Skip to main content

Posts

Showing posts from May, 2010

kena belajo banyak lagi..

Assalamualaikum...

bile tengok blog orang,rase seronok je...macam2 benda ade kat blog dia orang...kadang2 sampai naik juling mate x tau nak bace yg mane.x berape suke klu blog tu telampau besepah..suke blog yg kemas dan x terlalu sesak.sampai x tau nak klik kat mane...tu yg x best..yg dia taip ade la sejengkal..hehe.. umpama rumah yg penuh dgn pokok bunga..tp bunga2 tu semua x nampak cantik..nampak serabut ada la...

orang yang baru belajo buat blog mcm aku ni x blh lagi jemput rakan2 meninjau di blog ni..malu la..tunggu la setahun dua lagi ke.haha..mase tu mungkin aku dah pandai dan layak di gelar blogger..sekarang blm lagi..

aku masih di tahap dak tadika lgi la..nak kena banyak belajo lagi ni..tapi sape la nak ajar aku.tambah2 bab mendownload gambo2 ke blog ni lagi la aku x berape pandai.tengah belajo la ni..sbb tu la asek citer hal diri sendiri je..x berani lagi nak citer hal orang.klu dah teror nanti aku citer la pasal benda lain.politik ke,sukan ke...gosip2 artis ke..tu yang paling b…

kera...karat...karaoke...!!!

sebelum aku kawen aku penah tinggal 8 tahun dekat johor bahru..sepanjang 8 tahun tu macam2 orang aku kenal kat sane..ade yang jahat...ade yg jahat sangat..ade yang jahat ya amat dan ade yang jahat macam setan..maknenye susah nak jumpe yg baik dan boleh di bangga kan..bukan xde yg baik.tp aku tengok yg baik tu mesti ade makna >>jadi dia pun x baik le..ramai gak le kwn2 aku kat sane.kawan kat tempat keje,kwn yg kat umah..agak2 klu nak buat senarai mau kalah parin ahmad punye list rakan dlm pesbok dia tu..

dalam banyak2 kawan aku ni ade la sorang yg nak kate rapat x jugak..nak kate baik sangat dengan aku pun xjugak.kire nye kawan yg suam2 je la..ape yg menarik tengtang dia ni klu korang nak tau ialah sikap x sedar diri dia tu.dia ni dah bekawen dan ade sorang anak pompuan.mase tu anak dia umor setahun lebih.umor die same aku la mase tu dlm 22 tahun.dia punye umah x jauh le dengan umah bujang aku n the gang.mase mule2 kenal die ok je aku tengok.mcm ibu2 muda yg lain la.tp hari2 dia b…
siape yang x suke makan ikan siakap masak stim ala2 thai??klu ade yg x suke tu mesti dia ade masalah dlm selera rase dia.selalu nye klu kite nak mkn benda2 masak stim ni mesti nampak restoren je.padahal nk masak nye bukan payah pun.gune kaki pun boleh siap.hehe.lalu dgn x je nk telan.selalu gak aku buat sendiri je ikan stim ni.lebih sedap dr restoren punye tau..pastu bahan2 pun kite blh bubuh lebih.meh aku ajar buat mende alah ni.mudah je..bahan2 nye;;;; 1 ekor ikan siakap sederhana besar..kecik besar same je..dah masuk mulut jd lumat gak.. 1 mangkuk air rebusan daging atau ayam 1 sudu kecik air limau nipis 1 sudu kecil kicap cair gula dan garam secukup rasa BAHAN UNTUK DI HIRIS..... 2 tangkai cili padi 1 tangkai cili merah daun bawang dan daun sup sikit.. (tp aku suke banyak) bawang goreng sikit(untuk tabur lepas siap). :;; SEKARANG CARE2NYE PULAK... masuk kan 1 mangkuk air rebusan ke dalam periuk masuk kan bahan2 yg di hiris tadi .biarkan sekejap masuk kan air limau nipis,kicap cair,gula dan ga…

aku,suami dan bolasepak...

tergerak hati pulak nak citer tentang bolasepak.bukan tenteng pasukan mane yg kuat dan yang lemah.ni tentang aku dan suami aku.kegilaan pada bolasepak.x kisah le liga ape pun.klu ade kesempatan memang kami tengok.seronok tengok bolasepak dengan laki aku ni.sambey tengok dia la jadi pengkritik nye.aku pun tambah2 la sikit.supaye sedap rase.hehe..
biasenye hari jumaat tgk bola kat arena 801.hari sabtu pulak biasenye liga tempatan la jadi pilihan.habis je liga super beralih pulak tgk EPL.mcmtu la jugak hari ahad.benda ni mcm dah jd rutin setiap minggu.kirenye jgn citer la tentang akademi fantasia atau cerekarama tv3 dgn kitaorang.memang x tengok nye.. aku pulak memang x blh layan tv3 ni.banyak sangat iklan nye.dah lame dah aku pangkah stesen ni.
citer balik tentang bolasepak... laki aku ni kejenye seminggu pagi,seminggu malam..jadi klu kena time keje mlm tepakse la aku tgk bolasepak sorang2.laki aku kat tempat keje stanby je nunggu result liga super dan epl dari aku..tp yg aku pasan laki …
penat betoi harini.pagi2 lagi dah bangun.kemas2 beg sebab nak kena balik ke pulau pinang dah..petangnye laki aku dah masuk keje.kena la balik pagi ni.mak metua aku lak x sihat sejak dari semalam lagi.sekarang musim orang demam agak nye.takut gak aku klu bejangkit kat maisara.dlm takut2 tu kena gak tempias nye.sampai je kat umah tghari td anak aku start batuk2 dah.dah le anak aku ni penakut makan ubat.dari dulu lagi klu die demam ke ape memang payah sangat nak makan ubat.kalau bagi gak muntah le jawab nye.pastu nasik yg dia mkn tu semua keluar balik.jadi lebih baik x pyh bagi.kat kampung dia asek meragam je.dia memang x suka dok umah orang lama2.semalam pun dia ajak balik dah.dia kata nak tengok tv upin dan ipin dalam bilik dia. lagipun x selesa la dok kat kampung sebab cuaca panas sangat.dia nak tido pun x nyenyak .baru nak pejam mate dah rase bahang menerjah muke.mau x ngamuk sakan.pening gak kepale aku dgn perangai dia semalam..dah le mak metua aku sakit.dia pulak asek menangis.beta…

saye mak budak baru belajar..!!

ni pes time la aku buat blog.sebelum ni asek bace blog orang je..pastu berangan le kan best ade blog sendiri.walaupun aku bkn pandai sangat memblog ni.ni cubaan kedua.bulan lepas ade gak try buat.tp sekerat jalan je.mase mula2 buat dulu agak payah le.sampai luke kepale aku dok garu..aku ni masih baru dengan dunia IT ni.tu yang macam jakun sikit.ekeke..tu la...mase sekolah dulu cikgu suruh belajo betoi2 aku malas.tp mase sekolah dulu bkn cikgu tekan kan sangat bab komputer dan IT ni..mase aku form 5 tahun 97.sekolah pun kat kampung je.mase tu komputer bukan nye banyak.bayangkan la..satu komputer tu kongsi 4,5 orang.aku pulak x suke kongsi2 ni.jd aku mengamalkan prinsip rakan di dahulukan ketiduran di utamakan.haha...

lepas abes sekolah xde plak rase nak amek kursus komputer ke hape..aku tgk member2 aku yg amek kursus komputer tu pun sekarang bkn nye keje pun.ramai yg kawen dok umah je.pastu bile aku tanye ade email x??haqhaaaammmmm x de.... aku punye abang ipar memang mahir bab2 IT ni..…

kedah best!!!

hari ni balik kampung suami.kat kedah..ingat nak p jalan2.tp penat la.esok je la..blh p makan laksa kat kuala kedah.tp klu kedai tu tutup esok x merase la aku.dah la balik kedah ni jarang2 sekali..walaupun sekarang musim panas tp blh lagi la nak bejalan siang2 hari..sebenarnye aku x berape suka jalan siang sebab anak aku ni x suke panas.bile panas je die nak muntah la..nak balik tido la.nak bantal kuning la..macam2 perangai dia.ikut perangai sape ntah.yg pasti bukan perangai aku la sebab aku ni mase kecik baik ya rabbi...mak yg cakap...
esok ingat nak cari kedai cendol yg best la..tp x tau kat mane.kena cari la..mybe kat sekitar menara alor setar tu ade kot.harap2 la..
petang sikit nak shoping2 kat pekan rabu jap.nak tengok tudung sehelai dua.tp ramai yg kata pekan rabu barang nye mahai..ala,...sekali sekala beli barang mahai ape salah nye.barang mahai kualiti baik x jd hal kan??