Monday, 24 May 2010

kena belajo banyak lagi..

Assalamualaikum...

bile tengok blog orang,rase seronok je...macam2 benda ade kat blog dia orang...kadang2 sampai naik juling mate x tau nak bace yg mane.x berape suke klu blog tu telampau besepah..suke blog yg kemas dan x terlalu sesak.sampai x tau nak klik kat mane...tu yg x best..yg dia taip ade la sejengkal..hehe.. umpama rumah yg penuh dgn pokok bunga..tp bunga2 tu semua x nampak cantik..nampak serabut ada la...


orang yang baru belajo buat blog mcm aku ni x blh lagi jemput rakan2 meninjau di blog ni..malu la..tunggu la setahun dua lagi ke.haha..mase tu mungkin aku dah pandai dan layak di gelar blogger..sekarang blm lagi..


aku masih di tahap dak tadika lgi la..nak kena banyak belajo lagi ni..tapi sape la nak ajar aku.tambah2 bab mendownload gambo2 ke blog ni lagi la aku x berape pandai.tengah belajo la ni..sbb tu la asek citer hal diri sendiri je..x berani lagi nak citer hal orang.klu dah teror nanti aku citer la pasal benda lain.politik ke,sukan ke...gosip2 artis ke..tu yang paling best pun..hehe.


x salah kot klu kite ngaku yg kite x pandai dalam setengah2 pekare..mane la tau tetibe je ade hamba allah yg nak ajar aku menimba ilmu membuat blog ni..bagi cantik sikit ke..bagi nampak terurus ke..ape2 je la..


sekian,,,,,,,

Thursday, 20 May 2010

kera...karat...karaoke...!!!


sebelum aku kawen aku penah tinggal 8 tahun dekat johor bahru..sepanjang 8 tahun tu macam2 orang aku kenal kat sane..ade yang jahat...ade yg jahat sangat..ade yang jahat ya amat dan ade yang jahat macam setan..maknenye susah nak jumpe yg baik dan boleh di bangga kan..bukan xde yg baik.tp aku tengok yg baik tu mesti ade makna >>jadi dia pun x baik le..ramai gak le kwn2 aku kat sane.kawan kat tempat keje,kwn yg kat umah..agak2 klu nak buat senarai mau kalah parin ahmad punye list rakan dlm pesbok dia tu..


dalam banyak2 kawan aku ni ade la sorang yg nak kate rapat x jugak..nak kate baik sangat dengan aku pun xjugak.kire nye kawan yg suam2 je la..ape yg menarik tengtang dia ni klu korang nak tau ialah sikap x sedar diri dia tu.dia ni dah bekawen dan ade sorang anak pompuan.mase tu anak dia umor setahun lebih.umor die same aku la mase tu dlm 22 tahun.dia punye umah x jauh le dengan umah bujang aku n the gang.mase mule2 kenal die ok je aku tengok.mcm ibu2 muda yg lain la.tp hari2 dia betandang kat umah kami.kadang2 cuak gak..mungkin dia rasa seronok dengan kitaorang ni.kami pun x penah tanye pun pasal laki dia ke ape..



makin lame bende jadi makin x best sebab kemane kami nak pi dia pun nak ikut.dengan anak dia lagi..penah le satu malam minggu tu kami nak pi la karaoke.tgh siap2 dia dtg dan bagi tau dia nak ikut.yg best nye dia siap pi antar anak dia balik umah mak dia kat kota tinggi semate2 nak enjoy mcm orang bujang..kota tinggi dengan taman daya jauh cek oi...dan yg lagi best mase kami sampai kat tempat karaoke tu laki dia pun ade kat situ melepak dengan kawan2 nye.. la ish...kuarga ape depa ni.??laki dia x marah pun dia ikut kami.siap lambai2 bini dia lagi.dia pi kat laki dia,ingtkan nak sapa2 la laki dia rupe2 nye dia pi amek rokok sebatang kat laki dia.terkejut kucing la kami.terbuka sungguh suami nye..



sejak hari tu kami tau la yg dia ni memang serba maju la.tinggal nak petik suis ja..selama ni kami x nampak suis dia tu..hehe.. x lame selepas kejadian di tempat karaoke tu dia ade mengadu pada aku yg suami dia ade gepren lain.aku blh dengar je la.nak tolong pun aku bukan pandai memotivasi kan orang ni.mcm mane la suami dia xde gepren lain.dah dia sendiri x pandai jaga diri.rase2 klu dia nampak kan diri dia lebih ayu dan bersopan,nak x suami dia cari lain.dia bukan x cantik.body pun mcm model2 ni.tinggi kulit putih..


klu tengok care pakai,becakap,merokok x ubah mcm "tutttttt"..segan tau nak keluar dengan orang mcm tu.sejak tau die memang serabut punye orang kami semua akan bagi mcm2 alasan klu dia nk ikut pi mane2.waima pi pasar malam sekalipun xkan kami ajak dia.


sekarang x tau le die macam mane.cume kwn aku ade bgtau dia dah becerai sebab laki dia dpt tau dia becinte dgn anak teruna yang juga merangkap kawan suami nye..


moral op the stori:::bile kite dah kawen sesuaikan lah diri kite dengan keadaan sekeliling..jgn sekali2 bg orang pandang negetip pade kite.klu mase bujang kite biase bersosial tp bile dah kawen kurang2 kan lah dan tahu limit nye.x bersosial x semesti nye kite ni ni x maju dan kuno.kadang2 ade gak orang yang dia x suke bersosial untuk melindungi diri dia dari anasir2 jahat di luar sane.. dan orang itu adalah saye..hehe...

Tuesday, 18 May 2010

siape yang x suke makan ikan siakap masak stim ala2 thai??klu ade yg x suke tu mesti dia ade masalah dlm selera rase dia.selalu nye klu kite nak mkn benda2 masak stim ni mesti nampak restoren je.padahal nk masak nye bukan payah pun.gune kaki pun boleh siap.hehe.lalu dgn x je nk telan.selalu gak aku buat sendiri je ikan stim ni.lebih sedap dr restoren punye tau..pastu bahan2 pun kite blh bubuh lebih.meh aku ajar buat mende alah ni.mudah je..

bahan2 nye;;;;
  • 1 ekor ikan siakap sederhana besar..kecik besar same je..dah masuk mulut jd lumat gak..
  • 1 mangkuk air rebusan daging atau ayam
  • 1 sudu kecik air limau nipis
  • 1 sudu kecil kicap cair
  • gula dan garam secukup rasa
  • BAHAN UNTUK DI HIRIS.....
  • 2 tangkai cili padi
  • 1 tangkai cili merah
  • daun bawang dan daun sup sikit.. (tp aku suke banyak)
  • bawang goreng sikit(untuk tabur lepas siap). :;; SEKARANG CARE2NYE PULAK...
  • masuk kan 1 mangkuk air rebusan ke dalam periuk
  • masuk kan bahan2 yg di hiris tadi .biarkan sekejap
  • masuk kan air limau nipis,kicap cair,gula dan garam secukup rasa
  • panaskan periuk pengukus betingkat
  • masuk kan ikan ke dalam pinggan
  • kemidian tuang kan bahan2 yg telah siap di masak td di atas ikan siakap
  • kukus hingga ikan masak
  • angkat dan hidangkan.jgn lupe tabur bawang goreng.
  • makan tu ingat orang belakang same..hehe..

SEKIANNNNNN>>>>

Sunday, 16 May 2010

aku,suami dan bolasepak...



tergerak hati pulak nak citer tentang bolasepak.bukan tenteng pasukan mane yg kuat dan yang lemah.ni tentang aku dan suami aku.kegilaan pada bolasepak.x kisah le liga ape pun.klu ade kesempatan memang kami tengok.seronok tengok bolasepak dengan laki aku ni.sambey tengok dia la jadi pengkritik nye.aku pun tambah2 la sikit.supaye sedap rase.hehe..

biasenye hari jumaat tgk bola kat arena 801.hari sabtu pulak biasenye liga tempatan la jadi pilihan.habis je liga super beralih pulak tgk EPL.mcmtu la jugak hari ahad.benda ni mcm dah jd rutin setiap minggu.kirenye jgn citer la tentang akademi fantasia atau cerekarama tv3 dgn kitaorang.memang x tengok nye.. aku pulak memang x blh layan tv3 ni.banyak sangat iklan nye.dah lame dah aku pangkah stesen ni.

citer balik tentang bolasepak... laki aku ni kejenye seminggu pagi,seminggu malam..jadi klu kena time keje mlm tepakse la aku tgk bolasepak sorang2.laki aku kat tempat keje stanby je nunggu result liga super dan epl dari aku..tp yg aku pasan laki aku ni fanatik kedah..aku lak..mane2 pun blh.hehe..

sebenar nye bukan bolasepak je.kalau ade sukan lain pun kami tengok jugak.tp keutamaan pade bolasepak la.mcm sekarang ade thomas cup kitaorang tengok gak.laki aku je x dapat tgk bnyk game sebab minggu thomas cup dia keje malam.sian...

laki aku kate x ramai orang pompuan yg suke layan bola ni.tp bolasepak pade kuarge aku bukan la asing.dari kecik2 lagi memang kami tengok bolasepak kat tv klu ade siaran langsung.nak ke stadium tu x mungkin la sebab aku x suke behimpit2 dgn orang.tambah2 lak sekarang dah ade anak lagi la aku x mau.selalu gak laki aku ajak pi stadium batu kawan ni klu pasukan kesayangan dia(kedah)lawan kat sini.tp payah le dgn dak maisara yg suke mengamuk ni.

mungkin secare kebetulan saje minat kami same...bnyk benda lain jugak yg x same.yg pasti nye pasukan pilihan untuk piala dunia ni,pilihan kami memang x same..hehe...sori abang!!!!

Monday, 10 May 2010

penat betoi harini.pagi2 lagi dah bangun.kemas2 beg sebab nak kena balik ke pulau pinang dah..petangnye laki aku dah masuk keje.kena la balik pagi ni.mak metua aku lak x sihat sejak dari semalam lagi.sekarang musim orang demam agak nye.takut gak aku klu bejangkit kat maisara.dlm takut2 tu kena gak tempias nye.sampai je kat umah tghari td anak aku start batuk2 dah.dah le anak aku ni penakut makan ubat.dari dulu lagi klu die demam ke ape memang payah sangat nak makan ubat.kalau bagi gak muntah le jawab nye.pastu nasik yg dia mkn tu semua keluar balik.jadi lebih baik x pyh bagi.kat kampung dia asek meragam je.dia memang x suka dok umah orang lama2.semalam pun dia ajak balik dah.dia kata nak tengok tv upin dan ipin dalam bilik dia. lagipun x selesa la dok kat kampung sebab cuaca panas sangat.dia nak tido pun x nyenyak .baru nak pejam mate dah rase bahang menerjah muke.mau x ngamuk sakan.pening gak kepale aku dgn perangai dia semalam..dah le mak metua aku sakit.dia pulak asek menangis.betambah sakit agaknye orang tua tu.bile mak metua aku sakit ni kena la aku turun dapur.selalu nye klu balik kampung mak metua aku yg masak.buat petama kalinye kuarge metua aku makan masakan aku yg ala2 chef tu.hehe..jadi percutian kami ke kampung x menjadi best la pada suami aku.first,dia x dapat makan sambal ayam mak dia.yg kedua,mak dia tebaring saje.rumah pun sunyi.yg ketiga,cuace panas,klu x blh guling2 depan tb sambil bace paper.yang ke empat,anak ku meragam.tp yg keempat tu memeng tejadi setiap kali balik kampung.klu balik kampung aku pun dia tetap meragam.dia x suka dk umah orang lama2.payah kan??

Sunday, 9 May 2010

saye mak budak baru belajar..!!

ni pes time la aku buat blog.sebelum ni asek bace blog orang je..pastu berangan le kan best ade blog sendiri.walaupun aku bkn pandai sangat memblog ni.ni cubaan kedua.bulan lepas ade gak try buat.tp sekerat jalan je.mase mula2 buat dulu agak payah le.sampai luke kepale aku dok garu..aku ni masih baru dengan dunia IT ni.tu yang macam jakun sikit.ekeke..tu la...mase sekolah dulu cikgu suruh belajo betoi2 aku malas.tp mase sekolah dulu bkn cikgu tekan kan sangat bab komputer dan IT ni..mase aku form 5 tahun 97.sekolah pun kat kampung je.mase tu komputer bukan nye banyak.bayangkan la..satu komputer tu kongsi 4,5 orang.aku pulak x suke kongsi2 ni.jd aku mengamalkan prinsip rakan di dahulukan ketiduran di utamakan.haha...

lepas abes sekolah xde plak rase nak amek kursus komputer ke hape..aku tgk member2 aku yg amek kursus komputer tu pun sekarang bkn nye keje pun.ramai yg kawen dok umah je.pastu bile aku tanye ade email x??haqhaaaammmmm x de.... aku punye abang ipar memang mahir bab2 IT ni..kat umah dia memang banyak komputer.bile cuti je aku pi la main game ke ape kat umah dia.

lepas aku kawen dan dapat anak sorang,suami pun mengofer kan diri utk belikan aku laptop ni.mule2 main game je pastu ade brodband.aku pun suke la..mule la blajar ade facebook dan segalenye..paling suke bace blog orang.tu yg tegerak ati nak ade blog sendiri.macam x best je blog aku ni..huh!!biar le>>ni kan blog aku.bukan blog korang pun..ade aku kesahhhh???/

kedah best!!!





  • hari ni balik kampung suami.kat kedah..ingat nak p jalan2.tp penat la.esok je la..blh p makan laksa kat kuala kedah.tp klu kedai tu tutup esok x merase la aku.dah la balik kedah ni jarang2 sekali..walaupun sekarang musim panas tp blh lagi la nak bejalan siang2 hari..sebenarnye aku x berape suka jalan siang sebab anak aku ni x suke panas.bile panas je die nak muntah la..nak balik tido la.nak bantal kuning la..macam2 perangai dia.ikut perangai sape ntah.yg pasti bukan perangai aku la sebab aku ni mase kecik baik ya rabbi...mak yg cakap...

  • esok ingat nak cari kedai cendol yg best la..tp x tau kat mane.kena cari la..mybe kat sekitar menara alor setar tu ade kot.harap2 la..

  • petang sikit nak shoping2 kat pekan rabu jap.nak tengok tudung sehelai dua.tp ramai yg kata pekan rabu barang nye mahai..ala,...sekali sekala beli barang mahai ape salah nye.barang mahai kualiti baik x jd hal kan??