yang sebeno nye dia nak beli dvd player utk keta dia ni.



yg lame punye dah rosak.lagipun yg lame tu vcd player je..dah x canggih..tu yg beria2 nak tukar...



dia dok dalam kedai tu nak dekat setengah jam..aku ingat kan dia nak beli le..padahal,kuar dengan tangan kosong je..mau berasap taukey kedai tu..



tapi tu la..nak buat macam mane kan???kuase di tangan pembeli..so..



sukeati laki aku le dia nak beli ke idak...hahaha..

Wednesday, 2 June 2010

kesian anak ibu..!!!



kesian anak ibu..mulai hari ni xde dah le kwn baik dia.. dengar2 ibu nurin dah antar nurin pi taska..yg pelik nye ibu abah nurin x pulak bagitau..penat je maisara dan ibu dia ni tunggu nurin tetiap pagi.klu tau x nak antar baik kami tidor je..masuk hari ke 6 ni baru le tau ibu dia antar dia kat taska..dah 6 hari jugak le maisara asek sebut name nurin..makan roti pun nak simpan untuk nurin sikit..makan eskrem pun ingat kat nurin..nak mandi,nak tidur semua ingat nurin..kesian nye anak ibu..



tapi ibu janji nanti ibu carikan kawan yg lain untuk maisara ye...kawan yg boleh main baby2..kwn yg blh nyanyi lagu stacy same2..yg pandai menari..dan yg penting kawan tu suke main block2 dengan maisara..



tiap2 pagi bangun je maisara dari tido,mesti tanye..''ibu..nurin dah balik ke belum"?emm...macam mane la ibu nak jawab..nak buat macam mane klu nurin x mau duduk kat sini..



insyaallah...ibu akan cari secepat mungkin kawan untuk maisara tu..nanti boleh la maisara pegi kedai same2 dengan kawan baru maisara tu.kite belikan banyak coklet dan mam dap untuk dia..




sayang anak ibu ni.....!!



Tuesday, 1 June 2010

jangan buat yang tidak2....


assalamualaikum...dah lame x mengupdate ni...haha.. harini anak aku tido lame..boleh le aku memblog sekejap..maklum le..hujan2 ni memang sedap tido.setelah beberape hari x hujan..rahmat tuhan ni..rase sejuk sikit bumbung umah ni.syukur alhamdulillah..

tp sekarang ni makin ramai manusia yg x tau bersyukur.x layak kot nak di panggil manusia.macam binatang pun ade..boleh kate hari2 dalam suratkabo ade citer buang bayi.kadang2 aku abaikan aje mukasurat yg ade citer buang bayi tu.nak tau apesal???sebab citer tu same je mcm citer hari yang sebelum nye..balut dengan kain,letak le tepi umah orang ke,tepi tangga mesjid ke,..lebih dasyat ade yg tanam sendiri..

yang si pompuan tu x sakit ke mase besalin tu..mudah sungguh ye besalin senyap2 nie..baby tu pun macam tau2 je ibu dia nak buang dia..so dia x nangis kuat pun.sebab dia tau ibu dia tengah nak sorok dia dari orang.dia pun pandai tutup mulut.kalau dah anak tu blh paham ibu kenape la si ibu x blh paham rase si anak.

kesian nye si anak tu..mengharungi malam yg sejuk kat tepi tangga mesjid.ade yg dok dlm tong sampah,dalam semak..ya allah... ape kene la dengan budak2 sekarang.

penah x korang balik keje jam doblas malam.pastu tengok2 kunci pintu korang tetinggal kat tempat keje.nak patah balik pi tempat keje,teksi bukan ade dah.duit pun x dak nak sewa hotel bejet ke.ujung bulan..belom gaji.try ketuk2 pintu,semua member dah ke new york(dalam mimpi la..)korang pun duduk le kat depan pintu tu dalam sejuk ya amat.dengan lapar nye...mak aih...x sanggup weh.. ha...mcm tu la baby tu rase.. aku dah rase dah cemane kes tetinggal kunci tu....

kadang2 penah x korang pikir ape hukuman yg setimpal untuk orang buang bayi ni..buang hukuman nye lain...lain pulak dengan yang bunuh dan buang ni..tp ade gak yg x buang.di pi tanam sendiri.konon nye die tu baik le wat mcm tu.padahal same je dgn yg buang dlm tong sampah segale tu..

aku ni dah jadi ibu.klu la korang yg buang bayi tu besalin macam aku ni..baru korang tau betape sayang nye korang pade anak.betape x sabar nye nak tengok dia besar.keje bagus...jd anak yg baik...gaji beso..wah!!dah tebayang ni anak aku beso nanti die bawak aku pi soping ape saje..

aku ni mase besalin,uri telekat tu yg jd emosi sikit bile citer2 bab besalin ni..huhu...fobia tau..sebab tu bile ade kes buang bayi ni aku tepikir mesti mase besalin dia orang rase mcm batuk je..kuikuikui....



wassalammmm>>>>