Khamis, 24 Julai 2014

BAJU MELAYU ZIZAN RAZAK YANG BIKIN PANAS

Assalamualaikum...


Ramai pulak yang mengadu tak puashati dengan Jakel.
baca tak kat facebook??
Katanya kualiti kain tak setanding dengan harganya.
Jahitan nya pun tak kemas..
Masa beli tak boleh buka kotak
Dah sampai rumah buka kotak,
Terus kena darah tinghi.hahaha

Aku dengan suami memang tak pernah membeli kat Jakel
Walaupun tengok ramak jugak kawan2 yang
Cerita diaorang membeli baju raya kat sana
Tapi aku dengan suami
Lebih suka beli kat kedai biasa je.
Kalau baju melayu pi ja kat pekan Rabu
Alor setaq tu..belambak tukang jahit kat situ.
Murah pun ye.kualiti kain
Jangan cakap la..
Memang terbaik.nak beli yang dah siap pun ada.
Tempat lain pun banyak jual baju melayu.


Aku heran jugak dengan orang yang sanggup
Beli baju melayu yang harga 150-200 ni.
Tak rasa mahal ke?
Mungkin sebeum ni dia tak tahu harga
Baju melayu.jarang beli kot.
Beli mahal2 pun bukan pakai selalu.
Hari raya pertama tu je kot pakai.

Pakai solat jumaat??
Takkan tiap2 minggu baju tu?
Tambah sekarang ni ramai yang
Pi solat jumaat pakai seluar dan baju kerja je.hehhe..
Mana dan nak balik tukaq baju.

Pilihan kat tangan masing2.
Masa beli tu kalau staf kedai tu,
Tak bagi buka kotak ka,
Tak bagi try ka,
Tak payah la beli.
Mesti ada yang tak kena kalau dia macam2 sangat.
Mana ada orang jual baju tak boleh try
sebelum beli...kan??
Beli kain kapan pun
Kita nak kena belek kain dia,
Nak kena cek kot2 ada kotor ka,
Ni kan pula baju raya.

Tok sah dok pikir positif sangtla.
bila dah kena tipu mula meroyan tak tentu hala.

Sekian..

Selasa, 22 Julai 2014

SAMPAI SEKARANG TAK DAPAT LAGI HADIAH DARI TOTAL IMAGE NI..


Assalamualaikum...

Ini lah satu2 nya hadiah yang sampai sekarang belum dapat lagi..sedih la jugak..tak tahu la apa pasal tak sampai2 lagi...sebab hadiah tu sepatutnya dihantar oleh pihak TOTAL IMAGE la..Tapi macam mungkir janji je..

Aku pun email la pihak total image..jawapan nya agak mengejutkan..tapi diorang dah janji nak pos hadiah tu walaupun diorang sendiri taktahu siapa yang menang sebab belum disahkan oleh tuan blog sendiri.

Agaknya Nanie lupa kot.hehe...

Sekian...

Isnin, 21 Julai 2014

KENAPA BERIYA -IYA SANGAT NAK RAYA NI?

Assalamualaikum..

Setakat ni aku dah buat 4 jenis kuih raya.
Tahun ni memang tak de beli kuih raya.
Semuanya buat sendiri.
Resepi semuanya google je.hehhe..
Terima kasih la kat blog2 yang berkongsi resepi
Biskut raya tu..

Ada yang pelik sebab aku beriya2 buat kuih raya.
Padahal aku dengan suami bukan makan
Pun kuih raya nih..
Tahun2 lepas kami beli je untuk tetamu2.
Tu pun tak banyak.
Balik kampung mak mertua bagi lagi kuih raya.
Jadi buat apa sibuk2 nak buat sendiri..kan??



Tapi tahun ni buat la sebab Maisara dah besar.
Dah pandai nak rasa seronok nya raya.
Masa kita kecik2 dulu
Saat paling best adalah bila
Tengok mak2 kita buat kuih raya..kan?
Sambil buat,sambil dengar lagu raya kat radio.
Mak buat kuih raya,
Kita main bunga api kat luar.

Jadi aku nak Maisara pun rasa seronok macam tu jugak.
Penat main bunga api,
Masuk dapur tengok ibu buat kuih raya.
Buat dia rasa tak sabar nak raya..
Tambah pulak bila sambil buat
kuih aku akan cerita kat dia
seronok nya raya zaman aku kecil2 dulu.
Sebab mak2 saudara dan sepupu semua balik.
Pagi raya semua pakai baju cantik2.
Bangun awal..jam 6 pagi dah bangun
Belum mandi dah peluk baju raya.



Tau2 je la budak2 sekarang
Dah hilang semangt nak raya tu.
Yang depa tau nak duit raya je.
Semangt nak jumpa saudara mara dengan kawan2
kat kampung dah tak de..
Tak kisah jumpa ke tak.
Mereka tak paham raya ni sebenarnya untuk apa.
Mereka tak sedar raya ni
Hari paling meriah untuk orang islam..
Dan kita perlu merayakan nya.

Sebab tu la walaupun dah tua ni,
Aku dengan suami tetap tunjuk kan
betapa tak sabarnya kami nak raya
Sebab nak dia rasa macam tu jugak.
Walaupun dalam hati memang rasa
Biasa2 je tapi kami tak de la luahkan depan dia



Kami suruh dia beli kad raya dan bagi pada kawan2.
Macam yang kami buat masa kecil2 dulu.
Kami belikan bunga api..
Kami tetap test baju raya
lepas balik dari shopping.
Kami ajak dia buat persiapan raya bersama.
Isi duit dalam sampul,
Gantung kad raya.
Padahal kami dah tentu raya kat kampung
Hehehe

Kami buat semua ni
Supaya bila dia besar nanti
Dia akan ada kenangan yang sama macam kami.


Sekian...
Related Posts with Thumbnails