Skip to main content

Posts

APA JENIS MAKANAN YANG MENGGUNAKAN LEMAK BABI (LARD)

Saya bukan lah traveler atau food hunter yang selalu kesana sini mencuba berbagai makanan luar. Tapi saya selalu menonton berbagai rancangan masakan dan dokumentari tentang makanan dan masakan luar negara.

Sedikit sebanyak memberi saya pendedahan berkaitan makanan dan masakan. Tak la kita ni dilabel sebagai kaki makan saja. Hahha.

Penting untuk kita tahu tentang masakan dan makanan luar  memandangkan kita ni orang islam yang  memang dilarang untuk makan makanan yang mengandungi bahan tidak halal.



Kali ni saya nak bercerita tentang penggunaan lemak babi dalam masakan. Mungkin ada yang rasa , betul ke ada lemak babi yang dimasuk kan dalam makanan? kenapa banyak sangat makanan yang boleh letak lemak babi? Macam tak logik je.. Tak kan Kek dan desert pun ada lemak babi?? Tak kan la laksa dan mee pun diaorang nak letak lemak babi?

Percaya atau tidak, lemak babi boleh la diumpamakan sebagai penyedap dalam masakan. Macam kita guna serbuk perasa la. Dalam mee goreng pun letak serbuk perasa, l…

JANGAN SKIP IKLAN KALAU ANDA TONTON VIDEO DI CHANNEL YOUTUBE INI

Waktu lapang saya memang suka tonton video di youtube. Ada banyak video yang bagus dan menarik di Youtube. Salah satunya ialah Channel Azfar Badrul. Kalau tonton video di Azfar badrul Channel ni saya pastikan yang saya tak skip iklan. Nak tahu kenapa??



Channel Azfar Badrul ni banyak mendedahkan kita dengan kisah-kisah tentang kemiskinan di Malaysia. Dah banyak tempat yang di terjah untuk membantu mereka yang kesusahan.

Ini adalah salah satu sebab kenapa bila korang tonton video dari Channel Azfar ni, korang tak patut skip iklan. Ini kerana pendapatan yang diterima Azfar melalui Youtube ni, disaluran kepada mereka yang kesusahan.



Kita nak derma setiap hari mungkin kita tak mampu dari segi kewangan dan masa tapi ini adalah salah satu cara untuk kita turut sama membantu dan melibatkan diri dalam usaha murni Azfar Badrul.



Sumbangan wang tunai turut ditunjuk kan dalam setiap video. Jadi korang boleh nampak wajah-wajah ceria, gembira dan terharunya bila mereka menerima sedekah. Dalam tak …

HAIQAL HANAFI KONGSI TIPS KEJAYAAN DINOBATKAN SEBAGAI RAJA PECUT ASIA TENGGARA

HAIQAL HANAFI RAJA PECUT ASIA TENGGARA 

Tahniah untuk Haiqal Hanafi yang dinobatkan sebagai Raja pecut Asia Tenggara apabila beliau menjuarai acara 100m lelaki di Sea Games Manila 2019.


Haiqal mencatat masa terpantas 10.35s mengatasi pelari dari Thailand Ruttanapon Sowan yang mencatat masa 10.49s  diikuti rakan senegaranya, Lac bandit Chuanchai juga dari Thailand di tempat ketiga  dengan catatan masa 10.52s.

Menurut Haiqal, rahsia kejayaan nya ialah solat 5 waktu, restu kedua ibu bapa,  solat hajat setiap malam, berdoa dan tawakal.



Di laman twitter nya dia meluahkan perasaan seolah-oleh tidak percaya dan berasa seperti bermimpi apa bila dinobatkan sebagai Raja Pecut Asia Tenggara.





Biodata Haiqal Hanafi Raja Pecut Asia Tenggara Sukan Sea Manila 2019 Nama penuh: Mohd Haiqal Hanafi
Tarikh lahir: 29 April 1999
Umur: 20 tahun (2019)
Tinggi: 169 sentimeter
Acara: 100 meter lelaki, 200 meter lelaki
Asal: Senawang, Negeri Sembilan







REVIEW DAN SINOPSIS KDRAMA CHOCOLATE 2019

Hi semua..

Sekarang banyak betul Kdrama yang best-best. Tapi korang perasan tak genre kdrama ni macam bermusim jugak la. Sekarang dah makin kurang Kdrama dengan genre fantasy. Tapi lebih kepada cinta yang lebih serius dan matang.



Contohnya macam cinta dalam perkahwinan dan alam pekerjaan. Kalau beberapa tahun sebelum ni genre fantasy dan horror memang mendominasi di banyak saluran tv yang menyiarkan Kdrama.

So untuk Kdrama terkini yang sedang ditayangkan saya nak review sikit tentang Kdrama tajuk Chocolate. Drama ni dibintangi oleh Ha Ji Won dan Yoon Kye Sang.




Kalau korang masih ingat Ha Ji won ni pernah berlakon drama Secret Garden pada tahun 2010. Memang meletup habis drama tu. Sekarang umurnya dah 41. Tapi masih cantik tau.

Yoon Kye Sang pulak adalah bekas anggota kumpulan G.O.D dulu. Banyak drama2 yang dia berlakon cuma watak sampingan saja.

Ok..jom baca sinopsis Drama Chocolate 2019. Posting ini saya dah kongsikan di laman IG saya dan facebook. Cuma tak lengkap saja. So ini dia …

KERUSI RODA YANG SELAMAT DAN TAHAN LASAK UNTUK BERCUTI DAN UMRAH

Hi semua..

Alhamdulillah sekarang dah masuk musim cuti sekolah dan ramai jugak kawan-kawan saya yang tengah buat persiapan nak bercuti bermula disember nanti. Ada juga yang pertengahan disember nanti nak pergi menunaikah Umrah di tanah suci.



Bila nak pergi bercuti dan menunaikah umrah dah tentu kita yang membawa orang tua ni berharap orang tua kita akan rasa selesa dan rasa selamat sepanjang menunaikan umrah atau pun bercuti. Ada mak ayah kita yang menolak untuk ikut kita kemana-mana sebab dia risau akan menyusahkan kita.Betul tak?


Untuk memudahkan dan buat mak ayah tak kan menolak untuk ikut bercuti saya nak perkenalkan Wheelchair yang tahan lasak dan selamat untuk bercuti dan menunaikan umrah. Memang banyak Wheelchair di pasaran tapi yang betul-betul selamat dan mudah digunakan ialah  dua jenis kerusi roda ini iaitu

1- Comfy Wheelchair Black Aluminium Lightweight Easy Carry Transit with Carry Bag 8.5kg (17")

2- Lohas Wheelchair Blue Air Compact Lightweight Travel w/ Bag 8.5kg …

SUAMI JANGAN BERKIRA DENGAN ISTERI KALAU UPAH MENYUSU ANAK PUN ISTERI TAK MINTA

Hi semua..


Saya teringat masa baru-baru lahir kan anak pertama saya berpantang di kampung ada kawan mak saya datang rumah. Sembang punya sembang dia cerita la pengalaman masa dia lepas lahirkan anak. Tiap kali dia bersalin suaminya akan belikan hadiah untuk dia.

Selalunya belikan kain dan dia akan buat la baju kurung . Kemudian yang paling best suami dia akan bagi imbuhan atau boleh la nak kata upah sebab menyusukan anak-anak.

Best kan jadi ibu ni??

Saya yang dengar pun rasa macam nak minta je upah dan hadiah. Tapi tidak le saya minta.Hahahah..

Sebab saya fikir ni kan anak saya, tak kan lah saya nak minta upah menyusu kan anak pulak. Itu lah yang dinamakan tolak ansur.

Kalau kat Malaysia ni, cer korang minta upah menyuskan anak kat suami korang. Tak pasal-pasal orang kata "Ibu jenis apa ni..menyusu pun nak minta upah." sedangkan benda tu tak salah pun. Korang boleh je minta dan suami wajib bagi mengikut apa yang dipersetujui oleh korang suami isteri.

Tapi cuba korang fikir …

KEDAI BIHUN SUP SEDAP DI BUKIT MINYAK PULAU PINANG - BIHUN SUP PAK HARUN

Hi semua. 
KEDAI BIHUN SUP SEDAP DI PULAU PINANG- BIHUN SUP PAK HARUN  Selalunya order bihun sup je. Tapi kali ni tekak nak makan mee sup pulak. Saya sendiri pun tak pernah makan kat kedai ni. Suami je yang selalu datang makan sini dengan kawan-kawan dia. Kali ni dia bawak bini dia pulak datang makan sini.





Hanya bini dia je yang boleh menentukan sama ada sup kat sini betul-betul sedap atau propa je. Hahaha.. Kedai bihun sup yang daging melimpah ruah ni namanya Kedai Bihun Sup Pak Harun terletak di Bukit Minyak.
Memang sentiasa ramai orang dan dibuka cuma pada hari bekerja. Sabtu Ahad tutup. tengahari pun ramai, petang pun ramai. Kalau nak datang masa tak ramai orang kena datang pagi la..dalam jam 9-10 pagi tu tak berapa ramai orang. Jam 4 petang biasanya diaorang dah nak tutup.
Tapi mana la tau kalau2 rezeki korang jam 4 dia masih buka.


Suami order bihun sup dan saya order mee sup. Ada disediakan dua sambal. Satu sos cili dan satu sambal kicap. Harganya pun berpatutan. Murah sangat l…

CARA GORENG IKAN MASIN SUPAYA RANGUP DAN TAK LIAT

Hi semua.. Saya bukan penggemar ikan masin. Tapi suami saya suka betul ikan masin. Padahal dia bukan makan ikan segar ni. Kalau seminggu mesti 3,4 kali dia nak saya gorengkan ikan masin.
Kalau boleh hari-hari dia nak ikan masin. tapi sebab saya ni sayang laki, tak mau dia kena darah tinggi ..tidak la saya nak gorengkan hari-hari kat dia. Biasanya kalau balik kampung saya di Beruas, dia akan beli ikan masin kedera.
Alah..yang sisik banyak tu. Yang tu saya pun suka jugak. Tapi kalau yang kering sekeping gitu saya tak suka. Keras dan rasanya kosong.

Contohnya macam ikan kering ni. Yang ni suami saya suka sangat nih. Dia siap beli dua bungkus. Ini ikan kering haruan. Dia beli kat Pendang. Kalau korang biasa dah dengan bendang, ikan haruan ni memang bendang tu tempat dia la. 





Harga dia tak la mahal sangat pun. Sebungkus ada dalam 3-4 ekor. Harganya rm5 je. Tapi agak masin sikit la. Mungkin sebab dia nak pastikan ikan ni tak hanyir. Sebab ni kan ikan darat. Ikan darat ni kalau buat ikan ma…

TOP RESTAURENT'S TO CHECK IN PENANG, MALAYSIA

Pulau Pinang sangat terkenal dengan pelbagai makanan yang sedap dan pernah mendapat julukan Syurga Makanan. Tak hairan lah sesiapa yang datang ke Penang pasti mencari-cari tempat makan yang sedap malah penduduk disini juga masing-masing mempunyai tempat makan pilihan selera mereka sendiri. So korang jangan pelik apasal saya  ni susah sangat nak kurus.😭😭



Korang yang memang tinggal di Penang tahu la  banyak sangat makanan sedap-sedap. Kalau kau kata kat sana sedap, nanti ada la menyampuk bagitau kat sinun lagi sedap. Gitu lah betapa banyaknya restoran yang sedap-sedap di Pulau Pinang ni

Mungkin makanan-makanan disini ada terdapat di negeri lain juga tapi terdapat keunikan dan kelainan pada makanan tersebut apabila diberikan sentuhan unik menggambarkan negeri Pulau Mutiara ini.🏝

Sebab tu jangan kata "eleh..kat tempat aku pun ada makanan ni..😒😒" Memang la ada tapi rasa tak sama okay. Jom Saya nak perkenalkan beberapa restoran best yang korang patut cuba di Pulau Pinang ni.