Skip to main content

Posts

TOP RESTAURENT'S TO CHECK IN PENANG, MALAYSIA

Pulau Pinang sangat terkenal dengan pelbagai makanan yang sedap dan pernah mendapat julukan Syurga Makanan. Tak hairan lah sesiapa yang datang ke Penang pasti mencari-cari tempat makan yang sedap malah penduduk disini juga masing-masing mempunyai tempat makan pilihan selera mereka sendiri. So korang jangan pelik apasal saya  ni susah sangat nak kurus.😭😭



Korang yang memang tinggal di Penang tahu la  banyak sangat makanan sedap-sedap. Kalau kau kata kat sana sedap, nanti ada la menyampuk bagitau kat sinun lagi sedap. Gitu lah betapa banyaknya restoran yang sedap-sedap di Pulau Pinang ni

Mungkin makanan-makanan disini ada terdapat di negeri lain juga tapi terdapat keunikan dan kelainan pada makanan tersebut apabila diberikan sentuhan unik menggambarkan negeri Pulau Mutiara ini.🏝

Sebab tu jangan kata "eleh..kat tempat aku pun ada makanan ni..😒😒" Memang la ada tapi rasa tak sama okay. Jom Saya nak perkenalkan beberapa restoran best yang korang patut cuba di Pulau Pinang ni.




RESEPI BEBOLA UBI KOPONG YANG SEDAP DAN MUDAH

Masa seminggu duduk di kampung bulan lepas kakak saya sempat la buat Bebola Ubi Kopong ni. Resepinya diambil di Facebook. Saya sendiri pun tak pernah makan kuih ni.

Bebola Ubi Kopong ni dibuat menggunakan ubi keledek. Hari tu kakak saya pergi pasar dibawa balik satu plastik besar Ubi Kledek. Ingat kan nak buat apa la Ubi Keledek Banyak-banyak ni. Rupanya nak buat Bebola Ubi Kopong.



Yang selebihnya dia buat Kuih Keria. Kuih Keria tu nanti saya kongsikan resepinya dalam entry lain. Rajion betul la dia ni memasak. Tapi yang bestnya selepas dia buat Bebola Ubi Kopong ni baru lah saya tahu yang Mikhail suka betul makan kuih-kuih yang dibuat dari ubi Keledek.

Nampaknya lepas ni nak beli Ubi Kledek banyak-banyak la. Jamu ubi keledek hari-hari biar semua kadi kaut kentut. Hahha. Makan ubi Keledek ni nanti kuat kentut tau.

Bebola Ubi Kopong ni ada teknik tertentu untuk membuatnya. Selepas digoreng, bila kita koyak bebola ni akan ada ruang besar dalam bebola ubi ni.Sebab tu namanya kopong. Kal…

BERAPA BANYAK AIR YANG SEPATUTNYA KITA MINUM SETIAP HARI.

Baru-baru ni saya terbaca tentang perdebatan beberapa pengguna twitter tentang jumlah air yang sepatutnya kita minum. Ini berikutan penjelasan seorang pengguna twitter yang menyarankan untuk kita minum air sebanyak mungkin. Menurut beliau minum banyak air mampu menurunkan berat badan.



Dia juga turut berkongsi pengalaman mmenurunkan berat badan selepas minum hampir 7 liter air setiap hari. Perkara tersebut mendapat tentangan ramai yang percaya tindakan lelaki tersebut hanya akan membahayakan nyawa kerana akan menyebabkan buah pinggang kita akan bekerja keras dan akan menyebabkan kerosakan.



Sebenarnya berapa banyak air yang kita patut minum setiap hari?
Berapa banyak jumlah air yang sepatutnya kita minum bergantung kepada aktiviti yang kita lakukan setiap hari. Jika kita kerap melakukan aktiviti lasak yang membuatkan kita lebih banyak berpeluh dan haus maka banyak lah air yang sepatutnya kita minum.

Namun jika kita tidak merasa haus atau rasa tidak perlu minum , maka tak payah lah minu…

GETARAN JIWA DENDANGAN PEMUZIK JALANAN DI PINGGIR JALAN BANDAR MELBOURNE AUSTRALIA INI BUAT RAMAI RAKYAT MALAYSIA TERSENTUH

Lagu Getaran Jiwa dendangan asal oleh Allahyarham Tan Sri P. Ramlee bukan lah asing bagi rakyat Malaysia , Singapura, Indonesia dan Brunei. Lagu ini banyak dinyanyikan oleh ramai penyanyi lain dengan berbagai-bagai versi.


Kerana itu lah lagu ini tak pernah jemu didengar dan sehingga kini lagu ini ada peminat nya yang tersendiri. Seiring dengan waktu lagu ini tetap didengari oleh mereka yang berbeza era dan ada  sebagai halwa telinga.

Kepelbagaian  gaya nyanyian yang berbeza membuatkan lagu ini semakin dikenali oleh negara luar dan siapa sangka irama Lagu getaran Jiwa ini turut didengdangkan dipinggir jalan di Melbourne, Australia dan bagi rakyat Malaysia yang kebetulan berada disitu , ianya adalah sesuatu yang amat membanggakan.

Video yang dikongsi oleh  Facebook Era (Malaysia), menunjuk kan sepasang  pemain muzik jalanan mendengkan kan lagu ini dengan nyanyian yang sangat merdu.




Video ini telah menarik perhatian ramai rakyat Malaysia dan telah dikongsi di pelbagai platform sosial m…

JIMAT BETUL BELI ALAT TULIS DAN BAG SEKOLAH DI SHOPEE

Hi semua..

Cuti sekolah 2019 belum mula pun lagi tapi saya dah buat persiapan barang anak-anak untuk sekolah tahun 2020. Nampak tak perancangan tu kena buat awal sementara ada duit ni. Masuk bulan 12 sibuk dah nak bercuti la, nak pergi makan kenduri la. Semua tu pakai duit tau.

JIMAT BETUL BELI ALAT TULIS DAN BAG SEKOLAH DI SHOPEE 


Saya ni kalau bab belanja memang akan fikir untuk barang-barang yang penting dulu. Sekarang ni paling penting sekali ialah beli barang sekolah anak-anak. So yang itu lah yang kita buat dulu. Bila masuk bulan 12 nanti , nak pergi jalan-jalan ke, makan kenduri ke,  keluar duit lebih pun tak risau dah sebab persediaan anak-anak untuk sekolah kita dah siap sedia.

Tidak la nanti dah balik bercuti mula la serabut dengan baju sekolah anak tak beli lagi, kasut sekolah pun baru nak beli. Sedar-sedar hujung tahun duit tinggal rm50. Heheh.

Tak perlu cari masa lapang nak buat persiapan sekolah anak. Kita beli kat Shopee saja. Jimat masa dan tenaga. Hari ni dah sampai …

SELALU GUNA ONLINE PAYMENT? LEBIH BAIK GUNA SHOPBACK

Hi semua..



Saya dah pernah share pasal Shopback dulu. Tak tahu la kalau ada yang dah lupa atau belum tahu tentang betapa menariknya guna Shopback ni. Shopback bukan laman web membeli belah macam yang korang biasa guna. Shopback ada lebih dari apa yang laman web beli belah tawarkan pada korang.




Saya bagi satu contoh;

Saya beli sehelai baju di Lazada. Baju tu harga rm25. Saya masuk ke laman web Lazada melalui website Shopback. Kemudian saya buat pembelian. Selepas saya buat belian, dalam akaun Shopback saya di kreditkan rm3.

Macam tu lah Shopback berfungsi. Menarik kan? Kalau beli terus di Lazada kita cuma dapat baju sahaja. Tapi beli melalui Shopback kita dapat duit. Seronok tak?



Selain membeli belah berbagai barangan dipelbagai website seperti lazada, Zalora, Shopee dan banyak lagi melalui Shopback korang juga boleh beli topup, boleh beli tiket flight, boleh sewa hotel, beli game credit, bayar bil, langgan perkhidmatan internet, reload dan register Touch N Go eWallet.

Bila dah kumpul…

TEMPAHAN LAKSA, MEE KARI, BERGEDIL TAUHU DAN BISKUT MAKMUR SEKITAR BERUAS

Hi semua..

Masa saya duduk di kampung seminggu dengan anak-anak hujung bulan lepas saya sempat la tolong kakak saya sediakan makanan untuk jualan dia. Sejak dia duduk di kampung dia ada menjual makanan, Cuma letak kat kedai orang je.





Kalau korang datang Beruas boleh la singgah kat kedai depan Shell. Kat simpang tu. Dekat tempat perhentian bas. Ada orang berniaga jual kuih dah air. Kat salah satu kedai tu ada jual bergedil tauhu, mee kari, roti sosej cheese dah kuih muih.





Kakak saya cuma sediakan makanan je untuk makcik tu jual. Kedainya dibuka dari jam 4 petang sampai 6 petang.Kalau lambat memang tak merasa la bergedil tauhu dan mee kari kakak saya tu. Sebab laris tau. Hari-hari habis jualan nya.


Harga pun murah-murah.Biasalah harga kat kampung bukan boleh jual mahal sangat..kan?

Pengalaman sediakan makanan untuk berniaga memang seronok. Lagi-lagi bila jualan nya habis. tak habis pun seronok sebab dapat makan. Hahha.

Pagi-pagi kakak saya dah sibuk ke pasar untuk beli bahan mentah. Ba…

IKAN BILIS DAN KACANG TANAH GORENG -AIR TANGAN SUAMI

Hi semua..



Nampak ni.. satu balang ikan bilis dan kacang tanah goreng. Ni suami punya kerja ni. Semalam (ahad) dia pergi beli sarapan. Anak-anak nak makan nasi lemak.

Bersiap la dia nak keluar beli sarapan. Lepas 15 minit dia sampai rumah bukan main banyak pulak bungkusan di bawak nya. Nampak jugak ada bungkusan nasi lemak




Rupanya dia beli kacang tanah dan ikan bilis jugak. Terus dia kedapur. Letak kuali atas dapur. Tuang minyak. Panas je minyak terus digorengnya ikan bilis. Kemudian goreng kacang.

Sibuk sangat nampaknya ni. Pelik pulak pasaipa yang terlampau rajin ni. Seingat saya tak de pula guna jampi apa2 nak bagi laki rajin turun dapur. Hahah..

Saya pun ambik pinggan nak bagi Mikhail makan nasi lemak. Sekali suami cakap..

"Nanti dulu. Nasi lemak tu tak de kacang dan ikan bilis. Dah habis tadi. Ada nasi dengan sambal je. "



ok? berikut adalah laman semak keputusan peperiksaan online SAPS Ibu Bapa yang rasmi oleh KPM
Patut la suami bukan main rajin goreng ikan bilis. Inga…

KALI KEDUA BAWA AYU BALIK KAMPUNG

Macam ni lah Ayu bila masuk dalam kereta. Tak payah nak bawak sangkar sebab dia takut. Dia nak duduk dekat kita baru dia rasa selamat. Baru lah lena tidur nya kalau dekat dengan kita. 
Kalau tidak dia punya bising tu macam kena rotan tu. 



Baru2 ni bawak balik dia ke Kampung. Sebenarnya dah dua kali dia ikut balik kampung. Sekali masa dia kecik dulu. Masa tu letak dia dalam sangkar. Tak sampai masuk tol lagi terpaksa bawak keluar dia dari sangkar dan sepanjang jalan kena peluk je sebab dia takut.
Sejak tu tahu la dah dia memang nak dekat dengan kita je bila naik kereta. Tak payah susah2 nak usung sangkar.

Oleh sebab dah besar ni baru balik kampung lagi, dia macam takut2 je kat kampung. kat kampung pun banyak kucing lain. Tapi kucing2 kat kampung tak suka bergaduh dan jenis tak peduli kalau ada kucing lain.
ok? berikut adalah laman semak keputusan peperiksaan online SAPS Ibu Bapa yang rasmi oleh KPM
So Ayu cuma banyak tidur je kat bawah meja tanpa gangguan. Tempat dia kat dapur je la. A…

69 SIARAN DI UNIFITV - #KHABARBAIK 3 BULAN TAK PAYAH BAYAR BIL UNIFI

Hi korang..

Ni dah masuk 2 bulan rumah saya ni pakai Unifi. Setakat ni ok la. Tak de apa-apa masalah guna Unifi. Internet laju. Unifi Tv pun tetap ada siaran walaupun hujan. Rasa macam pelik juga lah dapat tengok tv walaupun cuaca tak ok. Dulu pakai Astro, baru guruh je dah tak de siaran. Hahha.



Bulan lepas dapat SMS pengesahan kata bil Unifi tak payah bayar sampai hujung disember. Wah!bukan main seronok la. RM159 sebulan tu boleh dah buat beli alat tulis anak-anak untuk sekolah tahun depan.

Bil percuma sampai Disember ni untuk pelanggan baru dan lama tau. Jadi semua boleh dapat dengan syarat kena update applikasi myunifi dan kemudian daftar untuk  tebus di dalam applikasi tu. nanti dapat la sms  macam saya dapat ni.

Saya selalu dapat soalan tentang Siaran UnifiTv. Soalan paling kerap "Dapat siaran apa je kalau guna UnifiTV?"






Semua siaran ada 69. Saya ambik pakej yang rm159 jadi dapat semua siaran. Siaran radio ada 2 je. satu siaran bahasa Cina dan satu lagi suriaFM.

Untuk …

BERCUTI SEMINGGU DI KAMPUNG - PERTAMA KALI MAKAN BUAH AJAIB

Hi semua..

Ayu
Saya balik kampung dan bercuti seminggu dengan anak-anak dan Ayu di kampung. Selama 9 hari di kampung memang jarang-jarang la online sampai tak update blog. Entry review konsert Gegar Vaganza Minggu ke 3 pun tak tulis sebab malas sangat.



Bukan nya tak de masa tapi bila dah duduk kampung tu lebih seronok isi masa dengan berehat, berbual dan mengusik anak-anak saudara kat kampung, Seronoknya sampai bila dah habis cuti pun jadi malas.



Suasana kat kampung memang nyaman dan tenang. Tengok la gambar ni. Penuh dengan pokok-pokok di keliling rumah. Ada pokok mangga pun tak boleh kait buahnya sebab tinggi sangat. Galah tak ada. Cuma mampu telan air liur je  la.



Dalam banyak-banyak pokok di kampung tu saya nak tunjuk sikit satu buah yang best ni. Buah ni namanya buah Ajaib. Kenapa namanya buah Ajaib? Sebab buah ni bila dimakan, apa saja benda masa yang kita makan selepas makan buah ajaib ni, akn menjadi manis dan sedap. Gambar atas ni kakak saya yang snap.



ok? berikut adalah lama…

KONSERT GEGAR VAGANZA MUSIM KE 6 MINGGU KE 3 - AMEER SOFARZ TERSINGKIR

Gegar Vaganza musim ke 6 minggu ke 3 membuka tirai dengan persembahan Dayang Nurfaizah bersama penampilan Khas fesyen designer Dato Rizalman.

Dato Rizalman juga adalah juri jemputan. Selepas 2 minggu kita dijamu dengan komen main2 dari juri jemputan harap2 nya kali ni komen yang diberikan juri jemputan adalah komen yang membina. Setahu saya Dato Rizalman ni kalau komen memang memberiiiiì sangat. Hahah..



Minggu ni Nabil Ahmad dan Jihan musa memulakan tugas mengacara Gegar Vaganza dengan lagu Nyawa dan Raga. Macam biasa lah bunyi nya sumbang. Dengar suara Jihan je . Nabil mengelat kot. Hahah..

Anugerah Bintang Cucco paling Gempak jatih kepala Naqiu. Ramai betul penyokong Naqiu. Sebab tu la dia menang. Anugerah ni korang kena undi di laman web astro gempak tau.




Jom baca saya punya review tentang keseluruhan persembahan peserta Gegar Vaganza Minggu ke 3 ini. Korang boleh tonton live Gegar Vaganza musim ke 6 di Youtube Astro gempak. Sumber gambar: facebook astro gempak.



Hardy mirza - Ibu …