Skip to main content

Posts

REVIEW DAN SINOPSIS KDRAMA THE CURSED

Drama: The Cursed  Director: Kim Yong-Wan Writer: Yeon Sang-Ho Network: tvN Episodes: 12 Release Date: February 10 - March 17, 2020 Runtime: Monday & Tuesday 21:30 Language: Korean Country: South Korea Cast: Uhm Ji Won, Jung Ji so, Sung Dong Il,Jo Min Soo, Jung Moon Sung.

Drama dan filem seram dari korea memang selalu dinanti-nantikan peminat2 filem dan Drama. Diaorang ramai pengarah2 filem dan drama hebat walaupun tak dikenali ramai. Tapi hasil kerja diaorang bagus2 semuanya. Tapi tu la.., sejak akhir2 ni banyak didedahkan , filem dan drama korea banyak kaut idea dari filem lain. Cuma diaorang ubah la idea yang diaorang dapat tu.
Harap-harapnya Kdrama The Cursed ni tak de la siapa2 nak claim pula. Jalan cerita drama ni sangat menarik. Ianya tentang seorang wartawan yang menyiasat kes jenayah melibatkan Ceo Syarikat Forest.  Jenayah keganasan dan pembunuhan salah seorang bekas pekerja Forest ni melibatkan hal-hal yang aneh dah tak de buktik fizikal untuk mengaitkan Ceo Forest den…

TUTORIAL CARA DOWNLOAD VIDEO ATAU FILEM DI TELEGRAM

Hi semua..

Saya dah lama guna telegram tapi cuma untuk tonton drama  dan filem. Belum ada kawan-kawan yang guna telegram untuk berhubung secara personal dengan saya.



 Bagus guna telegram ni sebab phone kita tak la berat macam guna whatsapp. Tak payah nak delete2 file2 gambar yang orang hantar macam kat whatsapp tu.

Paling best dapat layan macam-macam filem kat telegram tanpa iklan dan gangguan macam kita tengok kat website atau Youtube. Cuma nya bila di telegram ni internet korang kena laju la. Kalau slow download je dulu filem tu, dalam 15-20 minit dah boleh tengok.



Oleh sebab ada yang bertanya kepada saya macam mana cara nak download filem atau video di telegram, jadi hari ni saya kongsikan sedikit apa yang saya tahu je la.

Ini adalah cara yang saya gunakan untuk download filem di telegram.


1. Download video di telegram menggunakan laptop atau komputer
- Mula2 buka telegram dan channel yangnak korang . Pilih Video yang korang nak download. Tekan je anak panah kat belah kiri video t…

SINOPSIS KDRAMA ITAEWON CLASS - DENDAM DAN IMPIAN SEORANG BEKAS BANDUAN

Drama: Itaewon Class
Director: Kim Sung-Yoon
Writer: Jo Gwang-Jin (webcomic & screenplay)
Network: JTBC
Episodes: 16
Release Date: January 31 - March 21, 2020
Runtime: Friday & Saturday 23:00
Language: Korean
Country: South Korea
Star: Park Seo Joon, Kim Da Mi,  Kwon Na Ra, Yoo Jae Myung, Ahn Bo Hyun
Rating: 8/10


Ingatkan Kdrama ni drama budak sekolah cinta2 yang biasa kita tengok. Rupanya lain..lain sangat.. Park Se Joon dalam drama ni nampak cool je. dia tak panas baran, tak buat keputusan terburu-buru, dia senyap je tapi dalam diam dia bertindak.

Park Seo Joon memegang watak Park Sae Yo ri. Dia anak yang baik dan anak kebanggaan ayahnya walaupun dia bukan pelajar yang cemerlang dan pandai. Dia biasa-biasa saja. Dia diajar ayahnya supaya berpendirian tetap walau apa pun berlaku. Sebab tu ayah nya percaya kan dia dan bangga dengan nya.


Park Se Yo Ri baru masuk ke sekolah yang sama dengan anak majikan ayahnya. Dah tentu lah majikan nya orang kaya dan ternama. Satu sekolah tu…

LUNCH BAG UNTUK MAISARA : BAGI SEMANGAT UNTUK IBU SIAPKAN BEKAL ANAK

Hi semua...
Sejak tadika sampai dah masuk umur 13 tahun , Maisara masih lagi bawa bekal ke sekolah. Jenis malas nak beratur membeli katanya. Lagipun dia sekarang pengawas jadi tak boleh makan lambat2 katanya. kena makan cepat2.  Jadi lunch bag sangat penting untuk maisara dari dulu sampai sekarang... Baru2 ni belikan dia lunch bag baru sebab yang lama dah koyak. Cantik tak??

Ikutkan jiwa ibu ni nak beli yang gambar frozen, gambar hello kitty. Masih dok ingat anak tu macam kanak-kanak riang lagi. Tapi kena sedar diri anak dah besar dan diri dah tua so kita pilih yang gambar Eiffle Tower ni.
Beli ni dapat free gift Keychain tau. Lunch bag memang kat zip dia korang kena letak keychain sebab mudah sikit nak buka. Zip dia kecik je. Kalau korang nak beli lunch bag pastikan korang beli yang jenis fabrik keras gini. 



Lepas tu bahagian tepi dia ada lining keras tu. Apa ke nama nya entah la. Tapi kalau tak de lining keras tu lunch bag cepat koyak kat bahagian jahitan tepi tu. Sebab bekal kan be…

REVIEW DAN SINOPSIS FILEM DEVAKI - FILEM THRILLER KANNADA 2019

Title : Devaki (2019) Director: H.Lohith Writer: H.Lohith Duration: 2h 9m Languange: Kannada, India. Date Release: July 2019 Cast: Pryanka Upendra, Kishore Rating: 5/10



Banyak sakit hati je bila tonton filem Devaki ni. Terlintas dalam fikiran teruk betul negara India ni. Diaorang macam pandang rendah pada wanita. Bila melibatkan orang atasan baru la ada tindakan nak dibuat.
Ini bukan filem india pertama yang saya tonton yang mendedahkan golongan lelaki yang suka pandang rendah dan meremehkan wanita. Lagi-lagi bila melibatkan polis. Alih-alih wanita jugak yang dipersalahkan.

Panjang lebar pulak luahan perasaan saya ni.Hahhaha. Baca sikit sinopsis filem Devaki ni.



Sinopsis Filem Devaki (2019) Aradhya , 10 tahun di culik ahli sendiket. Sepanjang tempoh kehilangan nya, Ibu Aradhya , Devaki berusaha mencari anaknya dengan bantuan pihak polis namun gagal.

Devaki seorang ibu tunggal yang ditinggalkan suami. Dia membesarkan anaknya sendiri dengan penuh kasih sayang.  Satu hari dia disahkan me…

REVIEW DAN SINOPSIS FILEM GUNDALA - FILEM SAINS FIKSYEN DAN AKSI DARI SEBERANG

Tajuk: Gundala
Pengarah: Joko Anwar
Penulis: Joko Anwar, Harya Suraminata
Pelakon: Abimana Aryasatya, Tara Basro, Bront Palarae
Genre:  Action ,Adventure, Sci-Fi
Durasi: 2 j 3m
Release Date: 26 -12-2019
Rating: 7/10


Siapa dah tengok filem Gundala ni boleh share juga komen korang ye. Ini adalah satu-satunya filem aksi dari seberang yang berjaya menawan hati saya. Selalunya kalau filem dari seberang ni yang saya suka cuma filem seram je. Filem cinta ke, aksi ke satu pun tak best. Tak boleh nak layan. Lagi2 kalau filem tu ada pak lawak. Terus hilang nafsu nak menonton.

Saya bagi rating yang tinggi juga untuk filem ni sebab bukan saja untuk jalan cerita tapi juga untuk pelakon-pelakon dia yang memang cap tangan la. Padahal saya ni bukan lah peminat Bront Palarae pun. Tapi bila dia dalam filem ni nampak kena sangat watak yang dia bawak tu.



Tambah pulak dia dengan parut melecur kat muka tu, nampak menyampah sangat perangai nya. Hahahah.

Hero filem ni, Abimana Aryasatya. Tertanya-tanya jug…

REVIEW DAN SINOPSIS FILEM ROH FASIK - INDONESIAN HORROR MOVIE

Tajuk: Roh Fasik (2019) Pengarah:Ubay Fox Penulis Skrip: Ubay Fox, Evelyn Afnilia Genre: Horror Durasi: 1j 30m Tarikh release: May 2019 Pelakon:Evan Sanders, Irwansyah, Denira Wiraguna  Rating:4/10
Sinopsis Filem Roh Fasik
Akbar mendirikan rumahtangga dengan Zahra dan mempunyai seorang anak perempuan (Amira). Selepas kematian isterinya (Zahra) akibat dibunuh, Akhbar hilang keyakinan diri, dan mula mempertikaikan takdir Allah. Hidupnya mula tiada hala tuju dan jauh dari tuhan.
Tidak lama kemudian Akbar mendirikan rumahtangga dengan Renata tapi mereka tidak bahagia seperti pasangan yang baru berkahwin.
Risau dengan keadaan Akbar, Hasan datang menjenguk Akbar dan menasihati Akbar supaya terus kuat dan kembali ke jalan yang benar namun Akbar tetap berkeras dan tidak menghiraukan nasihat Hasan.


Tanpa Akbar sedari, Renata dan Amira kerap di ganggu makhluk halus didalam rumah tersebut sehingga pernah iblis tersebut merasuk Renata. Disebab kan Akbar kerap tiada dirumah, Amira menghubungi Hasa…

REVIEW DAN SINOPSIS FILEM DOLITTLE - FILEM AKSI PENGEMBARAAN UNTUK KANAK-KANAK

Tajuk : Dolittle  Director: Stephen Gaghan
Story:Thomas Shepherd (Based on Doctor Dolittle by Hugh Lofting) Stars: Robert Downey Jr, Antonio Banderas, Michael Sheen, Emma Thompson, Rami Malek, John Cena, Kumail Nanjiani, Octavia Spencer, Tom Holland, Craig Robinson, Ralph Fiennes, Selena Gomez, Marion Cotillard. Running time: 101 minutes Country:United States Language: English Release date: January 23, 2020  Rating dari saya: 4/10




Saya bukan orang yang suka tonton cerita yang ada haiwan2 ni.  Kalau suami tonton NetGeoWild pun saya tertido dan kadang2 main games. 
Mula-mula nak tonton filem Dolittle ni pun saya agak mesti saya tidur je nanti. Ini kerana saya tak pernah tonton filem Dolittle yang sebelum ni. Filem Dolittle ni diadaptasi dari buku The Voyages of Doctor Dolittle karya Hugh Lofting.


Kalau yang tahun 1998 lakonan Eddie Murphy, filem nya tentang Dr. Dolittle di zaman moden. Tapi Dolittle yang baru di tayangkan ni berlatar belakangkan abad ke 19.
Jangan kan filem, buku nya p…

REVIEW KDRAMA THE GAME: TOWARDS ZERO

Drama: The Game: Towards Zero Director: Jang Joon-Ho Writer: Lee Ji-Hyo Episodes: 32 Release Date: January 22 - March 12, 2020 Runtime: Wednesday & Thursdays Language: Korean Country: South Korea genre: Fantasy, Thriller Stars: Ok Taec‑yeon, Lee Yeon-hee, Lim Ju‑hwan, Jung Dong Hwan

Sejak Taec Yeon buat gigi ni makin ensem pulak..kan?? Hahahaah.. Lepas keluar dari  join military bulan 3 tahun lepas , lama juga dia menyepi . Ingatkan tak nak berlakon dah..  Tiba2 je terus kena sambar buat drama. Drama terakhir dia yang saya tonton ialah Bring it On, Ghost tak ingat tahun bila.

Sekali lagi Taec Yeon berlakon dalam drama genre fantasy dan thriller.  Drama The Game: Towards Zero ini mengisahkan tentang Kim Tae Pyeong (Taec Yeon) yang kaya , kacak , bijak  dan juga dia ada kebolehan melihat kematian seseorang melalui mata mereka.



Mungkin ianya satu kelebihan tapi bagi Tae Pyeong ianya satu kelemahan pada dirinya. Dia rasa dia tak normal dan susah nak menjalani kehidupan macam orang la…