Wednesday, 20 March 2019

PANDUAN BERNIAGA DI SHOPEE YANG DAH BUAT RAMAI PENIAGA UNTUNG BESAR

Hi semua..



Zaman sekarang dah ramai yang lebih memilih untuk membeli melalui online terutamanya di Shopee. Dulu saya sendiri agak was-was kalau nak beli barang melalui online. Susah kita nak percaya pada peniaga online ni memandangkan dulu kita tak banyak sumber untuk tahu sama ada peniaga tersebut adalah scameer ataupun peniaga yang benar-benar boleh dipercayai.





Kebanyakan website beli belah pada ketika itu juga tak de cara dan jaminan untuk mengesan scammer. Tapi sekarang dah lain. Website seperti Shopee, Lazada, Zalora dan banyak lagi akan memastikan peniaga yang menyertai mereka mempunyai rekod yang bersih dan boleh dipercayai.

Sebab itu semakin ramai yang memilih untuk membeli belah melalui Online. Salah satu website yang menjadi pilihan ramai sudah tentu lah Shopee. Jadi apa kata korang mula mengembangkan perniagaan korang dengan menyertai Shopee.



Telah ramai yang berjaya mengaut keungtungan dengan menjual barangan mereka di Shopee.Bayangkan dalam masa sebulan je Shopee dikunjungi oleh hampir 21 juta pelawat.

Apa yang menariknya ialah dengan berniaga di Shopee korang tak payah lagi mengadap phone menanti pembeli. Segalanya diuruskan oleh Shopee yang akan menghantar pesanan kepada anda setiap kali pelanggan membuat bayaran.

Mudah..,kan??

Jadi apa kata mulakan sekarang.Jangan tunggu-tunggu lagi.Cepat dapatkan Ebook Bisnes Shopee yang mengandungi berbagai panduan tips dan trick untuk menjana keuntungan melalui Shopee.



Dalam Ebook ini juga disertakan cara mempromosikan produk secara percuma , dan strategi berniaga tanpa modal di Shopee.Klik sini untuk menempah ------------> Ebook Bisnes Shopee anda..








Monday, 18 March 2019

AN OPEN LETTER TO MY BROTHER ,FRASER ANNING - DR ZULKIFLI MOHAMAD AL-BAKRI

Kalau korang semua follow Senator Fraser Anning di twitter korang mesti tahu yang dia sangat membenci orang islam terutamannya orang islam yang datang ke Australia. Banyak post-post dia di twitter yang meminta agar menyekat kedatangan orang islam ke negara tersebut,



Baru-baru ni , atas komen nya berkaitan insiden di New Zealand, seorang ramaja lelaki mencuri tumpuan dunia apabila remaja tersebut menyerang senator tersebut dengan sebiji telur.

Ramai yang menganggap tindakan remaja terbabit sebagi berani dan dia dianggap hero dunia. Banyak komen dan kecaman juga diterima Fraser Anning berkaitan komen nya itu.




Malaysia juga mengutuk keras komen yang dilontarkan oleh Fraser Anning yang mendakwa kejadian tersebut berpunca dari kehadiran orang Islam yang semakin meningkat dan menjadi punca serangan di Canberra yang menyebabkan 49 orang mati.

Anning turut dikritik oleh ahli partinya sendiri yang kebanyakannya melahirkan simpati terhadap mangsa serangan pengganas berkenaan.

Hari ini Mufti Wilayah Persekutuan , Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri menyampaikan surat terbuka untuk Fraser Anning. Surat tersebut didedahkan di laman twitter nya.



Dalam surat tersebut Dr Zulkifli menulis,  dakwaan Fraser Anning itu memberi kesan kepada lebih 1.8 bilion orang islam di seluruh dunia. Kenyataan Fraser Anning juga hanya berdasarkan propaganda dan khabar angin. 

"Orang yang berpendidikan seperti anda tidak seharusnya bergantung pada khabar angin ketika mengulas mengenai agama yang berusia 14 abad dan diikuti lebih dari 1.8 bilion orang."



Friday, 15 March 2019

BACA PENJELASAN LELAKI INI TENTANG ISU PENCEMARAN SUNGAI KIM KIM: ISTIHAR DARURAT ATAU PUN TIDAK

Rrtikel ini dipetik dari tweet saudara Adrian Lim Chee En di laman twitter nya.

PENCEMARAN SUNGAI KIM KIM: ISYTIHAR DARURAT ATAU TIDAK?








Ada yang desak perisytiharan darurat, ada yang tolak. Tapi berapa ramai yang faham apa yang didesak atau ditolak ni?

Fahamkan dulu "darurat" sebelum capai kesimpulan nak desak atau tolak perisytiharan darurat.

Ada 2 jenis darurat.

A. Darurat Keselamatan:
-Diisytihar oleh YDPA di bwh Perkara 150 Perlembagaan Persekutuan

B. Darurat Bencana:
-Diisytihar oleh PM secara pentadbiran & eksekutif di bawah Perkara 25 Arahan No.20 Dasar & Mekanisme Pengurusan Bencana Negara MKN

Contoh Darurat Keselamatan:
-Darurat Komunis PKM 1948
-Darurat Sarawak 1966 (pergelutan kuasa kjaan negeri & Persekutuan)
-Darurat Mei 1969
-Darurat Kelantan 1977 (pergelutan kuasa pentadbir negeri Pas & kerajaan Persekutuan Umno)

Contih Darurat Bencana:
-Darurat Jerebu Sarawak 1997 (API lebih 600)
-Darurat Jerebu Pelabuhan Klang 2005 (API lebih 500)
-Darurat Jerebu Muar dan Ledang 2013 (API lebih 750)






Darurat Keselamatan:
Apabila diisytihar, undang-undang biasa TIDAK TERPAKAI. Kerajaan berkuasa gubal APA2 UNDANG2 meskipun ia melanggar dengan Perlembagaan Persekutuan.

Contoh: Kerajaan boleh tahan tanpa bicara orang-orang yang mengeruhkan keadaan.

Tempoh Darurat Keselamatan juga tidak terhad, maka timbul persoalan penyalahgunaan kuasa.

Contoh: Darurat Sarawak 1966, Darurat Mei 1969 & Darurat Kelantan 1977 yang disenaraikan di atas hanya dibatal pada tahun 2011.
(Dalam erti kata lain, darurat2 tersebut bertahan hampir 45 tahun!)


Darurat Bencana (yang bawah MKN):
Apabila diisytihar, membolehkan penggembalengan & kerahan bantuan diambil alih oleh kerajaan Persekutuan, Kementeriannya & agensi2nya. Pembiayaan pengurusan, pemulihan & sebagainya ditanggung oleh kerajaan Persekutuan.

Namun, seperti Darurat Keselamatan, 'kebaikan' Darurat Bencana adalah subjektif & perlu diteliti pro kontranya secara case by case.

Ia hanya diisytiharkan jika betul2 TIADA PILIHAN LAIN & kuasa yang darurat adalah SATU-SATUNYA percubaan untuk menangani masalah. (Percubaan ye, bukan jaminan)

Kedua-dua Darurat Keselamatan & Darurat Bencana boleh diumum untuk Pasir Gudang, kalau betul2 tiada pilihan lain.
-Blh DK, sbb peruntukan DK sangat luas- "keselamatan, ekonomi, nyawa terancam".
-Blh DB, sbb ini kan "bencana".


Tapi sebelum argue nak darurat ke tak, teliti secara rasional:
Ada tak benda yang tidak mampu dilakukan sekarang sebab bukan darurat?
Ada tak kerja yang hanya mmpu dibuat dengan adanya darurat?

Kalau takde, buat apa nak perintah berkurung, jadikan bandar dead town, jejaskan semangat federalisme dan lain-lain? Gila kah?

Kene faham. Darurat bukan magic dimana sekali pakai semua masalah setel. Ia hanya diisytihar jika memang TIADA PILIHAN LAIN, maka TERPAKSA CUBA darurat yg tidak menjamin apa-apa penyelesaian.

Sebab tu jarang darurat diisytihar, kecuali Komunis 1948/ Mei 1969. Itupun masalah tak selesai pada ketika itu.

Perlu darurat ke tak, (tanya soalan-soalan sebegini:)
i) Kerajaan negeri takde duit sebab tu Federal kene biayai segala kos? Tidak.
ii) Wujud ketegangan antr negeri & pusat sbbtu kerja tdk blh diselaraskan? Tidak juga.

So nk isytihar darurat kenapa? Yang desak darurat, faham ke tak apa yang dituntut ni?

Jika perisytiharan darurat mendatangkn lebih banyk benefit berbanding tiada darurat, desaklah darurat. Sebab itu satu2 nya percubaan yang ada dan kita rela gadai segalanya.

Memandangkn tiada benefit mampu dicapai dengan darurat, malah lebih parah keadaan terjadi, tak perlulah isytihar darurat.

Sebenarnya pemimpin2 kerajaan dahulu pun tau kesan darurat, tapi memilih untrk pura-pura tidak tau & desak perisytiharan darurat bagi mengeruhkan keadaan & raih sokongan politik.

Saya tunjuk dalam tweet berikut.

Tau tak, zaman Najib PM, lebih 220 RIBU (lebih 10 kali ganda sekarang) mangsa terkesan dengan banjir 2014. Berpuluh2 mati, kerosakan rumah bagai cecah berbilion2.

Najib (Umno) tak isytihar darurat meskipun didesak Ketua Penerangan Umno si Annuar Musa.







Alasan Najib pada ketika itu: Sebab darurat tak boleh claim insurans.

TIPU. Sebab ada ke takde darurat, insurans memang tidak cover kerosakan akibat bencana alam seperti banjir, melainkan awak tambah premium untuk melindungi bencana alam.











Dua jenis pro-darurat:

A. Bona fide. Niat ikhlas. Dia tidak faham kesan darurat tapi ingat secara ikhlas darurat pnyelesaian masalah. So dia desak darurat.

B. Mala fide. Niat keji. Dia faham kesan darurat lebih parah. Tapi dia sengaja desak sebab nak keruhkan keadaan.


Kita sebagai manusia yang berhati perut kalau nak desak sesuatu, biar desakan itu ikhlas.

Kalau nak darurat, pastikan dulu darurat membuahkan faedah kepada mangsa2. Jangan jadi manusia keji ambil kesempatan atas musibah ini untuk berpolitik. Mangsa-mangsa tu bukan modal untuk kembali berkuasa.

ANAK TAK NAK MASUK SEKOLAH SEBAB NAK TENGOK LORI BOMBA..APA YANG DILAKUKAN SI AYAH BUAT NETIZEN TERHARU

Macam-macam karenah anak-anak yang kita terpaksa hadap lagi-lagi bagi anak yang dah mula ke sekolah. Setiap pagi nak menghadapi mood mereka yang tak menentu bukan nya perkara mudah.



Kalau tak pandai kawal , kita sendiri pun boleh naik angin juga. Tapi kita perlu ingat anak-anak kecil ini hanya inginkan perhatian kita.Tak salah jika kita memberi apa yang mereka mahu asalkan ianya tidak melampau batas.

Seperti yang berlaku pada anak kecil ini, tindakan nya yang tidak mahu masuk sekolah gara-gara ingin melihat lori bomba yang lalu dihadapan sekolah membuatkan siayah sanggup membaca ank kecil ini ke balai bomba bagi merasai pengalaman menaiki lori bomba.









jelas tergambar kegembiraan pada wajah sianak apabila dapat merasai pengalaman menaiki lori bomba.

Saudara Zulhelmi atau dikenali sebagi Amy Madusa yang juga merupakan seorang jurugambar berkongsi beberapa gambar yang diambil ketika bersama anknya di Balai Bomba Pandan Indah.




Tindakan nya itu juga mendapat pujian ramai dan and yang menggelarnya sebagai Father Of The Year.






Untuk pengetahuan semua staf-staf bomba sentiasa mengalu-alukan kedatangan pelawat-pelawat kecil ni sebagai memberi pendedahan kepada mereka agar mereka juga mempunyai minat untuk menjadi anggota keselamatan.

Kalau korang ada anak yang minat nak jadi ahli bomba boleh la bawa mereka ke balai bomba berdekatan.

"CIKGU, KAMI TAK PERNAH MAKAN PIZZA" LIHAT APA YANG DILAKUKAN GURU INI AGAR ANAK MURIDNYA DAPAT MAKAN PIZZA

Kerjaya sebagai guru memerlukan seseorang tu perlu dekat dengan pelajar mereka. Guru ni dekat nya seperti ibu dan ayah. sebab itulah ianya dianggap kerjaya yang sangat mulia.






Seorang guru mendapat pujian ramai selepas beliau berkongsi satu pengalaman sewaktu mengajar mengajar disebuah sekolah di Daro, Sarawak.

Kisah Alia Nadiera itu bukan sahaja mendapat pujian netizen malah pihak Pizza Hut sendiri yang sanggup menghantar Pizza untuk santapan anak-anak di sekolah tersebut.





Haritu ajar tajuk makanan dgn year 2. Then i ask,  siapa pernah makan pizza?  Nobody raised their hand.  Then, sorang budak ni 'cikgu, kami tak pernah makan, tu dia sorang ja pernah rasa pizza'

Pizza is like something realllllyyyy high end for them.  Mcm kita beli makeup la.  Kalau ada yg high end punya tu mmg jaga gila gila macam baby baru lahir.  Gituuuu 

I terdiam and was like seriously kids ðŸ˜­

I feel very sorry for them. But yeah man,  pizza hut is 2 hours away la paling dekat.  So,  i bgtau my mum. Luckily my mum mmg legend buat2 roti ni. And,  taadaaaa mini pizza project for my minions. I hope that this is enough to give them their very first pizza experience 



So here we are. Sedang menikmati pizza mini. On my birthday.  Food makes me happy so i make people happy by giving them food. Thats what i always do ðŸ™†






By the way,  the whole school gets to taste the pizza because its SKM and its only 32 of my kids. 🙆

(Ramai pulak tanya,  SKM tu sekolah kurang murid. Satu sekolah hanya ada 32 org murid)







Tweet tersebut telah mendapat lebih 6000 retweet dan mendapat perhatian pihak Pizza Hut .



Pizza Hut bersetuju untuk menghantar Pizza kepada anak-anak bertuah ini supaya anak-anak ini gembira

We're so touched by your story. Sorry we can't be nearer to you, but jgn risau. Kami akan hantar ðŸ• to your kids! Pizza is our love and joy. And we want eveyone to be able to enjoy it! Drop us a DM and we'll deliver some over. Jauh dari segi kilometer, tapi dekat di hati.❤


SUHAIMI SAAD ADALAH CONTOH TOXIC PEOPLE YANG SEMUA ORANG PATUT ELAK KAN

Hye semua..



Sebenarnya saya malas nak menulis tentang isu Suhaimi Saad ni. Tapi bila ramai yang bagi terlalu banyak perhatian pada dia, tergerak juga la jari ni nak menulis sesuatu sebagai teguran untuk korang yang membaca ni.

Jelas Suhaimi Saad ni antara toxic people yang  yang kita patut elak kan. Bila kata "perlu dielak " kan tu bermakna kita tak payah pedulikan dia. Biarkan dia dengan pendapat-pendapatnya.

Bila kita sebarkan apa yang dia luahkan sedikit sebanyak dia berjaya menyampaikan rasa hati dia kepada umum.

Kita nak sekat dia dari meluahkan pendapat-pendapat bodoh tapi dalam masa yang sama kita membantu dia menyebarkan fahaman dia.

Bila difikir-fikir siapa yang paling  bijak??





So lepas ni elak kan berkongsi pendapat toxic people di sosial media. Kalau kita takut fahaman mereka menular pada orang lain, kita yang patut berhenti dulu menyebarkan nya.

Contoh toxic people yang patut korang elak kan ialah mereka yang semua isu dia nak ulas walaupun pendapat nya tu tak diperlukan.

Ataupun mereka yang suka mengeluarkan pendapat yang menghina , menjatuhkan semangat orang lain dan juga yang memburuk kan hubungan dua pihak.

Please avoid toxic people at all. Diaorang cuma nak lihat kita berasa tak bahagia. Jangan bagi terlalu banyak perhatian pada mereka.Let them say whatever . Korang balas je dengan diam dan jangan pedulikan dia.

Dear Toxic people.. Korang tak rasa ke letih asyik complain itu ini tentang orang lain tapi diri korang sendiri pun tak bahagia. Dont search for happiness dengan cara menjatuhkan orang lain dengan pendapat-pendapat bodoh korang.





Thursday, 14 March 2019

LIHAT APA YANG ANAK-ANAK LELAKI INI BUAT UNTUK MENCERIAKAN AYAH MEREKA SEMPENA HARIJADI KE 62

Seorang lelaki dari New Jersey pasti tidak akan melupakan hari jadi ke-62 nya selepas anak-anaknya mencatatkan nombor telefonnya di sebuah papan tanda di pinggir jalan besar yang membuatkan orang ramai membuat panggilan dan  mengucapkan selamat kepadanya. Setakat ini Chris Ferry telah mendapat lebih daripada 15,000 panggilan dan teks daripada orang ramai di seluruh dunia.



Setiap kali sambutan harijadinya anak-anak nya akan membawanya ke restoran dan kemudian memaklum kan kepada pelayan bahawa hari tersebut adalah harijadinya. Anak-anak nya suka mengusiknya dan dia akan tersipu malu dan tidak selesa apabila pelayan membawa kek ke meja mereka.

Pada tahun ini, mereka membuat sesuatu yang baru dengan menyewa papan iklan di luar Linwood dan meletak kan nombor telefon ayahnya diatas papan tanda tersebut.

Awalnya mereka fikir ia akan menjadi satu jenaka namun lama kelamaan ianya mula tidak dapat dikawal apabila  Chris Ferry mendapat beberapa panggilan daripada orang asing secara rawak selepas gambar papan iklan tersebut menjadi viral.





Papan iklan itu dinaikkan pada 6 Mac, dan pada 12 Mac Chris Ferry telah menerima lebih daripada 15,000 panggilan dan teks hari lahir dari orang ramai di negara-negara seperti Filipina, Kenya, Luxembourg, Ireland, Guatemala, Nepal dan Australia.

Dia sebenarnya cuba menjawab setiap panggilan dan menjawab semua teks pada mulanya, tetapi akhirnya dia  menukar mail suaranya kepada "terima kasih kerana memanggil untuk mengucapkan selamat hari jadi, saya benar-benar menghargai ...".

Chris Ferry mendakwa dia mendapat 10 hingga 600 panggilan dalam masa hanya beberapa minit. Disebab kan itu dia tidak dapat lagi menggunakan telefon bimbitnya seperti biasa.


Chris mengetahu mengenai prank yang dilakukan oleh anak lelakinya pada Khamis minggu lalu ketika dia mendapat panggilan dari seorang lelaki bernama Nick yang ingin mengucapkan selamat ulang tahun kepadanya. "Bagaimana anda tahu hari jadi saya datang?" Ferry bertanya, lelaki itu menjawab "Saya melihatnya di papan iklan".

"Ayah saya memandu dengan serta-merta ke papan iklan itu dan mengambil gambar dengannya," kata seorang anak lelaki Ferry kepada CNN.




Memandangkan hari ulang tahun ke-62 Chris sudah berlalu itu tidak menjamin yang dia tidak akan menerima lebih banyak panggilan kerana papan iklan tersebut tidak akan diturunkan sehingga bulan April.

Chris hanya ketawa dengan apa yang berlaku jadi anak-anaknya mencadangkan tahun depan mereka boleh menyewa papan iklan yang lebih besar.

APA YANG BOLEH IBU MENGANDUNG LAKUKAN SEPANJANG MENANTI HARI UNTUK BERSALIN

Hello...helloo..ada orang ke yang nak baca ni??



Tahun 2006 when i was pregnant anak pertama, rasa lambat sangat baby nak keluar. Sepanjang 9 bulan tu saya lalui dengan rasa bosan yang tak tahu nak buat apa.

Maklum la, anak pertama . Kalau anak dah 3,4 orang mungkin tak timbul pun isu bosan nih..Hahah.. Tapi sebab anak pertama dan masa tu saya tak bekerja dan  setiap hari tunggu suami balik kerja pun saya rasa cukup lama.




Bila orang tanya pasal kandungan je mesti saya kata "lambatnya nak bersalin.." sampai orang menyampah dah dengar.

Untuk bakal-bakal ibu mungkin korang pun sedang melalui apa yang saya pernah lalui. So hari ni lets me share some tips untuk korang lalui tempoh kehamilan korang tanpa rasa bosan menunggu.

Berjumpa dengan kawan-kawan atau saudara mara.

Mungkin ada ibu mengandung yang moodnya tak menentu. Selalu rasa nak marah dan rimas. Korang boleh keluar dan berjumpa dengan kawan-kawan atau pergi melawat saudara mara. 

Saya sendiri pernah pulang sekejap ke kampung sebab nak jumpa mak , anak saudara dan adik beradik lain. Bila kita berinteraksi dengan ramai orang tak la bosan sangat sendirian di rumah.Tapi kena ada persetujuan dari suami juga tau.

Rasanya dia ok je dan izinkan memandangkan dia sendiri tahu yang kita bosan di rumah.

Bercuti bersama suami atau Babymoon.

Diusia kandungan 6-8 bulan , ramai ibu mengandung yang dah tak mengalami morning sickness atau alahan yang teruk. Ambil peluang ini untuk pergi bercuti sebelum korang melahirkan anak.

Selepas melahirkan anak nanti korang mungkin tak akan dapat pergi bercuti dalam masa terdekat ke tempat-tempat best memandangkan korang kena melalui confinement process yang agak lama. So masa ni lah yang perlu korang gunakan untuk berehat dan meluangkan masa dengan suami.

Jangan bercuti dalam keadaan kesihatan yang tak baik sebab ianya mungkin akan mengubah mood percutian korang. Ada juga wanita hamil yang mengalami alahan sepanjang dia hamil. Yang ni memang tak sesuai nak pergi bercuti.

Belajar ilmu menguruskan anak kecil.

Banyak laman web yang berkongsi tips dan panduan menguruskan anak yang baru lahir. Korang kena tahu beberapa perkara sebelum melahirkan anak terutamanya bab breastfeeding, jaundice dan premature birth.

3 benda ni sangat penting untuk korang belajar. Gunakan tempoh sepanjang mennati kelahiran ni dengan belajar perkara-perkara penting tentang proses melahirkan dan juga penjagaan bayi.

Korang juga boleh gunakan masa ni untuk berbual dengan mereka yang lebih berpengalaman untuk korang dapatkan lebih banyak ilmu. Gunakan sosial media untuk dapatkan lebih banyak maklumat. Namun hati-hati kerana tak semua maklumat tu benar dan korang kena juga dapatkan nasihat dari yang lebih pakar.




Belajar ilmu agama (bagi orang islam)

Bila korang dah melahirkan anak nanti korang akan ambil masa yang sangat lama untuk menyesuaikan diri korang dengan masa yang tidak teratur.

Jadi sementara ada masa ni boleh la korang pergi belajar mengaji atau mendengar kuliah agama. Ianya terapi juga bagi ibu mengandung. Malah anak dalam kandungan pun suka je dengar orang mengaji ni tau. 

ok..tu je..kalau ada yang nak kongsi kan tips lain boleh la tinggalkan komen di bawah.


Wednesday, 13 March 2019

INI LAH WANITA YANG AKAN DIPAKAIKAN 2 GELANG DARI API NERAKA

Assalamualaikum..



Saya ni tak banyak barang kemas. Barang kemas yang rosak dan dah tak boleh di patri semula atau yang memang tak boleh dibaiki semuanya saya dah jual. Sayang memang sayang sebab setiap satu barang kemas tu ada kenangan nya.

Bukan senang nak dapatkan seurat emas bagi rakyat marhaen macam saya. kena kerja kuat, menyimpan, tahan selera nak itu ini. Main kutu pulak..Fuhh!!! mencabar..

Tapi bila dah dapat lepas tu rosak , rasa sedih la jugak.Saya ni ganas tau /Walaupun duduk rumah cuma buat kerja-kerja rumah tapi boleh rosak juga barang kemas tu.





Ada yang putus sebab tersangkut kat benang pakaian, tersangkut kat hanger , tu pasal rosak. Bila dah 2,3 kali dipatri makin lama makin tak boleh disambung lagi. So kita jual je la. dah jual, nampak duit hilang la sedih tu..Hahaha..

Bercakap pasal barang kemas ni saya kongsikan sesuatu khas untuk para wanita tentang wanita yang dipakaikan 2 gelang dari api neraka? Tahu tak siapa wanita tu?

Wanita tersebut ialah wanita yang gemar memakai perhiasan emas tapi tidak mengeluarkan zakat atas perhiasan tersebut.

Tak dapat dibayangkan betapa panas nya gelang  api neraka tersebut hinggakan kaum wanita ini meraung-dan merayu meminta keampunan namun jerita mereka hanyalah sia-sia.

Sesiapa yang ada emas dan nak bayar zakat emas boleh la rujuk di sini , untuk tahu sama ada korang layak untuk membayar zakat emas atau pun tidak.\

Bye..




Tuesday, 12 March 2019

RESEPI PISANG GORENG RANGUP DAN SEDAP

Hye ..

Malam tadi anak-anak request nak sarapan pisang goreng. Kebetulan ada pisang masih berbaki dalam peti sejuk. So dapat buat pisang goreng  untuk diaorang la pagi ni.



Anak-anak saya ni bukan jenis makan banyak. Jadi pisang 5 biji pun dah cukup untuk diaorang berdua.

Selalunya kalau buat pisang goreng mesti tak jadi. Melekat kat kuali la, pisang lembik la, adunan tak melekat kat pisang la, macam-macam masalah..

Tapi kali ni saya buat ikut resepi dari blog kak Azie Kitchen. Dia siap buat video  disini .Sebab tu yakin mesti jadi. Dan pisang goreng tu rangup sangat dan sedap. Anak pun suka siap bawak bekal pi sekolah.

Untuk resepi ni saya kurangkan bahan-bahan nya sebab pisang tak banyak.




Bahan-Bahan Pisang Goreng

5-6 biji pisang

1 cawan tepung beras
2 sudu besar tepung jagung
1/2 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 biji telur
air secukup nya.

2 cawan Minyak untuk menggoreng

Cara-Cara nya.

Panaskan minyak dalam kuali.

Masuk kan semua bahan kecuali pisang kedalam 1 bekas dan kacau sebati. Adunan tak boleh terlalu cair atau terlalu pekat.

Asalkan melekat kat pisang pun dah cukup.



Asingkan satu senduk kecil bancuhan ke dalam bekas lain dan masuk kan 1 senduk kecil air kedalam nya. Ketepikan.

Potong pisang pada 2 bahagian dan celup ke dalam tepung .

Bila minyak dah panas, goreng pisang yang dah di celup dalam bancuhan tepung tadi.

Masa pisang dah separuh masak, siram bancuhan yang cair tadi ke dalam kuali. Siram tinggi-tinggi dan perlahan.

Boleh rujuk video pada link yang saya kongsikan di atas.



Kemudian balik-balik kan pisang dan bila dah garing boleh la angkat dan hidang kan.

Bila pisang goreng dah sejuk pun, ianya tetap rangup .

Yang saya buat ni tak la secantik Kak Azie buat tapi tetap sedap. kena berlatih kerap lagi ni supaya dapat kerak yang lebih cantik.

Korang try la resepi ni.Memang sedap dan terima kasih pada kak Azie..