Wednesday, 17 July 2019

BERKONGSI PENGALAMAN BERSALIN DI JEPUN WANITA INI BUAT RAMAI YANG NAK BERSALIN DI JEPUN

Hi semua..

Hari ni saya terbaca pengalaman sorang wanita Malaysia yang bersalin di Jepun. Dia share rutin hari pertama selepas bersalin sampai la dia discharge. Memula baca komen ramai yang macam "wah..seronok nya bersalin di jepun..Layanan tip top gini."



Yang komen2 ni buat macam la kat Malaysia tak de layanan macam ni.Hahah.. Tapi ikutkan pengalaman saya bersalin dua kali di hospital kerajaan (Hospital Seri Manjung, Perak ) , macam ni la layanan yang nurse-nurse bagi.

Tak de beza pun. Hari-hari dia check jahitan, check kalau-kalau ada darah beku kat dalam. Nurse ajar macam mana nak menyusukan bayi. cara nak perah susu cemana, nak basuh punggung bayi cemana, Nak tukar diapers pun diajar.

Macam saya anak pertama tu dia ajar cemana nak tukar tuala wanita. saya duduk ward seminggu, 3,4 hari jugak la nurse yang tukarkan tuala wanita. Hari selebihnya saya minta nak buat sendiri sebab malu.hahah.. Nurse juga ajar kita pasal merancang keluarga,

Bab makan pun ok je..sedap2.Masakan melayu semuanya..siap buah oren, buah lai, buah epal, tembikai susu pun ada..

kalau kat Jepun memang hidangan diaorang hari-hari banyak guna mangkuk jadi tak hairan la nampak macam banyak dia jamu. padahal sama je. hahah..





Jom baca sikit pengalaman Pja_Chan Ni.

So I baru lepas deliver baby dekat hospital Jepun Sabtu haritu .Kalau bersalin normal dekat hospital Jepun, kena stay wad 4-5 hari, kalau caeser 8-10 hari.

Sepanjang dekat wad tu ala2 macam camp how to become a mom la lebih kuran. Dorang akan ajar satu2 everything about newborn πŸ‘ΆπŸ»


This is my 2nd experience la join this ‘camp’. Sepanjang dekat hospital dorang akan jaga kita elok2. Cek luka jahitan every day for few times, cek blood pressure, air kencing ibu. Monitor berat baby & banyak mana susu baby minum everyday. Talk about family planning.


Paling best sekali especially for first time mother is dorang akan ajar satu satu about breastfeeding. Nurse/midwives akan ajar dan duduk teman kita breastfeed baby & cek. Dorang akan ajar position, how to hold baby dengan betul time breastfeeding. Cara tukar diapers buang taik pon dia ajar weh.


Dorang akan buat kelas ajar & demo macam mana nak mandikan baby dalam tub juga.

Routine hari2

Shower - breakfast - check up doc - kelas mandikan baby/family planning/baby check up - hi tea - dinner (and breastfeeding in between ikut timing baby every 3 hours)


Basically tu je la. So benda paling best dalam semua ni makanan hospital laπŸ˜‚

I deliver tengahari haritu. So dapat lunch tapi tak tangkap gambar plak. So ni la meal after delivery haritu. Ada gambar untuk hi tea and dinner je

Hi tea

Diner


Pantang food Jepun day 1 :πŸ˜† Breakfast - Lunch - Hi tea - Dinner πŸ˜‹






Pantang Jepun meal day 2 😁
Tembikai tu dia hidang sejuk2 weh 🀀






Pantang Jepun day 3 πŸ˜‹






Dinner harini special sebab memang bila bersalin dekat hospital sini, akan ada one meal special ala2 celebration meal la camtu untuk ibu yang baru lepas bertarung teran baby πŸ˜‚

Last meal breakfast pagi tadi sebab dah boleh discharge 😭 Haha sedih pulak boleh discharge. Kalau bukan 1st time mom stay 4 hari je. I’ll miss all the foods and all the layanan tiptop here 😭.




So sepanjang 56 hari i stay ward sini i makan sedap2 macam dalam gambar atas tu weh πŸ€ͺ Rasa mcm duduk hotel tak macam duduk hospital πŸ˜†πŸ€£ These are some of the meal served to me for the past 7 weeks

Disebabkan 98% yg quote thread ni cakap nak bersalin dekatt Jepun, anda haruslah menepati syarat2 ini

1) ada visa yang sah untuk stay sini. sama ada visa kerja/spouse/family/permanent resident.
2) kena masuk insurans. dekat jepun hampir semua rakyatnya (termasuk foreigner masuk insurans)


Tujuan saya membuat thread ini adalah hanya utk berkongsi pengalaman dan bukan lah untuk membanding-bandingkan dengan mana2 pihak. Semoga tiada salah faham di sini 😬 Yang baik kita ambil yg buruk kita tinggalkan
-Pja_Chan-





Biasalah orang kita ni selalu sangat rasa macam tempat orang lagi bagus dari tempat sendiri padahal sama je. Mungkin yang komen-komen tu belum pernah bersalin agaknya. Hahaha..

Tapi tak pe la. Nanti diaorang akan alami dan tahu yang tak de beza pun sebenarnya. Tambah pulak nurse-nurse kat sini siap datang rumah setiap hari bila kita dah keluar hospital.Dah la masa mengandung pun nurse datang , dah bersalin pun datang lagi.

Mana2 tempat pun sama je. Ada best dan tak best nya. Kalau kat Malaysia yang tak best nya cuma satu je. Bayaran hospital swasta tu mahal dari hospital kerajaan.

Menurut thread yang disediakan Pja_Chan ni kos hospital di Jepun sama je tak kira di hospital swasta atau kerajaan. Tapi kalau rutin hospital swasta pun sama je macam hospital kerajaan buat apa kita pilih2 ..kan?

ok bye..


TUNANG DI GODA ISTERI ORANG HINGGA AKHIRNYA TERPAKSA PUTUS KAN PERTUNANGAN

Hi semua..

Pertunangan adalah ikatan sementara untuk menuju ke alam perkahwinan. Bertunang bukan bermakna sidia adalah hak kita yang mutlak. Ianya lebih kepada fasa untuk mengenali seseorang dengan lebih dekat.



Dengan pertunangan kita akan dapat mengenali seseorang dengan lebih lagi dan inilah masa untuk mencari keserasian. Dalam tempoh bertunang akan ada ujian-ujian yang mungkin juga adalah petunjuk dari Allah bahawa sama ada sidia layak ataupun tidak untuk kita.


Ada yang dipermudahkan urusan sepanjang bertunang dan ada juga yang melalui beberapa konflik perasaan malah lebih dasyat lagi melibatkan orang ketiga.

Baru-baru ini saya dihubungi seorang pengadu  (Ira) yang meluahkan perasaan kesal dan kecewa atas sikap bekas tunang dengan seorang wanita berstatus janda yang menyebabkan hubungan pertunangan nya putus.



" Kisahnya bermula pada hujung bulan december 2018... Ada sorang perempuan whatsapp saya cakap dia buah hati baru tunang saya... Masa tu hnya Allah saja yang tahu perasaan saya..

Saya cuba tanya pada tunang tapi dia tak jawab... Gerak hati saya kuat mengatakan perempuan yang whatsapp saya tu adalah kakak angkat kepada tunang saya. Memang dari mula kenal dia lagi saya dah tak sedap hati. Naluri saya kuat mengatakan perempuan tu ada niat tak baik. tapi saya cuba fikir positif pasal dia.






Setiap kali saya dan tunang bergaduh dia akan masur campur, Api-apikan tunang saya supaya kami bedua bgaduh.. Apa yang saya tahu perempuan tu dah berkahwin. Saya cuba juga cakap dengan tunang pasal kak angkat dia tu tapi tunang tak percaya.. Masa bulan november 2018 hubungan saya dan tunang ada masalah. Kami ada sikit salah faham.


Saya tahu tunang saya selalu share masalah kami  pada kakak angkat dia...Dari situlah dia ambil kesempatan. Dia memang dah lama ada hati pada tunang saya ketika dia masih isteri orang lagi. Sikap dia menunjukan dia memang ada hati pada tunang saya... Ternyata anggapan saya pasal perempuan ni memang betul.

Sekarang dia dah rampah kebahagaian saya




Apa yang saya tahu dia baru bercerai setahun dengan ex suami dia.. Apa yang lebih memalukan perempuan ni seorang cikgu tadika di baling. Manakala tunang saya seorang askar di Kem Pengkalan Ulu kroh Perak...

 Hidup saya jadi kucar kacir sebab janda nie...

Masa dia kenal tunang saya dia dah tahu yang tunang saya tu dah berpunya.. Tapi dia cuba juga dekati tunang saya. 

Pernah beberapa kali tunang saya tak layan dia.. Cuba block kat whatsapp, Dia meroyan tulis macam-macam kat status whatsapp. Dia whatsapp saya cakap mcam-macam pasal tunang. Masa tu dia masih lagi isteri orang..






.
Tapi  dia boleh chat dengan lelaki lain. Saya pernah nampak perempuan tu letak gambar tunang saya di facebook. 

Masa awal-awal  kami bergaduh dulu ex saya pergi pada dia mungkin sebab terdesak dia nak lepas kan marah pada saya.

Saya dah banyak  berkorban untuk dia.. Kami kenal sebelum dia join army lagi.. Dekat 6 tahun tapi  dia kenal permpuan tu baru 2 tahun rasanya.

Dalam masa kami gaduh tu saya cuba ambil hati dia balik..Tapi gagal. Sejak dia kenal dengan permpuan tu sikap dia dah berubah.. Dari lelaki penyabar jadi panas baran.. Suka maki-maki...
Dulu saya adalah wanita yang paling dia sayang..saakrang dia buang saya macm sampah."

-Ira-



UMUR BERAPA KORANG ADA LESEN MEMANDU?

Hi semua..

Dah kurang sikit bersosial media dan update blog.Bukan tak ingat semua tu tapi buat masa ni fikiran asyik terfikir benda yang lebih penting.



Sebenarnya tengah bersedia untuk Ujian ambik lesen nih. Macam-macam la nak kena baca nak kena ingat. Sebenarnya dah lama dah fikir pasal nak ambik lesen tapi tertangguh atas sebab2 tertentu.

Masa baru kawin suami ajar drive, Masa tu kereta Iswara. Punya la susah payah belajar bawak kereta manual lepas tu dah boleh bawak , mengandung pulak. Hahah..

Terus berenti bawak kereta. Susah dengan alahan nya . Dengan malas nya. Lepas tu beranak pulak.Lagi la tak de peluang nak drive. Sedar2 anak dah besar. Syuruh bawak kereta manual terus tak reti.(Tepuk dahi je la.)





Oleh sebab dah lupa bawak manual suami suruh la bawak kereta auto. Senang je katanya. Dia pun ajar dan memang senang pun. Boleh la bawak walaupun kura2 lagi laju. Hahah..

Tapi tak tahu kenapa tetiba stop. Seingat saya sebab merajuk dengan suami rasanya. Dia janji nak bagi saya drive tapi tetiba dia tido. Tak jadi keluar terus merajuk. Dah kena pujuk belanja KFC , dah berbaik pun tak juga drive nya. Jadi malas pulak..Hahahah

Banyak sangat halangan nya. Kali ni tak boleh tangguh. Habis juga duit tu ke lain kalau tak cepat-cepat ambik lesen kereta.



Saya ni dah nak masuk umur 40 jadi daya ingatan tu bukan nya kuat pun.Tu yang jenuh la nak mengingat papan tanda, undang-undang jalan raya bagai. Bab memandu tu saya memang tak fikir pun. Cuma bab RPK dan RSM ni je yang bikin tak tidur malam. ;p

Suami kata jangan paksa-paksa sangat nanti stress. Soalan senang je katanya..

Alahai..senang la bagi dia sebab dia dulu ambik lesen masa belum umur 21. Mana ada RPK ni. Ni daya ingatan orang tua umur 39 mana sama dengan yang umur 20. Kan????

Tapi bila kita dok rilek2 lagi la risau. Terus tak jadi nak berwasap ke, berfacebook  bagai. Kena berlatih buat ujian balik.

Dah dekat umur 40 baru nak ambik lesen buat apa?? Bukan kerja pun.. Kan?? Tapi kita fikir panjang je la.

Tahun depan si Kakak dah naik sekolah menengah. Si adik pulak dah kena masuk KAFA. Siapa nak ngantor semua tu.? Selama ni memang la ayahnya yang ambik hantar sebab diaorang sesi pagi. Tapi Tahun depan dua2 nya dah kena masuk sesi petang.





Nak tak nak kena jugak la ada lesen memandu. Harap-harap masuk tahun depan saya dah ada lesen dan dah berani nak bawak kereta ke jalan raya. Setakat ni bawak dekat2 rumah ni je.Tak pernah bawak ke jalan raya. Takut..

Sebab tu la saya ambik lesen Auto je. sebab nak kena mahir cepat. Suami kata tak pe la sebab kereta kat rumah pun kereta auto. Nak beli kereta pun dah banyak kereta auto sekarang ni.Lain la kalau  tetiba saya nak bawak lori ke pulak.hahah.. memang tak la nak bawak lori.. Hahah

Korang ambik lesen masa umur berapa?

Ok..tu je la nak cerita. sambung membaca.. Bye..






Sunday, 14 July 2019

"AKU CUCI BAJU, CUCI TANDAS, MAIN DENGAN ANAK.APA WIFE AKU BUAT?" - PERKONGSIAN LELAKI INI DAPAT PUJIAN NETIZEN


Sebagai pasangan suami isteri tugas menguruskan rumahtangga tentu saja dilebihkan kepada isteri. Sekian lama kita disogok dengan kata-kata tugas menguruskan kerja-kerja rumah adalah ditangan isteri namun masa dan zaman sudah berubah. Masyarakat perlu mengubah persepsi tersebut memandangkan isteri-isteri zaman sekarang juga terpaksa keluar rumah dan bekerja.

Perkongsian Saudara Iffat Saleh di laman twitter membuka mata ramai warga net berkaitan isu menguruskan kerja-kerja rumah dan mendidik anak. Saudara Iffat menjelaskan tugas menguruskan rumahtangga bukan lah terletak di tangan isteri sahaja.



"Setiap 2 hari, aku akan cuci kain.
Setiap 2 minggu, aku akan cuci tandas sehingga bersih.
Setiap petang aku main dengan anak-anak.
Apa wife aku buat?
Baca ni.

Sejak sebelum kahwin, masa study dulu, aku buat semua tu sendiri.
Iron baju
Basuh baju
Cuci tandas
Hampir kerja rumah, aku buat sendiri.
Kenapa lepas kawen, aku kena serah tugas?






Dah kahwin pun, aku buat semua tu sendiri. Bila wife nak buat, aku cakap

"Kalau nak tolong, nanti jangan komplen sakit pinggang sakit lutut ye"

Tapi selalunya memang lepas dia tolong, malamnya aku kena urut hahaha


Lepas dapat anak, aku masih buat semua kerja.
Kalau aku terlalu penat, tertidur. Baru wife yang buat kerja tu.
Rasa bersalah bila dia yang buatkan kerja-kerja tu. Entah kenapa.


Mungkin sebab dia dah lahirkan anak-anak, jaga diorang setiap hari.
Beban tugas sebagai suri rumah pun berat tau, jangan memain. Wife pernah menangis depan aku beberapa kali sambil cakap

"Penat tau tak"

Kesian betul


Setiap kali dia marah anak (tak kemas mainan atau bergaduh), aku akan pujuk

"Kita nak marah, niat untuk mengajar. Jangan untuk lepas geram. Kesian kat anak-anak"

Kemudian dia nanges. Alololo~


Back to the point, kenapa aku buat semua kerja rumah?
Sebab aku ada 2 anak lelaki. Aku kena tunjuk kat diorang bahawa kerja rumah tu lelaki yang kena buat.
Tak semestinya perempuan yang buat.


Dan dua budak comey tu memang menolong aku.

Tolong sapu sampah
Tolong masukkan baju dalam mesin
Tolong jemur
Tolong angkat
Tolong lipat baju

So aku didik siap-siap melalui teladan. Bak kata orang tua-tua

"Dont tell, show!"


Nak kemas rumah, aku tak boleh suruh anak-anak, diorang tak faham
Aku kena kemas dulu, sambil tu ajak la diorang. Baru diorang follow

My small beloved family.

* Untung jadi tak hensem, dapat wife cantik & anak hensem2 hahaha "

- @Iffatsalleh

Susah nak jumpa lelaki yang sanggup menguruskan kerja-kerja rumah walaupun ada isteri yang tak bekerja. Tapi demi kasihkan isteri dan anak-anak suami perlu juga menunjukkan teladan yang baik pada anak-anak supaya mereka juga sedar bahawa tugas di rumah perlu dilakukan bersama-sama.




Tidak ada perbezaaan lelaki atau perempuan untuk menguruskan kerja-kerja rumah. Salah satu sebab mengapa ada suami yang tak permah membantu kerja-kerja rumah adalah kerana tidak dididik untuk melakukan nya. Sejak dari kecil hanya ibu saja yang menguruskan segalanya.

Bila anak dah besar satu kerja rumah pun tak tahu nak buat. Jadi isteri la yang bersusah payah menguruskan rumahtangga, Dah la terpaksa bekerja ,  rumah pun nak diuruskan sendiri. Lebih baik tak payah kahwin.

So pada lelaki-lelaki diluar sana yang nak berkahwin dan yang sudah berkahwin, tahu ke buat kerja-kerja rumah ni??


Friday, 12 July 2019

REVIEW FILEM KUMBALANGI NIGHTS : FILEM MALAYALAM TANPA AKSI TAK MASUK AKAL

Hi Semua.

Hari ni aku nak review sikit satu filem Malayalam yang aku baru tonton ni. Filem Kumbalangi Nights bukan nya filem aksi lawan-lawan polis tangkap penjenayah atau cerita hero kuat boleh sepak kereta sampai melayang semata-mata nak membasteras Rasuah. Filem Kumbalangi Nights adalah filem keluarga yang sangai santai tapi jalan cerita yang menarik sampai korang tak duga dia punya jalan cerita tu.



Filem Kumbalangi Nights adalah filem Malayalam di tayang pada 2019. Maknanya filem ni masih baru. Pelakon-pelakon nya pun kita tak kenal. Ada lah sorang dua yang macam kita biasa tengok kat filem-filem tamil. Cuma watak yang diaorang pegang cuma watak untuk melengkapkan cerita saja.

Kisahnya : ada 4 beradik berbeza ibu tinggal dalam satu rumah. Dan diaorang ni tak bekerja pun.Cuma tangkap ikan sebab depan rumah diaorang ada sungai yang sangat cantik. Aku suka sangat rumah diaorang ni sebab ada sungai ni la. Tasik ke sungai tak tahu la..Tapi cantik betul pemandangan kampung Kumbalangi ni.Yang ni korang kena tengok sendiri la...





Saji, Bonny, Bobby dan Frankie. Diaorang tak berkerja. Frankie (bongsu) masih belajar dan dia duduk asrama. Aktif main bolasepak dan dia sedar kehidupan dia tak macam kawan-kawan sekolah dia yang lain. Bila cuti panjang semua pergi jalan-jalan tapi dia balik rumah abang-abang dia dan kena mengadap perangai abang-abang dia yang tak berapa matang.

Dah la tak kerja, girlfriend pun tak de. kat kampung tu rumah diaorang la yang paling buruk, dan diaorang ni memang orang tak pandang la. Nak buat menantu pun orang takmau.

Diaorang sendiri sedar benda tu tapi diaorang cuma anggap macam "tak pe la..nak buat cemana..". Entah macam mana satu hari si Bobby ni jatuh cinta kat gadis sekampung dia Nama Baby. Baby ni dah lama crush la kat si Bobby sejak sekolah lagi. Seronok la dia bila dapat Bobby walaupun Bobby tu tak de siapa yang nak pun. Hahah..



Bila dah ada GF, dia pun nak kawen la dengan si Baby. Jumpa la abang ipar si Baby sebab Baby dah tak de ayah jadi abang ipar dia yang kerja sebagai tukang gunting rambut tu la jaga diaorang sekeluarga.

Tapi abang ipar si Babay tak suka sebab Bobby ni duit pun tak de, kerja pun tak. Nak bercukup pun , abang nya Saji yang bayarkan. Lagi la dia geram. Abang Ipar baby ni jenis jaga standart la. Dia fikir dia la lelaki paling sempurna kat situ. Memang berlagak habis.





So macam mana pun si Bobby terpaksa la kerja. Kerja kat kilang ikan.

Si saji pulak di takdirkan dia terpaksa bawak balik sorang perempuan yang baru bersalin ke rumah tu. Semuanya sebab dia jadi punca suami wanita tu mati.

Bonny pulak jatuh cinta kat sorang perempuan warga asing yang datang melancong. Perempuan tu kena halau dari homestay sebab bawak balik Bonny ke Homestay tu. Jadi perempuan warga asing tu pun ikut balik la kerumah buruk bonny.



Bayang kan lah cemana 2 perempuan dan sorang baby masuk ke dalam satu rumah yang orang kampung anggap rumah paling buruk.

Tapi yang best nya kejadian-kejadian ni yang buat hubungan diaorang 4 beradik jadi lebih kuat. Dari suka bergaduh berguling-guling sampai la diaorang sepakat hidup bersama.





Korang kena tengok apa kejadian yang buat saji terpaksa bawak balik isteri kawan dia kerumah, Apa punca Abang ipar baby tak bagi Bobby dan Baby kawin. Apa jadi pada abang ipar Baby? Dan yang best sekali diaorang boleh duduk sama-sama makan sekali. Dulu tak de nya.. Main bedal je ikut suka. Hahah..

Ringan je ceritanya tapi menarik. Bagi korang yang bosan dengan aksi tak masuk akal filem2 tamil boleh la korang tonton filem ni.

Bye.


RESEPI IKAN NYOK-NYOK MASAK CUKA YANG SIMPLE DAN SEDAP.

Hi semua..

Saya ni walaupun suka makan benda-benda masam tapi tak berapa minat masak cuka. Setakat makan sikit-sikit ok la. Agaknya sebab tu Masak cuka ni memang tak de dalam menu wajib masak. Tapi kalau ahli keluarga saya yang lain diaorang memang suka la ikan masak cuka ni. Mak saya pun suka sangat.

Ini Ikan Masak cuka yang di masak oleh kakak saya. Nampak sedap..kan?? Tiap kali ada kenduri kat rumah mesti ada Ikan masak cuka ni. Senang dimasak, tak mudah basi dan bahan-bahan nya juga simple je.

Biasanya ikan yang digunakan untuk masak cuka ni ialah ikan Tongkol, ikan merah, Ikan nyok-nyok dan banyak lagi la. Tapi kata kakak saya kalau nak lebih sedap gunalah ikan tenggiri. Ikut lah selera korang nak gunakan ikan apa. Semuanya boleh asalkan ikan tu digoreng dahulu.








Selain ikan ada juga yang buat Masak Cuka ni menggunakan ayam. Bagi yang tak suka ikan boleh la gantikan dengan ayam. Goreng ayam tu lepas tu masuk kan dalam masak cuka ni.

Bagi yang suka ada syur-sayur sikit boleh la letak kan timun. Cuma kalau letak timun tak boleh la lebihkan air sebab timun kan ada kandungan air.Nanti banyak sangat kuahnya jadi tak sedap pulak. Masak cuka ni biasanya kuah tak banyak. Sikit-sikit je sebab masam ada cuka.

Tak suka timun cukup la letak cili besar. Nak pedas sikit letak cilipadi. Kalau cili besar banyak, saya kutip cili besar tu je la. Suka rasa manis2 pedas cili tu. Cilipadi tak berani nak kutip.Hahahah..


Ok..Ni resepi nya.. Resepi Ikan Nyok-Nyok Masak Cuka Simple dan Sedap.

Bahan-Bahannya :

2 ekor ikan Nyok-nyok (Ikan digaul garam & kunyit dan digoreng) 
7-8 biji bawang merah di belah 4 
5-6 ulas Bawang putih dibelah 2
1 inci Halia (dihiris) 
1 sudu teh Biji sawi
5-6 biji Cili api / cili besar merah & hijau 
1 senduk Cuka
Garam secukup rasa 
Serbuk perasa (optional)
Timun/Tomato (optional)
1 senduk minyak masak
Air.


Cara-Caranya

1- Goreng ikan dah ketepikan.

2- Panas kan minyak dalam kuali. Tumis biji sawi, halia, bawang merah dan bawang putih,

3- Bila dah naik bau masuk kan cuka dan air. Jangan masuk kan air banyak sangat. 1 senduk cuka untuk 1 senduk air. Tapi kalau suka kuah banyak lebih kan air. cuma jangan sampai hilang rasa masam cuka.






4- masuk kan ikan dan cili. Masak hingga mendidih

5- masuk kan garam . Angkat dan hidangkan.

Mudah je kan?? Kalau dah tak tahu nak masak apa boleh la cuba resepi Ikan masak cuka ni. Sedap dan cepat dimasak.

Selamat mencuba..

Bye...

Wednesday, 10 July 2019

PROS AND CONS OF LIVING IN A STUDIO UNIT


PROS AND CONS OF LIVING IN A STUDIO UNIT
Are you looking for a property for own stay? Perhaps you could take a look at Equine Park before you decide which property to buy. There are many types of unit for you to choose from, ranging from 1 bedroom unit, to 2 bedrooms unit, 3 bedrooms unit and studio unit. A studio unit is a type of property that allows you to do all your eating, living and sleeping in just one room with no barrier walls. A studio unit is a living unit, or a multipurpose room that contains the bedroom, living room and kitchen in just a single open space. You get to perform all the household tasks easily as everything is in one place. But of course, there will have a separate room with a door for the bathroom. This article will guide you through the pros and cons of living in a studio unit



Pros



1. Easier to clean

One of the biggest advantages of staying in a studio unit is that cleaning will be a breeze, as compared to staying in a bigger unit. Because studio units are often smaller than a one bedroom unit or a two bedroom unit, there is only very little room or space for clutter, therefore, it is so much easier to clean and maintain its cleanliness. With minimal surface area that you need to vacuum and mop, keeping your studio unit clean is not much of a difficult chore.

2. Less furniture, less spending

As the space is already limited, you would not need that much furniture to further furnish your place. Hence, lesser spending. You get to save quite a bit from spending on furniture. You will only need little essential furniture for your place, such as a table and a bed, and you are good to go. This will give you an opportunity to live with less clutter (rubbish), and you get to become a minimalist. Killing two birds with a stone.

3. Lesser expenses

A smaller space means lower cost of utilities, as there is not much area that needs heating or cooling. Instead of having two air conditioners, one would suffice. Less energy is required. For instance, a floor lamp is sufficient to provide light for the entire space of your studio unit. That being said, your electricity consumption will be generally lower, and your electricity bills will be lower.



Cons



1. Limited space

As it is only a studio unit, it definitely is not a good option for any more than two persons. Therefore, couples that plan to expand their family should not go for a studio unit. In addition, some couples prefer to have some alone time although they are staying together. Due to the fact that there is no separation of space between rooms, which also means there is no separation of space for each other, unless one goes to the bathroom. In this case, a studio unit is definitely not suitable for couples that value alone time. A studio unit is more suitable for single adult, or young working adults who prefer staying in a smaller space.

2. Not suitable for socializing 

A studio unit is definitely not suitable for any parties held. A party held in a small studio unit is equivalent to disaster. Your bedroom is your living room, and also your dining room. Imagine the mess that you will end up with after just a meal. Furthermore, your guests might get too comfortable and treat your studio unit as their own, and proceed to sleep on your bed.

3.Pricey

Top range studio units could be very expensive, especially those that come with top quality furnished apartment. This will then be an issue for those who plan to rent or student. You will be surprised to find out that the rental cost for a studio unit might be more expensive than those with one bedroom unit or two bedrooms unit. If money is an issue for you, renting a studio unit will not be a feasible option for you to even consider.

In conclusion, a studio unit is more of a perfect choice for students, single adults, someone who have just moved to a new city for a new job, or couples who have just gotten married. If you love the open concept living space, a studio is the right choice for you. However, if you are slightly claustrophobic, you will then need a bigger space, bigger house. Ultimately, the choice is yours.


Tuesday, 9 July 2019

RASA RINDU BILA TENGOK PAKAIAN ANAK-ANAK MASA DIORANG KECIL

Hi Semua..

Bila dah start buka kotak keramat biasanya dari nak kemas-kemas terus jadi aktiviti mengimbas kenangan lama. Gitu lah mak pak kalau dah tak de anak kecik. Lepas tu berangan boleh ke nak beranak lagi nih??Cepak2 tampar pipi.. "hello..kau dah tak larat dah." hahaha..

Kotak keramat tu maknanya kotak yang simpan barang-barang lama anak-anak kita dulu la. Kotak tu tersorok je dalam stor. Bila dah tak de ruang nak simpan barang baru teringat nak clearkan semua kotak2 tu ke tempat yang sepatutnya.


Ini lah antara baju2 yang sempat di sambar simpan untuk kenangan bila anak dah besar nanti. Boleh la dia tunjuk kan pada ank dia pulak. Yang lain-lain semuanya dah di agihkan pada orang dan lori-lori.


Kenapa cuma baju anak perempuan je. Allahu..Nak cerita pun sedih la.Hahah.. Baju-baju anak lelaki semuanya tak de yang disimpan. sebab semuanya rosak.Jadi buang je semuanya .Tak teringat nak simpan. Mikhail dia suka gigit baju sejak belum ada gigi lagi. 






Jadi baju-baju dia semuanya berlubang kat leher dan perut. Sebab tu tak de baju masa baby yang disimpan. Masa dia baru lahir pulak ada sehelai dua je beli baju newborn.yang lain nya semua milik kakak dan sepupu2 dia. So tak de la baju dia yang boleh di simpan.


Selain baju ada juga teddy bear milik Maisara . Maisara dah tak nak main lagi dengan teddy bear ni. Bukan sikit tau.Banyak sangat. Ni pun kat rumah ada lagi yang tak sempat di packing untuk bagi pada orang. 

Teddy bear ni kebanyakan nya orang yang hadiahkan untuk Maisara. Seingat saya cuma satu je teddy bear yang kami belikan untuk dia. Tu pun harga rm1 je kat pasar malam. Yang berkotak-kotak tu semua orang hadiahkan.

Maisara ni memang jaga barang-banrang yang orang hadiahkan untuk dia. Tak macam Mikhail. Habis di gigit nya. Sebab tu barang-barang kakak nya tak diberi sepenuhnya pada Mikhail. Ada yang di simpan rapi. Sebab tahu dapat kat adik habis jahanam.


Cuma Mikhail banyak kasut masa kecik-kecik dulu. Ye la..Baby lagi memang lebih selamat pakai kasut. Kakak nya pun banyak kasut. 

Yang dalam gambar ni sebahagian kasut yang masih tinggal.Tapi dah diberi pada orang. sebelum ni pun banyak bagi kasut kat orang.Siapa yang kami jumpa rasa2 macam muat je kami bagi je kasut2 lama anak-anak nih.

Memang kalau kita tengok lama-lama barang-barang ni rasa sayang nak bagi kat orang. rasa nak simpan sampai bila-bila. Tapi hati kena kuat la untuk lepaskan semua ni.Mungkin dah tiba masanya ianya jadi rezeki orang lain pulak.

Orang kata kalau nak bagi kena bagi barang yang paling kita sayang..





Alhamdulillah..perasaan lepas bagi tu rasa lega..Tak de la sedih ke apa.Harap barang2 tu beri manfaat pada sesiapa yang menerimanya.

Bye.



TIPS DAN TRICK SHOPPING ONLINE YANG PATUT ANDA TAHU.

Hi Semua..

Saya mula menjebak kan diri dalam pembelian atas talian sejak 10 tahun lalu. Dari Zalora , Lazada dan terkini Shopee saya rasa sangat berbangga dengan kepintaran saya membeli belah diatas talian. Hahah..Setiap bulan 3-4 kali wajib shopping online.



Mana boleh tak shopping. Sebagai suri rumah sepenuh masa perlu ada sesi terapi untuk saya rehatkan badan dan minda. Ingat duduk rumah je tak serabut ke..

Saya tahu ada yang setiap minggu shopping online.Tapi kerap membeli tak buat kita nampak hebat. Kita perlu juga ketahui ada beberapa perkara yang membuatkan aktiviti shopping online lebih menyeronok kan dan memberi nilai pada wang kita.





Ketika membuat belian ramai yang lebih suka survey, order dan bayar. Itu benda asas ketika membeli belah. Tapi sebenarnya ada tips dan trick  lain yang boleh membuatkan kita nampak lebih bijak ketika membeli belah diatas talian.

1- Jangan abaikan Free Shipping
Ada banyak laman web membeli belah yang menyediakan free shipping dengan menyediakan code voucher untuk free shipping. Jangan sia-siakan peluang ini. Kita boleh menjimatkan wang kita dengan membeli sekaligus beberapa barangan yang kita mahu dengan menjimatkan kos penghantaran. 



Kebiasaan nya program free Shipping adalah kerjasama antara pihak pos laju dan juga pihak laman web e-dagang terbabit. Bermakna pihak pembeli dan penjual tidak mengeluarkan apa-apa pembayaran untuk penghantaran.

Satu kerugian jika kita tidak menggunakan kemudahan yang disediakan. Lepas ni kalau shopping online wajib tebus code free shipping okay... :)
                  
2- Pilih hari yang tepat untuk shopping online
Pada tarikh-tarikh tertentu setiap bulan pasti akan diadakan jualan murah. Ada website yang turut mengadakan pra jualan murah seminggu sebelum jualan murah berlangsung. Shopee dan Lazada paling kerap membuat jualan murah . Setahun 4-5 kali diadakan jualan murah dengan menawarkan berbagai hadiah giveaway dah flash sale.



Paling menarik adalah flash sale yang menawarkan harga runtuh sehingga ada yang mencecah diskaun 90 peratus. Cuma kita perlu pantas dan peka dengan tempoh flash sale berlangsung. Jika kita bernasib baik pasti barang idaman kita menjadi milik kita dengan harga yang tidak disangka-sangka.

3Guna Kupon dan code voucher
Penggunaan kupon dan voucher semakin mendapat tempat di hati pelanggan . Sudah banyak kedai-kedai fizikal yang menggunakan sistem kupon dan voucher untuk menarik lebih ramai pelanggan.

Kedai atas talian tidak ketinggalan menggunakan sistem ini memandangkan ianya lebih mudah untuk diakses oleh pengguna ketika shopping online. Antara yang paling mudah untuk digunakan ialah Shopcoupons yang melibatkan beratus-ratus jenama dan laman e-dagang terkenal.

Bermula 7.7 ini Shopee akan mengadakan Shopee's 7.7 Sale . Turut disediakan ialah Shopee promo code untuk korang gunakan ketika membeli sepanjang sale berlangsung. Kita boleh dapat diskaun hingga 25% dengan menggunakan code promo. Untung nya!!!!



4 - Kumpul mata ganjaran dan pulangan tunai bila anda membeli
Sistem mata ganjaran memang menarik minat ramai pembeli. Dengan jumlah wang yang dikeluarkan kita mendapat point yang boleh di tebus menjadi wang tunai. Mata ganjaran tersebut yang telah mencukupi boleh digunakan untuk pembelian akan datang.

Saya pernah menebus mata ganjaran melalui pembelian selama setahun . Dan akhirnya berjaya jimat 50% dengan pembelian menggunakan mata ganjaran. Sangat menyeronok kan seolah-olah mendapat hadiah besar dan berharga.





Semakin kerap kita shopping online semakin banyak mata ganjaran yang kita akan dapat. Untuk kaki shopping online, jangan lupa semak mata ganjaran anda setiap kali selepas anda shopping,

5 - Tunggu beberapa hari sebelum anda buat bayaran
Pernah kah terjadi selepas korang google beberapa barangan yang ingin dibeli kemudian nya korang dapati disetiap sosial media korang seperti facebook dan instagram mula muncul iklan-iklan berkaitan produk dan barangan yang korang cari?



Ini lah masanya untuk anda meneliti setiap iklan tersebut. Mungkin ada antara nya mempunyai harga yang lebih murah dan berkualiti.

Masuk kan items atau barangan yang kita ingin beli ke dalam cart anda. Tunggu beberapa hari dan kita akan mendapat beberapa email peringatan tentang barangan yang kita biarkan didalam cart. Jika bernasib baik email peringatan tersebut juga disertakan dengan kod diskaun.

Cemana?? Berguna tak tips dan trick yang saya kongsikan ni? Pernah cuba? kalau belum ayuh jadi pembeli yang bijak dan jangan lupa untuk turut serta dalam Shopee's 7.7 Sale yang sedang hangat berlangsung.

Bye..

Monday, 8 July 2019

DASHING DEO+PERFUME : 4 JENIS WANGIAN DASHING YANG WAJIB ADA BAGI SETIAP LELAKI

Hi Semua..

Teringat masa kali pertama jumpa suami bau dia sedap sangat.Hahah.. Eh!walaupun orang perempuan ni tak kisah lelaki tu cemana asalkan sayang dia, tapi bau badan tu pun penting juga tau untuk memikat hati perempuan. Jangan buat main tau benda ni. Kalau bau masam , sah2 kena reject awal. Hahah..


DASHING DEO+PERFUME : 4 JENIS  WANGIAN DASHING YANG WAJIB ADA BAGI SETIAP LELAKI

Kalau  bau lelaki yang sedap tu cemana ye? Bau bunga2 macam perempuan ke?? Tak sama.. Susah nak terangkan bau sedap tu cemana. Tapi kalau korang terbau haruman produk Dashing, macam tu la sebenarnya bau lelaki yang harum dan sedap baunya.

Kebanyakan lelaki bila dah pakai deodoran, diaorang dah tak suka pakai perfume lagi-lagi pada lelaki yang sentiasa sibuk dan nak cepat. Disebab kan itu lah Dashing keluarkan Deo + perfume khas untuk mereka yang sukakan haruman yang boleh dipakai sekali saja. Ringkas,mudah dan cepat.! Tak payah dah nak pakai deodoran, lepas tu nak guna perfume pulak. 2 dalam 1 ianya lebih mudah.





Produk Dashing Deo + Perfume ni menggabungkan minyak wangi dan juga deodaran dalam satu botol. Kalau nak packing barang untuk travel ke, nak balik kampung ke, dah tak payah bawak banyak-banyak botol. Cukup ada DEO + PERFUME saja.



Kalau kita pilih perfume mesti nak yang baunya tahan lama..Kan?? Ini lah yang best nya tentang DASHING DEO + PERFUME ni kerana boleh tahan selama 5 bulan tau. Satu botol Deo Perfume boleh menyembur sehingga 880 semburan.

DASHING DEO + PERFUME juga ada agen anti bau dan anti bakteria yang boleh beri perlindungan selama 24 jam terhadap bau badan. Elok sangat la bagi lelaki yang kerja nya kuat keluarkan peluh, tengah panas. Kadang-kadang diaorang bukan nya duduk dalam tempat kerja je. Kena juga keluar ke sana sini. Memang perlukan sangat DASHING DEO + PERFUME ni.

 4 JENIS  WANGIAN DASHING YANG WAJIB ADA BAGI SETIAP LELAKI

Dashing Deo+ Perfume ni ada 4 variasi yang korang boleh pilih mengikut citarasa korang.



HATTRICK
Ianya adalah haruman unik epal dan buah sitrus, Ada bau bunga-bunga sikit dan calitan amber. Sesuai la untuk student atau orang muda .. Boleh juga untuk mereka yang berusia tapi nak kan aura muda dan segar..   Bau ni melambangkan diri korang yang penuh semangat dan ada tinggi keyakinan.



ULTIMATE KICK
Bau yang menyerlahkan personaliti lelaki moden.  Ada bau lemon dengan gabungan buah pelaga dan diadun dengan nota asas dari vanila dan musky. Sangat sesuai kalau nak pakai untuk jumpa client, nak jumpa orang-orang penting atau kemajlis-majlis formal. Bau haruman ni sangat sesuai dengan cuaca kat negara kita tau. Kena cuba la baru tau kenapa haruman ni dikatakan sebagai haruman musim panas. :)
\

:


SPEED
Ini bau haruman yang paling saya suka. Aroma klasik fougere dengan wangian kontemporari nota buah -buahan dan ada sikit nota musky. Bau yang paling sedap untuk hidung saya. Hahah. Bau ni melambangkan lelaki yang sentiasa bersedia dan bertenaga untuk menghadapi cabaran.

Hitman:

Khas untuk lelaki aktif dan sporty. Lelaki aktif ni biasanya mereka sentiasa bergerak kemana saja. Kalau korang jenis lelaki yang sentiasa aktif korang mesti akan suka dengan haruman bau sitrus dan gabungan ice cucumber. Ditambah pulak dengan nota sichuan pepper dan Lavender bersama dengan Patchouli dan Gaiac Wood. Bau ni memberi keyakinan pada setiap lelaki.



HARGA DASHING DEO+PERFUME

DASHING DEO + PERFUME ni dah ada dipasaran dan korang boleh dapatkan dengan harga rm12.20 sebotol dalam saiz 120ml. Ada kat semua pasaraya dan kedai online. Untuk maklumat lanjut boleh la ke facebook Dashing dan instagram mereka.

Facebook Dashing 

Instagram Dashing